Zobacz pełną wersję : E3 czy canon 7d?
WojtekKowalski
19.06.10, 16:54
Obecnie posiadam dwa olki e 510 i e 620,14 -54,70-300.zastanawiam sie nad mala zmiana,chcialbum cos z wyzszej polki.pomozcie dokonac wyboru!oczywiscie mam sentyment do olka i osobiscie uwazam ze lepszy wybor to E3 z 12-60 ale moze ktos mnie przekona do canona 7d.
Obecnie posiadam dwa olki e 510 i e 620,14 -54,70-300.zastanawiam sie nad mala zmiana,chcialbum cos z wyzszej polki.pomozcie dokonac wyboru!oczywiscie mam sentyment do olka i osobiscie uwazam ze lepszy wybor to E3 z 12-60 ale moze ktos mnie przekona do canona 7d.
...zaraz będzie lincz (ale nie ten reżyser) ;)
Jeśli chcesz, żeby ktoś przekonał Cię do Canona, to nie mogłeś trafić lepiej.
A tak poważnie, to musisz określić ile masz kasy, jakie chcesz mieć szkła i na jakie rzeczy w sprzęcie zwracasz uwagę, a potem to już wystarczy tylko przejrzeć oferty poszczególnych producentów i wybrać to, co Ci najbardziej pasuje.
Cześć!
A czego Ci brakuje w olympusach, sądząc po galerii to fotografujesz głównie pejzaż przy tego typu zdjęciach każda pucha+dobre szkło sobie poradzi:)
pozdrawiam !!
EuroLiberty
19.06.10, 17:06
[...]fotografujesz głównie pejzaż przy tego typu zdjęciach każda pucha+dobre szkło sobie poradzi:)
Przy czym nalezy wspomnieć, że jedna poradzi sobie lepiej, a druga gorzej.
Pozdrawiam
oczywiscie mam sentyment do olka i osobiscie uwazam ze lepszy wybor to E3 z 12-60
Jeżeli kupujesz produkt żeby zaspokoić swoje potrzeby sentymentalne to pewnie masz racje.
Ja gdybym miał jeszcze raz wybrać,wybrałbym E-3,bez dwóch zdań.
Uczucia w życiu człowieka to najważniejsza rzecz jaką człowiek wogóle posiadać może. Ja 2 lata temu postawiłem na uczucia i kupiłem kolejnego Olympusa (oczywiście E-3). Nie żałuję nawet jednej wydanej złotówki.
Jednak doradzałbym poczekać do zapowiadanych jesiennych(?) premier/zapowiedzi i podejmował raczej decyzje (tani) E-3/E-30 czy jego/ich (drogi) Następca (lub "coś" w rodzaju następcy - w każdym razie oczekuję nieoczekiwanego).
Myślę że ten czas oczekiwania do jesieni to niewielka (ewentualnie) strata, a może wiele zmienić.
Jeżeli tak tylko sobie gdybasz i chcesz zmienić, bo chcesz, a nie masz ku temu konkretnych powodów (bo w tedy byś pytania nie zadawał tylko zmienił ;)), to rozważ olanie zmiany, a kase przeznacz na choćby wyjazd z dobasem na islandię ;): https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=73936 (zwłaszcza ten post polecam https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=637880&postcount=8)
Stawiam skrzynkę piwa, że przyniesie, to znacznie więcej frajdy niż zmiana puchy :D
...Stawiam skrzynkę piwa, że przyniesie, to znacznie więcej frajdy niż zmiana puchy :D
żona mnie nie puści, już pytałem :cry::cry::cry:
No, tak te gorące Islandki ;)
To zonie zaproponuj Islandie.Zapytaj tylko Dobasa czy przystanie na taka zmiane.
To zonie zaproponuj Islandie.Zapytaj tylko Dobasa czy przystanie na taka zmiane.
Dobas ??? ... dam sobie głowę z płucami urwać że tak, tylko czy ja... :evil::-P
Co za różnica jaki aparat? W końcu to fotograf robi zdjęcia czy aparat? Kto jest ważniejszy?
Miałem ten sam dylemat 5D Mark 2 czy E-3, w końcu zrozumiałem, nie umiem robić zdjęć tak by to dało przeważającą różnicę, zdjęcia robi się sercem i wyobraźnią, wszystko to sztuka i wszystko co robisz jest tobą.
Chcesz Canona? Śmiało! Chcesz Olympusa? Bierz!
Nie miej nigdy pretensji do siebie że nie wiedziałeś iż najprostszym aparatem może pokazać to czego nie widzi drugi za dziesiątki tysięcy bo fotograf ma tylko oczy.
Pozdrawiam tych dla których Olek jest nie tylko aparatem.
NightCrawler
19.06.10, 23:11
K... jego do za.... mać... zamknijcie te jałowe wątki na wstępie... znów będzie 15 stron pier.... o niczym.
Przepraszam za słownictwo ale jak widzę, że jeden wątek został o podobnej tematyce zamknięty, a w kolejnym te same osoby zaczynają tą samą chorą wojnę systemową to mi nerwy siadają... ileż można Panowie(Panie)?
Zamieście zajebiste zdjęcia przemawiające za jednym albo drugim systemem i wtedy dyskutujcie a nie piszcie setki literek, które mają tyle sensu co spuszczenie wody w klopie...
PS. Z góry dziękuję za "pozytywne" negatywy
Jak tak dalej pójdzie to nam wujek olek zamknie to forum bo zabraknie tych użytkowników z olkami:) idzie się człek nie obejrzy to każdy zmienia system albo poleca to innym:)
(wybaczcie to tylko luźna uwaga a nie początek pyskówki) ;)
P.S. Dla mnie woda w klopie ma sens. Bardziej bez sensu jest klop bez wody;)
Zamykanie wątków nie ma sensu, bo te osoby znajdą sobie inne tematy, które zaczną paraliżować swoim trolowaniem (vide alcybiades). Chwasty trzeba usuwać razem z korzeniami...
Przepraszam za trola. Juz polecial na wakacje (klikanie z telefonu trochę zajmuje :P). Prócz niego wątek jest ok. Niech sie autor wypowie czego dokładniej chce i luz. Przynajmniej do czasu jak nie pojawi się standardowa wojenka.
mając 620 nie zmieniał bym na E3 zamiana siekierki na kijek z 14-54 i 12- 60 podobnie. Jeżeli w olku przeszkadzają ci szumy to akurat 7d i 50 d to zły wybór. Powinieneś kupić 40d lub 5d. Jeżeli uważasz ze jakość twoich zdjęć się zmieni jak wydasz kase na inne body to może czekać ciebie rozczarowanie. Poprawisz umiejętności i warsztat fotografując więc zgadzam się z Grizzem z wydaj kase na safari fotograficzne a w przyszłości to na pewno zaprocentuje..
Zamykanie wątków nie ma sensu, bo te osoby znajdą sobie inne tematy, które zaczną paraliżować swoim trolowaniem (vide alcybiades). Chwasty trzeba usuwać razem z korzeniami...
Alcybiades to chyba tylko po to się tutaj zarejestrował. Ma obecnie 14 postów i wszystkie to najeżdżanie na Olka. Trochę to dziwne :)
... Jeżeli w olku przeszkadzają ci szumy to akurat 7d i 50 d to zły wybór. Powinieneś kupić 40d lub 5d. ...
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum :)
kowal73, masz rację per pixel. Patrząc na cały kadr racji nie masz polecając 40d. 5d to inna bajka.
W temacie:
do krajobrazów (sądząc po galerii) niczego nie zmieniaj. Nadmiar gotówki przeznacz na dobry statyw, albo ciekawą wycieczkę.
...lub na szerokokątny obiektyw :)
PS. Po raz pierwszy widzę osobę która zastanawia się między E-3 a 7d, więc wątek ciekawie się zapowiada.
Wg mnie 7D to pucha pod chyba każdym względem lepsza od E-3, może poza odchylanym LCD (choć lepszą rozdzielczością) i uszczelnieniami, bo nie widziałem na youtubie żeby traktowali prysznicem czy mrozem 7D. No ale nie ma co porównywać puszek, które dzielą jakieś 2 czy tam 3 lata. Bo technologia idzie do przodu.
Janko Muzykant
20.06.10, 07:20
7D da Ci nieporównywalnie mocno większą szczegółowość, pod warunkiem oczywiście zastosowania dobrego obiektywu i, co istotne, mądrej obróbki rawów.
I to chyba jedyna istotna różnica.
Tę samą szczegółowość jednak da dużo tańszy 550D.
Wg mnie 7D to pucha pod chyba każdym względem lepsza od E-3, może poza odchylanym LCD (choć lepszą rozdzielczością) i uszczelnieniami, bo nie widziałem na youtubie żeby traktowali prysznicem czy mrozem 7D. No ale nie ma co porównywać puszek, które dzielą jakieś 2 czy tam 3 lata. Bo technologia idzie do przodu.
Nie rozumiem dlaczego 7D jest niby pod każdym względem lepszy niż E-3? Czy chodzi o wyniki testów w czasopismach branżowych i internetowych opiniach? Ja w każdym razie nie do końca im wierzę,gdyż zdaje sobie doskonale sprawę,ze o wyniku w dużej mierze decyduje ilość wyłożonego na ten wynik pieniądza.
Ja wierzę temu co widzę;mam E-3 i miałem okazję focic 7D,udało mi się nawet fotografować w tym samych warunkach,ten sam motyw a następnie wywołać zapis z matryc z tych dwóch kamer w tym samym labie na tym samym papierze i naprawdę trudno było mi znaleźc jakąkolwiek,znaczącą różnicę w jakości obrazu.
Byłem naprawdę bliski zmiany systemu ale praktyczny test,podkreślam - praktyczny,skutecznie mnie od tego odwiódł.
Pewnie usłyszę tu wiele odpowiedzi,ze E-3 nie ma szans z 7D w czymkolwiek (a i zapewne z czymkolwiek)ale ja się tym zupełnie nie przejmuję.Ja wiem swoje i nie dlatego,ze jestem jakimś tam olitalibem - sentyment do marki nie ma tu najmniejszego znaczenia.To co widzę ma dla mnie jedyne znaczenie.
Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii. ;)
Nie rozumiem dlaczego 7D jest niby pod każdym względem lepszy niż E-3? Czy chodzi o wyniki testów w czasopismach branżowych i internetowych opiniach? Ja w każdym razie nie do końca im wierzę,gdyż zdaje sobie doskonale sprawę,ze o wyniku w dużej mierze decyduje ilość wyłożonego na ten wynik pieniądza.
Ja wierzę temu co widzę;mam E-3 i miałem okazję focic 7D,udało mi się nawet fotografować w tym samych warunkach,ten sam motyw a następnie wywołać zapis z matryc z tych dwóch kamer w tym samym labie na tym samym papierze i naprawdę trudno było mi znaleźc jakąkolwiek,znaczącą różnicę w jakości obrazu.
Byłem naprawdę bliski zmiany systemu ale praktyczny test,podkreślam - praktyczny,skutecznie mnie od tego odwiódł.
Pewnie usłyszę tu wiele odpowiedzi,ze E-3 nie ma szans z 7D w czymkolwiek (a i zapewne z czymkolwiek)ale ja się tym zupełnie nie przejmuję.Ja wiem swoje i nie dlatego,ze jestem jakimś tam olitalibem - sentyment do marki nie ma tu najmniejszego znaczenia.To co widzę ma dla mnie jedyne znaczenie.
Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii. ;)
Chciałeś zmienić na 7D? Dlaczego akurat to? Ze względu na rozdzielczość?
Do krajobrazu puszka marzenie to wg mnie 5D stare, zwłaszcza za te pieniądze które teraz trzeba dać - nad tym nie myślałeś?
Chciałeś zmienić na 7D? Dlaczego akurat to? Ze względu na rozdzielczość?
Do krajobrazu puszka marzenie to wg mnie 5D stare, zwłaszcza za te pieniądze które teraz trzeba dać - nad tym nie myślałeś?
5D ma swoje wielkie zalety w fotografii studyjnej i pejzażu o których doskonale wiedziałem,tak samo jak ma swoje wady o których również wiedziałem ( a kto ich nie ma?? ;)) .Jakie to wady i zalety nie muszę pisać,bo to puszka bardzo znana i mająca już swoje miejsce w historii fotografii cyfrowej.W każdym razie byłem bardzo blisko od momentu jej zakupu,jednak zdecydowałem się po wielu tygodniach wszelkiej maści analiz na E-3. :)
Przyznam jednak szczerze,że gdyby Canon nie opóźnił premiery długo wyczekiwanej 7D,to prawdopodobnie byłbym dzisiaj szczęśliwym albo i nie posiadaczem tej puszki. :)
Kiedy oczekiwana niczym pora deszczowa na nizinach Serengeti,wreszcie pojawiła się na sklepowych półkach i w torbach pasjonatów,miałem okazję przetestować ją organoleptycznie :) i jak napisałem,po tym testowaniu doszedłem do wniosku,ze nie widzę wyraźnego powodu,dla którego miałbym pożegnać się z moim Olkiem.
