Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Subtelly - inne spojrzenie na świat

Strony : 1 [2]

Subtelly
1.02.11, 19:07
Dzięki za odwiedziny ; ) Przedstawiam Lucię - roczną kotkę, która uwielbia psocić : )
Najpierw świąteczne, następnie okazyjne ; ) Pozdrawiam : )

witia
1.02.11, 19:28
2, 3 i 4 - mbsz - świetne.
Pozdrawiam.

bernard74
1.02.11, 19:35
2,4 i 5 superek :)

acidmk
1.02.11, 19:50
Hmm, a mi najbardziej podoba się 1 i 2 naprawdę kawał super roboty i tło gada świątecznie :grin:

kristof1979
1.02.11, 21:16
Ja zachwyciłem się ostatnim.
Bardzo fajne

Muminek
1.02.11, 21:26
Dwójka dla mnie najładniejsza, piękne światełko i model.

piasbog
1.02.11, 21:31
zdecydowanie jak dla mnie dwójka
pozdrawiam

Farensbach
2.02.11, 11:09
Bardzo ładnie próbujesz bawić sie oświetleniem. Dwójka i trójka najbardziej przypadły do mojego gustu, choć i pozostałe są ładne.

Subtelly
3.02.11, 19:14
Dziękuję, miło mi, że Lucia przypadła do gustu : ) Kolejny eksperyment - pewno znowu nie przypadnie do gustu, ale ja lubię eksperymentować i pewnie zaraz będzie, że to nie mój styl - ...hmm nadal szukam 'stylu' więc to nieadekwatne, a zresztą fotografia ma mi sprawiać radość ; )) Z cyklu: 'Życie' - dzisiejsze ujęcia. Numer trzy skojarzyło mi się z: 'metrem życia...', a cztery z prześladującym cieniem zza rogu. Luźne skojarzenia, pozostawiam jako zwykły eksperyment formą : )
Pozdrawiam : )

bernard74
3.02.11, 19:29
Wlsanie 3 fotka dla mnie super , ma klimat a to najwazniejsze w fotografii , a poszukiwania dobra rzecz mozna fajne sie bawic a zarazem poznawac mozliwosci i klarowac wlasny jezyk :-)

voovoo2
3.02.11, 22:11
4 i 5 bardzo fajne!

Subtelly
6.02.11, 17:24
Dziękuję! Jestem mile zaskoczona, że nie zostałam zlinczowana za ost. fotografie ; D Coś mroźnego, tym razem : ) Wszystkie z Heliosa 2/58 + 2 pierścienie pośrednie. : ) Zapraszam i pozdrawiam.

Moominek
6.02.11, 22:25
Pięknościowe, ze wskazaniem na pierwsze i czwarte. A można zapytać, czy wyszukujesz takie "gotowe obiekty" w przyrodzie, czy sama je tworzysz?

kasprzyk
6.02.11, 22:45
4-te i 5-te rewelacyjne, jednak chciałbym mieć ostrzejsze główne motywy ;)
pzdr

helmuth
6.02.11, 22:53
Coś mało ostre :roll:
Nie wiem, czy nie złapałaś ostrości, czy GO za płytka :roll:
Motywy lodowe 4 i 5 na tak :D
Kolorystyka za to mi się podoba. Czy to naturalne kolory czy trochę PSute?

rol6
7.02.11, 09:19
Piąte podoba mi się zdecydowanie najbardziej. Walczysz z obiektywem manualnym więc trafienie z ostrością może być trudne. Ale gdybyś zastosowała odrobinę większą GO byłby lepszy efekt.

Subtelly
7.02.11, 15:24
Dziękuję miło mi, że się podobają : )
Moominek, raczej wyszukuję : )
Helmuth, kolory naturalne, zabawa WB na aparacie ; )
rol6 mam z większą GO, ale wtedy tło nie jest tak ładnie rozmyte : ) Już przy 2,8 były problemy...: ) Dzięki : ))

gulasz
8.02.11, 00:04
kolorystycznie fantastycznie
ale mi również brakuje ostrości na głównym motywie
poza tym sympatycznie bardzo i bardzo subtelnie :)

Czaroz
8.02.11, 00:45
Dobrze kombinujesz z kolorkami, widze ze ferie ci sprzyjaja, ja dopiero po w ten weekend mam spokoj.

PS:Kiedy ci sie koncza?

Subtelly
8.02.11, 15:31
Dziękuję, miło, że się spodobały : ))
A ferie już mi się skończyły - tydzień temu, miałam do 31.01 ; )

Subtelly
10.02.11, 20:16
Kolejna seria : ) Zapraszam i pozdrawiam : ) Na razie pierwsza część : ) Pierwsze i drugie z Heliosa, reszta Raynox DCR 250 i tulipan : )

Farensbach
10.02.11, 21:49
Z poprzedniej serii dwójka jak dla mnie genialna.
Z tej obecnej też dwójka najbardziej mi się podoba. Jedynka też jest ładna, ale jak dla mnie za jasny jest prawy górny róg.

kasprzyk
10.02.11, 22:12
1-sze świetne , 3i4 - nie podobają mi się kadry, tzn taki nijaki motyw ;)
pozdrawiam

helmuth
10.02.11, 22:26
Jedynie na drugim mi nie przeszkadza nieostrość :wink:

gulasz
11.02.11, 00:49
za helmuthem
a wręcz na 2 mi się podoba ta nieostrość
ale jak już robisz kropelki to powinno być mega ostro ;)
oczywiście MSZ - jeśli to jest z ręki to zapewne trudno, alle przynajmniej jest nad czym pracować :)

Artur
11.02.11, 01:10
z ostatniej wrzuty 1
kropelki... takie nijakie... popatrz na zdjęcia Heleny

pozdrawiam

Moominek
11.02.11, 07:59
Dwójka zdecydowanie, potem jedynka (byłoby odwrotnie, ale w tą jasność u góry trzeba by w obróbce wstawić tło jak pod resztą.

