Zobacz pełną wersję : Jaki monitor NEC czy Dell
Moj dylemat to: NEC MultiSync P221W-BK 22 kontra Dell U2410,
bardzo prosze o ewentualne uwagi pomocne w wyborze monitora, glowne zastosowanie to obrobka zdjec.
W sprawie tych Delli mogę się wypowiadać w samych superlatywach. W pracy mam dwa takie monitorki, i świećą naprawdę ładnie :) Cenowo też chyba nie wychodzą najgorzej.
Na pewno Dell odrobił lekcję i poprawił swoje monitory. W domu mam poprzednika 2410, czyli 2408 i on jest sporo gorszym monitorem, przede wszystkim ma nierówne podświetlenie w rogach. No ale w domu mi aż to tak nie przeszkadza :)
Tu masz test Dell 2408
http://reviews.cnet.com/lcd-monitors/dell-ultrasharp-u2410/4505-3174_7-33772972.html?tag=also
Co do porównania tych dwóch monitorów. To NEC jest mniejszy, bo ma tylko 22 cale. Ja z 24 cali niżej już raczej nie zejdę, dla mnie wielkość ma znaczenie ;) Im więcej miejsca, tym lepszy komfort pracy i to jest ważne.
Tu masz test Nec P221
http://reviews.cnet.com/lcd-monitors/nec-multisync-p221w/4505-3174_7-33416987.html
popieram - NEC - korzystam z 21 calowego, bez problemu dał się skalibrować.
odkopuję temat
Zdecydowałem się kupić większy monitor. Dotychczasowa praca na 13-calowym laptopie daje się we znaki nie tylko przy obróbce zdjęć.
Zastosowanie: Głównie praca z tekstem, środowiska programistyczne, czyli im większy tym lepszy, kilka otwartych przyborników i okien daje więcej swobody.
Obróbka zdjęć jest ważna, ale nie na tyle żeby wydawać grubo ponad 1000, 1200 zł mimo to wolałbym mieć poprawnie odwzorowane barwy, dlatego wybrałem monitory z matrycą IPS lub PVA.
Wybór koncentruje na dwóch modelach:
Dell U2311H (http://www.ceneo.pl/7660325)
lub
Samsung SyncMaster F2380 (http://www.ceneo.pl/2649914)
wersja ekonomiczna:
SAMSUNG SyncMaster 2333T (http://www.ceneo.pl/;0159240267-10.htm)
Jeśli ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie z tymi monitorami, lub czymś podobnym będę bardzo wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
Tych Samsungów nie polecam, o mało nie kupiłem F2380, jednak obejrzałem go w Vobisie i obraz był sporo poniżej moich wymagań.
Może DELL 2209WA? To też nie jest mistrzostwo, kiepsko oddaje przejścia tonalne koloru skóry w cieniach. Ale i tak jest lepszy od tego Samsunga.
Jak chce się coś jeszcze lepszego to zostaje NEC i Eizo.
Aha, jeśli czasem grasz i oglądasz filmy, to na tym DELLu nie zauważyłem żadnego smużenia, obraz jest super. I jeszcze jedna jego wada, nawet ustawiony na najmniejszą jasność nieźle daje po oczach.
Jak chce się coś jeszcze lepszego to zostaje NEC i Eizo.
Niestety NEC i Eizo są poza budżetem :/ może kiedyś, kiedy będę już zarabiał miliony ;)
Dzięki za rade w sprawie SAMSUNGA. Jestem świadomy, że w tym przedziale cenowym nie kupie nic profesjonalnego, jedynie coś przyzwoitego, mimo to wolałbym kupic względnie świadomie.
Problemem jest to że nie widziałem ich nigdzie na żywo (Media, Saturn Euro, Vobis) pozostaja opinie i testy z internetu. Jak na razie liderem rankingu jest DELL
Co do grania, to juz przeszłość, ciągnie mnie jedynie powrotu do jakiegoś dobrego RPG'a więc nie potrzebuje mikrosekundowego czasu reakcji. Filmy tylko od czasu do czasu, wolę je oglądać w kinie
Dell 2209WA i NEC Multisync P221W
NIC sie nie umywa do tych 2 monitorów w cenie do 1000 i do 1500zł.
Jesli chcesz mam do sprzedania rocznego Della 2209WA, za powiedzmy 700zł.
Korzystalem z niego jako 2 monitoraz neciem P221W, jednak niedawno mialem przypływ gotówki i zakupiłem 2gą sztukę NEC'a.
Jakosciowo poza faktem, że nie jest to szerokogamutowiec, nie odbiega znacznie od NEC'a, natomiast bije na głowe wszelkie TN+ i wariacje...
co do oddania przejsc tonalnych w cieniach nie mogę się zgodzic. Na początku również mialem z tym problem, nawet pisałem na forum OC o tym, natomiast prawidłowa kalibracja matrycy załatwia CAŁKOWIECIE problem dziwnych poswiat, żółtawych obwódek, i dziwnych przejść tonalnych.
Alleg_pl - możliwe, że masz rację. Bo u mnie problem był większy na domyślnym profilu producenta, jak zmieniłem na inny, poprawiło się, ale ideału nadal nie mam.
Choć ja właśnie jeszcze nie mam kalibratora, więc tu może być pies pogrzebany.
Dell 2209WA i NEC Multisync P221W
NIC sie nie umywa do tych 2 monitorów w cenie do 1000 i do 1500zł.
Jesli chcesz mam do sprzedania rocznego Della 2209WA, za powiedzmy 700zł.
Korzystalem z niego jako 2 monitoraz neciem P221W, jednak niedawno mialem przypływ gotówki i zakupiłem 2gą sztukę NEC'a.
Czy jest jakaś różnica w jakości pomiędzy Dellem 2209 i modelem który podałem? 23 calowy jest mniej prądożerny i ma dodatkowy cal za jedyne 50 złotych więcej. Ta różnica kusi
Czy jest jakaś różnica w jakości pomiędzy Dellem 2209 i modelem który podałem? 23 calowy jest mniej prądożerny i ma dodatkowy cal za jedyne 50 złotych więcej. Ta różnica kusi
Tak, niestety model który podałes ma bardzo niefajną wadę p.t magentowe poswiaty przy brzegach ekranu, oraz niezbyt fajne(nierównomierne) podswietlanie.
dodatkwy cal i zdaje się wyzsza rozdzielczosc, ale ja bym sie nie skusił jednak.
Tak, niestety model który podałes ma bardzo niefajną wadę p.t magentowe poswiaty przy brzegach ekranu, oraz niezbyt fajne(nierównomierne) podswietlanie.
dodatkwy cal i zdaje się wyzsza rozdzielczosc, ale ja bym sie nie skusił jednak.
porównując materiały z sieci zdecyduję się raczej na della 2209. dodatkowy cal jest mało widoczny i raczej bardziej odpowiada mi format 16:10. Martwi mnie tylko tą energożerność i zbyt mocne podświetlenie, ale zobaczymy później co da się z tym zrobić
dzięki za pomoc