Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olek czy Fuji?

dirocker
25.06.10, 19:16
Bardzo proszę o pomoc. Od kilku dni zastanawiam się co kupić. Chcę sprzęt dobry, wystarczający do domowych fotek. Mam na oku Olympusa e-420, e-520 lub Fuji HS-10, S200EXR. Jaki zestaw gwarantuje fotki lepszej jakości (Olki z ED 14-42 - taki mi wystarczy). Dodam że nie specjalnie zależy mi na zoomie jaki oferują Fuji.

nightelf
25.06.10, 19:42
Dowolna lustrzanka, jak te Olki, da wyższą jakość zdjęcia.
Jeśli chce Ci się robić zdjęcia w trybach półautomatycznych, oraz bawić lekko z obróbką. To zdecydowanie weź któregoś Olympusa.

dirocker
25.06.10, 20:05
W rachubę wchodzi jeszcze Nikon D3000 z podstawowym obiektywem w zestawie. Wiem że to forum zwolenników Olka ale proszę o szczere wypowiedzi. Dodam że jestem po stronie Olympusa ale wolę nie mieć wątpliwości jak już kupię.

voovoo2
25.06.10, 20:15
Bierz E 520 ma stabilizację i lepszy kitowy obiektyw od tego w Nikonie.Rozważyłbym tez pentaxa kx.Swietna matryca,stabilizacja,wiekszy wizjer,bdb obiektyw kitowy z metalowym bagnetem.Bardzo mały,mniejszy niz E 520.

dirocker
25.06.10, 20:20
Pentax trochę jednak drogi.

epicure
25.06.10, 20:22
W rachubę wchodzi jeszcze Nikon D3000 z podstawowym obiektywem w zestawie. Wiem że to forum zwolenników Olka ale proszę o szczere wypowiedzi.

Szczerze, to jakbyś rozważał D5000, to mógłbym Ci go polecić. Ale nie D3000.

S4INT
25.06.10, 20:23
Nikon D5000 + 18-105 zmieści się w budżecie?

dirocker
25.06.10, 21:02
No właśnie Nikon D5000 jest trochę za drogi. Też myślałem o nim.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czyli co? Fuji skreślić z listy?

grizz
25.06.10, 21:39
Skreśl fuji. Dodaj panasonica lx3 i olka e-pl1.:twisted: I jak to ma byc do domowych fotek, to skresliłbym też e-520. Po co to targać...

Moominek
25.06.10, 22:08
Za Grizzem - jak wystarcza Ci zakres jaki oferuje krótki kit (czyli "zoom" jest zbędny) to faktycznie chyba najlepiej Lx3. Jasno, szeroko, małe gabaryty, dobra jakość fotek. Jak nie chcesz się "rozwijać", rozbudowywać systemu itd, a zastosowanie typowo rodzinno-domowe, nie ma MZ sensu brać lustra.

Ewentualnie E-PL1 z kitem (bo filmy HD i ewentualnie kiedyś można się pokusić o rozbudowę/wymianę szkła), albo Samsung EX1 (bardzo jasny obiektyw).

dirocker
25.06.10, 22:43
Chyba wolę jednak lustro. Nie chcę kompaktu. Chcę dobry sprzęt za rozsądne pieniądze, czyli E-420, E-520, NIKON D3000, FUJI HS10, S200EX (Fuji wyjątek od lustra)

Misiaczek51
25.06.10, 23:16
Jeżeli chcesz lustrzankę a jednocześnie nie masz zamiaru głębiej wchodzić w tajniki obróbki cyfrowej to raczej uważaj z wyborem e-410 czy e-510. To wszak niezłe aparaty i umożliwiają uzyskiwanie dobrych efektów ale w moim odczuciu jedynie pracując w rawach i później obrabiając przed zapisem w jpeg. Wewnętrzne algorytmy pracują kulawo i w efekcie łatwo o wypalone światła przy zapisie od razu do jpeg. Mnie to denerwowało. Nie szumy czy ograniczone ISO ale skłonność do przepalania, często niewielkich powierzchni w stopniu uniemożliwiającym korzystanie z JPEG. W efekcie ciągle wprowadzać trzeba korekcje co dla wielu może być trudne. Zaletą jest za to bardzo umiarkowana cena zestawu z dwoma dobrymi jakościowo kitowymi obiektywami które z pewnością pokryją Twoje zapotrzebowanie. Z D3000 bym łatwo nie rezygnował mimo że matryca to CCD ale jakość generowanych zdjęć jest zupełnie niezła (nie ma tych prześwietleń w światłach) a cena umiarkowana. Jeżeli na droższy model nie możesz sobie pozwolić a kupisz z 18 - 55 VR to będziesz zadowolony.

