PDA

Zobacz pełną wersję : Jaką kartę graficzną do obróbki zdjęć ?

acidmk
8.07.10, 10:59
Hej,

Zastanawiam się nad zmianą karty graf. w kompie na wydajniejszą. Mam teraz Nvidie Quadro FX 1700, ale przy pracy w LR 2,4 aplikacja zaczyna znacznie zwalniać po wprowadzeniu większej ilości kroków historii :cry:

Nie jest to raczej wina proca Core 2 duo E6550 ani pamięci 4 GB.

Domyślam się że problem leży w grafice na monitorach rozdzielczość 1680x 1050 na win 7.

Poradźcie jaką kartę kupić :)

Daniello
8.07.10, 11:06
Karta nie ma nic do rzeczy.

qbic
8.07.10, 11:12
Poradźcie jaką kartę kupić :)

Na początek odinstaluj crapware z komputera, sprawdź zajętość pamięci w task managerze podczas "mulenia" komputera.

acidmk
8.07.10, 11:12
Karta nie ma nic do rzeczy.
A co ma ? Sprzęt ?

Tojfi
8.07.10, 11:21
Ja ostatnio nabyłem GF 250 GTS z architekturą CUDA. Karta świetna jeśli chodzi o wydajność/cena, oprócz tego pojawiają się już programy do obróbki grafiki i video obsługujące w/w CUDA . Parę dni temu korzystałem z jednego z nich przy obróbce video, w efekcie czego konwersja video (czas) skróciła się mniej więcej o 50% !!!. LR z pewnością z tego jeszcze nie wykorzystuje, ale kto wie, może kiedyś ... :)

grizz
8.07.10, 11:30
A co ma ? Sprzęt ?

Syf w systemie.

acidmk
8.07.10, 11:46
Syf w systemie.
To podłe pomówienia :wink: system jest czyściutki jak łza, jestem tego pewny. Poza tym, nie jest to też chyba kwestia dysku, bo system siedzi na dysku SSD.

grizz
8.07.10, 13:03
To podłe pomówienia :wink: system jest czyściutki jak łza, jestem tego pewny.

Skąd jesteś tego pewny, jak jednocześnie zakładasz, że mulenie jest następstwem karty graficznej, która niedomaga... i to mulenie występujące po działaniach z historią operacji?

Mulenie może być spowodowane syfem, który zainstalowany jest nawet na świeżutkim systemie, albo na błędnym ustawieniu parametrów...

BTW LR współpracuje z win7? Adobe, to wspiera? Wydało już lr3, wiec niczym dziwnym by nie było gdyby olało wsparcie 2.4

qbic
8.07.10, 13:06
Pytanie co kolega w ustawieniach programu zrobił, bo być może pamiętanie 20 operacji wstecz zabiłoby nawet super-komputer.

Acidmk, uruchom LR, i zobacz w taskmanagerze co się dzieje po wykonaniu paru operacji (zajętość pamięci RAM).

nightelf
8.07.10, 20:57
Karta nie powinna tutaj na nic wpływać.
Plik wymiany masz ustawiony na stały?

SPyCH
9.07.10, 01:34
Pytanie co kolega w ustawieniach programu zrobił, bo być może pamiętanie 20 operacji wstecz zabiłoby nawet super-komputer.

Mam ustawione 30 (w ps cs5 też) i nie zauważyłem, no chyba że mam superkomuter, ale to tylko stacjonarka z przed roku...

Ramu jest dość. Dysk, nawet SSD powinien dać sobie radę. Karta graficzna nie ma tutaj żadnego związku. Wejdź sobie w ustawienia, może zmień wielkość pamięci jaka jest dostępna dla LR i powiększ miejsce jakie może zająć na dysku, ew. dodaj inna partycje.

A w ogóle to dziwna sprawa... :P

Ps. 1680x 1050 to powoli standard, nie trzeba tutaj więcej niż GT6500 żeby odtworzyć film w HD...

dog_master
9.07.10, 13:58
Tak przy okazji... Mówicie, że karta graficzna nie ma związku... W ogóle? ;) Czyli na takim GMA będzie, przy zachowaniu reszty komponentów stałych, tak samo szybkościowo pracowało jak np. na Radeonie serii 5?

