Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Trudna decyzja [Zmiana puszki, czy nowe szkło?]

SkateAndDestroy
22.06.10, 15:17
Witam wszystkich na forum :)
I miałbym prośbę o poradę w sprawie która mnie od jakiegoś czasu zastanawia.
Przechodząc do sedna sprawy:
Posiadam Olympusa e-520 z dwoma kitami. Nie narzekam na ten aparacik ( naprawde dobrze mi leży w dłoni, ma wygodne menu, oraz jak za cene ktora za niego zapłaciłem ciekawe obiektywy). Planuje w najblizszym czasie zakup nowego obiektywu ( padło na Samyang'a 85mm 1.4) I moje pytania brzmią:
-Czy Olympus e-520 bedzie dobrze współpracował z tym obiektywem?
-Czy zamiast obiektywu lepiej narazie zmienić aparat (np.na Nikon'a d5000 z kitem) a obiektyw zakupić za jakiś czas (raczej nie prędko...). Ponieważ będę dysponował gotówką ok. 1000 zł ( jednorazowy zastrzyk gotówki) która albo dołożył bym do pieniędzy za sprzedaż Olka i kupił np. Nikona, albo zakupił Samyang'a...

ps. nie jestem osoba raczej "majętną" wiec zależy mi na jak najlepszym wyborze i "realnych" propozycjach z Waszej strony :)

Za odp. i propozycje dziekuje wszystkim z góry i pozdrawiam :wink:

grizz
22.06.10, 15:24
1.Dobrze wspólpracować będzie

2. To już sobie sam musisz odpowiedzieć.

Brakuje Ci czegos w olku? Da Ci to nikon i będzie to więcej niż zakup szkła do olka?

Osobiście z półki danego poziomu, nie przeskakiwał bym na puszkę tego samego poziomu... Jak zmieniać, to tylko na coś wymiernie lepszego. (Przy czym wymiernośc juz zależy od osobistych potrzeb)

m_kola
22.06.10, 15:32
Jeśli niczego (oprócz konkretnego szkła) nie brakuje Ci w tym co masz teraz to ja nie widzę sensu zmiany. Lepiej dokupić szkiełko i bawić się dalej.
Jeśli zmieniać to tak jak mówi Grizz i to tylko w 2 przypadkach:
1. Czegoś konkretnego Ci obecnie brakuje, coś Ci nie leży w obecnym sprzęcie.
2. Bo jesteś gadżeciarz i dla chęci posiadania czegoś nowego chcesz zmienić.

SkateAndDestroy
22.06.10, 15:34
a wiec co bys proponował? Jaka jest Twoja opinia na temat Samyanga 85mm 1.4? Wiem ze za ta cenę nie dostane nic o podobnych osiagach takich producentow jak np. Sigma. Na forum Canona przeczytałem nawet ze jest on "porównywalny" do L-ki jeśli chodzi o niektóre parametry ...

Tylko chodzi o to czy nie bedzie problemu z ostrzeniem? i wydatku typu matówka lub coś w tym stylu?:wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
tak jak już powiedziałem, nie narzekam (jak narazie...) mam ten aparat od początku tegorocznej zimy wiec poczatki były trudne ( słabe światło itp) teraz zbliża się sezon i odpoczynek od szkoly wiec bedzie wiecej czasu na robienie zdjec :). Jak narazie jedyne co mi przeszkadza to brak ISO 3200 i duze szumy na 1600 ;/.

grizz
22.06.10, 15:41
Samyang jest ogólnie chwalony i polecany.

Przy czym zauważ, ze przy olku dostaniesz ogniskową mocno ukierunkowaną na ciasne portrety, twarzy / popiersia. (ale to zapewnie wiesz, jak decydujesz się na takie szkło)

Ostrzenie - sprawdź sobie sam. Przełącz w aparacie ostrzenie na MF i przetestuj na posiadanych obiektywach. Przy czym wymaga to troche praktyki. Zawsze możesz przełączyć też w tryb liveView i włączyć powiększenie x10 i wtedy masz precyzję ostrzenia, ze hoho.