Na pewno jest jakaś minimalna przewaga w dynamice obrazu i jego jakości na korzyść 7D,jednak nie grają one dla mnie aż tak istotnej roli.Jedyną zauważalną różnice dostrzegam na odbitkach wykonanych przez któregokolwiek Marka,no ale to zupełnie inna bajka i myślę,ze jeśli Olympus nie wykona jakiegoś ruchu w kierunku zbliżenia się do tych standardów,to w niedalekiej przyszłości ta zmiana systemu być może się u mnie dokonana ale to jest w zasadzie zależne tylko od tego,czy uda mi się wejść w odpowiedni rynek.
Jaki z tego morał? Nie wierzcie wszystkim testom i opiniom do końca - wierzcie temu co widzicie. ;)
Pozdrawiam.
Jeśli już rozważać zmianę systemu, to do krajobrazu lepszy byłby Sony A850. Droższy jedynie o kilka stów od Canona 7D, a rozpiętość tonalna lepsza, rozdzielczość lepsza, możliwości obróbki rawów też większe. 7D jest chyba bardziej do sportu i reporterki.
piotrek204
20.06.10, 12:42
550d + 15-85.
Jesli jednak olympus Cie pociaga to E620, E30 ale nie E-3. Ma tragiczny stosunek cena/jakosc obrazu.
E-3 ma taką samą jakość obrazu jak E-510, przynajmniej ja nie zobaczyłem różnicy po przesiadce.
Wszystko zależy w jakich warunkach porównywałeś E-3 i 7D. Ja po swoich testach własnych wiem, że tam gdzie E-3 robił przepały tam D90 ich nie robi, a to już o wiele poprawia komfort pracy, że nie musisz tak grzebać w rawach a i możesz zrobić ujęcie tam gdzie byś nie mógł, aby osiągnąć ten sam efekt końcowy.
EuroLiberty
20.06.10, 18:04
Ja zapytam jedynie dlaczego E-3, a nie E-30 lub !!! Panasonic L10, którego można kupić za grosze. E-3 nad dwoma wymienionymi przeze mnie korpusami góruje jedynie uszczelnieniami. Uszczelki podnosi się w dyskusjach jako wartość od zawsze, gdy matryca prezentuje słabą jakość. Przyznam, że przez tyle lat żaden nieuszczelniony aparat mnie nie zawiódł, bo nie fotografuję, gdy z nieba mnie olewają.
7D jest lepszym aparatem od E-3, ale w połączeniu z 12-60 i 50-200 SWD Olympus złym wyborem również nie będzie.
Jeśli poza 12-60 i 50-200 SWD niczego Ci nie zabraknie, to każdy wybór będzie dobrym.
Pozdrawiam
Ja zapytam jedynie dlaczego E-3, a nie E-30 lub !!! Panasonic L10, którego można kupić za grosze.
napisz coś więcej o L10, jak wygląda sytuacja z szumami w porównaniu do olympusa?
napisz coś więcej o L10, jak wygląda sytuacja z szumami w porównaniu do olympusa?
To jest praktycznie to samo.
Gdybym miał kupować E-3 i spoglądał również na Canona rozważyłbym 50D, który jest znacznie tańszy niż 7D, szczególnie jeżeli szczelność E-3 i jego odchylany ekran nie są bardzo istotne dla założyciela wątku. Miałem do dyspozycji kilka dni 50D, nie przekonał mnie do porzucenia E-trójki, niemniej zrobił dobre wrażenie. Szybki, solidny aparat, o dobrej ergonomii, po przestawieniu się, bo fotografuje się tym inaczej niż Olkiem. Dla mnie naprawdę znacząca różnica pomiędzy tymi korpusami sprowadzają się szkieł, które się do nich podepnie. Reszta to kwestia przyzwyczajenia, umiejętności oraz tego co się lubi.
EuroLiberty
20.06.10, 22:11
To jest praktycznie to samo.
Nie rozumiem dlaczego ten korpus jest kompletnie pomijany przez userów e-systemu. Tym bardziej, że kosztuje grosze, a jakość obrazowania podobna do E-3. Wykonanie nie gorsze od Olympusa. Na Allegro jakiś user od dłuższego czasu nie może sprzedać nowego L10 za 999zł, co mnie osobiście dziwi.
L10 za 999zł. Do tego używany 14-54 za 1100z-1200zł i masz wszystko czego potrzebujesz, by móc robić świetne zdjęcia. Jak Ci się nie uda tym sprzętem, to innym nie uda się również.
Oczywiście możesz znaleść sprzęt, który będzie Ci mniej przeszkadzał. Jak uznasz za zasadne wydać 7000zł, to celuj w FF. Nową A850 możesz kupić na Allegro za 5500zł.
Piszę, to jako posiadacz Nikona, a w przyszlości innego systemu. Nie wykluczone, że e-systemu. Pamiętaj, że sprzęt łatwiej zmienić niż żonę. Tak wydawaj pieniądze, by ewentualna zmiana sprzętu kosztowała Cię mniej niż zmiana żony.
Pozdrawiam
@WojtekKowalski:
Kilka oczywistości. Między tymi aparatami, które posiadasz a E-3 nie zauważysz dużej różnicy. Jeśli kupisz 7D, to różnicę zauważysz na pewno.
Za cenę jaką chcesz wydać, można kupić doskonały 7-14, jeśli krajobrazy przedstawione w galerii są przewodnim tematem Twoich zainteresowań. Jeśli dołożysz jeszcze trochę, to możesz kupić pełną klatkę (Canon 5D, Nikon D700, Sony Alpha) wraz z bardzo szerokim kątem, ale gorszym niż 7-14. Pytanie tylko czy na FF będzie tę "gorszość" widać. Tak naprawdę to nie jest decyzja jaki aparat wybrać, tylko decyzja, czy zacząć na nowo przygodę z czymś innym i wrzucać nowe, większe pieniądze do skarbonki pod nazwą "mój nowy inny system". Napisz jaka fotografia Ciebie interesuje, będzie łatwiej ;) I napisz czy chcesz kupić coś do kolekcji, czy chcesz tę kolekcję "wymienić" na coś innego.
Z własnego doświadczenia z przesiadki z e-systemu na canon:
+ lepsze obrazowanie, mniejsze szumy, fajniejsza szerokopojęta plastyka obrazu (tu może być indywidualnie postrzegana sprawa oczywiście), duzo lepsza rozpiętość tonalna,
- mniej pewne szkław sensie powtarzalności jakości optycznej w obrębie jednego rodzaju szkła, brak stabilizacji,
odpowiedzieć sobie musisz sam, co dla Ciebie ważniejsze.
Pepe050692
29.06.10, 22:57
Ja na twoim miejscu bym bral canona. generalnie zaluje kupna e-3 pomimo ze byl to moj swiadomy wybor gdyz nie chcialem wymieniac szkiel. Moj znajomy ma 50d i do tego kilka szkiel L pomimo ze duzo wiecej zainwestowal w swoj sprzet nawet z jego slabszymi (tanszymi) obiektywami olek przegrywal jesli chodzi o szybkosc , szumy czy prawidlowe odwzorowanie kolorow.Jedynym atutem e-3 jest jego ergonomicznosc (osobiste odczucie) no i oczywiscie pancernosc. Jezeli nie potrzebujesz super szybkiej lustrzanki a nie chcesz zmieniac stajni zostan przy olku :)
Jedyną zauważalną różnice dostrzegam na odbitkach wykonanych przez któregokolwiek Marka,no ale to zupełnie inna bajka i myślę,ze jeśli Olympus nie wykona jakiegoś ruchu w kierunku zbliżenia się do tych standardów,to w niedalekiej przyszłości ta zmiana systemu być może się u mnie dokonana ale to jest w zasadzie zależne tylko od tego,czy uda mi się wejść w odpowiedni rynek.
Pozdrawiam.
Olympus zrobił ruch kilka lat temu wchodząc w ślepą uliczkę i niestety teraz widać tego konsekwencje. Piszę niestety bo z takim doświadczeniem w produkcji szkieł mógłby w czołówce sporo namieszać.
pzdr
Janko Muzykant
29.06.10, 23:43
Olympus zrobił ruch kilka lat temu wchodząc w ślepą uliczkę i niestety teraz widać tego konsekwencje. Piszę niestety bo z takim doświadczeniem w produkcji szkieł mógłby w czołówce sporo namieszać.
Ale nie był ślepą uliczką wybór formatu, naprawdę niewiele mniejszego od canonowego cropa 1,6, problem naprawdę jest w budowie owej matrycy, a głównie w zbyt silnym filtrze aa. Gdyby canon zrobił matrycę dla olka, mielibyśmy rewelację jakościową. A tak to dobre obiektywy nie mają na co rzucać światła...
Piotr Grześ
29.06.10, 23:49
Panowie, a co przeszkadza zostać dwusystemowcem? Ja takim się stałem i są na forum jeszcze inni. Nie chce mi się dzisaj obszernie pisać na ten temat, ale kiedyś może się rozpiszę. Przy Olku jednak zostałem, choć mam kilka szkieł na zbyciu. Zainteresowanych proszę na PW.
Panowie, a co przeszkadza zostać dwusystemowcem? Ja takim się stałem i są na forum jeszcze inni.
Mieć 2-n systemów jest fajnie, dla wielu osób jednak to za duże koszty. Mam 2 systemy i nie uważam tego za wygodne (finansowo), kto wie jak to się potoczy za jakiś czas.
Amatorowi starczy każda cyfrowa puszka, obojętnie jakiego systemu - reszta to kwestia "open your mind" ;)
http://www.youtube.com/watch?v=SFvCx6w_ptE&feature=related"]http://www.youtube.com/watch?v=SFvCx6w_ptE&feature=related
Pozdrawiam nocną porą
rumpel
Piotr Grześ
30.06.10, 00:13
Mieć 2-n systemów jest fajnie, dla wielu osób jednak to za duże koszty. Mam 2 systemy i nie uważam tego za wygodne (finansowo), kto wie jak to się potoczy za jakiś czas.
Wybór zawsze należy do tego kto jest w stanie zainwestować, no cóż twarde reguły rynku:). Tak naprawdę Oly nie wystarczał mi na ptaki, choć kasprzyk może mieć odmienne zdanie. Dlatego nabyłem 40D i 400 f5,6 Canona i na razie uczę się. Olka zostawiam, bo do wszystkiego innego wystarcza mi w zupełności!
Amatorowi starczy każda cyfrowa puszka, obojętnie jakiego systemu - reszta to kwestia "open your mind" ;)
Po co od razu cyfrowa puszka, camera obscura tez styknie.
Po co od razu cyfrowa puszka, camera obscura tez styknie.
owszem, czemu nie - tylko jej nie ma na DxO ;)
Nie mam polotu jeśli chodzi o wątki sprzętowe....
owszem, czemu nie - tylko jej nie ma na DxO ;)
Dobra klisza i skaner to może przebijesz PhaseOne.
Dobra klisza i skaner to może przebijesz PhaseOne.
one nigdy nie umrą ;) dobrze wiesz o tym, że zdjęcie nie sprowadza się tylko do liczb ;) .
A korpusy cyfrowe obecnie stoją już na takim poziomie ( te najtańsze nawet ), że tylko wybierać, ale nie popadać w rozwiązłość i kult marki ;).
Łopatą nadal można rów wykopać - nie trzeba koparki !
.
Łopatą nadal można rów wykopać - nie trzeba koparki !
No właśnie, ale po co się męczyć :)
Manualnie też można ostrzyć itd.
pzdr
EuroLiberty
30.06.10, 14:11
Kupując Canona 7D user e-systemu poczuje się jak w domu. Przesadnie upakowana matryca i skutek w postaci bardzo słabego DR.
Ostatnio bardziej podoba mi się polityka Nikona.
Pozdrowienia
faktycznie 7d jest jak z systemem Olympusa
najgorsze opinie ma u ludzi którzy go nie używają.
EuroLiberty
30.06.10, 14:51
faktycznie 7d jest jak z systemem Olympusa
najgorsze opinie ma u ludzi którzy go nie używają.
Proponuję zatem pisać nt sprzętu, który miało się sposobność użytkować. Przestanie Cię dotykać ten problem.
Pozdrawiam
Wtedy już nie będzie o czym pisać i z nudów wszyscy zaczną robić zdjęcia.
EuroLiberty
30.06.10, 15:30
Wtedy już nie będzie o czym pisać i z nudów wszyscy zaczną robić zdjęcia.
Pisać zawsze będzie o czym, bo testów nagle nie zaprzestanie się robić.
Pozdrawiam
Kolejny wątek o wyborze między dwoma różnymi systemami i zaczyna się kolejne spięcie (czy też zaczątek pyskówki jak kto woli).
Apeluję by wszelkie wycieczki te mniej lub bardziej osobiste odłożyć na bok a pogadać o konkretach.
Pisać zawsze będzie o czym, bo testów nagle nie zaprzestanie się robić.
W sumie to nie trzeba by nic pisać, ale większość ludków nie umie poprawnie interpretować wyników testów, (lub ma zacięcie określono_systemowe z nieznanych przyczyn i wprowadza w błąd niewinne dusze).
