PDA

Zobacz pełną wersję : Czterytrzecie - moje zdjęcia.

czterytrzecie
2.06.10, 22:10
Witam wszystkich forumowiczów !

Rozpoczynam tematem w którym będe wrzucał moje fotunie :)
prosze o opinie, porady itd..,.,

czterytrzecie
2.06.10, 22:43
jeszcze dwie z szuflady.. :esystem:

rol6
2.06.10, 22:44
Witaj na forum. :grin:

Jedynka. Lubię takie klimaty. :) Przewalające się chmury wpływające na oświetlenie drugiego planu. Ciekawie zakomponowany pierwszy plan. Ścieżka (szlak) czuję jakbym tam był...
Wielokrotnie chodziłem w takich warunkach - czuję ten klimat.
Chociaż na pewno znajdą się osoby, które stwierdzą, że tył mało ciekawy ze względu na brak światła.

Pozwolisz, że do dwójki i trójki odniosę się w jednej wypowiedzi. Sam eksperymentuję z makro i osiągam podobne efekty, które ogólnie mi się podobają. Tylko, że ... wpadam w kompleksy, gdy oglądam makro z naszej forumowej galerii. Ale ... ćwiczenie czyni mistrza. :wink:
W przypadku muchy IMO trochę za mała GO, drugie bardziej mi się podoba.

Pozdrawiam

Tommy_G
2.06.10, 22:45
z pierwszej wrzuty jedynka,
z drugiej jedynka - jest prawie doskonała jak dla mnie, przesunąłbym te detale w mocny punkt

generalnie, świetne ujęcia

Igorra
2.06.10, 22:48
Z drugiej wrzuty jedynki rzeczywiście robi wrażenie, pomysłowo ! :grin:
Z pierwszej wrzuty oczywiście jedyneczka mój klimacik :wink:

waruga
2.06.10, 23:00
DeZete upolowales, temat ciekawy jak dla mnie.

aga_piet
2.06.10, 23:10
Fajne wejście. I pejzaże, i robale miłe dla oka. Łubudubie, witaj w klubie! :)

czterytrzecie
2.06.10, 23:15
Pozwolisz, że do dwójki i trójki odniosę się w jednej wypowiedzi. Sam eksperymentuję z makro i osiągam podobne efekty, które ogólnie mi się podobają. Tylko, że ... wpadam w kompleksy, gdy oglądam makro z naszej forumowej galerii. Ale ... ćwiczenie czyni mistrza. :wink:
W przypadku muchy IMO trochę za mała GO, drugie bardziej mi się podoba.

Pozdrawiam

Czesc,

jeśli chodzi o zdjęcia makro to jestem amatorem :wink: zd 35mm udało mi się nabyć parę dni temu, a to pierwsze z pierwszych zdjęć. Szkolenie trwa..
Czym strzelasz fotki makro ?

czterytrzecie
2.06.10, 23:21
dzieki za komentarze, jeszcze kilka zdjęć z szuflady, a reszta będzie na bieżąco, pozzzzdrawiam

rol6
2.06.10, 23:25
Czym strzelasz fotki makro ?

W zeszłym roku też miałem zd 35, w tym roku będę polował przy pomocy zd 50 :grin:

czterytrzecie
2.06.10, 23:35
W zeszłym roku też miałem zd 35, w tym roku będę polował przy pomocy zd 50 :grin:

mialem z tym styczność, pozazdrościć hehe
schodząc na ziemię myśle że przy zd 35 pierścień pośredni może mi dużo pomóc.. tak sie zastanawiam..:nikonbe::canonbe2:

Dawid
3.06.10, 10:30
Udany debiut! Napiszę tak w kolejności które mi się podobają ; 1,4(nikt nie zauważył że troszeczkę krzywo)5,7, 8 jest też ciekawa ;) Oby tak dalej ;)

heniobe
3.06.10, 11:11
mialem z tym styczność, pozazdrościć hehe
schodząc na ziemię myśle że przy zd 35 pierścień pośredni może mi dużo pomóc.. tak sie zastanawiam..:nikonbe::canonbe2:

Zd 35 jest obiektywem "makro" dającym odwzorowanie 1 : 1 a więc to co trzeba. Wszelkie kombinacje z pierścieniami, nasadkami itp. pogorszą jedynie znakomite efekty optyczne jaki daje ten obiektyw. Moim zdaniem nic nie dodawaj. Pamiętaj, że aby uzyskać najlepsze odwzorowanie trzeba ostrzyć manualnie. pozdrawiam hb

paluszek1
3.06.10, 11:15
Piątka podoba mi się najbardziej, świetny kadr. Jedynka też ciekawa, ale jakiś taki szum w niej jest chyba...

czterytrzecie
3.06.10, 11:16
w takim razie, potrzebuję duuuużo słońca i pewnej ręki :) czekam na ładną pogodę i będą kolejne makro foty. pozdrawiam:esystem:

czterytrzecie
6.06.10, 14:51
Witajcie,

poniżej parę żyjątek z dzisiejszego polowania, proszę o porady i opinię.

