Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E510 & e30 & e3

kasprzyk
25.07.10, 13:43
Witajcie

Co zyskam zmieniając E510 na E30 lub E3 ?
Czy szumy w E3 są mniejsze niż w 510-tce ?
Jakie inne aspekty przemawiają na korzyść wyższych modeli ? - pomijam ruchomy LCD

Pzdr

qbic
25.07.10, 13:58
Różnice niewielkie.

http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/(appareil1)/465|0/(appareil2)/220|0/(onglet)/0/(brand)/Olympus/(brand2)/Olympus

zonkinho
25.07.10, 14:02
Głównie wygodny korpus, który ma świetną ergonomię i przynajmniej czuć, że ma się coś w ręce. Do tego lepszy, szybszy, celniejszy AF. Na E-510 takie ZD50 na bocznych punktach lubi jeździć w te i we wte, z E3 takich problemów nie ma.

Do tego szybsze zdjęcia seryjne i pancerność z uszczelnieniami w przypadku E-3.

krzysiekz
25.07.10, 14:06
Jak im wyszedk mnoznik 1.92 w e510, a 2.00 w e3?

rafrog
25.07.10, 14:08
IMHO sporo mniejsze szumy, lepszy AF, ERGONOMIA !, pancerność , uszczelnienia (robiłem dużo w pełnym deszczu), szybkość, + 100 pkt do lansu ;)

kasprzyk
25.07.10, 14:15
IMHO sporo mniejsze szumy, lepszy AF, ERGONOMIA !, pancerność , uszczelnienia (robiłem dużo w pełnym deszczu), szybkość, + 100 pkt do lansu ;)

Rafrog - twój głos się nie liczy :) żart oczywiście.
Odpowiedź powinieneś dostać szybciej ;)
Pozdrawiam

rafrog
25.07.10, 14:21
:):):)

epicure
25.07.10, 14:54

Jeśli E-510 ma taką samą jakość obrazowania, jak E-410 (a ma), to po przejściu na E-30 możesz liczyć na taką zmianę jakości zdjęć:

https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=299255&postcount=1363

Jakie inne aspekty przemawiają na korzyść wyższych modeli ? - pomijam ruchomy LCD

Szybszy AF, więcej punktów AF, większy i jaśniejszy wizjer, większy korpus, więcej przycisków na obudowie, drugie kółko ustawiania parametrów ekspozycji, górny wyświetlacz, bezprzewodowe sterowanie lampami. W przypadku E-30 dostajesz jeszcze mikroregulację AF (świetny patent - już nie kupię aparatu, który pozbawiony jest tej funkcji), poziomicę (bardzo często z niej korzystam, kiedy fotografuję na statywie), bardziej przewidywalny światłomierz w trybie ESP i... filtry artystyczne oraz wielokrotną ekspozycję ;) A w przypadku E-3 dostajesz szczelność i solidność konstrukcji.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Bzdury wypisują.

nyny
25.07.10, 15:58
Ja zmienilem E520 na E3 ale mam porownanie z E30 bo znajomy z pracy ma:)

Zyskalem inny swiat...
....widziany przez wizjer:)
Mega jasno i 100% pokrycie, do tego AF jakby nowego zycia dostal (wiecej punktow, celniejszy i zdecydowanie szybszy), doliczyc do tego musze jeszcze uszczelnienia, mniejsze szumy no i wygodniejsze (wg mnie ergonomiczniejsze i poreczniejsze jest E3).
E30 nie lezy w moich lapach tak jakbym chcial (ale i tak lepiej jak E520), do tego fajny bajer w postaci poziomicy i mozliwosc korekcji BF, FF).

Jednak w tej chwili nie widze dla mnie nic innego ze stajni Olka niz Eczy.

pozdro

Tommy_G
25.07.10, 17:28
Jeżeli już zdecydujesz się na zmianę, to przemyśl sobie czy E-3 czy może E-30.
W E-3 masz uszczelki, więc deszcz nie jest przeszkodą, za to w E-30 masz możliwość kalibracji obiektywów, co jest bardzo fajną rzeczą + o ile się nie mylę ciutek nowsza matryca.

pzdr.

T.

zonkinho
25.07.10, 17:40
w E-30 masz możliwość kalibracji obiektywów, co jest bardzo fajną rzeczą + o ile się nie mylę ciutek nowsza matryca.