Nie wiem jak LR, ale nowe PSy korzystają podobno z karty graficznej.

grizz
9.07.10, 14:08
Tak przy okazji... Mówicie, że karta graficzna nie ma związku... W ogóle? ;) Czyli na takim GMA będzie, przy zachowaniu reszty komponentów stałych, tak samo szybkościowo pracowało jak np. na Radeonie serii 5?

No to jak korzysta, to korzysta i wtedy będzie miało znaczenie. LR 2.4 oidp nie korzysta. A nawet gdyby korzystal, to karta wykorzystywana jest do obliczeń bierzących a nie przetrzymywania historii operacji.

GMA950 spokojnie daje radę z pracą na 1920x1280. Filmy 720i i 1080i też można swobodnie oglądac.

SPyCH
9.07.10, 14:42
PS i LR (nowsze wersje) owszem wykorzystują GPU, ale tylko w ograniczonym stopniu. Np. przy skalowaniu, renderowaniu i niektórych filtrach. Dlatego, że GPU jest jest dużo szybszy. Natomiast nie ma się to nijak to historii bo karta graficzna nie służy do buforowania...

Daniello
9.07.10, 14:56

Tak, GMA styknie i spełni swoje zadanie - wyświetli obraz.

PS korzysta z GPU tak jakby wcale nie korzystał :)

dog_master
9.07.10, 22:47
Aha, dzięki za wyjaśnienie :) Myślałam, że jednak ma większe znaczenie [+,+ ;)]

k@czy
10.07.10, 03:51
Ale za to jakbys zaczela liczyc w SETI, to ja bym zmienil... nowa nVidia potrafi tak szybko, ze ho ho! ;)

damnian
10.07.10, 09:44
Nie jest to raczej wina proca Core 2 duo E6550 ani pamięci 4 GB. Aż kusi by temu CPU dodać troche Mhz ;)

acidmk
10.07.10, 09:55
Cześć,

Dzięki za rady :grin:
@Qubic - ustawienia LR nie zmieniane, wydaje mi się że defaultowo pamięta wszystkie operacje.

Zrobiłem też test jaki sugerujesz i przy kolejnej 28 operacji na fotce w Develope uzycie procesora pokazywał na poziomie 50 % a pamięci do 800 Mb :cry:

@Nightelf - Plik wymiany ustawiony na 8 GB na dysku systemowym

@SPyCH - gdzie mogę ustawić pamięć dla LR ?

@Damian - niestety to komp Dell'a z ich płyta główna, nie ma szans na podkręcenie...chyba :cry:

Kaleb_82
10.07.10, 13:50
Może przeczesz system CCleanerem? Zdefragmentuj dysk. Odinstaluj shit z którego nie korzystasz.

acidmk
11.07.10, 09:04
Może przeczesz system CCleanerem? Zdefragmentuj dysk. Odinstaluj shit z którego nie korzystasz.
Chyba nie tędy droga :cry: O wszystko o czym piszesz dbam na bieżąco, system jest czyściutki i bez śmietnika. O defragmentacje dba Norton 360, ustawiłem w harmonogramie defrag. co 7 dni.

grizz
11.07.10, 10:47
Chyba nie tędy droga :cry: O wszystko o czym piszesz dbam na bieżąco, system jest czyściutki i bez śmietnika. O defragmentacje dba Norton 360, ustawiłem w harmonogramie defrag. co 7 dni.

defrag co 7 dni? heh - nadgorliwość gorsza od faszyzmu... ;)

I jeszcze jakiś norton. Wywal to dziadostwo. Kiedy ta firma wypuściła ostatnio przyzwoite nadrzędnie nie mulące systemu? W latach 90-tych?

acidmk
11.07.10, 10:56
defrag co 7 dni? heh - nadgorliwość gorsza od faszyzmu... ;)

I jeszcze jakiś norton. Wywal to dziadostwo. Kiedy ta firma wypuściła ostatnio przyzwoite nadrzędnie nie mulące systemu? W latach 90-tych?
Grizz system stoi na dysku SSD, szybki i skuteczny :-P Defragmentacja zarządza Norton 360, ja mam świadomość że lekko zamula ale komp jest w miarę mocny i radzi sobie z tym elegancko.