Co do kropelek - tym razem jestem na nie. Jakoś brak pomysłu/treści. Sam nie wiem.

rol6
11.02.11, 08:44
Kropelki zdecydowanie lepiej wyglądają w miniaturze, po rozwinięciu zdjęcia nie jest już tak dobrze. Z ostatniej wrzuty najbardziej podoba mi się drugie i ta nieostrość mnie również nie przeszkadza. :wink:

witia
11.02.11, 09:30
Świetne fotki.
Przedostatnia seria - mniód z cebulką.
Z "ostatnie" - 1 i 2 - super.
Pozdrawiam.

Saboor
11.02.11, 09:57
Kolejna seria : ) Zapraszam i pozdrawiam : ) Na razie pierwsza część : ) Pierwsze i drugie z Heliosa, reszta Raynox DCR 250 i tulipan : )

Witaj Subtelly!
według mnie, wygląda to tak: pierwszy kadr, to niemal esencja Twojego nicku i można by dać tytuł kadru "subtelność", jest tak delikatny "jak wiosenny zefirek o poranku" jak mawiali poeci.
Drugi to stoicki niemal spokój i zaproszenie do relaksacji i pełnego odprężenia.
Natomiast trzeci i czwarty mimo dobrego kadru, przyprawiają o lekki ból oczu, Masz obiekt, który sam siebie mocno akcentuje (kropla) i w tym przypadku oko samo doszukuje się detali i krawędzi, a tu ... .
W sumie: wrzuta bardzo ładna, jak dla mnie bomba(jak mawiają terroryści) z malutkim ale ad. kadrów 3i4.
Pozdrawiam
Saboor

Subtelly
11.02.11, 17:14
Dziękuję za miłe i liczne odwiedziny : ) Teraz dwa słoneczne, tulipanowe, delikatnie abstrakcyjne i jeszcze dwa wrzosowo-zimowe kadry + zimowo-suszkowy ; ) Zapraszam : ) Pozdrawiam : )

waruga
11.02.11, 17:29
Wrzosowe kadry swietne...

greedka
11.02.11, 17:30
Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia. Zarówno te jak i ta lodowa seria. Pięknie wydobywasz kolorystykę ;) pozazdrościć. Niestety trochę brakuje mi ostrości. Podobają mi się tulipanowe krople i bokeh za wrzosem. Zakochana jestem w zdjęciu tulipanowym pierwszym z poprzedniej serii. Piękne i bardzo subtelne ;) Niczego mu nie brakuje.

kristof1979
11.02.11, 17:51
4 foteczka przemawia do mnie.
Jest super.
pozdrawiam

nevra
14.02.11, 19:11
Z poprzedniej serii 2 i 1. Z ostatniej - wrzosy.

Pięknie łapiesz światełko. :) Jeszcze ciut ostrości i będzie super.

wrechnio
16.02.11, 17:08
Ma dziewczyna talent!
Pozdrawiam!

Quentin35
16.02.11, 17:41
I znowu bardzo fajna wrzutka :) Rzeczywiście światło i kolory świetnie się komponują.
Może faktycznie czasami brakuje większej ostrości ale klimat jest :)

wanilia
16.02.11, 22:13
W Twoich fotkach najczęsciej brakuje mi ostrości.
Podoba mi się zielone zdjecie łodyg tulipanowych ale brakuje mi w nim ostrosci na jednym wybranym, uzasadnionym kompozycyjnie fragmencie.
Lodowe sopelki na gałązkach mają ten sam deficyt.

Masz duży potencjał w dostrzeganiu światła i jest to główny walor Twoich fotografii- szczególnie ważny w tej sztuce, jeśli dodasz do tego technikę będzie fantastycznie.
Czekam z niecierpliwością. :)

Subtelly
25.02.11, 20:52
Dziękuję za miłe odwiedziny : )) To teraz może dwa Luciowe. Lubię ją fotografować, dzięki temu szybciej ostrzę Heliosem ; DD A potem, w następnym rzucie kilka hiacyntowych : )
Zapraszam i pozdrawiam : )

Mirek54
25.02.11, 21:07
Postaraj sie o ustawienie odpowiedniej temperatury swiatla.Jesli robisz w JPG,jesli w ORF to na kompie przypatrz sie orginalowi i ustaw te Kelviny.Mnie np tez brudny zolty przeszkadza znacznie.Moze wyostrz tez troche bardziej odpowiednio.

Subtelly
25.02.11, 21:13
Wiem, że Twoja, Mirku wersja jest bardziej poprawna, ba jest zapewne idealna technicznie i się z tym w 200% zgadzam : ) Ale...jest moim zdaniem zbyt agresywna, zimna. Nie pasuje do mojej delikatnej kotki ; ) Oczywiście to moje subiektywne odczucie, nie za bardzo lubię tak zimne kolory w fotografii zwierząt, a ponowne wyostrzenie dodało mocnego charakteru, który zwyczajnie mi nie pasuje ; ) Ale zaznaczam raz jeszcze jest zapewne świetne technicznie, a, że mnie nie leży to tylko widzi mi się : ) Pozdrawiam i dzięki za poświęcony czas : )

Mirek54
25.02.11, 21:19
Spodziewalem sie takiej odpowiedzi.Tez bylem na takim etapie,ze juz wszystko umialem i wiedzialem.Fota z zafarbem zoltym nie jest ciepla tylko za zolta.Natomiast bez zafarbu zoltego bialy nie jest zimny tylko bialy.
No nic,dla mnie nie widze tu wiecej miejaca.

Subtelly
25.02.11, 21:37
Ale zupełnie źle mnie zrozumiałeś ; ) Naprawdę. Moja wypowiedź nie miała żadnego zabarwienia ironicznego. Mówię serio, że Twoja wersja jest naprawdę w moim mniemaniu idealna technicznie i dziękuję Ci bardzo, że starałeś się poprawić moją fotografię. Tylko, że co z tego, że mi się Twoja wersja podoba, jak mi kompletnie nie pasuje. Może mój zafarb jest zły i niepoprawny technicznie, ale pasuje do natury mojego kota. No cóż, starałam się wyjaśnić, tak myślałam, ze źle mnie zrozumiesz ; )
Pozdrawiam! : )

greedka
25.02.11, 22:47
Podobają mi się te kocie ujęcia. Fajny kadr i piękna kicia. Co do tego nieszczęsnego WB to nie przeszkadza mi pierwsza "lekko żółta" wersja. Po poprawkach zdjęcie też mi się podoba. Trudno mi powiedzieć, które bardziej. Skoro Subtelly jest świadoma i do swojego kota wybrała wersję "żółtą" to ta jest właściwa ;p Podoba mi się drugie lekko mgliste ujęcie... :)

nyny
25.02.11, 22:54
Spodziewalem sie takiej odpowiedzi.Tez bylem na takim etapie,ze juz wszystko umialem i wiedzialem.Fota z zafarbem zoltym nie jest ciepla tylko za zolta.Natomiast bez zafarbu zoltego bialy nie jest zimny tylko bialy.
No nic,dla mnie nie widze tu wiecej miejaca.