Złość na DxO, Optycznych i inne portale które przeprowadzają dosyć wiarygodne testy jest zabawna :D
Proponuję zatem pisać nt sprzętu, który miało się sposobność użytkować. Przestanie Cię dotykać ten problem.
Pozdrawiam
użytkuje oba systemy z eos-a właśnie 7d
Sprzęt jak sprzęt - robi zdjęcia i tyle. Napisałem wcześniej jeżeli ktoś szuka nieszumiącego body to 7d to nie ten adres. Jeżeli ktoś chce robić zdjęcia na ISO 6400 to dobrze trafi. Ja osobiście staram się nie przekraczać iso 400. Dla wielu crop i większa GO nie uchodzi za wadę.
Sprzęt jak sprzęt - robi zdjęcia i tyle.
E tam, nie tylko, podobno tryb video ma dobrze zaimplementowany.
Z ręką na sercu przyznam się bez bicia że filmy w7d to zawodowa sprawa :).
W sumie to nie trzeba by nic pisać, ale większość ludków nie umie poprawnie interpretować wyników testów, (lub ma zacięcie określono_systemowe z nieznanych przyczyn i wprowadza w błąd niewinne dusze).
Złość na DxO, Optycznych i inne portale które przeprowadzają dosyć wiarygodne testy jest zabawna :D
Witam !
Mysle, ze to nie jest takie proste jak Ci sie wydaje i
sprawa wiarygodnosci moze byc dosc plynna.
Co do testow... Nasuwaja mi sie pewne pytania.
Czy istnieje ogolno-przyjety wzorzec wykonywania testow ?
Na jakiej podstawie ktos okresla ten wzorzec i kiedy
wiadomo, ze cos bedzie dobrze a kiedy, ze bedzie juz zle...
Chodzi tutaj o ustalenie tej... GRANICY.
Czy te same warunki testow sa jednakowo-okreslone dla roznych portali ?
Czy dany portal jest finansowany przez firmy produkujace sprzet
fotograficzny ?
Czy dany portal ma udzialy w innych firmach ktore moglyby
wplywac na to co pisze o danym sprzecie ?
Nasuwa mi sie jeszcze wiecej pytan ale slowo "wiarygodnosc" w
internecie jak i w mediach nie jest tutaj zadnym pewnikiem, ze
dokladnie tak a nie inaczej jest.
Na pewno wiele osob przekonalo sie na wlasnej skorze, ze
praktyka uzytkowania sprzetu czasem... nie odzwierciedla
tego co pisza "pseudo" eksperci wiedzacy wszystko o sprzecie.
Pozdrawiam
Witam !
Witaj !!!!!
Mysle, ze to nie jest takie proste jak Ci sie wydaje i
sprawa wiarygodnosci moze byc dosc plynna.
Wszystko jest względne nie wiesz co mi się wydaje lub tez jakie wnioski wyciągam z okreslonych danych.
Co do testow... Nasuwaja mi sie pewne pytania.
Ważne aby w obrębie danego portalu/firmy testującej obowiązywał stały protokół który jest ogolono dostępny, sam możesz przeanalizować sensowność testów i je odrzucić lub przyjąć. Tutaj nie ma miejsca na dogmaty.
To sam określasz swoim progiem tolerancji na badziewie.
To po co wtedy istniałaby mnogość testerów/portali?
fotograficzny ?
To teraz zastanów się jak długo taka informacja mogłaby być w tajemnicy w dzisiejszych czasach (szybkiego rozchodzenia się rożnego rodzaju plotek).
Internet i media to dynamiczne twory składające się z mrówek, zauważ ze "wiarygodność "było moim stwierdzeniem na temat pewnych istniejących portali i jest moja opinia a nie opinia "internetu".
Kto dokładnie i co powiedział?
Witam !
Ważne aby w obrębie danego portalu/firmy testującej obowiązywał stały protokół który jest ogolono dostępny, sam możesz przeanalizować sensowność testów i je odrzucić lub przyjąć. Tutaj nie ma miejsca na dogmaty.To co piszesz jest "pobożnym życzeniem" ale nie faktami.
Na ile jestes w stanie stwierdzic trzymanie sie STALEGO PROTOKOLU
przez testujacych jak wiadomo... ze wiele zalezy od wielu czynnikow
i mozna cos nagiac na korzysc jednej lub drugiej firmy.
To sam określasz swoim progiem tolerancji na badziewie.Ktos kto nie ma pojecia o realiach korzystania z danego sprzetu
nie bardzo moze odniesc sie do publikowanych danych o ile sam nie sprawdzi czy faktycznie dla niego jest to istotne lub mniej istotne
i czy moze sie cieszyc z koncowych efektow.
To po co wtedy istniałaby mnogość testerów/portali?Mnogosc testerow/portali pokazuje, ze cos jest lepsze a cos
gorsze ale to jest wzgledna... opinia ktora wplywa na opinie innych.
Natomiast procedury testowania sa odrebnym elementami
ktorymi mozna dokonywac manipulacji wprowadzajac innych w blad.
To teraz zastanów się jak długo taka informacja mogłaby być w tajemnicy w dzisiejszych czasach (szybkiego rozchodzenia się rożnego rodzaju plotek).Rynek zbytu na dany produkt pociaga za soba wiele
zagran... okreslanych jako... dzialan - "ponizej pasa"
i liczy sie glownie, to aby cos dobrze wypromowac i zrobic wokol tego sporo pozytywnego szumu ;)
Media ukierunkowuja sie na wiele frazesow na ktore lapie sie
wielu naiwnych sadzac, ze maja cos lepszego od innych a w
efekcie koncowym efektowne roznice sa... zadne ;) poza tym
ze wydali wiecej kasy.
Internet i media to dynamiczne twory składające się z mrówek, zauważ ze "wiarygodność "było moim stwierdzeniem na temat pewnych istniejących portali i jest moja opinia a nie opinia "internetu".Dla mnie "wiarygodnosc" w takich portalach testujacych
jest dosc wzgledna i przekonalem sie, ze nie odzwierciedla
to... w 100% Prawdy o danym sprzecie.
Czy nie zdarzylo Ci sie nigdy, ze cos co wszedzie pieknie opisywali
okazalo sie kompletnym szmelcem ?
Pozdrawiam.
Dla mnie "wiarygodnosc" w takich portalach testujacych
jest dosc wzgledna i przekonalem sie, ze nie odzwierciedla
to... w 100% Prawdy o danym sprzecie.
Pozdrawiam.
W zasadzie tylko jedno pytanie, skąd znasz prawdę o danym sprzęcie?
To nie kwestia prawdy... tylko Prawdy!
Też przyłączam się do pytania.
Witam !
Podam Ci prosty przyklad.
Czytasz, ze dane szklo jest w testach bardzo dobre.
Kupujesz takie samo i okazuje sie, ze jest nieco inaczej.
Pisza... ze wystarczy lekko przymknac i jest super a tutaj
okazuje sie ze dopiero na f8 zaczyna byc
rowno ostro na calym kadrze.
Jeden egzemplarz na pelnej dziurze jest ostrzejszy i wyraznie
lepszy a inny daje mydlo.
Mamy to samo szklo a jak rozne parametry obrazu na wyjsciu ?
Tak samo mozna powiedziec, ze to samo szklo podpinane pod
rozne puszki moze na wyjsciu... dawac nieco inne wyniki.
Pozdrawiam
1) kontrola jakości
2) jesteś pixel-peeperem (bez obrazy, pomimo tego co mówisz o wydrukach, patrzysz na poziomie 1:1)
W sumie to chyba nie odpowiedziałeś na pytanie przedmówców.
1) kontrola jakości
2) jesteś pixel-peeperem (bez obrazy, pomimo tego co mówisz o wydrukach, patrzysz na poziomie 1:1)
W sumie to chyba nie odpowiedziałeś na pytanie przedmówców.
Witaj !
1) Gdzie w sklepie foto... Bedziesz mial n... szkiel do testow
aby sobie dobrac te najlepsze z najlepszych ;)
2) Bzdura... Wystarczy, ze bedziesz mial odpowiednie tlo
na ktorym widac nieostrosci (srodek-brzegi) i zauwazysz na odbitce
ze masz na krawedziach maly bigos...
Pozdrawiam
Witaj !
1) Gdzie w sklepie foto... Bedziesz mial n... szkiel do testow
aby sobie dobrac te najlepsze z najlepszych ;)
2) Bzdura... Wystarczy, ze bedziesz mial odpowiednie tlo
na ktorym widac nieostrosci (srodek-brzegi) i zauwazysz na odbitce
ze masz na krawedziach maly bigos...
Pozdrawiam
Jaaaaaaaaaaaaaaaasne, musiałbyś te odbitkę conajmniej w formacie A4 zrobić. A przy motywie z mocno rozmytym tłem już w ogóle guzik zobaczysz.
A to co napisałeś wcześniej co najwyżej może Ci dać pogląd na wadę konkretnego egzemplarza, choć raczej takie wtopy zdarzają się chyba tylko szczególnym pechowcom.
Janko Muzykant
1.07.10, 19:56
fotograficzny ?
Czy dany portal ma udzialy w innych firmach ktore moglyby
wplywac na to co pisze o danym sprzecie ?
Istnieje pewna mała grupka ludzi (naprawdę niewielka - kilka takich osób spotkałem), którym wystarcza jedno zdjęcie pstryknięte w odpowiednich warunkach (najlepiej raw przedstawiający widoczek na świeżym powietrzu w słoneczny dzień, widoczek z jakimiś krzaczorami, głębokim cieniem i podprzepalonym niebem). Takie zdjęcie powie właściwie wszystko - od dynamiki użytecznej, poziomu szumów matrycy, filtra aa, ac po ostrość obiektywu i odporność na światło.
Testy syntetyczne mają mniejszy lub jeszcze mniejszy sens z jednego powodu - są robione przy niskim kontraście. Sens mają częściowo porównawczy, można sobie zestawić kilka obiektywów, ale nie wszystko będzie na ich temat wiadome, a brak pewnych informacji może wywieźć w pole.
Oceniać należy przede wszystkim zdjęcia, a nie tabelki. Tylko jest problem, że ''portaliści'' najczęściej nie potrafią ich robić, a drugi problem - mało kto potrafi wyciągać właściwe wnioski.
Dla mnie najbardziej wiarygodnym właśnie z powyższych powodów jest http://www.steves-digicams.com/camera-reviews/ ale dotyczy głównie kompaktów.
Jaaaaaaaaaaaaaaaasne, musiałbyś te odbitkę conajmniej w formacie A4 zrobić. A przy motywie z mocno rozmytym tłem już w ogóle guzik zobaczysz.
A to co napisałeś wcześniej co najwyżej może Ci dać pogląd na wadę konkretnego egzemplarza, choć raczej takie wtopy zdarzają się chyba tylko szczególnym pechowcom.
Witam !
Zgadzam sie ze jak bedziesz mial rozmyte tlo
a glowny motyw zdjecia bedzie bardziej w
centrum kadru to wszystko bedzie ok.
Chodzilo mi o zdjecie na pelnej dziurze gdzie chce miec ostro na
calym kadrze. Przy szkle gdzie rozmywa Ci na krawedziach zauwazysz
utrate jakosci juz na odbitce i wcale nie trzeba ocenac na
ekranie 1:1.
Pozdrawam
Chodzilo mi o zdjecie na pelnej dziurze
Jak jeździsz samochodem to pewnie wciskasz gaz do dechy?
....nudzi ciągłe czytanie Twoich docinek - idź "pogłaskaj" aparat lepiej ;).
Jakiś plener, sanatorium, praca fizyczna - no ta prawdę rozładowuje napięcie ;).
no offence
rumpel
....nudzi ciągłe czytanie Twoich docinek - idź "pogłaskaj" aparat lepiej ;).
To wolny kraj - nie czytaj ;)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jakiś plener, sanatorium, praca fizyczna - no ta prawdę rozładowuje napięcie ;).
Ale które napięcie?
EuroLiberty
2.07.10, 10:40
Istnieje pewna mała grupka ludzi (naprawdę niewielka - kilka takich osób spotkałem), którym wystarcza jedno zdjęcie pstryknięte w odpowiednich warunkach (najlepiej raw przedstawiający widoczek na świeżym powietrzu w słoneczny dzień, widoczek z jakimiś krzaczorami, głębokim cieniem i podprzepalonym niebem). Takie zdjęcie powie właściwie wszystko [...]
Niestety nie znam się na wykresach dlatego muszę postępować jak wyżej wspomniałeś. Uważam jednak, że niektóre portale przeprowadzają testy, których wyniki potwierdzają się w praktyce.
Ale które napięcie?
Chyba miał na myśli seksualne, bo coś o głaskaniu pisał. Na Twoim miejscu uważałbym na plecy ;-)
Pozdrawiam
Janko Muzykant
2.07.10, 11:29
Niestety nie znam się na wykresach dlatego muszę postępować jak wyżej wspomniałeś. Uważam jednak, że niektóre portale przeprowadzają testy, których wyniki potwierdzają się w praktyce.
