PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr polaryzacyjny a panorama

Maestro1984
23.07.10, 18:40
Witam.
Ostatnio zrobiłem sobie kilka zdjęć z których chciałbym złożyć panoramę lecz pojawił się pewien problem, otóż mimo tych samych parametrów ekspozycji okazuje się, przy składaniu panoramy, że zdjęcia się rozjeżdżają dość mocno pod względem ekspozycji. Czy winien temu może być założony polar czy może jednak problem tkwi w gdzie indziej?
Pozdrawiam.

Raven_Design
23.07.10, 19:55
Skoryguj i wyrównaj sobie to suwakiem EV już na wstępie przy wywoływaniu raw-ów.
Zrób najpierw wzorcowy fragment panoramy i do niego właśnie dopasowuj ekspozycje pozostałych części.

wojciech_gd
23.07.10, 20:27
problem jest w tym, że nie napisałeś jak robiłeś tą panoramę:) pewnie na automacie lub półautomacie stąd te rozjazdy w naświetleniu

Maestro1984
23.07.10, 20:59
półautomat ale z zablokowaniem ekspozycji (tryb A po wciśnięciu AEL) więc w sumie wydaje mi się że tu błędu nie ma (co za różnica czy zastosuje manuala czy zablokuje na stałe ekspozycje). Zdjęcia niestety z ręki ale jako tako się "schodzą" główny problem jest właśnie w obszarach nieba. Wydawało mi się że jak zrobię zdjęcia z zablokowaniem ekspozycji to nie będzie problemu z mieszaniem EV przy wywoływaniu z rawa dlatego też pojawiło się moje pytanie czy to czasem polar mi nie "namieszał"...

m_kola
23.07.10, 21:36
Jeśli filtr był filtrem kołowym (CPL) to moim skronym zdaniem zmiana kąta padania promieni słonecznych na filtr wpływa na obraz padający na matrycę. To tak jakbyś nim pokręcił nie ruszając aparatu.
Wyklikane z mobilka

Maestro1984
23.07.10, 22:11
m_kola właśnie w ten sam sposób sobie pomyślałem, chciałem jednak się upewnić czy tak rzeczywiście jest (oczywiście filtr kołowy).

Moominek
24.07.10, 15:54
MZ tak właśnie jest i jeżeli PLC nie "śledziłeś" słońca obracając się przy robieniu panoramy, to na każdej fotce składowej działał on inaczej. Jeżeli mam rację, to w składowych fotkach powinna być jedna najciemniejsza, a im dalej od niej tym jaśniej. Czy tak jest? A może mógłbyś wstawić tu składowe fotki, rzecz jasna pomniejszone, nawet do 500px na dłuższym boku.
Wyklikane z mobilka