PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrościa fotek

kristof1979
21.06.10, 00:02
To jest co innego. Ty masz problemy z ustawianiem ostrości (może FF/BF w puszce/szkle) i przygotowaniem materiału du publikacji, i błędnie to tłumaczysz innymi zjawiskami.

Większość makro wychodzi mi tak.
To raczej ostrzy za obiektem. ale mogę sie mylić .
robiłem ze statywem.

Alleg_pl
21.06.10, 00:08
Większość makro wychodzi mi tak.
To raczej ostrzy za obiektem. ale mogę sie mylić .
robiłem ze statywem.
pokazujac takie znaczki pocztowe to sobie mozemy zgadywac gdzie jest ostrosc na zasadzie chybił trafił i ogolnych reguł totolotka.

o, popatrz, a drugie tak jakby ostre.

kristof1979
21.06.10, 00:19
dam pełne .

grizz
21.06.10, 00:21
Zrób test na BF, FF (pudełka, zapałek,bateryjki, linijka czy gazeta). Bo na powyższych fotach nic nie widać.

kristof1979
21.06.10, 00:23
ok dzięki.
W sklepie jak kupowałem to 3 sztuki były złe a ten wydawał się dobry .
Ale numer i tak mnie trafiło .
Dobra dzieki za radę.

grizz
21.06.10, 00:25
Cóż znowu wyciągasz, że Cię trafiło? Zrób porządnie test, żeby kroczkami wyeliminować poszczególne możliwości.

Amigo!
21.06.10, 00:29
W sklepie jak kupowałem to 3 sztuki były złe a ten wydawał się dobry .

A jaki to obiektyw?

Mirek54
21.06.10, 08:56
Miom zdaniem jest dobrze.Tylko przyloz sie do tego co chcesz pokazac

kristof1979
22.06.10, 13:33
Informuję ze sprzet juz jest wysłany do serwisu.
Na teście bateryjkowym wyszło co następuje :
AF nie trafia w cel, raz za, innym razem przed a czasem trafi dobrze.
Po konsultacji z olympus polska zdecydowałem sie na serwis.
Róznica była nie wielka dlatego wczesniej tego nie spostrzegłem.
zatem chyba zdjęć nie ma co dawać.

kristof1979
4.07.10, 18:37
witam,
Oczywiście kontaktowałem się z infolinią 022 366 00 66.
Po rozmowie z Panią Magdą ......... dowiedziałem sie że sprzęt został naprawiony.
Uznanie za szybkość działania pozdrawiam.
Jedynie gdzie mogę mieć pretensje o powolności to do firmy RTVeuroAGD .
Tydzień czasu na dojscie do serwisu to trochę dużo .

kristof1979
10.07.10, 12:54
witam
Sprzęt mam w domku.
Z opisu wynika że problem był w obiektywach .
w karcie naprawy jest podane ze obiektywy naprawiono i wyczyszczono a body wyczyszczono.
jak patrze na test bateryjkowy to jest lepiej.
Przetetuję go teraz na urlopie :)

jackowlew
10.07.10, 17:08
Możesz zamieścić zdjęcia testu przed i po naprawie??

kristof1979
10.07.10, 17:56
hmm.
powywalałem wszytkie smieci.

jackowlew
15.07.10, 21:09
hmm.
powywalałem wszytkie smieci.

Szkoda

Brooklyn
16.09.10, 15:14
Podepnę się pod ten wątek, chociaż problem mój jest nieco inny.
O ile fotografie makro wychodzą mi całkiem ostre to problem mam ze zwykłymi fotkami np. ludzi, a zwłaszcza krajobrazu. A jak jest już ciemniejsze światło, albo zmierzch to nawet w photoshopie pewnie nie da się poprawić. Gdzieś popełniam błąd/błędy, że nie bardzo jestem zadowolony z efektów. Co prawda kolega twierdzi, że jest jest wystarczająca ostrość, ale nie wydaje mi się. Co on tam wie.

Tak więc prosiłbym o kilka porad co mogę zrobić, żeby robić ostrzejsze zdjęcia. Na pewno używać statywu. Ale trudno wszędzie tachać ze sobą statyw np. na niedzielny spacer z córką :|

Pstrykam na E-510, obiektywy kitowe. A tak w ogóle to fotografią na poważnie zacząłem się interesować kilka miesięcy temu, więc jestem świeżak:) Sprzęt raczej nie jest zepsuty (chociaż kto wie). A może chodzi o to, że jestem krótkowidzem i patrząc przez wizjer wydaje mi się, że jest ostro jak wychodzi później jest źle? I don't know??

Jak oglądam foty z galerii to większość jest dla mnie niewykonalna wręcz. Mrok, zmierzch a ostrość super.

A skoro już pytam o ostrość to może doradzicie mi też w innych dwóch kwestiach:
1. Na co zwrócić uwagę przy zakupie statywu?
2. Czy soczewka makro to dobre rozwiązanie (przypominam, że dopiero zaczynam przygodę z fotografią)? I na co zwrócić uwagę przy zakupie? Może jakąś firmę podacie za rozsądną cenę?

