Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtr UV do Olympusa e-420

LadyAnn
7.07.10, 19:33
Witam potrzebuje waszej rady na temat filtra UV. Jestem posiadaczka lustrzanki Olympus e-420 z obiektywem ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm 1:4.0-5.6. Czy po zakupieniu filtra nie bedzie problemu z mocowaniem go na obiektywie? Jesli mam na obiektywie podane 58mm to filtr w jakim rozmiarze mam kupic? I na koniec ostatnia kwestia jesli chce uzyskac głębie kolorów na zdjęciu to jaki filtr mi polecacie?

Dar-i-jush
7.07.10, 19:58
Średnica filtra 58mm jest odpowiednia do obiektywu o takiej właśnie podanej średnicy:wink:
Niektóre filtry mają ramki slim i na nich może być problem z założeniem oryginalnego dekielka. Jednak wąska ramka jest zasadna tylko dla obiektywu o szerokim kącie widzenia. W 4/3 będzie to ogniskowa poniżej 14mm.
Nie kupować najtańszych filtrów. Czarna Hoya to taki szybki dobry strzał. Na serwisie optyczne.pl jest test filtrów UV. Polecam przeczytać.

Głębia kolorów... tu może pomóc filtr polaryzacyjny. Zachęcam do poszperania na Google. Wiele się rozjaśni:wink:

Karol
7.07.10, 20:06
UV do 40-150 bym sobie odpuścił. Polaryzacyjny, moim zdaniem, bardziej się przydaje z krótszymi obiektywami. Co masz na myśli pisząc "głębie kolorów"? Może podaj link do jakiegoś zdjęcia, które obrazuje ową głębie kolorów.

grizz
8.07.10, 07:47
j.w. uvke odpuścić Osłona przeciwsłoneczna jest na tyle duza, że zapewni wystarczająca ochronę.

Polar do tele... MZ w dużej mierze zbyteczny.

LadyAnn
8.07.10, 11:14
a co myslicie o filtrze skylight?

dziobolek
8.07.10, 11:40

Trochę teorii:
"Filtry Sky Light Są filtrami w kolorze bladoróżowym, szczególnie użytecznymi w fotografowaniu motywów, które robią wrażenie "zimnych" - oświetlonych jasnobłękitnym niebem, bez bezpośredniego światła słonecznego. Stąd zresztą ich nazwa - filtrują "światło nieba", odcinają też UV. Używane w fotografii barwnej nadają dość naturalne kolory np. ludzkiej skórze. Oznaczenia: podstawowy filtr: 1A (Skylight 1A, albo Haze 1A) oraz 1B (Skylight 1B, Haze 1B) - mocniejszy, poza właściwościami 1A delikatnie rozjaśnia zieleń, dzięki czemu jest chętnie stosowany szczególnie przy motywach o znacznej ilości roślinności zielonej w tle.
Znacznie rzadziej używane są filtry: 2A, 2B, 2C, 2E absorbujące ultrafiolet w paśmie 400nm (19 - 100%), ale są lekko żółte, dlatego wprowadzają dodatkowy zafarb przy zdjęciach barwnych. Służą do kasowania UV w wysokich górach lub np. przy lotach stratosferycznym balonem, ale mogą wymagać dodatkowej korekcji koloru innymi filtrami!"
Czy aby na pewno tego potrzebujesz???

Pozdrówka!

grizz
8.07.10, 13:14

To praktycznie to samo co UV.