Zobacz pełną wersję : Lampy do Olków C-750, a artykuł w CHIPE 3/2004
A wiec dorwałem artykuł chipe pod tytułem "Tanie błyskanie".
I z tego co wyczytałem to nie ma problemu podłaczenia jakiejś starej lampy błyskowej [które można dostac na allegro.pl w cenie 100-200zł]
z gorąca stopka.
Czyli w sumie jak ktoś nie ma kasy na lampe typową do cyfraka to może zamontowac taką, ale również mówią tu o niebezpieczeństwie używania takiej lampy. W starszych modelach błyskiem nie steruja układy elektorniczne, a napiecie które jest gromadzone w kondensatorach sięga kilku tysiecy watt [tak podaje chip]
A wiec podczas przekazywaniu sygnału przez stopke na styku istnieje możliwosc iż te napiecie które w zwykłych aparatach nie przeszkadzało, bo flesh wyzwala mechaniczny styk, w aparatach cyfrowych może [choc jest to mało mozliwe] spali układ elektorniczny odpowiedzalny za sterowanie lampa na stopce [mam nadzeje ze tylko ten układ a nie cały aparat :wink: ]
W sumie spece z chipa obeszki to, zamontowali w lampie układ ktorego głownym elementem jest optionak, i w sumie w ten sposób zabespieczyli aparat przed wysokiem napieciem.
Jeżeli coś takiego jest możliwe to ja sie na to pisze. Tylko czy jest ktos na forum co lubi sie bawic lutownica, i co najwazniejsze jest pewny tego co robi [ja pare razy bawilem sie ukladami z jabel.com, ale tu mam zrobic cos co zabespiecza aparat wart powyzej 2000zł]
Czytał ktoś ten artykuł, jakie jest wasze zdanie na ten temat.
* przyp. redakcji... optonak = optotriak chyba...:)
zrobi ktoś skan artykułu??
zrobi ktoś skan artykułu??
móglbym, ale prawa autorskie... :?
Zastosowanie do aparatu cyfrowego starej lampy jest sprawą wielce ryzykowną. Mianowicie bezpieczne napięcie na gorącej stopce lampy błyskowej do olka może być w zakresie 5-6 V. W starych lampach napięcie na stopce może być w przedziale 20 - 120 V i więcej. Elektronika wyzwalania błysku w aparatach cyfrowych takiego eksperymentu na pewno nie wytrzyma. Poza tym jeśli nawet zastosujemy jakieś układy obniżające napięcie na stopce do napięcia dopuszczalnego, lampa błyskowa nie będzie poprawnie wyzwalana (zbyt mała energia wyzwalania palnika lampy błyskowej). Ponadto jakiekolwiek błędy podczas przerrabiania lampy błyskowej przy braku doświadczenia i wprawy mogą bardzo źle zakończyć się dla cyfraka lub użytkownika lampy.
Zamiast tego lepiej rozejrzeć się za lampą nowszego typu, nawet dedykowaną do innego aparatu np Nikon, Canon czy minolta, które mają sterowanie tyrystorowe, niskie napięcie na stopce oraz możliwość sterowania automatycznego przy zadanej przysłonie aparatu. Ustawiając aparat w odpowiednim trybie pracy z powodzeniem możemy zastosować takie tanie rozwiązanie, zamiast drogiej lampy dedykowanej do Olympusa.
Ciekawych eksperymentów - WIST04.
Zamiast tego lepiej rozejrzeć się za lampą nowszego typu, nawet dedykowaną do innego aparatu ...
jestem za, to za drogi sprzęt żeby robić doświadczenia. Pozdrawiam
To rozwiązanie w chipie jest w 100% bezpieczne i w 100% dziala, wykorzystuje ono optotriak
Jak przeczytałem, że w CHIPIe jest taki artykuł to go odnalazłem, później zakupiłem optotriaki i zrobiłem. Działa jak należy. Mam jeszcze jedną lampę, która czeka na przerobienie. 2 godziny pracy 3 zł za optotriak i już cała filozofia. Pozdrawiam.
Jak przeczytałem, że w CHIPIe jest taki artykuł to go odnalazłem, później zakupiłem optotriaki i zrobiłem. Działa jak należy. Mam jeszcze jedną lampę, która czeka na przerobienie. 2 godziny pracy 3 zł za optotriak i już cała filozofia. Pozdrawiam.
wrzuci ktos jakies foty...
