PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy

Maestro1984
2.08.10, 18:59
Zastanawiam się nad kupnem wyzwalacza radiowego do lampy metz 48 i po przeglądnięciu aukcji natrafiłem na coś takiego: http://allegro.pl/item1156794164_wyzwalacz_lamp_pilot_do_olympus_e_5 10_e_420_sp_590.html . Miał ktoś z tym styczność? Jak to się sprawuje? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i oczywiście, w przypadku gdy jest to totalny złom, proszę o polecenie czegoś normalnego w podobnej cenie... (chyba że lepiej w takim układzie kupić kabelek synchro...) :-)

nightelf
9.08.10, 11:07
Może kupiłbyś coś od Phottixa?
Używam ich wyzwalacza do lamp studyjnych, co prawda nie zawsze wyzwala, ale jest tani ;-)
http://www.phottix.com/flash-accessories/phottix-aster-wireless-flash-trigger.html

wojciech_gd
9.08.10, 11:14
co prawda nie zawsze wyzwala

Zbyt delikatnie powiedziane. Nie kupuj photixxa, tylko będziesz się wkurzał nad straconymi chwilami.

S4INT
9.08.10, 11:20
Zbyt delikatnie powiedziane. Nie kupuj photixxa, tylko będziesz się wkurzał nad straconymi chwilami.

Ja używam od ponad roku, czasem z 5cioma odbiornikami i jeszcze nigdy nic się złego nie stało, zawsze wyzwala.

wojciech_gd
9.08.10, 11:43
S4INT, to jeszcze napisz, w jakich warunkach korzystasz, czy otwarty teren, czy pomieszczenia i jakie odległości nadajnika od odbiornika:)

S4INT
9.08.10, 11:48
S4INT, to jeszcze napisz, w jakich warunkach korzystasz, czy otwarty teren, czy pomieszczenia i jakie odległości nadajnika od odbiornika:)

Z wieloma odbiornikami to otwarty teren - ostatnia sesja Commando to 4 odbiorniki często, np w lesie. Ani razu nie zawiodło. Odległości - różnie: jedna lampa 5m, druga 25m itp. Ogólnie do 40-50m nie ma problemu - na większe odległości nie sprawdzałem, bo nie miałem sytuacji wymagającej takiego odejścia.
W pomieszczeniach tym bardziej. Przez jedną ściane nie ma problemu, więcej nie sprawdziałem. Używałem z max 2 odbiornikami.

wojciech_gd
9.08.10, 12:32
mówimy o tym samym photixxie?:D

heh....może mnie chiny nie lubią i dały gorszy sprzęt...

Maestro1984
9.08.10, 13:54
Zamówiłem już to o co pytałem - zobaczymy jak się sprawdzi kiedy przyjdzie :]

Alleg_pl
9.08.10, 17:05
S4int, wiesz ze te twoje phottixy to ewenement ;P i ze bardzo roznie jest z phottixami :P

S4INT
9.08.10, 17:36
S4int, wiesz ze te twoje phottixy to ewenement ;P i ze bardzo roznie jest z phottixami :P

Komplety 3 znajomych zachowują się praktycznie tak samo. Opinie o źle działających, samowyzwalających się itp to pozostałość po wcześniejszych niedopracowanych wersjach. Teraz kontrole jakości mają zdecydowanie lepszą (albo coś innego - tak czy inaczej efekt jest taki, że działają dobrze).

Maestro1984
16.08.10, 10:01
Wczoraj w końcu miałem okazję wypróbować to co zamówiłem. Jak na razie jestem zadowolony z funkcji wyzwalania lampy błyskowej (tylko taką posiadam, więc tylko to mogłem sprawdzić). Problemów w stylu nie wyzwalania za każdym razem nie uświadczyłem. Trochę brakuje w nim fotoceli. Co ciekawe mogę z mojego nadajnika wyzwalać lampę która była podpięta pod Phottixa kolegi, natomiast w drugą stronę już to nie działało (kolega swoim Phottixem nie wyzwalał mojego nadajnika). Jakoś na specjalnie długą odległość go nie sprawdzałem, bo nie czułem takiej potrzeby ;-)

Niestety będę musiał odesłać ten sprzęt bo coś nie gra w funkcją pilota (zachowuje się jakby styki były zwarte i od razu po podłączeniu do aparatu ustawia ostrość).