PDA

Zobacz pełną wersję : kadr 4/3 i inne systemy

darco180
28.02.07, 16:40
Witam
Pierwszy raz na forum więc -witam
zastanawiam się nad zakupem e500 (bardzo dobra cena 2500 z 2 obiektywami) i Pentaxem K100d ale nie o tym chciałem.
chodzi o kadr tzn. jeżeli ustawimy 2 aparaty np e500 i Pentax obok siebie i ustawimy obiektywy na ogniskową 28 (dla filmu) czyli odpowiednio 14 i 17 i ustawimy aparaty tak, że dolna krawędź kadru będzie taka sama (np. fotografujemy wieżowiec a dolna krawędź kadru to linia łączenia bloku z ziemią) to po zrobieniu zdjęcia (chodzi przede wszystkim o wysokość):

1 na zdjęciach z obu aparatów będziemy widzieć blok do 5 pietra, tylko z E500 będziemy widzieć węziej - proporcje boków

2 na zdjęciu z olympusa będziemy widzieć więcej, blok do 6 piętra ale trochę węziej niż z 350D

3 na zdjęciach tak samo szeroko i wyżej z E500 blok, do 7 piętra -proporcja boków

4 inna możliwość??
mam nadzieję że ktoś mnie zrozumie

pozdrawiam Darco

suchar
28.02.07, 16:50
Witamy na forum! :)

Ja nie bardzo rozumiem, bo napisane jest mocno nieskladnie i troche brakuje przecinkow. Chyba chodzi Ci o to, ze zauwazasz roznice w proporcjach bokow matryc w roznych systemach. W E-systemie jest 4/3, a w innych 3/2. Tak, to chyba wiadomo. Moze jednak o cos pytasz?
Pzdr

P
28.02.07, 17:06
Kolega zapewne pewnie pyta, czy "nieco bardziej kwadratowy" 4x3 ma obraz ucięty z boku, czy też jest go więcej u góry w stosunku do formatu 2x3.
Ja nie wiem. Wydaje mi się, że olek widzi węziej z boku, a w poziomie, między górną i dolną krawędzią, mieści się tyle samo.

darco180
28.02.07, 17:17
Dziękuję za szybką odpowiedź ale nie zrozumiałeś mnie
znam proporcję 4/3
nie oto mi chodzi, ale nie potrafię inaczej wytłumaczyć

może inaczej
ustawiam E500 na 14mm i podchodzę do dziewczyny, aby ją sfotografować, tak aby cała sylwetka zmieściła się w kadrze (stopy na skraju u dołu kadru, włosy na skraju u góry kadru).
Ustawiłem się i robię zdjęcie. W tym samym miejscu ustawiam Pentaxa na 17mm i kadruję tak żeby stopy były na skraju u dołu kadru. Dokąd sięga góra kadru? Tak jak e500 do włosów, czy może tylko do ramion
pozdrawiam Darco

dokładnie jak pisze P

ps. czy jest inna możliwość odpowiadania na posty, bo ja robię to poprzez kliknięcie "cytuj" w post wyżej

jamek
28.02.07, 17:27
Ja stawiam na odpowiedź 4 ;)
A poważniej... nie jestem pewien na 100%, ale widzę to tak...
O ile ustawisz obie puszki ze szkłami na tą samą ogniskową (wg filmu), to owa ogniskowa daje okrąg, w który wpisujesz prostokąty 4/3 i 3/2.
Jeśli już to widzisz oczyma wyobraźni, to zauważysz, że w 4/3 zobaczysz więcej bloku z góry, za to mniej z boków względem 3/2.

fotomic
28.02.07, 17:30
ps. czy jest inna możliwość odpowiadania na posty, bo ja robię to poprzez kliknięcie "cytuj" w post wyżej lewy dolny róg masz takie coś jak "NAPISZ ODPOWIEDŹ" <-- duży przycisk

Olo2
28.02.07, 18:36
To akurat czy jedno jest bardziej kwadratowe, czy drugie bardziej prostokątne to widać i nie ma co tu pisać. Różnicę widać dopiero przy rzucie na papier. Różny format będzie inaczej Ci obcinał. Robiąc olympusem najwięcej musisz odciąć na krótszym boku odbitkę 10x15 (w systemie 3/2 kadr jest dokładnie odbitką 10x15). W innych formatach i w 4/3 i w 3/2 coś tam musisz obciąć (piszę tu o popularnych formatach zdjęć w labach).

dog_master
28.02.07, 19:29
Ale już coraz wiecej labow wywoluje w formacie cyfrowym, nie trzeba nic obcinac

suchar
28.02.07, 19:40
Ale już coraz wiecej labow wywoluje w formacie cyfrowym, nie trzeba nic obcinac

Niby tak, ale jak jakis czas temu cos wywolywalem, specjalnie pytalem, czy robia to w 4/3, powtarzalem, ze ma byc w tym formacie i zeby nic nie obcinali i oczywiscie obcieli :/ Nie pamietam niestety gdzie to bylo :/

RadioErewan
28.02.07, 20:37
Narysuj sobie koło. W koło wpisz dwa prostokąty. Jeden o proporcji 3:2 i drugi o proporcji 4:3. W ten sposób zwizualizujesz sobie różnice krycia koła obrazowego (kiedy oba obiektywy mają taki sam kąt widzenia (po przekątnej).

