Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy i szybka synchronizacja?
Witam serdecznie.
Poszukuję wyzwalaczy radiowych do lamp, które przenoszą tzw. High Speed Sync. Chodzi o to aby stosować przy błysku lamp krótsze czasy naświetleń niż standardowy czas synchronizacji np. 1/1000s. Dla Canona napewno take są (np. Pocket Wizard Flex), przenoszą one TTL co pozwala uruchomić HSS (odpowiednik PF Olympusa). Spotkaliście się z tym dla Olka?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Aha, zapomniałem..... są też takie wyzwalacze: YongNuo RF-602. Testował ktoś je może z Olkiem? Zadziałają w ten sposób o który mi chodzi?
Witam serdecznie.
Z tego co się orientowałem to nie ma takich wyzwalaczy radiowych z FP.
O RF-602 możesz poszukasz na forum. Sam prezentowałem testy niedawno. Chyba 1/160 maksymalnie.
Najszybsze jakie znalazłem to Radiohopper-y. Synchronizują PowerLux-y do E-3 na 1/400s. i prawdopodobnie FL-kę jeszcze szybciej ale nie mam kostki żeby sprawdzić.
Pozdrawiam.
Sebastian
Dzięki.
1/160 to standard. Teraz tak właśnie mam, ale potrzebuję coś żeby to przeskoczyć.
Właśnie zauważyłem literówkę w swoim poście. Moje wyzwalacze to Radiopopper.
O takie:
http://www.radiopopper.com/products/jrx-transmitter/
http://www.radiopopper.com/products/jrx-receiver/
Pozdrawiam.
Hmmm...... A może ma ktoś do pozbycia się jakąś uszkodzoną lampę do Olka z funkcją PF? Albo sprawną, ale tanią :-P
Chcesz przerobić na IR? Bo normalnie to niestety będzie wypełniać studio niechcianym światłem. Do niektórych zastosowań się nadaje. Można np. "zamrozić" krople ale do większości niestety nie.
Tak. BTW: po co Ci to synchro? Też za tym goniłem, ale w praktyce okazało się nieprzydatne w studio.
Na zewnątrz to co innego, ale wtedy fotocela z IR nie da rady. Nawet z normalnego błysku nie zawsze złapie.
Pozdrawiam.
Chodzi własnie o plener, żeby pobawić się głębią ostrości i ustawiać przysłonę jak się tylko podoba. Gdy znów chcemy wyeliminować sporą częsć światła zastanego przy obecnym czasie synchronizacji trzeba mocno przymknąć przysłonę przez co ostrość szkła spada. Myślałem też o filtrze szarym, ale zawsze on przyczynia się do spadku jakości. Poza tym mamy większe możliwości.
Lampę postaram się przerobić na radiówkę i po problemie będzie:) oczywiście elektronika musi w niej działać.
Właśnie- jaka jest najtańsza lampa do Olka z PF na rynku? Inni producenci niż Olympus mają taką kompatybilną funkcję?
witam
Mial ktos do czynienia z Pocket Wizardami?
Wiem ze niestety nie ma TT5/1 pod nasz system i tracimy TTLa na czym akurat nie zalezy mi szczegolnie (a moze kiedys pojawi sie firmware obslugujacy e-system i FL-ki??), ciekawi mnie natomiast wspolpraca takich nadajnikow-odbiornikow pod system C/N podpietych pod E-3 i np FL-50 albo lampe studyjna, generalnie powinno chyba działać bez problemu... ale najbardziej mi zalezy na szybkiej synchronizacji, czy to w ogole jest osiagalne?
Jesli nie to jakie rozwiazania proponujecie w plener? Bo w studiu to na kablu mam FL50 na szybkiej synchronizacji, a reszta lamp odpala z fotoceli i problem z glowy, a w sloneczny dzien niestety fotocela odpada, poki co moje 1 lampa dzialac na kablu.
Na standardowym czasie sync mozna w plenerze zawsze przymknac przyslone - gorsze rozwiazanie, bo tracimy GO - lub uzywac b. dobrych filtrow ND (to tez wydatek, tanie masakruja foto:/) - ale oba rozwiazania pozeraja swiatlo i w sloneczny dzien podejzewam ze nawet 1000ws moze byc malo, nie wspominajac o lampach systemowych...
Witam serdecznie.
W Olku tylko z Radiopopper PX. Z tym, że musisz mieć systemową lampę na body, bo nadajnik ma detektor błysku i przez błyskacz w odbiorniku, przenosi błysk na fotocelę w lampie studyjnej czy innej. Efekt jest taki, jakby wyzwalało się z fotoceli w studio, tylko światło słoneczne nie przeszkadza.
Ewentualnie można sobie przerobić jakiś zwyczajny system pod tą modłę. Są schematy na sieci.
Pozdrawiam.