Z góry dziękuję za rady.
Niezadowolony ze swoich fot forumowicz ;)

Rafał Czarny
16.09.10, 15:17
Wrzuć kilka przykładowych fotek to Ci coś doradzimy.

Eddie
16.09.10, 15:19
Zdjęcia, przykłady?
Bo na podstawie samego opisu to można nie wiele wykombinować.

Brooklyn
16.09.10, 15:22
Słuszna porada na początek :lol:
Wrzucę kilka, jak żona wróci z moim laptopem i galerią.

darkelf
16.09.10, 15:31
Znajdz murek albo cegle, albo kamien, albo ustaw ksiazki jedna na drugiej, poloz na tym aparat, zrob zdjecie z samowyzwalacza, jest ostre? Jak nie, to nie chodzi o statyw.

Soczewka makro to pieniadze w 100% wyrzucone w bloto. Poszukaj na Allegro trzech rzeczy: adaptera Olympus -> m42, o biektywow m42 i mieszka m42.

Mirek54
16.09.10, 20:55
Soczewka makro to pieniadze w 100% wyrzucone w bloto. Poszukaj na Allegro trzech rzeczy: adaptera Olympus -> m42, o biektywow m42 i mieszka m42.
A z tym to sie nie zgodze.Jesli zakrece achromata marumi np +3 to zrobie piekne makro nawet kitami.Nie kazdy obiektyw m42 sie nadaje.Duzo tego bylo i jest konstrukcji pod analoga.wtedy bylo obojetnie pod jakim katem halogenek srebra swiatlo zlapie.Matryca jest juz bardziej wymagajaca i musi lapac z kata prostego.
Dla poczatkujacego soczewka dobrej klasy czy raynox to jest poczatek zabawy.Pozniej po nabraniu wprawy i utwierdzeniu sie w tym kierunku hobby mozna dyskutowac o obiektywach systemowych do tego celu przeznaczonych.

darkelf
16.09.10, 21:29
Raynox jest rewelacyjny ale do kompaktu, używałem go z SP-500. Soczewka to naprawdę strata pieniedzy, nic Ci nie da - lekkie powiększenie, a strata jakości - możesz sobie sam powiększyć softwarowo. Koszt m42 plus przejściówki jest mały, a to daje bardzo duże możliwości. Potem mieszek i jedziesz z prawdziwym makro.

Brooklyn
16.09.10, 21:35
Zgodnie z zapowiedzią wrzucam kilka fotek, z których jestem niezadowolony, albo też co do których mam wątpliwości czy są w miarę dobre.
Rzućcie okiem proszę.

I tak: foto 0,5,6,7 -robione późnym wieczorem lub o zmierzchu lub prawie w nocy (foto7), kiedy słońce już spało, - jak widać ostrość marnawa, nie podobają mi się, co zrobić żeby było lepiej?
foto 1,2,3,4,8 - czy ostrość w tych jest ok? czy powinno być lepiej? moim zdaniem mogło być lepiej

Wszystkie robione obiektywami kitowymi 14-42 lub 40-150, z ręki i bez obróbek w photoshopie.

Proszę nie oceniać zbytnio wrażeń artystycznych, większość robiona w celach techniczno-poznawczo-badawczych ;) Chociaż, możecie oceniać, to od razu na przyszłość będę wiedział co nie tak zrobiłem.

A co do soczewki makro to spodziewałem się, że coś tak banalnego i taniego nie może za bardzo zastąpić obiektywu. Fakt, myślałem też o m42. Pomyślę, plus soczewki jest taki, że jest tania, więc dużej straty nie będzie jeżeli się nie sprawdzi.

Amigo!
16.09.10, 21:40
Większość fotek jest, msz, poruszonych bardziej niż nieostrych. Powinieneś zdecydowanie skrócić czas ekspozycji. Zwiększając czułość i otwierając przysłonę.

Mirek54
16.09.10, 21:50
60-70kb przy boku 800 to stanowczo za malo info we focie.Postaraj sie trzymac aparat prosto,zwieksz wage pliku przy tej wielkosci do co najmniej 300-40kb,bedzie duzo lepiej,a jeszcze jak wyostrzysz odpowiednio po zmniejszeniu to bedziez z kitow zadowolony.Ja na nie nie narzekam

Tojfi
17.09.10, 09:33
Widzę że twoim największym problemem jest to, że robisz zdjęcia w trybie AUTO, zapoznaj i zaprzyjaźnij się z trybami P,A,S,M, wtedy dopiero będziesz mógł zapanować nad aparatem.

Np. przy pierwszej fotce automat ustawił ci przy ogniskowej 137.0mm czas 1/10s, to niestety trochę za długo i zdjęcie wyszło poruszone.

Co do soczewek makro to do obiektywu 40-150 polecam ci soczewkę Raynox DCR-250, na forum znajdziesz masę świetnych fotek zrobionych takim zestawieniem.

