Zobacz pełną wersję : mju 700
Witam! Jestem tu pierwszy raz (pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje ze dobry dzial wybralam) Mam takie pytanie. Mam aparat mju 700. Robie nim fotki ale b.czesto wychodza one z biala plama od swiatla :| najczesciej gdy fotografuje jakas rzecz np. ksiazke itd. Nie wiem czemu tak sie dzieje, a kiedy wylacze lampe to zdjecia wychodza jakby 'ruszone' :? Co moge z tym zrobic? Nie znam sie za dobrze na apartach i z gory dziekuje za pomoc!
RadioErewan
25.02.07, 00:06
Pokaż zdjęcia.
dog_master
25.02.07, 00:46
Może po prostu błysk lampy jest za silny? Ustaw kompensację błysku/ekspozycji na -. Jeżeli nie masz jej / nie możesz znaleźć / niewiele daje, to zasłoń lampę chusteczką, kartką papieru. Bez lampy wychodzą poruszone - oświetl lepiej fotografowany obiekt :)
Witam! Jestem tu pierwszy raz witamy witamy...
zmienilem Ci temat - Regulamin forum (https://forum.olympusclub.pl/topics3/regulamin-forum-vt4798.htm) pkt 9b
no i zapraszam tutaj -> Powitania, kontakty, spotkania (https://forum.olympusclub.pl/powitania-kontakty-spotkania-vf5.htm)
Zrobilam fotki monety bez lampy i z lampa, o to koncowe dzielo:
dog_master
25.02.07, 18:16
Hm, druga to pewnie od lampy błyskowej [pisałam wyżej], ale... czy włączyłaś tryb makro? Nie próbujesz zrobić większego powiększenia niż się da? Bo ta pierwsza jest po prostu nieostra, nie poruszone, tylko tak, jakbyś była za blisko monety.
może nie jestem jakis obeznany za bardzo ale jesli włączysz tryb super makro czy jak tam się zwie i dasz pzredmiot w odleglości około 8cm tak jak w instrukkcji pisze to zdjęcie będzie napenwo lepszej jakości.
O to co ja przed chwilą zrobiłem z trybem super macro bez lampy :P
zdjęcie może nie super ale lepsze niż autora :P
nie umiem robić ładnych zdjęc :P
W olkach AF jest zwykle wolny, więc nie należy od razu wciskać do końca spustu.
Najpierw do połowy i trzeba poczekać aż się ustawi AF, czyli złapie ostrość, wtedy należy docisnąć do końca, albo przejść na MF i ostrość ustawić wcześniej. Poza tym przy sztucznym świetle powinny być odpowiednio długie czasy, a więc i ministatyw by się przydał. Jak wrócę do domu to wam wrzucę super makro z SP500
Co do fotek bez lampy-zamieszczam wlasnie taka fotke (fotka potrzebna do allegro:D), oswietlalam dobrze i znow wyszlo niewyrazne,wiec chyba bede potrzebowala statywu. Tylko dziwie sie dlaczego tak jest, bo dawniej korzystalam z innego olympusa i fotki robione bez lampy wychodzily normalnie
A autofocusa uzywalas? Zdazyl zaostrzyc?
tak,zawsze go używam. I złapie dobrą ostrość a potem wychodzi takie tragiczne zdjęcie :| Nie wiem co jest, troche mnie to już męczy, bo z lampą mi często prześwietla. bez lampy jeszcze gorzej i trace całą chęć do robienia fotek :cry:
A jaki byl czas i ogniskowa ostatniego zdjecia?
yy nie wiem a jak to sprawdzic:P mowilam jestem laikiem w tej dziedzinie:P
Kliknij prawym przyciskiem myszy na zdjeciu na swoim komputerze, wybierz "Wlasciwosci" a potem "Zaawansowane". Tam znajduje sie EXIF, czyli informacje o zdjeciu - czas, przyslona etc.
sory że tak sie wtrące ale niechce zaśmiecać forum i zakładac głupiego tematu.