Nie znalazłem innego, lepszego rozwiązania :cry: jeśli masz inny pomysł dawaj :wink:
Zostało mi jeszcze jakieś 200 dni subskrypcji, i troszkę szkoda było by ją stracić.

grizz
11.07.10, 11:00
A po co Ci defragmentować dysk sdd... nawet jak masz tam fata... i to jeszcze co 7 dni?

acidmk
11.07.10, 11:36
A po co Ci defragmentować dysk sdd... nawet jak masz tam fata... i to jeszcze co 7 dni?
W kalendarzu ustawiony mam ustawione sprawdzanie tego dysku co 7 dni, jesli poziom defragmentacji jest wiekszy niz 10% wtedy defragmentuje, system jest na NTFS'ie.

dog_master
11.07.10, 12:03
A takie pytanie, inne programy i system działa Ci dobrze, sprawnie? Bo skoro to nowy system i tak o niego dbasz, to wydaje mi się, że nie problem w "ogólnych" kwestiach, tylko właśnie bardziej coś związanego bezpośrednio z samym LR...

acidmk
11.07.10, 12:22
A takie pytanie, inne programy i system działa Ci dobrze, sprawnie? Bo skoro to nowy system i tak o niego dbasz, to wydaje mi się, że nie problem w "ogólnych" kwestiach, tylko właśnie bardziej coś związanego bezpośrednio z samym LR...
A no właśnie, tutaj masz rację. Reszta chodzi popranie i szybko raczej. Pytanie czy LR 4,2 którego używam ma właśnie takie problemy z Win7 ?

Ktoś z forumowiczów używa jeszcze tej wersji z Win 7?

grizz
11.07.10, 12:37
Nosz... pytałem o to na pierwszej stronie wątku... :roll:

SPyCH
11.07.10, 12:37
A wez sobie zainstaluj LR 3 beta i zobacz czy będzie śmigać. Ze strony adobe można ściągnąć.
Po co robić defragmentacje co 7 dni, ZWŁASZCZA, że masz system plików NTFS to już zupełnie nie wiem. Taki Norton zabiera Ci więcej pamięci niż przynosi korzyści. Ja mam 1 program antywirusowy i to wszystko, tez mam win7 i jeszcze sie nie zawiesil i nigdy nie narzekalem na LR albo PS.

Co do ustawień to o ile pamiętam to było podobnie jak w PS, Edit/Preferences/File Holding (czy disk usage?) czy cos takiego. Nie jestem u siebie w domu i nie moge sprawdzic...
Natomiast wielkosc dostepnej pamieci RAM ustawia sie procentowo.

qbic
11.07.10, 12:49
Polecam brak programów antywirusowych. Nie ściągasz syfu z netu, używasz dobrej przeglądarki, jesteś za NAT-em - nie ma po co.

maj0nez
11.07.10, 13:28
Polecam brak programów antywirusowych. Nie ściągasz syfu z netu, używasz dobrej przeglądarki, jesteś za NAT-em - nie ma po co.

I tu do końca bym się z kolegą nie zgodził gdyż zwykłe włożenie pendraka i już mamy autoruna :)
Co do antywirusa to ile użytkowników tyle polecanych programów korzystam z aviry-free na silniku Kasperskiego nie obciąża systemu zdecydowanie odradzam wirusa czyli popularnego Avasta "baza wirusów została zaktualizowana" :-O
Pozdrawiam
Karol

Xano
11.07.10, 14:39
Miałem podobny problem z "muleniem". Komputer wcale nie najgorszy: PhenomII 3,2GHz, 8GB ram na XP-ku (tak, tak można). Podczas obróbki grafik przy 20 poziomach powrotu PS potrafił strasznie zwolnić... Należy pamiętać, że programy do grafiki i wideo lokują standardowo swój własny plik wymiany (nie systemowy) również na dysku twardym. Na szybkość wymiany danych z tego pliku ma wpływ tak wiele czynników, że pominę je w tym poście. Rozwiązaniem okazał się TEN (http://www.romexsoftware.com) program. Oczywiście XP widzi tylko 3GB, ale program pozwala na użycie pozostałej niewidocznej dla systemu pamięci. I właśnie w tej pamięci umieściłem Ram-Dysk, w którym założyłem katalog TEMP. Należy teraz "przekierować" ten katalog do Ram-Dysku i po kłopocie. Nie wiem jak będzie w siódemce ale w XP-ku działa to znakomicie. Od teraz wszystko działa "na klik".
Mając 4GB można przydzielić np. 2GB dla ramu i spróbować.
Powodzenia.

qbic
11.07.10, 14:48
I tu do końca bym się z kolegą nie zgodził gdyż zwykłe włożenie pendraka i już mamy autoruna :)