No, raczej tak powinno być :)
Ale nie należy traktować wszystkich testów obligatoryjnie z racji ich nieścisłości.
Np. jest taki parametr jak ''transmisja'' (czyli tłumienie biorące się głównie z odbić). Portale skupiają się na nieliniowości pasma (zafarbie) zapominając o rzeczy znacznie istotniejszej od ledwo zauważalnyc podkoloryzowaniach, o spadku kontrastu i ''rozlewaniu'' się świateł. Tej ostatniej cechy nie sposób praktycznie opisać, a podobne współczynniki tłumienia mogą dać zupełnie inne efekty w postaci ''halo'' czy innych ''chmurek światła'' wokół bardzo jasnych elementów. Do tego kształt blików, ''gwiazdki'', bokeh itd.; parametrów niemierzalnych od groma...
kiedy jest dyskusja o wysokim ISO, każdy potrzebuje gładziutkiego 3200 lub wyżej inaczej jest be, kiedy jest potrzebna ostrość od pełnej dziury leci porównanie do gazu wciśniętego w podłogę.
wszystko jest względne
kiedy jest dyskusja o wysokim ISO, każdy potrzebuje gładziutkiego 3200 lub wyżej inaczej jest be, kiedy jest potrzebna ostrość od pełnej dziury leci porównanie do gazu wciśniętego w podłogę.
wszystko jest względne
Nie przypominam sobie żebym mówił iż moim priorytetem jest używanie iso 12800, swoja droga używam swoje szkła często na maksymalnym otworze i jakoś nie mam rozmydlonych rogów jak kolega DarekW.
Witam!
Używałem ponad rok Zuiko 50mm f/2 i na pełnej dziurze też zauważałem, że rogi kadru oraz ogólnie miejsca w kadrze poza osobą fotografowaną przeze mnie są jakieś takie nieostre, rozmyte, no i istny bigos właśnie. Na początku myślałem, że to e-510, ale nie... kupiłem E-3 i było to samo (pewnie dlatego, że matryca ta sama).
Nie wiedząc co zrobić kupiłem Nikona. Pomyślałem, większa matryca to i więcej ostrości uchwyci zapewne. Jakie było moje zdziwienie, kiedy podpinając obiektyw 85mm zacząłem otrzymywać jeszcze bardziej nieostre zdjęcia na brzegach kadru, nawet gdy przymknąłem go do f/2.8 czy f/3.5...
Teraz już wiem Darku, że nie jestem sam na tym świecie. Aż łezka się w oku kręci, jak patrze teraz na moje stare wakacyjne zdjęcia wykonane Canonami Powershot A75, a później S2 IS... Wtedy ostrość na całym kadrze rozkładała się mniej więcej równomiernie, i nie trzeba było obiektywu przymykać.
Pozdrawiam!
Mariusz
Skoro każdy na forum ma swoje preferencje - odnośnie sprzętu (by nie było niedomówień i kosmatych myśli) to można uznać, ze testujący również lubi jedna firmę mniej, inna bardziej (czar sprezentowanych gadżetów) ?
Janko Muzykant
2.07.10, 13:02
Teraz już wiem Darku, że nie jestem sam na tym świecie. Aż łezka się w oku kręci, jak patrze teraz na moje stare wakacyjne zdjęcia wykonane Canonami Powershot A75, a później S2 IS... Wtedy ostrość na całym kadrze rozkładała się mniej więcej równomiernie, i nie trzeba było obiektywu przymykać.
Ha, ha :)
Przypomniała mi się awantura, nawet tu na olku, o tym jak raczyłem powiedzieć, iż do studia w większości wypadków im mniejsza matryca, tym lepiej (oczywiście do momentu kiedy nie pojawią się wady obalające zalety). Oj, co się działo, nawet bardzo konkretne przykłady nie przekonały tych ''co zapłacili więc niech im tu żaden biedak nie miesza, bo go nie stać i mu zazdrość'' :)
Otóż miliony co rok przesiadają się z kompaktów na lustra i wpadają w rozpacz, bo nagle ich talent upada rodząc mnóstwo rozmemłanych, przepalonych lub niedoświetlonych knotów. No ale przecież każdy profi ma drogo...
I gdyby tylko ktoś zdjął tę przeklętą szybkę znad matrycy olka, nie zastanawiałbym się długo...
I gdyby tylko ktoś zdjął tę przeklętą szybkę znad matrycy olka, nie zastanawiałbym się długo...
Jesteś pewien ze to tylko szyba? Obawiam się ze problem może tkwić w mikrosoczewkach.
Panas miał zawsze bardzo dobrą rozdzielczość we wszystkich swoich puszkach. To raczej kwestia filtra AA.
Janko, skoro tylko to Ci przeszkadza to wyślij puszkę do zdjęcia filtra. Czemu nie ?
Muszę przyznać, że trochę dziwi mnie ta dyskusja. Dylemat czy kupić E-3 lub 7D, ma sens jedynie jeśli zainwestowało się sporą kasę w szkła do olka. Wtedy wybór E-3 ma jakiś sens. Oba aparaty dzieli spora przepaść technologiczna.
Canon trochę przesadził z tymi 18 milionami. Ale daje to znacznie większą szczegółowość niż ta w E-3. Siadła też dynamika i wzrosły szumy, ale i tak iso 6400 w canonie wygląda lepiej niż 3200 w E-3. Podobnie jest z dynamiką. Ta w 7D jest większa. Nowy system pomiaru światła iFCL w 7D ma tendencję do prześwietlania zdjęć, w przeciwieństwie do tego w E-3. Tam zdjęcia są raczej niedoświetlone (co skutkuje pogorszeniem jakości w ciemnych partiach obrazu).
Opinie dotyczące 7D są zdecydowanie lepsze, niż te w przypadku E-3.
Witam!
Używałem ponad rok Zuiko 50mm f/2 i na pełnej dziurze też zauważałem, że rogi kadru oraz ogólnie miejsca w kadrze poza osobą fotografowaną przeze mnie są jakieś takie nieostre, rozmyte, no i istny bigos właśnie. Na początku myślałem, że to e-510, ale nie... kupiłem E-3 i było to samo (pewnie dlatego, że matryca ta sama).
Nie wiedząc co zrobić kupiłem Nikona. Pomyślałem, większa matryca to i więcej ostrości uchwyci zapewne. Jakie było moje zdziwienie, kiedy podpinając obiektyw 85mm zacząłem otrzymywać jeszcze bardziej nieostre zdjęcia na brzegach kadru, nawet gdy przymknąłem go do f/2.8 czy f/3.5...
Pozdrawiam!
Mariusz
Większa matryca da Ci większą ostrość. Wszystko jednak zależy od szkła, czy będzie ono wstanie oddać wszystkie szczegóły. Czytając to co piszesz, mam wrażenie, że oczekiwałeś iż przy f/2 będziesz miał ostrość w całym kadrze. A to chyba błędne założenie. Chyba, że Twoja wypowiedź ma sarkastyczny charakter?
Janko, skoro tylko to Ci przeszkadza to wyślij puszkę do zdjęcia filtra. Czemu nie ?
Dokładnie, szczególnie proste powinno to być w u4/3 ze względu na ustawianie ostrości po kontraście, chociaż może się okazać ze czyszczenie matrycy już będzie się odbywało przez użytkownika.
Muszę przyznać, że trochę dziwi mnie ta dyskusja. Dylemat czy kupić E-3 lub 7D, ma sens jedynie jeśli zainwestowało się sporą kasę w szkła do olka. Wtedy wybór E-3 ma jakiś sens. Oba aparaty dzieli spora przepaść technologiczna.
Widać od razu, kto Ci płaci... Akurat pierwszy post na forum i wychwalasz Canona, bo ktoś w to uwierzy. My tu wiemy swoje i będziemy tego bronić!
Poza tym jaka przepaść? E-3 to świetna pucha, a na wysokim ISO i tak nikt zdjęć nie robi, a jak braknie DR, to przecież można poczekać, aż na niebie nie będzie takiego ostrego słońca. Poza tym szkła pod Olka są o niebo lepsze, nie mają BF/FF, a pod Canona nie podepniesz 14-54.
Większa matryca da Ci większą ostrość. Wszystko jednak zależy od szkła, czy będzie ono wstanie oddać wszystkie szczegóły. Czytając to co piszesz, mam wrażenie, że oczekiwałeś iż przy f/2 będziesz miał ostrość w całym kadrze. A to chyba błędne założenie. Chyba, że Twoja wypowiedź ma sarkastyczny charakter?
Oczekiwałem dokładnie tego samego co forumowy towarzysz Dariusz... Może PEN będzie rozwiązaniem?
Widać od razu, kto Ci płaci... Akurat pierwszy post na forum i wychwalasz Canona, bo ktoś w to uwierzy. My tu wiemy swoje i będziemy tego bronić!
Poza tym jaka przepaść? E-3 to świetna pucha, a na wysokim ISO i tak nikt zdjęć nie robi, a jak braknie DR, to przecież można poczekać, aż na niebie nie będzie takiego ostrego słońca. Poza tym szkła pod Olka są o niebo lepsze, nie mają BF/FF, a pod Canona nie podepniesz 14-54.
Oczekiwałem dokładnie tego samego co forumowy towarzysz Dariusz... Może PEN będzie rozwiązaniem?
Niestety rozczaruje Cię, nikt mi nie płaci, a już na pewno nie Canon :) Nawet nie posiadam jego produktów :) Tak więc Twój zarzut jest bezpodstawny. Mam za sobą dwa lata użytkowania olympusa i wiem jakie ma ograniczenia, wady i zalety. Ty też jak widzę, zmieniłeś system. Skoro 4/3 jest tak doskonałe i pozbawione wad. To czemu przesiadłeś się na nikona D90?
No właśnie...bronicie i wiecie swoje. Ale czy potraficie racjonalnie dyskutować? Czy nie ma w tym pewnej dozy fanatyzmu? Hmmm...
Jak to "a na wysokim ISO i tak nikt zdjęć nie robi". Są przypadki, kiedy wysokie iso jak najbardziej się przydaje, jeśli jest ono użyteczne (a większości nowych konstrukcji tak jest), to nie ma przeszkód do korzystania z niego. Daje to większe pole manewru i możliwości. Co do kwestii dynamiki, to czy wszystko ogranicza się do "ostrego słońca"? W przypadku matrycy 4/3, wypalony kanał to częsty przypadek. A odzyskanie utraconych szczegółów w światłach, to nie taka prosta sprawa. Nie zawsze też jest możliwość, aby powtórzyć ujęcie przy innym świetle. Dochodzi też kwestia detali w cieniach.
Owszem, front i back fokus to problem, ale najnowsze konstrukcje canona dają możliwość regulacji ostrości. Olympus ma dobre, a nawet bardzo dobre szkła. Tylko do czego je podpiąć? Czy ten mityczny 14-54 to jedyny argument? Inne systemy też mają doskonałe szkła. Przepaść między E-3 a 7D istnieje. Technologiczna i jakościowa. Wygoda użytkowania i obsługi, też jest większa, niż w E-3.
No właśnie...bronicie i wiecie swoje. Ale czy potraficie racjonalnie dyskutować?
Nie. Ale potrafimy robić zdjęcia.
jaka przepaść między E-3 a 7d chyba w kręceniu filmów,tu akurat jakość zdjęć jest podobna,pewnie że Olek więcej szumi ,ale przepaści to raczej nie m
Nie. Ale potrafimy robić zdjęcia.
A czy użytkownicy canona, fuji, nikona, pentaksa, sony...nie potrafią?
Zresztą przeglądając galerie co niektórych użytkowników tego forum...jednak przez grzeczność, nie wypowiem się :)
A obiektywy? pewnie że są ,mam canona i szukam do niego szkieł ,co ciekawe jedyny chwalony uniwersalny to ef-s 15-85 i stałki ,reszta jest bo jest.
Nie dotyczy to oczywiście L i niektórych pod FF
Co do 15-85 wszyscy chwalą ale mało kto go ma.
A obiektywy? pewnie że są ,mam canona i szukam do niego szkieł ,co ciekawe jedyny chwalony uniwersalny to ef-s 15-85 i stałki ,reszta jest bo jest.
Aha, czyli poza 90% szkieł Canona (stałki, Lki, niektóre pod FF) , reszta to syf ?
To rzeczywiście poważna wada tego szkła.
Masz przecież innych producentów. Jest Sigma, Tamaron i Tokina. A 15-85 to dość kontrowersyjna konstrukcja. Sam raczej bym go nie kupił.
Pewnie że są,ale chyba wolę zostać przy szkłach Canona,tamci to dopiero mają opinię na forum(pewnie że sa wyjątki)
Olek szumi więcej ,ale szkła ma (mówcie co chcecie)świetne.
14-54 czy 12-60 że przesada z uszczelnieniami ,ale nie muszę pisać przy sprzedaży-kilka pyłków w środku których nie widać na zdjęciach-to normalny wpis przy szkłach canona i innych producentów niezależnych.
