PDA

Zobacz pełną wersję : Troche Norwegii i nie tylko...

ConradDS
15.06.10, 15:44
"Zamienil stryjek siekierke na kijek", czyli o tym jak sie przesiadlem na body e-510 z mniejszego brata zwiedziony stabilizacja(przepraszam ze bez polskich czcionek ale mam klawiature N). Moje obecne body ma 60tys przebiegu i myli sie z af bardzo czesto, szumi jak stary tranzystor ale staram sie z niego wycisnac co sie da w miare umiejetnosci.

Prosze o wszelkie uwagi, technika, wykonanie, bledy, obrobka. postaram sie co jakis czas cos wrzucic. Pozdrawiam forumowiczow.

NightCrawler
15.06.10, 15:45
?!?!?!
Do Norwegii sami mamy jechać, żeby zobaczyć? ;)

acidmk
15.06.10, 15:51
Hallo, bo fotki jakieś takie niewidoczne są :-P

ConradDS
15.06.10, 15:56
Heilhornet,
exif:
iso100
14mm
f/8 1/200sec

ConradDS
15.06.10, 15:58
?!?!?!
Do Norwegii sami mamy jechać, żeby zobaczyć? ;)
Przepraszam, juz dolaczam, problemy techniczne :)

NightCrawler
15.06.10, 15:58
Po wstawieniu do wątku (przez załącznik forum) EXIF znika... ;)

A samo zdjęcie - wyprostuj horyzont, wywal ok 50% nieba i wyostrz.

I przy okazji - spokojnie wrzucaj mniejsze - nie ma potrzeby ładowania 3000x2000 - 1024x... spokojnie MSZ wystarczy.

Tak bardzo na szybko (mam nadzieję że nie jesteś zły):

ConradDS
15.06.10, 16:13
Nie jestem zly, wlasnie splodzilem prawie to samo :)

ConradDS
15.06.10, 16:29
Jeszcze kilka, nie pamietam jak sie je numeruje wiec jakby co to 2,3,4,5 i 6. ostrosc uciekla, nie ostrzylem po zmniejszeniu, w irfanview to miernie wychodzi, a psie nie probowalem.

acidmk
15.06.10, 17:11
Jak dla mnie to 2 i 6 w innych przeszkadza mi kobieta w przypadkowych miejscach w kadrze.

Nie musisz wyostrzać w PS, zupełnie przyzwoicie radzi sobie Piscassa od googla :grin: i darmowa.

Ja walczyłem z materią długo zanim pojąłem że wyostrzenie nadaj ostateczny wygląd zdjęciu...zobacz a się przekonasz.

NightCrawler
15.06.10, 17:33
Krzywo, mydło i powidło.
Jeżeli prezentujesz to staraj się dopracować zdjęcia a przynajmniej wyostrz je.

chimol
15.06.10, 18:03
Fajne widoczki. Szkoda, że niewyostrzone. I jeszcze jedna uwaga. jak fotografujesz dziewczynę na tle tak pięknych widoków, to może niech podejdzie bliżej, bo teraz to mogę mówić, że to moja żona jest na zdjęciu. :wink:

robasss
15.06.10, 19:53
Ja tam jestem ciekawy tych rejonów i będę tu zaglądał częściej :) Jeśli chodzi o foty to na pewno filterek połówkowy się przyda do widoczków albo polar. Zdjęcia z kobieta czy ludźmi faktycznie do rodzinnych albumów no chyba ze chcesz podkreślić wielkość skal urwisk czy fiordów. Dobrze jest tez przy widokach zwracać uwagę na prosty horyzont.

Igorra
15.06.10, 21:41
Bardzo ciekawy wątek, będę śledzić :)

ConradDS
15.06.10, 22:08
Dziekuje.
1. Pilnowac horyzontu,
2. ludziki do albumu,
3. Wyostrzac po resamplingu,

Filtr polowkowy mam, polar tez ale z niebem dla Olka zawsze sa problemy bo rozpietosc tonalna nie pozwala uchwycic slonca np, albo odcieni chmur. Jesli sa jakies zasady w tej stajni to chetnie poczytam jak to przelknac.

Moja bolaczka poza brakiem talentu to brak szkla do widokow bo 14-42 jest marne jak sloik po powidlach, nie wiem czy 14-54 bedzie lepsze czy sie nie pchac w nie i od razu brac 12-60 swd, moze jeszcze cos innego, prosze o rade.

Jeszcze jedno zdjecie(7). Odnosnie tego i jemu podobnych to co mam zrobic jesli nie sposob wyprostowac horyzont? Drzewa sa w pionie, gdy to rusze beda lecialy na lewo...

NightCrawler
15.06.10, 22:23
Może się mylę ale i horyzont prosto i drzewa w pionie (mniej więcej - na szybko robione).
Czym obrabiasz?
W PS przy narzędziu "kadrowanie" masz coś takiego jak perspektywa dzięki czemu można dość dokładnie (a w przypadku niektórych wręcz idealnie) wyprostować prawie wszystko.

A co do szkła - jest parę osób na forum, które 14-42 robią rewelacyjne fotki więc mówienie, że to słoik jest przesadą. Wpierw trochę techniki - potem sprzęt (choć 14-54 to rewelacyjne szkiełko i polecam serdecznie - brakuje mi go trochę po zmianie systemu).

chimol
15.06.10, 22:29
Dziekuje.

2. ludziki do albumu,

Jeszcze jedno zdjecie(7). Odnosnie tego i jemu podobnych to co mam zrobic jesli nie sposob wyprostowac horyzont? Drzewa sa w pionie, gdy to rusze beda lecialy na lewo...

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Nie wiem co to za dziewczyna jest na tym zdjęciu, ale dla samego zdjęcia nic ona nie wnosi. Coś tam sobie robi, nie widać jej reakcji, twarzy, przeszkadza w odbiorze krajobrazu.
Pierwsza fotka - dla mnie ok. Facet stoi tyłem, widać ogrom przestrzeni, podziwia. Fajne. Drugie ok- choć gość za ciemny, ale trzecie? - nie rozumiem dziewczyny, znaczy po co jest na fotce. Bo do albumu sie nie nadaje gdzyż jest za daleko, a jako krajobraz - dziewczyna niepotrzebna.

Co do siódemki, to dla mnie jest prosta. Nie wiem co chcesz w niej prostować

A filtry stosuj bo ja nie wiem o co Ci chodzi z tą rozpiętością tonalną. Może inni forumowicze zrozumieli.

Pozdrawiam

ConradDS
15.06.10, 23:54
1. Chimol - Dziekuje za wskazowki odnosnie osob, wiem ze w tych przypadkach nic nie wnosza, zrozumialem, czasami walcze z pierdolami a przepuszczam takie rzeczy... Musze sobie to zakodowac, jeszcze raz dzieki.
Co do rozpietosci tonalnej oly...Moj brat kupil jakis czas temu Nikona d300 z 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR. Robilismy kilka wypadow razem dla porownania i kolorystyka nieba(a rozpietosc barw na niebosklonie czesto jest bajeczna wieczorami tu gdzie mieszkam) oraz odbic na powierzchni wody jest nie do porownania, jesli to nie pieta achillesowa olego to powiedz mi o co chodzi, ja jestem tylko pstrykaczem, nie znam sie tak na sprzecie.

2.NightCrawler - dziekuje za sugestie odnosnie perspektywy, nie wiem czemu o tym nie myslalem do tej pory, bardzo wazna rada(jesli mozna na forum dodawac wam pkt do reputacji to napewno dodam). obiecuje ze juz nie bedzie mydla, nie wiem jak z powidlem ;).
Co do szkla... Wiem ze z odpowiednia wiedza mozna zrobic cuda nawet sloikiem i nie twierdze ze to szklo jest z gruntu zle, ale mi nie lezy. Jesli kogos tym urazilem to przepraszam.

Gdy sie rozgladalem za 14-54 kupilem okazyjnie e-30 i teraz juz nie wiem czy dokupic mu 12-60 czy jednak 14-54. Czytalem na forum i sa rozne opinie. Chetnie poznam wasze zdanie na ten temat, do makro mam 50mm f/2, brakuje mi czegos szerokiego.