I nikt nam nie wmowi ze biale jest biale, a czarne jest czarne;)

Kotka fajna i mi jednak bardziej Mirasa wizja pasuje:))

pozdri

Czaroz
26.02.11, 00:47
I nikt nam nie wmowi ze biale jest biale, a czarne jest czarne;)

Kotka fajna i mi jednak bardziej Mirasa wizja pasuje:))
pozdri

Mistrz cietej riposty...

Niestety Olu, mozesz sie czuc osamotniona... Mi tez sie bardziej podoba wersja Mirka, ale tez sie chyba nie potrzebnie tak szybko obruszyl, jakos ja w twoich wypowiedziach ironi nie wykrylem.

Pozdrowka

Subtelly
27.02.11, 19:39
Dzięki za odwiedziny ; ) Kolejne...;D
Pierwsze wiosenne makro na ujęciu nr 1, potem wrzos, następnie kilka domowych z zabaw ze światłem i hiacyntem : ) Zapraszam i pozdrawiam : )

waruga
27.02.11, 19:46
Jedynka oraz dwojka jak dla mnie.. super.

grizz
27.02.11, 19:55
Jedynka sie pozytywnie wyróżnia.

voovoo2
27.02.11, 20:49
1 swietna,na pozostałych brakuje ostrości.

Igorra
27.02.11, 20:57
Dla mnie też jedyneczka :wink: powiedz mi gdzie Ty znajdujesz takie ładne "miejsca" ? :)

greedka
27.02.11, 21:14
Wrzosowy bokeh- ulubiony!!!

nevra
28.02.11, 21:02
1 - świetnie. Nieco abstrakcyjna 4 też mi się podoba i nawet brak ostrości nie razi. :)

Farensbach
28.02.11, 21:09
Nie będę oryginalny jak napiszę, że jedynka najładniejsza. Podoba mi się też trójka. Ma w sobie jakąś tajemniczość.

Dawid
1.03.11, 00:28
jedynka i dwójka najbardziej podchodzą mi do gustu, choć brakuje mi w nich ciut żywszej obróbki ;)

witia
1.03.11, 09:16
1 i 3 - są świetne.
Pozdrawiam.

Subtelly
1.03.11, 20:45
Dziękuję za miłe odwiedziny, cieszę się, że przypadły w mniejszym lub w większym stopniu do gustów : ) Kolejna seria. Bardziej ciepła, MZ. Ślimaczkowa - dzisiejsza. W końcu wyjrzało słońce...: ) Wszystkie z Heliosa 2/58 + pierścienie pośrednie + jedno takie eksperymentowe...chyba też Helios, aczkolwiek nie pamiętam dokładnie..: )Zapraszam i pozdrawiam : )

sikor
1.03.11, 22:14
Witaj, fajna wrzutka. Piąteczka mnie urzekła. :)

Ania_
1.03.11, 22:22
5 zdecydowanie. Ma też najlepszą GO. :)

rol6
2.03.11, 08:58
Witaj, fajna wrzutka. Piąteczka mnie urzekła. :)

W pełni się zgadzam. Poza kwestiami technicznymi otoczenie "modela" jest najciekawsze. :wink:

Ptaki na ostatnim też fajnie zaobserwowane i pokazane.

witia
2.03.11, 09:26
Mbsz - 5-ka najlepsza.
Pozdrawiam.

Dawid
2.03.11, 10:00
Na wszystkich jest ten sam "ślimak" ;) Fajnie że wiosna się już zbliża i można wyjść na łąkę ;)

greedka
2.03.11, 20:36
Ślimaki podobały mi się, ale tylko na miniaturach, powiększonym brakuje ostrości. zA to ostatnie z słupem bardzo barddzo mi się podoba ;)

Subtelly
7.03.11, 15:26
Dzięki za odwiedziny w wątku, tak liczne : ) Bardzo mi miło...: )
Pragnę przedstawić mojego chrześniaka - Stasia (5m-cy). Miałam ogromny problem z balansem bieli, ciągłym zmieniającym się światłem i oczywiście brakiem czasu - wiadomo, każdy chciał zobaczyć małego, ale to ujecie uważam za w miarę db. Polecam oglądać na pełnym ekranie z lupką - wtedy widać rozłożenie ostrości. W użyciu wysłużony Helios 2/58 : ) Zapraszam i pozdrawiam.

fotoamator2891
19.05.11, 11:37
Ja odniosę się do ogółu - R E W E L A C J A !!! Przechodzilem od strony do strony, obejrzalem kazde zdjecie i... brak mi słów :) Pozdrawiam :)

Dandelion
19.05.11, 16:07
Ja odniosę się do ogółu - R E W E L A C J A !!! Przechodzilem od strony do strony, obejrzalem kazde zdjecie i... brak mi słów :) Pozdrawiam :)

Owszem :-)

Moominek
19.05.11, 20:54
Może i owszem ale autorka wątku gdzieś zaginęła od marca... Szkoła?

Rysiek_O
19.05.11, 21:26
Może i owszem ale autorka wątku gdzieś zaginęła od marca... Szkoła?

Pewnie bedzie wszystko super zdane. Powodzenia!

Saboor
20.05.11, 15:49
Pewnie bedzie wszystko super zdane. Powodzenia!

A pewnie że są, choćby my, nie Rysiek_O!:mrgreen:

Autora ma dopiero 16 lat, ma czas, tylko tu jej nima.:|

apz
20.05.11, 18:37
Dzięki za odwiedziny w wątku, tak liczne : ) Bardzo mi miło...: )
Pragnę przedstawić mojego chrześniaka - Stasia (5m-cy). Miałam ogromny problem z balansem bieli, ciągłym zmieniającym się światłem i oczywiście brakiem czasu - wiadomo, każdy chciał zobaczyć małego, ale to ujecie uważam za w miarę db. Polecam oglądać na pełnym ekranie z lupką - wtedy widać rozłożenie ostrości. W użyciu wysłużony Helios 2/58 : ) Zapraszam i pozdrawiam.

