PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór statywu - prośba o opinie

Blood_Dwarf
23.05.10, 21:11
Witam

Przymierzam się do zakupu statywu i w związku z tym mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi. Zaznaczę, że szukam lekkiego statywu na długie piesze wycieczki. Znalazłem kilka interesujących mnie modeli:

1) Slik Sprint II Pro 3way - lekki i mały po złożeniu. Niestety brak opinii na jego temat:

Maksymalna wysokość - 160.5 cm
Obciążenie - 3 kg
Głowica - 2-kierunkowa
Min wysokość - 17.5 cm
Waga - 1.08 kg
Długość po złożeniu - 48 cm

2) Slik Pro 330DX - często polecany jako tani statyw, jednak fajnie by było, gdyby miał mniejszą wysokość minimalną:

Maksymalna wysokość - 160 cm
Obciążenie - 4 kg
Głowica wymienna, 3-kierunkowa
Min wysokość - 51 cm
Waga - 1.57 kg
Długość po złożeniu - 60 cm

3) Velbon Sherpa 600 - również często polecany, ma wszystko co mi potrzeba, jednak troszkę ciężkawy:

Maksymalna wysokość - 170
Obciążenie - 3.5 kg
Głowica wymienna, ruchoma
Min wysokość - 29 cm
Waga - 2.15 kg
Długość po złożeniu - 65 cm

4) Manfrotto 718B DIGI - statyw zagadka. Bardzo mało informacji o nim, kompletny brak opinii, ale bardzo mi odpowiada, jednak nie chcę kupować w ciemno:

Maksymalna wysokość - 166.3 cm
Obciążenie - 2.5 kg
Głowica 3-kierunkowa
Min wysokość - 47.6 cm
Waga - 1.4 kg
Długość po złożeniu - 49 cm

(powyższe dane pochodzą ze skąpca :-P).

Na statywie montowane będzie e-620 z gripem i obiektywem 70-300 (jeśli będzie mnie stać na cięższe szkła, to i na lepszy statyw również :grin:). Pytanko brzmi: który z tych statywów byłby najbardziej odpowiedni. Jestem amatorem, uczę się sztuki fotografii i statyw będzie wykorzystywany do różnych typów zdjęć.

Chciałbym również prosić o opinie na temat pozycji 1 i 4, ponieważ pani z google prawie nic mi o nich nie powiedziała. Może miał ktoś z nimi styczność i ma wiedzę na ich temat. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Rinho
23.05.10, 21:25
1 - mały i lekki - prawda, jednak ma 4 segmenty i strasznie się kołysze, testowałem na nim Sigmę 135-400 + E 510 - masakra i to w pomieszczeniu. Nie wyobrażam sobie, aby on miał unieść ten zestaw w terenie, nawet przy słabym wietrze, o wysuniętej kolumnie centralnej nawet nie mówię. Zestaw foto ważył ledwie coś około 1,5 kg. Z tym udźwigiem coś nie do końca 3 kg, w sklepie digimania pisze 2 kg.
2 - mam, używam, mogę polecić z czystym sumieniem, wysokość minimalna to 26,5cm do górnej pow. płytki - zmierzyłem przed chwilą. Kolumna pionowa jest rozkręcana, mniej więcej w proporcji 1/3 i 2/3. Ponadto, możesz wyjąć kolumnę centralną i włożyć ją od dołu statywu, tak by "sprzęt wisiał między jego nogami" - wiem, wiem jak to brzmi :wink:, ale tak to właśnie można zrobić. W ten sposób zawiesisz aparat tuż nad powierzchnią gruntu, czy podłogi.

Jeśli potrzebujesz, mogę Ci to zobrazować fotkami :grin:

rol6
23.05.10, 21:47
Mam Slika Pro 330 DX i jestem zadowony.
Jest stabilny - bez problemu utrzymuje E-3 i 50-200.
Nie jest za ciężki - ja swojego targam po wysokich górach.
Jest łatwy w składaniu i rozkładaniu.
Jeżeli chodzi o wady to oprócz tej, którą wymieniłeś nie posiada w standardzie pokrowca.

skow
23.05.10, 21:56
4) Manfrotto 718B DIGI - statyw zagadka. Bardzo mało informacji o nim, kompletny brak opinii, ale bardzo mi odpowiada, jednak nie chcę kupować w ciemno:

Mam 714SHB czyli wersję krótszą i z inną głowicą.
Polecam.

