PDA

Zobacz pełną wersję : Co wybrać ?????????

tomek76k7
3.06.10, 12:48
Witam
Chciałbym kupić aparat na wakacje i nie mogę się zdecydować za duży wybór;)))
Zastanawiam się nad; Olympusem EP-2, Olympusem EPL-1, Panasonikiem GF1, i zastanawiam się też czy nie warto poczekać na Sony NEX-5 reszta aparatów odpada ;)))))
najbardziej zależy mi na wysokiej jakości zdjęć w JPG i szybkim AF
pomóżcie proszę ;))))

epicure
3.06.10, 13:20
Wysoka jakość jpegów - Olek, szczególnie E-PL1. Szybki AF - Panas.

tomek76k7
3.06.10, 13:22
a co sądzicie o sony????

qbic
3.06.10, 13:25
Sony nie ma w sklepach. Jak masz czas to możesz poczekać do testów egzemplarzy produkcyjnych.

Zobacz sobie Samsunga NX.

epicure
3.06.10, 13:27
Na wakacje każdy będzie dobry.

tomek76k7
3.06.10, 13:30
samsung jest za wolny bawiłem się nim w sklepie jego prędkość działania to porażka ;)))

grizz
3.06.10, 13:32
To pobaw się resztą i wybierz, to co najlepiej "czujesz".

tomek76k7
3.06.10, 13:46
grizz żeby to było takie łatwe to bym was nie prosił o pomoc gdyż panasonica nie ma w żadnym sklepie w mojej okolicy i kupowanie aparatu nie polega tylko na macaniu jego w sklepie ale na wyborze wielu parametrów;)))

grizz
3.06.10, 13:49
To sobie zamów w sklepie internetowym i jak sie nie spodoba, to odeslij.

A parametry przecież już porównywałeś, bo inaczej skąd powyższe modele?

Zresztą do ZG/ Gorzowa/Poznania/Berlina Masz tak daleko?

epicure
3.06.10, 13:50
Wszystkie te aparaty są w Media Marktach, Saturnach, Media Expertach itp. W małych sklepikach fotograficznych ich nie znajdziesz.

tomek76k7
3.06.10, 14:18
widzę że na wszą pomoc nie ma co liczyć bo jak czytam;
grizz To sobie zamów w sklepie internetowym i jak sie nie spodoba, to odeslij.

Zresztą do ZG/ Gorzowa/Poznania/Berlina Masz tak daleko? Dzisiaj 13:46to mi się nie dobrze robi
już wam pisałem że niema u nas w żadnym sklepie panasonica chyba posłucham grizzy i pojadę do berlina pomacać panasonica albo paryża lub tokio zajebisty pomysł

grizz
3.06.10, 14:26
widzę że na wszą pomoc nie ma co liczyć bo jak czytam;
grizz To sobie zamów w sklepie internetowym i jak sie nie spodoba, to odeslij.

Zresztą do ZG/ Gorzowa/Poznania/Berlina Masz tak daleko? Dzisiaj 13:46to mi się nie dobrze robi
już wam pisałem że niema u nas w żadnym sklepie panasonica chyba posłucham grizzy i pojadę do berlina pomacać panasonica albo paryża lub tokio zajebisty pomysł

Jej spokojnie.

1. przecież to normalne, że możesz zamówić i odesłać w ciagu 10 dni. Lepiej pomacać coś, na co masz wydac 2 tyś. niz kupowac w ciemno, apotem okaże się, ze akurat w ręce za nic Ci nie leży.

2. Patrzyłem po wpisie w profilu, ze z lubuskiego jesteś, a tam z niektórych miejsc do Berlina przejechać się to niecała godzinka drogi.

Jakiej ty pomocy oczekujesz, jak zadałeś szalenie szczegółowe pytanie: co kupić.
Dlatego nie licz, ze dostaniesz jakąś bardziej szczegółową odpowiedź, kedy sam nie piszesz czego potrzebujesz.

tomek76k7
3.06.10, 15:55
aparaty wybrałem z względu na niewielkie wymiary i jakość zdjęć porównywalne do lustrzanki, aparaty będę wykorzystywał w każdej wolnej chwili czyli zdjęcia w pomieszczeniach, wakacje, oraz wypady poza miasto.
Bardzo mi się podobają zdjęcia oli i sony lubię takie nasycone kolory panasonic ma trochę wypłowiałe od końca czerwca ma być dostępny sony zapowiada się całkiem ciekawie tylko szkoda że nie ma stabilizacji w korpusie

epicure
3.06.10, 16:01
Bardzo mi się podobają zdjęcia oli i sony lubię takie nasycone kolory panasonic ma trochę wypłowiałe...