Dawid
17.09.10, 09:39
Soczewka makro to nie za dobre rozwiązanie ;) Lepszy będzie DCR-250

Brooklyn
17.09.10, 09:51
Widzę że twoim największym problemem jest to, że robisz zdjęcia w trybie AUTO, zapoznaj i zaprzyjaźnij się z trybami P,A,S,M, wtedy dopiero będziesz mógł zapanować nad aparatem.
W żadnym wypadku nie robię w trybie auto. Zazwyczaj robię w trybie P, czasami w A, rzadko S, i bardzo rzadko w M.
Zdjęcie, o którym mówisz robiłem w trybie P.

Z waszych opinii wychodzi na to, że problem mam z "machaniem" sprzętem, a nie z ustawianiem ostrości. W sumie to dobrze rokuje ;)

A czy któreś zdjęcie jest w miarę dobre? Chodzi mi raczej o techniczną stronę.

Tojfi
17.09.10, 12:10
W żadnym wypadku nie robię w trybie auto. Zazwyczaj robię w trybie P, czasami w A, rzadko S, i bardzo rzadko w M.
Zdjęcie, o którym mówisz robiłem w trybie P.

Zasugerowałem się EXIFem :) Ale to pewnie prawidłowy zapis, bo przy P masz jedynie wpływ na ISO i EV i może aparat wyrzuca do Exifu "Program (Automatyczny)"
Nie wiem ja na P nigdy nie robię ;)

Producent: OLYMPUS IMAGING CORP.
Model: E-510
Data wykonania: 2010:09:12 17:06:49
Długość ogniskowej: 137.0mm
Przysłona: f/5.5
Czas ekspozycji: 0.100s (1/10)
Czułość ISO: 400
Korekta ekspozycji: +0.70 EV
Pomiar światła: Matrycowy
Program ekspozycji: Program (Automatyczny)
Tryb ekspozycji: Auto Bracketing
Balans bieli: Ręczny
Źródło światła: Pochmurnie
Lampa błyskowa: Nie (Automatyczny)
Przestrzeń barw: sRGB
Opis: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z waszych opinii wychodzi na to, że problem mam z "machaniem" sprzętem, a nie z ustawianiem ostrości. W sumie to dobrze rokuje ;)

Jak byś podwyższył iso i zmniejszył czas otwarcia migawki było by mniejsze prawdopodobieństwo poruszenia zdjęcia.

Tobik
10.10.10, 11:56
Podpinam się pod wątek co by nie bałaganić.
Ostatnio wysłałem wysłużony E-510 do Ok Serwis w Gdańsku w celu wymiany tasiemki magnetycznej przy włączniku aparatu bo ewidentnie była zużyta - przy lekkim dotknięciu przełącznika aparat sam się wyłączał i włączał.
Ale do rzeczy. Kiedy tylko wrócił zacząłem go sprawdzać i okazało się że faktyczne zostało to naprawione ale AF jest rozregulowany - wcześniej problemów nie miałem. Tak się dzieje ze wszystkimi obiektywami jakie mam - na zdjęciach widać konkretny FF. Problem w tym że wszystko za wyjątkiem
ZD 12-60 jest po gwarancji a z OK Serwisem nie chce mi się użerać i dodatkowo płacić za przesyłkę. Czy jest możliwe że wysyłając ZD 12-60 który jest na gwarancji razem z body do serwisu Olka regulacja AF w ramach gwarancji obiektywu zostanie uwzględniona? FF w przypadku wszystkich obiektywów jest podobnego kalibru.
Z góry dzięki za pomoc.
Zapomniałem dodać, że paradoksalnie problem jest największy na najszerszym kącie na F2,8 żeby było ok muszę przymknąć do F 5,6 - 6,3.

blerva
12.10.10, 20:30
Podpinam się pod wątek co by nie bałaganić.
Ostatnio wysłałem wysłużony E-510 do Ok Serwis w Gdańsku w celu wymiany tasiemki magnetycznej przy włączniku aparatu bo ewidentnie była zużyta - przy lekkim dotknięciu przełącznika aparat sam się wyłączał i włączał.
Ale do rzeczy. Kiedy tylko wrócił zacząłem go sprawdzać i okazało się że faktyczne zostało to naprawione ale AF jest rozregulowany - wcześniej problemów nie miałem. Tak się dzieje ze wszystkimi obiektywami jakie mam - na zdjęciach widać konkretny FF. Problem w tym że wszystko za wyjątkiem
ZD 12-60 jest po gwarancji a z OK Serwisem nie chce mi się użerać i dodatkowo płacić za przesyłkę. Czy jest możliwe że wysyłając ZD 12-60 który jest na gwarancji razem z body do serwisu Olka regulacja AF w ramach gwarancji obiektywu zostanie uwzględniona? FF w przypadku wszystkich obiektywów jest podobnego kalibru.
Z góry dzięki za pomoc.
Zapomniałem dodać, że paradoksalnie problem jest największy na najszerszym kącie na F2,8 żeby było ok muszę przymknąć do F 5,6 - 6,3.

Najlepiej zadzwoń lub napisz maila, wtedy będziesz miał info z pierwszej ręki. Inaczej to gdybanie.

p.