Czaroz
16.06.10, 00:19
Sory ze nie na temat, ale zaszokowales mnie ostatnia wypowiedzia, nie wnikam tam w twoje finanse i takie tamy bo mnie to nie obchodzi ale zastanow sie czy 12-60 na sam poczatek i jeszcze jak sam powiedziales dla zwyklego pstrykacza to nie przesada? Wiesz ogolnie robta co chceta ale to juz lepiej dokup do 14-42 cos dluzszego/szerszego albo nawet to 14-54 bo to zacne szklo.
Moim zdaniem zestaw e30 + 12-60 to troche przesada dla pstrykacza (moze by tak 14-54 + 50-200?)

A co do fot... Dzialaj dalej, nikt nie mowil ze poczatki beda latwe ;) Zwlaszcza ze masz odpowiednie warunki do rozwijania pasji... (ladne widoczki, fajny sprzecik)

chimol
16.06.10, 20:39
D300 to zacna maszynka, bawiłem się u jednego z klubowiczów i kolorystyka zdjęć mnie również zaskoczyła, ale wszystko można sobie w puszcze poustawiać. W e-30 na pewno można zrobić wiele aby podbić kolory. Do tego dochodzą filtry artystyczne.
A co do filtrów, to radzę je stosować, zwłaszcza polaryzacyjny i szarą połówkę. Efekty sa nieziemskie https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14906&highlight=filtr Tutaj jest materiał napisany przez dobasa. Poczytaj poszukaj, a zobaczysz, że znajdziesz odpowiedzi jak zrobić zdjęcia w większej rozpiętości tonalnej.
Dochodzi jeszcze HDR i DRI. O tym też możesz poczytać:wink:
Pozdrawiam

ConradDS
17.06.10, 20:43
Kupilem Cokin system, ramke i dwa filtry polowkowe 121L i M i gwiazdkowy. Polaryzacyjny mam kolowy hama. Nie wiem tylko czy mozna stosowac cokin na polar czy bede go musial odkrecac za kazdym razem zanim domrece ramke do szkla. :/ ?

chimol
17.06.10, 21:03
też nie wiem, ale jaki problem spróbować:wink: Jeśli nie będzie nachodził trzeba będzie sie przyzwyczaić do odkręcania polarka.
Też mam cokina z holderem przy kolejnym wyjeździe w góry często go będę używał.
Pozdrawiam

ConradDS
19.06.10, 17:24
pisklaki

Bodzip
19.06.10, 18:53
pisklaki

a tu się kłania kadrowanie, wszystkie pisklaki w centrum kadru. Choć pisklaki fajne i jako dokumentacyjne mogą być.
Nawiążę do poprzednich zdjęć. Za kolegami - ta dziewczyna niepotrzebnie plącze się w kadrze, a krajobrazy tak piękne, że tylko je zepsuła.
Jeśli mogę doradzić: zrób jej zdjęcie jak oblewa ją fala morska, albo jak stoi pod wodospadem z roześmianą buzią - będzie piękne zdjęcie do rodzinnego albumu, ale widoków nie kalaj ludźmi. Szkoda po prostu. No... może za jednym wyjątkiem - góry, pasterz, psy, owce..
Pozdrawiam i dawaj więcej, warto tu zaglądać. :)

Czaroz
19.06.10, 20:17
Troszke ostrosc zgubiles na pierwszym i drugim, na pierwszym jest na scianie a na drugim na poszczegolnych zdzblach trawy, nie bede powtarzal przedmowcy co do kadrowania, musisz taki nabyc nawyk co do kadru.

Pozdrowka

Pietrucha
19.06.10, 21:30
Co do rozpietosci tonalnej oly...Moj brat kupil jakis czas temu Nikona d300 z 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR. Robilismy kilka wypadow razem dla porownania i kolorystyka nieba(a rozpietosc barw na niebosklonie czesto jest bajeczna wieczorami tu gdzie mieszkam) oraz odbic na powierzchni wody jest nie do porownania, jesli to nie pieta achillesowa olego to powiedz mi o co chodzi, ja jestem tylko pstrykaczem, nie znam sie tak na sprzecie.

O, to mnie ostatnio ciekawi, czy mógłbyś zrobić małego offtopa i zamieścić tutaj ze 2, 3 porównania zdjęć d300 i e30?

ConradDS
19.06.10, 23:32
Dziekuje. Wiem ze centralne, moja wina i matka atakowala z lotu wiec rozumiecie... W srodkowym za mala GO zapewne bo jedno piskle bylo z 10cm od drugiego w lini prostej od obiektywu, zle miejsce wybralem. Dwa pozostale zrobila ta pani co widoki psuje... Prosi zeby was wszystkich serdecznie pozdrowic :)

Bodzip:
1. Problem polega na tym ze niezbyt wiem jak z reki ustrzelic zwierzaka ktory sie wierci gdy w stopce fl36r ladujaca sie miedzy blyskami jak vista na Duronie. Poza tym nie rozumiem tej lampy. <nie wiem jak jej uzywac gdy pstrykam zwierzyne bo przeswietla oczy i cale foto jest do smieci, tryb na czerwone jest dobry na pozowane bo sarny i renifery uciekaja po pierwszym blysku :/. Stawiam ze cos robie nie tak, ale jeszcze nie doszedlem co. Przydalo by sie 55-200 albo 50-500 sigmy... widzialem u jednego z was swietne zdjecia orlow. Gratuluje, podziwiam.

2. Obiecuje wiecej widokow, za dwa tygodnie jade do kraju a mam do przejechania 2tys km wiec jakis maly rep napewno zloze do pokazania wam tutaj.

Czaroz:

Wiem o problemie z ostroscia... Te zdjecia sa z E-510, od pewnego czasu af nie trafia w pkt(czytaj - myli sie) to dziadek, ma juz 60tys klapniec. Nie wiem tylko dlaczego nie myli sie przy 50/f2... A moze tylko mniej dostrzegalnie.

Pietrucha:

Jak najbardziej moge, ale na przelomie lipiec/sierpien. Wtedy bede mial oba aparaty pod reka. Zeby test byl uzyteczny poprosze o jakas specyfikacje co i jak ma byc ustawione, jakie zdjecia etc. Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie :) Obiecuje popelnic :P

Pietrucha
20.06.10, 00:07
Pietrucha:
Jak najbardziej moge, ale na przelomie lipiec/sierpien. Wtedy bede mial oba aparaty pod reka. Zeby test byl uzyteczny poprosze o jakas specyfikacje co i jak ma byc ustawione, jakie zdjecia etc. Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie :) Obiecuje popelnic :P

Znakomicie! Może warto otworzyć nowy wątek na ten temat. Napisz proszę w nim jakie sprzęty na przełomie lip/sie będziesz posiadać, a myślę, że pomysłów na testy trochę się znajdzie ;) Ogólnie na pewno chodzi o RAWy, tę samą (w miarę możliwości podobną) ekspozycję. Co do obiektów, które będą testowane warto się zastanowić właśnie w osobnym wątku, żeby nie wychodzić poza temat tutejszych Twoich zdjęć :) Dzięki!

ConradDS
20.06.10, 00:39
Stoi pod domem sasiada, az sie prosi ale zupelnie nie mam pomyslu. Wanilia ma gdzies fajne zdjecie starego auta. Moze ktos cos doradzi? Myslalem zeby go zabrac na wystep skalny laweta i posadzic dwa szkielety wpatrujace sie w zachodzace slonce... Wiem fantazja mnie ponosi a koszt imprezy przerasta. Jak ktos ma pomysl to zapraszam :)

Co do testu, moge zalozyc nowy watek ale prosze o podpowiedz gdzie on sie ma znalezc, tam bedziemy o reszcie rozmawiac.

chimol
20.06.10, 12:22
Bodzip:
1. Problem polega na tym ze niezbyt wiem jak z reki ustrzelic zwierzaka ktory sie wierci gdy w stopce fl36r ladujaca sie miedzy blyskami jak vista na Duronie. Poza tym nie rozumiem tej lampy. <nie wiem jak jej uzywac gdy pstrykam zwierzyne bo przeswietla oczy i cale foto jest do smieci, tryb na czerwone jest dobry na pozowane bo sarny i renifery uciekaja po pierwszym blysku :/. Stawiam ze cos robie nie tak, ale jeszcze nie doszedlem co. Przydalo by sie 55-200 albo 50-500 sigmy... widzialem u jednego z was swietne zdjecia orlow. Gratuluje, podziwiam.

