PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup E-410 lub 420 -opłaca się?

ladyhawke
30.07.10, 19:49
Oj, dawno mnie tu nie było :)

Mam takie pytanie do użytkowników E systemu: otóż chciałabym zakupić sobie E-410 lub E-420, które to jest w FJ za 1100 zł.
Potrzebowałabym do tego stałki 25 mm lub też jakiegoś naleśniczka (całość ma być malutka i mieścić się do torebki) - systemu nie planuję rozbudowywac. No i jak z właściwościami optycznymi takiej stałki?
Myślałam też o NExie - ale tam jeszcze nie ma 50 mm.

Generalnie 4XX to dość stare modele, więc moje pytanie jest takie, jak przedstawia się używalność ISO? Ziarenko jednolite jeszcze zniosę, ale kolorowych placków już nie :) No i czy generalnie takie zakup się opłaca? Kiedyś widziałam na Pentaxie E-410 z kitem za 800 zł, więc kwota znośna,
ale woilałabym używalność ISO tak do 1200. Aha i czy w Olkach jest taki bajer jak skok ISO wg kroku ekspozycji? Tj. ISO 1000 , 1200.
Zdjęcia będę robić w RAWach, więc nie pytam o jakość JPG. No i jak się przedstawia sprawa ze słynnym ostrzeniem przez dziurkę od klucza?

Wolałabym wydać jakieś 1100 zł (tyle mam po sprzedaży K10d - z zapietym 55-300 nie miescila sie do torebki) .

rumpel
30.07.10, 23:51
Kupiłem niedawno w FJ E-420 z kitem 14-42, w tej samej cenie co podajesz i bardzo sobie chwalę. To fajny i zgrabny aparat. Mi niczego więcej nie trzeba. No może kilka szkiełek dokupię tylko ;).

Pozdrawiam i polecam
rumpel

dobas
31.07.10, 00:24
hej

od dawna mam E410 jako zapasowe body i body do ciężkich prac
latanie latwcem, pułapki podczerwieni itp itd

aparacik tani w sumie go nie szkoda. mały lekki poręczny

410 nie ma małego skoku ISO ( u mnie to sie pojawiło od E-3)
ISO 1200 w E410 w związku z tym nie ma. Jest 1600 i jest to jak dla mnie
lekka żenada jeśli chodzi o jakość

800 dla mnie jest graniczną wartością ale to tez bez rewelacji

na pewno puszeczka z naleśnikiem to bedzie dzielne maleństwo

NEX czy PEN to aparaty jednak klasę wyzsze pod kątem obrazu ( według mnie bo ktoś tu pisał że to aparat klasy zabawkowej ) jednak koszt takich maluchów jest znacząco wyzszy

E410 w tej chwili jest za 8 PLN na Allegro :) no ale cena rośnie...

marek7001
31.07.10, 11:29
Witam.
A może "schodek wyżej" i E-450?
Mam do sprzedania zestaw kitowy z 12-2009 + pilot + drugie aku + torba E-System + karta Kingston Elite Pro 8GB + pudełka i papiery.
Cena do uzgodnienia na pw.
Pozdrawiam

rol6
31.07.10, 13:36
Miałem kiedyś E-410 i byłem zadowolony. Brakowało mi w nim jednak stabilizacji więc wymieniłem go na E-520. Jeżeli nie fotografujesz w trudnych warunkach oświetleniowych to będzie to mialo dla Ciebie mniejsze znaczenie.

Obecnie z "maluchów" najbardziej plecałbym E-620, który używany można kupić za około 1.600 zł. Zyskujesz stabilizację, odchylany ekran, korektę FF/BF w obiektywach i inne.

Przy kupnie aparatu warto pomyśleć perspektywicznie, by nie okazało się, że za pół roku musisz sprzedać body, ponieważ czegoś Tobie brakuje.

Janko Muzykant
31.07.10, 16:59
Ziarenko jednolite jeszcze zniosę, ale kolorowych placków już nie :)
Tak na marginesie - kolorowe placki bardzo łatwo usunąć w sofcie, już po pstrykaniu oczywiście. Szum luminancji usunąć raczej niesposób bez nienaturalnych efektów, ale można go w razie czego ''wymienić'' na taki bardziej oczoprzyjazny (plugin lensblur z szopa).

Raven_Design
31.07.10, 19:07
Pomyśl - czy stabilizacja nie będzie Ci czasem kiedyś potrzebna?
Sądzę, ze warto dla samego jej faktu kupić wyższy model (tzn - E-520).

Mcarto
31.07.10, 19:20
Pomyśl - czy stabilizacja nie będzie Ci czasem kiedyś potrzebna?
Sądzę, ze warto dla samego jej faktu kupić wyższy model (tzn - E-520).

