Zobacz pełną wersję : Problem z ostrościa fotek
kristof1979
21.06.10, 00:02
To jest co innego. Ty masz problemy z ustawianiem ostrości (może FF/BF w puszce/szkle) i przygotowaniem materiału du publikacji, i błędnie to tłumaczysz innymi zjawiskami.
Większość makro wychodzi mi tak.
To raczej ostrzy za obiektem. ale mogę sie mylić .
robiłem ze statywem.
Większość makro wychodzi mi tak.
To raczej ostrzy za obiektem. ale mogę sie mylić .
robiłem ze statywem.
pokazujac takie znaczki pocztowe to sobie mozemy zgadywac gdzie jest ostrosc na zasadzie chybił trafił i ogolnych reguł totolotka.
o, popatrz, a drugie tak jakby ostre.
kristof1979
21.06.10, 00:19
dam pełne .
Zrób test na BF, FF (pudełka, zapałek,bateryjki, linijka czy gazeta). Bo na powyższych fotach nic nie widać.
kristof1979
21.06.10, 00:23
ok dzięki.
W sklepie jak kupowałem to 3 sztuki były złe a ten wydawał się dobry .
Ale numer i tak mnie trafiło .
Dobra dzieki za radę.
Cóż znowu wyciągasz, że Cię trafiło? Zrób porządnie test, żeby kroczkami wyeliminować poszczególne możliwości.
W sklepie jak kupowałem to 3 sztuki były złe a ten wydawał się dobry .
A jaki to obiektyw?
Miom zdaniem jest dobrze.Tylko przyloz sie do tego co chcesz pokazac
kristof1979
22.06.10, 13:33
Informuję ze sprzet juz jest wysłany do serwisu.
Na teście bateryjkowym wyszło co następuje :
AF nie trafia w cel, raz za, innym razem przed a czasem trafi dobrze.
Po konsultacji z olympus polska zdecydowałem sie na serwis.
Róznica była nie wielka dlatego wczesniej tego nie spostrzegłem.
zatem chyba zdjęć nie ma co dawać.
kristof1979
4.07.10, 18:37
witam,
Oczywiście kontaktowałem się z infolinią 022 366 00 66.
Po rozmowie z Panią Magdą ......... dowiedziałem sie że sprzęt został naprawiony.
Uznanie za szybkość działania pozdrawiam.
Jedynie gdzie mogę mieć pretensje o powolności to do firmy RTVeuroAGD .
Tydzień czasu na dojscie do serwisu to trochę dużo .
kristof1979
10.07.10, 12:54
witam
Sprzęt mam w domku.
Z opisu wynika że problem był w obiektywach .
w karcie naprawy jest podane ze obiektywy naprawiono i wyczyszczono a body wyczyszczono.
jak patrze na test bateryjkowy to jest lepiej.
Przetetuję go teraz na urlopie :)
Możesz zamieścić zdjęcia testu przed i po naprawie??
kristof1979
10.07.10, 17:56
hmm.
powywalałem wszytkie smieci.
hmm.
powywalałem wszytkie smieci.
Szkoda
Podepnę się pod ten wątek, chociaż problem mój jest nieco inny.
O ile fotografie makro wychodzą mi całkiem ostre to problem mam ze zwykłymi fotkami np. ludzi, a zwłaszcza krajobrazu. A jak jest już ciemniejsze światło, albo zmierzch to nawet w photoshopie pewnie nie da się poprawić. Gdzieś popełniam błąd/błędy, że nie bardzo jestem zadowolony z efektów. Co prawda kolega twierdzi, że jest jest wystarczająca ostrość, ale nie wydaje mi się. Co on tam wie.
Tak więc prosiłbym o kilka porad co mogę zrobić, żeby robić ostrzejsze zdjęcia. Na pewno używać statywu. Ale trudno wszędzie tachać ze sobą statyw np. na niedzielny spacer z córką :|
Pstrykam na E-510, obiektywy kitowe. A tak w ogóle to fotografią na poważnie zacząłem się interesować kilka miesięcy temu, więc jestem świeżak:) Sprzęt raczej nie jest zepsuty (chociaż kto wie). A może chodzi o to, że jestem krótkowidzem i patrząc przez wizjer wydaje mi się, że jest ostro jak wychodzi później jest źle? I don't know??
Jak oglądam foty z galerii to większość jest dla mnie niewykonalna wręcz. Mrok, zmierzch a ostrość super.
A skoro już pytam o ostrość to może doradzicie mi też w innych dwóch kwestiach:
1. Na co zwrócić uwagę przy zakupie statywu?
2. Czy soczewka makro to dobre rozwiązanie (przypominam, że dopiero zaczynam przygodę z fotografią)? I na co zwrócić uwagę przy zakupie? Może jakąś firmę podacie za rozsądną cenę?
