PDA

Zobacz pełną wersję : Stabilizacja obrazu e-420 i wybór obiektywu

padi77
16.06.10, 15:31
Witam wszystkich, jestem tu nowy i jestem laikiem wiec proszę o wyrozumiałość. zakupiłem dość nie dawno olympusa e-420 i poza scenami gdzie moge zaleźć taką scene ze stabilizacją obrazu, nigdzie nie moge znaleźć stabilizatora obrazu, słyszałem nawet taką wersje ze tan aparat jej nie ma... prawda?? i jak w takim razie razić sobie ze zdjęciami gdzie chcę utrzymać nastrój i nie używać lampy a w momencie gdy tylko lekko poruszę ręka obraz sie zamazuje... pomijam rozwiązanie ze statywem. Jak sobie radzić przy takich zdjęciach z tym aparatem???

HrabiaMiod
16.06.10, 15:32
Kup sobie jasny obiektyw, Leica 25/1.4 będzie w sam raz.

padi77
16.06.10, 15:39
Mam pytanko, jestem totalnym amatorem i laikiem w temacie foto, posiadam e- 420 z obiektywem 17.5-45mm i teraz chciał bym zakupić coś lepszego że by bardziej sie cieszyć z robienia zdjęć jednak chciał bym coś uniwersalnego że by nie przekładać co chwila obiektywów. myślę o czymś w rodzaju 14-200 tylko ceny są astronomiczne... co polecacie???

padi77
16.06.10, 15:42
Kup sobie jasny obiektyw, Leica 25/1.4 będzie w sam raz.

hmm, a te obiektywy mają w sobie stabilizacje obrazu??? i drogie do??? sorki ze tak wypytuje ale jestem totalna noga w tej dziedzinie.

grizz
16.06.10, 15:42
...albo obiektyw ze stabilzacją jak panasonic 14-50.

Albo zwróc uwagę, że cała masa nastrojowych zdjęć powstała w czasach filmu z iso max 400 i gdy o stabilizacji nikt nie myślał ;)

padi77
16.06.10, 15:49
aha czyli są takie obiektywy ze stabilizacją obrazu... to co byście polecili ale myślałem o czyś bardziej uniwersalnym jak 14-200 czy choć by 18-180 ze by co chwila nie przekładać obiektywu... aha no i że by cana mnie z wejścia nie zabiła:wink:

grizz
16.06.10, 15:57
NIc. (przez pryzmat "nastrojowych" fotek)

Kupując coś z takim zakresem i tak szlag trafia plusy stabilizacji, bo szkło jest ciemne.

MAF
16.06.10, 15:58
aha czyli są takie obiektywy ze stabilizacją obrazu... to co byście polecili ale myślałem o czyś bardziej uniwersalnym jak 14-200 czy choć by 18-180 ze by co chwila nie przekładać obiektywu... aha no i że by cana mnie z wejścia nie zabiła:wink:

Żaden obiektyw Olympusa nie ma stabilizacji obrazu. Taka koncepcja firmy że stabilizujemy matrycę, a szkła nie.

Musisz poszukać obiektywów Panasonica, a tych wyszło raptem kilka i wyboru nie masz za dużego.

LEICA D VARIO-ELMARIT 14-50mm/F2.8-3.5 ASPH będzie chyba najtańszy.
był też AFAIR obiektyw Panasonic 14-150mm.

W ogóle chyba nie będzie łatwo upolować takie szkło, a już w przyzwoitej cenie to w ogóle może być problem...

Taniej i prościej będzie kupić chyba Olympusa E-520, a E-420 sprzedać i pozostać przy szkłach ZD.

MAF
16.06.10, 16:02
Mam pytanko, jestem totalnym amatorem i laikiem w temacie foto, posiadam e- 420 z obiektywem 17.5-45mm i teraz chciał bym zakupić coś lepszego że by bardziej sie cieszyć z robienia zdjęć jednak chciał bym coś uniwersalnego że by nie przekładać co chwila obiektywów. myślę o czymś w rodzaju 14-200 tylko ceny są astronomiczne... co polecacie???

14-200? A jest taki obiektyw w ogóle z mocowaniem 4/3?