Co ciekawe ,z podstawowych szkieł ef-s, pod względem optyki najlepiej wypadają
najtańsze kity :wink:
Janko Muzykant
2.07.10, 15:09
Jesteś pewien ze to tylko szyba? Obawiam się ze problem może tkwić w mikrosoczewkach.
Tak, widziałem zdjęcia ''bez szyby'' z któregoś z pięćet chyba - rewelacja, choć mora łapie się łatwo. Niestety, link gdzieś przepadł.
Jeśli filtr korekcji barwnej nie jest z nim zintegrowany miałoby to sens do widoczków np. Aczkolwiek nie planuję na razie kupna jasnych obiektywów do olka (czyli dobrych), a na kitowych efekt najprawdopodobniej nie będzie rewelacyjny z powodu ograniczeń samego szkła. Zaczekam, aż ktoś to zrobi pierwszy :)
jaka przepaść między E-3 a 7d chyba w kręceniu filmów,tu akurat jakość zdjęć jest podobna,pewnie że Olek więcej szumi ,ale przepaści to raczej nie m
Niestety jest. Ten sam obiektyw, 450D i EP1 (czyli słabszy canon i podobna matryca jeśli nie lepsza jak w E3)
http://grejt.grejt.pl/temp/aa/450dhelios.jpg
http://grejt.grejt.pl/temp/aa/ep1helios.jpg
Pewnie że są,ale chyba wolę zostać przy szkłach Canona,tamci to dopiero mają opinię na forum(pewnie że sa wyjątki)
Olek szumi więcej ,ale szkła ma (mówcie co chcecie)świetne.
14-54 czy 12-60 że przesada z uszczelnieniami ,ale nie muszę pisać przy sprzedaży-kilka pyłków w środku których nie widać na zdjęciach-to normalny wpis przy szkłach canona i innych producentów niezależnych.
Co ciekawe ,z podstawowych szkieł ef-s, pod względem optyki najlepiej wypadają
najtańsze kity :wink:
To prawda, szkła Zuiko są wyśmienite. Ale czy to jedyny argument? Kiedy zaczyna się dyskusja między użytkownikami E-systemu a całą resztą. Fan olmpusa od razu stara się "przywalić" świetnym 14-54 lub 12-60 i...na tym koniec. Dalszych argumentów brak. Nawet w recenzji 12-60 na optyczne.pl padło zdanie, że jedyne czego można pozazdrościć użytkownikom olympusa to szkła. Bo samych lustrzanek już zdecydowanie nie.
Uszczelnienia też nie są idealne. Parę razy już widziałem na allegro 12-60 i 14-54 z dopiskami o kilku pyłkach w środku.
Co do negatywnych opinii na temat innych producentów niż Canon. To jedynie w przypadku Tamarona są one w pewnym stopniu uzasadnione (nie najlepsza jakość wykonania). Reszta trzyma dobry poziom.
15MB canona i 12MB olka ,800 iso f9
Różnica w szumie mnie zabija :wink:
Olek ogniskowa 300mm(zd70-300) Canon 250mm(efs 55-250)
Widać, że olek szumi w większym stopniu i jest to kolorowa kaszka. Może porównamy iso 3200? I na dodatek, na przykład w nocnej scenerii. Tu chyba przewaga Canona będzie aż nadto widoczna? W każdej recenzji w przypadku olympusa. Pojawia się minus w postaci wysokich szumów. Naprawdę olympus nie może konkurować z innymi lustrzankami pod względem poziomu szumów.
Janko Muzykant.mówimy o E-3 i7d ,a co do 7 d to przychylam się co do opinij
,chyba EuroLi. że upakowanie pikseli powoduje to że jego matryca zachowuje się prawie jak matryca Olka.Szczególnie w Rawach ,jpgi sa pięknie odszumione .
Janko Muzykant
2.07.10, 15:34
15MB canona i 12MB olka ,800 iso f9
No ale potencjał zeżarł kiepski obiektyw i kosmiczna ogniskowa, przy której wszystko jest rozciapane wskutek fluktuacji powietrza. Jeśli nie zamierzamy używać lepszego obiektywu to owszem, różnicy nie ma.
To trochę jak ja z penem - nie mam w planach używania czegoś lepszego niż superzoom więc mi silny aa nie przeszkadza.
Widać, że olek szumi w większym stopniu i jest to kolorowa kaszka
Kolorowa kaszka jest prościusieńka do usunięcia w sposób praktycznie bezinwazyjny.
Janko Muzykant.mówimy o E-3 i7d
7D pokona olka jeszcze mocniej :)
E3 ma według moich obserwacji silniejszy filtr aa od pena, więc i z tego powodu da się pokonać również mocniej.
No nie zgodziłby się, że jest tak prościutka do usunięcia. I nie pozostaje to bez wpływu na detale.
Janko Muzykant
2.07.10, 16:00
No nie zgodziłby się, że jest tak prościutka do usunięcia. I nie pozostaje to bez wpływu na detale.
G9, cienie +4EV czyli przypadek beznadziejny, crop, jeden ruch w szopie:
http://grejt.grejt.pl/temp/odszumianie.png
Zadowolony? :)
W tym przypadku, chyba nie ma obawy o utratę detali...bo i tak mało ich tam pozostało ;) Szumy wszystko zniszczyły. Taki rezultat faktycznie, można łatwo osiągnąć, przy wykorzystaniu rozmywania kanałów barwnych w trybie Lab. Albo przy użyciu jakiegoś pluginu do fofotszopki. Ale przyznaj szczerze - czy nie lepszym rozwiązaniem jest, kiedy masz zdjęcie bez gigantycznego szumu, wychodzące bezpośrednio z "puszki"? Bez zbytniej ingerencji w odszumianie, wyostrzanie i poprawę dynamiki oraz barwy. Bo przecież każdy z tych zabiegów, ma negatywny wpływ za jakość zdjęcia. A w przypadku olympusa, taka ingerencja jest często niezbędna.
Janko Muzykant
2.07.10, 16:57
W tym przypadku, chyba nie ma obawy o utratę detali...bo i tak mało ich tam pozostało ;) Szumy wszystko zniszczyły. Taki rezultat faktycznie, można łatwo osiągnąć, przy wykorzystaniu rozmywania kanałów barwnych w trybie Lab. Albo przy użyciu jakiegoś pluginu do fofotszopki. Ale przyznaj szczerze - czy nie lepszym rozwiązaniem jest, kiedy masz zdjęcie bez gigantycznego szumu, wychodzące bezpośrednio z "puszki"? Bez zbytniej ingerencji w odszumianie, wyostrzanie i poprawę dynamiki oraz barwy. Bo przecież każdy z tych zabiegów, ma negatywny wpływ za jakość zdjęcia. A w przypadku olympusa, taka ingerencja jest często niezbędna.
450D akurat znacznie mocniej szumi chromatycznie od np. Pena :)
Oczywiście możesz dać zdjęcie chromatycznie zaszumione z detalami - zaręczam Ci, że nic nie zniknie. I tajemnica nie jest w LABie (którego nie używam i uważam go za miejską legendę), a w obniżaniu rozdzielczości chromatycznej (miejscowym bądź globalnym).
No i oczywiście lepiej mieć od razu lepiej, ale czasem też lepiej mieć lepiej gdzie indziej, gdzie szop nie pomoże, a gorzej np. tu. Wolę mieć kolorowe farfocle i zapas ostrości (nie mylić z przykładem powyższym, bo to kompakt)
Coś takiego jak "bezstratne odszumienie" to właśnie "miejska legenda". Tryb Lab jest bardzo użyteczny i pozwala na szybszą i prostszą korekcję niż tryb RGB.
Co do "zapasu ostrości", to czy akurat E-3 ją zapewni? Hmmm...nie sądzę.
Janko Muzykant
2.07.10, 17:28
Coś takiego jak "bezstratne odszumienie" to właśnie "miejska legenda".
Bezstratne dla oka. Jak jpg.
Tryb Lab jest bardzo użyteczny i pozwala na szybszą i prostszą korekcję niż tryb RGB.
Ja tam nie widzę niczego, czego w rgb nie da się zrobić równie szybko, a przejście w lab i z powrotem wiąże się ze stratami (teoretycznymi niby, ale jednak). Ale jak kto woli...
Tak na marginesie, chętnie poznałbym jakąkolwiek wymierną korzyść laba nad rgb, wymierną dla obrazu.
Co do "zapasu ostrości", to czy akurat E-3 ją zapewni? Hmmm...nie sądzę.
No ale ja właśnie pisałem odwrotnie :)
A choćby korekta kolorystyki. Tryb lab pozwala szybciej i prościej, określić czy odwzorowanie poszczególnych barw jest prawidłowe. Wyostrzanie w trybie LAB na kanale Lightness, pozwala zachować, większą liczbę detali. A kanały barwne A i B pozostają nietknięte. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z opinią, że zmiana trybu z RGB na LAB i odwrotnie. Powoduje utratę jakości. No i jeszcze, kto dokonuje obróbki na plikach JPG?! Przecież wiadomo, że to prowadzi do degradacji jakości zdjęcia. Polecam książkę Dana Margulisa, opisuje tam jak można wykorzystać tryb LAB.
Janko Muzykant
2.07.10, 18:47
A choćby korekta kolorystyki. Tryb lab pozwala szybciej i prościej, określić czy odwzorowanie poszczególnych barw jest prawidłowe.
He, a ja naiwny używam oka :)
Wyostrzanie w trybie LAB na kanale Lightness, pozwala zachować, większą liczbę detali. A kanały barwne A i B pozostają nietknięte.
Przetransponujmy: Wyostrzanie w trybie RGB na luminancji pozwala zachować większą liczbę detali. A chrominancja pozostaje nietknięta. :)
Jeszcze nigdy nie spotkałem się z opinią, że zmiana trybu z RGB na LAB i odwrotnie. Powoduje utratę jakości.
No to dziś będziesz miał okazję po raz pierwszy :)
Po lewej oryginał rgb, w środku rgb>lab>rgb, po prawej różnica oryginału i pliku po konwersji wymnożona przez szesnaście. Oczywiście można się spierać, że wymnożenie pokazuje, iż straty są niewielkie (bez wymnożenia prawie nie widać), ale nie da się zaprzeczyć, że są. Przy mocno nieliniowych operacjach na późniejszych etapach mogą się pojawić prążki i różne takie artefakty.
(jeśli ktoś nie za bardzo rozumie - gdyby strat konwersji nie było, ostatni kwadrat byłby zupełnie czarny).
http://grejt.grejt.pl/temp/lab1.png
Żeby nikt nie mówił, że na ''normalnych'' zdjęciach tego nie ma:
http://grejt.grejt.pl/temp/lab2.png
No i jeszcze, kto dokonuje obróbki na plikach JPG?!
He, he, nie zrozumiałeś mnie zupełnie. Dałem przykład jpg jako technologii, gdzie coś stratnego dla oka może być bezstratne.
Polecam książkę Dana Margulisa, opisuje tam jak można wykorzystać tryb LAB.
Nie Ty pierwszy :)
Widziałem i częściowo nie zgadzam się. Facet trochę traktuje matematykę jak Pan Samochodzik historię.
Naprawde trzeba miec klapki na oczach by roznicy nie dostrzegac. To sa roznej klasy aparaty.
--------J
A ja proponuję Moderatorom wyrzucać bezwzględnie z klubu OC zdecydowanych oponentów sprzętu Olympusa ... Co Oni u nas robią? ... przecież w internecie miejsca nie brakuje...
ps: Oczywiście nie chodzi mi o normalnych użytkowników innych systemów, a tylko o tych, którzy obrzydzają mi wejście na stronę klubową krytyką systemu 4/3...Ewentualnie należałoby stworzyć wątek: pt: "Nie lubię Olympusa itd" i tylko tam zamieszczać głosy piątej kolumny :)
Janko Muzykant
2.07.10, 20:08
--------JA ja proponuję Moderatorom wyrzucać bezwzględnie z klubu OC zdecydowanych oponentów sprzętu Olympusa ... Co Oni u nas robią? ... przecież w internecie miejsca nie brakuje...
I zrobi się chlewik jak na innych forach.
Właśnie tu jest fajnie, bo jest szansa na rzeczową rozmowę (oczywiście pokusom 'odrzeczowiania'' niejeden ulega, ale jakoś się to jeszcze trzyma). A zarówno bezsensowne biadolenia dla zasady jak głoszenie chwały na wysokościach sensu nie ma. Trzymajmy się faktów i nie płaczmy, że czasem życie jest inne niż chcielibyśmy :)
--------J
A ja proponuję Moderatorom wyrzucać bezwzględnie z klubu OC zdecydowanych oponentów sprzętu Olympusa ... Co Oni u nas robią? ... przecież w internecie miejsca nie brakuje...
ps: Oczywiście nie chodzi mi o normalnych użytkowników innych systemów, a tylko o tych, którzy obrzydzają mi wejście na stronę klubową krytyką systemu 4/3...
-1
W sumie watek jest, "co kupić", wiadomo ze np ja będę odradzać 4/3 z wielu względów (no chyba ze ktoś makro robi ewentualnie ptaszki w oddali). Czy to źle? Chyba wszystko zależy jak się życzy osobie wybierającej. Dostęp do wiedzy i informacji powinien być nieograniczony - cenzura temu zaprzeczy.
