Zobacz pełną wersję : LukasAMD -> Przemków
Witam,
od jakiegoś czasu hobbystycznie "pstrykam", w tym roku sprawiłem sobie E-520, poprzednio używałem SP-550UZ.
Chciałbym prosić o opinie, co warto "w sobie" zmienić i poprawić, na co zwracać większą uwagę:
http://picasaweb.google.com/lukasamd
poprawić należy to, żeby zdjęcia wstawiać bezpośrednio w tym wątku.
pozdrawiam
Przeglądając poszczególne kategorie, mogę jedynie ogólnie stwierdzić, że nie jest źle. Ale muszę też powiedzieć, że nie są to jakieś odkrywcze kadry. Na początek każdy z zachwytem fotografuje wszystko do w około. Mógłbyś więcej uwagi poświęcić kadrowaniu, czasami jest coś niepotrzebnie ucięte. Czasami też musisz zdecydować się na powiększenie głębi ostrości by cały motyw mieścił się w niej.
Ze zdjęć które zwróciły moją uwagę mógłbym wymienić 9 fotografie z galerii makro-krople. Ideałem w tym zdjęciu byłoby złapanie wszystkich, szczególnie największej kropli, w polu ostrości.
Zdecydowanej większości tych zdjęć przydałaby się jakaś obróbka. Widać, że są to surowe zdjęcia z aparatu. Obróbka mogłaby wyciągnąć pewne elementy które teraz chowają się w cieniu.
Byłoby dobrze gdyś na początek wybrał kilka, powiedzmy 5, zdjęć ze wszystkich swoich galerii do zaprezentowania w tym wątku. Byłoby łatwiej o nich dyskutować.
To może wydawać się trudne, ale w powodzi obrazków wypluwanych tysiącami z aparatów cyfrowych trudno dziś wyłapać te najbardziej interesujące. Na autorze spoczywa obowiązek selekcji, doboru i przede wszystkim niezanudzenia widza swoją twórczością.
Ajjj...dużo masz tych zdjęć tam, więc sam rozumiesz, że trudno odnieść się do wszystkich. Musisz wybrać najlepsze wg Ciebie i pomału, po 2-3 nam prezentować. :wink:
Tak ogólnie - niektóre zwracaja uwagę. Zauważyłam też sporo, gdzie horyzont leci. Takie zdjęcia należy prostować - zwłaszcza te krajobrazowe.