Zobacz pełną wersję : E-500 + tumax dsl983afz-op
Witam.
Do E-500 podpiętego mam Tumaxa DSL983AFZ-OP. W specyfikacji jego (TUMAXA) widnieje zapis o TTL niestety podczas działania niczym TTL się nie objawia - brak jest przebłysków zarówno w trybie A jak i M.
Jeśli chodzi o ustawienia manualne to lampa spisuje się świetnie ale chciałbym podziałać również z TTL. Jak ustawić aparat by to współgrało ?
Moze nie jest dedykowana do olka...?
OP na końcu modelu oznacza Olympus / Panasonic.
Lampa jest dedykowana - tak wynika z opisów i niewielkiej dokumentacji.
Wiem ze tumaxy przy modelu 386afz mialy cos takiego ze byly dedykowane do olympusa ale nie do e systemu (tylko do cyfrowych kompaktow) Przejdz sie do sklepu wytlumacz problem i spytaj czy mozna przetestowac na jakims olympusie.
Wg opisu na allegro gdzie ją kupiłem to współpracuje z e-500 i innymi e z systemu.
Lampa współpracuje z aparatami OLYMPUS/PANASONIC:
Olympus- E-600, E-450, E-1 , E-300 ,E-400, E-330 , E-500 , E-410 , E-510 ,E-3 , E-520 ,E-420 ,E-620 E-30, E-P1 , E-P2 , E-PL1, C750UZ , C-770UZ , C-5000Z , C-5050Z ,C-5060Z ,C-7070WZ C-8080WZ, SP-800 UZ, SP-600 UZ, SP-590 UZ, SP-565 UZ, SP-570 UZ
Panasonic- DMC-L10 , DMC-L1 , DMC-FZ50 , DMC-LX3 ,DMC-G1 , DMC-GH1
Może po prostu mam złe ustawienia w e-500 ?
ja również mam e-500 i używam modelu 386 dedykowanego do olympusa, przebłysku nie ma potwierdzam, przy ustawieniu palnika na wprost działa zoom. Jestem totalnym amatorem wydaje mi się że dzemski (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2536) również używał modelu 383 tumaxa i chwalił ją może on ci jakoś pomoże
Trochę zjechaliśmy z tematu ... bo moja lampa to 983afz ale tak czy siak przedbłysku nie ma.
Trochę zjech......czy siak przedbłysku nie ma.
O jaki przedbłysk Ci chodzi może o wspomaganie AF?
Wspomaganie AF działa bardzo dobrze. Wysyła czerwone światełko i pięknie ustawia ostrość.
Chodzi mi o przedbłysk systemu TTL.
System TTL przecież na tym polega tak?
jeśli chcecie zobaczyć przedbłysk pomiarowy to życzę Wam powodzenia :)
P.S. A zdjęcia wychodzą poprawnie naświetlone?
Zdjęcia wychodzą poprawnie naświetlone.
Zdaje mi się, że wszystko jest ok.
Jest różnica błysku testowego i błysku ze zdjęciem.
Postaram się wrzucić kilka zdjęć kontrolnych.
Jak poprawnie naswietla w TTL to co wiecej chciec? Chcesz cos wiecej to w Manuala
Jest różnica błysku testowego i błysku ze zdjęciem.
Co jest? Gdzie jest? Jak to się objawia? Jak to mierzysz?
Trudno mi powiedzieć, czy jest poprawa po przeczyszczeniu wszystkich styków czy było tak od początku ale widać wyraźnie przedbłysk przy wykonywaniu zdjęcia a podczas wyzwolenia testowego jeden błysk. Dodatkowo zauważyłem, że po strzeleniu na wprost albo z odbłyśnikiem lampa ładuje się po chwili a gdy strzelę w sufit wyraźnie trwa to troszkę dłużej - wniosek z tego taki że system ttl działa i przy strzeleniu w sufit po pierwszym pomiarowym przedbłysku ustawia lampę na dużą moc natomiast przy strzale na wprost lub z odbłyśnikiem moc nie jest już taka wielka.
... ale widać wyraźnie przedbłysk przy wykonywaniu zdjęcia a podczas wyzwolenia testowego jeden błysk. ...
jeśli potrafisz zobaczyć przedbłyski pomiarowe TTL to niezly gość jesteś... a przyszłość też przepowiadasz? :) a jak masz ustawioną lampę w aparacie?
To nie lampa za 1400 zł a za 240 :-) więc i przedbłysk widać :-) A najlepiej go widać na nagraniu i przerzuceniu kilku klatek.
W trybie M lampa w aparacie ustawiona na stałe (auto niedostępne) natomiast w trybie Auto jakoś straciłem cierpliwość bo ustawia mi za długie czasy przy ogniskowej krótkiej.
jeśli potrafisz zobaczyć przedbłyski pomiarowe TTL to niezly gość jesteś... a przyszłość też przepowiadasz? :) a jak masz ustawioną lampę w aparacie?
Hmm może mam jakieś nadprzyrodzone moce czy coś, ale ja tam nie mam problemu z zauważeniem przedbłysku pomiarowego TTL...
Najlepiej go widać jak wyzwalanie lampy masz na druga kurtyne ... w moim e500 w menu ta opcja to "SLOW2".
I jak TTL chodzi to przy podniesieniu lustra powinno byc widac błysk pomiarowy, ot cała filozofia jak sprawdzic czy tytułowy Tumax smiga w TTL.
A to czy ma powtarzalną siłe błysku, i czy siła błysku jest prawidłowo dobrana to juz inna bajka.
Pozdro