Zobacz pełną wersję : Trudna decyzja [Zmiana puszki, czy nowe szkło?]
SkateAndDestroy
22.06.10, 15:17
Witam wszystkich na forum :)
I miałbym prośbę o poradę w sprawie która mnie od jakiegoś czasu zastanawia.
Przechodząc do sedna sprawy:
Posiadam Olympusa e-520 z dwoma kitami. Nie narzekam na ten aparacik ( naprawde dobrze mi leży w dłoni, ma wygodne menu, oraz jak za cene ktora za niego zapłaciłem ciekawe obiektywy). Planuje w najblizszym czasie zakup nowego obiektywu ( padło na Samyang'a 85mm 1.4) I moje pytania brzmią:
-Czy Olympus e-520 bedzie dobrze współpracował z tym obiektywem?
-Czy zamiast obiektywu lepiej narazie zmienić aparat (np.na Nikon'a d5000 z kitem) a obiektyw zakupić za jakiś czas (raczej nie prędko...). Ponieważ będę dysponował gotówką ok. 1000 zł ( jednorazowy zastrzyk gotówki) która albo dołożył bym do pieniędzy za sprzedaż Olka i kupił np. Nikona, albo zakupił Samyang'a...
ps. nie jestem osoba raczej "majętną" wiec zależy mi na jak najlepszym wyborze i "realnych" propozycjach z Waszej strony :)
Za odp. i propozycje dziekuje wszystkim z góry i pozdrawiam :wink:
1.Dobrze wspólpracować będzie
2. To już sobie sam musisz odpowiedzieć.
Brakuje Ci czegos w olku? Da Ci to nikon i będzie to więcej niż zakup szkła do olka?
Osobiście z półki danego poziomu, nie przeskakiwał bym na puszkę tego samego poziomu... Jak zmieniać, to tylko na coś wymiernie lepszego. (Przy czym wymiernośc juz zależy od osobistych potrzeb)
Jeśli niczego (oprócz konkretnego szkła) nie brakuje Ci w tym co masz teraz to ja nie widzę sensu zmiany. Lepiej dokupić szkiełko i bawić się dalej.
Jeśli zmieniać to tak jak mówi Grizz i to tylko w 2 przypadkach:
1. Czegoś konkretnego Ci obecnie brakuje, coś Ci nie leży w obecnym sprzęcie.
2. Bo jesteś gadżeciarz i dla chęci posiadania czegoś nowego chcesz zmienić.
SkateAndDestroy
22.06.10, 15:34
a wiec co bys proponował? Jaka jest Twoja opinia na temat Samyanga 85mm 1.4? Wiem ze za ta cenę nie dostane nic o podobnych osiagach takich producentow jak np. Sigma. Na forum Canona przeczytałem nawet ze jest on "porównywalny" do L-ki jeśli chodzi o niektóre parametry ...
Tylko chodzi o to czy nie bedzie problemu z ostrzeniem? i wydatku typu matówka lub coś w tym stylu?:wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
tak jak już powiedziałem, nie narzekam (jak narazie...) mam ten aparat od początku tegorocznej zimy wiec poczatki były trudne ( słabe światło itp) teraz zbliża się sezon i odpoczynek od szkoly wiec bedzie wiecej czasu na robienie zdjec :). Jak narazie jedyne co mi przeszkadza to brak ISO 3200 i duze szumy na 1600 ;/.
Samyang jest ogólnie chwalony i polecany.
Przy czym zauważ, ze przy olku dostaniesz ogniskową mocno ukierunkowaną na ciasne portrety, twarzy / popiersia. (ale to zapewnie wiesz, jak decydujesz się na takie szkło)
Ostrzenie - sprawdź sobie sam. Przełącz w aparacie ostrzenie na MF i przetestuj na posiadanych obiektywach. Przy czym wymaga to troche praktyki. Zawsze możesz przełączyć też w tryb liveView i włączyć powiększenie x10 i wtedy masz precyzję ostrzenia, ze hoho.