17.5-45 to faktycznie kiepskie szkło, ale jeśli chcesz się uczyć to na początek polecam zmienić na 14-42, lub ostatecznie najwyżej na 14-54, do tego dokupić 40-150 w dowolnej wersji, a potem fotografować, fotografować, patrzeć na wyniki, szukać błędów, i znowu fotografować i tak w kółko.

padi77
16.06.10, 16:03
nie no nie, nie chodzi mi o te nastrojowe fotki tylko właśnie przede wszystkim o tą stabilizacje i ze by miał większy zakres możliwości, powiedzmy od ok 14 ale zdecydowanie wiecej jak 50. Kolega tam jeszcze zaproponował Leica 25/1.4 tylko ja i tak nie wiem jakie to sa te parametry:cry:

grizz
16.06.10, 16:03
Szczerze: lepiej poczytaj jakieś książki do fotografii, naucz się trochę co i jak.
Poczytaj tez troche o optyce - co daje światło, co daje umieszczenie w szkle takiego cudownego zakresu jak 18-200, czy 14-140.

Bo Twoje wypowiedzi sprawiają wrażenie, że sprzęt wszystko uratuje, tylko, ze nawet nie wiesz jak się za ten sprzęt zabrać i czego szukać.

edit:

Kolega tam jeszcze zaproponował Leica 25/1.4 tylko ja i tak nie wiem jakie to sa te parametry

o właśnie, właśnie....
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Połączyłem wątki, bo dyskusja się by dublowała.

padi77
16.06.10, 16:11
Szczerze: lepiej poczytaj jakieś książki do fotografii, naucz się trochę co i jak.
Poczytaj tez troche o optyce - co daje światło, co daje umieszczenie w szkle takiego cudownego zakresu jak 18-200, czy 14-140.

Bo Twoje wypowiedzi sprawiają wrażenie, że sprzęt wszystko uratuje, tylko, ze nawet nie wiesz jak się za ten sprzęt zabrać i czego szukać.

edit:

o właśnie, właśnie....

no ale to ja od razu waliłem kawe na ławe że jestem tu nowy i na dodatek laik w temacie fotografii i zanim to wszystko ogarnę to troche minie. a zapytłem was no bo gdzie niby szybko i konkretnie sie czegoś dowiem jak nie tu. ja tylko potrzebuje paru informacji jak najlepiej wybrnąć z tego MOJEGO problemu

14-200? A jest taki obiektyw w ogóle z mocowaniem 4/3?

17.5-45 to faktycznie kiepskie szkło, ale jeśli chcesz się uczyć to na początek polecam zmienić na 14-42, lub ostatecznie najwyżej na 14-54, do tego dokupić 40-150 w dowolnej wersji, a potem fotografować, fotografować, patrzeć na wyniki, szukać błędów, i znowu fotografować i tak w kółko.

nie mam pojęcia czy jest taki z takimi mocowaniami, tak palnąłem:wink: czyli 14-54?? a jest coś takiego powiedzmy 14-80..., ???

MAF
16.06.10, 16:20
ja tylko potrzebuje paru informacji jak najlepiej wybrnąć z tego MOJEGO problemu

To grizz dał Ci świetną radę. Poczytaj trochę książek o fotografowaniu. Naucz się podstaw. Zrozum jak to wszystko działa i wtedy zmieniaj szkła.

Na razie masz wszystko co Ci potrzebne. Nic Ci po stabilizacji i lepszych szkłach jeśli nie będziesz miał przynajmniej podstawowej wiedzy.

grizz
16.06.10, 16:20
Najlepiej i najszybciej będzie trochę poczytać podręczników czy przewodników w sieci.

MAF
16.06.10, 16:23
nie mam pojęcia czy jest taki z takimi mocowaniami, tak palnąłem:wink: czyli 14-54?? a jest coś takiego powiedzmy 14-80..., ???

Odpuść na razie zmiany obiektywu. Ewentualnie zmień na 14-42 bo to mała kasa do wydania, a zakres znacznie ciekawszy niż 17.5-45.

Naucz się posługiwać tym co masz, albo kup superzooma typu Sony DSC-HX1, czy innego Panasonica w tym stylu.