No normalnie jak makro go zrobila!

Pozdrawiam AP.

Saboor
20.05.11, 19:36
No normalnie jak makro go zrobila!

Pozdrawiam AP.

No! Bo to taki mikrus w makro jest, taki specjalny do małej GO.:mrgreen:

Subtelly
27.12.11, 21:31
Przepraszam, że tak znikam, ale naprawdę brakuje mi czasu, szkoła-dom-jedzenie...ciężko jest to wszystko połączyć : ) Staram się, jak mogę, ale na OlyClub niestety czasu mam bardzo mało. Chociaż fotografuje nadal - nie wiem, czy lepiej, czy też gorzej, ale sprawia mi to nadal ogromną przyjemność, jest odskocznią od codzienności, od ... wszystkiego : ) W sumie, nawet nie wiem, do czego zacząć. Skończyłam na marcu, więc postaram się przeplatać fotografie : D Zobaczymy, jak długo tu posiedzę. : )
A więc, jedziemy, mam nadzieję, ze jeszcze ktoś pamięta o moich zdjęciach : )
1. Na początek biedronka z kwietnia - mam sentyment do tonacji : )
2. Po prostu komar w odcieniu blue : )
3. Miałam za nie zdjęcie miesiąca na foto-kurierze....nie chwaląc się : )
4. majowe...rozświetlony bielinek
5. majowe cz.2. - jakiś owadzik : )
6. i ostatnie...dłużej naświetlane, pierwsze próby : )
Zapraszam gorąco! :D

Lolita
27.12.11, 21:32
Witaj kochanie z powrotem :)

waruga
27.12.11, 21:34
Jak dla mnie wrzutka cool :-)

Janeczek
27.12.11, 21:42
od 3 w zwyz, w pyte fotki

pozdrawiam serdecznie
Janek

kasprzyk
28.12.11, 18:28
2,3,4 najciekawsze, bardzo solidne ;) wiatrak inaczej pokazany.
Trzymaj się ciepło :)

heyahero
28.12.11, 18:41
Witamy z powrotem ;)
A co do zdjęć to 3-ka z tej ostatniej wrzutki ma w sobie to coś. Subtelne, vide ksywa, i piękne. Bardzo przyjemne foto.

Pozdrawiam

helmuth
28.12.11, 19:07
1, 3, 4 ze wskazaniem na 3 :)

Bodzip
28.12.11, 19:20
3,4 - brawo
wiatrak mnie zainspirował :)

voovoo2
28.12.11, 19:35
DawnO Ciew nie było ale wróciłas z ładnymi fotkami:-)

Subtelly
28.12.11, 20:42
Dziękuję bardzo za ciepłe re-przyjęcie : ) Niezmiernie mi miło, że prace się przyjęły : ) To teraz kilka czerwcowych ujęć : )
Wszystkie łąkowe i o ile się nie mylę to z Heliosa 2/58...: )
Zapraszam serdecznie do oglądania! : )

Thomasso
28.12.11, 21:15
Witaj ponownie! :) Jak milo, ze wrocilas, bo foty zawsze byly extra.
Czerwcowe mowisz? Swietnie.. bo tu niby zima wiec jest szansa, ze jak od czerwcowych zaczniesz i bedziesz dawkowac odpowiednio to jakos do wiosny dociagniemy nie ocierajac sie o zimowe. Bo ja to zimy nie lubie :P
Z calkiem ostatniej wrzuty to mega bardzo mi sie nr 2 ten fioletowo-rozowy z robaczkiem dziwnego niebieskawego odcieniu. Boskie. Choc kadrowalbym inaczej, bo tak troche w srodku jest nic i pustawo.
Moze kwadrat? Sprobowalas? :)

T.

lisiajamka1
28.12.11, 22:19
Delikatne, bardzo przyjemne w odbiorze zdjęcia.

masakrer
29.12.11, 23:01
Mnie tez drugie z gasieniczka wpadlo w oko, moze tylko ciachnac troche z prawej strony, albo w kwadrat jak mowi Thomasso.

leszekkl
30.12.11, 10:04
Pomyślałem o nich tak samo jak ,,lisijamka1'' delikatne... Powodzenia.

Saboor
30.12.11, 11:35
Witaj Subtelly po niekończącym się okersie niebytu!
Ładny come back, :-D moje to: 2 4 3 lila ppolne i tundra te są najbardziej sutelly'owate. :-D

glee
30.12.11, 12:51
ostatnie ! - kolorystyka fascynująca.. : )

Subtelly
30.12.11, 18:04
Dziękuję bardzo za tak liczne i do tego pozytywne opinie : ) Gąsienice próbowałam w kwadracie, ale nie mogłam się zdecydować,którą wybrać wersję...: ) teraz trochę zmienię tematykę - pocztówki z pochmurnych wakacji, znad Bałtyku. Wiem, że do krajobrazów nie mam zbyt dobrej 'ręki', ale niektóre z tych, co przedstawię lubię ; )Zapraszam serdecznie i...życzę udanego Sylwestra : D

Thomasso
30.12.11, 20:13
Eeee nie jest zle :P Golabki sa gites - tak 7/10 :P No i ten taki.. yy falochron zmurszalu tez fajny :)

T.

Lolita
30.12.11, 20:26
Wiem, że do krajobrazów nie mam zbyt dobrej 'ręki'
A skąd takie wnioski? Całkiem fajne te morskie ;)

apz
30.12.11, 20:36
Wygięty horyzont - skąd taki nowatorski pomysł , podoba mi się ostatnie.
Pozdrawiam AP.

kasprzyk
31.12.11, 15:34
morskie extra :)
pzdr

Muminek
31.12.11, 15:48
Piękny powrót, brakowało tutaj Twoich zdjęć, zazdroszczę oka i czekam na kolejne subtelne piękności.

waruga
31.12.11, 17:01
Czerwcowa wrzutka fajna a z morskiej to piatka i siodemka jak dla mnie :-)

brudnyhary
31.12.11, 17:07
fajne foteczki ,pozdrawiam

rol6
2.01.12, 09:48
Gołębie z plaży podobają mi się najbardziej. :grin:

voovoo2
2.01.12, 09:54
Ładne sa te fotki.Gołąbki naciekawsze.