SkateAndDestroy
22.06.10, 15:51
Tak zauważyłem Grizz że będzie dość ciasny kadr, ale zakupuje ten obiektyw typowo pod portret, kity które posiadam musza jak narazie wystarczyc mi w innych sytuacjach :), Wcześniej zastanawiałem sie nad 70-300 od Zuiko, ale stwierdzam ze jak narazie priorytetem jak dla mnie jest jasność. Puzniej rozglądałbym się za obiektywem który mógłby mi zastąpić te 2 kity, o lepszym świetle i dobrej cenie, czy masz może jakieś propozycje :)?
1.Dobrze wspólpracować będzie
Przy założeniu, że manualne ustawienie ostrości nie będzie problemem. Przy tak płytkiej GO, wizjerze E-520 dość ciemno to widzę, szczególnie przy obiektach, które się ruszają, a więc np. ludziach. Pewnie można zrobić takim zestawem świetne foty, ale chyba to nie dla każdego zabawa. Zresztą niech się właściciele tego szkła wypowiedzą bo ja go w rękach nie miałem.
Puzniej rozglądałbym się za obiektywem który mógłby mi zastąpić te 2 kity, o lepszym świetle i dobrej cenie, czy masz może jakieś propozycje :)?
NIe. Nie ma takiej propozycji, w trosce o sensowną jakość.
SkateAndDestroy
22.06.10, 16:11
A wiec pozostać przy kitach? i dokupywać obiektywy które dopełniły by ten zestaw? (inne ogniskowe)
To że będzie trzeba nauczyć się ostrzyć to nie jest problem, lubię wyzwania, tak samo jak i zabawę obiektywami na manualu, zastanawiałem się nawet nad zakupem adaptera z m42 i zakup szkiełek ( mam nawet 1 w domu, ponieważ posiadam zenita wraz z Heliosem ), i rózne opinie słyszałem na ten temat, pozytywne i te mniej... dlatego na razie wstrzymałem się z tą inwestycja :)
To że będzie trzeba nauczyć się ostrzyć to nie jest problem, lubię wyzwania, tak samo jak i zabawę obiektywami na manualu, zastanawiałem się nawet nad zakupem adaptera z m42 i zakup szkiełek ( mam nawet 1 w domu, ponieważ posiadam zenita wraz z Heliosem )
Skoro masz Heliosa to dokup tanią przejściówkę na m42 i zacznij się bawić, jak Ci się spodoba zainwestujesz w Samyang'a, jak nie będziesz w plecy 50zł a nie kilka stówek.
SkateAndDestroy
22.06.10, 16:24
dzieki Wam za pomoc :)
pozdrawiam
HrabiaMiod
22.06.10, 16:50
A nie lepiej od tego 85 kupić ZD 50/2 ? Ogniskowa bardziej pod portety, niby ciut ciemniejszy (ale i tak da już sensownie małą GO), wzór jak chodzi o optykę, no i MASZ AF. A jak chcesz sobie radzić bez AF, nie lepiej kupić np. Takumara 50/1,4 albo Zuiko OM 50/1.4? Na olku będzie sensowniejsza ogniskowa, a kupisz je za ~300zł.
Jak dozbierasz jeszcze troszkę to za ~1000zł kup używane ZD 14-54 - poczujesz cholerną różnicę po przejściu z 14-42. Gwarantuję.
Co do puszki - nie ma sensu - nie sądze, by ten Nikon dał Ci wymierne korzyści.
Podsumowując - proponuję sprzedać 14-42 i kupić ZD14-54 i Zuiko OM 50/1.4
pozdro
piotrek204
22.06.10, 17:26
Kup 85/1.4 ale z mocowaniem nikona. Zyskasz na tym:
- potwierdzenie AF, bardzo pomocne przy tak malym wizjerze
- w razie pozniejszej zmiany systemu szklo zostanie, nawet gdy kupisz np canona
- latwiej bedzie sprzedac gdy sie rozmyslisz
Kupno takisz szkiel z mocowaniem 4/3 nie ma najmniejszego sensu.