Moominek
16.06.10, 18:31
padi77, nie dziw się odpowiedziom. Jak na razie mam wrażenie że nie wiesz o co pytasz. To nie są jakieś magiczne arkana ale podstawy trzeba poznać. Może lepiej faktycznie kup jakiegoś superzooma z trybami (pół)manualnymi i na nim poćwicz. Lustro to już nie lans (chyba), kup to co ci potrzebne i tyle. Jedyny superzoom w 4/3 ze stabilizacją to Leica 14-150 ale cena i dostępność absurdalne.
Wyklikane z mobilka

padi77
16.06.10, 19:32
padi77, nie dziw się odpowiedziom. Jak na razie mam wrażenie że nie wiesz o co pytasz. To nie są jakieś magiczne arkana ale podstawy trzeba poznać. Może lepiej faktycznie kup jakiegoś superzooma z trybami (pół)manualnymi i na nim poćwicz. Lustro to już nie lans (chyba), kup to co ci potrzebne i tyle. Jedyny superzoom w 4/3 ze stabilizacją to Leica 14-150 ale cena i dostępność absurdalne.
Wyklikane z mobilka

i sie nie dziwie i sie dziwie, mam aparat, mam pare dylematów i ktoś poddał mi pomysł; popytaj na forum. jako ze sam sie udzielam na kilku pomyslałem faktycznie można, zaznaczałem też na początku że jestem TU nowy i że jestem LAKIEM w tej dziedzinie. sory ale nigdzie nie jest napisane że to forum tylko dla fachowców... więc postanowiłem zadać kilka pytań i okazło sie że to chyba nie do końca dobre miejsce. dziwie sie bo na tych forach gdzie sie udzielam nie spotkałem sie z tym że by tak laika traktować z góry, a tu wydaje mi się że nie którzy to już sie tacy mądrzy urodzili od razu i nikt nigdy nie musiał im niczego tłumaczyć. a wracając do tematu, w miarę interesowania i klepania tu z wami zaczynam nabywac podstawowej wiedzy i oblukałem juz te superzoomy w 4/3 ze stabilizacją Leica 14-150... było by to tylko właśnie kwota... nie ma czegoś tańszego, alternatywnego??? najlepiej ze stabilizacją ale może też być bez

via
16.06.10, 19:45
nie ma czegoś tańszego, alternatywnego??? najlepiej ze stabilizacją ale może też być bez

Szkła Leica, to jedyne szkła w systemie ze stabilizacją. Szkła Olympusa nie posiadają stabilizacji. W E-systemie stabilizację masz w body (oczywiście nie wszystkich).

Jeżeli opcja zakupu szkieł Leica odpada, to pozostaje albo lampa błyskowa albo zakup body ze stabilizacją (np. E510).

pzdr
via

Karol
16.06.10, 19:46
superzoomy w 4/3 ze stabilizacją Leica 14-150... było by to tylko właśnie kwota... nie ma czegoś tańszego, alternatywnego??? najlepiej ze stabilizacją ale może też być bez
Jeśli koniecznie chcesz mieć stabilizację w E-systemie to najtaniej i najprościej mieć ją w puszce, musiałbyś więc zmienić aparat na E-510/520. Jak z kolei chcesz zyskać trochę światła na uniwersalnym zoomie to świetnym wyborem w relacji cena/jakość byłby ZD 14-54, który ma też inne walory, chociaż nie jest to "superzoom" (w sensie krotności). Jest pytanie o Twoje oczekiwania/potrzeby ale tu nie ma lepszego autorytetu niż Ty sam.

padi77
16.06.10, 20:12
Jeśli koniecznie chcesz mieć stabilizację w E-systemie to najtaniej i najprościej mieć ją w puszce, musiałbyś więc zmienić aparat na E-510/520. Jak z kolei chcesz zyskać trochę światła na uniwersalnym zoomie to świetnym wyborem w relacji cena/jakość byłby ZD 14-54, który ma też inne walory, chociaż nie jest to "superzoom" (w sensie krotności). Jest pytanie o Twoje oczekiwania/potrzeby ale tu nie ma lepszego autorytetu niż Ty sam.

a wygłupie sie bardo jak zapytam jak najlepiej i najszybciej zamienić aparaty??? czy ratuje mnie tylko allegro i sprzedaż mojego a zakup nowego?? bo już sam zgłupiałem z tym wszystkim. sprzedawca wcisną mi kita ze to ma stabilizacje i tym sie zdegustowałem jak wykminiłem że jednak nie ma... tylko nie jestem pewien czy bardziej potrzebna mi ta stabilizacja czy może lepszy obiektyw na początek poznawania tajników fotografii:cool:

