PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilacz do 740 UZ

zyggy
28.02.04, 21:04
Witam
NIe doszukałem się podobnego wątku na forum, a problem pozostaje bez rozwiązania. Polega on na pytaniu, czy ww. 740 można zasilać zasilaczem 5V / 2A zamiast 6V / 2A. Oryginalny 6V Olympusa kosztowo jest poza zasięgiem (około 46 EURO). Zasilacze uniwersalne mają słabą stabilizację i wydajność prądową. Zasugerowałem się tym, że 4 x aku to 4 x 1.2V czyli 4.8V. Może ktoś posiada oryginalny zasilacz i odpowie mi czy podczas podłączenia zasilacza i wyjęciu baterii świeci się czerwony wskaźnik baterii na wyświetlaczu. Instrukcja traktuje o tym, że zasilacz nie służy jako ładowarka, ale po podłączeniu odcina baterie / akumulatory. Nie jestem elektronikiem więc nie potarfię sobie odpowiedzieć, czy coś możę się stać z aparatem jeśli zasilimy go o 1V mniejszym napięciem. Dodam tylko, że posiadany zasilacz w odróżnieniu od uniwersalnych to poprostu mała przetwornica z print servera.
-------------
pzdr Zyggy

Arras
29.02.04, 00:44
na moje oko radziłbym być ostrożnym z doborem nie oryginalnego/nie pewnego zasilacza... i nie wiem jak jest w 740 ale u mój 720 zasilany jest napięciem 6,5V i tylko na takim poziomie działa. Napięcie niższe niż 6,2 V lub wyższe niż 6,7 V włącza zasilanie bateryjne, więc siłą rzeczy musiałem sobie dorobić pewną i niezawodną stabilizację 6,5V na układzie LM. Sama idea takiego zasilania oparta jest na zbiciu napięcia z uniwersalnego zasilacza 9V do 6,5V. Konstrukcja się sprawdziła i działa niezawodnie.
... a co do zasilacza samego - wystarczy 6V/300mA - wydajność zasilacza rzędu 2A jest zupełnie zbędna.

a sam objaw podłączenia zasilacza u mnie wygląda tak, że przy włożeniu wtyczki zasilacza do aparatu wskaźnik poziomu naładowania baterii znika.

(A)rturo
1.03.04, 10:34
Oto co odpowiedzial jeden ze specow EurCOloru

Z mojego punktu widzenia, do zasilania aparatu C-740UZ powinien zostać użyty oryginalny zasilacz Olympus typu C-5AE/C-6AE, C-6AC lub C-8AC, czyli 6,5V / 2 (1,5)A, aby wykluczyć możliwe uszkodzenie aparatu, lub jeśliby takowe nastapiło przy stosowaniu oryginalnych zasilaczy, użytkownik ma prawa gwarancyjne.

Na rynku pojawiły się (lub pojawiały) zasilacze innych producentów, opisane formalnie jako produkty przeznaczone do zasilania aparatów cyfrowych typu Olympus. Sądzę, że producent, opisując w ten sposób produkt, bierze na siebie odpowiedzialność za prawidłowe działanie swojego zasilacza, co nie znaczy, że ja produkty te rekomenduję.

Wszelkie wątpliwości rozwiąże bez wątpienia pomoc techniczna Olympus (di.support@olympus-europa.com).

Nie próbowałem do tej pory stosować innych zasilaczy, niż oryginalne. Nie jestem elektronikiem, nie potrafię stwierdzić teoretycznie, czy zasilacz o napięciu niższym niż nominalne, będzie poprawnie obsługiwał aparat.

Pozdrawiam

Jacek Kowalczyk

Euro Color Sp. z o.o.
www.eurocolor.pl

Profesjonalizm nie zna kompromisów -
- Olympus E - System

zyggy
1.03.04, 13:01
Witam
Dzięki za odpowiedzi :) . W mojej instrukcji producent zaleca 6V i 2A, a jak wynika z odpowiedzi dania są podzielone. Dodam jeszcze, że po podłączeniu aparatu do zasilacza bez aku wskaźnik świeci na czerwono natomiast wraz z aku zapala się na zielono i znika (tak jak przy normajnej pracy, tylko informacja o stanie aku i znika=off).
-------
pzdr
Zyggy