SkateAndDestroy
22.06.10, 17:58
Nie rozumiem, mam kupić Samyanga z mocowaniem Nikona do Olka?
Takie rozwiązanie nie mam najmiejszego sensu, na samym poczatku napisalem czy lepiej Olek i do tego dokupic Samyanga czy sprzedac Olka, dolozyc kase i kupic Nikona. Nie rozumiem wiec ostatniego postu ze mam kupic Samyanga na Nikona? Nie bede mial raczej takiej kasy zeby kupic teraz Samyanga a za pol roku sprzedac Olka wraz z wyszystkimi przejsciowkami itp na ktore teraz wydam kase i kupic Nikona...
Wybor tego jednego obiektywu traktuje jako wejscie w caly system, nie moge raczej sobie pozwolic na zakup "na miesiac" i sprzedaz za pol ceny... Dlatego to co wybiore teraz bedzie wiazalo sie z kolejnymi zakupami. tz. jesli wydam teraz teraz prawie 2 tys na system Olka to nie po to zeby za niedługo z tego zrezygnowac i wydac kupe szmalu na Nikona. Jesli cos zle zrozumialem to przepraszam i prosze Piotrek o sprostowania :)
pozdrawiam
Takie rozwiązanie nie mam najmiejszego sensu, na samym poczatku napisalem czy lepiej Olek i do tego dokupic Samyanga czy sprzedac Olka, dolozyc kase i kupic Nikona. Nie rozumiem wiec ostatniego postu ze mam kupic Samyanga na Nikona? Nie bede mial raczej takiej kasy zeby kupic teraz Samyanga a za pol roku sprzedac Olka wraz z wyszystkimi przejsciowkami itp na ktore teraz wydam kase i kupic Nikona...
Kupujesz Samyanga nanikona i przejściówkę nikon->olek
Zyskujesz: potwierdzenie ostrości (aparat "pikać" będzie) - o ile kupisz odpowiednią przejściówkę
I niby wiekszy rynek zbytu jakbys chciał sprzedać, choć jakoś wątpie, żeby w ogóle były problemy ze sprzedaniem tak chwalonego szkła - czy to na olka, czy nikona.
Jak kupisz obiektyw z bagnetem pod nikona to będzie mógł go podpiąć:
a) pod Olka z przejściówką
b) pod Canona z przejściówką
c) Olka
Jak kupisz z bagnetem pod olka będziesz go mógł podpiąć:
a) pod olka
W razie zmiany systemu masz już szkło. Nie musisz sprzedawać i kupować z innym bagnetem, czyli nie musisz tracić kolejnej kasy w razie przesiadki.
Moim zdanem realne możiwości masz dwie. Jeśli portrety są priorytetem, to odrzuć myśli o tanim Nikonie.
Pozostaje:
A. kup jasną manualną stałkę m42 i zobacz jak się tym pracuje. Niewiele ryzykujesz, a może wystarczy. Jak Ci się spodoba, to kupisz Samyanga, a starą stałkę sprzedasz bez straty.
Plan B: najtańsze naprawdę portretowe rozwiązanie z AF, to Canon 85/1,8 + najtańszy korpus, choćby używany.
Kaz de Wro
22.06.10, 20:14
No cóż, jedyne lekarstwo to zakup manualnej 85mm, np. Takumar 85/1.8 lub85/ 1.9; Olympus OM 85/2 itp.itd.+ dandelion z potwierdzeniem ostrości.
Pozdrawiam
Kaz;-)
85 mm na cropie x2 może być za wąsko. Ja używam 50 mm i w pomieszczeniach już ta ogniskowa nie nadaje się do fotografowania czegokolwiek szerszego, niż popiersie, a co dopiero 85 mm.