Z ręki zwierzaka można ustrzelić przy krótkim czasie migawki. Nie możesz mieć zbyt długiego czasu bo poruszające się zwierzę będzie rozmazane albo zdjecie bedzie poruszone. Czyli dobre światełko <naturalne> i krótki czas.
Nie wiesz jak używać lampy przy fotografii zwierząt? Ja nie używam lapmy do fotografii zwierząt. Co to za pomysł żeby sarnom czy reniferom walić fleszem po oczach?:shock: Te świetne zdjęcia orłów, które widziałeś na pewno były robione bez lampy.
Pozdrawiam serdecznie.:wink:

Czaroz
20.06.10, 12:37
Co do ostrosci to nie puszka, nie obiektyw tylko ewidentnie jest ustawione w zupelnie inny punkt ostrosc, MOZE masz racje, moze to byc BF/FF ale watpie bo na jednym z tych zdjec ostrosc byla normalna (czyt. dobra)

Nie czepialbym sie jakbys robil zdjecia zwierzakom analogiem, brak doswiadczenia by to tlumaczyl, ale jak masz AF to tylko klikac i strzelac.

Widoczki ci ewidentnie lepiej wychodza...

Wiejo
20.06.10, 13:05
Widoki ładne ale jako początkujący musisz zapamietać o ostrości i po zmniejszeniu o wyostrzeniu. Także jeżeli chodzi o znajdujące się w kadrach postacie to te raczej do domowego albumu i robić podwójnie raz sam widok raz z postacią. Pisklaki najładniejsze te w trawie. Jak na razie źle nie jest ale warsztat trzeba szlifować i pamiętać o wielu szczegółach.

ConradDS
20.06.10, 18:48
Widoki... No dobra :) nastepne, chyba 12, 13, 14.

Igorra
20.06.10, 20:10
Tereny ładne, wydaje mi się, że fotki nie są ostre, i mało żywe kolory :roll:

tomir
20.06.10, 20:18
Kolorku na pewno troszkę brakuje.

Czaroz
20.06.10, 20:52
Eeee no nie przesadzajcie, mi sei wlasnie podobaja. Te sa idelane. Moooze troche podostrzyc, ale troche.

ConradDS
20.06.10, 21:31
Tereny ładne, wydaje mi się, że fotki nie są ostre, i mało żywe kolory :roll:

Pozwolilem sobie poogladac Twoje zdjecia, bardzo mi sie podobaja niektore, powiele kilka pomyslow jesli pozwolisz, w wolnych chwilach gdy dopisze pogoda :)

Nie chce czasami przebarwic zdjec, za duzo zabawy z probkowaniem kolorow gdy niektore sa zbyt zywe na zdjeciu a inne zbyt blade. Cos za cos. :)

Bodzip
20.06.10, 21:48
to nie tak - chcesz łatwo i szybko podciągnąć kolor ?
podnieś o 3, 4 punkty nasycenie i o 4 punkty kontrast - zobaczysz różnicę.
Ściągnij sobie darmowego, acz świetnego Gimpa i w nim obrabiaj zdjęcia.

Igorra
20.06.10, 22:56
Pozwolilem sobie poogladac Twoje zdjecia, bardzo mi sie podobaja niektore, powiele kilka pomyslow jesli pozwolisz, w wolnych chwilach gdy dopisze pogoda :)

Nie chce czasami przebarwic zdjec, za duzo zabawy z probkowaniem kolorow gdy niektore sa zbyt zywe na zdjeciu a inne zbyt blade. Cos za cos. :)

No pewnie,ciesze się że się podobają niektóre :) fajnie jakbyś kilka tych powielonych pomysłów pokazał na forum albo gdzieś, jestem ciekawa efektów :)

Rada Bodzipa dobra:!: :wink:

nevra
21.06.10, 13:00
2 najładniejsza, taka romantyczna. :) Choć fakt, troszkę kolorów brakuje, przydałoby się popracować nad histogramami i nasyceniem.

Jeśli pozwolisz, to wyszło mi tak:

K_Puchatek
21.06.10, 13:33
Nie napiszę nic nowego, po prostu bez obróbki (choćby minimalnej) często się nie obędzie.
Zdjęcia ciekawe (przypomniałeś mi Norwegię...:wink:), niestety trochę brakuje kontrastu i kolorków.
Pozwoliłem sobie ostatnią fotę ciut poprawić (tylko podciągnięta na poziomach, w dodatku przyciskiem auto)...
Jeżeli nie życzysz sobie ingerencji w zdjęcia, daj znać to usunę.
Pozdrawiam

ConradDS
22.06.10, 00:08
Dziekuje, mam juz gimpa, mam ps cs4 i lightrooma(troche mnie ten program oczarowal :)) ale dopiero sie ucze ich zastosowan.

Chce pokazac dwa zdjecia, przyciete w cs4 bez wiekszych zabiegow, moja prosba jest taka zebyscie napisali czym je zwalilem jesli chodzi o ustawienia aparatu, mam pewne przypuszczenia ale prosze o lincz, uzasadniony. W obu przypadkach af ustawiony na nieskonczonosc, bardzo sloneczny dzien, niefortunnie pod swiatlo ale nie wiem gdzie sie podziala ostrosc i dlaczego??? Exify do wgladu.
15.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1p7MmEReWUNKmZGHOurln5lOymHYdKjZnxu72nazpJ8iTcRRB cXrPHMO6dKMgOmAW3nj13DubjxMvSpBhptTyhobve30jLaCcD/RH210562.jpg?psid=1)
16.
źródło (https://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pVejZeb5ghzuxiKMEzxsxbLsazANsdIyR4lJnPZUTOUfqZCV 4p_3yrP1N4PHF3x3oCsRC3cIZeklya7PuHyTPtnEP3cgzXaoa/RH210570.jpg?psid=1)

K_Puchatek
22.06.10, 12:32
Fotki Ci wcięło...:roll:

judasz
22.06.10, 15:06
patrze tak :shock: ,i tez nie widze

ConradDS
22.06.10, 16:41
Juz poprawilem,nie bylo widac bo zapomnialem zmienic uprawnien, Juz to naprawilem. W oczekiwaniu na wskazowki pozostaje z powazaniem ;)

acidmk
22.06.10, 17:05
Hej,

Jak dla mnie stanowczo za mała (w sensie za duża ) przysłona.
W pierwszym zdjęciu 3,6 a drugim 4,8. Więc GO będzie mała, duzo za mała aby wszystko było ostre.

chimol
22.06.10, 17:06
Nie wiem co znaczy, że AF ustawiona na nieskończoność. Chyba chodziło Ci o głębię ostrości, ale wcale tak drogi kolego nie jest. Twoje zdjęcia są nieostre ponieważ na obu masz za małą wartość przysłony ustawioną. f/4.8, f/3,6:shock:
Nie będziesz miał ostrego widoczku na całym zdjęciu bo głębia ostrości jest mała.
Jak robisz krajobrazy, to przysłonę ustawiaj od f/7 w zwyż, czyli do f/11 możesz spokojnie szaleć. Gwarantuję, że będzie o wiele lepiej.

grizz
22.06.10, 17:07
Ostrości brak... no i to niebo. Wredne na tych szerokościach jest - nieprawdaż?

ConradDS
22.06.10, 17:23
Niebo jest jakie jest grizz :) raz piekne raz plaskie, jedno jest zawsze pewne - szybko sie zmienia bo tu na wyspach baaaardzo wieje. Aparat ustawiony w trybie preselekcji czasu, sam dobral przeslone, jestem tam dosyc czesto, nieomieszkam sprobowac z innymi ustawieniami. Jesli mozecie mi udzielic kilku wskazowek odnosnie zasad focenia krajobrazow bylbym wdzieczny.

grizz
22.06.10, 17:31
Jesteś tam na dłużej... to ćwicz, eksperymentuj i znajdź jakiś sposób na to niebo, chętnie skorzystam jak będę następnym razem, bo ostatnio poległem w zmaganiu ze Skandynawskim niebem :/

Co do rad: Typowe pejzażyki rób na A, albo P. przy ustawieniu przesłony w zakresie 5,6-8 Wtedy Zuiko są najostrzejsze. Powyżej f8 zaczynamy tracić na jakości. I nie ustawiaj ostrości na daleki horyzont, tlko na jakieś przedmioty bliżej pierwszego planu.