Ja nie mam.... należy również powyłączać niepotrzebne usługi systemowe.

acidmk
15.07.10, 08:16
Chwilę mi to zajęło :-P ale już wiem, zainstalowałem triala LR 3.0 i śmiga bez żadnych zacięć, wiec to jednak chyba wersja 2.4 jest mało wydajna z Win7 :cry:

Bardzo Wam dziękuję za rady, pomysły i chęć pomocy :!:

dziobolek
15.07.10, 10:52
Kiedy ta firma wypuściła ostatnio przyzwoite nadrzędnie nie mulące systemu? W latach 90-tych?

Niekoniecznie, od czasu Nortona 360 jest już tylko lepiej.
Ogólnie polecam ponownie.

Pozdrówka!

acidmk
15.07.10, 13:01
Niekoniecznie, od czasu Nortona 360 jest już tylko lepiej.
Ogólnie polecam ponownie.

Pozdrówka!
Ja tez jestem zadowolony z N 360, nie muszę się martwić śmieciami :grin:

zonkinho
15.07.10, 13:25
Ja tez jestem zadowolony z N 360, nie muszę się martwić śmieciami :grin:

Poza jednym wielkim :D

A tak serio to wracając do tematu... ja czekam aż Photoshop/Lightroom będzie w pełni korzystał z moich 216-tu rdzeni graficznych wykorzystujących technologię CUDA. Niestety to pewnie dopiero pieśń przyszłości a i nie wiadomo, czy do tego czasu nie wymyślą czegoś lepszego...

grizz
15.07.10, 14:18
Poza jednym wielkim :D

A tak serio to wracając do tematu... ja czekam aż Photoshop/Lightroom będzie w pełni korzystał z moich 216-tu rdzeni graficznych wykorzystujących technologię CUDA. Niestety to pewnie dopiero pieśń przyszłości a i nie wiadomo, czy do tego czasu nie wymyślą czegoś lepszego...

Wymyślą... a na dodatek algorytmy będą coraz bardziej wymagające, więc wypadkowo czas na całość obróbki pozostanie taki sam ;)

lesz
19.07.10, 20:06
Nie chcę zaśmiecać dlatego podepnę się pod ten wątek.

W bliskiej przyszłości zamierzam wymienić komputer. Bardzo kusząca (cenowo) wydaje się konfiguracja oparta na i-3. Powiedzcie mi proszę czy te procesory są w stanie zagwarantować moc obliczeniową niezbędną do płynnej pracy LR i czy grafika w tym procesorze jest wystarczająca?
Mam też dylemat związany z monitorem... da się coś dobrego kupić do 1,5K z kalibratorem? Ogólnie za cały zestaw mogę wydać do 4K.

z góry dzięki

dziobolek
20.07.10, 11:11
Nie chcę zaśmiecać dlatego podepnę się pod ten wątek.

W bliskiej przyszłości zamierzam wymienić komputer. Bardzo kusząca (cenowo) wydaje się konfiguracja oparta na i-3. Powiedzcie mi proszę czy te procesory są w stanie zagwarantować moc obliczeniową niezbędną do płynnej pracy LR i czy grafika w tym procesorze jest wystarczająca?
Mam też dylemat związany z monitorem... da się coś dobrego kupić do 1,5K z kalibratorem? Ogólnie za cały zestaw mogę wydać do 4K.

z góry dzięki

Moc procesora wystarczająca, ale grafiki to on nie zawiera.
To osobny procesor jest odpowiedzialny za grafikę.
Podaj pełną specyfikację kompa który cię interesuje,
to będzie można coś radzić.

Pozdrówka!

lesz
20.07.10, 14:34
Dziobolek,
Podaje z pamięci:
-procesor i3 (2,9Ghz) ze zintegrowanym układem graficznym
-płyta gigabyte z H55
-pamięć goodram 2x2GB (1600, CL8
-grafika na płycie wykorzystująca układ graficzny procesora z wyjściem DVI-D
-dysk 1: SSD intel 40GD, dysk 2: WD 500GB seria green
-zasilacz enermax pro II 425W

całość z win 7 oem powinna zamknąć się w kwocie +/- 2500zł

co do monitora to nie mam pojęcia, wiem, że pozostaje mi tylko 1,5K zł. Kalibracja wzrokowa wychodzi mi bardzo kiepsko, dlatego jeszcze muszę tani kalibrator sobie sprawić. W ostateczności monitor może trochę poczekać.