Czy to zdjęcie można nazwać dobrej jakości?
bez lampy :P
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://images21.fotosik.pl/48/acd4126de3120a1c.jpg)
Czas naswietlenia- 1/3 sek.
Dl. ogniskowej 6mm
Czas naswietlenia- 1/3 sek.
Dl. ogniskowej 6mm
Problem rozwiazany-za dlugi czas naswietlania, wiec zdjecie wyszlo poruszone. Albo skroc czas (np. do 1/10s, to powinnas juz utrzymac bez poruszenia, ale najlepiej to krocej), albo ustaw aparat na statywie. Jesli nie masz statywu, to ustaw aparat np. na ksiazce, czy na czyms innym). Postaw go tak, by byl nieurchomo, wtedy unikniesz poruszen na zdjeciu. Ostatnie zdjecie wyszlo zle, bo bylo poruszone. Jesli unikniesz poruszenia (tak jak pisalem), zdjecie bedzie dobre.
Pzdr
Te 6mm to jeszcze przelicza sie, tak btw ;) Zdjecie z reki pewnie? No to ja stawiam, ze po prostu poruszone... 1/3s to dlugo... Albo po prostu ostrosc Ci uciekla...
Te 6mm to jeszcze przelicza sie, tak btw ;) Zdjecie z reki pewnie? No to ja stawiam, ze po prostu poruszone... 1/3s to dlugo... Albo po prostu ostrosc Ci uciekla...
Oczywiscie, ze sie przelica :mrgreen: Inaczej nikt by nie kupowal 7-14, tylko malego komapkta ;) To okolo 42mm, wiec mysle, ze czas 1/10-1/20 (a najlepiej jeszcze krocej), powinno sie dac utrzymac. Tamto zdjecie jest poruszone moim zdaniem, a czas naswietlania sugeruje, ze tak wlasnie bylo.
Oczywiscie, ze sie przelica :mrgreen: Inaczej nikt by nie kupowal 7-14, tylko malego komapkta ;) To okolo 42mm, wiec mysle, ze czas 1/10-1/20 (a najlepiej jeszcze krocej), powinno sie dac utrzymac. Tamto zdjecie jest poruszone moim zdaniem, a czas naswietlania sugeruje, ze tak wlasnie bylo.
Przy 42mm bezpieczny czas to 1/60s.
pozdrawiam
Przy 42mm bezpieczny czas to 1/60s.
pozdrawiam
Tak, ale 1/20 powinno sie dac utrzymac. Z drugiej strony to maly, lekki, wiec i chybotliwy kompakt, a nie ciezka lustrzanka :) Skoro aparat ustawil 1/3s w pokoju, to znaczy, ze zapewne trudno bedzie dociagnac az do 1/60, bo z dodatkowym oswietleniem moze byc ciezko. 1/20s powinno sie jednak dac osiagnac jak i utrzymac. Najwygodniej jednak statyw lub stabilne podparcie aparatu. Sprobuj margolcia skrocic czas i/lub uzyc statywu, powinno byc dobrze.
Pzdr
Pzdr
A jak sie skraca ten czas?: :razz: no i dzieki wszystkim bardzo za pomoc! Chociaz teraz wolalabym miec olka Sp510 :P bo ma duuzy zoom a ten mju to taki pierdek :mrgreen:
A jak sie skraca ten czas?: :razz: no i dzieki wszystkim bardzo za pomoc! Chociaz teraz wolalabym miec olka Sp510 :P bo ma duuzy zoom a ten mju to taki pierdek :mrgreen:
Czy masz tam przleczanik trybu pracy i mozesz wlaczyc tryb "S" lub "Tv"? Czy ten aparat ma tylko "auto"? Jesli masz, to go wlacz i zmien czas. Jesli nie mozesz skrocic czasu, to albo statyw/jakies stabilne podparcie, albo postaraj sie lepiej oswietlic koszule to aparat sam ustawi krotszy czas, bo bedzie wiecej swiatla.
Pzdr