SkateAndDestroy
22.06.10, 15:51
Tak zauważyłem Grizz że będzie dość ciasny kadr, ale zakupuje ten obiektyw typowo pod portret, kity które posiadam musza jak narazie wystarczyc mi w innych sytuacjach :), Wcześniej zastanawiałem sie nad 70-300 od Zuiko, ale stwierdzam ze jak narazie priorytetem jak dla mnie jest jasność. Puzniej rozglądałbym się za obiektywem który mógłby mi zastąpić te 2 kity, o lepszym świetle i dobrej cenie, czy masz może jakieś propozycje :)?

Karol
22.06.10, 15:51
1.Dobrze wspólpracować będzie

Przy założeniu, że manualne ustawienie ostrości nie będzie problemem. Przy tak płytkiej GO, wizjerze E-520 dość ciemno to widzę, szczególnie przy obiektach, które się ruszają, a więc np. ludziach. Pewnie można zrobić takim zestawem świetne foty, ale chyba to nie dla każdego zabawa. Zresztą niech się właściciele tego szkła wypowiedzą bo ja go w rękach nie miałem.

grizz
22.06.10, 15:53
Puzniej rozglądałbym się za obiektywem który mógłby mi zastąpić te 2 kity, o lepszym świetle i dobrej cenie, czy masz może jakieś propozycje :)?

NIe. Nie ma takiej propozycji, w trosce o sensowną jakość.

SkateAndDestroy
22.06.10, 16:11
A wiec pozostać przy kitach? i dokupywać obiektywy które dopełniły by ten zestaw? (inne ogniskowe)

To że będzie trzeba nauczyć się ostrzyć to nie jest problem, lubię wyzwania, tak samo jak i zabawę obiektywami na manualu, zastanawiałem się nawet nad zakupem adaptera z m42 i zakup szkiełek ( mam nawet 1 w domu, ponieważ posiadam zenita wraz z Heliosem ), i rózne opinie słyszałem na ten temat, pozytywne i te mniej... dlatego na razie wstrzymałem się z tą inwestycja :)

Karol
22.06.10, 16:16
To że będzie trzeba nauczyć się ostrzyć to nie jest problem, lubię wyzwania, tak samo jak i zabawę obiektywami na manualu, zastanawiałem się nawet nad zakupem adaptera z m42 i zakup szkiełek ( mam nawet 1 w domu, ponieważ posiadam zenita wraz z Heliosem )
Skoro masz Heliosa to dokup tanią przejściówkę na m42 i zacznij się bawić, jak Ci się spodoba zainwestujesz w Samyang'a, jak nie będziesz w plecy 50zł a nie kilka stówek.

SkateAndDestroy
22.06.10, 16:24
dzieki Wam za pomoc :)
pozdrawiam

HrabiaMiod
22.06.10, 16:50
A nie lepiej od tego 85 kupić ZD 50/2 ? Ogniskowa bardziej pod portety, niby ciut ciemniejszy (ale i tak da już sensownie małą GO), wzór jak chodzi o optykę, no i MASZ AF. A jak chcesz sobie radzić bez AF, nie lepiej kupić np. Takumara 50/1,4 albo Zuiko OM 50/1.4? Na olku będzie sensowniejsza ogniskowa, a kupisz je za ~300zł.

Jak dozbierasz jeszcze troszkę to za ~1000zł kup używane ZD 14-54 - poczujesz cholerną różnicę po przejściu z 14-42. Gwarantuję.

Co do puszki - nie ma sensu - nie sądze, by ten Nikon dał Ci wymierne korzyści.

Podsumowując - proponuję sprzedać 14-42 i kupić ZD14-54 i Zuiko OM 50/1.4

pozdro

piotrek204
22.06.10, 17:26
Kup 85/1.4 ale z mocowaniem nikona. Zyskasz na tym:
- potwierdzenie AF, bardzo pomocne przy tak malym wizjerze
- w razie pozniejszej zmiany systemu szklo zostanie, nawet gdy kupisz np canona
- latwiej bedzie sprzedac gdy sie rozmyslisz

Kupno takisz szkiel z mocowaniem 4/3 nie ma najmniejszego sensu.