Moominek
16.06.10, 20:13
i sie nie dziwie i sie dziwie, mam aparat, mam pare dylematów i ktoś poddał mi pomysł; popytaj na forum. jako ze sam sie udzielam na kilku pomyslałem faktycznie można, zaznaczałem też na początku że jestem TU nowy i że jestem LAKIEM w tej dziedzinie. sory ale nigdzie nie jest napisane że to forum tylko dla fachowców... więc postanowiłem zadać kilka pytań i okazło sie że to chyba nie do końca dobre miejsce. dziwie sie bo na tych forach gdzie sie udzielam nie spotkałem sie z tym że by tak laika traktować z góry, a tu wydaje mi się że nie którzy to już sie tacy mądrzy urodzili od razu i nikt nigdy nie musiał im niczego tłumaczyć. a wracając do tematu, w miarę interesowania i klepania tu z wami zaczynam nabywac podstawowej wiedzy i oblukałem juz te superzoomy w 4/3 ze stabilizacją Leica 14-150... było by to tylko właśnie kwota... nie ma czegoś tańszego, alternatywnego??? najlepiej ze stabilizacją ale może też być bez

W 4/3 jest jeszcze tylko 18-180 ale bez stabilizacji. Lepiej kupić 14-42 i 40-150, ale trzeba je przepinać. Napisz jeszcze parę rzeczy to dam konkretniejszą radę: ile masz zamiar wydać, co fotografujesz (starczy ogniskowa i warunki oświetleniowe, i czy ruchome obiekty) i czy użycie statywu jest niewygodne/wykluczone. Tak abstrahując, zerknij do wątku o podstawach dla początkujących - w faq o ile pamiętam jest do niego link. Powinien Ci nieco rozjaśnić o co chodzi.
Wyklikane z mobilka

Edit: była jeszcze o ile dobrze pamiętam sigma 18-125 (co do długiego końca to pewności nie mam, na pewno ponad 100mm) z mocowaniem 4/3 ale bez stabilizacji i nie wiem czy ją jeszcze produkują.

Karol
16.06.10, 20:36
tylko nie jestem pewien czy bardziej potrzebna mi ta stabilizacja czy może lepszy obiektyw na początek poznawania tajników fotografii:cool:
Jak wspomnieli poprzednicy i sam przyznałeś dopiero zaczynasz świadomą przygodę z fotografią. Ja bym się wstrzymał z wydatkami do czasu kiedy będziesz wiedział co Ci w sprzęcie uwiera, przeszkadza. Póki co zainwestuj w wiedzę, doświadczenie. Pieniądze zawsze zdążysz wydać, a sprzętem który masz można zrobić świetne zdjęcia...

padi77
16.06.10, 20:56
W 4/3 jest jeszcze tylko 18-180 ale bez stabilizacji. Lepiej kupić 14-42 i 40-150, ale trzeba je przepinać. Napisz jeszcze parę rzeczy to dam konkretniejszą radę: ile masz zamiar wydać, co fotografujesz (starczy ogniskowa i warunki oświetleniowe, i czy ruchome obiekty) i czy użycie statywu jest niewygodne/wykluczone. Tak abstrahując, zerknij do wątku o podstawach dla początkujących - w faq o ile pamiętam jest do niego link. Powinien Ci nieco rozjaśnić o co chodzi.
Wyklikane z mobilka

Edit: była jeszcze o ile dobrze pamiętam sigma 18-125 (co do długiego końca to pewności nie mam, na pewno ponad 100mm) z mocowaniem 4/3 ale bez stabilizacji i nie wiem czy ją jeszcze produkują.

ok, no to... mam zamiar wydać... pare stówek??? no może nie dwie ale też nie nie wiadomo ile, fotografuje... jak zwykły smiertelnik... wszystkiego po trochu, urzycie statywu jest niewygodne... Aczkolwiek, tak jak kolega Karol napisał chyba narazie dam se spokuj z wydatkami, mierziło mnie jedynie to że koleś sprzedający nabił mnie w butelke z stabilizacją i może też to że nie potrafię sobie poradzić ze zdjęciami które chce robić bez lampy, albo za ciemne albo nie ostre... tylko że to chyba wynika nie ze sprzeta a a braku umiejętności i o ile nawet taki laik jak ja odczuwa bul że tan obiektyw który posiadam nie ma dobrego zbliżenie ani oddalenia to najpierw sie pomęcze z tym co mam że by sie na tym nauczyć. jakieś rady co do fotek bez lampy???