Wyższy model od E-4xx to E-620. Szkoda, że sam go nie kupiłem bo ma lepsze możliwości niż e-520 ale bałem się (niepotrzebnie) tego małego gripa.

merti
2.08.10, 23:58
ISO 800 to górna granica ale do przełknięcia, im niżej tym lepiej :) Ziarnko jednolite białe bardzo przyjemne jak dla mnie, nawet usunie się w programie. Naleśnik drogi co w połączeniu z body wyjdzie prawie tyle samo co PEN PL1 z 14-42....

wolf84
9.08.10, 11:03
Sam kupiłem ten zestaw w FJ za 1100 i jestem zadowolony jak na pierwszą lustrzankę. Zestaw E-420 + 25mm Pancake z pewnością zmieści się do torebki. E-450 - IMHO nie warto, nie ma wielkich zmian w stosunku do 420 a płaci się za nowość. Co do braków w E-420 to z pewnością jest to stabilizacja ale coś za coś, jak chcesz mieć mały aparat przy przyzwoitej jakości zdjęć to E-420 jest wyjściem idealnym.

Co do PEN'a to wg mnie całe mikro 4/3 jest za drogie jak na swoje możliwości, zwłaszcza drogie są dodatki. Moda na bezlusterkowce idzie w parze z wysoką ceną.

Co do ziarna to cóż, nie włączam ISO wyższych niż 800, tutaj też szału nie ma ale da się to przeżyć.

Co do miniaturowej dziury zawsze można zakupić dodatkową muszlę - http://fotozakupy.pl/akcesoria-wizjera/olympus-me-1-muszla-oczna,3884s
Tańsze to niż kupno elektronicznego wizjera do PEN'a

marek7001
9.08.10, 11:24
Sam kupiłem ten zestaw w FJ za 1100 i jestem zadowolony jak na pierwszą lustrzankę. Zestaw E-420 + 25mm Pancake z pewnością zmieści się do torebki. E-450 - IMHO nie warto, nie ma wielkich zmian w stosunku do 420 a płaci się za nowość. Co do braków w E-420 to z pewnością jest to stabilizacja ale coś za coś, jak chcesz mieć mały aparat przy przyzwoitej jakości zdjęć to E-420 jest wyjściem idealnym.

Co do PEN'a to wg mnie całe mikro 4/3 jest za drogie jak na swoje możliwości, zwłaszcza drogie są dodatki. Moda na bezlusterkowce idzie w parze z wysoką ceną.

Co do ziarna to cóż, nie włączam ISO wyższych niż 800, tutaj też szału nie ma ale da się to przeżyć.

Co do miniaturowej dziury zawsze można zakupić dodatkową muszlę - http://fotozakupy.pl/akcesoria-wizjera/olympus-me-1-muszla-oczna,3884s
Tańsze to niż kupno elektronicznego wizjera do PEN'a

To tak gwoli ścisłości :wink: https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=588429&postcount=33

Czaroz
9.08.10, 12:19
Ja majac e400 (a e410/420 to z tego co wiem to to samo tylko z LV i nowszym softem) nie polecilbym ci go jesli zamierzasz nim focic w trudnych warunkach, gubi detale, a ostrosc to trzeba opanowac sobie technike bo czasem sie zacina i ani w przod ani w tyl, trza wtedy np. w podloge skierowac i spowrotem w nasz obiekt. To niby pierdoly ale wolalbym e510/520.

Wielkosc tu masz duuuuuuuuuzy plus, samo body miesci sie do kieszeni kurtki 14-42 do drugiej i jak dysponujesz trzecia to 40-150 tez zabierzesz ;)

Wizjer tez potrafi wkurzyc ale to juz chyba oczywiste, male body maly wizjer.

Pozdrowka

wolf84
9.08.10, 12:20
@marek7001 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=11795)

Pewnie i masz rację, nie polemizuję bo nie miałem dostępu do 450. Głownie opieram się na porównaniu http://www.wrotniak.com/photo/43/e450.html

Różnica w cenie to jakieś 200zł więc nie jest tak tragicznie, zapewne niedługo zmniejszy się jeszcze bardziej. Skoro szumy są zauważalnie mniejsze to pewnie warto dołożyć różnicę.

P.S. Skoro E-450 taki dobry to dlaczego chcesz go sprzedać?

Adamss68
9.08.10, 14:03
Czaroz!E 510/520,body większe....wizjer ten sam:wink:.

marek7001
9.08.10, 14:07
Jeśli napiszę, że kręci mnie Pentax K-x to nie skłamę...

wolf84
9.08.10, 14:48
No tak, ze względu na niskie szumy - chociaż nie do końca jest tak kolorowo. Znowu coś kosztem czegoś http://www.optyczne.pl/119.7-Test_aparatu-Pentax_K-x_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW.html

ladyhawke
9.08.10, 21:40
Dziekuje wszystkim za rady :)

Oczekuję czegoś na miare k200d, który posiadam -który ma dość mocne odszumianie, a który K-x bije na głowę ze swoją matrycą.