Rinho
23.05.10, 21:57
Czy minimalna wysokość jest wadą tego statywu? No nie wiem?
Do zdjęcia z sigmą musiałem go sporo podnieść, inaczej nie weszłaby pod spód.

dog_master
23.05.10, 22:01
Mam Velbon Sherpa 600R [nie wiem, co R daje, uściślam jakby co] - stabilny, solidny, utrzymuje spokojnie E-330 + 50-200 (jak nie zapomnę to mogę jutro sprawdzić z np. E-30 + 135-400 + FL-50 co by ciężko było :P), ciężki, długi po złożeniu.

wieslaw
23.05.10, 23:28
velbon sherpa 435 jest kompromisem między wagą i solidnością,a i można zejść nim bardzo nisko,pierwszy przez ciebie wymieniony jest za delikatny więc sobie odpuść,co do innych to wiadomo jak cięższy to i solidniejszy

rol6
24.05.10, 09:05
Dzięki Rinho za instrukcje.
Jeszcze w ten sposób z tego statywu nie korzystałem. :grin:
Dzisiaj wieczorem spróbuję go rozłożyć inaczej...
Oczywiście + dla Ciebie.

mariush
24.05.10, 09:13
Wszystkie te statywy sa zbyt ciężkie na wielogodzinne łażenie.
Zdecydowałbym się na twoim miejscu na jakiegoś lekkiego, aluminiowego Velbona, w cenie około 100 zł.

micky
24.05.10, 11:11
Miałem Slika byłem bardzo zadowolony kupiony za ok 130 używany na all.. wart tej ceny:) prosty w budowie stosunkowo stabilny, mała głowiczka kulowa (niestety bez szybkozłączki) zbyt słabo zblokowana kilka razy mi opadła z aparatem ale to nie stanowi problemu można wymieniać głowicę - niestety zostawiłem statyw w terenie na rynku wtórnym rzadko są w rozsądnych cenach a nowy moim zdaniem nie jest wart swojej ceny; kupiłem jako zamiennik Manfrotto MODO 785B nowy za ok 230pln używałem na jednym wyjeździe puki co, jest mniejszy po złożeniu niż Slik nogi z profili tak zrobionych że są lub wydają się stabilniejsze niż przekrój okrągły możliwość ustawienia kąta nóg pierścieniem przy głowicy w trzech pozycjach kolumna z dwóch części zaślepka kolumny po wykręceniu służy do dokręcania śruby szybkozłączki nogi czterosegmentowe ale "najcieńszy" segment chyba tylko do użycia z lekkim kompaktem ciekawa głowica z funkcją video blokuje ruchy na boki oraz foto jak normalna kulowa we wszystkich kierunkach jest szybkozłaczka ale o nietypowym kształcie więc ciężko "w razie co" dokupić zamiennik lub dodatkową płytkę niestety głowica wg mnie jest najsłabszym elementem nie można jej odłączyć a w razie uszkodzenie lub wymiany trzeba kombinować z wymianą całej kolumny:( chodzę po górach albo zabieram sprzęt często w podróże np samolotem więc waga i wielkość ma duże znaczenie sprawdziłem kilka statywów moje wnioski: najlepiej szukać na rynku wtórnym nowe wg mnie za drogie ewentualnie kupić jakąś "jednorazową" chińszczyznę wymienić głowicę z plastikowej na metalową lub myślałem także o dużym statywie np o GoldFoto który z głowicą będzie tańszy niż firmowe maluchy i obciąć nogi był by krótki super stabilny i wytrzymały ale nadaj stosunkowo ciężki; statywy maluchy praktycznie do użytku albo z aparatem kompaktowym albo z małą lustrzanką na szeroko ustawionych krótkich nogach statywu:(

http://www.youtube.com/watch?v=SzV_PW3Tu1c

http://www.youtube.com/watch?v=ybUKgZtqB1U&feature=PlayList&p=87FEB5EA697520BB&playnext_from=PL

Blood_Dwarf
24.05.10, 20:41
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i mam nadzieję, że jeszcze parę opini poznam min temat zostanie zamknięty :-P

Czyli pozycja pierwsza odpada.

... Ponadto, możesz wyjąć kolumnę centralną i włożyć ją od dołu statywu, tak by "sprzęt wisiał między jego nogami" - wiem, wiem jak to brzmi , ale tak to właśnie można zrobić. W ten sposób zawiesisz aparat tuż nad powierzchnią gruntu, czy podłogi.