Thomasso
22.06.10, 19:48
A ja dorzuce od siebie kalkulator GO:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Moze jakos tez pomoc zrozumiec, co i jak ustawiac, zeby bylo ostro :)

Thomasso

ConradDS
23.06.10, 01:29
Kilka takich nijakich raczej...

17.

źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1p0EXg8wNg7ymLO_emE8rfE99qKOr-zTku-JphXoPKOj9pfTQGrbnDah2xax2hp2-CqFjNTGuKw6TObRlh23EZ44-er_LKP7Qa/RH220619nq.jpg?psid=1)
18.

źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pyh4HxQrlpFjNx8V83wwve0-ZxG6cnE4OQaKT64XUB_qn_y_E_BGwPKq2XGpzTyxaFQaLLy7Fs gY-K3IbpWXBjNVHzfLf-U_q/RH220617zq.jpg?psid=1)
19.

źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pW9-IrpjNwm5dp607F5o0dSUxNMTjA9863ksOzF3JYoF0IBkUGvX7E XPWhXz0z2rswJ2tcZWlYPQtndM9TnhL4TPO7G9_bn25/RH220583aq.jpg?psid=1)

...

acidmk
23.06.10, 07:43
Znowu ładnie wstawiłeś :-P tak że nic nie widać :shock:

Igorra
23.06.10, 08:58
Ładna wrzuta :) wiatraczki mi się bardzo podobają :grin: zwierzaki też :wink:

ConradDS
23.06.10, 16:19
Czuje ze musze :) sie przeprosic ze statywem, z e-410 nie bylo problemu, zawsze z reki wychodzily czyste zdjecia, ostre jak tabasco a z tym e-510 jest zupelnie inaczej... Dobre swiatlo, krotki czas, stabilizacja, obiekty nieruchome a na zdjeciach i tak mydlo. Jednak przy portretach z 50mm z lampa ubrana w lightsphere cloud zdjecia sa niesamowite jak dla mnie, z tech pkt widzenia, kolory, ostrosc, brakuje tylko swiatla, moze jakis softbox i blenda za jakis czas i bedzie co pokazac. Modelka czeka ;)

Jakies uwagi odnosnie zwiiierzat?

Czaroz
23.06.10, 20:25
Osobiscie ostatnie najlepsze z tej wrzuty, zwierzatka jakies takie... zwykle.

Maestro1984
24.06.10, 09:36
... z e-410 nie bylo problemu, zawsze z reki wychodzily czyste zdjecia, ostre jak tabasco a z tym e-510 jest zupelnie inaczej...

Właśnie taka jest specyfika e-4xx że akurat te aparaty mocno ostrzą zdjęcia, z tego co wiem to jest tak że ustawienie e-4xx na najmniejszą ostrość (-2) daje bardziej ostre zdjęcia niż e-5xx (i nie wiem czy czasem też nie reszta olympusów) na największej ostrości (+2). Jest to tak zrobione (wg. jakiś tam źródeł) po to aby dać większą swobodę przy wyostrzaniu przy obróbce (ile w tym prawdy to nie wiem ;-)).

bartek86
24.06.10, 20:42
Piękna Norwegia. Zdjęcia bez zastrzeżeń lecz ostrość coś kuleje i wrzucaj mniejsze 800x600 i będzie bardzo ok.

ConradDS
25.06.10, 01:29
zimowo...
20.
źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pQV073of4wHP8PaToWmtE3vepza0EWUv4SyimxGQAzNNnSH8 W9mvjElHgplEoFVz_Vdzt-KGXFzTG13JMkgVliehvCmup_Hi1/P2063633.jpg?psid=1)

judasz
25.06.10, 10:09
20stka jak najbardziej na tak,fajne kolorki i swietny klimacik :),pozdrawiam...

Igorra
25.06.10, 12:53
20 pięknie :grin: podoba mi się Norwegia strasznie :) na razie tylko ze zdjęć :grin: wrzucaj więcej takich pięknych widoczków :wink:

chimol
25.06.10, 21:52
Dwa ostatnie widoczki wrzucone bardzo przyjemne w odbiorze. Co do zwierząt to sarna mi się podoba.
Pozdrawiam

ConradDS
25.06.10, 22:26
zimowo z okna, szkoda ze jeszcze nie zapalili swiatel na ulicy bo byloby lepiej, wiem ze ciemno...
21.
źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pMkaaXdghh9-Vz3lyWzN7uA8NvrmxbZlqJ7jGjkEys553EIbLrhtYEkIGHQw4P LgQolWJx2By8yC7VOvKAPpnNsklcUSAROEv/PC192963a.jpg?psid=1)

Igorra
25.06.10, 22:53
Brak świateł oddaje uroku :) podoba się tylko widzę to w takim kadrze:

:wink:

robasss
26.06.10, 11:51
20 jak najbardziej - podoba się :) fajny klimat. Troszkę zaszumione no i duza fotka.

waruga
26.06.10, 12:01
Dwudziestka oddaje w pelni klimat polnocy...podoba sie.

Subtelly
30.06.10, 15:31
20. niesamowite : ) Piękny klimat, fajne kadrowanie i urzekająca tonacja : )
21. przychylam się do propozycji kadrowej igorra : )
Pozdrawiam : )

rol6
1.07.10, 08:04
Zimowe fotki bardzo ciekawe. Plenery godne pozazdroszczenia.

Fota 21 bez świateł ulicznych jest lepsza, ponieważ można się skoncentrować na głównym źródle światła.

Zdjęcie zyskuje na sposobie przekadrowania igorry. :wink:

Czaroz
1.07.10, 10:50
Noooo panie... w koncu konkrety... Jak takie prace bedziesz wrzucal to tu czesciej bede zagladal, osobiscie ostatnia fote widze w kwadracie, nie inaczej, poprzednia- bardzo fajna panoramka, fajnie ci drzewka wyszly, nie wiem czy cos obrabiales ale pieknie...

ConradDS
13.08.10, 03:19
22.

źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pznNcQ4Es56GCixHXwCFm5qMSDfffFSLddbEtDX8LjvEsXg7 a6pRzOiPDDVjXXeNpsjv37TVMH-nVh-cCQ6eBShuHvfpuUQk4/P8122812a-2s.jpg?psid=1)
23.

źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1po_MsjfMhoFOmmGTfY8Oe0zOBNiVemRU36JClHFPRGX6M8Dj X0w-qRb1U6Bc_i2cto9EEozAyKO4mAe1u7wDI6QcvdS_MGIJS/P8122835s.jpg?psid=1)
dawno tu nie zagladalem, co do zdjec trudno, nie bylo warunkow, ostra mgla i krople na filtrze ale i tak postanowilem cos wyciagnac...Krytyka mile widziana. Jak po wakacjach koledzy i kolezanki? :)

Igorra
13.08.10, 11:35
pierwsze zdjęcie ładne drugie też ale....po co te obrzydliwy drut w prawym górnym rogu? :)

ConradDS
13.08.10, 12:26
ups... :) zapomnialem wysteplowac, moja wina. Jutro wrzuce mam nadzieje kilka lepszych.

chimol
13.08.10, 13:19
Ostatnie dwa bardzo ładne. Bardziej przemawia do mnie 23. Szkoda, że wody nie rozmyłeś dłuższym czasem i te kropki troszke przeszkadzaja. Pozdrawiam

ConradDS
13.08.10, 21:00
24.
źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1p7s7hbAswPe0tXlZyb34X4AfQ-gr2xDVEV2D6A_za6Y6gkSMoae_JetjMedG4I34Ga0iyXV0SDsm syoiVglupX200Spe9aZEU/P8122828a.jpg?psid=1)

ConradDS
15.08.10, 22:55
25.

źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pUBqf4FIkjL_Zd6b5VQK0Fq5N1VeoMTM3o4txMKfEupdbwnw qku3LeKPyMLh18PJvhG6SyzhtfoNTLaeoP60uOoChw60aRX-q/P8153074a.jpg?psid=1)

26.

źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pUBqf4FIkjL9GCKPwOvvi_mm2daqJ-oPXv_7-rCMktVxsBOLa85F1J3ZzxO4GkfpXSsZ68oZ0XYh4HjuewYVBaF ayU-wmbwW5/P8153117a.jpg?psid=1)

ConradDS
16.08.10, 22:50
27.

źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pT4l-nXvez6JYZcmTCZoD_g0rMAO8mPeI6ZLMWXg_dXswzzSKoJZfMq QU466FMPLKKeaRdTlRd0URPwmnu7jJ-MvrAZV_B_rU/RH130767a.jpg?psid=1)

Czaroz
16.08.10, 23:10
Zwracam honor, zapewne piekne widoczki robia swoje, ale widac ze juz troche myslisz za nim pstrykniesz zdjecie, urzeklo mnie 22... Takiej mgly szukam od poczatku wakacji :P Niestety nie w Polsce te numery

Traktor ci nie wyszedl, ale to wina pogody, za to skalki... ahhh...

Pozdrowka

tiburon
17.08.10, 00:26
25 było z polarem ? niby proste jak pocztówka ale mnie osobiście takie ładne chmurki jakoś zawsze urzekają ;-)

ConradDS
17.08.10, 00:36
Hama Cir-polar; niebo wdzieczny temat ale w nim zadko wychodzi mi to co bym chcial osiagnac moze dlatego ze oko widzi wiecej niz najlepsza matryca, tak to sobie bede tlumaczyl ;)

kurokial
17.08.10, 09:37
Za 25:

źródło (http://videobeta.net/gifs/6658.gif)

Kurna trzeci raz poprawiam :D

tiburon
17.08.10, 11:25
zastanawiam się jak by 25 wyszło z połówką - osobiście wole bawienie się przy robieniu zdjęcia niż potem przy kompie ;-)
a czy 26 po lewej jest ciemniej czy tylko mi się zdaje? coś tam ściemniałeś ;-) połówka się może przekręciła ;-)

ConradDS
22.08.10, 20:33
Nic sie nie przekrecilo :) ja lubie eksperymentowac w obrobce. Respect dla dr_feelgood (https://forum.olympusclub.pl/index.php?cat=20316) i Czarnego. Poza tym nie czuje sie w plenerach, bawie sie tym co widze, interesuja mnie bardziej szczegoly, momenty w codziennym swiecie, wciaz poszukuje, podgladam zdjecia ludzi z Top10 swiatowej fotografi roznych nurtow szukajac inspiracji, zaczytuje w radach Freeman'a szukam inspiracji, staram sie zrozumiec swiatlo jakie mam do dyspozycji nie majac do dyspozycji sprzetu jaki miec bym chcial. Ale wszystko w swoim czasie. Zasypac takimi pracami moge w jakims innym poscie.

ConradDS
2.10.10, 20:27
28.taki maly eksperyment

źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pZQWO3OY54ixS1nyewyPKW4pYQ1ZtosbfFGGHDPZfESElTnx ez9OSNEC4mFOssEe563o73MKfgXDnSwyZWiYb1cFlFtChV9zP/norweg.jpg?psid=1)

Dawid
3.10.10, 06:57
dobreeee

Saboor
3.10.10, 15:18
Takich 'eksperymentów' Wrzucaj jak najwięcej !

judasz
3.10.10, 16:14
fajny ten experyment,do galeri wrzucaj! pzdr.

ConradDS
3.10.10, 23:07
29. Jesien przyszla...
źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1poaFvVPqNPgRhdteJpHFW6IaQyf1GSpxCO26dAf9xI8mlAWB _0bj6z7h0Rubwh6CKfED1liv1vNRXU9QjU68DcXCzsFbwR2Jm/PA033532.jpg?psid=1)

Ania_
3.10.10, 23:25
Bardzo ładne. Możesz wrzucać trochę mniejsze? Sporo z nas ogląda foty na lapie i przez to widzi całość jedynie po kompresji.

Dawid
4.10.10, 16:32
dobreeee

Tak dalej ;)

judasz
4.10.10, 16:35
swietne kolorki,jest bardzo fajnie! pzdr.

jerryg3
4.10.10, 20:43
28, barzdo fajne, symetryczne, dobry kadr.
29, trochę słabiej, choć kolory dobre, to liczy się kadr, a tutaj nienajlepszy.
Poza tym zostało Ci coś z prawej.

Ale naprawdę, mógłbyś wrzucać mniejsze zdjęcia.

ConradDS
5.10.10, 20:33
Dziekuje, wiem ze cos z kadrem nie gra, na kwadrat boki byly nieciekawe.
30 mi sie nie podoba ale zeby nie bylo ze malo Norwegii to wrzucam.

30.
źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pYv4OV-BNFrcMDrKnxuMBDrJ0QwHnRuWsyvx2EPyC7Uog80L-e-FGO9ce49HygViL1pn7vRzW331Tr1WnXQhE8a6NvK91hzzd/PA053777aa.jpg?psid=1)

ConradDS
6.10.10, 17:01
jesienne 31.

źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1pArDaqq9Iezkz-W04hOzOmPcICJ1sb_Fs72mMagwxdDJ-Li_AMXS0THZhrJSJOcVNZDTgSQSNROVTkBBJg2sSg2C42v5gAX l-/PA033528smo.jpg?psid=1)

grizz
6.10.10, 17:03
Bardzo ładne!

ConradDS
6.10.10, 17:27
Znakomicie! Może warto otworzyć nowy wątek na ten temat. Napisz proszę w nim jakie sprzęty na przełomie lip/sie będziesz posiadać, a myślę, że pomysłów na testy trochę się znajdzie ;) Ogólnie na pewno chodzi o RAWy, tę samą (w miarę możliwości podobną) ekspozycję. Co do obiektów, które będą testowane warto się zastanowić właśnie w osobnym wątku, żeby nie wychodzić poza temat tutejszych Twoich zdjęć :) Dzięki!

Mam w tej chwili d300 + sigma 30/1.4 ale nie wiem jak sie ma to do mojego e-30 + zd50f2 jesli chodzi o porownania. Wiec sens takiego testu pozostaje pod znakiem zapytania. Co myslicie?

No i jeszcze raz przepraszam ze takie duze te zdjecia, zawsze zapominam.

Budynek centralnie i rowno bo to sklejka, lustrzane odbicie.

Wczoraj przy serii w moim body cos sie zwiesilo i zeby go wylaczyc musialem wyjac baterie. Dziwna sprawa, pierwszy raz cos takiego sie stalo. Mam sie zaczac martwic?

Rafał Czarny
6.10.10, 18:27
Rybka wisi na żyłce czy udało Ci się uchwycić moment?

