PDA

Zobacz pełną wersję : Zaawansowany kompakt. Jaki kupić?

Olaaa
24.05.10, 18:35
a więc..
dopiero zaczynam moją przygodę z fotografowaniem i zamierzam kupić jakiś aparat, chciałam kupić lustrzankę jednak doszłam do wniosku,że zaawansowany kompakt mi w zupełności wystarczy i teraz pytanie jaki? skłaniam się ku:
Nikon Coolpix P100 oraz FujiFilm FinePix S200EXR.
jednak nie znam się na aparat wiec prosiłabym o pomoc w jego wyborze, przeznaczona kwota to 1500zl,

HrabiaMiod
24.05.10, 19:13
Mając tyle do wydania, bezsensem jest kupowanie kompaktu. Da duuużo niższą jakość, będzie mniej wygodny itd.

Zapoluj na jakiegoś PENa (nie znam cen, ale chyba da się już coś myśleć), albo na zestaw: e400/e410/e420+14-42+40-150 lub +14-42+25. Kup troszkę używany, wyrobisz sie spokojnie z kasą, a jakość fot będzie duuużo wyższa.

pozdrawiam

voovoo2
24.05.10, 19:17
Polecam Panasonica LX3

kristof1979
24.05.10, 19:22
Witam,
jako sprzedawca polecam Fuji hs-10( p100 nie ma raw i pierscienia ostrości)
lx3 jest też bardzo dobrym wyborem.
jesli nie boisz sie uzywek to napewno sp-350 olympus ( stary ale jary).
pozdrawiam.

voovoo2
24.05.10, 19:58
Na forum jest wątek poświęcony LX3.Popatrz,obejrzyj fotki ,zapoznaj sie z opiniami.Powinno Ci to ułatwic wybór.

jackowlew
24.05.10, 20:00
Ja bym lustro kupił.

Olaaa
24.05.10, 20:02
dziękuje za pomoc.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
zastanawiałam się nad kupnem lustra, ale z tego co się dowiedziałam dużo trzeba jeszcze w nią zainwestować i nie wiem czy poradziałabym sobie z nią, bo jak wcześniej wspomniałam dopiero zaczynam :)

EuroLiberty
24.05.10, 20:23
zastanawiałam się nad kupnem lustra, ale z tego co się dowiedziałam dużo trzeba jeszcze w nią zainwestować i nie wiem czy poradziałabym sobie z nią, bo jak wcześniej wspomniałam dopiero zaczynam :)

Jeśli nie czujesz potrzeby posiadania dslr'a, to pozostań przy planie zakupu kompaktu. Tym bardziej, że na rynku mamy kompakty z wymienną optyką, które nie ustępują tanim dslr'om. Poczekaj kilka tygodni. W czerwcu na rynku pojawią się NEX'y od SONY. Sugerowana cena SONY NEX-3 z 18-55mm, to 2000zł. Sugerowane ceny z reguły szybko weryfikuje rynek. Jeśli nie od razu, to w kilka tygodni po premierze.

Jeśli nie masz ciśnienia, to może wstrzymaj się z zakupami. Wyjście NEX'ów musi skutkować obniżkami u Olympusa. Olympus Pen E-PL1 z 14-42 obecnie kosztuje blisko 2000zł. Coś mi się wydaje, że długo ceny nie utrzyma ;-)

Jeśli musi być na JUŻ, to Panasonic LX3. Kompakt wypas. Mimo swojej świetności, w obliczu rynkowej premiery NEX-3/NEX-5 stracił IMO troszkę na atrakcyjności.

Pozdrawiam

Alleg_pl
24.05.10, 20:43
a więc..
dopiero zaczynam moją przygodę z fotografowaniem i zamierzam kupić jakiś aparat, chciałam kupić lustrzankę jednak doszłam do wniosku,że zaawansowany kompakt mi w zupełności wystarczy i teraz pytanie jaki? skłaniam się ku:
jednak nie znam się na aparat wiec prosiłabym o pomoc w jego wyborze, przeznaczona kwota to 1500zl,

glupie pytanie. dlaczego pytasz na forum olympus majac cale 2 posty na liczniku (ten i dziękuje za pomoc) o aparaty nikon i Fuji??!!

Qben
24.05.10, 20:45
a więc..

Może e520 z kitem(14-42)? Sam sprzedaje(świetny aparat na początek)na gwarancji jeszcze prawie rok. Masz świetny aparat jak na początek. Mam też niesamowitego zooma 70-300. Taki zestaw daje Ci dużo większe możliwości.

kowalikster
24.05.10, 22:22
glupie pytanie. dlaczego pytasz na forum olympus majac cale 2 posty na liczniku (ten i dziękuje za pomoc) o aparaty nikon i Fuji??!!

Bo może potrafimy mimo wszystko wskazać inne marki?