SkateAndDestroy
22.06.10, 20:28
a moze orientuje sie ktos z Was za ile mogolbym sprzedac Olka e-520 z dwoma kitami, torba, filtrem hama sky, na gwarancji i ogolnie z calym pudelkiem?
Pytam tak orientacyjnie :)
za odp dziekuje z gory :)
ooo i jeszcze jedno, w jaki sposob to dziala ze ten sam obiektyw na nikona ma potwierdzenie ostrosci, a na Olka juz nie?
a moze orientuje sie ktos z Was za ile mogolbym sprzedac Olka e-520 z dwoma kitami, torba, filtrem hama sky, na gwarancji i ogolnie z calym pudelkiem?
Pytam tak orientacyjnie :)
Pewnie za jakieś 1200 zł.
ooo i jeszcze jedno, w jaki sposob to dziala ze ten sam obiektyw na nikona ma potwierdzenie ostrosci, a na Olka juz nie?
Nie obiektyw ma potwierdzenie tak naprawdę a przejściówka z dandelionem. Dlatego obiektyw z bagnetem Nikon plus odpowiedni adapter będą "pikać".
Wyklikane z mobilka
SkateAndDestroy
22.06.10, 21:13
a ile kosztuje taka przejsciowka?
w takim razie zastanowie sie najpierw nad zakupem adaptera z m42 i jakiegos dobrego taniego szkielka na m42, zobacze jak to dziala, a w razie zmiany systemu to pozeostanie mi jedynie zakupic adapter...
Co wy o tym sadzicie?:wink:
SkateAndDestroy
23.06.10, 10:35
http://allegro.pl/item1074988469_adapter_af_olympus_4_3_m42_pro_af_d ekiel.html
czy chodzi o ten adapter? czy moze lepiej kupic sam najtanszy bez zadnej elektryki za 30 zl?
czy moze lepiej kupic sam najtanszy bez zadnej elektryki za 30 zl?
To stracisz potwierdzenie AF.
SkateAndDestroy
23.06.10, 15:57
a czy przez ten adapter dochodzi do jakiejkolwiek utraty
swiatła?
I czy ten adapter z linka jest ok?
dobra cena?
a czy przez ten adapter dochodzi do jakiejkolwiek utraty
swiatła?
I czy ten adapter z linka jest ok?
dobra cena?
1. nie.
2. -
3. porównaj sobie z innymi ofertami?
zastanawiałem się nawet nad zakupem adaptera z m42 i zakup szkiełek ( mam nawet 1 w domu, ponieważ posiadam zenita wraz z Heliosem ), i rózne opinie słyszałem na ten temat, pozytywne i te mniej... dlatego na razie wstrzymałem się z tą inwestycja :)
możesz zainwestować nawet w tańszą przejściówkę bez potwierdzania ostrości i spróbować ze swoim heliosem, ja kupiłem z dandelionem (i taką tobie też polecam) i super takumara 55 1.8. jest to super szkło, mniejsze i lżejsze od heliosa ale jak trafisz ostrością to żyleta już na 1.8, koszt jego zakupu to 150zł
przejściówkę kupuj z blokadą bolca, nie będziesz musiał kombinować z jego blokowaniem jeśli nie masz przełącznika auto/manual
Najtańsza przejściówka bez potwierdzenia + Helios
Myślę że warto zacząć się bawić.
EuroTrakker
29.07.10, 17:52
Witajcie!
Wybaczcie, że odgrzebuję starszy temat, ale nie chcę zakładać nowego z prostego powodu... mam podobny problem, ale powolutku :wink:
Zastanawiam się co da mi więcej możliwości od posiadanego obecnie sprzętu:
nowy korpus (wybór padł na E-620) czy obiektyw zastępujący kit-a (czyli ZD 14-54 ver. II)?
