PDA

Zobacz pełną wersję : Nagrywarka DVD HDD ???

ksb
25.05.10, 23:54
Chcę kupić stacjonarną nagrywarkę DVD HDD.
Mam plazmę Panasonica i chciałbym czasami nagrać coś z mojej kablówki.
Marzeniem by było odtworzyć film z mojego EP2 - AVCHD, otworzyć BR i podłączyć się bezprzewodowo do sieci aby wejść w You Tuba. Wiem że takie funkcjonalności mają dobre odtwarzacze BR. Straciłem już nadzieję że znajdę powyższe funkcjonalności w jednym urządzeniu.
Mimo wszytko proszę o radę przynajmniej dotyczące nagrywarki z HDDD o Divxami:)

Holek
26.05.10, 00:50
a nie prościej wykupić opcję z nagrywarką u dostawcy tv?
kanały w hd, nagrywarka do tv przez hdmi (a nie przez scart przy zwykłych tunerach), szybko i tanio, tylko trzeba by sprawdzić co do tej nagrywarki można jeszcze podłączyć...
pozdrawiam.

ksb
26.05.10, 00:55
Od 1.5 roku mieszkam w Płocku i tu jest jedynie Multimedia i Dialog.
ja mam Dialog - kablówkę. odpowiadają mi kanały.
W Wawie miałem UPC i gdyby tutaj była taka możliwość to nawet chwili bym się nie zastanawiał. Dialog ma parszywy chiński(chyba) tuner.
Wykluczam na chwile obecna Cyfrę.

Holek
26.05.10, 01:21
nie znam oferty operatorów, ale z odpowiedzi wnioskuję, ze Dialog nie ma opcji z nagrywarką (?)
we Wrocławiu niektórzy chwalą sobie Multimedia i oni raczej mają pakiet z nagrywarką...
no a jeśli chiński tuner Dialogu nie ma połączenia hdmi ani innego cyfrowego (np. RGB) to jakość nagrań może być kiepska :roll:

niestety mam ten sam problem - zwykły tuner podłączony scartem do plazmy - obraz na niektórych kanałach padaka! (niestety u mnie w bloku tylko Vectra - też bym wolał UPC)
za to z dvd po hdmi - żyleta :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
aż z ciekawości poszperałem na stronie Dialogu...
jest pakiet HD ale nie ma słowa o tunerach i nagrywarkach jak u innych dostawców... troszku lipa :roll:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
aha, czy BR to Blue Ray? jeśli tak to na nagrywarce dvd nie odtworzysz takiej płyty, ewentualnie zripowane w wysokiej rozdzielczości, jeśli będzie czytać mkv :roll:
proponuję nagrywarkę Panasonica (VieraLink - jeden pilot, pełne synchro z tv) modelu nie podam bo nie wiem który jest najlepsiejszy - kwestia gustu, posiadanych opcji, budżetu oraz opinii innych użytkowników.
pozdrawiam.

ksb
26.05.10, 01:51
Blue Ray.
Też myślałem o Panasonicu. Czytając opinie o Blue Rayach Lg, które potrafią wszystko poza nagrywaniem żal mnie ściska że nie ma takiego kombajnu.
Może pozostanie mi nagrywarka Panasonica i Blue ray LG:(

NightCrawler
26.05.10, 10:09
Tylko pamiętaj, że na taką nagrywarkę nie nagrasz nic przez złącze HDMI (pozostają złącza analogowe a co za tym idzie jakość obrazu... no jaka będzie taka będzie).

ksb
26.05.10, 10:32
Tylko pamiętaj, że na taką nagrywarkę nie nagrasz nic przez złącze HDMI (pozostają złącza analogowe a co za tym idzie jakość obrazu... no jaka będzie taka będzie).

