PDA

Zobacz pełną wersję : Panasonic GF1 czy LX3

DarkFox
8.07.10, 13:07
Witam wszystkich, chciałbym się dowiedzieć czy lepiej kupić Panasonica GF1 czy może jednak LX3? Prosze o pomoc, co bardziej polecacie, jak można z argumentami.
Z góry dziękuję

grizz
8.07.10, 13:13
A czego potrzebujesz?

Aparatu na codzień, na wycieczki, czy aparatu do robienia zdjeć jako celu samego w sobie?

DarkFox
8.07.10, 15:07
Planuję zająć się bardziej fotagrafią (jednak tylko amatorska - mimowszystko, będą zapewne to jakieś wczasy ale też czasami natura - wycieczki porankami do lasu). Jednak te ogromne lustrzanki mnie trochę przerażają i chyba na nią się nie zdecyduję. O SX3 piszą też bardzo dobrze, ale w GF1 są wymienne obiektywy. Jako fotoamator nie wiem na co się zdecydować :(

qbic
8.07.10, 15:15
Większa matryca = większy komfort, z tych 2-ch ja bym wybral GF1, będzie to sprzęt bardziej wszechstronny.

grizz
8.07.10, 16:03
Planuję zająć się bardziej fotagrafią (jednak tylko amatorska - mimowszystko, będą zapewne to jakieś wczasy ale też czasami natura - wycieczki porankami do lasu). Jednak te ogromne lustrzanki mnie trochę przerażają i chyba na nią się nie zdecyduję. O SX3 piszą też bardzo dobrze, ale w GF1 są wymienne obiektywy. Jako fotoamator nie wiem na co się zdecydować :(

Jak chcesz sie bawic fotografią to gf1.

Jak cchesz mieć fajny aparat do robienia pamiątek - lx3

Jerry_R
9.07.10, 00:35
Dokladnie, jak koledzy napisali wczesniej.

Moze tylko dodam, ze niedlugo Panas ma oglosic:
- nastepce LX3
- kompakt z matryca 43 oraz wbudowanym na stale obiektywem zmiennoogniskowym

Ale kiedy pojawia sie w sklepach oraz za ile - nie wiadomo.

Jesli masz maly budzet - rozwaz ostatnie dni - kiedy mozesz kupic nowy G1 z kitowym zoom'em za ~1 400 na Alledrogo (z gwarancja).
(jakbys nie mogl znalezc - odezwij sie na priv, jest osoba, od ktorej juz kilku kolegow z forum kupilo i nikt nie narzekal)

DarkFox
9.07.10, 08:00
Dzięki za odpowiedź, a no właśnie co do tych nowości to nie wiadomo ile trzeba będzie czekać i jaki będzie koszt.

W takim razie muszę znaleźć w miarę sensownej cenie GF1, G1 to jednak jak dla mnie za duży trochę, może potem jako drugi. Zresztą jakbym miał brać te gabaryty to wolałbym GH1 lub G2, jeśli miałby w sensownej cenie.

epicure
9.07.10, 08:16
Ale kiedy pojawia sie w sklepach oraz za ile - nie wiadomo.

A najbardziej nie wiadomo, czy się w ogóle pojawią, bo to tylko niczym niepotwierdzone plotki jak na razie.

voovoo2
9.07.10, 09:05
Mam G1 i LX3.Rzeczywiście ten pierwszy jest zdecydowanie wiekszy.Jezeli decydujący jest rozmiar i waga bierz LX3......bedziesz zaskoczony jego mozliwościami.

DarkFox
9.07.10, 10:20
Cały czas się miotam, ale chyba wychodzi na to, że najlepszym rozwiązaniem dla mnie będze GF1, jest to sytem bardzo rozwojowy, a taki aparat z naleśniczkiem to prawie jak kompakt, cały czas można mieć przy sobie.

grizz
9.07.10, 10:24
Cały czas się miotam, ale chyba wychodzi na to, że najlepszym rozwiązaniem dla mnie będze GF1, jest to sytem bardzo rozwojowy, a taki aparat z naleśniczkiem to prawie jak kompakt, cały czas można mieć przy sobie.