Tutaj skan artykułu:
http://members.lycos.co.uk/bluczek/1.jpg
http://members.lycos.co.uk/bluczek/2.jpg
... ale foty czego?
przerobionej lampy z optiotriakiem [chodzi mi o foty "bebechów"]
btw czy kazda lampa z goraca stopka bedze wspólpracowlala z cyfrówkami, jak wlane ten układ...
btw mysle tez na d fotocelą, ta jest fajna
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22436025&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych
ta fotocela nie nadaje się do olków poniewaz reaguje na pierwszy błysk
no zgadza sie.... ale przebłyski sa tylko jak wlaczasz funkcje czerwonych oczy, nie?? :?: :roll:
Czy ma ktosś juz jakieś doświadczenia praktyczne z wykonaniem takiego układu
Jeżeli idzie o standardowe lampy ze stykiem wyzwalającym w stopce to śmiało można zakładać na aparat pod warunkiem że najpierw zmierzymy miernikiem napięcie jakie występuje na stykach stopki. Oczywiście lampa musi mieć do pomiaru włączone zasilanie i być naładowana. To napięcie jak się nie mylę określa norma ISO i nie powinno być wyższe jak 6V czy 6,5V różnie czytałem. W ostatnich latach produkowane lampy powinny te parametry spełniać. Miernikiem raczej każdy dzisiaj potrafi się posłużyć aby nie ryzykować uszkodzenia aparatu. Kolega do "analogowej" lustrzanki podłączył lampę jaką dostał w ręce i tyko poszedł dym z aparatu. Z tego wynika że aparaty nie mają wysokonapięciowych wyjść, przynajmniej ten kolegi nie miał.
Tak pisałem przed paroma dniami ale niestety nie cieszyłem się zbyt długo. Zastosowałem (bo takie tylko dostałem) optotriaki MOC3021 są zamiast na 600V to na 400V no i niestety dlugo nie pobłyskały. Mam już zamowione te wlaściwe MOC3051. No ale kilka błysków z aparatem wykonały i aparat jeszcze dycha. Jedna z lamp miala na stopce 30 V a druga 50 V. Nie wiem dlaczego te optotriaki padają. Jak sprawdzę to dam znać.
@Jarek17
Może w układzie powstało jakies zwarcie
@inni
W olkach c7xx występują przedbłyski pomiarowe i nie da rady ich wyłączyć więc fotocela musi być na drugi błysk
Nie wiem, czy ktoś przerobił juz lampę błyskową, ale mnie sie to nie udało! Znajomy elektronik zmontował układ zgodnie ze schematem, ale to i tak nie chce działać!! Po pierwsze: na kondensatorze po błysku pozostaje napięcie ok. 70 V i to napięcie powoduje, że triak nie przełączy się w "drugą"stronę. Zresztą zgodnie orzeknięto, że ten schemat jest do bani, i działać nie może!! Jeżeli ktoś już przerobił lampę, bardzo proszę o kilka wskazówek....czy zastosowano układ oryginalny, i jaką lamę przerobiono. Pozdrawiam...
Jak wcześniej pisałem to mi działało ale po pewnym czasie przestawało i nie wiem dlaczego. Przerabiałem lampę polską coś jakby L18 i ruską FIL-46 . Zaraz po przerobieniu błyskała za każdym razem a później coraz rzedziej aż przestała.
Witam ponownie :) Ano właśnie, lampa po przeróbce wg. schematu tak samo i mnie kilka ray błysnęła. Myslę, że po prostu kondensator nie był doładowany do końca, a po naładowaniu całkowitym, po paru błyskach przestało. Takie same obiawy miała lampa równolegle przerabiana przez kolegę!!! Mam jednak pocieszającą wiadomość. Dzisiaj ruszyła mi lampa przerobiona ale wg. innego układu. Też proste.....wyzwala za każdym razem. Ma jednak trochę za duże napięcie na stopce, gdzieś około 8 V. Może dlatego, że zasilanie lampy wynosi 9 V. Po całowitym zmontowaniu i P R Z E T E S T O W A N I U !!! pochwalę się!!! Myślę, że takich jak ja zainteresowanych "przerabiaczy" jest więcej. Cierpliwości!!!
Pozdrawiam...[/b]
no zgadza sie.... ale przebłyski sa tylko jak wlaczasz funkcje czerwonych oczy, nie?? :?: :roll:
Nie - przedbłyski sa ZAWSZE - testowałem swojego 730 na wszelkie sposoby z fotocela i nic nie udalo sie zrobic. Sa fotocele reagujace na n-ty błysk i takowe by były dobre...