Poziom nasycenia zdjęć możesz sobie w każdym aparacie ustawić wedle swoich upodobań.

szalik07
3.06.10, 16:22
Organoleptycznie stwierdzam, że z EP-2 najbardziej mi przypadł do gustu z wymienionych modeli, jednak szybkościa działąnia daleko mu do lustrzanki (jak i wszystkim innym korpuson m4/3) jest to jednak tylko moja subiektywna opinia ;-) na sony do wakacji się raczej nie doczekasz.

tomek76k7
3.06.10, 17:17
sony ma być dostępny pod koniec czerwca czyli czasu starczy matwi mnie tylko jakość optyki oferowanej w sony

nightelf
5.06.10, 14:50
Sony ma uproszczone menu, coś zupełnie innego niż w lustrzankach.
Olympus czy E-P2 czy E-PL1 to zależy czy bardziej zależy Tobie na ergonomii w postaci rolki, czy na wybudowanej lampie błyskowej i trochę mniejszym korpusie.
Jakość zdjęć z obu jest podobna.
Szybkość działania to nie to, co daje duża lustrzanka, ale jest o wiele lepiej od kompakta.

grizz
5.06.10, 15:00
sony ma być dostępny pod koniec czerwca czyli czasu starczy matwi mnie tylko jakość optyki oferowanej w sony

+ czas kiedy to przetestują
+ czas kiedy ceny spadną poza "wprowadzeniową" górkę (chyba, że nie szkoda Ci przepłacać) i robi się sierpień/wrzesień

dobas
5.06.10, 15:29
za grizzem. pomacaj wszystkie które możesz wybierz ten który Ci się bardziej podoba leży w reku...

parametry i specyfikacje znajdziesz w necie więc jeśli po lekturze tychże masz jakaś pulę aparatów do wyboru to wybierz ten który dla Ciebie jest ładniejszy wygodniejszy zgrabniejszy fajniejszy itp itd...

takie jest moje zdanie. Nikt za Ciebie nie wybierze i to że mi pasuje bardziej E-PL1 a komus innemu NEX nie znaczy ze Tobie będzie pasowało tak samo

Qben
5.06.10, 15:40
Bierz najtańszą opcję a za resztę kasy w jakąś wyprawę dookoła świata!

tomek76k7
8.06.10, 14:59
a miałem już tylko wybrać między e-pl1 a gf1 a tu sony w rankingu w Japonii wyprzedził wszystkie aparaty micro 4/3 i jest na 5 miejscu może warto na niego poczekać ;))))))))))))))))))))))

qbic
8.06.10, 15:01
Japonia to specyficzny kraj. Słyszałem niepochlebne opinie na temat interfejsu, ale na razie nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć...

Adamss68
8.06.10, 15:30
Zamiast dziwoląga 4/3,kup sobie E420,porobisz zdjęcia,odsprzedasz z małą stratą i kupisz wymarzonego Soniacza.

Alleg_pl
8.06.10, 15:53
Zamiast dziwoląga 4/3,kup sobie E420,porobisz zdjęcia,odsprzedasz z małą stratą i kupisz wymarzonego Soniacza.
komu odsprzeda?

tomek76k7
8.06.10, 15:57
Adamss68 miałem canona EOS 50D z obiektywem Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM i nie chcę więcej takich gabarytów w ręku szczególnie na wypad nad morze czy w góry dlatego szukam czegoś małego z możliwościami lustrzanki

NightCrawler
8.06.10, 17:06
komu odsprzeda?

Wbrew pozorom dalej idzie sprzedać (w końcu wyprzedałem się z systemu i dostałem więcej niż liczyłem ;P).

Adamss68
8.06.10, 18:36
komu odsprzeda?
Chce spaść z rumaka na osła?Jego wola:)!Wbrew pozorom ,Olympusy E410,420 jest to pierwsza lustrzanka,którą początkujący często nabywają.