Pozdrawiam

dog_master
28.02.07, 20:57
Niby tak, ale jak jakis czas temu cos wywolywalem, specjalnie pytalem, czy robia to w 4/3, powtarzalem, ze ma byc w tym formacie i zeby nic nie obcinali i oczywiscie obcieli :/ Nie pamietam niestety gdzie to bylo :/
Znam to ;) Pytam o dokładny wymiar papieru w mm :P I jest okej.

RadioErewan
1.03.07, 00:00
No i sam narysowałem z ciekawości. Przy tej samej "ogniskowej" (dokładniej, przy tym samym kącie widzenia obiektywu) różnice w bezpośrednim porównaniu między 4:3 i 3:2 są o wiele mniejsze jak się spodziewałem intuicyjnie (jak to wydawało się ze zdjęć).
W załączniku widoczek.

cra3y
1.03.07, 09:48
Oczywiście podany przez Ciebie schemat w wielkim trudzie zilustrowany powyższym rysunkiem jest błędny.
Błędne jest już samo założenie ponieważ przedstawiasz oba obszary wpisane w taki sam okręg...
Wiadome jest że 4:3 wpisane być powinno w mniejszy okręg a zarazem logicznym jest że matrycę 4/3 można W CAŁOŚCI wpisać w matrycę CROP1.6 a wynika z tego prosty wniosek...

mozesz uzasadnic? bo to co wypisujesz to jest czysty bezsens. mylisz wielkosc matrycy z jej proporcjami (wpisywaniem jej w kolo obrazowe)

przyklad: canon wypuszcza 3D FF z matryca o proporcjach 4:3 i ma to zrobic wykrawajac to z matrycy 3:2 ? a moze ma ja wykroic z kropa? a gdyby byl taki nikon D3K (od kwadrat) i mial matryce o proporcjach 1:1. to wedlug Twojego rozumowania jak ta matryca ma byc opisana na kole obrazowym? bedziesz ją kroił z powiedzmy formatu DX? czy zobaczysz jakie kolo obrazowe daja obiektyw i w tym kole (z pewna poprawka) bedziesz wpisywal kwadrat?

Bez malowania i owijania w bawełnę -jeżeli mniejsza matryca to mniej "widzi" zarówno w pionie jak i poziomie a także obu skosach amen.
Jeszcze prościej> na takim samym szkle obraz zarejestowany na matrycy 4/3 będzie węższy (w pionie i poziomie) niż na martycach 1.7, 1.6, 1.5, 1.3, 1.2 i 1.0.

aha, czyli konstruktorzy to totalni idioci i zawsze wykrawaja z wpisanego w kolo prostokata o proporcjach 3:2 i dopiero z tego kroja 4:3 ?

to co powiesz o malpkach z matryca powiedzmy 1/1.8? tam kolo obrazowe jest odopowiednio mniejsze, ale matryca o proporcjach np 4:3 jest tak wpisana w ten okrag, zeby jak najwiecej go wykorzystac.

siwyjohn
1.03.07, 09:53
Oczywiście podany przez Ciebie schemat w wielkim trudzie zilustrowany powyższym rysunkiem jest błędny.
Błędne jest już samo założenie ponieważ przedstawiasz oba obszary wpisane w taki sam okręg...
Wiadome jest że 4:3 wpisane być powinno w mniejszy okręg a zarazem logicznym jest że matrycę 4/3 można W CAŁOŚCI wpisać w matrycę CROP1.6 a wynika z tego prosty wniosek...
Bez malowania i owijania w bawełnę -jeżeli mniejsza matryca to mniej "widzi" zarówno w pionie jak i poziomie a także obu skosach amen.
Jeszcze prościej> na takim samym szkle obraz zarejestowany na matrycy 4/3 będzie węższy (w pionie i poziomie) niż na martycach 1.7, 1.6, 1.5, 1.3, 1.2 i 1.0.
Niestety kombinujesz nie w tą stronę. Nie chodzi o fizyczny wymiar matrycy, która powoduje taki a nie inny crop, lecz o różnicę przy kadrowaniu przy przeliczeniowo tej samej ogniskowej. Nie bądź taki rzutki na dzień dobry, bo tego nikt nie lubi. Na możliwość robienia wrzutów trzeba sobie zasłużyć :razz:

darco180
1.03.07, 16:41
No i sam narysowałem z ciekawości. Przy tej samej "ogniskowej" (dokładniej, przy tym samym kącie widzenia obiektywu)
czyli wnioskuję, że kąt widzenia 14mm dla 4/3 i 17mm dla 3/2 jest taki sam?