Witam ponownie :) Ano właśnie, lampa po przeróbce wg. schematu tak samo i mnie kilka ray błysnęła. Myslę, że po prostu kondensator nie był doładowany do końca, a po naładowaniu całkowitym, po paru błyskach przestało. Takie same obiawy miała lampa równolegle przerabiana przez kolegę!!! Mam jednak pocieszającą wiadomość. Dzisiaj ruszyła mi lampa przerobiona ale wg. innego układu. Też proste.....wyzwala za każdym razem. Ma jednak trochę za duże napięcie na stopce, gdzieś około 8 V. Może dlatego, że zasilanie lampy wynosi 9 V. Po całowitym zmontowaniu i P R Z E T E S T O W A N I U !!! pochwalę się!!! Myślę, że takich jak ja zainteresowanych "przerabiaczy" jest więcej. Cierpliwości!!!
Pozdrawiam...[/b]
wszystko fajnie tylko dla mnie priorytetem jest to by nie uszkodzić aparatu, jak kotś bedze miał jakis pewny schemat to sie chwalic na forum.
Czy ktoś ma może rozrysowane gniazdo aparatu C-4000??? I gdzie można zakupić same wtyczki aby taki kabel zrobić samemu???
btw
wie może ktoś [bo sie w instrukcji nie doszukałem]
Jaką moc ma lampa olków c-7xx???
btw
wie może ktoś [bo sie w instrukcji nie doszukałem]
Jaką moc ma lampa olków c-7xx???
Nie wiem jaką moc ma C-7xxx, ale C-4000 ma liczbę szacunkową w granicach 13. Taką informacje uzyskałem w łódzkim serwisie.
Po całowitym zmontowaniu i P R Z E T E S T O W A N I U !!! pochwalę się!!! Myślę, że takich jak ja zainteresowanych "przerabiaczy" jest więcej. Cierpliwości!!!
Pozdrawiam...[/b]
No i co tam? Pochwalisz się efektami bo czekam aż zdradzisz swoje tajemnice dotyczące lampy.
Po całowitym zmontowaniu i P R Z E T E S T O W A N I U !!! pochwalę się!!! Myślę, że takich jak ja zainteresowanych "przerabiaczy" jest więcej. Cierpliwości!!!
Pozdrawiam...[/b]
No i co tam? Pochwalisz się efektami bo czekam aż zdradzisz swoje tajemnice dotyczące lampy.
Cierpliwości.... układ zmontowałem, chodził bez zastrzeżeń, napięcie na stopce obniżyłem do 4,7 V wyzwalał błysk pewnie i za każdym razem. Ale zachciało mi się skleić transoptor z tranzystorem klejem typu POXIPOL. Przy okazji, w celu usztywnienia wyprowadzeń, nałożyłem klej na nóżki tranzystora. Lampa przestała wyzwalać. Wyzwalała co 5,....6 raz. Myślę, że klej jeszcze był wilgotny i dlatego tak się działo. Zostawiłem to w pracy, niech schnie! W poniedziałek będę wiedział, czy działa, czy niewypał! Jeśli będzie potrzeba, to wydłubię klej z pomiędzy nóżek tranzystora. Ale jestem dobrej myśli, na pewno bedzie działała. Schemat jest naprawdę bardzo prosty i tani. W poniedziałek odmelduję się....
Pozdrawiam....
Witam ponownie!! Zmontowałem wreszcie (?)..................(nie ja jestem autorem tego układu, nie ja go zrobiłem, ale mój przyjaciel elektronik) naprawdę prosty i działający układ pozwalający wykorzystać starą lampę błyskową do aparatu cyfrowego. Tak jak myślałem, lampa nie wyzwalała błysku z powodu przewodności POXIPOLU. Rano wydłubałem klej z pomiędzy nóżek tranzystora, i lampa zaczęła mrugać jak należy!!!. Testowaliśmy ją bez mała cały dzień i nie zawiodła ani razu. Bez pudła!!! Napięcie na stopce wynosi 4,7 V, ale to tylko dlatego, że moja lampa, stara rosyjska ELEKTRONIKA, ma zasilanie 9V. Kolega stwierdził, że użyte elementy bedą dotyczyły zasilania od 6 do 9V. Ale też żaden problem dostosować elementy do lampy zasilanej 3V. Układ jest naprawdę bardzo prosty i tani: składa się z transoptora CNY17, tranzystora IRF820 i paru rezystorów. Całość można zmontować bez płytki drukowanej, na zasadzie "pająka". Przerobioną lampę testowałem z aparatem C-4000. Zainteresownych tematem służę, w miarę możliwości, pomocą. Schemat jak i również podpowiedzi mogę przesłać na emaila.