Jedyny sens jest kasować (chyba Janko już to napisał) wypowiedzi irracjonalne.
I zrobi się chlewik jak na innych forach.
Właśnie tu jest fajnie, bo jest szansa na rzeczową rozmowę (oczywiście pokusom 'odrzeczowiania'' niejeden ulega, ale jakoś się to jeszcze trzyma). A zarówno bezsensowne biadolenia dla zasady jak głoszenie chwały na wysokościach sensu nie ma. Trzymajmy się faktów i nie płaczmy, że czasem życie jest inne niż chcielibyśmy :)
---Cenię Twoje zdanie, ale tu się nie zgadzam ... Można gadać o wadach, ale nie obrzydzać systemu...(Proszę mnie zrozumieć: pracowałem wiele lat Mamiyą RB i Hasselem z motorkiem w wersjii księżycowej i na papierze mam z E3 podobne wyniki...Nie przeczę że Nikon D700 ma pewne przewagi, ale też inne wady w stosunku do E3...)
--------J
ps: Oczywiście nie chodzi mi o normalnych użytkowników innych systemów, a tylko o tych, którzy obrzydzają mi wejście na stronę klubową krytyką systemu 4/3...Ewentualnie należałoby stworzyć wątek: pt: "Nie lubię Olympusa itd" i tylko tam zamieszczać głosy piątej kolumny :)
Ok. w OlympusClubie zostają tylko Ci co wytatuują sobie na pośladku
KOCHAM OLYMPUSA - wszystkich innych będziemy banować
Administracja dziś już spotyka się w studio tatuażu i zaczyna się dziargać...
tych z wytatuowanymi symbolami konkurencji - będziemy palić na stosie ;)
a potem banować.... albo najpierw banowac potem palić
Jest tyle miejsca na świecie ze wcale nie musimy ze soba rozmawiac i myslę ze spokojnie mozemy się mijać niezauważając się wzajemnie...
Reasumując - nie popadajmy w absurd, że jak ktoś nie wychwala Olympusa to nie ma tu dla niego miejsca...
Oczywiście jest różnica między wrogiem a fanatycznym wrogiem, tak jak i miedzy zwolennikiem jak i fanatycznym zwolennikiem
Jak dla mnie każda tego typu skrajność to wynaturzenie...
a na serio - dzięki tego typu watkom może i się człowiek czegoś nauczy jak ma otwarty umysł. tu jakiś argument padnie za tu jakiś przeciw tu jakiś przykład jeden tu drugi
itp itd...
Ok. w OlympusClubie zostają tylko Ci co wytatuują cobie na pośladku
KOCHAM OLYMPUSA - wszystkich innych będziemy banować
Administracja dziś już spotyka się w studio tatuażu i zaczyna się dziargać...
tych z wytatuowanymi symbolami konkurencji - będziemy palić na stosie ;)
a potem banować....
Reasumując - nie popadajmy w absurd, że jak ktoś nie wychwala Olympusa to nie ma tu dla niego miejsca...
Oczywiście jest różnica między wrogiem a fanatycznym wrogiem, tak jak i miedzy zwolennikiem jak i fanatycznym zwolennikiem
Jak dla mnie każda tego typu skrajność to wynaturzenie...
a na serio - dzięki tego typu watkom może i się człowiek czegoś nauczy jak ma otwarty umysł. tu jakiś argument padnie za tu jakiś przeciw tu jakiś przykład jeden tu drugi
itp itd...
-------------
Ale czy wynaturzeniem nie jest (Wasza dostojna Moderatowość) spolegliwość na wrogów systemu?--może Wam płacą u C lub N po cichu? (Podkreślam, że nie jestem wrogiem innych systemów)
eeeeeeee......
nieeeeee
irek, ja rozumiem teorie spiskowe, jeden z forumowiczów odkrył że płaci mi Canon i Sony (tylko niestety nieskończenie mało).
eeeeeeee......
nieeeeee
irek, ja rozumiem teorie spiskowe, jeden z forumowiczów odkrył że płaci mi Canon i Sony (tylko niestety nieskończenie mało).
---
No to ja się wyłączam i poczekam, jak ten klub zamienicie w apoteozę innych systemów ... powodzenia...
--------J
O-M-G człowieku, co Ci to przeszkadza? Starasz sobie wmówić, że to najlepszy sprzęt i jak ktoś pisze o jego wadach to Cie to boli i uwiera ? Troszkę dystansu, to tylko sprzęt, nie musisz się z nim utożsamiać. Kompletnie nie rozumiem Twojej chęci cenzurowania takich wypowiedzi - bo takie masz widzimisię i coś Ci to obrzydza?
Swoją drogą był wątek "dlaczego sprzedałem O", ale poleciał z niewyjaśnionych przyczyn (podobno w nowym sezonie Strefy 11 będzie to temat przewodni).
Krakowskim targiem: Wypowiedzi techniczne zostają. Wypowiedzi typu: "chyba jesteś xxx jak nie dostrzegasz. Wylatują.
Pasuje?
Grizz napisał rozsądnie...
--------J
Przewrazliwiony jestes ale wytypuje dlaczego tak uwazam. Ma by konkretnie.
Sam bylem jedna z osob ktore na E-3 czekalo, dziwne, prawda?
W momencie jak sie pojawil, mialem okazje byc na dwoch prezentacjach, aparat roczarowal, juz w dniu premiery byl zacofany w stosunku do konkurencji. Watek jest 7D vs E-3, wiec do rzeczy
Matryca, ta w E-3 jak by nie patrzyc jakoscia nie grzeszy, banding, kiepska dynamika, mocne AA. Wysokie ISO mnie nie interesowalo, to mial byc sprzet do studia. Matryca w 7D ma wady jesli ktos na sile chce je znalezc, ale to jest polityka 2w1, albo masz w cholere detalu na niskich iso, albo robisz resize i masz wysokie iso i lepsza dynamike. Jak ktos potrafi z niej skorzystac to skorzysta.
AF, jak zaczeli trabic "najszybszy na swiecie" to juz mnie zirytowalo, na prezentacji wad nie dalo sie zauwazyc, ale opinie uzytkownikow jakie sa kazdy widzi. Ale skok w porownaniu do E-1 czy E-5xx byl zauwazalny.
Do studia wystarcza, ale do reporterki bym na niego nie postawil, to co canon czy nikon dopracowuja od lat olympus w ciagu dwoch lat nie nadrobi, nie ma sie co oszukiwac. 7D ma AF wywodzacy sie z serii 1, opcji konfiguracji jest wystarczajaco duzo by nawet tam nie zagladac. Jest skuteczny i piekielnie szybki.
Uszczelnienia, mozna o nich mowic w kolko i wyolbrzymiac ich role. Dla tych co tak wyolbrzymiaja powiem tylko ze 7D ma uszczelnienia z serii 1. Malo testowalna wlasciwosc, ale nie slyszalem by narzekali na padajace 7D.
7D wnosi za to w cholere dodatkow ktore umilaja zycie, jest to poprostu sprzet nowoczesniejszy.
Lepszy wizjer, wyswietlacz, szybkosc i masa innych dodatkow. Trudno mi naprawde wskazac chociaz jedna przewage E-3. Moze cena, ale i tak E-3 jest za drogi. EDIT: mam! odchylany LCD, szukam dalej.
Obrzydza Cie prawda i fakt? Mnie obrzydza jak ktos probuje naciagnac fakty by postawic na swoim.
Szkoda ze jestes sponiewierany przywiazaniem do marki, mi wisi jakie logo ma na pasku, wygrywa najlepszy i tyle. Jak zrobia cos rewolucyjnego to kupie. Jak ustawia cene 14-35 na mniej idiotyczna i zrobia normalna puszke z godna matryca to moze i kupie. Ale budowanie ciezkiej wielkiej cegly w postaci E-3 mialo prezentowac zalety systemu?
E-1 byl ciekawszy. Byl inny a nie probowal nasladywac innych i "walczyc" z najwyzyczymi modelami innych firm. E-30 jest lepsza puszka.
Trudno mi naprawde wskazac chociaz jedna przewage E-3. Moze cena, ale i tak E-3 jest za drogi.
--------
Kolego : Kupiłem nówkę E-3 za 2.600 --brak mi słów, ze to jest drogo --nie pisz do mnie więcej a pisz na klubach Canona :)
--------
Kolego : Kupiłem nówkę E-3 za 2.600 --brak mi słów, ze to jest drogo --nie pisz do mnie więcej a pisz na klubach Canona :)
http://www.ceneo.pl/951030
Takie ceny widzi normalna osoba ktora wpadnie na pomysl jego zakupu.
http://www.ceneo.pl/951030
Takie ceny widzi normalna osoba ktora wpadnie na pomysl jego zakupu.
Trzeba się orientować kiedy ceny są odpowiednie ( z promocją )
--------
Rozumiem, że od ceny aparatu odjąłeś cenę lampy, którą w promocji dostałeś gratis? Ale to nie tak się robi.
Rozumiem, że od ceny aparatu odjąłeś cenę lampy, którą w promocji dostałeś gratis? Ale to nie tak się robi.
Odjąłem cenę obiektywu 9-18mm z promocji, który odsprzedałem --ale co nie tak się robi ? :)
Odjąłem cenę obiektywu 9-18mm z promocji, który odsprzedałem --ale co nie tak się robi ? :)
Czyli mało wart jest Twój rozrachunek. Obiektyw dostałeś w promocji, gratis. Cena sklepowa aparatu pozostała bez zmian. Był czas kiedy można było sobie zwrócić w taki czy inny sposób kwotę zakupu E-3, przynajmniej w jakimś stopniu. Nie znaczy to jednak, że aparat był tańszy. Cena utrzymuje się na bardzo podobnym poziomie od dwóch lat, jeśli nie więcej.
Tak robią OlyJedi....reszta Padawanów(chyba tak),musi bulic:wink:!
Trzeba się orientować kiedy ceny są odpowiednie ( z promocją )
Dzisiaj w promocjach widze tylko PEN-y
http://www2.olympus.pl/consumer/208_20065.htm
Wiec musze znalezc prawie 4000PLN na zakup body. Jesli ktos kupuje ten aparat bo mu pasuje to na pewno wolalby wydac mniej.
--------
Ja za mojego E-3 w takim razie zapłaciłem 1200 zł, a sprzedałem za 2700 zł. I jak tu nie kochać Olympusa? :)
A obecna cena to śmiech, na sali i tyle w temacie. To powinno kosztować 3 tys max. Tym bardziej, że niebawem wchodzić ma następca E-3/E-30 czyli ten aparat modułowy. Zastanawia mnie tylko co to będą za moduły.
W kwestii rozdzielczości tak. Pytanie, co z dynamiką tonalną? Ja odniosłem wrażenie, że jest gorzej w stosunku do posiadanego przeze mnie dwa lata temu D300. Wrogiem 7D nie jestem, bo samo body bardzo mi przypadło do gustu. Pytanie czy dla osoby, która nie przywiązuje większej wagi do trybu filmowania 50D nie jest jednak lepszym wyborem?
Kompleksy S4INT. Kompleksy. O ile dobrze pamiętam, to Irek50 posądził posiadaczy aparatów FF o materialne wywyższanie się.
W kontekście cen 7-14, 14-35 i 35-100 pozostaje jedynie się uśmiechnąć.
Pozdrawiam
Dokładnie.
Moim zdaniem tytuł tego wątku powinien brzmieć:
E-3 czy 50D
A w jakim kontekście kupowanie "FF" nie nosi znamion choroby?
Na przykład dla reporterki w słabym oświetleniu i przy bardzo dużych powiekszeniach (pod warunkiem stosowania szkła z najwyższej półki :)
Boys, Boys, Boys... ;)
Tak sobie czytam, czytam i czytam i... IMHO ta dyskusja jest bez sensu.
Sprzeczacie się o sprzęt z różnych "epok" technologicznych
E-3 Data premiery: 2007-10-17
EOS7D Data premiery: 2009-09-01
Toż to dwa lata świetlne dzieli te puszki.
Jeśli już porównywać coś do E-3 to EOS40D który miał premierę 2007-08-20,
lub na upartego EOS50D z dn. 2008-08-22.
Trzeba poczekać na E-5 by można go było postawić w zawody z EOS7D.
Ale ja tam się nie znam, pewnie nie mam racji :oops:
Nota-bene marzyło mi się E-3 tylko zabijało swoją ceną (co zresztą czyni dalej),
natomiast 50D był sporo tańszy w momencie premiery, więc...
Pozdrówka!
Wybór zawsze należy do tego kto jest w stanie zainwestować, no cóż twarde reguły rynku:). Tak naprawdę Oly nie wystarczał mi na ptaki, choć kasprzyk może mieć odmienne zdanie. Dlatego nabyłem 40D i 400 f5,6 Canona i na razie uczę się. Olka zostawiam, bo do wszystkiego innego wystarcza mi w zupełności!
Mam taką samą sytuację :) Tylko sprzęt inny nabyłem :) Pozdrawiam !!
