Zobacz pełną wersję : fotografowanie z wyświetlaczem w E-3
Witam po raz pierwszy:wink:
Dziś zostałam szczęśliwą (mam nadzieję że tak mi zostanie) posiadaczką E-3. Mam mały problem, Wam pewnie wyda się śmieszny. Czy chcąc wykorzystywać przy pstrykaniu wyświetlacz zamiast wizjera koniecznie trzeba przed naciśnięciem spustu migawki wciskać guziczek AEL/AFL? Nie ma innego sposobu? Przeczytałam instrukcję, ale znalazłam tylko to, a mało to wygodne.
Jak już się ubawicie tą moją zagwozdką to bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję:)
Witam po raz pierwszy:wink:
Dziś zostałam szczęśliwą (mam nadzieję że tak mi zostanie) posiadaczką E-3. Mam mały problem, Wam pewnie wyda się śmieszny. Czy chcąc wykorzystywać przy pstrykaniu wyświetlacz zamiast wizjera koniecznie trzeba przed naciśnięciem spustu migawki wciskać guziczek AEL/AFL? Nie ma innego sposobu? Przeczytałam instrukcję, ale znalazłam tylko to, a mało to wygodne.
Jak już się ubawicie tą moją zagwozdką to bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję:)
Jeżeli nie masz złapanej wcześniej ostrości, to raczej tak. Można też sobie zamienić w menu przycisk AEL/AFL na funkcyjny (ten bliżej kciuka, obok [...] ).
możesz ustawić MF
i sobie ręcznie ustawiać ostrość
dla mnie to wygodniejsze
Można też ustawić priorytet ostrości i po prostu wcisnąć spust migawki do końca, wówczas aparat nie zrobi zdjęcia, dopóki nie potwierdzi ostrości.
Przy ustawionym autofokusie (czyli nie ręcznym) nic oprócz spustu migawki nie musisz naciskać - w żadnym trybie. W każdym wypadku aparat i tak najpierw będzie mierzył ekspozycję i łapał ostrość. Tylko musisz brać poprawkę, że w związku z tym może być nawet spora zwłoka między naciśnięciem spustu a faktycznym otwarciem migawki (w......jące czasami):wink:
Jeśli natomiast masz na myśli samo włączenie trybu podglądu, to przecież jest do tego dedykowany przycisk...
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedzi:)
Robię reportaże, ważny jest czas. Niestety jestem krótkowidzem, AF bardzo mi ułatwia życie i raczej na MF nie przeskoczę. tak więc pozostaje mi do perfekcji opanować ten dziwny sposób korzystania z podglądu no i ograniczyć podgląd do minimum. Ale to nic, aparacik i tak mi się podoba. Pozdrawiam:)
Robię reportaże, ważny jest czas.
W tych kategoriach LV akurat wypada najsłabiej i dają się we znaki wszystkie wady takiego rozwiązania. Kiepsko się nadaje, mówiąc krótko.
...Niestety jestem krótkowidzem, AF bardzo mi ułatwia życie i raczej na MF nie przeskoczę...
E-3 nie posiada hybrydowego AF, więc na LCD widać tylko wstępną (mniej więcej) ostrość, która i tak będzie ustawiana czujnikami przesunięcia fazowego po naciśnięciu guzika spustowego. Dopasuj sobie ostrość własnego widzenia w wizjerze, pokrętełko pozwala dopasować korekcję do -3 dioptrie i celuj po prostu w wizjerze, bez okularów. W razie potrzeby, gdyby pokrętło dało niedostateczną korektę, możesz zastapić zwykłą muszlę oczną muszlą z soczewką -3 dioptrie (DE-N3).
Pozdrawiam
Jack
Pepe050692
29.06.10, 22:32
Jak dla mnie to LV w e-3 to porazka .Aparat nie wytrzymuje nawet 200 zdjec bo bateria siada :( . Tak dla zabawy to moze i fajny bajer ale w dluga podroz bez ladowarki to strach wlaczac.
Jak dla mnie to LV w e-3 to porazka .Aparat nie wytrzymuje nawet 200 zdjec bo bateria siada :( . Tak dla zabawy to moze i fajny bajer ale w dluga podroz bez ladowarki to strach wlaczac.
A jaki to problem miec w zapasie naladowane akumulatory?
Całkiem znośny wynik,LCD jest bardzo prądożerny.
200 zdjęć to jest sporo, ponad 5 filmów 36-klatkowych, mało kiedy udało mi się tyle naświetlić, chyba, że fotografowałem wesele...
Poza tym, jeżeli się fotografuje używając non stop trybu LV, to jest to dobry wynik, gdyby się jeszcze dużo bawić - oglądać zdjęcia, kasować je, zmieniać ustawienia w menu itd., to trzeba się liczyć z tym, że to wszystko "pożera" baterię i tych zdjęc byłoby jeszcze mniej.
Rozumiem, że można narzekać na brak ostrzenia po kontraście, czy jakość samego wyświetlacza, ale skoro dla Ciebie owe 200 zdjęć na LV nazywasz porażką, to odnoszę wrażenie, że nie Wiesz o czym piszesz. Poza tym nikt rozsądny nie używa LV non stop, to jest ficzer bardzo przydatny, ale tylko w niektórych sytuacjach - kadrowania z dziwnych perspektyw, sprawdzania histogramu, ew. WB, ostrzenia manualnymi szkłami, zdjęciach z przyczajki ;-), czasem ze statywu i w zasadzie tyle. Przy każdej innej sytuacji kadrowanie przez wizjer jest lepsze.
ale gdyby robić seryjne 5kl/s z wyswietlaczem to to tylko 40 sekund fotografowania :) :) ;)
i już trzeba wracać do domu ;)
ale gdyby robić seryjne 5kl/s z wyswietlaczem to to tylko 40 sekund fotografowania :) :) ;)
i już trzeba wracać do domu ;)
Hehehe bardzo ciekawe spostrzeżenie. Ale czy to będzie wymierny sprawdzian dla baterii? Sprawdzę to na pewno. Jednak nie można przeglądać zdjęć, bo to też zabiera power:wink:
No to może lepiej zainwestuj w kamerę. Choć wątpię żebyś dał radę w ciągu 40 sekund 200 razy przycisnąć przycisk, bez bólu palca.
wystarczy wcisnąć i przytrzymać :)