Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy
Maestro1984
2.08.10, 18:59
Zastanawiam się nad kupnem wyzwalacza radiowego do lampy metz 48 i po przeglądnięciu aukcji natrafiłem na coś takiego: http://allegro.pl/item1156794164_wyzwalacz_lamp_pilot_do_olympus_e_5 10_e_420_sp_590.html . Miał ktoś z tym styczność? Jak to się sprawuje? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i oczywiście, w przypadku gdy jest to totalny złom, proszę o polecenie czegoś normalnego w podobnej cenie... (chyba że lepiej w takim układzie kupić kabelek synchro...) :-)
Może kupiłbyś coś od Phottixa?
Używam ich wyzwalacza do lamp studyjnych, co prawda nie zawsze wyzwala, ale jest tani ;-)
http://www.phottix.com/flash-accessories/phottix-aster-wireless-flash-trigger.html
wojciech_gd
9.08.10, 11:14
co prawda nie zawsze wyzwala
Zbyt delikatnie powiedziane. Nie kupuj photixxa, tylko będziesz się wkurzał nad straconymi chwilami.
Zbyt delikatnie powiedziane. Nie kupuj photixxa, tylko będziesz się wkurzał nad straconymi chwilami.
Ja używam od ponad roku, czasem z 5cioma odbiornikami i jeszcze nigdy nic się złego nie stało, zawsze wyzwala.
wojciech_gd
9.08.10, 11:43
S4INT, to jeszcze napisz, w jakich warunkach korzystasz, czy otwarty teren, czy pomieszczenia i jakie odległości nadajnika od odbiornika:)
S4INT, to jeszcze napisz, w jakich warunkach korzystasz, czy otwarty teren, czy pomieszczenia i jakie odległości nadajnika od odbiornika:)
Z wieloma odbiornikami to otwarty teren - ostatnia sesja Commando to 4 odbiorniki często, np w lesie. Ani razu nie zawiodło. Odległości - różnie: jedna lampa 5m, druga 25m itp. Ogólnie do 40-50m nie ma problemu - na większe odległości nie sprawdzałem, bo nie miałem sytuacji wymagającej takiego odejścia.
W pomieszczeniach tym bardziej. Przez jedną ściane nie ma problemu, więcej nie sprawdziałem. Używałem z max 2 odbiornikami.
wojciech_gd
9.08.10, 12:32
mówimy o tym samym photixxie?:D
heh....może mnie chiny nie lubią i dały gorszy sprzęt...
Maestro1984
9.08.10, 13:54
Zamówiłem już to o co pytałem - zobaczymy jak się sprawdzi kiedy przyjdzie :]
S4int, wiesz ze te twoje phottixy to ewenement ;P i ze bardzo roznie jest z phottixami :P
S4int, wiesz ze te twoje phottixy to ewenement ;P i ze bardzo roznie jest z phottixami :P
Komplety 3 znajomych zachowują się praktycznie tak samo. Opinie o źle działających, samowyzwalających się itp to pozostałość po wcześniejszych niedopracowanych wersjach. Teraz kontrole jakości mają zdecydowanie lepszą (albo coś innego - tak czy inaczej efekt jest taki, że działają dobrze).
Maestro1984
16.08.10, 10:01
Wczoraj w końcu miałem okazję wypróbować to co zamówiłem. Jak na razie jestem zadowolony z funkcji wyzwalania lampy błyskowej (tylko taką posiadam, więc tylko to mogłem sprawdzić). Problemów w stylu nie wyzwalania za każdym razem nie uświadczyłem. Trochę brakuje w nim fotoceli. Co ciekawe mogę z mojego nadajnika wyzwalać lampę która była podpięta pod Phottixa kolegi, natomiast w drugą stronę już to nie działało (kolega swoim Phottixem nie wyzwalał mojego nadajnika). Jakoś na specjalnie długą odległość go nie sprawdzałem, bo nie czułem takiej potrzeby ;-)
Niestety będę musiał odesłać ten sprzęt bo coś nie gra w funkcją pilota (zachowuje się jakby styki były zwarte i od razu po podłączeniu do aparatu ustawia ostrość).