Pozdrawiam.....!! :roll:
Mam nadzeje ze sie autro nie obrazi...
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://kaczak-dobra.webpark.pl/ex.jpg)
Legenda:
US-1 Transoptor CNY17
US-2 Tranzystor IRF820 MOSn-FET
R1,R2,R3 0,15W
a czemu mialbym sie obrazic?
a czemu mialbym sie obrazic?
sprostowanie
nie mialo byc arturo... tylko autor... :wink: sorry za literówke
nowy schemat od andy-iego
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://kaczak-dobra.webpark.pl/schemat.jpg)
Ja kupiłem CNY17 i ma 6 nóżek. Nie wiem czy to błąd? A tak wogóle to mi nie działa może dlatego , że mam IRF 830.
Ja kupiłem CNY17 i ma 6 nóżek. Nie wiem czy to błąd? A tak wogóle to mi nie działa może dlatego , że mam IRF 830.
Jarek17 sorry, masz rację....CNY17 ma 6 nóżek.... przepraszam forumowiczów..........to wszystko z pośpiechu...... :oops:
OK wiec schemat juz mam. Ale musze jesze lampe kupić.
Wie kotś jakich firm lampy beda pasowały do olkówp [stopki]. Czy stopka od minolty bedze pasowała??
Pozdrawiam wszystkich !!!
Sorki że po takim czasie wskszeszam temat ale własnie pracuje nad lampą < która nawet nie ma nazwy dostałem ją kiedys... . Po modernizacji wedlug schematu z chipa zaczeła działac a efekty były natyle zadowalające że kiedy zaczela sama decydowac kiedy błysnąc :evil: ręce mi opadły . Znalazłem wasz schemat i tu pytanko (bardzo prosze o pomoc autora tego schematu ) CNY17 żeczywiście ma 6 nożek
i jak tu mam sobie ponumerować te nożki aby pogodzic to ze schematem. Droga sprawa to moja lampa ma napięcie 3V czy zmienić wartość rezystorów R1,R2,R3 . Mogłem to napisac na PW ale uznałem że sprawa jest godna umieszczenia na forum. Z góry dzieki za odpowiedż .
Pozdrowionka !!!! :lol:
Nóżki w CNY 17 liczysz standardowo:
zaczynasz od 1 (tak jak na rys) i po kolei w kierunku przeciwnym do ruchu wskazuwek zegara.
Czyli z jednej strony 1,2,3 a z drugiej 4,5,6.
NIE LEPIEJ KUPIĆ CHINSKĄ LAMPKĘ DO CYFRÓWEK Z FOTOCELĄ I UCHYLNYM PALNIKIEM NA 1 I 2 BŁYSK ZA 230 ZŁ.
Daj namiary na ten wynalazek z Chin :lol:
Powinienem sam je sprzedawać ale nie moja branża.
W onet.pl wpisać CHANGYIN CY-20DS i wyszukiwarka wysyła do pasażu
tam cena jest 250 zł, ja dałem w Łodzi trochę mniej.
Powinienem sam je sprzedawać ale nie moja branża.
W onet.pl wpisać CHANGYIN CY-20DS i wyszukiwarka wysyła do pasażu
tam cena jest 250 zł, ja dałem w Łodzi trochę mniej.
Jakie to szczescie ma liczbe przwodnia??
Liczba przewodnia 20, tryb pełnego błysku i 2 tryby automatyki z pomiarem światła, fotocela z regulacją na 1 i 2 błysk cyfrówki z potencjometrem regulacji opuźnienia.
Fotocela się nie sprawdza jak jest więcej fotografujących :(
(np. gdy pada hasło 30 sekund dla fotoreporterów :lol: )
Liczba przewodnia 20, tryb pełnego błysku i 2 tryby automatyki z pomiarem światła, fotocela z regulacją na 1 i 2 błysk cyfrówki z potencjometrem regulacji opuźnienia.
Hmm, a np. takie lampy:
1. YinYan BY-18N
link: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25330000
cena: 49,00 zł
2. YinYan BY-24ZP
link: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25329999
cena: 89,00 zł
Parametry obu są podane w opisach.