Jak wspomnieli poprzednicy i sam przyznałeś dopiero zaczynasz świadomą przygodę z fotografią. Ja bym się wstrzymał z wydatkami do czasu kiedy będziesz wiedział co Ci w sprzęcie uwiera, przeszkadza. Póki co zainwestuj w wiedzę, doświadczenie. Pieniądze zawsze zdążysz wydać, a sprzętem który masz można zrobić świetne zdjęcia...

swięte słowa zdaje mnie sie:cool:

Moominek
16.06.10, 21:11
ok, no to... mam zamiar wydać... pare stówek??? no może nie dwie ale też nie nie wiadomo ile, fotografuje... jak zwykły smiertelnik... wszystkiego po trochu, urzycie statywu jest niewygodne... Aczkolwiek, tak jak kolega Karol napisał chyba narazie dam se spokuj z wydatkami, mierziło mnie jedynie to że koleś sprzedający nabił mnie w butelke z stabilizacją i może też to że nie potrafię sobie poradzić ze zdjęciami które chce robić bez lampy, albo za ciemne albo nie ostre... tylko że to chyba wynika nie ze sprzeta a a braku umiejętności i o ile nawet taki laik jak ja odczuwa bul że tan obiektyw który posiadam nie ma dobrego zbliżenie ani oddalenia to najpierw sie pomęcze z tym co mam że by sie na tym nauczyć. jakieś rady co do fotek bez lampy???

swięte słowa zdaje mnie sie:cool:

W tej sytuacji proponuję sprzedać obiektyw jaki masz i zakupić 14-42 i 40-150. Całość ok. 500 złotych minus to co odzyskasz ze sprzedaży twojego obiektywu. Zyskasz stanowczo większy zakres ogniskowych a jak będzie naprawdę brakowało stabilizacji - zmienisz korpus na powiedzmy e510 za niewielką dopłatą - góra 200 złotych.
Wyklikane z mobilka

Mirek54
16.06.10, 21:16
Padi 77
Ja fotografuje dwoma kitami i E510.Moge powiedziec,ze dosc dlugo.Jak narazie te szkla mi wystarczaja jako zwyklemu smiertelnikowi.Poczytaj nieco ksiazek,wydaj teraz te pare stowek na literature.Pozniej sam bedziesz wiedziec czego Ci trzeba.Nawet tym co masz zwykly smiertelnik zrobi dobre foty.Pamietaj,ze to co wypluje aparat to polowa sukcesu.Druga polowa to Twoje umiejetnosci w dostrzeganiu tego co w kadrze,wspolpraca ze swiatlem i programem do obrobki.Wykorzystaj to do ostatniej kropli krwi co masz-pozniej zmieniaj jak Ci bedzie tego za malo.

padi77
16.06.10, 21:42
W tej sytuacji proponuję sprzedać obiektyw jaki masz i zakupić 14-42 i 40-150. Całość ok. 500 złotych minus to co odzyskasz ze sprzedaży twojego obiektywu. Zyskasz stanowczo większy zakres ogniskowych a jak będzie naprawdę brakowało stabilizacji - zmienisz korpus na powiedzmy e510 za niewielką dopłatą - góra 200 złotych.
Wyklikane z mobilka

a gdzie takie zamiany najlepiej robic...allegro?? czy sa może jakieś portale fotograficzne lub coś w tym stylu. Ja was strasznie przepraszam, bo tak myśle że jak bym był na wszym miejscu to bym sie dziwił co ten chłopina wypisuje... ale ja naprawde jestem noga z takich tematów a tym bardziej gdzie i jak to najlepiej zamienic.

grizz
16.06.10, 21:44
a gdzie takie zamiany najlepiej robic...allegro?? czy sa może jakieś portale fotograficzne lub coś w tym stylu. Ja was strasznie przepraszam, bo tak myśle że jak bym był na wszym miejscu to bym sie dziwił co ten chłopina wypisuje... ale ja naprawde jestem noga z takich tematów a tym bardziej gdzie i jak to najlepiej zamienic.