Mirek54
2.01.12, 10:06
Nie wychodz narazie poza ciasne kadry i motyw focony z bliska tak na granicy makro.Trwaj jeszcze w tym malym bajkowym swiecie.Boje sie ze sie zachlysniesz przestrzenia.Jeszcze nie czas -jeszcze poczekaj.Im bardziej onirycznie pokazujesz tym lepiej -baw sie tym,tym malym wycinkiem fotografii.
Nie musisz tego brac do serca jako wyrocznie,ja juz stary i byc moze przedpotopowo mysle.Stara zrzeda i stary cap jestem,jak juz mi pisali.

Saboor
2.01.12, 13:15
Nie wychodz narazie poza ciasne kadry i motyw focony z bliska tak na granicy makro.Trwaj jeszcze w tym malym bajkowym swiecie.Boje sie ze sie zachlysniesz przestrzenia.Jeszcze nie czas -jeszcze poczekaj.Im bardziej onirycznie pokazujesz tym lepiej -baw sie tym,tym malym wycinkiem fotografii.
Nie musisz tego brac do serca jako wyrocznie,ja juz stary i byc moze przedpotopowo mysle.Stara zrzeda i stary cap jestem,jak juz mi pisali.
Noo jesteś :-D ale po ziołach dobrze gadasz!
Subtelly; przemyśl to co "Stara zrzeda i stary cap " napisał, myślę że warto.

Subtelly
7.01.12, 21:05
Dziękuję za tak liczne opinie. Miło mi : ) Zobaczymy, będę przeplatać zdjęcia, żeby się nie zamknąć w ciasnych ramach makrofotografii ;]
Ale dziękuję ; ) Kolejna porcja ujęć z lipca : D W większości jest to Helios 2/58 i ZD 70-300mm - więcej na rower nie zabieram, no czasem jeszcze 14-42mm ; ) Pierwsze ujęcie - sentyment, rozjechałabym ją rowerem - chroniona, Widłogonka siwica (potem uratowana przed mrówkami ;]) Potem gimnastyka rybitw, kilka motylkowych itp. : ) Zapraszam do oglądania i dawania opinii! : ) Pozdrawiam serdecznie : )

waruga
7.01.12, 21:15
Nierozjechana rowerem swietna :-) a kwiatuszki 6;7 ekstra.

lisiajamka1
7.01.12, 21:54
Fajne zdjęcia, mają swój klimat.

Bodzip
7.01.12, 22:10
Ostatnia wrzutka cała na duży plus :)

Subtelly
2.02.12, 13:02
Dziękuję za opinie : ) No to kolejne...pierwsze z Pentacona 1.8/50 + pierścienie pośrednie (wtedy, nowy nabytek, jedno z pierwszych ujęć z niego) i jeszcze kilka ujęć makro i przyrodniczych też w większości z niego : ) Zapraszam i serdecznie pozdrawiam! : D

Bodzip
2.02.12, 13:40
Ociepliłaś nam ten zimny czas :D

tropic
2.02.12, 13:45
super fotki...light4 najbardziej się podoba....masz zacięcie....:-)

Janeczek
2.02.12, 14:00
3czka bossska!

pozdrawiam serdecznie
Janek

waruga
2.02.12, 16:22
Latem zapachnialo :-) Ladna warzutka.

Mirek54
2.02.12, 16:51
No to kolejne...pierwsze z Pentacona 1.8/50 + pierścienie pośrednie (wtedy, nowy nabytek, jedno z pierwszych ujęć z niego) i jeszcze kilka ujęć makro i przyrodniczych też w większości z niego

Wiesz co?Tak sobie patrze,i mysle i wymyslilem takie cos.Tego pentakona odstaw.On Ci nie odda tego co ty widzisz i chcesz pokazac.To szklo nie dla Ciebie.Moze gdyby cos wiekszego,i z dalszej odleglosci to przykryje jego niedoskonalosc,choc jest dobrym szklem.
Nie wydawaj na szminki,pomadki i inne grzebienie,ciulaj,zbieraj na te.Podalem pelna nazwe,zeby goglowac bylo latwiej.
Fuji Photo Film Co. EBC Fujinon 1:1.4 f=50mm
Fujinon 55mm f/1.8 EBC

Nie wiem ile kosztuja ,nie sprawdzalem.To pierwsze jak znajdziesz z wygrawerowanym nazwiskiem szefa to jestes w raju.
Naprawde,niezwykle ostre,oddajace prawie cala game koloru,plastyczny obraz.Ach nie bede dalej judzic.
Naprawde,popatrz za tymi szklami a nastepnie pokazuj wrzosy,koniki polne stokrotki,niezapominajki,mgle nad nimi i tumany kurzu.

Nie napisze Ci ze ostrosc kuleje w ostatnich fotkach,i to nie jest mala GO czy inna wizja,one nieostre sa.

And.N
2.02.12, 20:52
Będę odmiennego zdania:) Nie odstawiaj pentacona. Podobają mi się 3,4,5 i 6. Zdjecia pasują do tytułu wątku "inne spojrzenie na świat" Pentacon 1.8/50 ma specyficzny bokeh i nie każdemu się podoba, mi tak. Do takiego typowego makro (owady) mniej się nadaje mz.

Mirek54
2.02.12, 21:26
Będę odmiennego zdania:) Nie odstawiaj pentacona. Podobają mi się 3,4,5 i 6. Zdjecia pasują do tytułu wątku "inne spojrzenie na świat" Pentacon 1.8/50 ma specyficzny bokeh i nie każdemu się podoba, mi tak. Do takiego typowego makro (owady) mniej się nadaje mz.

No toz przecie to samo napisalem--"Moze gdyby cos wiekszego,i z dalszej odleglosci to przykryje jego niedoskonalosc,choc jest dobrym szklem.""