ConradDS
6.10.10, 18:43
Staralem sie uchwycic lososia w powietrzu ale to dosyc trudne, mam 4 podobne ujecia. Z przykroscia stwierdzilem ze to ja sie za kazdym razem spoznialem z reakcja, aparat tylko kilka razy. Tutaj jest kilka miejsc w ktorych wieczorami pstragi i lososie skacza, tylko sie zaczaic. Niestety mialem do dyspozycji tylko zd50, jeszcze sie zastanawiam czy kupic 14-54 II czy 11-22. Nawet nie wiem czy ta wersja z detekcja kontrastu cos wnosi za te 500pln wiecej. Tak czy siak nie bylo zylki, jako ciekawostke moge napisac ze dlugo staralem sie zlowic pstraga morskiego na plecionke i skutek zawsze byl ten sam- skakaly przy mnie, pruly wode jak uboty ale nic nie bralo. Prawda jest taka ze jak chcesz zlapac takiego spryciarza to musisz miec cienka zylke, bezbarwna(nie wspominajac juz o odpowiednich woblerach i technice). Jak jestem tu rok, nie udalo mi sie dorwac ani jednego.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
no to wracamy do eksperymentow :)

32.
źródło (http://lpt3kg.blu.livefilestore.com/y1pmwKDQJUTQ30UkL3f-r7ttPNLq82mWvdHDTSTbyBUJNnLYzw59MtebXqTz-yOzMjomxcUb_2LhGo3ZQWYNsE7VjDR4ECKjafx/monster1.jpg?psid=1)

Dawid
8.10.10, 15:00
Poczytaj na ten temat troche ;) (ryb) każda ryba gdzie indziej na co innego bierze.
Np w szczupaki w szwecji słabo biorą na "polskie woblery" na regionalne lepiej ;)

ConradDS
9.10.10, 11:27
33. Niesmiala proba noca...
źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1ppPzQOjMODl34sZE2b37DokGIyOdIpiaCIH5_X-tVwpIbo9Np4dfHXIXAXcsbtgc-_U5qfjDZwGt34o9Ldvr6oXsm8utHgLYO/PA084129asa.jpg?psid=1)

Bodzip
9.10.10, 12:12
Pięknie :)
czyściutko i delikatnie

ConradDS
10.10.10, 22:01
34.
źródło (http://zvlueg.blu.livefilestore.com/y1p_E0-KqmpJItz_cHHohTUhlm6-QgpEtVdHvf3mLauCStUodr32PCVnpNvgZzBtIm4sffWlsjA376 kpqOjtLHcCq0IKNXVhmtM/PA104172.jpg?psid=1)

nevra
11.10.10, 12:21
Krab 32 jest bardzo fajny. :) Nocne też niczego sobie. I jesienny lasek 31 tez jest sympatyczny.

Jest zdecydowanie lepiej, nie ma porównania z pierwszymi fotkami.

A tak, BTW, mógłbyś fotki wrzucać w posty? Oczywiście, odchudzone do jakichś 300 KB? Zanim mi się otworzyły z tej strony, zdążyłam zrobić herbatę. ;)

ConradDS
17.10.10, 09:11
35.DiTL. To kolejne z moich zdjec, po mewach (nr 9) ktore opublikowali w dzienniku Namdal Avisa. Sporo niedociagniec ale taki spontan. To ukazalo sie we wczorajszym wydaniu. :)

źródło (http://public.blu.livefilestore.com/y1pMGLt_gmGJUkXl4e84yXjOLRlpsHNYWYrrbby8-rVtqEbxwo1m10Z9r1ZJeAyWs7Cui4SFJBQXqw0aOACiR2txQ/PA104196.jpg?psid=1)

ConradDS
9.01.11, 23:02
36. Witam po przerwie. Pozdrawiam noworocznie.

Tommy_G
9.01.11, 23:04
aż się zalogowałem... 36 - znakomitość. Zapodaj do galerii!

Tadeusz Jankowski
9.01.11, 23:56
Zdjątko robi wrażenie, jest niestandardowe, kuleczki, jak z fotoszopa, ale na miejscu, nic sztucznego, dalekie, ale energiczne sylwetki ptaków, światło reflektorka w wsiąkające w szarówę i ta wieża bezładna kompozycyjnie, tajemnicza, kratkująca gasnące niebo, a kopczyk, jak kurhan.

Pzdr, TJ

rol6
10.01.11, 08:48
36 - bajkowe. Wszystko wyszło idealnie, kadr, kolory, klimat... :grin:

ConradDS
10.01.11, 20:39
37. Widok z okna, tym razem mniej zimowo.

alexw200
17.01.11, 10:41
Fajny kraj fajne widoczki. Jest co fotografować. Mnie się zdjęcia podobają ale jako początkujący mogę się nie znać.

Igorra
17.01.11, 18:54
36 robi wrażenie! :shock:

droplet
17.01.11, 19:07
36 świetne :-)

Subtelly
25.01.11, 18:14
Łaaał! 36 jest cudowne! Świetna praca, naprawdę! Genialna tonacja, kadr i moment!! : )) Oby więcej takich!

ConradDS
11.02.11, 14:53
Nie mam ostatnio pomysłu na zdjęcia. Swiatło jest dobre tylko rano albo wieczorem, w obu przypadkach jestem w pracy :), czekam na zestaw oświetlenia, może pobawie się w studyjne :). Narazie poznaje nową zabawkę, kupiłem bamboo tablet. Nie łatwo się przestawić z myszy na piórko.
Mam pytanie do znawców. Zimowe widoki wychodzą mi zbyt plastikowe, nie wiem skąd ten efekt, patrzę na zdjęcia z gór w necie, czyste i ostre jak brzytwa, moze za odlegle wybieram obiekty, nie wiem. Czas sie wybrac na deskę puki snieg jest. Moze wtedy coś lepszego ustrzelę.
37.

ConradDS
11.02.11, 18:33
Chyba muszę ustrzelić jakąś sowę żeby ktoś zabłądził czasem do mojego wątku ;). Zbudowałem tej zimy dwa fajne karmniki żeby popstrykać ptaki. Zabrakło tylko pieniędzy na obiektyw, karmniki stoją 4m za oknem. Chyba że kupię coś manualnego. Sprzedałem starszy zd40-150 na rzecz 14-54II i teraz brakuje mi tele(jak miałem to lezał w torbie niepotrzebny).
Następne zimowe, zachodzące słońce ładnie maluje na tej szerokości. Nie jestem zadowolony z rozdzielczości moich zdjęć ale może to tylko moje widzimisie. Podobno w niskich temperaturacz jest mniej szumow, u mnie mniej jest na letnich fotach :}.
38.

Subtelly
11.02.11, 19:50
To może ja coś napiszę : ) B. udane te dwa ost. pejzaże : ) Ładne kadry, udane światło...jest naprawdę db : ) Ze wskazaniem na drugi, gdzie b. podoba mi się kadrowanie i urocza tonacja : )

Mirek54
11.02.11, 20:17
Trzeba pisac jak sie we watku patrzy na fotki??
Skoro tak,to moze pobaw sie mniejszym nasyceniem,wyciagnij szczegoly innym wyostrzaniem.
Moze wte strone??

ConradDS
11.02.11, 20:46
Ano nie trzeba ale miło jest i ciekawie i pouczająco jak sie we watku patrzy na fotki swoje a tam Mirki radzą w którą stronę popróbować. :)
Z nasyceniem to taka sprawa że mam dwa monitory którym nie pomaga kalibracja, jeden zimny drugi przesycony, postaram się.

Co do rozdzielczości i metody wyostrzania, staram się nie ostrzyć przed zmniejszeniem. W Psie wybieram Image/Alt+Ctrl+I wybieram rozmiar i Bicubic Sharper w trybie Resample. Coś mam grzebać w resolution przy redukcji czy zostawic tak jak jest czyli 240pix/inch? Chyba ze lepiej wybrac inny tryb i dopiero wyostrzyc? Mirek rozwiń myśl.

Mirek54
11.02.11, 21:56
Mirek rozwiń myśl.
Metod ostrzenia jest tyle co motywow na zdjeciach,trzeba patrzec i probowac.Wysle Ci akcje do PS na obrobke,klawisze funkcyjne przypisze.Tak,ze tylko klikniesz sobie w F9,F5,F6,F10,F12 i zobaczysz efekt.A gdy bedziesz chcial zobaczyc jak to ostrznie wyglada to rozwin akcje i zmieniaj parametry dowolnie.Czy to krajobraz czy portret ona bedzie sobie obszary do mieszania na focie samy znajdowac.

wanilia
12.02.11, 03:03
Bardzo podoba mi się wersja Mirka.
Jest rzeczywiście specjalistą od ostrzenia.
Szczególnie widzę to na zdjeciach płatków kwiatu- bezkonkurencyjnie.

ConradDS
5.05.12, 17:07
Dawno nie bywałem tutaj, chyba tylko czasem popatrzeć na zdjęcia innych :smile:. Przygnały mnie problemy, ze sprzętem , z okiem i z oprogramowaniem. Ale najpierw może coś wrzucę z ostatniej chwili. Mści się na mnie snobistyczne zachcianka, nie nauczyłem się dotąd operować błyskiem więc nabyłem jasne szkło. Przy pełnej klatce ten wybór wydawał się niemalże koniecznością jako że czuję się ogólnie w fotografii bezpośredniej, reportaż, street, portret, ludzie ogólnie. Kontakt z człowiekiem mnie nastraja pozytywnie do życia. Szkło ma problem z celowaniem w punkt, mikroregulacja w sumie jest ale jeszcze nie stawiałem na statyw z planszą żeby dokładnie sprawdzić gdzie jest ostrość, tylko zdjąłem pięć działek i jak na potrzeby internetowej publikacji chyba wystarcza. Maniakiem ostrości zostałem po zakupie pierwszego olka 410. Portrety z 50tki wychodziły bardzo dokładne, z https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/misc/vbglossarlink.gif (https://forum.olympusclub.pl/vbglossar.php?do=showentry&item=35mm) 35mm (https://forum.olympusclub.pl/vbglossar.php?do=showentry&item=35mm) wręcz chirurgiczne :smile:. Teraz cudowna plastyka jasnej stałki raczej nie kompensuje mi braku ostrości. Przesiadka z cropa każe na nowo uczyć się fotografii. Ponawiam pytanie do Mirka o ostrzenie w Psie, proszę Wanilię o kilka rad odnośnie jej portretowych doświadczeń i ogólnie o uwagi. Pozdrawiam.
6385963860

Więcej pod https://skydrive.live.com/redir.aspx?cid=f1b22fae139d635c&resid=F1B22FAE139D635C!289&parid=F1B22FAE139D635C!104&authkey=!ADG29Qc6CKXwrRI

waruga
7.05.12, 18:21
Przekopalem watek.. 37 podoba mi sie bardzo, to co lubie :-) Z ostatniej wrzutki druga fotka fajna :-)

Blacker
7.05.12, 18:34
36 bardzo fajna

ConradDS
18.05.12, 15:09
41.64383 Trudno ustrzelić emocje; tutaj mały wciska standardowy kit dziewczynie, ona chyba nie łyka, niestety ustrzelone sekundę za późno :).
42.64384 Fajniej by wyglądało gdyby pies był w granicach ostrości ale już tego nie poprawię, pies wyszedł plastikowo. Bawiłem się z maską wyostrzającą, podstawowo 85/1/4 i niepotrzebnie zrobiłem to ponownie na lightness canal. Muszę się nauczyć jaki format i rozmiar fotografii wybierać w procesie zanim się wezmę za wyostrzanie. Inaczej to potem wygląda na papierze inaczej z labu a jeszcze inaczej w internetowej galerii.

ConradDS
19.05.12, 17:58
6444543

ConradDS
20.05.12, 15:46
44.
64500
45.
64501

Darekw1967
20.05.12, 23:30
Witam !

Foty sa ok... ale strasznie wyglancowane.
Mam wrazenie, ze robiles je kompaktem za 300 zl.

Pozdrawiam

ConradDS
20.05.12, 23:46
Co masz na myśli pisząc "wyglancowane"? Daj jakies rady co robie źle, jakies sugestie?

Darekw1967
21.05.12, 01:52
Co masz na myśli pisząc "wyglancowane"? Daj jakies rady co robie źle, jakies sugestie?

Witam !

Mam na mysli, ze zdjecia sa nienaturalne oddane. Wygladaja plastikowo i ciapowato.

Sproboj w GIMP-ie przeskalowac (lanczos) zdjecie z aparatu 4000x3000 na 8000x6000 i wyostrzyc to na 85 a pozniej
(lanczos) zmniejszyc do... 1280x960

Stopien wyostrzenia 85 mozna zmniejszac 80, 75, 70, 60. Ustal na ile bedzie ok.

Ostatnio wyprodukowalem portable GIMP 2.8.0 z moimi dodatkami i moge Ci podeslac calosc
na e-mail.

Pozdrawiam

ConradDS
21.05.12, 05:35
Dziekuje, jak mozesz to wyslij. Nie znam się na gimpie, chętnie się nauczę. Zmniejszam w ps ( opcja best for reduction) a potem wyostrzam maską unsharp, po kosmetyce. Mogę wysłać ci na mail np ostatnie zdjecie i pokazesz mi jak to wyjdzie w gmp?

Bodzip
21.05.12, 07:22
A pokażcie to w wątku - też chcemy widzieć

ConradDS
21.05.12, 07:55
Jeśli Darek się zgodzi na mały tutorial to użyczam materiał do obróbki. Cenię sobie bardzo wasze rady. Metoda o ktorej napisałeś wydaje mi się całkiem nowa. To szkło do łatwych nie należy, focus na testowym wydruku wychodzi w punkt przy odleglosci ok 30 cm ale w terenie to wyglada roznie i mam wrazenie ze im wieksza odleglosc od obiektu tym wiekszy ff. Jpg z puszki ma ponad 5000 na dluzszym boku, na ile mam go przeskalowac?

Bodzip
21.05.12, 08:19
Poszukaj do gimpa filtra sharpen smart redux (eg_smart_sharpen_redux.scm) i wyostrzaj zdjęcie w dwu krokach.
- mały promień i duży zakres
- duży promień i mały zakres
Potem wystarczy przeskalować zdjęcie do wymiaru dla forum filtrem step resize w trzech krokach.

Darekw1967
21.05.12, 09:08
Dziekuje, jak mozesz to wyslij. Nie znam się na gimpie, chętnie się nauczę. Zmniejszam w ps ( opcja best for reduction) a potem wyostrzam maską unsharp, po kosmetyce. Mogę wysłać ci na mail np ostatnie zdjecie i pokazesz mi jak to wyjdzie w gmp?

Witam !

Podeslij mi adres e-mail na jaki mam wyslac soft.

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 09:08 ---------- Poprzedni post był o 09:05 ----------

Jeśli Darek się zgodzi na mały tutorial to użyczam materiał do obróbki. Cenię sobie bardzo wasze rady. Metoda o ktorej napisałeś wydaje mi się całkiem nowa. To szkło do łatwych nie należy, focus na testowym wydruku wychodzi w punkt przy odleglosci ok 30 cm ale w terenie to wyglada roznie i mam wrazenie ze im wieksza odleglosc od obiektu tym wiekszy ff. Jpg z puszki ma ponad 5000 na dluzszym boku, na ile mam go przeskalowac?

Witam !

Daj dluzszy bok na 8000.

Czyli dajesz w GIMP-ie MENU -> SKALUJ OBRAZ ->

Wpisujesz na dluzszym boku 8000 a pozniej

ustaw... w opcji Jakosc: interpolacja na: Lanczos3 i
dajesz przycisk "przeskaluj"

Po przeskalowaniu dajesz: MENU -> FILTRY -> UWYDATNIANIE -> WYOSTRZ i tam wpisujesz odpowienia wartosc.
(85-60)

Pozniej skalujesz z lanczos3 do 1280x i powinienes miec naturalnie wyostrzony obraz.

Pozdrawiam

ConradDS
21.05.12, 23:41
Zrobiłem zgodnie z zaleceniami i efekt operacji w Gimpie wygląda tak:
64577

Oczywiscie jest to wersja bez obróbki. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na tę fotografię to tutaj jest link do czystej wersji, prosto z aparatu:
http://sdrv.ms/MBhAp0

Mirek54
22.05.12, 00:08
64577

Oczywiscie jest to wersja bez obróbki. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na tę fotografię to tutaj jest link do czystej wersji, prosto z aparatu:

A ja se obrobilem to w "szopie".Typowa akcja na standartowa obrobke,wyostrzanie,pomniejszanie i zapis.Na poczatku tylko wyrzucilem profil zakresu koloru i zmienilem na swoj uzywany.
Screen z szopa i fotke zrobiona na potrzebe forum zalaczam w poscie.6457864579

ConradDS
22.05.12, 07:02
Dziękuję Mirku :) Jeszcze gdybyś napisał czy stlpień wyostrzenia zmienia sie w zaleznosci od rozmiaru fotografii? gdy potrzebuje wydruk A1 i A5 z tego samego pliku.

Mirek54
22.05.12, 08:20
Jeszcze gdybyś napisał czy stlpień wyostrzenia zmienia sie w zaleznosci od rozmiaru fotografii? gdy potrzebuje wydruk A1 i A5 z tego samego pliku.

Oczywiscie.Inaczej ostrzysz do wydruku,biorac pod uwage wielkosc a inaczej do neta.Tak po chlopsku i najbardziej zrozumiale to do neta ostrzysz ogladajac plik w wielkosci 1:1 i zawsze lepiej jest niedoostrzyc jak przesadzic.Ale to tylko moje zdanie,poczekaj jak fachowcy sie wypowiedza i wybierz wyposrodkowana sugestie.

ConradDS
22.05.12, 14:48
Wiec zanim wybiore sie do labu powinienem wziac kalkulator i policzyc rozdzialke odpowiednio do formatu na jakim chce odbitki a potem dopiero pod ten rozmiar wyliczony skalowac, dobrac profil i wyostrzyc lub przeostrzyc w zaleznosci od formatu wyjsciowego bo w innym wypadku zrobi to nieudolnie maszyna a efekt bedzie rozny od oczekiwan. Dobrze rozumuje?

Darekw1967
23.05.12, 10:46
64577

Witam !

Obejrzalem JPG z aparatu i niestety masz nietrafiony AF.

Wzialem sie za obrobke z ten plik i po przeskalowaniu do 8000x6000 dalem 95 pozniej do 1280x i podostrzylem z parametrem
wyostrzenia 10 zrobilem 4 kroki.

Zdjalem dominate od lampy blyskowej.

http://dl.dropbox.com/u/71309363/_MG_0951o1280-ramka.jpg

64662

Pozdrawiam

Darekw1967
23.05.12, 11:14
Wiec zanim wybiore sie do labu powinienem wziac kalkulator i policzyc rozdzialke odpowiednio do formatu na jakim chce odbitki a potem dopiero pod ten rozmiar wyliczony skalowac, dobrac profil i wyostrzyc lub przeostrzyc w zaleznosci od formatu wyjsciowego bo w innym wypadku zrobi to nieudolnie maszyna a efekt bedzie rozny od oczekiwan. Dobrze rozumuje?

Witam !

Jak dajesz fotke do labu i chcesz samemu wszystko im przygotowac to musisz najpierw ustawic sobie na swoim PC PROFIL maszyny na ktorej ma byc
wykonana odbitka. Trzeba ustawic tan profil na monitorze PC.

Chodzi o to aby to co widzisz w domu na swoim monitorze kolorystycznie pokrywalo sie z ich kolorami na maszynie.

Musisz wiedziec w jakim DPI robia odbitki i jakie maja rozmiary fotek aby sobie przeliczyc w pixelach na ile trzeba przeskalowac zdjecie ;)

Trzeba zrobic testowe foty aby zorientowac sie na ILE WYOSTRZYC zdjecie aby na odbitce byla naturalnie oddana zyleta.

Jak widzisz aby uzyskac dokladnie to co chcesz na wyjsciu trzeba odpowiednio zegrac profile i wytestowac
koncowe efekty uzyskiwane z maszyny.

Inaczej to wyglada jak przygotowujesz pod plotter, inaczej pod rozne drukarki i papiery a inaczej pod lab a inaczej pod WWW ;)

Pozdrawiam

ConradDS
23.05.12, 11:25
Nie było błysku, swiatlo zastane, żarowe(restauracja ok 20:30), balans chyba na 6100K. Wiem że cos jest nie tak z af, pisalem o tym. Ustawialem na nos dziewczyny, gdzie padlo nie sprawdzalem. Jesli mi sie nie uda skalibrowac to szklo pojdzie na ebay :/. Mikroregulacja to lipa albo cos zle robie.

Darekw1967
23.05.12, 12:25
Nie było błysku, swiatlo zastane, żarowe(restauracja ok 20:30), balans chyba na 6100K. Wiem że cos jest nie tak z af, pisalem o tym. Ustawialem na nos dziewczyny, gdzie padlo nie sprawdzalem. Jesli mi sie nie uda skalibrowac to szklo pojdzie na ebay :/. Mikroregulacja to lipa albo cos zle robie.

Witam !

Ustawiam AF na "oko" foconej osoby no i dobieram wlasciwa GO przymykajac mniej lub bardziej obiektyw.
Jak robie szklem 45/1.8 to bardzo trzeba uwazac aby zlapac ostro dwie osoby i tutaj jednak lepiej przymykac obiektyw i
pilnowac aby focone osoby mialy glowy bardziej w 1 jednej linii.

WB recznie ustawiaj sobie na biala kartke i bedzie ok. Automatyka WB w ciemnicy najczesciej idzie w maliny.

Pozdrawiam

ConradDS
23.05.12, 14:57
Cenne rady, dziekuje. Te fotografie wyszly z EF 50/1.2L to szklo z natury za ostre podobno nie jest. Wole kosztem iso korzystac z krotszych czasow, tu bylo 400, zazwyczaj wybieram 50-100. Do ustawiania bw chce kupic dekielek bialy, podobno pomocny.

Darekw1967
23.05.12, 16:21
Cenne rady, dziekuje. Te fotografie wyszly z EF 50/1.2L to szklo z natury za ostre podobno nie jest. Wole kosztem iso korzystac z krotszych czasow, tu bylo 400, zazwyczaj wybieram 50-100. Do ustawiania bw chce kupic dekielek bialy, podobno pomocny.

Witam !

Na 5D MKII nie wnikam w wartosci ISO bo to nie stanowi problemu.
Problemem jest dokladne panowanie nad GO ;)

Pozdrawiam

ConradDS
9.06.12, 23:11
46.
65729

ConradDS
27.06.12, 18:02
47.
66073

Mr_Crowley
30.06.12, 22:23
47 jak dla mnie to troche za ciemne i balans chyba uciekl

waruga
2.07.12, 08:53
46 ladna :)

Reedmooley
2.07.12, 11:11
47-Rewelacja:) Świetne ujęcie:)

ConradDS
18.07.12, 11:20
Zabrałem sprzęt na wakacje, w sumie bardziej do rejestracji filmów ale w praniu wyszło że adapter cf-sd nie radzi sobie w tutejszej temperaturze, dzis jest 43 stopnie. Dla aparatu żaden problem ale adapter robi się gorący i wiesza body. Nie wiem czy każda sztuka tak ma, moja napewno się nie nadaje na Tureckie riviery :). Pracuję na 2 kartach sdhc 32gb clas10 od SanDisk'a. Po minucie nagrywania bufer się zapełnia i zwiecha... Pomaga tylko wyjęcie baterii lub błogi czekanie na komunikat o błędzie nośnika. Adapter po wyjęciu parzy. Takie uroki oszczędzania na kartach CF.

ConradDS
2.03.14, 01:28
Hejka. Mam problem z kilkoma zdjeciami, kadrowane i konwertowane do BW z powdu problematycznego balansu, a moze poprostu mi sie kolorystyka nie podoba, nie wiem. Sklaniam sie do odrzucenia ich bo nie potrafie sobie poradzic z wygladem skory. Ktos ma jakis prosty patent na beauty look?

ConradDS
24.01.16, 16:56
Nie wiem czy ten watek to wciaz dobre miejsce do publikacji zdjec bo troszke mnie tu nie bylo. Ale ze dawno nic nie wrzucalem... Przepraszam za brak polskich znakow, pisze z klawiatury obcojezycznej.

166021

apz
24.01.16, 17:48
Nie wiem czy ten watek to wciaz dobre miejsce do publikacji zdjec bo troszke mnie tu nie bylo. Ale ze dawno nic nie wrzucalem... Przepraszam za brak polskich znakow, pisze z klawiatury obcojezycznej.

166021

No to się Wasze życie co nieco zmieniło . Gratulacje!

ConradDS
24.01.16, 18:20
Dziękujemy. Za nami już 7 miesięcy z Juniorem :). Jakieś ciekawe konkursy obecnie? Zupełnie nie jestem w temacie co się obecnie dzieje na Oly.

apz
24.01.16, 18:30
Dziękujemy. Za nami już 7 miesięcy z Juniorem :). Jakieś ciekawe konkursy obecnie? Zupełnie nie jestem w temacie co się obecnie dzieje na Oly. Jest popRAWka, FM, i wątki zdjęciowe.