PDA

Zobacz pełną wersję : Karta SmartMedia strajkuje

qwerty
22.02.07, 12:55
witam po dluzszej przerwie...
Mam problem z karta SM (128 MB) firmy Smartdrive.
Uzywajac sprawdzonego czytnika przenosilem fotki z tej karty do kompa. Po (chyba) pomyslnie zakonczonej transmisji i wlozeniu karty do aparatu mialem do wyboru: Power off lub Format.
Jako ze kilkunastokrotne wyjmowanie i wkladanie nie odnioslo rezultatu, dalem w koncu Format... i od razu pojawil sie Card error :(
No i tak w kolko...
No wiec ostatnia, chociaz nie wskazana deska ratunku... Format w kompie... ale po nim sytuacja nie ulegla zmianie :(
Acha, wczesniej dalem do sprawdzenia karte programem Ontrack Easy Recovery - badanie nosnika nie wykrylo bledow. No a poza tym u kolegi na jego C4000 jest taki sam scenariusz jak u mnie. Uszkodzenia mechanicznego NIE WIDAC.
Co jeszcze moge zrobic?

krzysiekz
22.02.07, 13:03
Czy z poziomu komutera mozesz z ta karta pracowac? Probowales scandisk'a?

Jeronimo
22.02.07, 13:04
moze zacznij od funkcji SZUKAJ (https://forum.olympusclub.pl/search.htm) -> smartmedia (jest troche tematow dot. kart i ich formatowania)

Pierwszy blad to format w kompie, o ile dobrze pamietam w ktoryms poscie jest dokladna informacja jak ewentualnie formatowac karte (chyba Fat16 i jakies tam paremetry)

pozdro

qwerty
22.02.07, 14:24
Jeronimo, wyobraz sobie ze we wiekszosci jesli nie we wszystkich tamtych dyskusjach bralem udzial... wiec skoro uwazasz ze tam jest rozwiazanie to prosze wskaz mi je...

Jeronimo
22.02.07, 15:01
no to jestem ciekaw czy nowy temat pomoze Ci rozwiazac problem.... mam nadzieje ze tak.
Ja mam skleroze (ale reke bym sobie ucial ze gdzies bylo o tym formatowaniu) no a po drugie mam pare kart SM i na szczescie (odpukac!) nie mialem z nimi problemu. W tych postach tak na szybcika zauwazylem ze jest troche programow do odzyskiwania danych ... chociaz wiatpie zeby to cos pomoglo.

pozdrawiam

qwerty
22.02.07, 16:01
wiem ze jest wiele - zaskoczony? ;) co z tego? Ja nie mam problemu z danymi. Przez czytnik czyta ale w aparacie nie dziala. Jedyne co da sie zrobic kiedy karta jest w aparacie to Power off ale o tym chyba juz pisalem wyzej... W czytniku (czyli przez kompa) karta zachowuje sie wzorcowo. No a swoja droga skoro podejrzewasz ze odzyskiwanie nie pomoze to dlaczego tam odsylasz? ;)

skow
22.02.07, 16:41
Jeśli karta działa w czytniku a w aparacie nie tzn że zamazaniu uległy informacje, które siedzą w obszarze ukrytym karty SM (czyli tam gdzie siedzi tzw "panorama").

Możliwe rozwiązania to:
1. Sformatować kartę w aparacie, który naprawia ewentualne błędy. Podobno tak mają FUJI.
lub
2. Dograć specjalny blok ze specjalnymi danymi w pierwszym bloku karty. Ma on 256 lub 512 bajtów o ile pamiętam.
Aparat powinien go uznać za prawidłowy, zrobić czary-mary (przeindeksować czyli ukryć przed światem) a potem normalnie sformatować kartę.

Wiem co mówię bo sam kiedyś z tym walczyłem.

PS. SM to chyba skrót od sado-maso :-)

Kris Bloodko
22.02.07, 18:38
Problemem jest złe zorganizowanie pamieci na karcie przerabialem to w oly 2020 mam czytnik stary BASF ale tylko on potrafi za pomoca dolaczonego oprogramowania naprawic ten blad, program niestety dziala tylko z tym czytnikiem .
Jesli chcesz przyslij mi karte zrobie i odesle operacja trwa okolo 3 minut i jest to dla ciebie jedyne wyjscie zadne inne zabiegi ci nie pomoga.
Pozdrawiam

qwerty
23.02.07, 09:04
w niedziele odbiore od innego kolegi ta karte i zobacze jak sytuacja wyglada... na razie bardzo dziekuje, zapewne jeszcze sie zglosze ;) Pzdr.

qwerty
27.02.07, 16:58
ech... za bardzo sie ciesze aby przemilczec... coz, udalo sie! Low format karty pomogł! pozdrawiam
PS. Przy okazji ciekawostka... mam czytnik dedykowany kartom SM (Tracer) chodzacy na USB 1.1 (moj komp staruszek ma wlasnie USB 1.1) i tam komp nie chcial widziec karty a jesli widzial to niektore operacje (np. low format) nie chcialy ruszyc... no i mam 2-gi czytnik 52in1 na USB 2.0 - jak przypuszczalem gorszy bo "do wszystkiego" - a tam i komp karte zawsze widzi i wszystkie operacje dadza sie przeprowadzic...

skow
28.02.07, 09:17
coz, udalo sie! Low format karty pomogł! pozdrawiam

Cieszę się ale jeszcze napisz co to jest "Low format" i jak to zrobiłeś aby inni w przyszłości mogli sobie poradzić z podobnym problemem.

qwerty
28.02.07, 20:32
Format niskiego poziomu - wystarczy wrzucic w googlach haslo (angielskie) - akurat natrafilem na plik dedykowany kartom SM oraz xD czy istnieja takowe dedykowane dla innych kart nie wiem...