Niestety nowsza nie znaczy lepsza. Upakowali więcej piksli i tyle. Tyle się udało zrobić specom z Panasonica przez rok.

epicure
25.07.10, 17:57
Poradzili sobie z bandingiem, a to już coś.

skow
25.07.10, 21:46

2.0 to mnoznik liczony po szerokośći i trochę ze względu na proporcje kadru dla 4/3 krzywdżacy.
1.923 to monoznik liczony po przekątnej
1.777 to mnożnik liczony po wysokości

dobas
25.07.10, 23:47
Witajcie

Pzdr

Hej

zmienilem E510 na E3 - roznice gigantyczne :) wbrew temu co twierdza milosnicy wykresow.

Jestem straszliwie zadowolony szumy sa mniejsze rzeczywiscie - uzyteczne ISO robi sie wieksze ja uzywam do 1250. ale jak zwykle staram sie trzymac iso 100

jakosc obrazu jak dla mnie zmienila sie znaczaco na plus i uwazam ze to byly dobrze wydane pieniadze

co do puszki

uszczelnienia pokochalem teraz. wlasnie wrocilem z 14 dniowego pilotowania grupy po Skandynawii gdzie byly dni ze padalo ostro albo ze slona woda zalewala poklad sposrod grupy 40 osob ktore na tym wyjzdzie byly dwie osoby polegly jesli chodzi o aparat

posluszenstwa odmowily EOS 30D i EOS 300D
odmowily od deszczu bo jak sie chodzi przez 11 h po tundrze i robi zdjecia to aparat tego nie lubi. E3 ma tu u mnie wielkiego plusa a mniej wiecej raz na 15 minut mialem pytanie czy sie nie boje o aparat albo czy sie nie popsuje

wahalem soie dlugo czy zmieniac 510 na e3

pytalem tu na forum roznych userow i podjalem taka decyzje.

zyskasz wiele przydanych rzeczy ISO AUTO - rewelka do robienia zdjec z dluzsza ogniskowa zyskasz szybkostrzelnosc bezprzewodowa wspolpprace z lampami, wygodny guzior resetu - pierwsza klasa rozwiazanie, wieksza matowke. pola AF nie wiem co dla Ciebie moze miec znaczenie

u mnie ma wszystko po troszku :)

ponoc lepiej jest E30 niz E3 pod wzgledem bandingu ktory na duzych iso w trojce wylazi. ale jak pisalem wczesniej trzymam sie iso 100

ja na prawde sie ciesze z tej zmiany - fakt ze w komplecie pojawila sie zmiana 70-300 na 50-200 co tez zwieksza efekt i odbior przesiadki :)

Muminek
26.07.10, 09:59
Witajcie

Pzdr

Jako użytkownik E30 i E3 twierdzę że oba modele robią podobnej jakości zdjęcia ( nie zagłębiając się w jakieś tabelki), dla mnie plusem E30 jest jej waga, natomiast plusem E3 ergonomia, jakość wykonania, szczelność. Oba modele nigdy nie zawiodły. Pozdrawiam

jolly
26.07.10, 10:12
Z własnych obserwacji dodam jeszcze, że w E30 jest bardzo dobry WB. Praktycznie od dłuższego czasu jadę na auto WB i naprawdę zdaje egzamin. Nie muszę się bawić w ustawianie WB poza jakimiś tam wyjątkami, gdy sobie ustawiam WB sama.

epicure
26.07.10, 10:48
Z własnych obserwacji dodam jeszcze, że w E30 jest bardzo dobry WB.

Mam zupełnie inne spostrzeżenia. AWB nadaje się tylko na słoneczny dzień.

Darekw1967
26.07.10, 11:54
Witajcie

Pzdr

Witam !

Zyskujesz do E-30

1. Sterowanie bezprzewodowe lampami
2. Znacznie szybsza praca do 5 kl/s
3. Wieksza rozdzielczosc (wiecej o 1/5 czyli 12 Mpix )
4. Odchylany ekran LCD
5. Nieco wiekszy wizjer
6. Znacznie Lepszy czyli skuteczniejszy Live-view
7. Znacznie lepszy pomiar swiatla (znacznie mniej przepalow)
8. Stopniowe dopasowywanie czulosci z malym krokiem
(dzieki temu masz mniejsze szumy)
9. Solidniejsza fizycznie konstrukcja
10. Dokladniejsza praca dla WB
11. System AF potrafi rozpozac twarz i dopilnuje ostrosci.
12. Filtry artystyczne
13. Funkcje poziomicy

Pozdrawiam