Z góry dziękuję za rady.
Niezadowolony ze swoich fot forumowicz ;)
Rafał Czarny
16.09.10, 15:17
Wrzuć kilka przykładowych fotek to Ci coś doradzimy.
Zdjęcia, przykłady?
Bo na podstawie samego opisu to można nie wiele wykombinować.
Słuszna porada na początek :lol:
Wrzucę kilka, jak żona wróci z moim laptopem i galerią.
Znajdz murek albo cegle, albo kamien, albo ustaw ksiazki jedna na drugiej, poloz na tym aparat, zrob zdjecie z samowyzwalacza, jest ostre? Jak nie, to nie chodzi o statyw.
Soczewka makro to pieniadze w 100% wyrzucone w bloto. Poszukaj na Allegro trzech rzeczy: adaptera Olympus -> m42, o biektywow m42 i mieszka m42.
Soczewka makro to pieniadze w 100% wyrzucone w bloto. Poszukaj na Allegro trzech rzeczy: adaptera Olympus -> m42, o biektywow m42 i mieszka m42.
A z tym to sie nie zgodze.Jesli zakrece achromata marumi np +3 to zrobie piekne makro nawet kitami.Nie kazdy obiektyw m42 sie nadaje.Duzo tego bylo i jest konstrukcji pod analoga.wtedy bylo obojetnie pod jakim katem halogenek srebra swiatlo zlapie.Matryca jest juz bardziej wymagajaca i musi lapac z kata prostego.
Dla poczatkujacego soczewka dobrej klasy czy raynox to jest poczatek zabawy.Pozniej po nabraniu wprawy i utwierdzeniu sie w tym kierunku hobby mozna dyskutowac o obiektywach systemowych do tego celu przeznaczonych.
Raynox jest rewelacyjny ale do kompaktu, używałem go z SP-500. Soczewka to naprawdę strata pieniedzy, nic Ci nie da - lekkie powiększenie, a strata jakości - możesz sobie sam powiększyć softwarowo. Koszt m42 plus przejściówki jest mały, a to daje bardzo duże możliwości. Potem mieszek i jedziesz z prawdziwym makro.
Zgodnie z zapowiedzią wrzucam kilka fotek, z których jestem niezadowolony, albo też co do których mam wątpliwości czy są w miarę dobre.
Rzućcie okiem proszę.
I tak: foto 0,5,6,7 -robione późnym wieczorem lub o zmierzchu lub prawie w nocy (foto7), kiedy słońce już spało, - jak widać ostrość marnawa, nie podobają mi się, co zrobić żeby było lepiej?
foto 1,2,3,4,8 - czy ostrość w tych jest ok? czy powinno być lepiej? moim zdaniem mogło być lepiej
Wszystkie robione obiektywami kitowymi 14-42 lub 40-150, z ręki i bez obróbek w photoshopie.
Proszę nie oceniać zbytnio wrażeń artystycznych, większość robiona w celach techniczno-poznawczo-badawczych ;) Chociaż, możecie oceniać, to od razu na przyszłość będę wiedział co nie tak zrobiłem.
A co do soczewki makro to spodziewałem się, że coś tak banalnego i taniego nie może za bardzo zastąpić obiektywu. Fakt, myślałem też o m42. Pomyślę, plus soczewki jest taki, że jest tania, więc dużej straty nie będzie jeżeli się nie sprawdzi.
Większość fotek jest, msz, poruszonych bardziej niż nieostrych. Powinieneś zdecydowanie skrócić czas ekspozycji. Zwiększając czułość i otwierając przysłonę.
60-70kb przy boku 800 to stanowczo za malo info we focie.Postaraj sie trzymac aparat prosto,zwieksz wage pliku przy tej wielkosci do co najmniej 300-40kb,bedzie duzo lepiej,a jeszcze jak wyostrzysz odpowiednio po zmniejszeniu to bedziez z kitow zadowolony.Ja na nie nie narzekam
Widzę że twoim największym problemem jest to, że robisz zdjęcia w trybie AUTO, zapoznaj i zaprzyjaźnij się z trybami P,A,S,M, wtedy dopiero będziesz mógł zapanować nad aparatem.
Np. przy pierwszej fotce automat ustawił ci przy ogniskowej 137.0mm czas 1/10s, to niestety trochę za długo i zdjęcie wyszło poruszone.
Co do soczewek makro to do obiektywu 40-150 polecam ci soczewkę Raynox DCR-250, na forum znajdziesz masę świetnych fotek zrobionych takim zestawieniem.
Soczewka makro to nie za dobre rozwiązanie ;) Lepszy będzie DCR-250
Widzę że twoim największym problemem jest to, że robisz zdjęcia w trybie AUTO, zapoznaj i zaprzyjaźnij się z trybami P,A,S,M, wtedy dopiero będziesz mógł zapanować nad aparatem.