nie wiedziałem o tym:(

PioRo
26.05.10, 11:11
Opcje z nagrywarką u dostawców kablówki są be...
Możesz nagrać TYLKO na HDD nagrywarki (czyli ograniczona pojemność, a jak chcesz więcej miejsca, to MUSISZ OBNIŻYĆ JAKOŚĆ, więc argument o jakości upada), w ogóle nie a napędu DVD, bo ta opcja "nagrywanie" siedzi w tunerze kablowym, wejścia sieciowe, USB itp. są tylko dla serwisu, a inaczej w ogóle nieaktywne i cała masa tego typu utrudnień :twisted:.
Sam tak mam i oddałbym wiele, żeby móc nagrać choć jeden program na płytę i zwolnić trochę miejsca - ale nie ma takiej opcji właśnie bez osobnej, niezależnej nagrywarki.
Aha, i jak zmieniali mi tuner to nagrania też straciłem...:twisted:
Pozdrawiam

NightCrawler
26.05.10, 11:20
Z tunera z dyskiem twardym spokojnie sobie nagrasz na zewnętrzną nagrywarkę - wystarczy podłączyć oba urządzenia przez euro... przy czym znów jakość...

PioRo
26.05.10, 11:21
No, dyć napisałem: "bez osobnej, niezależnej nagrywarki":wink:

Holek
26.05.10, 13:52
KSB - a ja znalazłem takie coś, tylko chyba o jedno zero w środku za dużo w cenie :grin:

http://www.ceneo.pl/Nagrywarki_Blu-ray

Tojfi
26.05.10, 15:39
Niestety praktycznie wszystkie urządzenia do oglądania HDTV zgodne są z protokołem HDCP, który ma za zadanie kodowanie zawartości HD w celu ochrony praw autorskich plików multimedialnych. Tez szukałem jakiegoś rozwiązania, aby zgrać sobie co nieco z dekodera N`ki w jakości HD.

MZ jedyną alternatywą jest zgrywanie materiału poza HDMI z jakością DVD.

ksb
26.05.10, 22:50
KSB - a ja znalazłem takie coś, tylko chyba o jedno zero w środku za dużo w cenie :grin:

http://www.ceneo.pl/Nagrywarki_Blu-ray

hehe też to widziałem:))Myśle że jak poczekam z decyzja ze 4 lata to cena będzie odpowiednia:)

NightCrawler
26.05.10, 23:19
Sorki nie do końca skumałem odpowiedź.

Ps. Czytałem, że są "majstry" którzy z dekodera N'ki wyciągnęli dysk i zdołali przerzucić zawarte dane na kompa (i dało się je odczytać).
Ale to już dodatkowa zabawa niestety i szansa na karę jeżeli ktoś zauważy, że dekoder był rozbierany podczas użytkowania.

kateb
27.05.10, 12:40
Ten nagrywa HD chyba z kabla YCrCb, (trzy komponenty oddzielnie).
http://www.hauppauge.com/site/products/data_hdpvr.html

ksb
27.05.10, 13:18

Nie widzę czy czyta DivXy? Przydało by się bo wtedy mi już wystarczy.

Tojfi
27.05.10, 13:53
Sorki nie do końca skumałem odpowiedź.

Ps. Czytałem, że są "majstry" którzy z dekodera N'ki wyciągnęli dysk i zdołali przerzucić zawarte dane na kompa (i dało się je odczytać).
Ale to już dodatkowa zabawa niestety i szansa na karę jeżeli ktoś zauważy, że dekoder był rozbierany podczas użytkowania.

Słyszałem że co niektórzy wyjmowali dyski z Nki, ale ponoć nie szło go odczytać na kompie, bo nie dość że sama Nka zapisuje materiał wideo w tylko sobie znanym formacie, to ponoć jeszcze dysk ma jakiś dziwny system plików niewidzialny dla kompa.
Ale wierze że znaleźli się już jacyś magicy, którzy to rozkminili ;) .

A widzisz nawet nie wiedziałem, że przez łącze YCrCb podawany jest format HD.
Przed chwilą podłączyłem przez ten kabel Nkę do plazmy i rzeczywiście jest sygnał HD i w dodatku bez zabezpieczeń HDCP ;)

Teraz tylko muszę poszperać w sieci, czy istnieje karta TV do PCeta z takim wejściem ;).

Plusik dla ciebie.

Iwo
27.05.10, 15:47
a powiedz tak szczerze - Czy obraz obraz puszczony przez VGA jest dużo lepszy HDMI?
Mam monitor z HDMI, ciekawi mnie czy gdybym kupił kartę grafiki z HDMI, bym poczuł w Gimpie i filmach różnicę.