9 10 11 12

Dawid
6.06.10, 15:26
.....:roll:

fura
6.06.10, 15:36
Makro to nie mój temat ale kuje w oczy to że tylko niektóre członki owadów są ostre. Pierwsze zdjęcie wg mnie posiada lekki przepał na tułowiu. Głębia ostrości też kuleje w tej serii. W zestawieniu z tym co wrzucałeś wcześniej to jest bardzo słabo ale próbuj dalej. Pozdrawiam

Thomasso
6.06.10, 16:26
9, 10, 11 i 12 - jesli o makro chodzi to tu nie wyszlo (moim skromnym zdaniem). Osobiscie nawet jako makro-amator ani jednego z tych zdjec bym w ogole nie pokazal. Nikomu :| Ani sie na nich nic ciekawego nie dzieje, kadry srednie (choc w makro kadry nie zawsze sa tak wazne), technicznie tez slabe. Ostrosc jest, ale nie tam gdzie byc powinna. Zdjecia (szczegolnie pajak i mucha) niedoswietlone. Makro "robaczane" wymaga niesamowitego samozapracia ze strony fotografa, mnostwa cierpliwosci i czasu. Czasem wydaje sie na podgladzie, ze zdjecie jest ok i ze jest ostrosc, a dopiero po obejrzeniu w domu na monitorze okazuje sie, ze fota jest do kosza, bo ostrosc wyszla minimalnie nie tam gdzie trzeba i caly fajny efekt poszedl sie "pasc".
Czekam na kolejne proby.

Tomek

czterytrzecie
7.06.10, 11:09
:oops::oops::oops::oops::oops::oops:

dzięki za konstruktywną krytykę. następne foty makro jakie tu wrzucę będą o te uwagi lepsze. myślałem że temat makro jest łatwiejszy. a tu tak:

- znajdź robaka
- namów go by nie uciekał
.. ucieknie ;)
- znajdź następnego
- ponownie negocjuj z robakiem
- strzel dobrą fotkę
- skasuj ją, strzel dobrą ;)
- przymierz się do fotki
- robaka już nie ma, znajdź następnego
... hehe

Z tego co zauważyłem robale są najmniej ruchliwe chwilę po wschodzie słońca, gdy ich skrzydełka są zaroszone i nie mogą latać (mowa o tych latających). Tak więc w weekend spróbuję skoro świt udać się na jakąś łąkę i o ile efekty będą lepsze niż w fotkach poprzednich podzielę się nimi z wami. Pozdrawiam:canonbe2::nikonbe::esystem:

acidmk
7.06.10, 11:30
Trzymam Qciuki, nie ograniczaj się tylko do makro !!
Inne Twoje i staranna obróbka też są bardzo zacne :) Nie daj się zaszufladkować !!

Lepszego światła :grin:

bartek86
7.06.10, 12:32
Jak się ma dobre szkło to i foty są dobre. W Twoim przypadku są świetne :grin:

Dawid
7.06.10, 13:01
Jak się ma dobre szkło to i foty są dobre. W Twoim przypadku są świetne :grin:

A słabszym szkłem nie da się dobrego zdjęcia zrobić ?

czterytrzecie
7.06.10, 15:16
dla rozluźnienia atmosfery :)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/8563/pomarancza.jpg)

acidmk
7.06.10, 15:18
Jak dla mnie, ciasno ale fajnie :grin: Podoba mi się pomysł i wykonanie :wink:

Chyba pamiętam jak powstawał :-P

grizz
7.06.10, 15:20
Bardzo ostre światło w połączeniu z zastosowaną GO jakoś mi nie pasuje.

maclunar
7.06.10, 21:14
Taki duszny klimat panuje na zdjęciu. Zbyt ciasno i zbyt kontrastowo jak na mój gust. Ale pomysł zacny.