Wbrew pozorom dalej idzie sprzedać (w końcu wyprzedałem się z systemu i dostałem więcej niż liczyłem ;P).
Tu przyznam rację,miałem E410...sprzedałem zacnie:wink:.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
..Btw coś trolem jakby zanosi,ale mogę sie mylić.

tomek76k7
8.06.10, 22:45
Adamss68 nie każdy się onanizuje na wygląd dużej lustrzanki z jeszcze większym szkłem ja miałem i mi nie pasuję ponieważ zawsze się zastanawiałem czy warto to targać z sobą sprzęt był pierwsza klasa pod względem jakości fotek i szybkości AF ale nie każdy musi lubić taki wielki sprzęt więc sobie daruj głupie komentarze w stylu "Chce spaść z rumaka na osła"

nightelf
8.06.10, 23:09
Ja użytkuję E-P1 jako właśnie mały aparat, w tej chwili marny wybór szkieł i duże ceny, ale sprzęt bardzo fajny, więc myślę, że warto go rozważyć.
Panasonic będzie miał szybszy AF, inną ergonomię i kolory z zdjęć inne wychodzą.
Najlepiej przejdź się do sklepu, gdzie mógłbyś oba aparaty pomacać.

Adamss68
9.06.10, 08:40
Adamss68 nie każdy się onanizuje na wygląd dużej lustrzanki z jeszcze większym szkłem ja miałem i mi nie pasuję ponieważ zawsze się zastanawiałem czy warto to targać z sobą sprzęt był pierwsza klasa pod względem jakości fotek i szybkości AF ale nie każdy musi lubić taki wielki sprzęt więc sobie daruj głupie komentarze w stylu "Chce spaść z rumaka na osła"
To nie była złośliwa uwaga,sam napisałeś że pod względem jakości Cię zadowalał Canon.Olek lekkośćą zachwyci,natomiast jakością rozczaruje.

epicure
9.06.10, 08:43
Olek lekkośćą zachwyci,natomiast jakością rozczaruje.

A skąd wiesz, że go rozczaruje? Zdjęcia w necie są, każdy może je sobie zobaczyć. Jak w takim razie można być rozczarowanym? Przecież widziały gały, co brały...

tomek76k7
9.06.10, 10:02
Adamss68 ja nie potrzebuję takich zdjęć jakie wypluwa canon gdyż ja nie robię zdjęć w RAW tylko JPEG, a JPEG wydają mi się ciekawsze z olympusa i zdjęcia z niego zadowalają mnie w zupełności bo nie potrzebuję profesjonalnych zdjęć, tylko do oglądania wraz z żoną i rodziną, żeby nie wypuścili nex-5 to bym wziął e-pl1 lub gf1 ale myślę że warto poczekać na pierwsze opinie o nexie żeby później nie żałować ;))))

piotrek204
9.06.10, 10:50
bierz e-pl1 i tyle, nex rozczarowal
potrzebujesz pstrykadelka w trybie auto wiec olympus bedzie najlepszy, ma najlepsze jpg'i
canon 50d sluzy do innych celow

tomek76k7
9.06.10, 10:56
piotrek204 a czemu sądzisz że nex rozczarował????

piotrek204
9.06.10, 12:31
Olympus olal jakosc obrazu w szklach m4/3 mniej niz sony.

tomek76k7
9.06.10, 12:54
Olympus olal jakosc obrazu w szklach m4/3 mniej niz sony.

z tym się z tobą zgodzę oly ma lepsze szkła ale body wydaje mi się lepsze w sony, jak oglądałem zdjęcie z sony w oryginalnym rozmiarze iso 2000 w kościele to nie miało szumów;)))

grizz
9.06.10, 13:04
z tym się z tobą zgodzę oly ma lepsze szkła ale body wydaje mi się lepsze w sony, jak oglądałem zdjęcie z sony w oryginalnym rozmiarze iso 2000 w kościele to nie miało szumów;)))

A widziałeś zdjecie z tego samego miejsca, przy tych samych warunkach zrobione olkiem?

nightelf
9.06.10, 14:01
Poczekać możesz, pewnie ceny Olka spadną.
Widziałeś opinie o Sony na dpreview? Ich opis jego menu przekonał mnie, że Olympus jednak lepiej to rozwiązał i w bardziej klasyczny sposób.

tomek76k7
9.06.10, 14:44
Poczekać możesz, pewnie ceny Olka spadną.
Widziałeś opinie o Sony na dpreview? Ich opis jego menu przekonał mnie, że Olympus jednak lepiej to rozwiązał i w bardziej klasyczny sposób.

to menu mi nie przeszkadza moja żona robi tylko na auto a ja tryb auto wykorzystuję w 90% przypadków, za nex przemawia do mnie wyświetlacz 3" 921 600 punktów, tryb panoramy, obudowa z stopu magnezu, i nie jestem pewien czy ten aparat ma tryb HDR

nightelf
9.06.10, 20:35
to menu mi nie przeszkadza moja żona robi tylko na auto a ja tryb auto wykorzystuję w 90% przypadków, za nex przemawia do mnie wyświetlacz 3" 921 600 punktów, tryb panoramy, obudowa z stopu magnezu, i nie jestem pewien czy ten aparat ma tryb HDR