W żadnym wypadku nie robię w trybie auto. Zazwyczaj robię w trybie P, czasami w A, rzadko S, i bardzo rzadko w M.
Zdjęcie, o którym mówisz robiłem w trybie P.
Z waszych opinii wychodzi na to, że problem mam z "machaniem" sprzętem, a nie z ustawianiem ostrości. W sumie to dobrze rokuje ;)
A czy któreś zdjęcie jest w miarę dobre? Chodzi mi raczej o techniczną stronę.
W żadnym wypadku nie robię w trybie auto. Zazwyczaj robię w trybie P, czasami w A, rzadko S, i bardzo rzadko w M.
Zdjęcie, o którym mówisz robiłem w trybie P.
Zasugerowałem się EXIFem :) Ale to pewnie prawidłowy zapis, bo przy P masz jedynie wpływ na ISO i EV i może aparat wyrzuca do Exifu "Program (Automatyczny)"
Nie wiem ja na P nigdy nie robię ;)
Producent: OLYMPUS IMAGING CORP.
Model: E-510
Data wykonania: 2010:09:12 17:06:49
Długość ogniskowej: 137.0mm
Przysłona: f/5.5
Czas ekspozycji: 0.100s (1/10)
Czułość ISO: 400
Korekta ekspozycji: +0.70 EV
Pomiar światła: Matrycowy
Program ekspozycji: Program (Automatyczny)
Tryb ekspozycji: Auto Bracketing
Balans bieli: Ręczny
Źródło światła: Pochmurnie
Lampa błyskowa: Nie (Automatyczny)
Przestrzeń barw: sRGB
Opis: OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Z waszych opinii wychodzi na to, że problem mam z "machaniem" sprzętem, a nie z ustawianiem ostrości. W sumie to dobrze rokuje ;)
Jak byś podwyższył iso i zmniejszył czas otwarcia migawki było by mniejsze prawdopodobieństwo poruszenia zdjęcia.
Podpinam się pod wątek co by nie bałaganić.
Ostatnio wysłałem wysłużony E-510 do Ok Serwis w Gdańsku w celu wymiany tasiemki magnetycznej przy włączniku aparatu bo ewidentnie była zużyta - przy lekkim dotknięciu przełącznika aparat sam się wyłączał i włączał.
Ale do rzeczy. Kiedy tylko wrócił zacząłem go sprawdzać i okazało się że faktyczne zostało to naprawione ale AF jest rozregulowany - wcześniej problemów nie miałem. Tak się dzieje ze wszystkimi obiektywami jakie mam - na zdjęciach widać konkretny FF. Problem w tym że wszystko za wyjątkiem
ZD 12-60 jest po gwarancji a z OK Serwisem nie chce mi się użerać i dodatkowo płacić za przesyłkę. Czy jest możliwe że wysyłając ZD 12-60 który jest na gwarancji razem z body do serwisu Olka regulacja AF w ramach gwarancji obiektywu zostanie uwzględniona? FF w przypadku wszystkich obiektywów jest podobnego kalibru.
Z góry dzięki za pomoc.
Zapomniałem dodać, że paradoksalnie problem jest największy na najszerszym kącie na F2,8 żeby było ok muszę przymknąć do F 5,6 - 6,3.
Podpinam się pod wątek co by nie bałaganić.
Ostatnio wysłałem wysłużony E-510 do Ok Serwis w Gdańsku w celu wymiany tasiemki magnetycznej przy włączniku aparatu bo ewidentnie była zużyta - przy lekkim dotknięciu przełącznika aparat sam się wyłączał i włączał.
Ale do rzeczy. Kiedy tylko wrócił zacząłem go sprawdzać i okazało się że faktyczne zostało to naprawione ale AF jest rozregulowany - wcześniej problemów nie miałem. Tak się dzieje ze wszystkimi obiektywami jakie mam - na zdjęciach widać konkretny FF. Problem w tym że wszystko za wyjątkiem
ZD 12-60 jest po gwarancji a z OK Serwisem nie chce mi się użerać i dodatkowo płacić za przesyłkę. Czy jest możliwe że wysyłając ZD 12-60 który jest na gwarancji razem z body do serwisu Olka regulacja AF w ramach gwarancji obiektywu zostanie uwzględniona? FF w przypadku wszystkich obiektywów jest podobnego kalibru.
Z góry dzięki za pomoc.
Zapomniałem dodać, że paradoksalnie problem jest największy na najszerszym kącie na F2,8 żeby było ok muszę przymknąć do F 5,6 - 6,3.
Najlepiej zadzwoń lub napisz maila, wtedy będziesz miał info z pierwszej ręki. Inaczej to gdybanie.
p.