EuroLiberty
3.07.10, 12:16
7D pokona olka jeszcze mocniej :)
E3 ma według moich obserwacji silniejszy filtr aa od pena, więc i z tego powodu da się pokonać również mocniej.
W kwestii rozdzielczości tak. Pytanie, co z dynamiką tonalną? Ja odniosłem wrażenie, że jest gorzej w stosunku do posiadanego przeze mnie dwa lata temu D300. Wrogiem 7D nie jestem, bo samo body bardzo mi przypadło do gustu. Pytanie czy dla osoby, która nie przywiązuje większej wagi do trybu filmowania 50D nie jest jednak lepszym wyborem?
Janko interesuje mnie Twoja opinia nt 50D. Na mnie ten aparat robi bardzo pozytywne wrażenie. Wraz z 17-40/4.0 L i 70-200/4.0 L stanowi względnie tani zestaw.
Pozdrawiam
Na przykład dla reporterki w słabym oświetleniu i przy bardzo dużych powiekszeniach (pod warunkiem stosowania szkła z najwyższej półki :)
Bzdury. Typowa wypowiedz osoby ktora nie miala puszki FF w reku.
Doplacajac 2500PLN do E-3 masz A850, to ukazuje absurd cenowy E-3.
Puszki FF pracuja doskonale nawet na obiektywach za 100PLN, podepnij to samo M42 do E-3 a pozniej do FF.
Za ponad 1000PLN mniej mamy 50D ktory jest lepszym wyborem od E-3.
Mam wrazenie ze kupiles E-3 malo swiadomie i teraz nie mozesz czytac faktow na jego temat. Tak jakbym ja mial udowadniac ze moj 5dmkII ma lepszy AF od D700.
Witam !
Czytalem, ze szkla "L" sa przez Canona przeznaczane dla
profesjonalnych fotografow i... musza kosztowac bo z ich
jakosc jest przygotowana pod wysokie wymagania.
Moze pokaze co Canon rozumie... przez profesjonalne wysokie wymagania.
Oto zdjecie wykonane przez szklo (EF 24-105/4 L) za... ponad 3 tys. zl i bardzo
czesto polecane i uzywane w FF.
Tak wyglada obraz dla pelnej dziury z tego cuda.
36042
Czy uzytkownicy majacy Olki i zoomy tez maja takie efekty
na swoich zdjeciach ?
Pozdrawiam
Bzdury. Typowa wypowiedz osoby ktora nie miala puszki FF w reku.
Doplacajac 2500PLN do E-3 masz A850, to ukazuje absurd cenowy E-3.
Puszki FF pracuja doskonale nawet na obiektywach za 100PLN, podepnij to samo M42 do E-3 a pozniej do FF.
Za ponad 1000PLN mniej mamy 50D ktory jest lepszym wyborem od E-3.
Mam wrazenie ze kupiles E-3 malo swiadomie i teraz nie mozesz czytac faktow na jego temat. Tak jakbym ja mial udowadniac ze moj 5dmkII ma lepszy AF od D700.
-----------Hehehe --Napisał mi na priv ktoś poważny, że forum Olympusa nie jest już forum Olympusa (czyli podzielił moją opinię )--Spadam z dyskusji i w związku z tym napiszę coś do dyrekcji firmy OLYMPUS (bo firma płaci prowadzącym stronę za promowanie innych systemów) --Moderatorzy zablokujcie mi konto !... --Zdjęć z galerii nie usuwam --czekam aż Was usuną... (mimo uprzedniej zgody z Grizzem usunął mój post w kontekście obrony OLYMPUSA--skandal ! ) Tymczasem żegnam...
ps: Zniechęciliście Roberta, (willow32), Piotra Grzesia, a teraz mnie --spadajcie stąd chłopcy ... <pozostaję z szacunkeim do fotomica>
-----------Hehehe --Napisał mi na priv ktoś poważny, że forum Olympusa nie jest już forum Olympusa (czyli podzielił moją opinię )--Spadam z dyskusji i w związku z tym napiszę coś do dyrekcji firmy --Moderatorzy zablokujcie mi konto !... --Zdjęć z galerii nie usuwam --czekam aż Was usuną... (mimo uprzedniej zgody z Grizzem usunął mój post w kontekście obrony OLYMPUSA--skandal ! ) Tymczasem żegnam...
Przepraszam Cię Irku, ale sam sie zgodziłeś, ze maja być wypowiedzi konkretne... mówienie, ze kupowanie czegoś to choroba pod konkretność nie podpada.
Chcesz rzeczowej dyskusji od innych, to sam ją prowadź.
Bez dalszego komentarza z mojej strony... bawcie się w swoim gronie... (jeśli grizz nie zrozumiał mojego uprzedniego tekstu (który krytykował), to jego problem)
Przypominam. Ad rem. Nie jechać po sobie nawzajem.
Bez dalszego komentarza z mojej strony... bawcie się w swoim gronie...
Irku z całym szacunkiem, ale czy żeby udzielać się na tym forum trzeba mieć aparat marki Olympus? Bo nigdzie tego w regulaminie nie znalazłem. Wg mnie to chyba lepiej, że na forum wypowiadają się osoby, które mają inne spojrzenie na konkretne zagadnienia, niż jakby miało być poklepywanie po plecach:
user1: E-3 wspaniałym aparatem jest
user2: Witam! Żebyś wiedział user1, miałem kiedyś D3x, ale z E-3 powstają lepsze zdjęcia, zwłaszcza w rogach, gdzie zazwyczaj jest najwięcej ważnych detali...
user3: Macie racje Panowie, dobrze że mamy to forum, jest pięknie odkąd pozbyliśmy się tego gościa od HDRów i jego kumpli szumowin...
user1: Dokładnie, jesteśmy najlepsi a inni nam zazdroszczą.
Przykład nieco przerysowany, albo więcej niż nieco, ale czy tego właśnie chcemy? Mamy wolność słowa, każdy może uważać i mówić co chce, byleby tylko umiał uargumentować swoje wypowiedzi, a im argumenty z obu stron rzetelniejsze, tym forum bardziej zyskuje, gdyż po to jest, aby właśnie dyskutować na wszelkie fotograficzne zagadnienia...
Irku z całym szacunkiem, ale czy żeby udzielać się na tym forum trzeba mieć aparat marki Olympus? Bo nigdzie tego w regulaminie nie znalazłem. Wg mnie to chyba lepiej, że na forum wypowiadają się osoby, które mają inne spojrzenie na konkretne zagadnienia, niż jakby miało być poklepywanie po plecach:
Przykład nieco przerysowany, albo więcej niż nieco, ale czy tego właśnie chcemy? Mamy wolność słowa, każdy może uważać i mówić co chce, byleby tylko umiał uargumentować swoje wypowiedzi, a im argumenty z obu stron rzetelniejsze, tym forum bardziej zyskuje, gdyż po to jest, aby właśnie dyskutować na wszelkie fotograficzne zagadnienia...
----------------------------------------------------------------------------------------
Nie jestem bynajmniej wrogiem innych systemów, ale zniechęcanie do OLYMPUSA jest tu nagminne...(i nie jestem w tej opinii osamotniony) --pozdrówka
Nie jestem bynajmniej wrogiem innych systemów, ale zniechęcanie do OLYMPUSA jest tu nagminne...(i nie jestem w tej opinii osamotniony) --pozdrówka
Czyli jak pisać o O to tylko pozytywnie albo wcale jeśli ma się inne zdanie?
Czyli jak pisać o O to tylko pozytywnie albo wcale jeśli ma się inne zdanie?
Jeśli widzisz same wady to nie pisać ... pisać wtedy na innym forum np NIKONA lub optyczne.pl (Pytałem wciąź bez odpowiedzi, co trzyma na tym forum zdecydowanych przeciwników 4/3 ... przecież ten klub miał swoją funkcję promocji firmy ...)
Jeśli widzisz same wady to nie pisać ... pisać wtedy na innym forum np NIKONA lub optyczne.pl (Pytałem wciąź bez odpowiedzi, co trzyma na tym forum zdecydowanych przeciwników 4/3 ... przecież ten klub miał swoją funkcję promocji firmy ...)
Nie sądzisz, że to trochę jak w Korei Północnej? Tam piłkarze, którzy wyjeżdżają z reprą na mecze za granicę, mają zakaz opowiadania jak się żyje ludziom poza granicami komunistycznego państwa.
A co mnie tu trzyma? Towarzystwo głównie, bo to przecież ludzie tworzą forum. Poza tym przyzwyczajenia, bo jestem tutaj od jakichś 2 lat jak nie więcej...
Nie sądzisz, że to trochę jak w Korei Północnej? Tam piłkarze, którzy wyjeżdżają z reprą na mecze za granicę, mają zakaz opowiadania jak się żyje ludziom poza granicami komunistycznego państwa.
A co mnie tu trzyma? Towarzystwo głównie, bo to przecież ludzie tworzą forum. Poza tym przyzwyczajenia, bo jestem tutaj od jakichś 2 lat jak nie więcej...
POWODZENIA W OBRZYDZANIU SYSTEMU --ale dlaczego w takim razie ta strona ma się nazywać OLYMPUS KLUB ?
--------------------------------------------------
ps: Teraz naprawdę się wyłączam, przepraszam ewentualnie innych za brak dyskusji z mojej strony...
Janko Muzykant
3.07.10, 15:45
Janko interesuje mnie Twoja opinia nt 50D. Na mnie ten aparat robi bardzo pozytywne wrażenie. Wraz z 17-40/4.0 L i 70-200/4.0 L stanowi względnie tani zestaw.
W mojej opinii 50D jest starszy technologicznie od 550D oferując odrobinę niższą rozdzielczość, ale i dynamikę. Plusy - wiadomo, lepiej się trzyma itd. Ceny podobne, co rzadko ma miejsce, widać 60D na horyzoncie.
17-40 dziś to przeciętnie, żeby nie powiedzieć dziadostwo. Owszem, może się przydać do ff, ale jak nie ma w planach takiej opcji, 17-55 bez dwóch zdań. 70-200/4 ponadczasowy choć ze stabilizacją mieć go lepiej... tylko 2 tysiące drożej :)
Oto zdjecie wykonane przez szklo (EF 24-105/4 L) za... ponad 3 tys. zl i bardzo czesto polecane i uzywane w FF.
Tak wyglada obraz dla pelnej dziury z tego cuda.
36042
Czy uzytkownicy majacy Olki i zoomy tez maja takie efekty na swoich zdjeciach ?
Ale chyba wszyscy wiedzą o problemie winiety w tym obiektywie i kupują to świadomie, gdyż winietę łatwo zlikwidujesz, a nieostrości nie :)
Ten obiektyw był przeze mnie brany pod uwagę jako alternatywa 15-85 do łażenia po górach, ale w końcu olek wygrał ze względu na gabaryty i uniwersalność (kosztem jakości).
Nie jestem bynajmniej wrogiem innych systemów, ale zniechęcanie do OLYMPUSA jest tu nagminne...(i nie jestem w tej opinii osamotniony)
No ale niestety nie ma się olek czym chwalić. Drogo i sto lat za... u4/3 ma tę zaletę, iż jest mały i chwilowo konkurencji niewiele.
70-200/4 ponadczasowy choć ze stabilizacją mieć go lepiej... tylko 2 tysiące drożej :)
Mój znajomy dorwał teraz 70-200/2.8L IS za 4100 zł, co prawda używka, ale stan bdb. Za tą cenę takie szkło to marzenie.
Irku - czy pisanie o tym, że Olek jeśli chodzi o matryce jest w tyle to obrażanie? Czy projektanci firmy nie są tego świadomi?
----------------------------------------------------------------------------------------
Witam !
Mysle, ze wiele zalezy od tego co komu potrzeba i z czego jest
zadowolony.
Niestety konkurencja produkuje tanie i niezle puszki i
ludzie zastanawiaja sie czy lepiej miec system A czy system B.
FF - zaczyna zdobywac coraz wieksza popularnosc a APS-C
robi sie szybszy z celniejszym AF-em i dostaje wieksza ilosc
pixeli. Niestety tego nie oferuje na dzien dzisiejszy Olek
E-3 a Canon 7D wymiata... tego olka bo jest nowszy
konstrukcyjnie i ma lepsze rozwiazania technologiczne.
Do tego 7D kreci filmy HD o rewelacyjnej jakosci.
To naprawde sa argumenty za 7D i trudno tutaj
mowic o zlej woli czy podkopywaniu Olka.
Wsrod moich znajomych 3 osoby maja olki z nizszej polki i
foca amatorsko na wycieczkach i okazjonalnych imprezach i sa
bardzo zadowoloni z jakosci zdjec ze swoich uszczelnionych
obiektywow ktore produkuja wysokiej jakosci obrazy.
Dla nich wazne okazaly sie inne wymagania i gdyby mieli E-3 czy 7D
watpie czy potrafiliby wykorzystac te lepsze puszki.
Ostatnio kolega co mial E-510 zmienil na E-30 i jest super
zadowolony i ciesze sie, ze spelnil swoje marzenia i wykona
zestawem (ZD 14-54, ZD 40-150, ZD 70-300) duzo fajnych
zdjec ze swojego urlopu.