dziobolek
20.07.10, 17:25
Yiieejj! No tak, zapomniałem o nowych prockach Intela ze zintegrowaną grafiką.
No cóż, niewiele słychać na ten temat jak na razie, będziesz musiał sam sprawdzić.
Zawsze w przyszłości możesz dokupić mocniejszą grafikę.
Konfiguracja ciekawa, ja zrezygnowałbym z dysku SSD na rzecz lepszego monitora,
bo jak ma być do fotek to nie warto oszczędzać.
Poza tym jeśli do fotek, grafiki itp., to większe znaczenie ma ilość RAMu...
szybkość dysku na samym końcu.

Tutaj jest jakiś test - http://pcfoster.pl/artykul/test-intel-core-i3-i-i5-32nm/248-1.html

Pozdrówka!

lesz
20.07.10, 20:44
Ten dysk to w sumie tylko do poprawy szybkości otwierania się systemu i programików. Widziałem u kolegi- rewelacja. Wpakował tam tylko system i podstawowe programy. Wiem, że mogę z niego zrezygnować, ale jeżeli już mam od nowa stawiać system i instalować dziesiątki programików, co pewnie zajmie mi kilka dni to wolę to zrobić na dysku który do tego celu został zaprojektowany. A 400zł wiele nie zmieni.

Właściwie to głównie zależy mi na odpowiedzi, czy ten procesor nie jest zbyt słaby. Czy zagwarantuje w miarę komfortową pracę w LR i, czy karta grafiki ma wpływ na jakość wyświetlanego obrazu. W jednym sklepie sprzedawca narobił mi trochę mętliku w głowie mówiąc, że do takich celów to muszę sobie przynajmniej skromnego matroxa kupić, inaczej nie ma gwarancji, że obraz będzie prawidłowo wyświetlany.

Alleg_pl
20.07.10, 22:54
Moc procesora wystarczająca, ale grafiki to on nie zawiera.
To osobny procesor jest odpowiedzialny za grafikę.
Podaj pełną specyfikację kompa który cię interesuje,
to będzie można coś radzić.

Pozdrówka!

nie zebym marudził, ale i3 maja zintegrowana grafike w procesorze... >.<

Edit, widze ze sam sie zreflektowałes ;)

zonkinho
20.07.10, 23:49
Intel nie posiada na żadnej płycie czy procesorze dobrej, a nawet minimalnie wystarczającej karty grafiki, no chyba że lubimy Worda i Excela. Nawet najprostsza grafika na PCI-E będzie lepsza od tego czegoś. Pod AMD jest już lepiej, bo firma ta produkuje chipsety płyt głównych ze zintegrowanymi układami ATI HD4xxx, czyli takimi najprostszymi kartami grafiki.

Xano
21.07.10, 00:14
W jednym sklepie sprzedawca narobił mi trochę mętliku w głowie mówiąc, że do takich celów to muszę sobie przynajmniej skromnego matroxa kupić, inaczej nie ma gwarancji, że obraz będzie prawidłowo wyświetlany.
Tak było kiedyś. Dzisiejsze karty graficzne PCI-E niewiele się różnią jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu. Dodatkowo użycie kalibratora niweluje te różnice jeszcze bardziej. Było to już opisane w tym wątku (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=19951)
Zgadzam się z zonkinho, że najprostsza karta PCI-E będzie lepsza od wbudowanej.

dziobolek
21.07.10, 10:32
No i minus zintegrowanej grafiki jest przeważnie taki,
że nie ma własnej pamięci i korzysta z RAMu na płycie.

Pozdrówka!

grizz
21.07.10, 10:40
Bez przesady. Jak ktoś nie gra w nowości, to wbudowany intel spokojnie wystarcza.

dziobolek
21.07.10, 11:20
Jeśli monitor może poczekać, to ja osobiście zamieniłbym to na jakiś procek x4 (taki i-7),
i niedrogą grafikę PCIe (polecam Nv Qadro)... wtedy "moc będzie z Tobą" i święty spokój na "lata" ;)

EDIT

Bardziej komfortową pracę z Lightroom lub Photoshop zapewni ci
właśnie lepszy procesor i więcej RAMu, niźli dysk SSD.
Co z tego że program się szybko otworzy, jeśli potem będzie się "przycinał' podczas pracy.
Ale wybór należy do Ciebie ;)

Pozdrówka!