SkateAndDestroy
22.06.10, 17:58
Nie rozumiem, mam kupić Samyanga z mocowaniem Nikona do Olka?
Takie rozwiązanie nie mam najmiejszego sensu, na samym poczatku napisalem czy lepiej Olek i do tego dokupic Samyanga czy sprzedac Olka, dolozyc kase i kupic Nikona. Nie rozumiem wiec ostatniego postu ze mam kupic Samyanga na Nikona? Nie bede mial raczej takiej kasy zeby kupic teraz Samyanga a za pol roku sprzedac Olka wraz z wyszystkimi przejsciowkami itp na ktore teraz wydam kase i kupic Nikona...

Wybor tego jednego obiektywu traktuje jako wejscie w caly system, nie moge raczej sobie pozwolic na zakup "na miesiac" i sprzedaz za pol ceny... Dlatego to co wybiore teraz bedzie wiazalo sie z kolejnymi zakupami. tz. jesli wydam teraz teraz prawie 2 tys na system Olka to nie po to zeby za niedługo z tego zrezygnowac i wydac kupe szmalu na Nikona. Jesli cos zle zrozumialem to przepraszam i prosze Piotrek o sprostowania :)

pozdrawiam

grizz
22.06.10, 18:00
Takie rozwiązanie nie mam najmiejszego sensu, na samym poczatku napisalem czy lepiej Olek i do tego dokupic Samyanga czy sprzedac Olka, dolozyc kase i kupic Nikona. Nie rozumiem wiec ostatniego postu ze mam kupic Samyanga na Nikona? Nie bede mial raczej takiej kasy zeby kupic teraz Samyanga a za pol roku sprzedac Olka wraz z wyszystkimi przejsciowkami itp na ktore teraz wydam kase i kupic Nikona...

Kupujesz Samyanga nanikona i przejściówkę nikon->olek
Zyskujesz: potwierdzenie ostrości (aparat "pikać" będzie) - o ile kupisz odpowiednią przejściówkę
I niby wiekszy rynek zbytu jakbys chciał sprzedać, choć jakoś wątpie, żeby w ogóle były problemy ze sprzedaniem tak chwalonego szkła - czy to na olka, czy nikona.

S4INT
22.06.10, 18:01

Jak kupisz obiektyw z bagnetem pod nikona to będzie mógł go podpiąć:
a) pod Olka z przejściówką
b) pod Canona z przejściówką
c) Olka

Jak kupisz z bagnetem pod olka będziesz go mógł podpiąć:
a) pod olka

W razie zmiany systemu masz już szkło. Nie musisz sprzedawać i kupować z innym bagnetem, czyli nie musisz tracić kolejnej kasy w razie przesiadki.

fret
22.06.10, 18:05
Moim zdanem realne możiwości masz dwie. Jeśli portrety są priorytetem, to odrzuć myśli o tanim Nikonie.
Pozostaje:
A. kup jasną manualną stałkę m42 i zobacz jak się tym pracuje. Niewiele ryzykujesz, a może wystarczy. Jak Ci się spodoba, to kupisz Samyanga, a starą stałkę sprzedasz bez straty.
Plan B: najtańsze naprawdę portretowe rozwiązanie z AF, to Canon 85/1,8 + najtańszy korpus, choćby używany.

Kaz de Wro
22.06.10, 20:14
No cóż, jedyne lekarstwo to zakup manualnej 85mm, np. Takumar 85/1.8 lub85/ 1.9; Olympus OM 85/2 itp.itd.+ dandelion z potwierdzeniem ostrości.

Pozdrawiam
Kaz;-)

epicure
22.06.10, 20:18
85 mm na cropie x2 może być za wąsko. Ja używam 50 mm i w pomieszczeniach już ta ogniskowa nie nadaje się do fotografowania czegokolwiek szerszego, niż popiersie, a co dopiero 85 mm.