Czy któraś z tych nadaje sie do cyfrówki, np do C-750 ? :)
Szczerze to się za bardzo na tego typu dodatkach nie znam, więc jeśli te lampy zupełnie są z innej bajki, to sorry :roll: :D
Fotocela się nie sprawdza jak jest więcej fotografujących :(
(np. gdy pada hasło 30 sekund dla fotoreporterów :lol: )
Fotoreporter z chinską lampką...?
To lampa do doświetlania w pomieszczeniach a nie do fotografii reporterskiej.
TOMMYx te lampy błysną na przedbłysku cyfówki i nic nie wyjdzie.
I strasznie tanie, komplet akumulatorków jest droższy.
Nie blysna na przedblysku jak podlaczysz do goracej stopki bo wtedy aparat je wyzwala a nie fotocela (nawet nie posadaja fotoceli wiec i tak ewentualnie trzaby zewnetrznej fotoceli). Jedynym warunkiem mozliwosci wspolpracy takiej lampy z C-750 to to, ze lampa jest wyzwalana napieciem na stopce ponizej 9V bodajze.
Skąd wziąłeś te 9V?
Ja mam podobny dylemat (mam lampę z 300V na stopce) - ale nie zaryzykuję.
Chyba, że ktoś się już odważył?
Tutaj link i cytat z instrukcji - dotyczący zewnętrznej lampy:
http://forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=1446
9V, bo gdzies tak wyczytalem. Moja niededykowana lampa ma 6V wiec sie odwazylem, a 300V bym sie poprostu nieodwazyl.
P.S. Kiedys pisalem maila do OLYMPUSA w USA odnosnie napiecia dopuszczalnego wiem ze odpisali, ale mialem problemy i nie udalo mi sie odczytac poczty, wiez nie znam odpowiedzi. Polecam napisac do nich, odpowiedza w kilka dni.
powiem szczerze, wku#@!# mnie juz ten olympus zrobil sobie monopol jak MICROSOFT. Zaleta aparatu- ma goroca stopke, wada- pasyja tylko lampy dedykowane :cry:
powiem szczerze, wku#@!# mnie juz ten olympus zrobil sobie monopol jak MICROSOFT. Zaleta aparatu- ma goroca stopke, wada- pasyja tylko lampy dedykowane :cry:
To nie jest prawda, moze wspolpracowac z kazda lampa w systemie TTL. Warto poszukac na forum, juz wczesniej polecalem dobra strone z informacjami o lampach do Olympusow:
http://www.the-meissners.org/olympus-flash.html
A ze nie powinno byc wysokie napiecie na lampie, to nic dziwnego. Takie napiecie jest w starych lampach do aparatow analogowych z zupelnie inna elektronika. Mozna sobie wyobrazic jakich zniszczen moze dokonac przebicie przy 300 V. Jezeli raz czy drugi sie udalo, nie znaczy ze bedzie tak zawsze... inna wilgotnosc powietrza, spocone rece i przy metalowej obudowie aparat z glowy. Co do lamp dedykowanych, to ich przewaga nad lampami TTL sa dodatkowe opcje, wykraczajace poza standard i to jest chyba oczywiste jezeli Olympus jest producentem obu urzadzen. Podobnie robia inne liczace sie firmy. Dlatego np. na stronie Metza znajdziesz cala game adapterow pomiedzy ich lampami i aparatami roznych firm.
Pozdrowienia.
To nie jest prawda, moze wspolpracowac z kazda lampa w systemie TTL. Warto poszukac na forum, juz wczesniej polecalem dobra strone z informacjami o lampach do Olympusow:
http://www.the-meissners.org/olympus-flash.html
A ze nie powinno byc wysokie napiecie na lampie, to nic dziwnego. Takie napiecie jest w starych lampach do aparatow analogowych z zupelnie inna elektronika. Mozna sobie wyobrazic jakich zniszczen moze dokonac przebicie przy 300 V. Jezeli raz czy drugi sie udalo, nie znaczy ze bedzie tak zawsze... inna wilgotnosc powietrza, spocone rece i przy metalowej obudowie aparat z glowy. Co do lamp dedykowanych, to ich przewaga nad lampami TTL sa dodatkowe opcje, wykraczajace poza standard i to jest chyba oczywiste jezeli Olympus jest producentem obu urzadzen. Podobnie robia inne liczace sie firmy. Dlatego np. na stronie Metza znajdziesz cala game adapterow pomiedzy ich lampami i aparatami roznych firm.