Daniello
21.07.10, 13:38
Po co komu nvidia quadro do wyświetlania obrazu 2d?

dziobolek
21.07.10, 14:52
Po co komu nvidia quadro do wyświetlania obrazu 2d?

JEJ! Do wyświetlania to się każda nadaje ;)
No i jeśli Photoshop lub Lightroom wg. Ciebie służy tylko do wyświetlania to... fajnie.

Cytuję za Nvidia:
"Profesjonalne rozwiązania graficzne NVIDIA® Quadro® FX, które swoją ugruntowaną pozycję zbudowały na dekadzie doświadczeń w dziedzinie innowacji, są preferowaną platformą profesjonalnych projektantów, inżynierów i naukowców w dziedzinie obliczeń wizualnych. Oparte na architekturze NVIDIA® CUDA™ i w pełni certyfikowane dla wiodących w branży aplikacji profesjonalnych, rozwiązania Quadro FX oferują nowe możliwości w dziedzinie interaktywności i jakości obrazu przy niezrównanej wydajności."
z naciskiem na jakość i wydajność.

Pozdrówka!

lesz
7.08.10, 23:47
Panowie, to w końcu wystarczy taki zestaw, czy sobie odpuścić i poczekać aż uzbieram więcej kasy?

grizz
7.08.10, 23:52
Wystarczy, wystarczy... Nie ma co szaleć wydając kilkanaście procent więcej dla kilkuprocentowych zmian.

KaarooL
9.08.10, 02:09
Z defragmentacją dysku w XXI wieku, to jakiś żart. Ta czynność to relikt z czasów zapchanych dysków o pojemności 813mb... A w przypadku SSD w ogóle mija się z celem - tam nie ma głowicy która skacze po talerzu.

Norton 360 pewnie najmocniej zamula system. Są darmowe odpowiedniki, które nie zarzynają proca.

Ogólnie przekombinowany przypadek i tyle.

nightelf
9.08.10, 10:22
Defragmentacja zwykłego dysku HDD to nie żart, ale przydatna rzecz. Mimo wszystko poprawia wydajność i jest zalecana.

Dysków SSD natomiast nie należy defragmentować, bo to tylko zaszkodzi.

kowalikster
9.08.10, 10:46
Systemu plików takie jak HPFS, NTFS, ext4 są zaprojektowane w taki sposób ale fragmentacja plików nie występowała a ewentualna fragmentacja danych nie miała większego wpływu na wydajność.
Wyjątkiem jest NTFS, który został przekonwertowany z FATxx. Wtedy defragmentowanie danych powinno być wykonywane z +- taką samą częstotliwością jak przy źródłowym systemie plików.*

*Prawdopodobnie zostało to już przez kogoś, kiedyś, gdzieś na świecie napisane.

acidmk
9.08.10, 10:51
Wszystko jasne, już znalazłem przyczynę mulenia, stara wersja LR i Win7 :evil:
Teraz zapinkala tam i z powrotem :-P

Jeśli chodzi o defragmentację to na SSD mam wyłączona a na reszcie dysków robi się wg. harmonogramu :grin:

Podsumowując Win 7 i LR 2,4 nie będą wydajnie współpracować

dziobolek
9.08.10, 11:17
Norton 360 pewnie najmocniej zamula system. Są darmowe odpowiedniki, które nie zarzynają proca.

Norton bardzo poprawił działanie swoich produktów.
Norton 360 nie muli nic, a nic. Mam go na kilku kompach od kilkunastu miesięcy.
Nie odczułem spadku wydajności - po instalacji kompy pracują tak samo jak przed.
Ogólnie godny polecenia. Jak ktoś miał uprzedzenia do poprzednich,
mulących i zasobożernych wersji, to polecam odnowić znajomość.

Pozdrówka!

acidmk
9.08.10, 11:51
Norton bardzo poprawił działanie swoich produktów.
Norton 360 nie muli nic, a nic. Mam go na kilku kompach od kilkunastu miesięcy.
Nie odczułem spadku wydajności - po instalacji kompy pracują tak samo jak przed.
Ogólnie godny polecenia. Jak ktoś miał uprzedzenia do poprzednich,
mulących i zasobożernych wersji, to polecam odnowić znajomość.

Pozdrówka!