Niektórzy piszą, że takie zawieszenie nie jest do końca bezpieczne w tym statywie, bo jakaś tam śrubka niezbyt się da dokręcić. Prawda to czy Ty nie masz z tym problemu (widziałem na fotce że masz tak zamontowany statyw, ale czy nie masz żadnych obaw) ??

Jeżeli chodzi o wady to oprócz tej, którą wymieniłeś nie posiada w standardzie pokrowca.
Na pokrowcu aż tak mi nie zależy, więc może być bez :wink:

Mam 714SHB czyli wersję krótszą i z inną głowicą.
Polecam.
Z jakim sprzętem używasz, co możesz powiedzieć o stabilności, czy potrafiłbyś ocenić jakby się on zachowywał z dłuższymi nogami, jakie są przekroje nóżek w poszczególnych sekcjach (wiem że przekrój mają D, ale o czymś w stylu średnicy może dałoby się napisać ?? Właśnie nurtuje mnie to jak mocno odbije się wielkość na stabilności i czy można zaufać podawanej przez producenta liczbie określającej maksymalne obciążenie.

... (jak nie zapomnę to mogę jutro sprawdzić z np. E-30 + 135-400 + FL-50 co by ciężko było :-P), ciężki, długi po złożeniu.
Jesli można prosić :)

Wszystkie te statywy są zbyt ciężkie na wielogodzinne łażenie.
Zdecydowałbym się na twoim miejscu na jakiegoś lekkiego, aluminiowego Velbona, w cenie około 100 zł. Z aż tak tanimi statywami wolałbym nie ryzykować, brat ma jakiś tani statyw do swojego kompakta ultrazoom`a i cały się chwieje. :)

Manfrotto MODO 785B - z tego co się doczytałem to max. obciążenie to 1kg, więc odpada.
GoldFoto - ciekawe statywy, zainteresowały mnie swego czasu, jednak ciężkawe. Chciałbym miło wspominać wycieczkę po powrocie, a nie narzekać na statyw, że mi ciążył całą drogę.

skow
25.05.10, 08:54
Z jakim sprzętem używasz, co możesz powiedzieć o stabilności, czy potrafiłbyś ocenić jakby się on zachowywał z dłuższymi nogami, jakie są przekroje nóżek w poszczególnych sekcjach (wiem że przekrój mają D, ale o czymś w stylu średnicy może dałoby się napisać ?? Właśnie nurtuje mnie to jak mocno odbije się wielkość na stabilności i czy można zaufać podawanej przez producenta liczbie określającej maksymalne obciążenie.

Manfrotto 714SHB

Nogi są naprawdę solidne. Najcieńsza sekcja ma przekrój trójkąta równobocznego;
najgrubsza ma przekrój taki jak kolumna (lub prawie).
Trochę gorszym elementem jest głowica. Jest zakręcana od spodu kolumny.
Czerwony dzyndzel to blokada kolumny.
Ten model wybrałem ze względu na długość po złożeniu - mieści się bez problemu w zwykłym plecaku.

Uzywałem z E300, teraz E30. Nogi bez zarzutu i nie sądzę żeby o parę centymerów dłuższe sprawiały jakieś kłopoty. Głowica (ta z 714) może po zakręceniu lekko się uginać przy niezrównoważonym ciężarze ale to można przed zakręcenien skompensować.

Rinho
7.07.10, 19:36
Niektórzy piszą, że takie zawieszenie nie jest do końca bezpieczne w tym statywie, bo jakaś tam śrubka niezbyt się da dokręcić. Prawda to czy Ty nie masz z tym problemu (widziałem na fotce że masz tak zamontowany statyw, ale czy nie masz żadnych obaw) ??
Śrubka trzyma jak należy, ponadto dokręcasz jeszcze obejmą z dołu, a jeżeli jeszcze będziesz miał obawy, po włożeniu odwrotnym, wkręcasz od góry jeszcze zaślepkę dolną kolumny centralnej - ona jest szersza od kolumny, nie przechodzi przez tuleję statywu, więc nie ma szansy wypaść.
Zaślepka jest widoczna na zdjęciu, wkręcona w kolumnę centralną (ten leżący osobno odcinek) po lewej stronie zdjęcia.