to co powiesz o malpkach z matryca powiedzmy 1/1.8? tam kolo obrazowe jest odopowiednio mniejsze, ale matryca o proporcjach np 4:3 jest tak wpisana w ten okrag, zeby jak najwiecej go wykorzystac.
Z powyższego wynika, że koło obrazowe w formacie 4/3 powinno być mniejsze niż 3/2 z uwagi na mniejszą matrycę? Czyli żeby porównać kadry to powinny być dwa koła obrazowe z wpisanymi w nie prostokątami o odpowiednich proporcjach. Jeżeli mój tok myślenia jest dobry to prostokąt 4/3 powinien być mniejszy (mniejsza matryca), niż przedstawiony na rys. RadioErewan.

różnice w bezpośrednim porównaniu między 4:3 i 3:2 są o wiele mniejsze jak się spodziewałem intuicyjnie (jak to wydawało się ze zdjęć).
Jeżeli dobrze kombinuję to intuicja Cię nie zawiodła :D
pozdrawiam Darco

cra3y
1.03.07, 16:56

po przekatnej? -tak

Z powyższego wynika, że koło obrazowe w formacie 4/3 powinno być mniejsze niż 3/2 z uwagi na mniejszą matrycę? Czyli żeby porównać kadry to powinny być dwa koła obrazowe z wpisanymi w nie prostokątami o odpowiednich proporcjach. Jeżeli mój tok myślenia jest dobry to prostokąt 4/3 powinien być mniejszy (mniejsza matryca), niż przedstawiony na rys. RadioErewan.

to matryce dopasowujesz do kola obrazowego a nie odwrotnie (patrz rysunek radka)

RadioErewan
1.03.07, 18:04
No i sam narysowałem z ciekawości. Przy tej samej "ogniskowej" (dokładniej, przy tym samym kącie widzenia obiektywu)
Szczerze powiedziawszy, to dokładnie nie liczyłem, jaki kąt widzenia mają oba obiektywy (17 mm dla CF 1,5 to odpowiednik kąta widzenia obiektywu ~25 mm, 14 mm 4/3 to odpowienik kąta widzenia 28 mm).
Mamy dwa obiektywy, które dają ten sam kąt widzenia - np. 18,5 mm dla CF 1,5x, 14 mm dla CF 2x. Kiedy kąt widzenia jest ten sam, to na płaszczyźnie obrazowanie powstaje okrąg pokazujący "tyle samo". Z tego okręgu wycinany jest prostokąt wpisany, o proporcjach 3:2 lub 4:3. Pytanie rozpoczynające wątek dotyczyło tego, czy w 4:3 obcinane są boki, czy w 3:2 obcinane są góra i dół. Odpowiedź brzmi następująco: w 3:2 jest więcej po bokach, w 4:3 jest więcej u góry i na dole. Powierzchnia cięta z koła obrazowego, zamknięta prostokątem o proporcji 4:3 jest większa od powierzchni prostokąta 3:2 (wpisanych w to samo koło obrazowe). W ten sposób zdjęcia 4:3 zawierają odrobinę więcej obrazu, ale to jak z cukrem w cukrze...

Jeżeli dobrze kombinuję to intuicja Cię nie zawiodła :D
pozdrawiam Darco
Nieee, bardzo pouczająca lekcja rysowania, ale już mnie pouczyła, a intuicja może się schować w kieszeń. Trudno się bić z faktami jak i kopać z koniem.

Pozdrawiam

darco180
1.03.07, 18:40
Dziękuję
Rozjaśniło mi się :D
pozdrawiam Darco

cra3y
2.03.07, 00:34
Dziękuję
Rozjaśniło mi się :D
pozdrawiam Darco

zobacz, jak niewiele potrzeba, zeby zrobic matryce uniwersalna do formatu obrazu 3:2 i 4:3

zeby bylo smiesznie, to panasonik juz to zrobil, ale w malpce:
https://forum.olympusclub.pl/topics8/fuji-super-ccd-hr-cy-panasonic-ois-vt9489.htm#86097

darco180
2.03.07, 10:00
cra3y dziękuję :D
O to mi chodziło. Na tych zdjęciach widać wszystko.
pozdrawiam Darco