Zgadzam się w dziobolkiem, naprawdę nie zauważam różnicy w pracy kompa po instalacji N 360 2.0. A sama aplikacja tak jest ustawiona, że pracuje w okresach bezczynności kompa :grin:

grizz
7.02.11, 16:25
hmmm potrzebują karty graficznej, wymagania:

1/ nvidia
2/ Cichaaaaaa - pasywne chłodzenie, lub coś ultra cichego. Jak słyszę jak rozkręca się zalman w komputerze brata, to mnie trafia
3/tania 150zl
4/ hdmi+dvi

I tyle. Widzę w cenie
a/ 210
b/8400gs
c/9500gt

Nie gram. (A raczej w nic poza tym czego gma950 nie wysiagnęła w full hd). 8600gt podpinałem i wszystko działało ładnie, ale nie chce mi się tyle wydawać za używkę, jak powyższe są z gwarancją.

Który chipset bedzie naj? I przede wszystkim czy macie jakieś sprawdzone modele...

jacek00
7.02.11, 16:34
Dlaczego koniecznie nvidia? :)

grizz
7.02.11, 16:38
Dlaczego koniecznie nvidia? :)

Linux™

Chyba,z ę intel coś fajnego wypuścił co ma hdmi i wydoli flasha w FF@fullhd

andytown
7.02.11, 16:40
Panowie A Radeon 5450 na pasywie ma sens?, nie gram w gry, tylko do obróki, to ma ponoć najniższe TDP przy jakieś tam wydajności. Problem w tym ze procek, pamięci i 5 HDD mi się grzeją i nie chciałbym zwiększać kompa...

Mam fioła na punkcie hałasu.

Proszę o radę:)

lukasz78
7.02.11, 22:39
Ati dawno nie miałem więc nie powiem nic censownego.
Kart z układami Nvidii z technologią CUDA można użyć do obróbki foto i video.
Potrafi dać niezłego kopa. Oprócz tego mają PhysX, PureVideo HD i akcelerację Flasha od wersji 10.1

Wyciszanie komputera to ciekawa hobby. :)
1.Podstawa to dobra obudowa, duża i zbudowana z grubej sztywnej blachy = droga. Nowsze obudowy mają możliwość zamocowania zasilacza na dole, chwyt chłodnego powietrza od spodu. Zaleta - jeśli zasilacz chłodzony jest wentylatorem sterowanym temperaturą to szansa że wejdzie na wyższe obroty jest bardzo mała.
2.Zasilacz. Dużej mocy i jak najwyższej sprawności. Dużej mocy, żeby nie musiał pracować na 100% swoich możliwości. Im wyższa sprawność tym mniej energii zamieniane jest na ciepło (w dużym skrócie). Są zasilacze chłodzone pasywnie = drogie.
3.Elementy chłodzone pasywnie. Im więcej takich tym ciszej.
Radiatory na pamięciach-jeśli się mocno grzeją.
Na CPU radiator o dużej powierzchni z heatpipami+wolnoobrotowy wiatrak.
4.Dyski HDD i SSD. Najciszej i niestety najdrożej = system na dysku SSD, magazyn na dyskach tradycyjnych. Zarządzanie energią pozwala na zatrzymanie dysków po zadanym czasie bezczynności i włączenie kiedy będą potrzebne. Jeśli to możliwe dysk można położyć na spodzie obudowy na czymś miękkim. Zamocowany do obudowy jest głośniejszy ale oddaje temp. na blachę.
5.Porządek w obudowie. Wszelkie kable taśmy i przewody układamy tak żeby nie utrudniały przepływu powietrza.
6.Inne. Bitumiczne masy wygłuszające. Można użyć takich jak do car-audio lub tańszych z allegro. Zwiększą masę obudowy,przez co zmiejszają drgania przenoszone na blachę, tłumią szumy ale zatrzymują ciepło.
Speedfan. Darmowy program pozwalający ustalić zakres prędkości wentylatorów od 0 do 100% w wybranym przez użytkownika zakresie.
W skrócie: po osiągnięciu ustalonej temperatury, prędkość wentylatorów (pojedynczych lub w grupach) zostanie ustawiona na ustalonym przez użytkownika poziomie. Po schłodzeniu prędkość jest zmniejszana. Działa z większością płyt głównych.
Ciche wentylatory = niekoniecznie drogie. W obudowie musi być ruch powietrza.