Pozdrowienia.
wiem ze metz i pare innych dobrych firm robi lampy które dobrze współpracuja z olkiem, ale ceny mnie skutecznie odstraszaja :cry:
za 1000zł [bo tyle ok kosztuje dobra lampa] moge kupić dwa orginalne konwentery do olka.
Cóż bedze czekał i kupie dedykwana z drógiej reki, prawdopodbnie na ebay.de
Echhh, gdyby tak mieszkac blizej niemieckich landow...
Dodatkowo na zachodznich forach wyczytalem ze dobrze sprawuje sie (lacznie z podswietleniem AF ) lampa Promaster 5750dx, ale niestety nigdzie w Polsce jej nie znalazlem. W USA widzialem chyba za 129$.
Dodatkowo na zachodznich forach wyczytalem ze dobrze sprawuje sie (lacznie z podswietleniem AF ) lampa Promaster 5750dx, ale niestety nigdzie w Polsce jej nie znalazlem. W USA widzialem chyba za 129$.
w sumie z krakowa nie masz az tak daleko... w ogóle wysyłka do Polski oscyluje w granicach 10-15 euro. Jak masz kupić cos drogiego to sie zawsze oplaca. BTW ja mieszkam w szczecinie i do berlina mam tylko 150zł [1.2H samochodem]
Mam 10-cio letnią lampę "SUPRALUX 124 DTZ" którą używałem z też 10-cio letnią luatrzanką MINOLTA X-300. Dziś zmierzyłem multimetrem napięcie synchronizacji na stopce. Jest tak około 5,5 - 6V.Olek C-750 powinien z nią chodzić, ale mimo to mam obawy. Czy jest bezpieczne podłączenie jej do olka? Co oznacza "DTZ"? Dodam jeszcze że lampa ma 3 tryby: auto 1, auto 2 i manual. Ma jeszcze w stopce 3 styki dedykacyjne, ale nie pasują do Olympusa.
vodnik
ja jestem w polsce (w poznaniu) prawie co tydzien wiec nie ma problemu. sporo rzeczy tez kupuje na ebayu. male rzeczy w niemczech mozna wysylac jako list za 2euro. w polsce taka przesylka kosztuje najwyzej 6..10pln.
przy okazji mam pytanie: chcialbym kupic c750 lub c770 (zalezec to bezdzie od ceny) w japonii; mam kogos kto moglby mi przywiezc aparat w lipcu. Czy widzicie jakies wady takiego pomyslu?
Tam maja chyba inna nomenklature nazw, wiec moze byc np zamiast c-750 C-755 albo C-745. Ktos tutaj pisal ze ma aparat z Japonii, ale niestety menu ma tylko japonskie.
Poszukaj o tym na forum, gdzies bylo.
Tam maja chyba inna nomenklature nazw, wiec moze byc np zamiast c-750 C-755 albo C-745. Ktos tutaj pisal ze ma aparat z Japonii, ale niestety menu ma tylko japonskie.
Poszukaj o tym na forum, gdzies bylo.
C-745 to zupełnie inny, niższy model.
W Japonii można dostać C-755 (odpowiednik europejskiego C-750) - model przeznaczony na rynek azjatycki.
Jedyny minus to menu w języku japońskim, ale pewnie można temu jakoś zaradzić ( może nawet wystarczy nowy firmware wgrać).
Na plus - teoretycznie - C-755 'jest' w kolorze czarnym.
Mam 10-cio letnią lampę "SUPRALUX 124 DTZ" którą używałem z też 10-cio letnią luatrzanką MINOLTA X-300. Dziś zmierzyłem multimetrem napięcie synchronizacji na stopce. Jest tak około 5,5 - 6V.Olek C-750 powinien z nią chodzić, ale mimo to mam obawy. Czy jest bezpieczne podłączenie jej do olka? Co oznacza "DTZ"? Dodam jeszcze że lampa ma 3 tryby: auto 1, auto 2 i manual. Ma jeszcze w stopce 3 styki dedykacyjne, ale nie pasują do Olympusa.
Czy ktoś jeszcze pamięta o czym jest ten wątek?!