Pozdrawiam
Irku - czy pisanie o tym, że Olek jeśli chodzi o matryce jest w tyle to obrażanie? Czy projektanci firmy nie są tego świadomi?
Kurcze muszę jeszcze Ci odpisać : Nigdzie nie pisałem o obrażaniu, ale o obrzydzaniu systemu... nie kierowałem moich tekstów szczególnie pod Twoim adresem, lecz ogólnie ... koniec
Irku, a może po prostu pisać merytorycznie - jak na przykład Janko ??
Nie wdawać się w przepychanki a dyskutować na temat
nie agitować żeby wywalić tych co Olympusów nie mają
i nie insynuować że administracja jest be bo jest na usługach wrogich firm
i dostaje za to po cichu pieniądze...
Bo jeśli mam być szczery to lekko to obraża... Przynajmniej mnie...
Janko jakoś potrafi wypowiedzieć się w wątku pisząc merytoryczne argumenty a nie krzycząc że już dawno nie ma prawdziwych Olytalibów...
tyle ode mnie - sorki za OT
Janko Muzykant
3.07.10, 16:43
Mój znajomy dorwał teraz 70-200/2.8L IS za 4100 zł, co prawda używka, ale stan bdb. Za tą cenę takie szkło to marzenie.
No, dopóki nie trzeba go nosić :)
Irku - trudno odmówić Ci po części racji, jest sporo trollowania i narzekania na Olka, niektórzy zachowują się tak jakby z tego uczynili jakąś misję, godną lepszej sprawy. Z jednej strony z tym walczymy i staramy się nie tolerować bezsensownych postów, z drugiej trudno kogoś wyrzucać tylko dlatego, że pisze krytycznie o Olympusie, szczególnie jeżeli podaje argumenty.
Nie da się też nie zauważyć innego zjawiska - nie pije tu akurat do Ciebie - objawiającego się zdaniami typu "Olympus jest the best" wypowiadanych z mocą paradygmatów religijnych, nie podlegających dyskusji. Takie postawy nie mniej chyba czynią szkody Olympusowi niż rozsądne, nawet krytyczne argumenty. To chyba nie o to chodzi, żeby z forum uczynić taką Oly-talibksą ambonę zamkniętą na dyskusję.
Tu chodzi o rozsądek - zarówno maniakalne wychwalanie jak i zniechęcanie do sprzętu naraża piszącego na śmieszność i utratę wiarygodności. Nie dajmy się zwariować - to tylko sprzęt, wszystko ma lepsze i gorsze strony, chodzi o to, żeby wybrać odpowiednio dla siebie i nie twierdzić, że to najlepsze dla kogoś innego.
Amen. Przepraszam za offtop.
Oto zdjecie wykonane przez szklo (EF 24-105/4 L) za... ponad 3 tys. zl i bardzo
czesto polecane i uzywane w FF.
Oto zdjecie wykonane przez szklo ZD 14-35/2 za ponad 9 tys PLN (!).
http://optyczne.pl/upload2/34820_oly14-35_odbl14.jpg
To z drugiego szkla 35-100 za ponad 8tys PLN
http://optyczne.pl/upload2/28528_oly35-100_35_f8.jpg
Wole usuwac winiete niz odblaski, usuwanie winiety moge wlaczyc w body, mozna wlaczyc dla odblaskow w olympusie?
Oba szkla maja tez fatalna opinie w kwestii AF.
Gdyby szkla top pro byly bez wad i wyszedl by mityczny E-5 na poziomie przynajmniej 7D to pewnie pojawilaby sie i sprzedaz takich zestawow
Tutaj jest porównanie fotek z E-P1 z C7D
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/olympus_e-p1_review.htm
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img693.imageshack.us/img693/455/34820oly1435odbl14.jpg)
źródło (http://img693.imageshack.us/img693/9875/28528oly3510035f8.jpg)
Wole usuwac winiete niz odblaski, usuwanie winiety moge wlaczyc w body, mozna wlaczyc dla odblaskow w olympusie?
Gdyby szkla top pro byly bez wad i wyszedl by mityczny E-5 na poziomie przynajmniej 7D to pewnie pojawilaby sie i sprzedaz takich zestawow
Teraz lepiej?
Teraz lepiej?
a co z tego wynika ?
moge Ci zrobić takie zdjecie dowolnym obiektywem.
zaróno za 100 PLN jak i za 25000
Napisz plis co z tego wynika bo nie rozumiem :)
Jak już chcesz porównywać to zobacz odblaski z C 16-35,taki canonowski odpowiednik ZD 14-35 ,fotki są do wglądy na Optycznych, można też porównać kilka innych szkieł.
Ludzie, zdjęcią byście porobili. Do tej pory myślałem, że o to w tym wszystkim chodzi. Ale znowu okazuje się, że mając nieodpowiedni sprzęt, nie ma po co w ogóle go wyciągać.
Takie dyskusję sa idiotyczne. Pamiętajmy o jednym - podobnie jak w piłce - sprzęt nie gra :p
Ale 24-105 problemow takich nie ma.
16-35 nie lubie, mam nadzieje ze zrobia w koncu 14-24 albo 16-35III.
Dzisiaj robilem sporo zdjec pod swiatlo, jak to sie zdarza slonce pojawialo sie tez w kadrze i powinno zrobic mase odblaskow a kontrast powinien spasc do zera. Szklo kupione za ok 40PLN, m42.
Te akurat ida do kosza, ale odblaskow nie ma.
http://217.153.45.179/album/album134/IMG_0915.sized.jpg
http://217.153.45.179/album/album134/IMG_0923.sized.jpg
http://217.153.45.179/album/album134/IMG_0913.sized.jpg
Na zadnym nie zlapalem przeszkadzajacych odbic.
a co z tego wynika ?
moge Ci zrobić takie zdjecie dowolnym obiektywem.
zaróno za 100 PLN jak i za 25000
Napisz plis co z tego wynika bo nie rozumiem :)
Nie wiem co z tego wynika. Ja tylko poprawiłem linki do zdjęć ;-)
Tylko czego mają dowodzić te zdjęcia?
Nie znam szkła, które w takiej sytuacji - ze słońcem w rogu kadru nie da blików po przekątnej, może w jednym szkle będą ciut mniejsze czy inne, ale śmiem twierdzić, że każdy obiektyw podobnie się zachowa. Jak się mylę niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu.
Mało tego - cena tu niewiele wnosi, im jaśniejsze szkło (a więc droższe), tym łatwiej bliki złapać - ot. chociażby niech ktoś porówna Nikkory 50/1.4 i 50/1.8 na pełnej dziurze.
Akurat 35-100 pod słońce pracuje ładnie , chciałem nim robić portrety z blikami - takie klimatyczne - prawie pod słońce, dość trudno uzyskać bliki czy refleksy, tak żeby efekt był spektakularny. Na poniższym zdjęciu tafla słońca była minimalnie nad lewym górnym rogiem kadru i jest ładnie - bez blików, kontrast nie poleciał.
źródło (http://img251.imageshack.us/img251/3923/p6044928.jpg)
Nie żebym bronił ZD 35-100, pod światło potrafi on zaliczyć wtopy, ale w innych sytuacjach. Wewnątrz ciemnego kościoła, zdjęcia ludzi, w części kadru otwarte drzwi (słoneczny dzień) i takie zamulenie, zadymienie kadru, dość znaczne, przeszkadzające, na pewno większe niż w ZD 50 czy 14-54. Pokazałbym foty obrazujące zjawisko, ale są tam ludzie, których nie pytałem o zgodę... I to mógłbym zaliczyć do wad tego szkła, ale nie bliki w kadrach jak z Optycznych.
a ja lubię bliki, zupełnie mi nie przeszkadzają
Tylko czego mają dowodzić te zdjęcia?
Nie znam szkła, które w takiej sytuacji - ze słońcem w rogu kadru nie da blików po przekątnej, może w jednym szkle będą ciut mniejsze czy inne, ale śmiem twierdzić, że każdy obiektyw podobnie się zachowa. Jak się mylę niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu.
Mało tego - cena tu niewiele wnosi, im jaśniejsze szkło (a więc droższe), tym łatwiej bliki złapać - ot. chociażby niech ktoś porówna Nikkory 50/1.4 i 50/1.8 na pełnej dziurze.
To post bardziej do Darka, narzeka ze szklo za 3kPLN ma wieniete a dla niego to koniec swiata. :lol:
Wiec pokazuje ze szklo za 9kPLN ma kiepskie powloki. Od nich zalezy ilosc i intensywnosc odbic. Nie ma szkiel idealnych, ale z dwojga zlego wole winiete, nie trzeba pozniej w PS dorabiac :wink:
Ale 24-105 problemow takich nie ma.
Na zadnym nie zlapalem przeszkadzajacych odbic.
W żadnym z tych zdjęć nie ma słońca w rogu kadru. Jak dorwę 24-105 z C5D mkII, może nawet jutro, zrobię bliki specjalnie dla Ciebie ;-)
Edit: - myślałem, że Twoje sample są z 24-105.
W żadnym z tych zdjęć nie ma słońca w rogu kadru. Jak dorwę 24-105 z C5D mkII, może nawet jutro, zrobię bliki specjalnie dla Ciebie ;-)
Jutro moge porobic specjalnie dla Ciebie takim zestawem slonce w rogach :)
Zdjecia robione M42, na drugim jest slonce na gorze kadru, na dole cos powinno sie pojawic. Bliki sa jak bokeh, moga byc ladne ale moga i przeszkadzac, zalezy od zafarbu ilosci itp.
Bez przesady... z tą fatalnoscią... jedyne na co narzekali klubowicze to 14-35 które było w kazimierzu.
Miało być o puszkach, a schodzicie na szkiełka.
Pozdrówka!
Bez przesady... z tą fatalnoscią... jedyne na co narzekali klubowicze to 14-35 które było w kazimierzu.
Ot, ciekawostka, bo nawet z moim E-3 ZD 35-100 pracował jak błyskawica. Miałem okazję zapiąć 14-35 i też szło elegancko. Natomiast celność AF, to już problem puszki (E-3).
Na E-500 czy E-510 nie pamietam dokladnie dzialal malo pewnie i czesto doostrzal.
35-100 dzialal gorzej, 14-35 troche lepiej.
Na e-3 nie mialem przyjemnosci.
zastanawiam sie nad mala zmiana,chcialbum cos z wyzszej polki
A napiszesz cos wiecej o swoich potrzebach?
Ot, ciekawostka, bo nawet z moim E-3 ZD 35-100 pracował jak błyskawica. Miałem okazję zapiąć 14-35 i też szło elegancko. Natomiast celność AF, to już problem puszki (E-3).
E-3 ma problemy z celnością?
E-3 ma problemy z celnością?
Zdarza mu się, dużo zależy od szkła i wersji oprogramowania w aparacie. Część użytkowników zauważyła problem po aktualizacji firmware do 1.4, jest duży wątek na ten temat na forum, a nawet opisana metoda jak chałupniczą metodą cofnąć oprogramowanie do 1.2.
Zbanowany Król tez narzeka na 35-100 :P ze szybkie jak babcia emerytka
zastanawiam sie nad mala zmiana,chcialbum cos z wyzszej polki
A moze znajdz w swojej okolicy sklep, ktory ma w ofercie oba, albo jakichs uzytkownikow z Twoich okolic - i przekonaj sie sam.
I nie zapomnij podzielic sie wrazeniami z powrotem na forum :-)
Zbanowany Król tez narzeka na 35-100 :P ze szybkie jak babcia emerytka
A wysłał go do serwisu jak kiedyś rozmawialiśmy?
E-3 nie ma grzybka do zmiany trybu fotografowania (P, A ,S ,M itp.) i przycisku AF-ON ale dużo informacji wyświetla na ekranie (dodatkowy plus, ten ekran jest ruchomy), oba aparaty mają wygodny grip i naciskanie spustu migawki przez dłuższy czas nie sprawia trudności. Na twoim miejscy wybrał bym Olympusa E-3 między innymi dlatego, że masz już liczny sprzęt olka.
:canonbe2::esystem:
P.S. ja np. nie mam tak dużo sprzętu Olympusa, tylko O. e-410 i 14-42mm reszta to tamron 80-250/f 3.8 helios 58/2 i flektagon 35/2.4 + pierścienie pośrednie ronione na zamówienie i dwie lampy
Zdarza mu się, dużo zależy od szkła i wersji oprogramowania w aparacie. Część użytkowników zauważyła problem po aktualizacji firmware do 1.4, jest duży wątek na ten temat na forum, a nawet opisana metoda jak chałupniczą metodą cofnąć oprogramowanie do 1.2.
W moim przypadku cofnięcie softu do 1.2 pogorszyło tylko sytuację dlatego nie polecam tej zabawy. Na dnia wróci mi body z serwisu (już 2gi raz wysłane w tym samym celu---> mam nadzieję, że naprawią bo jak nie to będzie niedobrze...) Jest to zdecydowanie, ża duża wtopa jak na korpus pokroju E-3.