SkateAndDestroy
22.06.10, 20:28
a moze orientuje sie ktos z Was za ile mogolbym sprzedac Olka e-520 z dwoma kitami, torba, filtrem hama sky, na gwarancji i ogolnie z calym pudelkiem?
Pytam tak orientacyjnie :)
za odp dziekuje z gory :)
ooo i jeszcze jedno, w jaki sposob to dziala ze ten sam obiektyw na nikona ma potwierdzenie ostrosci, a na Olka juz nie?

epicure
22.06.10, 20:33
a moze orientuje sie ktos z Was za ile mogolbym sprzedac Olka e-520 z dwoma kitami, torba, filtrem hama sky, na gwarancji i ogolnie z calym pudelkiem?
Pytam tak orientacyjnie :)

Pewnie za jakieś 1200 zł.

Moominek
22.06.10, 20:52
ooo i jeszcze jedno, w jaki sposob to dziala ze ten sam obiektyw na nikona ma potwierdzenie ostrosci, a na Olka juz nie?

Nie obiektyw ma potwierdzenie tak naprawdę a przejściówka z dandelionem. Dlatego obiektyw z bagnetem Nikon plus odpowiedni adapter będą "pikać".
Wyklikane z mobilka

SkateAndDestroy
22.06.10, 21:13
a ile kosztuje taka przejsciowka?
w takim razie zastanowie sie najpierw nad zakupem adaptera z m42 i jakiegos dobrego taniego szkielka na m42, zobacze jak to dziala, a w razie zmiany systemu to pozeostanie mi jedynie zakupic adapter...
Co wy o tym sadzicie?:wink:

SkateAndDestroy
23.06.10, 10:35
http://allegro.pl/item1074988469_adapter_af_olympus_4_3_m42_pro_af_d ekiel.html

czy chodzi o ten adapter? czy moze lepiej kupic sam najtanszy bez zadnej elektryki za 30 zl?

grizz
23.06.10, 14:55
czy moze lepiej kupic sam najtanszy bez zadnej elektryki za 30 zl?

To stracisz potwierdzenie AF.

SkateAndDestroy
23.06.10, 15:57
a czy przez ten adapter dochodzi do jakiejkolwiek utraty
swiatła?
I czy ten adapter z linka jest ok?
dobra cena?

grizz
23.06.10, 17:11
a czy przez ten adapter dochodzi do jakiejkolwiek utraty
swiatła?
I czy ten adapter z linka jest ok?
dobra cena?

1. nie.
2. -
3. porównaj sobie z innymi ofertami?

muszyk
23.06.10, 21:42
zastanawiałem się nawet nad zakupem adaptera z m42 i zakup szkiełek ( mam nawet 1 w domu, ponieważ posiadam zenita wraz z Heliosem ), i rózne opinie słyszałem na ten temat, pozytywne i te mniej... dlatego na razie wstrzymałem się z tą inwestycja :)

możesz zainwestować nawet w tańszą przejściówkę bez potwierdzania ostrości i spróbować ze swoim heliosem, ja kupiłem z dandelionem (i taką tobie też polecam) i super takumara 55 1.8. jest to super szkło, mniejsze i lżejsze od heliosa ale jak trafisz ostrością to żyleta już na 1.8, koszt jego zakupu to 150zł
przejściówkę kupuj z blokadą bolca, nie będziesz musiał kombinować z jego blokowaniem jeśli nie masz przełącznika auto/manual

Bodzip
23.06.10, 23:08
Najtańsza przejściówka bez potwierdzenia + Helios
Myślę że warto zacząć się bawić.