Tryb zdjęć HDR ma, przynajmniej tak widziałem napisane w specyfikacji :grin:
Plusem jest też ten uchylny wyświetlacz.
Czekam na Olka z takim :cool:

tomek76k7
9.06.10, 21:24
właśnie zapomniałem o uchylnym wyświetlaczu ani olek ani panas tego nie ma ;))))

tomek76k7
15.06.10, 21:17
no i jeszcze to;
Novoflex i Rayqual zapowiedziały premiery adapterów dla aparatów Sony NEX. Pierwszy z producentów ma wprowadzić do sprzedaży adaptery w cenach od 89 do 169 EUR pozwalające na podłączenie obiektywów Nikon, Leica R, Minolta MD /MC, Canon FD, Pentax K, Contax/Yashica i M42
Rayqual planuje natomiast przejściówki do obiektywów Nikon, Canon FD, Pentax i Leica, których ceny będą się kształtowały w granicach 210-275 USD

Robi się coraz ciekawiej ;))))))

jacek00
15.06.10, 21:52
do mnie wyświetlacz 3" 921 600 punktów,

A ile to będzie pikseli? Bo ostatnio się zrobiła moda marketingowa aby ilość pikseli przeliczać na punkty :D

tomek76k7
15.06.10, 22:30
Jeżeli się nie mylę to 1 punkt to 1 piksel

tomek76k7
16.06.10, 19:16
i jeszcze to
Firma Kipon, chiński producent akcesoriów fotograficznych, poinformowała o rozpoczęciu produkcji adapterów obiektywów dla aparatów Sony NEX. W rezultacie po 16 lipca do sklepów mają trafić 23 modele przejściówek do różnych systemów, a wśród nich znajdziemy również cztery adaptery typu „Tilt”
Pełna lista zapowiedzianych przejściówek wygląda następująco:

L/M-NEX
L39-NEX
L/R-NEX
NIKON-NEX
NIKON G-NEX
SONY-NEX
MD-NEX
OM-NEX
PK-NEX
C-NEX
ALPA-NEX
CONTAX G-NEX
CONTAREX-NEX
M42-NEX
T2-NEX
ROLLEI-NEX
EXAKTA-NEX
FD-NEX
CONTAX/YASHICA-NEX
TILT NIKON-NEX
TILT M42-NEX
TILT CONTAX/YASHICA-NEX
TILT L/R-NEX

no i jest super i chyba wybiorę NEX-5

tomek76k7
17.06.10, 21:59
dzisiejszy test na fotopolis przekonał mnie do NEXa-5 jak tylko będzie dostępny to zamawiam ;))))

NightCrawler
17.06.10, 22:01
W Saturnie jeżeli się nie mylę mają (tj. był w gazetce).

jacek00
17.06.10, 22:07
Jeżeli się nie mylę to 1 punkt to 1 piksel

Firmy celowo podają ilość punktów aby to ładniej wyglądało. 1 punkt nie ma nic wspólnego z 1 pikselem.

Podając rozdzielczość ekranu w punktach, de facto nie wiesz jaka jest jego rzeczywista rozdzielczość w pikselach. Ekrany składają się z pikseli a nie z punktów! Punkty to jest jednostka typograficzna.

Ten ekran ma rzeczywistą rozdzielczość 640 x 480 czyli 307 200 pikseli.

tomek76k7
17.06.10, 22:38
Firmy celowo podają ilość punktów aby to ładniej wyglądało. 1 punkt nie ma nic wspólnego z 1 pikselem.

Podając rozdzielczość ekranu w punktach, de facto nie wiesz jaka jest jego rzeczywista rozdzielczość w pikselach. Ekrany składają się z pikseli a nie z punktów! Punkty to jest jednostka typograficzna.

Ten ekran ma rzeczywistą rozdzielczość 640 x 480 czyli 307 200 pikseli.
Canon 50D też ma tyle punktów czyli jego wyświetlacz też ma 307 200 pikseli ????

grizz
17.06.10, 22:43
Mały OT: Wszędzie wszyscy (komputery, telefony, TV)podają rozdzielczość przez wymiary w pixelach (640x460, 1024x768), albo słitaśną nazwę (VGA, WXGA, WWWktóźTamWieCoJeszczeVGA)... skąd w foto się wzieły te nieszczęsne iloczyny? Analogia do rozmiarów matrycy? Jest tak od pradziada, czy wcześniej podawano inaczej...(nie kojażę)?

jacek00
17.06.10, 22:55
Canon 50D też ma tyle punktów czyli jego wyświetlacz też ma 307 200 pikseli ????

