Zobacz pełną wersję : Czterytrzecie - moje zdjęcia.
czterytrzecie
2.06.10, 22:10
Witam wszystkich forumowiczów !
Rozpoczynam tematem w którym będe wrzucał moje fotunie :)
prosze o opinie, porady itd..,.,
czterytrzecie
2.06.10, 22:43
jeszcze dwie z szuflady.. :esystem:
Witaj na forum. :grin:
Jedynka. Lubię takie klimaty. :) Przewalające się chmury wpływające na oświetlenie drugiego planu. Ciekawie zakomponowany pierwszy plan. Ścieżka (szlak) czuję jakbym tam był...
Wielokrotnie chodziłem w takich warunkach - czuję ten klimat.
Chociaż na pewno znajdą się osoby, które stwierdzą, że tył mało ciekawy ze względu na brak światła.
Pozwolisz, że do dwójki i trójki odniosę się w jednej wypowiedzi. Sam eksperymentuję z makro i osiągam podobne efekty, które ogólnie mi się podobają. Tylko, że ... wpadam w kompleksy, gdy oglądam makro z naszej forumowej galerii. Ale ... ćwiczenie czyni mistrza. :wink:
W przypadku muchy IMO trochę za mała GO, drugie bardziej mi się podoba.
Pozdrawiam
z pierwszej wrzuty jedynka,
z drugiej jedynka - jest prawie doskonała jak dla mnie, przesunąłbym te detale w mocny punkt
generalnie, świetne ujęcia
Z drugiej wrzuty jedynki rzeczywiście robi wrażenie, pomysłowo ! :grin:
Z pierwszej wrzuty oczywiście jedyneczka mój klimacik :wink:
DeZete upolowales, temat ciekawy jak dla mnie.
Fajne wejście. I pejzaże, i robale miłe dla oka. Łubudubie, witaj w klubie! :)
czterytrzecie
2.06.10, 23:15
Pozwolisz, że do dwójki i trójki odniosę się w jednej wypowiedzi. Sam eksperymentuję z makro i osiągam podobne efekty, które ogólnie mi się podobają. Tylko, że ... wpadam w kompleksy, gdy oglądam makro z naszej forumowej galerii. Ale ... ćwiczenie czyni mistrza. :wink:
W przypadku muchy IMO trochę za mała GO, drugie bardziej mi się podoba.
Pozdrawiam
Czesc,
jeśli chodzi o zdjęcia makro to jestem amatorem :wink: zd 35mm udało mi się nabyć parę dni temu, a to pierwsze z pierwszych zdjęć. Szkolenie trwa..
Czym strzelasz fotki makro ?
czterytrzecie
2.06.10, 23:21
dzieki za komentarze, jeszcze kilka zdjęć z szuflady, a reszta będzie na bieżąco, pozzzzdrawiam
Czym strzelasz fotki makro ?
W zeszłym roku też miałem zd 35, w tym roku będę polował przy pomocy zd 50 :grin:
czterytrzecie
2.06.10, 23:35
W zeszłym roku też miałem zd 35, w tym roku będę polował przy pomocy zd 50 :grin:
mialem z tym styczność, pozazdrościć hehe
schodząc na ziemię myśle że przy zd 35 pierścień pośredni może mi dużo pomóc.. tak sie zastanawiam..:nikonbe::canonbe2:
Udany debiut! Napiszę tak w kolejności które mi się podobają ; 1,4(nikt nie zauważył że troszeczkę krzywo)5,7, 8 jest też ciekawa ;) Oby tak dalej ;)
mialem z tym styczność, pozazdrościć hehe
schodząc na ziemię myśle że przy zd 35 pierścień pośredni może mi dużo pomóc.. tak sie zastanawiam..:nikonbe::canonbe2:
Zd 35 jest obiektywem "makro" dającym odwzorowanie 1 : 1 a więc to co trzeba. Wszelkie kombinacje z pierścieniami, nasadkami itp. pogorszą jedynie znakomite efekty optyczne jaki daje ten obiektyw. Moim zdaniem nic nie dodawaj. Pamiętaj, że aby uzyskać najlepsze odwzorowanie trzeba ostrzyć manualnie. pozdrawiam hb
Piątka podoba mi się najbardziej, świetny kadr. Jedynka też ciekawa, ale jakiś taki szum w niej jest chyba...