Alleg_pl
24.05.10, 22:23
być moze jestem zbyt wyczulony na trolling ;P

kowalikster
24.05.10, 22:28
mejbi bejbi

nightelf
26.05.10, 11:03
Nikon nie robi dobrych kompaktów. Lepiej wybierz Fuji któreś :)

dzemski
26.05.10, 11:34
Lumix LX3, w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego. Jak już voovoo2 napisał, jest wątek o tym aparacie i polecam go przejrzeć :)

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=630714#post630714

Praktycznie każdy zapaleniec, który posiada to ustrojstwo chwali je sobie wielce. Plusy są praktycznie same, minus jeden (no może dwa) - czyli mały zakres zooma (24-60mm w ekwiwalencie) i osłona na obiektyw (ale dodają w zestawie sznureczek).

Zdjęcia super do ISO800, powyżej akceptowalne na stronę www i do małych powiększeń (10x15). Do tego filmy w HD. Bardzo jasne szkło (2.0-2.8 ), dzięki czemu zamiast użyć wyższego zaszumionego ISO używasz niższego.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

być moze jestem zbyt wyczulony na trolling ;P

przez co zachowujesz się nader niekulturalnie i po wyzwaniu użytkownika od trolli nawet nie przeprosisz (vide Renata w wątku o problemach z e520)

Adamss68
26.05.10, 15:36
Może e520 z kitem(14-42)? Sam sprzedaje(świetny aparat na początek)na gwarancji jeszcze prawie rok. Masz świetny aparat jak na początek. Mam też niesamowitego zooma 70-300. Taki zestaw daje Ci dużo większe możliwości.
Dziwi mnie,że chcesz świerzej forumowiczce wcisnąć swój świetny sprzęt:grin:.Ona prawiła o kompakcie:wink:.

bogdan1
26.05.10, 16:18
Wg mojej oceny jeśli chcesz kupić coś fajnego to zdecydowanie polecałbym Fuji HX-10, ma też superzoom. Panas ma już ponad dwa lata i sporo sie od tego czasu zmieniło. Dla własnych potrzeb warto mieć w aparacie możliwość kręcenia filmów HD. Nikon P100 jest niestety słabszy od Fuji. Filmy są mniej płynne. Oczywiście to tylko moja subiektywna opinia. Dla Ciebie zapewne znaczenie ma również wielkość aparatu, i tu niestety najlepiej samemu pomacać, jek leży w rączkach. Zdecydowanie nie polecam ci zakupu najtańszych luster no chyba że np.E-520. Wszystko inne jest już droższe niż 2tys. zł i szanowni koledzy niestety nie wspominają tu wprost o innych kosztach, jak dodatkowe szkła, filtry, lampa błyskowa itd, itp. Warto też jasno powiedzieć, że większość tanich lustrzanek nie posiada stabilizacji. Kompakt ma wszystko w sobie i w zasadzie nic nie trzeba dokupywać. Dla amatora spokojnie wystarczy i cała rodzina będzie zadowolona. Lustrzanka wymaga większej troski i zabawy niż kompakt, zwłaszcza z uwagi na ustawienia, montaż obiektywu, lampy itd. Dla przykładu przytoczę, że kiedyś w jednym z marketów (AUCHAN Bielsko) chciałem obejrzeć lustrzankę, ale jak pani podała mi ją zgarniając z półki kurz a następnie założyła obiektyw, który otwarty stał na półce również w kurzu to mnie odrzuciło. Z kompaktem nie ma takich problemów i każdy sobie poradzi. A co najważniejsze, jeśli chcesz fotografować w trybie AUTO to szkoda pieniędzy na lustrzankę!

dzemski
26.05.10, 19:36
Panas ma już ponad dwa lata i sporo sie od tego czasu zmieniło. Dla własnych potrzeb warto mieć w aparacie możliwość kręcenia filmów HD.

Tak, LX3 ma już 2 lata i nikt przez ten czas nie wyprodukował nic co by go pobiło, dlatego Panasonic wstrzymuje wypuszczenie nowego modelu. LX3 ma także filmy w HD (720p). Robi w RAW, a automatyka bardzo się stara nie prześwietlać zdjęć. Jest malutki i mieści się w kieszeni (superzoomy niestety nie). Z superzoomów poleciłbym z całą odpowiedzialnością Lumixa TZ10, on też praktycznie nie ma w tej chwili konkurencji. Ma szeroki kąt, zoom 10x i mieści się w kieszeni :) A tak i kręci w 1080p.

Panasonic robi w tej chwili najlepsze kompakty, na 2 miejscu postawiłbym canona, a za nimi Fuji (który niestety ostatnio zaczyna odpuszczać tak samo jak zrobił to niegdyś nikon). Nikona i Olympusa sobie daruj, Sony także.