Z Canonem w ogóle jest dziwna sprawa, bo wg informacji z netu, to na polskiej stronie podają nieprawdziwe dane na temat pikseli w wyświetlaczach LCD.

Tu w komentarzach można sobie poczytać: http://www.optyczne.pl/641-nowość-Nikon_D300_-_następca_udanego_D200..html

I rzeczywiście. Wchodzę na stronę canona 50D a tam podana liczba 920 000 pikseli! Czyli wyobraź sobie jaką ten ekran musiałby mieć rozdzielczość, ok 1100x850 :D

muszyk
18.06.10, 08:13
dzisiejszy test na fotopolis przekonał mnie do NEXa-5 jak tylko będzie dostępny to zamawiam ;))))

w Saturnie od 17 do 23.06 NEX 5 jest w cenie 2299, przynajmniej jest w gazetce reklamowej

tomek76k7
18.06.10, 08:38
szukam zestaw z 2 obiektywami ;)))

MAF
18.06.10, 08:53
Z Canonem w ogóle jest dziwna sprawa, bo wg informacji z netu, to na polskiej stronie podają nieprawdziwe dane na temat pikseli w wyświetlaczach LCD.

Tu w komentarzach można sobie poczytać: http://www.optyczne.pl/641-nowość-Nikon_D300_-_następca_udanego_D200..html

I rzeczywiście. Wchodzę na stronę canona 50D a tam podana liczba 920 000 pikseli! Czyli wyobraź sobie jaką ten ekran musiałby mieć rozdzielczość, ok 1100x850 :D

Canon (bardzo prawdopodobne) i Nikon (Nikon na 100%) mają LCD od Sony. Więc wszędzie jest taki sam wyświetlacz 640x480. Co nie zmienia faktu że jest on świetny. W porównaniu do EOS5D to jest przepaść na korzyść Sony.

piotrek204
18.06.10, 09:26
A ile to będzie pikseli? Bo ostatnio się zrobiła moda marketingowa aby ilość pikseli przeliczać na punkty :D

640x480, jest na tyle dobry ze nic wiecej juz nie potrzeba
Olympus podaje 230000 dots przy 320x240. Wszyscy licza tak samo.

jacek00
18.06.10, 09:26
Canon (bardzo prawdopodobne) i Nikon (Nikon na 100%) mają LCD od Sony. Więc wszędzie jest taki sam wyświetlacz 640x480. Co nie zmienia faktu że jest on świetny. W porównaniu do EOS5D to jest przepaść na korzyść Sony.

Nie twierdzę, że te wyświetlacze nie są świetne, bo patrząc na samą rozdziałke, to jest to już wyższa półka. Wkurza mnie tylko ta drobna manipulacja. Widać chociażby po tym wątku, jak ludzie właśnie myślą, że 1 punkt = 1 piksel.

A sprawa jest w zasadzie prosta. Wyświetlacze w aparacie foto, nigdy nie będą lepsze niż np wyświetlacz w dobrej komórce. Więc 900 tyś pikseli to na chwile obecną daleka przyszłość - obecnie najlepsze komórki posiadają wyświetlacz o rozdzielczości 800x600px czyli 480 000 pikseli.

epicure
18.06.10, 10:03
Wkurza mnie tylko ta drobna manipulacja. Widać chociażby po tym wątku, jak ludzie właśnie myślą, że 1 punkt = 1 piksel.

To nie manipulacja, a jedynie niewiedza pewnej części użytkowników. Producenci nie mogą brać odpowiedzialności za niewyedukowany plebs ;)

tomek76k7
18.06.10, 10:44
To nie manipulacja, a jedynie niewiedza pewnej części użytkowników. Producenci nie mogą brać odpowiedzialności za niewyedukowany plebs ;)
a skąd człowiek może wiedzieć skoro na stronie canona w specyfikacji 50d pisze;

3,0 calowy, typu Clear View TFT, ok. 920 000 pikselia na fotopolis w teście 50d pisze;

3-calowy LCD TFT
ok. 920 tys. punktów

grizz
18.06.10, 10:50
No żesz! IRONIA! IRONIA! IRONIA! Do Jasnej...