Czyli jeżeli dobrze rozumiem, to 450 szumi mniej niz 410/420?
Nie planuję rozbudowywac systemu, potrzebne mi cos co wejdzie do kieszeni. czy ktos z Was moze mi podac wymiary 450 z 14-54 (rozumiem ,ze polecacie go bardziej niz 14-42?) oraz z nalesnikiem 25?

romek1967
9.08.10, 21:45
MSZ nie ma takiej kieszeni do której wejdzie E-450 z 14-54, no uej ;) Z naleśnikiem i owszem.

Z tego co TUTAJ (http://www.dpreview.com/lensreviews/olympus_25_2p8_o20/page2.asp) piszą naleśnik wystaje 25mm z body, wymiary E-420 znajdziesz w jego opisie.

A wygląda to tak:
http://a.img-dpreview.com/lensreviews/olympus_25_2p8_o20/images/onbody2.jpg

wolf84
9.08.10, 23:23
Jeżeli chcesz mieć "lustrzanko-kompakt" za rozsądną cenę to E-420/450 + 25mm, np: http://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/olympus-e-450-zuiko-25mm,11139s zdjęciem się nie sugeruj bo tam jest 14-42. Ważne że jest to zestaw i tutaj zawsze wychodzi troszkę taniej niż w przypadku zakupu body i szkła osobno. 25mm wyszedł wraz z E-420 co miało stanowić taki właśnie zestaw dla ceniących kompaktowe wymiary. Nawet w Olympusie do kupienia specjalny skórzany futerał na taki zestaw - http://www.fotomaniak.pl/gallery/olympus-e-420-komachi-w-skorzanym-futerale/attachment/e-420-still-leathercase_xl/ - nawet stylowo się prezentuje, chociaż dla mnie to zbędny gadżet. Co do 14-54 to raczej nie do torebki ale to jest obiektyw klasę wyżej. Miałem do mojej 420 zapięty 12-60 i aparat wygląda trochę jak zatyczka do tego obiektywu ale właśnie to mi się podoba w 4/3 że do najtańszego body zapnę nawet 90-250 i będzie śmigać Oczywiście 420 nie ma stabilizacji ale matryca ta sama co w E-3. Tak że: nie planujesz rozwijać się w 4/3 ok, chcesz mieć lepsze szkło - nie ma problemu, chcesz wyzwalać lampy z body - dlaczego nie, szkła zostaną a potem najwyżej wymienisz puchę.

Grego
13.08.10, 21:59
Kupiłem E-420 w zestawie z dwoma szkiełkami (14-42) + (40-150) i uważam, że to najciekawszy zestaw oferowany przez Olympusa. Naprawdę polecam wszystkim, którzy szukają czegoś naprawdę dobrego za rozsądną cenę :) Aparat jest naprawdę udany a obsługa intuicyjna jak telefonu Nokia :) Wszystko masz na wierzchu. Body nie ma stabilizacji ale to nie wielka wada wśród wielu zalet.

+Małe rozmiary
+Oszczędny pobór prądu
+Rozsądna cena
+Dopracowane zestawy tematyczne (Polecam temat Makro i Zachód Słońca)
+Bardzo dobra jakość wykonania (Marka robi swoje)
+System samoczyszczący po zmianie obiektywu (super sprawa)
+Wykrywacz twarzy (ciekawe i pomocne przy portretach)

-Brak stabilizacji w korpusie
-Jak dla mnie troszkę drogie szkła (ale to nie wada bo w końcu jakość kosztuje)

Podsumowując Na prawdę warto KUPIĆ:)
Pozdro...:esystem2:

LubMich
6.09.10, 09:16
Ja majac e400 (a e410/420 to z tego co wiem to to samo tylko z LV i nowszym softem)

Z tego co ja pamiętam to różnią się przede wszystkim inną matrycą 400 to był kodak - tak jak E-1 - i dla tego nie było w nim LV. Inne więc będą i kolory i inne szumienie (plus i minus w jednym ;-) ).

apz
6.09.10, 10:17
Mam 420 kupiłem je jako 2-gie body. Rejestracja obrazu jak w 520, Menu trochę uproszczone, mam też ZD25/2,8 bardzo udana para, dobry zestaw do zdjęć rodzinnych, ale także wycieczkowych -obiektyw daje super jakość przy niewielkich rozmiarach. W większej kieszeni mieści się bez problemu. co do 14-54 to obiektyw wyższej klasy, ale sam w worku z założoną osłoną zajmie niemal tyle co body.
Co do 40-150 sam jestem czasem zdziwiony jakością rejestracji z długiego kita.

Pozdrawiam AP.

Hrr
6.09.10, 20:06
Wszystko już tu napisano ale od siebie chcę dodać ze nie wolno przesadzać w co poniektórych kwestiach. Za cenę w jakiej jest oferowany ( tym bardziej używany ! ) e420 to dobry aparat i przy odrobinie chęci da się dużo przy jego pomocy zrobić. Pooglądaj zdjęcia użytkujących.

Po koncertach, reportażach, makro, zwierzętach, ptakach, ślubie i sam nie wiem czym jeszcze mogę tylko polecić.