Najlepiej od znajomych - wiesz co bierzesz. Jak nie to, alllegro. Na naszym forum też masz giełdę. Ale serio serio. Zanim zaczniesz coś zamieniać weź dowiedz się najpierw czego chcesz i co Ci potrzeba.

padi77
16.06.10, 21:54
Najlepiej od znajomych - wiesz co bierzesz. Jak nie to, alllegro. Na naszym forum też masz giełdę. Ale serio serio. Zanim zaczniesz coś zamieniać weź dowiedz się najpierw czego chcesz i co Ci potrzeba.

serdeczne dzieki za wskazówki, myśle ze faktycznie na razie zostane przy tym co mam aczkolwiek wydaje mi sie ze jedyne co mi bedzie potrzebne to korpus e- 510 i obiektyw 14-42 i chyba za nie długo takie zmiany poczynie a poza tym to postaram sie pogmyrać w jakiejś literaturze o fotografii. jescze raz podzienkował za wskazówki wszystkim kolegom i kolejankom:wink:

muszyk
16.06.10, 22:02

nie przejmuj się tak brakiem stabilizacji, tak naprawdę przydaje się tylko czasami, przy dobrym świetle nie jest wcale potrzebna, przy słabym lepiej unieruchomić aparat, a wtedy i tak trzeba wyłączyć stabilizację, rób fotki tym co masz, potem stwierdzisz co ci jest potrzebne, dobrym obiektywem jest 14-54, ale to ponad 1k pln za używkę, jak chcesz zbliżenia to 70-300, ale to tez ponad 1k pln, ale z takimi zakupami się wstrzmaj

chimol
16.06.10, 22:13
padi77 nie wiem czy nie przeoczyłem gdzieś wiadomości gdzie kupiłes aparat, bo piszesz, ze sprzedawca Ci wcisnął i mówił, że ma stabilizację. Jeśli kupiłeś go w sklepie i Ci nie pasuje, to może postaraj się go zwrócić, jeśli nie jest za późno i weź taki co Ci pasuje. Ten ze stabilizacją.
Chociaż tak jak Ci forumowicze, stabilizacja nie jest Ci jeszcze na gwałt potrzebna.
Pozdrawiam

padi77
23.06.10, 04:50
panowie... mam tera małego dylemata, dostałem propozycje zamiany mojego olympusa na panasonic lumix dcm-g2 co o tym sądzicie???

kristof1979
23.06.10, 08:37
panowie... mam tera małego dylemata, dostałem propozycje zamiany mojego olympusa na panasonic lumix dcm-g2 co o tym sądzicie???
Witam,
Jesli cię stać do super wybór .
Plami tak samo na 400 iso w nocy .
Ale w dzien pokazuje co potrafi .
Oczywiście pisząc to bazuję na samplach z fotopolis.
pozdrawiam Krzysztof

padi77
23.06.10, 13:43
Witam,
Jesli cię stać do super wybór .
Plami tak samo na 400 iso w nocy .
Ale w dzien pokazuje co potrafi .
Oczywiście pisząc to bazuję na samplach z fotopolis.
pozdrawiam Krzysztof

dopłaty mam 500zeta to chyba nie dużo. a obiektyw w lumix-ie bedzie 14-42 to chyba patrząc na moje amatorstwo w sam raz.

padi77
25.06.10, 06:13
no co jest, tylu tu było znawców a teraz co....

NightCrawler
25.06.10, 07:21
Weź to co Ci lepiej w ręce leży i się podoba.

kristof1979
25.06.10, 08:39
W g2 na dotykowym ekranie mozna wybrać miejsce ostrzenia .
A to myslę fajna zaleta.
Do tego obiektyw 45-200mm to niezły kozak.
No i oczywiście wyczytałem na forum panasonika że szkło zd70-300mm działa lepiej z panasiem przez przejsciówkę niż z oly e-30 lub e-3.
( lepiej ostrzy).
Pozdrawiam Krzysztof

hades
25.06.10, 09:35
W g2 na dotykowym ekranie mozna wybrać miejsce ostrzenia .
A to myslę fajna zaleta.