Dużo czytałem o obu pozycjach, ale do tej pory nie znalazłem w sobie odpowiedzi. I dlatego też pragnę się zapytać Was drodzy Olympusowicze:
- czy obiektyw 14-54 ver. II podpięty do korpusu E-400 będzie nadal tak dobry jak w tematach opisujących ten obiektyw (czy E-400 nie będzie za kiepski dla niego, czy nie będzie go ograniczać na osiągach?). Wiem, zadaję śmieszne pytania ale nie miałem okazji podpiąć go do swojego body i dlatego piszę tu na forum z nadzieją, że znajdę u Was odpowiedź.
Oczywiście jest też drugi punkt, czyli body E-620. Jakbym kupywał właśnie nowy korpus to z kit-em 14-42. I tu pytanko odnośnie tego:
- czy z kit-em E-620 sprawuje się lepiej niż E-400 np. z 14-54 ?(no bo to już dylemat czy zostać przy starym body i inwestować w szkło czy zmienić body).
E-620 ma stabilizację, której niekiedy mi brakuje (szczególnie przy użyciu małego tele (40-150)), 7-punktowy AF podejrzewam, że będzie jeszcze lepszy niż 3-punktowy w E-400, a odchylany wyświetlacz mógłby sie niekiedy przydać (np. na zlotach ciężarówek, na których bywam, czy w moim warsztacie modelarskim). Zaś ZD 14-54 ver. II jest jaśniejszy niż kit-owy 14-42, szybszy (ale czy z E-400?), z większą rozpiętością ogniskowych. O innych aspektach technicznych w jednym jak i drugim przypadku już nie będę wspominać bo poprostu aż tak się nie znam :wink: Krótko mówiąc: co bardziej polecicie fotografującemu najczęściej krajobrazy (ale nie tylko:wink: nowy korpus E-620 + 14-42 czy zastąpić obecnego kit-a i stworzyć zestaw E-400 + 14-54 II?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam
- czy obiektyw 14-54 ver. II podpięty do korpusu E-400 będzie nadal tak dobry jak w tematach opisujących ten obiektyw (czy E-400 nie będzie za kiepski dla niego, czy nie będzie go ograniczać na osiągach?).
Generalnie zwykle lepiej mieć lepszy obiektyw niż puszkę. ZD 14-54 sprawdzi się znakomicie z E-400. Osobiście rozważyłbym do E-400 również pierwszą, nieco tańszą wersję tego szkła.
- czy z kit-em E-620 sprawuje się lepiej niż E-400 np. z 14-54 ?
To nie jest dobre pytanie bo co to znaczy lepiej? Już sam sobie odpowiedziałeś co zyskujesz po przesiadce na E-620 - głównie stabilizację, odchylany LCD, no i AF, z tym, że jak dla mnie rozmieszczenie punktów AF nie jest tak dobre jak w E-3/30 i pewnie i tak w E-620 korzystałbym głównie ze środkowego. Zawsze lepiej mieć jaśniejsze szkło bez stabilizacji niż stabilizację z ciemniejszym szkłem, u Ciebie trochę taki wybór. Oczywiście najlepiej mieć jedno i drugie.
Jeszcze jedno - masz E-400 - zacny aparat, matryca Kodaka, fajne kolory i niskie ISO. W E-620 wyższe ISO jest lepsze, reszta jest dyskusyjna.
Reasumując - wolałbym zestaw E-400 ZD + 14-54, niż E-620 + 14-42.
Jestem za przedmówcą wolał bym używane 14-54 teraz to nie jest duży wydatek a praca z tym obiektywem to po prostu przyjemność :)
Zawsze lepiej mieć jaśniejsze szkło bez stabilizacji niż stabilizację z ciemniejszym szkłem...
Nie zawsze. W niektórych przypadkach lepiej mieć stabilizację dającą czasy naświetlania dłuższe o 2-3 EV, niż obiektyw jaśniejszy o 2/3 EV. Na przykład w krajobrazach, gdzie obiektyw i tak się przymyka, a nierzadko po przymknięciu mamy wieczorem czasy poniżej bezpiecznej granicy i tutaj stabilizacja się sprawdzi. Szybszy AF nie jest potrzebny - krajobraz nigdzie nie ucieknie.