"Prawie" często sprawia sporą różnicę w porównaniu do lx3 ;)

dzemski
9.07.10, 10:53
Jak cchesz mieć fajny aparat do robienia pamiątek - lx3

większej bzdury dawno nie czytałem. Ładnie to zaszufladkowałeś. LX3 to aparat nie tylko do imienin u cioci, ale przede wszystkim bardzo wszechstronny. Można nim uprawiac bardzo różną fotografię. Może Cię zdziwi, ale nawet ślubną (kompakt takiej klasy jest bardzo przydatny w reportażu, oczywiście obok dSLRów wszelkiej maści /nie zamiast/).

Polecam wątek o LX3, jest tam cała masa przykładów zdjęć, których nie powstydziłby się zaawansowany amator/entuzjasta fotografii. Byłem już mocno znudzony fotografią cyfrową (dSLR, duzo gratów, ciężkie, nieporęczne i niestety wielka przepaść pomiędzy wszystkimi dostępnymi systemami mało i mniejszo obrazkowej fotografii cyfrowej, a klasyczną fotografią średnioformatową) i po zakupie LX3 wróciła mi chęć fotografowania na co dzień.

Oczywiście jesli masz więcej kaski to GF1 będzie jak znalazł. Jesli natomiast nie masz kasy, to zapewniam, że LX3 da Ci masę frajdy i naprawdę dobrej jakości obrazki.

grizz
9.07.10, 11:20
większej bzdury dawno nie czytałem. Ładnie to zaszufladkowałeś.

No czytaj przez kontekst całości, a nie wyrywaj fragmentów.

Po prostu lx3 jest bardziej kompaktowy oi przenośny, co często skutkuje tez chęcią zabierania go tam, gdzie nie chce się nam brać większego sprzętu.

Jednak jak ktoś się nastawia typowo na fotografię jakko hobby, to z gf1 będzie zdecydowanie bardziej zadowolony ze względu na możliwości konfiguracyjne. Przynajmniej do czasu, aż sam nie zobaczy, co w fotografi konkretnie go interesuje.

DarkFox
9.07.10, 14:13
Mam jeszcze ostatnie pytanie, jak pisałem ma to być w miarę uniwersalny aparat, więc chyba lepiej kupić KIT 14-45 mm, a potem poszukać osobno stałki 20 mm. Myślę, że taki zestaw szkiełek to już będzie dla mnie wystarczający. Co o tym sądzicie?

grizz
9.07.10, 14:15
Mam jeszcze ostatnie pytanie, jak pisałem ma to być w miarę uniwersalny aparat, więc chyba lepiej kupić KIT 14-45 mm, a potem poszukać osobno stałki 20 mm. Myślę, że taki zestaw szkiełek to już będzie dla mnie wystarczający. Co o tym sądzicie?

20mm to będzie wąsko jak na jedyne szkło. Dobrze kombinujesz.

DarkFox
9.07.10, 15:02
Jako, że przeglądam forum a chcę sobie skompletować w miarę sensowny zestaw, to poproszę o jeszcze podpowiedź, czym różnią siuetak naprawdę obiektywy? I czy warto płacić taką różnicę w cenie za nie?
Model L-ES014050
http://www.panasonic.totu.pl/prodinfo.php?item_id=2831
i Kitowy H-FS014045
http://www.panasonic.totu.pl/prodinfo.php?item_id=3357

PS.
Różnicę w cenie już zauważyłem ;) i minimalną w ogniskowych.

grizz
9.07.10, 15:11
Jako, że przeglądam forum a chcę sobie skompletować w miarę sensowny zestaw, to poproszę o jeszcze podpowiedź, czym różnią siuetak naprawdę obiektywy? I czy warto płacić taką różnicę w cenie za nie?

Są do innych systemów...

DarkFox
9.07.10, 15:29
Racja, dzięki dopiero teraz się dopatrzyłem :(