Moge odpowiedzec tak: sam mialem "cykora" przed podpieciem lampy niededykowanej. Zmierzylem napiecie - 6V i podpialem. Mysle ze jezeli sie odwazysz podpiac swoja, to bedziesz musial robic zdjecia w trybie MANUAL w lampie oraz w aparacie. DTZ, nie mam pojecia. Mooja lampa tez miala 3 styki na stopce, wymiarami pasuja do OLKA, ale sluza one do synchronizacji gdyz nie komunikuje sie lampa z aparatem.
Witam wszystkich. Czy ktoś zrobił może samemu kabelek do lampy do c4000 ?
W sprawie tematu.
Przerobiłem z powodzeniem lampę błyskową Nissin 350T z automatyką błysku i z wysokim napięciem (około 300 V ) na gorącej stopce.
Mój układ oparty jest na schemacie podanym na forum w tym temacie.
Niestety gdy go wykonałem nie działał prawidłowo. Gdy robiłem zdjęcia lampa błyskała tylko przy pierwszym zdjęciu. Przeprojektowałem go, zmontowałem i działa niezawodnie.
Lampę sprawdzałem z Olympusem C750. Schemat zamieszczony w tym temacie nie działał w mojej lampie z dwóch powodów.
Po pierwsze w Olympusie C750 sygnał wyzwalający lampę na gorącej stopce ma postać impulsu prostokątnego o amplitudzie około 0,7 V. A w/g schematu by wyzwolić błysk wejście układu miało być zwieranę do masy.
Po drugie w lampie Nissin 350T masa z baterii nie jest połączona z masą gorącej stopki, a w założeniu schematu masa powinna być wspólna. Proste połączenie tych mas powodowało zwiększony pobór prądu z baterii i tym samym skrócenie ich żywotności. Co było nie do zaakceptowania.
Teraz lampa działa znakomicie, również w zdjęciah seryjnych, oczywiście na niezbyt dużą odległość, tak aby kondensator zdążył się doładować.
Jeśli ktoś by miał jakieś pytania w sprawie przeróbki lamp,
podaję mój e-mail: lbear@tlen.pl
U mnie podobnie.
Układ z tranzystorem polowym IRF840 i transoptorem - nie działa (lampa się nie wyzwala, podejrzewam, że to problem wspólnej masy).
Mam lampe Unomat P360TCT. Zmiarzone napiecie na stopce 280V!
Kupilem oryginalny kabelek Oympusa (265zl) do podlaczenia lampy z gniazdkien typu "X". Kabelek to zwykly drut - mierzylem!
Wszystko dziala bez zarzutu! Byc moze taki uklad zabezpieczajacy o ktorym tu piszenie znajduje sie po prostu w aparacie ! Skoro producent sprzedaje takie kable to musi sie liczyc z podlacaniem starych lamp!
MAciek
Napięcie nie powinno przekraczac 12 V. Taka informacje uzyskalem w servisie !
Moj C-4000 wytrzymal poki co 280V :-) ale biore sie za przerobke lampy :-)
Tak pisałem przed paroma dniami ale niestety nie cieszyłem się zbyt długo. Zastosowałem (bo takie tylko dostałem) optotriaki MOC3021 są zamiast na 600V to na 400V no i niestety dlugo nie pobłyskały. Mam już zamowione te wlaściwe MOC3051. No ale kilka błysków z aparatem wykonały i aparat jeszcze dycha. Jedna z lamp miala na stopce 30 V a druga 50 V. Nie wiem dlaczego te optotriaki padają. Jak sprawdzę to dam znać.
Przyczyna moze byc zle dobrany opornik przez co pali sie dioda sterujaca praca ukladu.
Zakladajac ze na diodzie powinno byc 1.5 V a max prad to 15mA( dane katalogowe) to przy zasilaniu 6V opornik powiniem miec wartosc 300ohmow, przy 3 V 100ohmow a przy 9V 500ohmow. Podane wartosci na schemacie powoduja przeplyw pradu odpowiednio 55mA dla 3V i 45mA dla 6V czyli kika krotnie wiecej niz podano w katologu!
MAciek
No coz tez zmontowalem ten uklad z Chipa i d**a to samo !
Troche pogrzebalem w sieci, troche poeksperymentowalem ...
Lampe mozna wyzwolic za kazdym razem wczesniej odlaczajac ja na chwile od aparatu. Mozna tez ja wyzwolic recznym przyciskiem( jak lampa go ma) czyli zwierajac to miejsce ktore powiniez zwierac aparat.