Ostrzenie "po kontraście" poprzez wybranie na ekranie miejsca ostrzenia to rzeczywiście ciekawa funkcja. Widziałem coś takiego w kamerach Sony. W zastosowaniach konsumenckich ma to zastosowanie. Zwykle człowiek nie spieszy się tak bardzo. Jednak przy zastosowaniach zawodowych miałoby to zastosowanie chyba jedynie przy fotografowaniu ze statywu.

kristof1979
25.06.10, 10:40
Zbieram teraz na G2 . mam już dosyć męczenia się z af mało dokładnym, oraz szperania po całym zakresie.
pozdrawiam

epicure
25.06.10, 16:25
...szkło zd70-300mm działa lepiej z panasiem przez przejsciówkę niż z oly e-30 lub e-3.

Tia, na pewno... Chyba E-30/E-3 używali w trybie LV albo w ogóle nie ściągnęli dekielka z obiektywu.

Moominek
25.06.10, 22:17
Tia, na pewno... Chyba E-30/E-3 używali w trybie LV albo w ogóle nie ściągnęli dekielka z obiektywu.

Jak mawiała moja nauczycielka od matmy w podstawówce, "wy się śmiejcie,śmiejcie ...". Nie wiem jak E-30 i E-3, ale na moim E-620 na LV ostrzy ze 30% (albo i więcej - nie mierzyłem stoperem) szybciej niż "normalnie" przy marnym świetle, więc może coś w tym jest (zważywszy na całkiem niezły af w panasach, przewaga pewnie będzie większa). W pełnym słońcu sytuacja się jednak odwraca.

epicure
25.06.10, 22:19
Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę :)

Moominek
25.06.10, 23:19
Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę :)

Błogosławieni co nie widzieli a uwierzyli ;-)

Ja tylko piszę jak mi to na 620-tce działa, na lv jest ciut lepiej ale tylko jak światło marne. W sumie mogę mieć walnięty układ af lub obiektyw o tym nie wiedząc bo nie miałem innego egzemplarza żeby porównać. A tego G2 z przejściówką to sam bym chciał potestować. A swoją drogą ciekawe jak 70-300 działa z Pen-ami. Ma ktoś taki zestaw?
Wyklikane z mobilka

padi77
26.06.10, 05:06
W pełnym słońcu sytuacja się jednak odwraca.

w pełnym słońcu zrobiłem kiedyś piękną fotę, a właściwie mnie kobita zrobiła moim Olympusem, chcesz powiedziec ze z g2 moze być cieżko o taką fote??

judasz
26.06.10, 09:19
o czym jest ten watek ??? i po co tyle kombinacji ??? mam olka e520 kupilem go z krotkim kitem i bylem bardzo zadowolony,ale odrazu po nim zakupilem kilka ksiazek i sporo grzebalem na tym forum zanim zadalem pytanie ( jakiekolwiek ) a puzniej nabylem statyw i to chyba jest odpowiednia kolejnosc ,a przynajmniej tak mi sie wydaje :) ,puzniej dokupilem dluzszego kita starsza wersje i juz bylo super , czegos mi tam brakowalo to sie na 14 54 mm szarpnolem ,ale na razie to koniec bo wiem ze aparat za mnie zdjecia nie zrobi ,polecam tobie to samo rozwiazanie a raczej kolejnosc a przedewszystkim troszke obycia sie z aparatem i szkielkiem ,poczytaj troszke ,poogladaj fotki ,zobacz na jakich ogniskowych byly robione itp. itd. moze wcale nie musisz nic zmieniac tylko moze powinienes ogarnac to co masz...
ps. zycze powodzenia .....

Moominek
26.06.10, 14:27
w pełnym słońcu zrobiłem kiedyś piękną fotę, a właściwie mnie kobita zrobiła moim Olympusem, chcesz powiedziec ze z g2 moze być cieżko o taką fote??

Czytaj co napisałem. AF po kontraście działa mi lepiej w słabym świetle z ZD 70-300, a jak już jest trochę jaśniej lepiej (szybciej) działa fazowy.

Pomijając 70-300 którego i tak nie będziesz pewnie używać, G2 z kitem przy takiej dopłacie to dobry wybór.

Wyklikane z mobilka

k@czy
26.06.10, 18:34
a kobita jest w zestawie z olympusem czy z g2? i czym ja stabilizujesz?