nightelf
25.06.10, 23:18
Ten Nikon, to niestety nic specjalnego.
Zwłaszcza jeśli chciałbyś swój system rozszerzać, bo nie ma wbudowanego silniczka do AF. Z tego powodu, AF działa tylko z szkłami AF-S.

Zresztą warto pójść do MM, czy innego takiego sklepu i potrzymać w ręku te aparaty, zobaczyć który dobrze leży.

grizz
25.06.10, 23:35
Chyba wolę jednak lustro. Nie chcę kompaktu. Chcę dobry sprzęt za rozsądne pieniądze, czyli E-420, E-520, NIKON D3000, FUJI HS10, S200EX (Fuji wyjątek od lustra)

1. Chyba, tak, bo tak (ot jak masz po prostu zachciankę, to to też dobry powód :D), czy masz ku temu jakieś konkretne powody.

2. Dlaczego Fuji tak, a Panasonic nie?

3. Dlaczego nie Pen?

4. W ogóle dlaczego te modele co wymieniłeś wyżej?

Napisz coś konkretnego czym się kierujesz dokonując wyboru. Chyba, że odpowiedzią na pyt. 1. jest tak, bo tak :D

tomek s
25.06.10, 23:49
Ten Nikon, to niestety nic specjalnego.
Zwłaszcza jeśli chciałbyś swój system rozszerzać, bo nie ma wbudowanego silniczka do AF. Z tego powodu, AF działa tylko z szkłami AF-S.

Zresztą warto pójść do MM, czy innego takiego sklepu i potrzymać w ręku te aparaty, zobaczyć który dobrze leży.

Obiektywów z silniczkami jest coraz więcej i z tych obecnych można zgromadzić ciekawy zestaw.
Fakt plastic jak plastic ale warto też spojrzeć w wizjery może się wtedy trochę rozjaśnić :wink:

e-510
25.06.10, 23:54
Polecam zdecydowanie Olka! Z E-520 będziesz na pewno bardzo zadowolony i co ważne - nie będziesz wiedział co to czyszczenie matrycy a to wbrew pozorom ani łatwe ani tanie nie jest.

Ja mam poczciwego E-510 i złego słowa o tej kamerze nie powiem.
Pozdrawiam.

zonkinho
26.06.10, 03:32
Ja miałem kiedyś Canon PowerShot A75 i złego słowa o tej kamerze nie mogłem powiedzieć, choć miał 3.2 mpix.

Polecam!

arhtus
26.06.10, 11:17
Witam
MZ zestaw E520 w dual kicie (teraz na allegro oferta - nowy ZA 1750 !!!) jest bez konkurencji jakość/cena, bardzo dobre wykonanie, stabilizacja i szkła wg mnie naprawdę przyzwoite.
D3000 bym nie brał, D5000 owszem ale jeśli mamy zamiar kupić do niego jakiś sensowny obiektyw np. wspomniane wcześniej 18-105, ale wtedy koszty rosną o grubo ponad 1K, jeśli budżet na to pozwala to obiektywnie patrząc chyba warte rozważenia.
Ja jednak na początek zabawy z lustrzanką brał bym zestaw olka i cieszył się robieniem fot, w tej cenie nie znajdziemy raczej nic lepszego.

dirocker
29.06.10, 09:40
Dziękuję wszystkim za rady. Kupiłem jednak Olympusa E-520. Jak na początek jestem pod wrażeniem. Aparacik ma łatwe menu, ogólnie jest bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze. Pomogły mi doświadczenia z innymi lustrzankami więc fotografowanie nim jest proste. Polecam wszystkim szukającym dobrego i taniego sprzętu.

oczko
29.06.10, 09:53
gratuluje wyboru ;)
miałem tego Olka przez rok - ten sprzęt potrafi cieszyć i pozytywnie zaskakiwać :)