Subtelly
6.02.12, 19:26
Dziękuję za liczne opinie, cieszę się, że prace w miarę sie przyjmują : ) Mirek54, gdybym miała fundusze to na pewno kupiłabym sobie porządniejsze szkło, ale naprawdę je lubię...'jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma', tak? : D Miło mi się nim ostrzy, ładnie maluje...no ja naprawdę nic do niego nie mam, okej, pewnie, jak kto woli i w liczę się z Twoją opinią : ) Tyle, że wcale nie wydaje pieniędzy na głupoty, jakie wymieniłeś. Ot. Lubię przeczytać dobrą książkę zbyt często i na szkła brakuje ; ) To może kilka jeszcze...na początek potężny samiec Barczatki dębówki z niesławnego Pentacona, bo poszłam tylko na spacer i nie chciałam zabierać się w torbę : ) ale oczywiście, jak idę tylko na spacer to najwięcej powodów do fotografowania. Kilka ważek, a potem...zaskroniec : ) Ja wiem, może to zdjęcie nie jest najlepsze, ale leżałam na mchu bardzo blisko od niego i został ustrzelony właśnie tym Pentaconem! Może dlatego mam do niego sentyment? Kto wie...:D i jeszcze poglądowe ujęcie z góry tego zaskrońca, widać na nim, ze jest gotowy do ataku ; )
Zapraszam i pozdrawiam! : )))

brudnyhary
6.02.12, 19:45
kwiaty fajne ładne kolory super rozmycie , troszkę ostrości na coś by się przydało,za to pierwszy zaskroniec z z ostatniej wrzuty powala pozdrawiam

rol6
7.02.12, 09:16
Fajna wrzuta. Podoba mi się druga ważka i zaskroniec z jego perspektywy. :grin:

tropic
7.02.12, 09:59
zaskroniec piękny...gratuluję...gdzie go wypatrzyłaś ?? :-)

waruga
7.02.12, 14:39
Ważki cool :-)

nevra
8.02.12, 13:17
A mi się ćmol podoba. :) I pierwszy zaskroniec. Świetne są, bajkowe.

helmuth
9.02.12, 08:24
... i jeszcze poglądowe ujęcie z góry tego zaskrońca, widać na nim, ze jest gotowy do ataku ; )Wygląda raczej na najedzonego, szukającego spokojnego miejsca do strawienia posiłku, ale i tak należy Cię pochwała za perspektywę ;)
Ćma jakaś nieostra :roll:

Subtelly
9.02.12, 17:01
Dziękuję za opinie i liczne odwiedziny : ) No, wiem, że one nie są jadowite, ale gdyby rzucił się w moją stronę, nie byłoby to miłe doświadczenie :D Kolejna porcja sierpniowych ujęć. Jaszczurka, fruczak gołąbek w locie i nartnik (ZD 70-300mm) oraz pluskwiak x2, muchówka bzygowata x2 i niezidentyfikowany przeze mnie owad z Raynoxa DCR 250 + ZD 40-150mm : ) Zapraszam i pozdrawiam : )

Bodzip
9.02.12, 17:32
Tu nyny potrzebny. Rozpozna :D

waruga
9.02.12, 18:12
Ladne fotki sierpniowe :-)

Moominek
9.02.12, 20:24
O qrka wodna, przegapiłem powrót smoka (smoczycy właściwie ;)) Uwielbiam to coś co udało Ci się złapać w locie - ja trafiałem na nie zawsze jak było prawie ciemno :( Taki koliber dla ubogich - genialny zwierzaczek.

Wieprz
12.02.12, 00:40
Subtelly, jeśli Mirek pisze, że zmiana sprzętu może pozytywnie wpłynąć na jakość fotografii to jest to komplement, jaki niejeden chciałby od niego usłyszeć.

tropic
12.02.12, 01:07
nartnik genialny...masz oko...:-)

kasprzyk
12.02.12, 18:13
6-tka - kapitalna !
pzdr

gulasz
12.02.12, 18:55
ostatnia wrzutka - genialna :)
naprawdę bardzo subtelnie :)
1 5 i 6 z ostatnich - moi liderzy :)

brudnyhary
12.02.12, 19:08
świetna ostatnia wrzuta gołąbek trudny do upolowania ...gratuluje

Subtelly
13.02.12, 19:34
Dziękuję za liczne opinie i odwiedziny : ) kolejna porcja...tym razem wrześniowe : ) Zapraszam, mam nadzieję, że się spodobają : )

Ania_
13.02.12, 19:47
Ostatnie z tej wrzutki podoba mi się najbardziej, chociaż chętnie bym zobaczyła, jak trochę ściągniesz fiolet. :) Ładną tonację ma również wrzos.

Hrr
13.02.12, 19:53
Umiesz szukać kadrów, ucz się obróbki i cykaj dużo zdjęć. Fajnie się je ogląda !

kasprzyk
13.02.12, 19:58
ładne, nawet bardzo
pzdr

gulasz
13.02.12, 21:20
do mnie też pajęczynka najbardziej przemawia
czasami zbyt mała GO - ale to kwestia czasu tudzież gustu :)

rol6
14.02.12, 08:49
Mnie najbardziej podobają się czwórka i szóstka. :grin:

Subtelly
28.02.12, 19:58
Dziękuję za opinie : ) Bardzo mi miło...: ) Znowu zrobiłam sobie dłuższą przerwę, więc kilka z października : ) Bardziej reportażowe ze szkolnej wycieczki, a więc czasu na kadry nie było...ale może się spodobają, zaryzykuję : D
Zapraszam i pozdrawiam! : )

Bodzip
28.02.12, 20:44
Dobry wieczór :mrgreen:
1, 4, i 7 są warte grzechu :)

Subtelly
18.03.12, 19:57
To coś jeszcze...październik/listopad/grudzień : ) Zapraszam! Dziękuję za odwiedziny i opinie : ) pozdrawiam serdecznie ;]

voovoo2
18.03.12, 20:38
Ostatnia seria super.Masz talent! :-)

K_Puchatek
18.03.12, 21:18
Kapitalna ostatnia wrzutka, masz swój rozpoznawalny styl...
Może tylko ostatnie jakby "nie z tej bajki"...:roll:
Pozdrawiam

tropic
18.03.12, 21:28
piękne...ale ten ostatni nie pasuje do zestawu...

nevra
18.03.12, 21:53
1,2,5,6- od razu wiadomo, czyje to fotki. :) Tak trzymaj!

apz
19.03.12, 09:01
1,2,5,6- od razu wiadomo, czyje to fotki. :) Tak trzymaj!

Świetny powrocik. Gratuluję.

rol6
19.03.12, 10:40
Wszystkie, jak zwykle, wyszły bardzo fajnie, a mnie najbardziej podobają się pierwsze i szóste. :)

aga_piet
19.03.12, 11:41
Subtellne pastelle :)

Lolita
19.03.12, 12:24
Witaj po przerwie :)
Bardzo piękniasta ostatnia wrzuta :roll:

Subtelly
29.03.12, 19:06
Dziękuję bardzo za opinie : ) Miło mi strasznie : D Zapraszam więc na kolejne. To już 2012 rok, czyli w sumie świeże ; ) Głównie będą przedstawiały ptaki z ZD 70-300mm. Pozdrawiam serdecznie ; )

waruga
29.03.12, 19:19
Ladna wrzutka...trojeczka najlepsza :-)

kasprzyk
29.03.12, 19:23
To fajnie jak będą ptaki ;) Dobra wrzutka jak na początek tej tematyki, programowo mogłaś powyciągać z cienia niektóre zdjęcia.
Jaką przysłonę ustawiasz ?
pzdr

nyny
29.03.12, 19:51
To fajnie jak będą ptaki ;) Dobra wrzutka jak na początek tej tematyki, programowo mogłaś powyciągać z cienia niektóre zdjęcia.
Jaką przysłonę ustawiasz ?
pzdr

A co ty chcesz na tej ostatniej wrzucie wyciagac?

Przyslony to najczesciej 5.6 tam widze, a i 4.4 i 5.1 sa:)

pozdro

tropic
29.03.12, 19:52
mnie się dwójecza podoba...w krzakach...:)

kasprzyk
29.03.12, 20:12
4kę i 5tkę wyciągać, 6-tka nie ma sensu - oczywiście tułów kosa.
Subtelly, musisz przejść na 7.1 ostrość będzie oki ;)
pzdr

Mirek54
29.03.12, 21:43
Moze na poczatek usun zafarb jaki dominuje na fotce.Mz duzo lepiej sie prezentuje przyroda bez dominat barwnych.Pomijam zlota godzine,ale to innapara kaloszy.
Moze tak bedzie lepiej?????62109Koloru ptaka nie znam,sugerowalem sie zielenia na galazce.

Subtelly
4.04.12, 21:15
Dziękuję za tak liczne opinie : ) Bardzo mi miło! : D Mirku, podoba mi się to! ;D Tylko, że chyba troszkę za zimne, bardzo mroźne...ale ciekawa aranżacja : ) Kolejne...również ptaki. Trochę nimi pomęczę : ) A i postaram się używać wyższych wartości przysłony..tylko zwykle brakuje mi tego światła i stabilności, więc się posiłkuje dużym otworem względnym : ) Więc, zapraszam :D

Mirek54
4.04.12, 21:44
Tylko, że chyba troszkę za zimne, bardzo mroźne...

Widzisz.Ty rozpatrujesz w kategorii cieplo zimno.Ja natomiast -bez zafarbu i z zafarbem.Staram sie wskazywac,ze raczej prawidlowo jest bez zafarbu,naturalnie.Jednak uznaje tzw zlota godzine.Jednak o tym czasie naturalne to wlasnie cieple,gorace,lub zimne,chlodne.Jednak tam wtedy dominata barwy to nie zafarb to nie nalot koloru,ktory jednoczesnie psuje ostrosc,rozmazuje.I wcale nie jest to pieknym rysowaniem,ogromna gleboka plastyka....i wiele innych gornolotnych porownywan.

Mozna powiedziec,ze masz kawalek ugoru zachwaszczonego na sciekiem do sadzawki z typowa buda z siedzeniem na jedna osobe,jak rowniez jest to dzialka rekraacyjna w pelni naturalna nad zrodelkiem wplywajacym do jeziorka,z zabudowaniem preferujacym srodowisko naturalne.

BIKER
4.04.12, 22:05
Gratuluję ładnych fotek młoda damo. Idziesz w b. dobrym kierunku, widać że sprawia to Tobie radość.
Pozdrowerki

kasprzyk
4.04.12, 22:07
Świetne Twoje kosy, gratuluję!
Robione w jakimś parku, czy już masz czatownię ?
pzdr

gulasz
4.04.12, 22:12
z ostatniej wrzutki mój faworyt to okaz z rozdziawionym dziobem :)
good momento :)

fajnie pokazujesz te ptaszki
poza pierwszym wszystkie trafione ;)
a więcej zapewne powiedzą znawcy tego typu fotografii a kilku takich na forum mamy :)

pozdrawiam

---------- Post dodany o 20:12 ---------- Poprzedni post był o 20:11 ----------

a więcej zapewne powiedzą znawcy tego typu fotografii a kilku takich na forum mamy :)

edit - jeden już się wypowiedział w tzw międzyczasie :)

Bodzip
4.04.12, 22:34
W sumie to pewnie zaproponuję abyś tego pyskatego kosa do galerii wstawiła :)

helmuth
4.04.12, 23:15
Kolejne...również ptaki.Świetna perspektywa :)
Podoba mi się również ten krzykacz ale bardziej ten na kamieniu.
Jakby chciał powiedzieć "mój jest ten kawałek podłogi" :grin:
Zgadzam się z Mirkiem co do zafarbu.

rol6
5.04.12, 07:57
Świetne zdjęcia kosa. Dla mnie "krzykacz" najlepszy. :grin:

adambieg
5.04.12, 08:04
Ptaki bardzo mi się podobają, "krzykacz" do galerii :grin: Tak jak kasprzyk jestem ciekawy jak zrobiłaś te zdjęcia.

lisiajamka1
5.04.12, 10:07
Za poprzednikami, kosia seria bardzo udana.

Subtelly
5.04.12, 14:45
Dziękuję za odwiedziny! : DD Strasznie się cieszę, ze seria z kosem w roli głównej się podoba : D Czatowni jeszcze nie mam, więc posiłkuje się parkiem ; ) Pozdrawiam : )

heyahero
5.04.12, 15:00
Z ostatniej wrzutki to dwójka iście malowniczo wyszła. Podoba się :D

waruga
5.04.12, 18:37
Tez jestem za dwojeczka.

Subtelly
10.04.12, 16:25
Bardzo dziękuję za odwiedziny, opinie i pozytywne przyjęcie prac : ) Mam nadzieję, że święta się udały? ; > Kolejna porcja, w takim razie...:D
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie! :D

Bodzip
10.04.12, 17:53
O, widzę że gąsienice już wypełzły :)

Ania_
10.04.12, 18:56
Coraz ładniej operujesz GO. Ostrość nie jest już przypadkowa. Najbardziej podoba mi się pierwsze oraz ostatnie zdjęcie z serii :)

nevra
14.04.12, 15:03
Pierwsza kosia seria bardzo fajna. Te ptaszki też. :) Zaintrygowała mnie 2. Co to?

Subtelly
21.04.12, 19:05
Przepraszam, że znowu była taka długa przerwa, ale nie miałam za wiele czasu : ) nevra, to pręciki w tulipanie : ) Wracam z kolejną porcją zdjęć, które mam nadzieję, że się spodobają : ) 1. kropelki na baziach, z ZD 40-150mm + Raynox DCR 250 2. Delikatnie o wiośnie z Pentacona 1.8/50 3. Zawilec, po prostu. 4. Bazie z dodatkiem : ) 5. "Baletnica" A następna seria będzie poświęcona w większości...pszczołom : ) A więc...zapraszam i pozdrawiam serdecznie! :D

Mirek54
21.04.12, 20:37
P4075295.JPG-Bardzo ciekawe.Pokusil bym sie wstawic do galerii,moze troche krzywe poprostowac,ale niekoniecznie.Tak plastycznie,delikatnie tez bedzie sie wielu bardzo podobac.W pozostalych brakuje mi pelnego koloru,ale to moze Twoja zabawa w programie albo szklo obcina widmo.

Edit:Poprostowalem troche te krzywe,tak to by wygladalo,po takiej szybkiej zabawie63151

kasprzyk
21.04.12, 20:56
Tak, wersja Mirka lepszejsza ;) ale Twój oryginał także bardzo ciekawy. Podoba mi się także 3-ka. 9tka ma potencjał, szkoda, że nie zeszłaś do niższej perspektywy, za dużo dołu i prawy dolny róg przeszkadza.
Pozdrawiam

czapla
22.04.12, 11:30
Zaglądam nieśmiało bo nie wiem czy mi wolno, żeby taki początkujący jak ja komentował tu cokolwiek, ale muszę:P. Strasznie podobają mi się Twoje zdjęcia, są niesamowicie delikatne i ,,lekkie''. Wszystkie doskonale dopracowane, nic tylko się zachwycać. Nie ukrywam, że zazdrość mnie zżera, ja w Twoim wieku mogłam co najwyżej pomarzyć o zwykłym kompakcie, a co dopiero lustrzance.

waruga
22.04.12, 13:28
Poprawka dodala "smaku" fotce :-)

Marcel
22.04.12, 16:36
Za Mirkiem ...

Subtelly
28.04.12, 14:15
Dziękuję za odwiedziny i poprawkę Mirkowi, bardzo przypadła mi do gustu, dziękuję raz jeszcze! : ) Kolejna porcja. Kilka pszczół, trochę kwiatków, makro. Ogólnie - misz-masz : ) Zapraszam i pozdrawiam : )

Ania_
28.04.12, 14:37
Trzy ostatnie podobają mi się najbardziej, z czego ostatnie przykuwa wzrok z uwagi na ruch skrzydeł. Od czego uzależniasz format kadru? :)

nyny
28.04.12, 15:06
Troche minimalistyczne to makro;)
Ogolnie kolory i kadry OK, ale wiekszosc poruszona albo nieostra i zbyt mala GO.

pozdro

andronek
28.04.12, 17:35
Witam.
Bardzo lubię Twój wątek, często tu zaglądam i wręcz zazdroszczę Ci zdjęć.
pozdrawiam

Mirek54
28.04.12, 17:48
Napisz mi dlaczego pozbywasz sie czerni na fotkach.Czy to swiadome dzialanie,jesli tak to dlaczego.Czy po prostu nie dostrzegasz braku czarnego,a moze to Twoj monitor.W fotce z mucha najbardziej sie zblizylas,ale juz zielen zaczyna byc falszywa a czern jeszcze nie wchodzi.W pozostalych jakis fioletowo bury zafarb.

waruga
28.04.12, 19:00
Jak dla mnie trzy ostatnie fotki najbardziej pasuja :-)

Subtelly
2.05.12, 20:49
Skalibrowałam monitor, tak porządnie : ) Mam nadzieję, że teraz nie będzie problemów..racja, tam brakuje czerni, teraz to widzę : ) Dziękuję! : D Kilka typowych, owadzich ujęć. Zapraszam i pozdrawiam : )

glee
2.05.12, 20:56
brakuje ostrości - może trochę poprzymykać szkło : )

tropic
2.05.12, 21:35
fakt...ręka trochę niewprawna, ale myślę że lada moment zadziwisz nas...masz pomysły,masz oko,reszta przyjdzie z czasem...pozdrawiam

nipo80
2.05.12, 21:55
no i masz talent :D

Moominek
8.06.13, 10:05
Tak sobie dziś przeglądam wątki robacze i zastanowiło mnie - gdzie się od roku podziała autorka? O ile pamiętam miała nawet epizod w Foto-kurierze.

Saboor
8.06.13, 12:41
Tak sobie dziś przeglądam wątki robacze i zastanowiło mnie - gdzie się od roku podziała autorka? O ile pamiętam miała nawet epizod w Foto-kurierze.
Ano miała i to przed wejściem na forum, gdzieś zniknęła a szkoda.

Lolita
8.06.13, 14:39
Tak, szkoda. Mam nadzieję, że u Niej wszystko w porządku :roll:

Farensbach
9.06.13, 14:18
Mała głębia ostrości na zdjeciach macro to wcale nie wada, czasem świetne zdjecia można tak porobić. Z Twoich najbarsziej spodobało mi sie 1, 2 i 5.