Doszedlem do wniosku ze tak jak pisz Ibear aparat nie zwiera stykow tylko cos wysyla (nie wiem co bo nie mam sprzetu do pomiarow) i pewnie jest to ten prostokatny impuls dlatego prawdopodobnie trzeba troche zmienic sterowanie dioda w ukladzie MOC.
Jutro jade po elementy - dam znac!
MAciek
Układ działa! Wystarczyło na wejściu ukladu ( szeregowo)podłączyc kondensator 22uF z opornikiem 22K ( te elementy rownolegle wzgledem siebie).
Jak narysuje schemacik to go tu wrzuce.
Uklad z Chipa bez dodatkowych przerobek bedzie dobrze dzialal z aparatami ktore fizycznie zwieraja wejscie lampy.
Jak widac Olympus-y nie robia tego( sprawdzilem z C-4000) wiec
potrzebne sa jeszcze te dwa elementy.
Trzeba tez pamietac ze ten uklad nadaje sie do lamp ktore sa sterowane malym pradem (np tyrystorowe). Jak ktos podlaczy go pod stara lampe w ktorej kondensator jest zwierany bezposrednio przez aparat to tylko dym pojdzie :-).
MAciek
No i jest:
http://www.maciekk.pl/foto_lampa_blyskowa.htm
MAciek
Pytanie , prośba czy ktoś ma rozrysowany kabelek łączący lampę z aparatem np. c4000 :?: .
Jacek Romb
15.08.04, 14:35
Potwierdzam współpracę lampy Nissin 350T z Olipusem C-750,oczywiście bez przeróbki,jedynie na ustawieniu manualnym.Próbowałem robić na wszystkich zakresach(zielonym od.07-6.3m)(czerwonym od 1,5-12,5m) i białym z maksymalną siłą błysku.Mam jeszcze małe doświadczenie a aparatami cyfrowymi,ale z informacji jakie znalazłem wynikało że wlaśnie wiele osób używa Nissin 350T do Olimpusów C-750 i są z niej zadowolone.
Witam wszystkich posiadaczy aparatów OLYMPUS,
ponieważ od niedawna stałem szcześliwym posiadaczem c-4000
chcialbym dołaczyć do grona. Chciałbym z zainteresowanymi osobami zgłebić to zagadnienie (patrz temat). Nie wiem czy powinienem otworzyć całkiem nowy wątek czy tu kontynuować. Jeśli więc coś robie nie tak to z góry sorki. Wszelkie uwagi w zakresie używania C-4000 przyjme na priv.
Na początek chciałbym podać link anglojęzycznej strony gdzie jest opis jak samemu zrobić wtyczkę i rozpisane jest gniazdo 5-cio pinowe, polecam: http://www.2pi.info/photographic/olyconn/
Liczę na współprace w tym temacie i zapraszam do dzielenia sie własnymi doświadczeniami.
Moderowane przez Vodnik: Jako ze nastepne 4 posty sa OffTopic usuwam je w porozumieniu z autorem.
witam wszystkich. gorąca prośba szukam instrukcji, wskazówek do lampy nissin 350t. z góry dzięki. pozdrawiam.
Witam.
Czy ktos wie, jakie jest napiecie na stopce w lampie Elgawa N128? Jest to lampa, ktora mozna uzyc z Zenitem 122. Podlacza sie ja do kontaktu i sie laduje. Niestety nie posiadam narzedzi do zbadania napiecia na stopce, a na googlach nic nie znalazlem o tym :(
"Na początek chciałbym podać link anglojęzycznej strony gdzie jest opis jak samemu zrobić wtyczkę i rozpisane jest gniazdo 5-cio pinowe, polecam: http://www.2pi.info/photographic/olyconn/"
Jeżeli dobrze sobie przetłumaczyłem to trzy wtyki są na tej stronie są zaznaczone "prawdopodobnie". I rzeczywiście TX i RX są odwrotnie. Mam lampę, kabelek i miałem uchwyt i wszystko prześwietliłem. Stopkę lampy rozkręciłem i wewnątrz styki są opisane symbolami.[/img]
Taką wtyczkę to tylko do c4000 mozna zrobic, czy do c740 też?
Taką wtyczkę to tylko do c4000 mozna zrobic, czy do c740 też?
Przecież to jest znormalizowane gniazdo Oly i jest takie samo we wszystkich aparatach.
No-shadow Kick
27.10.04, 09:17
Może i jest takie samo we wszystkich, ale tylko w tych co takie gniazdo mają :wink:
Pozdrawiam