PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-P1 warto?

Mcarto
14.07.10, 14:55
Witam
Mam okazję zakupić używane body E-P1 w dobrym stanie za 400 zł. Zainteresowała mnie ta propozycja bo od jakiegoś czasu zastanawiam się nad dokupieniem czegoś poręczniejszego od mojego E-520, którego ze względu na kubaturę nie zawsze mogę zabrać.
Interesuje mnie to jak się spisuje ten sprzęt w praktyce bo teście na www.dpreview.com wypadł nieźle - zwłaszcza niskie szumy na wyższych iso robią dobre wrażenie. Wcześniej zastanawiałem się nad zakupem używanego Canona G10 ale niskie iso a zwłaszcza szumy przy iso od 200 mnie zniechęciły do poszukiwań.
Jedynym poważnym minusem (z tego co wypatrzyłem) to jest brak wbudowanej lampy a ten sprzęt zastępował by mój kompakt - reszta wygląda nieźle, nie wiem jeszcze jak sprawa obiektywu ale to nie powinien być spory wydatek.
Będę wdzięczny za kilka słów i ew. uwag związanych z nim bo z tego segmentu mam porównanie tylko do wspomnianego Canona a obiecałem dać odpowiedź właścicielowi i najbliższym czasie.

Raven_Design
14.07.10, 15:18
Na forum znajdziesz już myślę dosyć dużo informacji odnośnie tego modelu, jak i całego m4/3.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18854

Zobacz też redakcyjny test:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9235

Pozdrawiam

Karol
14.07.10, 15:36
Witam
Mam okazję zakupić używane body E-P1 w dobrym stanie za 400 zł.
Za 400zł:?: To tak ja za darmo. Z czego wynika ta cena?
Gdybym ja miał taką ofertę na sprawny aparat z wiarygodnego źródła nie zastanawiałbym się ani chwili.

romek1967
14.07.10, 15:40
Za 400zł:?: To tak ja za darmo. Z czego wynika ta cena?
Gdybym ja miał taką ofertę na sprawny aparat z wiarygodnego źródła nie zastanawiałbym się ani chwili.

Tu się kompletnie nie ma nad czym zastanawiać. Za 400zł można go protestować do woli i sprzedać drożej bez problemu gdyby jednak nie pasował :)

Mcarto
14.07.10, 16:32
Sprzęt nie powinien sprawiać problemów bo pochodzi ze sprawdzonego źródła. Ja sam zastanawiam się czy warto go brać bo musiałbym zakupić (przez internet) do niego obiektyw i prawdopodobnie lampę i wtedy cena podskoczy a w przypadku gdybym się zdecydował go pozbyć to muszę go spakować i wysłać do Polski (mieszkam za granicą) a tego bym wolał uniknąć.
Nie mam aż tak wielkiej potrzeby aby teraz nabyć sprzęt - kwestia finansowa też nie jest najważniejsza ale z drugiej strony trafiła mi się okazja nabycia ciekawego sprzętu i to korci ;)
Jakby ten Olympus posiadał lampę to bym go już brał bez pytania a tak dochodzą mi podwójne zakupy i dlatego się waham - ten sprzęt z lampą też nie jest chyba już taki "kieszonkowy" ??

Raven_Design
14.07.10, 16:46
Ja bym brał za takie pieniądze. Będziesz miał aparat, który może być z Tobą zawsze i wszędzie. Mówisz - Nie ma lampy. Cóż... wbudowana lampa (np. w model E-PL1) przydaje się tylko w mało wymagających sytuacjach. A światło jakie daje... łeee.

judasz
15.07.10, 08:09
lepiej zobacz po ile na ebay uk chodza ,juz przy zakupie zarabiasz 100 procent ,bez szkielka i lampy,pozdrawiam.

Darekw1967
15.07.10, 08:47
Witam
Mam okazję zakupić używane body E-P1 w dobrym stanie za 400 zł. Zainteresowała mnie ta propozycja bo od jakiegoś czasu zastanawiam się nad dokupieniem czegoś poręczniejszego od mojego E-520, którego ze względu na kubaturę nie zawsze mogę zabrać.
Interesuje mnie to jak się spisuje ten sprzęt w praktyce bo teście na www.dpreview.com (http://www.dpreview.com) wypadł nieźle - zwłaszcza niskie szumy na wyższych iso robią dobre wrażenie. Wcześniej zastanawiałem się nad zakupem używanego Canona G10 ale niskie iso a zwłaszcza szumy przy iso od 200 mnie zniechęciły do poszukiwań.
Jedynym poważnym minusem (z tego co wypatrzyłem) to jest brak wbudowanej lampy a ten sprzęt zastępował by mój kompakt - reszta wygląda nieźle, nie wiem jeszcze jak sprawa obiektywu ale to nie powinien być spory wydatek.
Będę wdzięczny za kilka słów i ew. uwag związanych z nim bo z tego segmentu mam porównanie tylko do wspomnianego Canona a obiecałem dać odpowiedź właścicielowi i najbliższym czasie.

Witam !

Uzywany E-P1 za 400 zl ??? To dosc podejrzana sprawa.
W internecie nowy kosztuje od 1799,00 zł
i dziwie sie, ze ktos chce tyle stracic na tym aparacie.

Zorientuj sie dobrze w czym jest haczyk ;)

E-P1 sprawdzi sie o ile bedziesz mial do tego dobre szklo.

Pozdrawiam

opiotr
15.07.10, 11:31
Ja w razie czego mogę odkupić z miejsca za 500zł :).

Mcarto
16.07.10, 21:53
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Znajomy zapomniał dodać, że chodziło o 400 zł + praca zlecona dla mnie :???:. Ostatecznie zrezygnowałem z niego z powodu braku czasu i koniecznych dodatkowych zakupów - sam aparat ma byc wart 700-800 zł.
Postanowiłem za oszczędzone pieniądze nabyć lampę do mojego e-520 a sam w dalszej przyszłości będę planował zakup Panasonica DMC-LX3 - jest bardziej kompaktowy od E-P1 i nazbierał sporo pozytywnych recenzji.

Raven_Design
17.07.10, 12:24
Znajomy zapomniał dodać, że chodziło o 400 zł + praca zlecona dla mnie :???:.

Widzicie - zawsze jest jakiś haczyk. Coś za tanio było:wink: