Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia lotnicze

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Moominek
8.04.10, 20:22
Co do tych radarów - zauważyłem że nie wszystkie maszyny na nich są. Dziś fotek prawie nie robiłem bo mgiełka spora i niewiele widać (wrzucam jedną zrobioną w przerwie w uganianiu się za bażantem...nic specjalnego). Dziś widziałem jedną która nie była na radarze (ani flightradar24 ani piopawlu) - wysoko leciał, na oko z 15000m (porównuję do innych na tej trasie które latają przeważnie na 10-11km), biały (nie miałem aparatu to malowania nawet przybliżonego nie widać...).

Tomashhh
8.04.10, 20:26
http://www.flightradar24.com/ - mialem dzis wreszcie okazje, zeby sprawdzic wiarygodnosc tego radaru (tak a propos radarow) i jestem bardzo mile zaskoczony, bo sledzac samolocik na owym radarze, rownoczesnie zerkalem przez okno na bezchmurne (nareszcie) niebo i ladnie sie sprawdzilo to co bylo na radarze i to co widzialem na niebie:grin: opoznienie radaru (czy to zalezy od predkosci łącza internetowego?) wynosilo mniej wiecej pol minutki w stosunku do tego co widzialem przez okno, ale mysle ze to i tak bardzo dobry wynik:grin: slawec, dzieki wielkie, ze swego czasu zapodales link do tego radarku:grin: moominek, ja tez zauwazylem, ze nie ma wszystkich maszyn na radarze, w stosunku do tego co faktycznie lata po niebie, ale to chyba nie jest najwazniejsze:wink: 99% tego co widac na radaarze, to przewoznicy ogolnie dostepni, rzadko kiedy (wedle moich obserwacji) sa na radarze cesny, prywatne maszyny itp.

Moominek
8.04.10, 20:46
Tomashhh, jak Ci komputer wyrobi (a na 99,9% tak), ustaw sobie na tym radarze odświeżanie na 10 sekund. Będzie "płynniej", bez aż takich opóźnień.

Tomashhh
8.04.10, 20:53
moominek, mialem ustawione odsw. co 10sek. wiec moze to zalezy od predkosci łącza:roll:

Slawec
8.04.10, 20:58
http://www.flightradar24.com/ - mialem dzis wreszcie okazje, zeby sprawdzic wiarygodnosc tego radaru (tak a propos radarow) i jestem bardzo mile zaskoczony, bo sledzac samolocik na owym radarze, rownoczesnie zerkalem przez okno na bezchmurne (nareszcie) niebo i ladnie sie sprawdzilo to co bylo na radarze i to co widzialem na niebie:grin: opoznienie radaru (czy to zalezy od predkosci łącza internetowego?) wynosilo mniej wiecej pol minutki w stosunku do tego co widzialem przez okno, ale mysle ze to i tak bardzo dobry wynik:grin: slawec, dzieki wielkie, ze swego czasu zapodales link do tego radarku:grin: moominek, ja tez zauwazylem, ze nie ma wszystkich maszyn na radarze, w stosunku do tego co faktycznie lata po niebie, ale to chyba nie jest najwazniejsze:wink: 99% tego co widac na radaarze, to przewoznicy ogolnie dostepni, rzadko kiedy (wedle moich obserwacji) sa na radarze cesny, prywatne maszyny itp.

....:grin:

Ja dziś też strzeliłem to :

też było nie widoczne na radarkach, podejrzewając MD-11 zapodałem temat na inne forum (jackowlew wie jakie:wink:) i od razu okazało się że to Lufthansa Cargo o regu :D-ALCE :mrgreen:
http://www.airliners.net/photo/Lufthansa-Cargo/McDonnell-Douglas-MD-11F/1507711/&sid=78ce0be68695f82b6d1f6e718fed0ce6

Slawec
9.04.10, 21:11
...dziś (niestety nadal ,,mlecznie" w powietrzu:???:)

jackowlew
9.04.10, 21:14
I co z tego że mleczne mają prawo lux foty ostatnia rewela.

Slawec
9.04.10, 21:28
I co z tego że mleczne mają prawo lux foty ostatnia rewela.

dzięki, na ostatnim coś błyska:wink:

jackowlew
9.04.10, 21:29
na ostatnim coś błyska:wink:

Własnie dlatego:)

Slawec
10.04.10, 11:14
....:cry::cry::cry:

Tomashhh
10.04.10, 11:27
ostatnia przelotowka, z uchwyconym swiatelkiem, naprawde git Slawec:)

Slawec
10.04.10, 11:32
ostatnia przelotowka, z uchwyconym swiatelkiem, naprawde git Slawec:)

dzięki (dziś robiłem węgierskiego MALEV-a na trasie Helsinki-Budapest, pózniej okazało się że w tym samym czasie spadła tutka...)

Moominek
10.04.10, 15:52
Na pohybel katastrofom lotniczym i kiepskiej pogodzie - dzisiejsze przelotówki strzelone z trudem...

Slawec
10.04.10, 16:02
Na pohybel katastrofom lotniczym i kiepskiej pogodzie - dzisiejsze przelotówki strzelone z trudem...

fajne (pierwszy nie wiem, drugi british chyba, trzeci uzbekistan - też go dziś stuknąłem, mój miał reg. UK-67001 i leciał z Tashkent-u do Frankfurtu, u mnie był ok. 8:20, po południu wracał)

Slawec
10.04.10, 16:33
smutno dziś,

Moominek
10.04.10, 18:10
fajne (pierwszy nie wiem, drugi british chyba, trzeci uzbekistan - też go dziś stuknąłem, mój miał reg. UK-67001 i leciał z Tashkent-u do Frankfurtu, u mnie był ok. 8:20, po południu wracał)

Zapomniałem podać w poście reg-i i opis - są w tytule plików - nie mam dzisiaj głowy... Trafiłeś bezbłędnie (ten sam uzbekistan...), ten pierwszy to (przynajmniej wg radaru) turkmenistan.

Slawec
10.04.10, 18:53
Zapomniałem podać w poście reg-i i opis - są w tytule plików - nie mam dzisiaj głowy... Trafiłeś bezbłędnie (ten sam uzbekistan...), ten pierwszy to (przynajmniej wg radaru) turkmenistan.

normalnie było by :wink:, ale dziś niestety :cry:....

Moominek
11.04.10, 11:12
Reszta wczorajszych fotek, dwa zidentyfikowane, pozostałe nie mam pojęcia. Czy istnieje jakiś radar w wersji mobilnej na komórki? Nie musi być piękny, starczy zasięg w promieniu ok. 200km. Jak REG i typ wyświetli, resztę można poszukać w sieci.

Slawec
11.04.10, 11:23
Reszta wczorajszych fotek, dwa zidentyfikowane, pozostałe nie mam pojęcia. Czy istnieje jakiś radar w wersji mobilnej na komórki? Nie musi być piękny, starczy zasięg w promieniu ok. 200km. Jak REG i typ wyświetli, resztę można poszukać w sieci.

...radar na komórkę to taki że dzwonisz (z komórki:wink:) do gościa co na laptopie siedzi i śledzi wszystko na bieżąco:wink:

a na serio: mały laptopik z mobilnym internetem (sam myślałem:roll: o takim rozwiązaniu, żeby nie męczyć tego co stacjonarnie przy laptopie musi siedzieć i meldunki składać)

(ja rozpoznaje tylko vietnam 777....)

Moominek
11.04.10, 12:40
Znów nazwy w plikach... Pierwszy A318 AirFrance (faktycznie niewiele widać), drugi B777 Vietnam. Wczoraj nie dość że pochmurno to jeszcze smug kondensacyjnych nie zostawiały...

Slawec
11.04.10, 13:28
to jeszcze smug kondensacyjnych nie zostawiały...[/QUOTE]

no przez to też emirarata nie mogłem namierzyć (co innego na czystym niebie)

Widoczność 10 kwietnia 2010 pozostanie długo w pamięci...:cry:

Moominek
11.04.10, 15:03
Ani flightradar24.com ani radar.piopawlu.net nie działają (albo nie chcą się odświerzać) od około trzynastej. Chyba każdy chciał śledzić lot maszyny z trumną Prezydenta. Jeżeli ktoś miał okazję, niech potwierdzi czy było to w ogóle możliwe.

EDIT: W tej chwili ląduje.

Slawec
11.04.10, 15:33
Ani flightradar24.com ani radar.piopawlu.net nie działają (albo nie chcą się odświerzać) od około trzynastej. Chyba każdy chciał śledzić lot maszyny z trumną Prezydenta. Jeżeli ktoś miał okazję, niech potwierdzi czy było to w ogóle możliwe.

EDIT: W tej chwili ląduje.

...raczej nie było możliwe.

(radarownia coś się dziś sypie, ale CASY i tak byśmy nie zobaczyli)

Moominek
11.04.10, 15:56
...raczej nie było możliwe.

(radarownia coś się dziś sypie, ale CASY i tak byśmy nie zobaczyli)

Pewnie nie ale myślę że bardzo wielu miało taką nadzieję i doszło do przeciążenia, albo serwisy zostały wyłączone celowo (co jak najbardziej bym zrozumiał). Wszystko już działa normalnie.

kristof1979
11.04.10, 20:57
moje skromne poczatki zenitem :)

Moominek
12.04.10, 19:06
No to zaparkował...

A dziś kolejne fotki w przerwach na dziury w chmurach. Mam już trzeciego 747 Thai do kolekcji, ale A380 znowu mi się @#%#@$%#$ schował. Tradycyjnie reg itp. w nazwie pliku (jeżeli miałem pod ręką radar).

Slawec
12.04.10, 20:06
No to zaparkował...

A dziś kolejne fotki w przerwach na dziury w chmurach. Mam już trzeciego 747 Thai do kolekcji, ale A380 znowu mi się @#%#@$%#$ schował. Tradycyjnie reg itp. w nazwie pliku (jeżeli miałem pod ręką radar).

...ładnie, ładnie!
(a ode mnie dziś A380 dostał w zadek, a chmur ostatnio co nie miara)

a po za tym wciąż smutek.....

witia
13.04.10, 19:34
Mam dla Was "motor". Przepiękny.
Pozdrówka.

Muminek
13.04.10, 21:03
Ładny silniczek gwiazdowy, samolot to Jakowlew?

helmuth
15.04.10, 22:21
Dziś "ustrzelony" Boenig 747

Muminek
15.04.10, 22:38
Bardzo ładnie wyszedł!

witia
15.04.10, 22:55
Ładny silniczek gwiazdowy, samolot to Jakowlew?

Tak jest - z JAKA.
A to "ślicznotka" przed "rozruszaniem".
Pozdrawiam.

helmuth
15.04.10, 23:10
Jeszcze Airbus A340 od spodu, egzotycznego przewoźnika Safi Airways z Kabulu. :grin:

taztaz
15.04.10, 23:53
to i ja dorzucę klasyczny antonow an-2, latanie nim bez drzwi niezapomniane przeżycie :)

jackowlew
16.04.10, 07:48
Panowie zdjęcia prima sort.

jakcmil
16.04.10, 11:46
Super Antek :)

Podrzucam jeszcze 3 fotki z wyścigu w Budapeszcie.

Slawec
16.04.10, 12:16
Mam dla Was "motor". Przepiękny.
Pozdrówka.

jak pierścionek, cudo !
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Cieszy że wątki lotnicze wciąż umacniają swoją pozycje na forum:):):)

Czy ktoś z naszego forum wybiera się do Kraka w sobotę-niedzielę w okolice Balic:wink::-P???

Moominek
16.04.10, 16:02
Ja się wybieram ale nie wiem czy pojadę - choć kusi "erforsłan" :-) Na stanie pod płotem albo na górce/parkingu przy A4 ze względów bezpieczeństwa nie ma zapewne co liczyć. Myślałem o okolicach Lasku Wolskiego - ładnie z boku widać podejście a z tych 3km to 747 zajmie mi w sam raz ze 2/3 kadru. Ale chciałbym potem zdążyć na transmisję.
Wyklikane z mobilka

Tomashhh
16.04.10, 16:35
Panowie zdjęcia prima sort.
dokladnie:grin:

Slawec
16.04.10, 17:40
Ja się wybieram ale nie wiem czy pojadę - choć kusi "erforsłan" :-) Na stanie pod płotem albo na górce/parkingu przy A4 ze względów bezpieczeństwa nie ma zapewne co liczyć. Myślałem o okolicach Lasku Wolskiego - ładnie z boku widać podejście a z tych 3km to 747 zajmie mi w sam raz ze 2/3 kadru. Ale chciałbym potem zdążyć na transmisję.
Wyklikane z mobilka

no tak, teraz to wiatr w oczy, jak nie bezpieczeństwo to jakiś wulkan (który jednego razu ,,dymił" podobno 3 lata non-top:shock:), teraz jeszcze na wp czytam że wizyta Baracka O. wisi na włosku....

ja się też niby wybieram, ale po ostatnich doniesieniach meteo kiepsko to widzę, ja wybieram okolice stawów w Mydlnikach (tak jakoś z boku, bo raczej nie chcę robić wszystkich zenitowo), wybierałem się nawet jutro rano żeby się coś rozgrzać:wink:, ale pewnie trzeba będzie śledzić newsy.

luc4s
16.04.10, 17:55
Na zbliżenie się w okolice lotniska nie ma co liczyć. Ja się też zastanawiam nad tymi stawami w Mydlnikach.

kamil_andrzej
16.04.10, 19:02
Ja się wybieram ale nie wiem czy pojadę - choć kusi "erforsłan" :-)
wydaje mi się, że AFONE raczej nie przyleci, nikt przy zdrowych zmysłach nie zaryzykuje lotu samolotem nad oceanem, z prezydentem na pokładzie na wysokości 6000 m :wink:, a może się mylę:wink:

Moominek
16.04.10, 20:27
Ja się wybieram ale nie wiem czy pojadę - choć kusi "erforsłan" :-)
wydaje mi się, że AFONE raczej nie przyleci, nikt przy zdrowych zmysłach nie zaryzykuje lotu samolotem nad oceanem, z prezydentem na pokładzie na wysokości 6000 m :wink:, a może się mylę:wink:

Wiem, niby to oczywista oczywistość, ale polityczna waga obecności może zdecydować. Oby tylko nie z takim skutkiem jak w Smoleńsku.
Wyklikane z mobilka

kamil_andrzej
16.04.10, 20:31
też bardzo żałuję, marzy mi się zrobić parę fotek AFONE, niestety chyba nie tym razem i kto wie kiedy ........:cry:

jackowlew
16.04.10, 20:33
Oby tylko nie z takim skutkiem jak w Smoleńsku.
Wyklikane z mobilka

Ale w Polsce na każdym lotnisku jest ILS.

Karol
16.04.10, 21:00
Czy ktoś z naszego forum wybiera się do Kraka w sobotę-niedzielę w okolice Balic:wink::-P???
Hmmm, w sumie Twój post zasiał we mnie myśl, czy oby nie podjechać. Samolotów jeszcze nie fotografowałem. Przemyślę sprawę do jutra i jak postanowię podjechać dam znać...

Moominek
16.04.10, 21:16
Ale w Polsce na każdym lotnisku jest ILS.

Chodziło mi o to że coś się może stać po drodze, w sensie zadławienia silników pyłem (albo kłopotów z pogodą przy przelocie poniżej tego pyłu), choć do tej pory powinien być na tyle rozproszony że problemów nie będzie.
Wyklikane z mobilka

jackowlew
16.04.10, 21:19
Chodziło mi o to że coś się może stać po drodze, w sensie zadławienia silników pyłem, choć do tej pory powinien być na tyle rozproszony że problemów nie będzie.
Wyklikane z mobilka

Zapowiadają że stężenie pyłu się utrzyma i nie zmniejszy niestety.

Slawec
16.04.10, 21:24
Na zbliżenie się w okolice lotniska nie ma co liczyć. Ja się też zastanawiam nad tymi stawami w Mydlnikach.

a ja miałem hotelik zarezerwowany (obok stawów), ale nie ma się co oszukiwać - po ostatnich raportach odwołałem rezerwację:cry::cry::cry:
zobaczymy co będzie jutro, jedynie wiatr może pomóc, a na to się nie zanosi (właśnie teraz na tvn mówią że juz na jutro British potwierdził odwołanie), w razie jak by co plan awaryjny : wsiąść ok 2 w nocy w auto i ogień (mam ze 170km), oby, oby !!!

Slawec
16.04.10, 21:32
kurka-blaszka, nic nie lata to ja chociaż smugę wstawię:roll:

jackowlew
16.04.10, 21:38
Normalnie desperacja no nie.I tak ma być dzień dwa nawet.

Slawec
16.04.10, 21:48
Normalnie desperacja no nie.I tak ma być dzień dwa nawet.

dzień, dwa to dobra prognoza, a może tyyyygodnie :-x, co za czasy !

jackowlew
16.04.10, 21:51
co za czasy !

Nastały dla lotnictwa.

Ania_
16.04.10, 22:23
Kolejny przedziwny zbieg okoliczności. :shock:

Dodam tylko na marginesie, że moja siostra wyjechała wczoraj na wyspy... Pierwotnie mieli lecieć samolotem do nas, ale moja siostra namawiała męża na prom, chociaż przez to skróciło im tutaj to urlop o kilka dni. Teraz pobłogosławili ten wybór drogi lądowo-morskiej, bo wrócą do pracy na czas bez konsekwencji.

Swoją drogą te chmury pyłu są chyba tak wysoko, że nie widać ich z ziemi?

helmuth
16.04.10, 22:26
A jeszcze wczoraj...

Moominek
16.04.10, 22:39
kurka-blaszka, nic nie lata to ja chociaż smugę wstawię:roll:

Smugę to ja dziś zauważyłem kolo 17-tej jak mi ją chmury odsłoniły. A wcześniej myślałem że ten odgłos silników to zwidy jakieś albo objaw odstawienia ;-) Czyli komuś jednak wolno? Aparatu pod ręką nie miałem ale jakby co mam fotę z komórki.
Wyklikane z mobilka

Slawec
17.04.10, 07:23
Smugę to ja dziś zauważyłem kolo 17-tej jak mi ją chmury odsłoniły. A wcześniej myślałem że ten odgłos silników to zwidy jakieś albo objaw odstawienia ;-) Czyli komuś jednak wolno? Aparatu pod ręką nie miałem ale jakby co mam fotę z komórki.
Wyklikane z mobilka

...to dobrze się zaczajasz (tak bez widoku na radarze, na słuch:grin:), gratulacje, moja smuga to pewnie z przed 2 tygodni pochodzi:wink:

A jeszcze wczoraj...

a to był jakiś twardziel, czy aż taki luzak może ???

witia
17.04.10, 08:21
Piękne maleństwo.
Pozdrawiam.

Moominek
17.04.10, 08:52
...to dobrze się zaczajasz (tak bez widoku na radarze, na słuch:grin:)

W terenie radaru nie mam, a pod korytarzem słychać każdy. Starczy spojrzeć w górę.
Wyklikane z mobilka

helmuth
17.04.10, 10:45
a to był jakiś twardziel, czy aż taki luzak może ???Moje "wczoraj" (w poście) to dziś przedwczoraj. Lotnisko we Frankfurcie jeszcze było otwarte.

witwicky
17.04.10, 11:10
Mieszkam "pod" korytarzem do/z Pyrzowic. jakieś 20 km od lotniska. Ciągle w tle słyszałem samoloty. Teraz taka jakaś cisza niepokojąca...chyba się przyzwyczaiłem. Jak leciał Frankfurt o 19.30 to był znak (bez patrzenia na zegarek) że trzeba młodego kąpać :-) a teraz co? Biedactwo siedzi na kanapie i czeka... :-)
A tak swoją droga to słyszałem, że część gości pogrzebowych ma lądować własnie w Pyrzowicach. Nasuwają mi się automatycznie dwa pytania:
1. Kto miałby lądować?
2. Czy przez chmurę pyłu ktoś w ogóle zdecyduje się lecieć/lądować.
Mam fajne miejsce przy podejściu do pasa...może by tak rano skoczyć?

Moominek
17.04.10, 21:09
Taki mały offtopic. Dziś miałem okazję zobaczyć coś czego nie widziałem... nie pamiętam od kiedy. CZYSTE PO HORYZONT NIEBO. Bez chmur, bez smug, tylko jakby brudne (im bliżej horyzontu tym bardziej) - pewnie przez ten wulkan. I ta cisza...
Wyklikane z mobilka
Małe info dla potencjalnych spotterów. Prezydent USA odwołał wizytę (źródło - Onet.pl)
Wyklikane z mobilka

Slawec
17.04.10, 22:17
W terenie radaru nie mam, a pod korytarzem słychać każdy. Starczy spojrzeć w górę.
Wyklikane z mobilka

:roll:, no tak !

w razie czego ,,dozo" w okolicy stawów:wink: (idę spać na godzinę, chcę tam być ok. 3-4 rano)

witia
18.04.10, 12:25
I takie tam - skojarzenie ...
Pozdrawiam.

Slawec
18.04.10, 19:33
I takie tam - skojarzenie ...
Pozdrawiam.

piękne ,,cichobiegi":)
dzisiaj na EPKK spotkałem chłopaków z Twoich stron (Zamość, Biłgoraj):wink:

Moominek
18.04.10, 20:03
Cóż, widać się dało dostać na EPKK - następnym razem nie dam się wystraszyć i jadę choćby nie wiem co. Slawec - czekam na więcej zdjęć w galerii! Widzę że mimo problemów było co fotografować. Mam w związku z tym pytanie. Koło 12:00-12:10 przeleciał nade mną jedyny dziś "obiekt latający" - cały bielutki, na ok. 5000m, podobny do Jaka-40 (a może i Jak-40), niestety oznaczeń żadnych nie dojrzałem. Lądowało takie coś w EPKK koło 12:30? Co to była za delegacja?

luc4s
18.04.10, 20:26
Największe na EPKK lądowąly dwa Iły92 Rosjan, oprócz tego jeszcze Tu 134 ukrainy i troche mniejszych samolotów. Ja jako, że miałem wejściówkę, wybralem się na Rynek, więc na górkę nie bylo czasu, ale myślę, że jak by Obama lądował, to srodki bezpieczeństwa by były większe.

Slawec
18.04.10, 20:34
Cóż, widać się dało dostać na EPKK - następnym razem nie dam się wystraszyć i jadę choćby nie wiem co. Slawec - czekam na więcej zdjęć w galerii! Widzę że mimo problemów było co fotografować. Mam w związku z tym pytanie. Koło 12:00-12:10 przeleciał nade mną jedyny dziś "obiekt latający" - cały bielutki, na ok. 5000m, podobny do Jaka-40 (a może i Jak-40), niestety oznaczeń żadnych nie dojrzałem. Lądowało takie coś w EPKK koło 12:30? Co to była za delegacja?

To mogła być :(większa) tutka 134 delegazji z Ukrainy, lub mniejszy: M-CLAA, British Aerospace H25B, Hawker 800XP, którym równiez z Ukrainy przyleciała podobno pani Julia...:wink:, i obydwa były po 12, myślę że chodziło Ci o Julię:mrgreen:

Następnym razem nie odpuszczaj :grin:

Slawec
18.04.10, 20:39
Największe na EPKK lądowąly dwa Iły92 Rosjan, oprócz tego jeszcze Tu 134 ukrainy i troche mniejszych samolotów. Ja jako, że miałem wejściówkę, wybralem się na Rynek, więc na górkę nie bylo czasu, ale myślę, że jak by Obama lądował, to srodki bezpieczeństwa by były większe.

górka była obstawiona i wstępu na nią nie było, wszyscy stali k. lasu przed znakiem : zakaz przejścia, który jest odwrócony w str. Kraka (w sumie też na górce:) tylko nie na tej ,,oryginalnej":wink:

Slawec
18.04.10, 20:54
....i jeszcze ta najważniejsza dziś CASA :cry:

Moominek
18.04.10, 20:58
To mogła być :(większa) tutka 134 delegazji z Ukrainy, lub mniejszy: M-CLAA, British Aerospace H25B, Hawker 800XP, którym równiez z Ukrainy przyleciała podobno pani Julia...:wink:, i obydwa były po 12, myślę że chodziło Ci o Julię:mrgreen:

Następnym razem nie odpuszczaj :grin:

Ogon, skrzydła... Jak nic tutka! Ale jak się ogląda od strony ogona z jakichś 10km gołym okiem trudno poznać.
Wyklikane z mobilka

Slawec
18.04.10, 21:06
Ogon, skrzydła... Jak nic tutka! Ale jak się ogląda od strony ogona z jakichś 10km gołym okiem trudno poznać.
Wyklikane z mobilka

...właśnie dlatego wkleiłem Ci te dwa (podobne z dużej wysokości) bo tak samo pomyślałem:)

waruga
19.04.10, 15:58
British Aerospace H25B fajnie zlapany....

Slawec
19.04.10, 16:53
British Aerospace H25B fajnie zlapany....

dzięki:grin:

witia
19.04.10, 17:51
Typ US.
Pozdrawiam.

Slawec
19.04.10, 21:58
Typ US.
Pozdrawiam.

piękne kolorki (a pod nimi piękne gary:wink:)

acidmk
19.04.10, 22:05
Silniczek odpicowany...nie ma co :grin: Super kolorki :!:

Moominek
19.04.10, 23:34
Trzeba przyznać - silniki gwiazdowe mają swój urok :!:

Moominek
20.04.10, 19:56
No cóż, mówią że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale dwie...

Wybaczcie jakość - to raczej odległy ode mnie korytarz i słońce prawie zaszło... Ale miło znów coś zobaczyć.

jackowlew
20.04.10, 20:31
Zgadza sie dzisiaj nad głową dwa tranzyty przeleciały odrazu lepiej.

Slawec
20.04.10, 20:55
No cóż, mówią że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale dwie...

Wybaczcie jakość - to raczej odległy ode mnie korytarz i słońce prawie zaszło... Ale miło znów coś zobaczyć.

pierwszy jak by norvegian chyba

ja też dziś wracając pod wieczór do domu kilka smug widziałem:grin:, ale sytuacja nie pewna, w razie czego będziemy na spotting przyjeżdżać nad morze (jak wszystko łajbami będzie pływać:mrgreen:)

jackowlew
20.04.10, 20:57
Od 7 rano otwarta Polska przestrzeń powietrzna:):)

Moominek
20.04.10, 21:21
pierwszy jak by norvegian chyba

No tak - a drugi Primera (w tle widać Wenus :wink:). Nazwy plików jak zwykle mówią wszystko (o ile miałem radar pod ręką).

kamil_andrzej
20.04.10, 21:30
witam,
Udało mi się niedawno zrobić zdjęcie samolotu (sorki, trochę nieostre) może ktoś wie, co to za samolot?

32173

jackowlew
20.04.10, 21:34
witam,
Udało mi się niedawno zrobić zdjęcie samolotu (sorki, trochę nieostre) może ktoś wie, co to za samolot?

32173

Boeing 737-800

Moominek
20.04.10, 21:35
witam,

http://www.airliners.net/search/photo.search?regsearch=F-GZHN

Jak znasz REG (to na skrzydle...) to do wyszukiwarki i, jak to mawiają Francuzi, voila!

A gdzież to tak nisko leciał jeśli można wiedzieć? (no chyba że masz Syntę :wink:)

kamil_andrzej
20.04.10, 21:35
dzięki :wink:
Cytat:
A gdzież to tak nisko leciał jeśli można wiedzieć? (no chyba że masz Syntę :wink:)[/QUOTE]

Hurghada, używam e-520 i mojego ulubionego ED 70-300 :wink:

jackowlew
20.04.10, 21:40
Ale patrząc na fotke to odrazu widać 737

kamil_andrzej
20.04.10, 21:41
dzięki, zapamiętam, :wink:

Slawec
20.04.10, 21:45
witam,

32173

gratulacje, ładne malowanie !

napisz gdzie go ustrzeliłeś

kamil_andrzej
20.04.10, 21:47
Hurghada, z plaży, właśnie wystartował

Moominek
Ale patrząc na fotke to odrazu widać 737

Fakt, mnie się jakoś zawsze rzuca w oczy to "odkryte" podwozie.

waruga
Transavia Airlines.... po kolorach...mozna jeszcze dodac:-)

kamil_andrzej
20.04.10, 21:48
rzeczywiście jest ciekawie "chowane":wink:

Slawec
20.04.10, 22:54
to ja jeszcze tak na noc :

Slawec
21.04.10, 11:13
a dzisiejszy poranek rozpoczął się Cargolux-em (B747 LX-SCV):grin:

alastor
21.04.10, 11:42
Kanadyjska mysl techniczna:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/04/P41145762_f-1.jpg
źródło (http://i309.photobucket.com/albums/kk381/alastor_bucket/P4114576-2_f.jpg)

De Havilland Canada DHC-8-311 Dash 8

witia
21.04.10, 13:08
Niesprawna "ptica" - póki co.
Pozdrawiam.

waruga
21.04.10, 15:35
De Havilland Canada DHC-8-311 Dash 8, calkiem fajny...

Slawec
21.04.10, 19:56
Niesprawna "ptica" - póki co.
Pozdrawiam.

trzymamy kciuki za to że jeszcze ożyje:)
jak zwykle ładne kolorki

Moominek
23.04.10, 22:32
Skoro przestrzeń powietrzna wreszcie ożyła powracam ... trochę nietypowo, bo na niebie dziś takie niezbyt typowe u mnie kwiatki wystąpiły jak AlItalia, KLM Cargo, WizzAir, AirFrance czy LOT :grin: - pewnie je wrzucę w najbliższym czasie. Dziś lecący "na księżyc" Thai 747, coś dla Witia1 (to maleństwo) oraz maszyna w ciekawym malowaniu i nieciekawym stanie (w sensie ... brudna?) - może ktoś rozpozna?

witia
23.04.10, 22:35
Tej "kruszynce" też nie wiele brakuje i ...poleci.
Pozdrawiam.

Tomashhh
23.04.10, 22:57
piekna ta kruszynka:grin:

Slawec
23.04.10, 23:00
u mnie dziś mgliście, ale żeby wątek żył:

Slawec
23.04.10, 23:19
Skoro przestrzeń powietrzna wreszcie ożyła powracam ... trochę nietypowo, bo na niebie dziś takie niezbyt typowe u mnie kwiatki wystąpiły jak AlItalia, KLM Cargo, WizzAir, AirFrance czy LOT :grin: - pewnie je wrzucę w najbliższym czasie. Dziś lecący "na księżyc" Thai 747, coś dla Witia1 (to maleństwo) oraz maszyna w ciekawym malowaniu i nieciekawym stanie (w sensie ... brudna?) - może ktoś rozpozna?

no hej, nie korzystasz z radaru (tak aby było wiadomo kto nie umył podwozia:eek:) ???

Moominek
23.04.10, 23:49
no hej, nie korzystasz z radaru (tak aby było wiadomo kto nie umył podwozia:eek:) ???

Jakby mi na komórce działał to bym dziś skorzystał :)
Wyklikane z mobilka

Slawec
23.04.10, 23:56
Jakby mi na komórce działał to bym dziś skorzystał :)
Wyklikane z mobilka

błahahahaha !!!

no tak , nie pomyślałem, a to daleko od domu się przemieszczasz żeby coś złapać, czy to czysty przypadek (następnym razem dzwoń do znajomych:wink:)

jackowlew
24.04.10, 12:46
Panowie świetne fotki.

kristof1979
24.04.10, 18:29
A to ja upolowałem tego ptaszka .

jackowlew
24.04.10, 18:33
Stały bywalec na EPWA airbus A320

waruga
24.04.10, 18:39
Na EPKT/KTW rowniez..:-)

mamut
24.04.10, 19:52
W ostatni weekend maja na EPMM szykuje się święto 23 blot (najpewniej sobota). Nie wiem czy i co będzie w powietrzu. Z Warszawy do Mińska Mazowieckiego nie jest daleko. Jeśli będzie coś ciekawego może ktoś się skusi.
Dalsze info w miarę zdobywania wiedzy.

jackowlew
24.04.10, 20:26
W ostatni weekend maja na EPMM szykuje się święto 23 blot (najpewniej sobota). Nie wiem czy i co będzie w powietrzu. Z Warszawy do Mińska Mazowieckiego nie jest daleko. Jeśli będzie coś ciekawego może ktoś się skusi.
Dalsze info w miarę zdobywania wiedzy.

Czyli 29 maja super.Trzeba jechać.

Slawec
24.04.10, 22:13
jasność (widzę) :wink:

jakcmil
25.04.10, 01:46
Czyli 29 maja super.Trzeba jechać.
A 12 i 13-tego czerwca już Góraszka :)
Mordka sama się cieszy. Na rowerku z aparatem, sama przyjemność :).

jackowlew
25.04.10, 09:14
A 12 i 13-tego czerwca już Góraszka :)
Mordka sama się cieszy. Na rowerku z aparatem, sama przyjemność :).

I jeszcze jest Dęblin:)

Slawec
25.04.10, 18:40
kilka dzisiejszych

apache
25.04.10, 19:35
Dzisiejsze z Warszawy

waruga
25.04.10, 19:38
Swietnie pokazane...

apache
25.04.10, 20:14
i jeszcze jedno - ale jakość nie najlepsza :/

jackowlew
25.04.10, 20:57
Dzisiejsze z Warszawy

Przeleciały mi nad głową.

Slawec
25.04.10, 21:53
Przeleciały mi nad głową.

...fajnie macie :|

apache
25.04.10, 22:00
...fajnie macie :|
To tylko tak wyjątkowo - akurat normalnie przebywam w Trójmieście i okolicach i takich widoków nie mam niestety. Ale akurat Iskry w takiej konfiguracji nad Stolicą także nie są chyba częstym widokiem - po prostu miałem szczęście i aparat pod ręką ;)

rybarobert
25.04.10, 23:25
Witam !! często tu zaglądam ale dzisiaj coś dodam :-)
Nad moją działka chyba jakaś autostrada powietrzna :-)
z tym sprzętem co mam udało mi się tylko to , w ciągu 3 godzin przeleciało ponad 20 samolotów ( sobota 11-13.00)
ale jakie to to sie nie znam :P

m_kola
26.04.10, 09:32
Ja też często tu zaglądam a nic nie dodaję. To w zasadzie mój pierwszy strzał do samolotu (żeby tylko echelon nie potraktował moich słów zbyt dosłownie ;) )
Jako że najbliżej to otwartego i przyjmującego lotniska mam jakieś 200km to wnioskuję, że to wszystko są wysokości przelotowe. Do tego ISO800, z ręki i za pomocą 70-300, w godzinach wieczornych.
Reasumując - wybaczcie fatalną jakość :)

Slawec
26.04.10, 16:35
..no to się zaroiło (i na niebie i w tym wątku) :), szczere gratulacje.
jakość na 10-11 kilometrach wiadomo że nie będzie powalająca (żeby była to trzeba nieć co najmniej synte 8 8), ale nie zawsze o to chodzi, czasami złapanie jakiegoś rodzynka, czy jak kto woli wisienki :wink: daje sporą satysfakcję !

dzisiejszy Emirates 777 reg. A6-ECV

waruga
26.04.10, 16:51
Podoba sie :-) fajnie go trafiles...

Slawec
26.04.10, 17:04
Podoba sie :-) fajnie go trafiles...

:wink::wink::wink:

Moominek
26.04.10, 19:57
No to ja nadrabiam zaległości - trochę fotek z piątku i soboty. Testowałem sobie ZD 70-300 - całkiem niezłe na długim końcu (ostrzej od Rubinara 500/5.6) ale do przelotówek trochę za krótkie, za to zoom daje większą elastyczność od stałki. Coś za coś. Pliki z (R) w nazwie są z Rubinara, te bez (R) z Zuiko.

PS. Jak się trochę poogląda tych samolotów i już mniej więcej rozpoznaje typ i malowanie to frajda lepsza niż z radaru - ten się jednak przydaje do wyszukiwania ciekawych "okazów".

jackowlew
26.04.10, 20:04
Nie powiem nie powiem ale przybyło dużo ładnych przelotówek.Chyba sam się skusze na przelotówk iz moją 300-setką.

Moominek
26.04.10, 20:04
Ja też często tu zaglądam a nic nie dodaję. To w zasadzie mój pierwszy strzał do samolotu (żeby tylko echelon nie potraktował moich słów zbyt dosłownie ;) )
Jako że najbliżej to otwartego i przyjmującego lotniska mam jakieś 200km to wnioskuję, że to wszystko są wysokości przelotowe. Do tego ISO800, z ręki i za pomocą 70-300, w godzinach wieczornych.
Reasumując - wybaczcie fatalną jakość :)

Eee tam, nie trzeba iso 800, w niebo można o zachodzie słońca "strzelać" z ISO 200 - vide moja fotka pt. "wieczorna smuga" - 300mm ISO200 1/1250. Mi się widzi że ZD po prostu z ostrością nie trafił, sabotażysta jeden :wink:.

Slawec
26.04.10, 21:03
Eee tam, nie trzeba iso 800, w niebo można o zachodzie słońca "strzelać" z ISO 200 - vide moja fotka pt. "wieczorna smuga" - 300mm ISO200 1/1250. Mi się widzi że ZD po prostu z ostrością nie trafił, sabotażysta jeden :wink:.

dużo świetnych fotek, radzę Ci (skromnie) dopisuj regi (jeżeli masz akurat radar pod ręką), tak jak piszesz - dużo jest frajdy z rozpoznawania bez radaru, ale przy dużym ,,dorobku" regi są bardzo istotne z racji czysto kolekcjonerskiej.
na początku się tylko cyka, cyka, cyka:wink:, a jak jest już tego dużo to warto się delektować ,,numerkami" które są niepowtarzalne...

mieszkasz chyba gdzieś po tej samej ścieżce co ja bo widzę dużo podobnych ptaszków (np ta lufa 340 dziś też była u mnie ok 19 z hakiem, po kolorze smug:wink: widzę że o podobnym czasie (może ciut wcześniej) jest u Ciebie).

Moominek
26.04.10, 21:19
Mieszkam niedaleko Tarnowa. Ta 340-tka Lufthansy była u mnie około 19:15, leciała na wschód. A REG-i zapisuję jak tylko mogę - tak sobie "uzbierałem" trzy Thai 747 :wink:.

A co do tego "z brudnym podwoziem" co kiedyś pytałem o identyfikację, a tu cisza...

Pogrzebałem troszkę w sieci i mam - toż to był transportowy Rusłan AN 124 Antonov Airlines! Właśnie dla takich "wisienek", jak tu wcześniej wspomniano, warto MZ polować.

http://www.enemyforces.net/aircraft/an124.htm

waruga
26.04.10, 21:19
13. oraz 14. swietne...

Slawec
26.04.10, 21:57
Mieszkam niedaleko Tarnowa. Ta 340-tka Lufthansy była u mnie około 19:15, leciała na wschód. A REG-i zapisuję jak tylko mogę - tak sobie "uzbierałem" trzy Thai 747 :wink:.

A co do tego "z brudnym podwoziem" co kiedyś pytałem o identyfikację, a tu cisza...

Pogrzebałem troszkę w sieci i mam - toż to był transportowy Rusłan AN 124 Antonov Airlines! Właśnie dla takich "wisienek", jak tu wcześniej wspomniano, warto MZ polować.

http://www.enemyforces.net/aircraft/an124.htm

...no tak, AN(tonow) na ogonie widać wyraznie, tak myślałem że mieszkasz ode mnie nie co na zachód (ok. 50-60 km), tego KLM CARGO (twoje pierwsze zdjęcie 747 z ostatniej wstawki) też ubiłem:mrgreen:, był jeszcze Emirates Sky Cargo:wink:

witia
26.04.10, 22:17
"Mijanka" jest świetna.
A to i ja jeszcze wrzucę "moje" maszyny.
Pozdrawiam.

Tomashhh
27.04.10, 00:43
moominek, swietne przelotowki, a "mijanka" przeswietna:grin:

m_kola
27.04.10, 08:05
Sabotażysta to był ale już chyba przy komputerze i obrabiał tą fotkę ;)
Ostrość zmasakrowałem chyba trochę odszumianiem.
Tak czy owak jak słonko wyjdzie spróbuję ponownie :)
Tak jeszcze zapytam czy jest gdzieś możliwość sprawdzenia wstecz położenia samolotu? Np gdybym po fakcie chciał spróbować odnaleźć co to była za maszyna?

witwicky
27.04.10, 08:38
No to się już naczytałem... Veni, Vidi, Caduto...Znalazłem na lotnisku w Katowicach taką fajną miejscówkę na podejściu do lądowania i dwa fajne miejsca na końcu pasa.
Brakuje mi jedynie zdolności, cierpliwości, czasu, 70-300... :grin:
Czy ma ktoś (z okolic Bytom, Tarn. Góry i ościenne) ochotę wybrać się kiedyś do Pyrzowic?
Zdjęcia poniżej to moje pierwsze. Latałem mnóstwo razy samolotami ale pierwszy raz czekałem na końcówce pasa. Zaskoczyło mnie to, jak bardzo mało czasu jest na zrobienie jakichkolwiek fot startującemu samolotowi.

romek1967
27.04.10, 08:45
No to się już naczytałem... Veni, Vidi, Caduto...Znalazłem na lotnisku w Katowicach taką fajną miejscówkę na podejściu do lądowania i dwa fajne miejsca na końcu pasa.
Brakuje mi jedynie zdolności, cierpliwości, czasu, 70-300... :grin:
Czy ma ktoś (z okolic Bytom, Tarn. Góry i ościenne) ochotę wybrać się kiedyś do Pyrzowic?
Zdjęcia poniżej to moje pierwsze. Latałem mnóstwo razy samolotami ale pierwszy raz czekałem na końcówce pasa. Zaskoczyło mnie to, jak bardzo mało czasu jest na zrobienie jakichkolwiek fot startującemu samolotowi.

Chopie złoty, mieszkam na Stroszku i mam WIELKA ochotę już od dawna, brakowało właśnie impulsu. 50-200 i 50-500 czekają na przetestowanie :)

witwicky
27.04.10, 09:05
Chopie złoty, mieszkam na Stroszku i mam WIELKA ochotę już od dawna, brakowało właśnie impulsu. 50-200 i 50-500 czekają na przetestowanie :)

Zobejrzij sie ino chopie jaki to świat jezd mały! Ciepniesz ino mokrom beretkom i jużes u mie. Mieszkom na Cidrach, vetna sie, że ze z moi chałupy widza Twoja. Mom ino problym bo szychta kuńcza wele szusmy. Ciymno sie jus robi by foty flugcojgom wyłonacyć. Ale we łikynd idzie tak wele cwortyj po połedniu kopnuńć.
Lobejrzołech na planie lotów. Furgajom tak mnij-wincyj co pół godziny.
:grin::grin::grin:
P.S. Na torg we sobota na Cidry lotosz?? Możno sie trefimy przi łogórkach??

romek1967
27.04.10, 09:17
Zobejrzij sie ino chopie jaki to świat jezd mały! Ciepniesz ino mokrom beretkom i jużes u mie. Mieszkom na Cidrach, vetna sie, że ze z moi chałupy widza Twoja. Mom ino problym bo szychta kuńcza wele szusmy. Ciymno sie jus robi by foty flugcojgom wyłonacyć. Ale we łikynd idzie tak wele cwortyj po połedniu kopnuńć.
Lobejrzołech na planie lotów. Furgajom tak mnij-wincyj co pół godziny.
P.S. Na torg we sobota na Cidry lotosz?? Możno sie trefimy przi łogórkach??

Wybocz, ale byda pisoł po polsku, coby gorole tyż z tego coś mieli ;)
W tygodniu tez mi nie pasi, wracam najwcześniej o 17-tej. Weekendy mam zazwyczaj wolne.
na targu rzadko bywam

Slawec
27.04.10, 15:18
ale folklor zawitał na wątek, klimacik jak się patrzy: samoloty, humor:grin: i tylko piwo się jeszcze nie leje...
mam sporo rodzinki na Śląsku, jak to czytam to stają mi przed oczami:wink:

zakładać tam poligon na Pyrzowicach (czasami ta przejeżdżam chętnie też wpadnę)

u Kazika było mniej więcej tak:

,,Jestem górnik z kopalni Bytom, jo sie pytom jak zostać bandytom " :shock:

....gorole to mają jak piszecie po Waszemu !!!

waruga
27.04.10, 15:31
Ggolus fajne fotki wstawiles...podobaja sie.

Moominek
27.04.10, 19:37
Zdjęcia poniżej to moje pierwsze. Latałem mnóstwo razy samolotami ale pierwszy raz czekałem na końcówce pasa. .

Pierwsze - wypas...

A dziś spomiędzy chmur tylko jeden okaz. Za to przez moment widziałem jeszcze białą tutkę :grin:.

Slawec
27.04.10, 20:42
Pierwsze - wypas...

A dziś spomiędzy chmur tylko jeden okaz. Za to przez moment widziałem jeszcze białą tutkę :grin:.

coś nie halo z uszczelką pod głowicą w tym benku (kadzi):mrgreen:

mamut
27.04.10, 20:49
Na jakiejś ruskiej nafcie pewnie lata :)

Moominek
27.04.10, 20:53
coś nie halo z uszczelką pod głowicą w tym benku (kadzi):mrgreen:

:lol::lol::lol:

Slawec
27.04.10, 20:53
Na jakiejś ruskiej nafcie pewnie lata :)

jak to mówią tirowcy : oranżadka :grin:

Moominek
28.04.10, 19:51
No i wreszcie udało mi się sfocić A380, tyle że to malowanie nie bardzo mi się podoba...

Oraz dwie fotki dla porównania (crop 1:1, wołane w OM2 ale bez zmiany ustawień z puszki, takie same ustawienia) - jakby ktoś chciał robić przelotówki ZD 70-300 - mniej wariuje WB niż przy Rubinarze, no i kontrast większy, ale te 200mm bez cropa robi różnicę... Na ZD 70-300 konia z rzędem temu kto odczyta REG bez problemu. Oba na prawie identycznej wysokości, oba Thai 747, jeden HS-TGM, drugi HS-TGK - raczej uczciwe porównanie :).

Slawec
29.04.10, 08:42
No i wreszcie udało mi się sfocić A380, tyle że to malowanie nie bardzo mi się podoba...

Oraz dwie fotki dla porównania (crop 1:1, wołane w OM2 ale bez zmiany ustawień z puszki, takie same ustawienia) - jakby ktoś chciał robić przelotówki ZD 70-300 - mniej wariuje WB niż przy Rubinarze, no i kontrast większy, ale te 200mm bez cropa robi różnicę... Na ZD 70-300 konia z rzędem temu kto odczyta REG bez problemu. Oba na prawie identycznej wysokości, oba Thai 747, jeden HS-TGM, drugi HS-TGK - raczej uczciwe porównanie :).

...no tak, malowanie Singapore, szczególnie w zenicie nie jest atrakcyjne za bardzo:???:, a Thai dużo od niego się nie różni.
Najlepiej jak lecą w przesunięciu ok 10 km, gorszy nie co zum, ale profil ładnie wychodzi (a wówczas napisy szczególnie na singapurze robią wrażenie:eek::-P)
W sobotę rano powinienem dotrzeć na EDDM :grin:

szklarz
29.04.10, 22:52
Ciekawy wątek.
TOPR w akcji

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img256.imageshack.us/i/img4763x.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

grizz
30.04.10, 07:43
I idealnie uchwycony wirnik :)

Kadr delikatnie za wąski.

waruga
30.04.10, 15:43
Smigla fajnie smigaja...:-)

kurokial
30.04.10, 16:16
TOPRowcowy helikopter super!

Slawec
30.04.10, 20:27
...szczere pozdrówka dla zwiedzających wątek z lotniska w Monachium (EDDM):wink:

Slawec
4.05.10, 21:00
fotki z Monachium będą się pomału obrabiać, a póki co dziś w drodze powrotnej przez 15 minut w Balicach :

jackowlew
4.05.10, 21:04
Fotki świetne a zwłaszcza nr.2.Zwróć uwage podczas obróbki na poziom prawie na wszystkich fotkach jest krzywo.Ale foty łokej.

waruga
4.05.10, 21:12
Fajna seria.. ATR 8. podoba sie najbardziej...

Slawec
4.05.10, 21:13
Fotki świetne a zwłaszcza nr.2.Zwróć uwage podczas obróbki na poziom prawie na wszystkich fotkach jest krzywo.Ale foty łokej.

dzięki !

(...no musi być krzywo, dwa dni stałem na EDDM z 500-ką w łapie, to już choroba zawodowa jest:wink::wink::wink:)

Fajna seria.. ATR 8. podoba sie najbardziej...

dziękuję:grin: !

Slawec
4.05.10, 21:21
...a , i jeszcze lekki dymek:cool:!

jackowlew
4.05.10, 21:30
Co do drugiego zdjęcia deczko wcześniej.I leci w prawo.

Slawec
4.05.10, 21:37
Co do drugiego zdjęcia deczko wcześniej.I leci w prawo.

no było wcześniej też (w końcu 500 padło przez 15 min), jednak to z tych nie ,,za udanych" :???:

waruga
4.05.10, 22:10
Z dymkiem fajnie...

Slawec
4.05.10, 22:16
Z dymkiem fajnie...

:grin:

Tomashhh
4.05.10, 23:07
...a , i jeszcze lekki dymek:cool:!
bardzo fajnie to zlapales:)

Slawec
4.05.10, 23:26
bardzo fajnie to zlapales:)

dziękuje !

Slawec
5.05.10, 18:56
Kilka z Monachium (EDDM)

waruga
5.05.10, 19:11
Fajna wrzutka z Monachium...

Moominek
5.05.10, 19:38
Mnie się najbardziej podoba Norwegian ze startującym EasyJetem (tylko ciemne trochę, kontrast też można by podciągnąć) oraz "ogonki" Lufthansy :wink:.

Tomashhh
5.05.10, 19:53
..."ogonki" Lufthansy :wink:.
mnie to najbardziej sie podoba, to cos w stylu "w szeregu zbiorka":) i stempelkiem bym tam pojezdzil, zeby "wyczyscic" fote:wink:

Slawec
5.05.10, 19:53
dziękuję, dziękuje !

mnie to najbardziej sie podoba, to cos w stylu "w szeregu zbiorka":) i stempelkiem bym tam pojezdzil, zeby "wyczyscic" fote:wink:

...jak już człowiek odrobinę wolnego złapie to nic tylko bure niebo i deszcz, a poza tym to nie za bardzo mam czas, a i nie za bardzo potrafię dobrze obrabiać fotki (a to przy złej pogodzie szczególnie by się przydało).

jackowlew
5.05.10, 20:10
Lufy lufy wypas.Dwie lub trzy fotki krzywe.

Tomashhh
5.05.10, 20:14
slawec, mam na mysli te slupy przede wszystkim, moze ze schodami i autobusem przy samolocie tez da rade cos zrobic:) mowie o "ogonkach":)

Slawec
5.05.10, 20:22
Lufy lufy wypas.Dwie lub trzy fotki krzywe.

dzięki !

jak jadę to nie popijam, jak robię foty to i pyfffko się trafi więc i z poziomem (a czasami i z pionem:mrgreen:) pewnie nie zawsze będzie ok:wink:, te lufli (większe oczywiście 340-tki) to tak ok. 1/4 - 1/5 z tego co stało (z samej tylko Lufthansy), a z innej beki: kolega budował im to lotnisko (jakieś tam hale, czy hangary:roll:)

slawec, mam na mysli te slupy przede wszystkim, moze ze schodami i autobusem przy samolocie tez da rade cos zrobic:) mowie o "ogonkach":)

oj, szczególnie aż tak dobry z retuszy i obróbek to ja nie jestem:roll:, tak że czasami jakiś mistrz, w tym wypadku pierwszego planu musi się pojawić:wink:

adriand0088
5.05.10, 23:50
Monachium 4/5

kateb
6.05.10, 10:36
dzięki !

jak jadę to nie popijam, jak robię foty to i pyfffko się trafi więc i z poziomem (a czasami i z pionem:mrgreen:) pewnie nie zawsze będzie ok:wink:, te lufli (większe oczywiście 340-tki) to tak ok. 1/4 - 1/5 z tego co stało (z samej tylko Lufthansy), a z innej beki: kolega budował im to lotnisko (jakieś tam hale, czy hangary:roll:)

Ale nie o to chodzi że ci ręka poleciała - to się zdarza. Natomiast prostowanie zdjęcia to klik-klik i już w wielu programach. Nawet w Picasie :D.

jackowlew
6.05.10, 11:49
Natomiast prostowanie zdjęcia to klik-klik i już w wielu programach. Nawet w Picasie :D.

Dokładnie.

Slawec
6.05.10, 13:16
Dokładnie.

...nie mam nawet Picassssy (:shock::shock::shock:)

dzięki za dyskusję:grin:, coś wieczorkiem spróbuje wstawić jeszcze:wink: !

Slawec
6.05.10, 15:28
korzystając z chwilki wolnego czasu EDDM cd:

waruga
6.05.10, 15:59
Czworka, podoba sie, fajnie zlapany...

Slawec
6.05.10, 19:49
Czworka, podoba sie, fajnie zlapany...

dzięki !

http://www.joemonster.org/art/14041/Jak_powstaje_Boeing_737

Igorra
6.05.10, 21:54
Mnie się podoba jedynka z lecącym samolotem w tle :wink:

Slawec
6.05.10, 21:58
Mnie się podoba jedynka z lecącym samolotem w tle :wink:

...:wink:

Tomashhh
7.05.10, 08:48
ladne maszyny:)

Slawec
7.05.10, 22:31
dzięki !

wrzucam dzisiaj benka :

waruga
8.05.10, 08:03
Podoba sie w takim ujeciu...

Slawec
8.05.10, 09:46
Podoba sie w takim ujeciu...

witia
9.05.10, 15:12
Z wczorajszego AIR SHOW w Zamościu.
Na początek - kilka.
Pozdrawiam

kowal73
9.05.10, 16:45
niebawem AIR SHOW Berlin

Slawec
9.05.10, 17:01
niebawem AIR SHOW Berlin

ciaśniejszy kadr bardziej zwraca uwagę

a kiedy ten Berlin ???

masz jakieś szczegóły ???

jackowlew
9.05.10, 17:32
Z wczorajszego AIR SHOW w Zamościu.
Na początek - kilka.
Pozdrawiam

Fotka nr.2 fajna.

Thomasso
9.05.10, 18:12
To ja z ostatnich wakacji mam takie dwa, ktore moge wrzucic do tego watku.
Lotnisko w Burgas, Bulgaria.

Tomek

waruga
9.05.10, 18:15
Fajna seria z pokazow AIR SHOW...

Slawec
9.05.10, 20:49
To ja z ostatnich wakacji mam takie dwa, ktore moge wrzucic do tego watku.
Lotnisko w Burgas, Bulgaria.

Tomek

...a to dobry wakacyjny kierunek, ładne klimaty:)

yacca
9.05.10, 20:50
Już umieszczałem tu chyba te zdjęcia, ale skoro powstał taki fajny wątek ... ;)

kowal73
9.05.10, 22:07
ciaśniejszy kadr bardziej zwraca uwagę

a kiedy ten Berlin ???

masz jakieś szczegóły ???

nawet wątek założyłem :)

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72824

z Poznania organizują wyjazdy autokarowe w cenie ok 170 zł
cena zawiera
przejazd
wstęp
ubezpieczenie

ostatnio skorzystałem i nie mam nic do zarzucenie organizatorom

Slawec
10.05.10, 09:13
nawet wątek założyłem :)

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72824

z Poznania organizują wyjazdy autokarowe w cenie ok 170 zł
cena zawiera
przejazd
wstęp
ubezpieczenie

ostatnio skorzystałem i nie mam nic do zarzucenie organizatorom

dzięki za info. ja mam prawie 800km, ale ponad 600 samą autostradą, zobaczymy bliżej terminu, jeszcze raz dzięki !

Slawec
10.05.10, 20:19
bardzo ciekawy i rzadki gość (niestety ciemnawo, przed chwilką ok. 20:00 nad moim daszkiem:))

jackowlew
10.05.10, 20:22
Jumbo jumbo jumbo:):)

Slawec
10.05.10, 20:42
Jumbo jumbo jumbo:):)

taaaa, piękny i nie częsty gość, u mnie już ciemnawo było a na niego jeszcze resztki słoneczka padały:)

Slawec
10.05.10, 20:58
może jeszcze coś z Monachium:

waruga
11.05.10, 15:36
Podoba sie.

witwicky
11.05.10, 18:12
Młody mnie w niedzielę wytargał na lotnisko, wieczorem. Muszę poprosić Romka o towarzystwo :wink:.
Poniżej, to co drugi raz w życiu naklepałem. Już widzę że mam problem z ostrością i czasem. Zdradzi ktoś, w przybliżeniu oczywiście, jakie powinny być parametry? Dodam że tłukłem to przy pomocy 40-150.

romek1967
11.05.10, 18:15
Młody mnie w niedzielę wytargał na lotnisko, wieczorem. Muszę poprosić Romka o towarzystwo :wink:.
Poniżej, to co drugi raz w życiu naklepałem. Już widzę że mam problem z ostrością i czasem. Zdradzi ktoś, w przybliżeniu oczywiście, jakie powinny być parametry? Dodam że tłukłem to przy pomocy 40-150.

Co znaczy prosić? Mówisz i jedziemy!!
Pochowałeś EXIFy i jak tu cokolwiek doradzać :(

waruga
11.05.10, 18:18
Trojka fajna..

witia
11.05.10, 20:07
"Duma" polskiego lotnictwa - schowana za szafą.
Pozdrawiam.

witwicky
11.05.10, 20:14
Pozdrawiam.

Trochę jak fortepian zasłonić i słonia zafortepianić... On jest jakoś zakonserwowany i czeka na lepsze czasy czy został tak sobie porzucony?

jackowlew
11.05.10, 20:35
Pozdrawiam.

Duma raczej poraszka finansowa brak kasy na Iryde a nie wspone o Skorpionie.

Slawec
11.05.10, 23:24
dzisiejszy A380 Singapore Airlines 9V-SKJ

jackowlew
12.05.10, 07:41
Trzecia fota ułłłłłłłłłłła

kristof1979
12.05.10, 09:27
witam,
wiem ze jakość słaba .
Tym razem coś odemnie.

Slawec
12.05.10, 10:52
Trzecia fota ułłłłłłłłłłła

dzięki za ,,ułłłłłłłłłłła" :grin:

witam,
wiem ze jakość słaba .
Tym razem coś odemnie.

ostatnia Lufthansa wygląda ,,terorystycznie":mrgreen:

...a po za tym, z newsów, pod czas lądowania rozbił się dziś nówka sztuka (ok. 9-cio miesięczny) Airbus A330:cry:

waruga
12.05.10, 16:54
(A380) podobaja sie takie fotki,, dla mnie fotka nr (2)

apache
12.05.10, 21:04
Dzisiejszy z Gdańska. Szkoda, że niebo było tak zachmurzone...

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=33263&stc=1&d=1273690927

Slawec
12.05.10, 21:08
(A380) podobaja sie takie fotki,, dla mnie fotka nr (2)

:grin:, dzięki !

Dzisiejszy z Gdańska. Szkoda, że niebo było tak zachmurzone...

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=33263&stc=1&d=1273690927

niebo niebem:wink:, ale i tak łopaty ładnie zagrały (a to się liczy) !

Slawec
13.05.10, 22:12
niech żyją wątki lotnicze !

witwicky
13.05.10, 22:14
4 superrrrrrrrrrrrrrrrr

jackowlew
13.05.10, 22:19
niech żyją wątki lotnicze !

Niech żyją lufa mniam mniam

Slawec
13.05.10, 22:29
4 superrrrrrrrrrrrrrrrr

Niech żyją lufa mniam mniam

:grin::mrgreen:

waruga
13.05.10, 22:35
Jedynka fajna, czworka swietna...

Slawec
13.05.10, 22:52
Jedynka fajna, czworka swietna...

dzięki :wink: !

Moominek
14.05.10, 20:45
Jako że dawno nic nie wrzucałem, dziś trochę mniej typowo...

jackowlew
14.05.10, 20:50
Spotkanie wypas.Gdzie tak latają??

waruga
14.05.10, 20:54
Czworka... ciekawie zlapana.

Moominek
14.05.10, 20:58
Spotkanie wypas.Gdzie tak latają??

UL984 w połowie drogi między EPKK a EPRZ, ale rzadko lecą idealnie równolegle (tu też się mijają pod kątem).

Slawec
15.05.10, 15:26

fajne, lubię takie (nie co inne) strzały:grin:

Slawec
15.05.10, 15:29
...to ja pokażę instrukcję wietrzenia lufy:wink:, i lotniskowy galimatias:)

Slawec
15.05.10, 15:31
UL984 w połowie drogi między EPKK a EPRZ, ale rzadko lecą idealnie równolegle (tu też się mijają pod kątem).

...z UL986:wink:

Moominek
15.05.10, 15:37
...z UL986:wink:

No właśnie nie, chodzi mi o te co lecą 984 w przeciwne strony. Chyba że to złudzenie optyczne.
Wyklikane z mobilka

...to ja pokażę instrukcję wietrzenia lufy:wink:, i lotniskowy galimatias:)

Niezły ruch - jest w czym wybierać.
Wyklikane z mobilka

helmuth
16.05.10, 08:30
...dziś trochę mniej typowo..."Porządek" świetnie złapany.
"Spotkanie" wygląda jakby samoloty cudem uniknęły zderzenia, choć na pewno mają bezpieczną różnicę pułapów :grin:

Moominek
16.05.10, 09:12
"Spotkanie" wygląda jakby samoloty cudem uniknęły zderzenia, choć na pewno mają bezpieczną różnicę pułapów :grin:

Według radaru jakieś 500 metrów.

Phronesis
16.05.10, 09:16
a więc "wieki" temu.

Tomashhh
16.05.10, 10:29
Moominek, wypatrujesz swietne sytuacje na niebie:grin:

waruga
16.05.10, 11:03
TVN 24... podoba sie takie ujecie, smigielka ladnie.

Slawec
16.05.10, 18:43
a ja sobie często zerkam na poczynania syberyjskich spotterów:grin: :

http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6705355&nseq=28

Moominek
16.05.10, 19:48
a ja sobie często zerkam na poczynania syberyjskich spotterów:grin: :

http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6705355&nseq=28

O żesz q... :mrgreen:

Slawec
17.05.10, 11:28
Ruscy mają klawe życie (i dziurawe płoty):wink: :

http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6665638&nseq=50

apache
23.05.10, 22:53
Z dzisiejszego zachodu słońca - EPWA
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=33888&stc=1&d=1274647591
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=33889&stc=1&d=1274647762
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=33890&stc=1&d=1274647833p

i zdjęcie, którego najbardziej mi szkoda ze względu na poruszenie :/
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=33891&stc=1&d=1274647912

BTW. Fajną górkę macie w W-wie pod płotem lotniska. Mam nadzieję, że częściej będę na niej bywał i w porach gdzie jest więcej słońca - bo szczerze mówiąc to trochę mi go dzisiaj brakowało ;)

Joki
24.05.10, 09:30
Trzeba było w sobotę przyjść ;-)
Wiecie jak podejść do pasa gdzie zwykle lądują?
Pozdrawiam.

jackowlew
24.05.10, 09:33
Wiecie jak podejść do pasa gdzie zwykle lądują?

Wiecie a do którego 33,29 bo przy 11 widze że byłeś.

hades
24.05.10, 10:14

Rzadko komentuje zdjęcia, zwłaszcza związane z tematyką lotniczą. Ale te są warte komentarza. Na tle reszty interesujących, bardziej branżowych i dokumentacyjnych fotografii, Twoje wypadają naprawdę dobrze. Widać, że są to momenty "wyczekane". Są to sytuacje, które ciężko dostrzec spoglądając przypadkowo w niebo, chyba że spogląda się "przypadkowo" z interwałem 10 sekundowym. Takie zdjęcia chętnie oglądam.

kowal73
24.05.10, 10:36
jeszcze z poprzedniego air show

kowal73
24.05.10, 10:37
przepraszam nie wiem dlaczego nasza galeria masakruje jakość zdjęć

hades
24.05.10, 10:48
przepraszam nie wiem dlaczego nasza galeria masakruje jakość zdjęć

Nie, dlaczego? Dobrze wyglądają. Może masz mały ekran i wyświetlanie dopasowało się do wielkości okna przeglądarki?

kowal73
24.05.10, 11:02
Hades dzięki za info faktycznie pracuje na 14 calach

waruga
24.05.10, 14:51
Joki fajne fotki ustrzeliles..podba sie seria.
Air show swietnie.

Slawec
24.05.10, 15:28
Gratulacje dla ,,budowniczych" wątku, można się nie zle zrelaksować ostatnio:grin::grin::grin:

Joki
25.05.10, 09:53
Wiecie a do którego 33,29 bo przy 11 widze że byłeś.
33 i 29. Pewnie tylko od strony Wirażowej? Czy da się jakoś od Kinetycznej, Ogrodników, Wieżowej dojść pod ogrodzenie?

Joki fajne fotki ustrzeliles..podba sie seria.
Dziekuję, choć mam spory niedosyt.
Pozdrawiam.

jackowlew
25.05.10, 10:17
Jeszcze na psiarnia na paluchu koło ogródków działkowych.