EuroTrakker
29.07.10, 17:52
Witajcie!
Wybaczcie, że odgrzebuję starszy temat, ale nie chcę zakładać nowego z prostego powodu... mam podobny problem, ale powolutku :wink:
Zastanawiam się co da mi więcej możliwości od posiadanego obecnie sprzętu:
nowy korpus (wybór padł na E-620) czy obiektyw zastępujący kit-a (czyli ZD 14-54 ver. II)?
Dużo czytałem o obu pozycjach, ale do tej pory nie znalazłem w sobie odpowiedzi. I dlatego też pragnę się zapytać Was drodzy Olympusowicze:
- czy obiektyw 14-54 ver. II podpięty do korpusu E-400 będzie nadal tak dobry jak w tematach opisujących ten obiektyw (czy E-400 nie będzie za kiepski dla niego, czy nie będzie go ograniczać na osiągach?). Wiem, zadaję śmieszne pytania ale nie miałem okazji podpiąć go do swojego body i dlatego piszę tu na forum z nadzieją, że znajdę u Was odpowiedź.
Oczywiście jest też drugi punkt, czyli body E-620. Jakbym kupywał właśnie nowy korpus to z kit-em 14-42. I tu pytanko odnośnie tego:
- czy z kit-em E-620 sprawuje się lepiej niż E-400 np. z 14-54 ?(no bo to już dylemat czy zostać przy starym body i inwestować w szkło czy zmienić body).
E-620 ma stabilizację, której niekiedy mi brakuje (szczególnie przy użyciu małego tele (40-150)), 7-punktowy AF podejrzewam, że będzie jeszcze lepszy niż 3-punktowy w E-400, a odchylany wyświetlacz mógłby sie niekiedy przydać (np. na zlotach ciężarówek, na których bywam, czy w moim warsztacie modelarskim). Zaś ZD 14-54 ver. II jest jaśniejszy niż kit-owy 14-42, szybszy (ale czy z E-400?), z większą rozpiętością ogniskowych. O innych aspektach technicznych w jednym jak i drugim przypadku już nie będę wspominać bo poprostu aż tak się nie znam :wink: Krótko mówiąc: co bardziej polecicie fotografującemu najczęściej krajobrazy (ale nie tylko:wink: nowy korpus E-620 + 14-42 czy zastąpić obecnego kit-a i stworzyć zestaw E-400 + 14-54 II?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam

Karol
29.07.10, 18:12
- czy obiektyw 14-54 ver. II podpięty do korpusu E-400 będzie nadal tak dobry jak w tematach opisujących ten obiektyw (czy E-400 nie będzie za kiepski dla niego, czy nie będzie go ograniczać na osiągach?).

Generalnie zwykle lepiej mieć lepszy obiektyw niż puszkę. ZD 14-54 sprawdzi się znakomicie z E-400. Osobiście rozważyłbym do E-400 również pierwszą, nieco tańszą wersję tego szkła.

- czy z kit-em E-620 sprawuje się lepiej niż E-400 np. z 14-54 ?

To nie jest dobre pytanie bo co to znaczy lepiej? Już sam sobie odpowiedziałeś co zyskujesz po przesiadce na E-620 - głównie stabilizację, odchylany LCD, no i AF, z tym, że jak dla mnie rozmieszczenie punktów AF nie jest tak dobre jak w E-3/30 i pewnie i tak w E-620 korzystałbym głównie ze środkowego. Zawsze lepiej mieć jaśniejsze szkło bez stabilizacji niż stabilizację z ciemniejszym szkłem, u Ciebie trochę taki wybór. Oczywiście najlepiej mieć jedno i drugie.
Jeszcze jedno - masz E-400 - zacny aparat, matryca Kodaka, fajne kolory i niskie ISO. W E-620 wyższe ISO jest lepsze, reszta jest dyskusyjna.

Reasumując - wolałbym zestaw E-400 ZD + 14-54, niż E-620 + 14-42.

maj0nez
29.07.10, 18:21
Jestem za przedmówcą wolał bym używane 14-54 teraz to nie jest duży wydatek a praca z tym obiektywem to po prostu przyjemność :)

epicure
29.07.10, 18:58
Zawsze lepiej mieć jaśniejsze szkło bez stabilizacji niż stabilizację z ciemniejszym szkłem...

Nie zawsze. W niektórych przypadkach lepiej mieć stabilizację dającą czasy naświetlania dłuższe o 2-3 EV, niż obiektyw jaśniejszy o 2/3 EV. Na przykład w krajobrazach, gdzie obiektyw i tak się przymyka, a nierzadko po przymknięciu mamy wieczorem czasy poniżej bezpiecznej granicy i tutaj stabilizacja się sprawdzi. Szybszy AF nie jest potrzebny - krajobraz nigdzie nie ucieknie.