czterytrzecie
3.06.10, 11:16
w takim razie, potrzebuję duuuużo słońca i pewnej ręki :) czekam na ładną pogodę i będą kolejne makro foty. pozdrawiam:esystem:
czterytrzecie
6.06.10, 14:51
Witajcie,
poniżej parę żyjątek z dzisiejszego polowania, proszę o porady i opinię.
9 10 11 12
Makro to nie mój temat ale kuje w oczy to że tylko niektóre członki owadów są ostre. Pierwsze zdjęcie wg mnie posiada lekki przepał na tułowiu. Głębia ostrości też kuleje w tej serii. W zestawieniu z tym co wrzucałeś wcześniej to jest bardzo słabo ale próbuj dalej. Pozdrawiam
9, 10, 11 i 12 - jesli o makro chodzi to tu nie wyszlo (moim skromnym zdaniem). Osobiscie nawet jako makro-amator ani jednego z tych zdjec bym w ogole nie pokazal. Nikomu :| Ani sie na nich nic ciekawego nie dzieje, kadry srednie (choc w makro kadry nie zawsze sa tak wazne), technicznie tez slabe. Ostrosc jest, ale nie tam gdzie byc powinna. Zdjecia (szczegolnie pajak i mucha) niedoswietlone. Makro "robaczane" wymaga niesamowitego samozapracia ze strony fotografa, mnostwa cierpliwosci i czasu. Czasem wydaje sie na podgladzie, ze zdjecie jest ok i ze jest ostrosc, a dopiero po obejrzeniu w domu na monitorze okazuje sie, ze fota jest do kosza, bo ostrosc wyszla minimalnie nie tam gdzie trzeba i caly fajny efekt poszedl sie "pasc".
Czekam na kolejne proby.
Tomek
czterytrzecie
7.06.10, 11:09
:oops::oops::oops::oops::oops::oops:
dzięki za konstruktywną krytykę. następne foty makro jakie tu wrzucę będą o te uwagi lepsze. myślałem że temat makro jest łatwiejszy. a tu tak:
- znajdź robaka
- namów go by nie uciekał
.. ucieknie ;)
- znajdź następnego
- ponownie negocjuj z robakiem
- strzel dobrą fotkę
- skasuj ją, strzel dobrą ;)
- przymierz się do fotki
- robaka już nie ma, znajdź następnego
... hehe
Z tego co zauważyłem robale są najmniej ruchliwe chwilę po wschodzie słońca, gdy ich skrzydełka są zaroszone i nie mogą latać (mowa o tych latających). Tak więc w weekend spróbuję skoro świt udać się na jakąś łąkę i o ile efekty będą lepsze niż w fotkach poprzednich podzielę się nimi z wami. Pozdrawiam:canonbe2::nikonbe::esystem:
Trzymam Qciuki, nie ograniczaj się tylko do makro !!
Inne Twoje i staranna obróbka też są bardzo zacne :) Nie daj się zaszufladkować !!
Lepszego światła :grin:
Jak się ma dobre szkło to i foty są dobre. W Twoim przypadku są świetne :grin:
Jak się ma dobre szkło to i foty są dobre. W Twoim przypadku są świetne :grin:
A słabszym szkłem nie da się dobrego zdjęcia zrobić ?
czterytrzecie
7.06.10, 15:16
dla rozluźnienia atmosfery :)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/8563/pomarancza.jpg)
Jak dla mnie, ciasno ale fajnie :grin: Podoba mi się pomysł i wykonanie :wink:
Chyba pamiętam jak powstawał :-P
Bardzo ostre światło w połączeniu z zastosowaną GO jakoś mi nie pasuje.
Taki duszny klimat panuje na zdjęciu. Zbyt ciasno i zbyt kontrastowo jak na mój gust. Ale pomysł zacny.