Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SP550

RadioErewan
19.02.07, 22:56
Podpatrzone na pl.rec.foto.cyfrowa

<object width="425" height="350"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/skCa4hXwFlQ"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/skCa4hXwFlQ" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>

zibi1303
19.02.07, 23:17
Wygląda imponująco wobec starszych braci.
Ciekaw jestem czy poprawili dokładność i szybkość AF, Bo to jest pięta achillesowa starszych modeli

krzysiekz
20.02.07, 12:08
Jestem ciekaw jednej rzeczy: dla sp550 powstala tuleja cla10, ALE...
Jak widac w odroznieniu od poprzednich obiektywow, tu ma on zmienna dlugosc. Jak w tym wypadku ma sie sprawa montowania filtrow?
U poprzednikow bylo latwo, stala dlugosc obiektywu, tulejka i mozna przykrecac, ale tu moga byc problemy - jedna tuleja i 2 skrajne dlugosci obiektywu.
Mimo to mozliwosci aparatu sa imponujace :)

C+
20.02.07, 12:13
Jestem ciekaw jednej rzeczy: dla sp550 powstala tuleja cla10, ALE...
Jak widac w odroznieniu od poprzednich obiektywow, tu ma on zmienna dlugosc. Jak w tym wypadku ma sie sprawa montowania filtrow?
U poprzednikow bylo latwo, stala dlugosc obiektywu, tulejka i mozna przykrecac, ale tu moga byc problemy - jedna tuleja i 2 skrajne dlugosci obiektywu.
Mimo to mozliwosci aparatu sa imponujace :)

No i sprawa winetowania takiej tulejki.

suchar
20.02.07, 16:13
Aparat imponujacy, szkoda tylko, ze chodzi na xD... Ciekawe jak bedzie z jakoscia samego obiektywu. Jednak 18x to baaardzo duzo, a co za duzo, to niezdrowo... Na polskiej stronie Olympusa pisza, ze SP550 ma "Celownik-elektroniczny celownik", a w sklepie Fotozakupy.pl znalazlem informacje, ze SP550 ma "Celwonik-optyczny" :)
Pzdr

zibi1303
20.02.07, 21:25
Ide o zakład, że celownik jest ten sam co w starszych modelach. Czyli elektroniczny, choć niektórzy abnegaci, go mylą z optycznym bo pełni taką funkcję...:)

YxasoR
20.02.07, 22:29
A jak w 550-tce jest ze zmniejszeniem ilości MPIX? Wtedy jest dłuższy optyczny zoom, jak np. w Panasonicach?

zibi1303
20.02.07, 23:24
Tak jest cyfrowy, tylko nie wiem czy dokładnie taki sam, ale chyba tak, bo to chyba Fine zoom się nazywa. Z TCON17 można mieć x32 optyczny a z cyfrą x100 :). Luneta :)

YxasoR
20.02.07, 23:34
Tak jest cyfrowy, tylko nie wiem czy dokładnie taki sam, ale chyba tak, bo to chyba Fine zoom się nazywa. Z TCON17 można mieć x32 optyczny a z cyfrą x100 :). Luneta :)
NIe rozumiem :cry:
Ja pytam się czy zoom optyczny się powiększy po zmianie na mniejszą ilość MPIX? Tak robi Panasonic więc może i friendly Olek pożyczył ten patent...

zibi1303
21.02.07, 00:06
Mówiąc szczerze to nie wierzę w ten trik panasia, że jak zmniejszysz matrycę to ci optyczny się zwiększy ..:) moim zdaniem to jest marketing

YxasoR
21.02.07, 00:14
Mówiąc szczerze to nie wierzę w ten trik panasia, że jak zmniejszysz matrycę to ci optyczny się zwiększy ..:) moim zdaniem to jest marketing
Mam Panasa i nie jest to chwyt! Tu nie ma co wierzyć czy nie, ale jest tak. Zapewniam Cię. I nie jest to cyfrowy zoom tylko optyczny.
Jak się zmniejszy w FZ30 do 3MPIX to uzyskamy zoom 19.1x co daje 668.5mm dla 35mm

zibi1303
21.02.07, 00:49
No to nie wiem jak to jest w Sp550,
ale wiesz po co mi 600mm przy 3mpx ??
To po co się kupuje 6-7mpx
To bez sensu. Wiem że SP550 przy 3mpx robi 7 zdjęć na sekundę :)
a co do tego "Fine zoom" to nie wiem dokładnie bo nie widziałem dokładnego opisu. Choć przypuszczam że to może być to samo

grizz
21.02.07, 09:04
Jak to po co?

3mpix świetnie się nadaje na odbitki 10*15

KaCe
1.03.07, 21:13
Jestem szczęśliwym posiadaczem C-770 UZ. Aparatu używam głównie w czasie turystycznych wypadów i dlatego kompakt jest dla mnie dość wygodnym sprzętem ( mały, lekki, z dużymi możliwościami). Po kilku latach zabawy z tą moją pierwszą cyfrówką zaczynam poszukiwać czegoś z większymi możliwościami ( większa matryca, wyższa czułość ) i dlatego zainteresowałem się SP-550. Czekam na większą ilość testowych fotek i opinie użytkowników.

Jack
1.03.07, 22:04
...Ja pytam się czy zoom optyczny się powiększy po zmianie na mniejszą ilość MPIX? ...Wierzysz w cuda, czy bajki? ;) Własności obiektywu można zmienić wyłącznie drogą zmiany układu optycznego :D Fine Zoom, taki, jak w Mju 1000 funkcjonuje dzięki możliwości użytkowania środkowej części matrycy, więc to nie jest "cudowny" zoom, tylko crop na matrycy, robiony już na etapie celowania. Rozdzielczość obrazu zmniejsza się z 10 mpx na 3 mpx, ale użytkownik ma radochę, że mu się zoom wydłużył :mrgreen: Wracając do tematu głównego, do aparatu przewidziany jest tylko konwerter tele, więc, obawiam się, tuleja będzie winietować przy szerokim kącie (chociaż empirycznie nie sprawdzałem).
Jack

zibi1303
1.03.07, 22:14
Jack, czy na tej samej zasadzie działa ten extra zoom w panasiu ?
tak mie sie wydaje , ale nie jestem pewien

YxasoR
1.03.07, 22:20
...Ja pytam się czy zoom optyczny się powiększy po zmianie na mniejszą ilość MPIX? ...Wierzysz w cuda, czy bajki? ;) Własności obiektywu można zmienić wyłącznie drogą zmiany układu optycznego :D Fine Zoom, taki, jak w Mju 1000 funkcjonuje dzięki możliwości użytkowania środkowej części matrycy, więc to nie jest "cudowny" zoom, tylko crop na matrycy, robiony już na etapie celowania. Rozdzielczość obrazu zmniejsza się z 10 mpx na 3 mpx, ale użytkownik ma radochę, że mu się zoom wydłużył :mrgreen: Wracając do tematu głównego, do aparatu przewidziany jest tylko konwerter tele, więc, obawiam się, tuleja będzie winietować przy szerokim kącie (chociaż empirycznie nie sprawdzałem).
Jack
Więc nie to, że w bajki wierzę ale widać dalej :)

Jack
1.03.07, 22:30
...Więc nie to, że w bajki wierzę ale widać dalej :)Faktycznie widać, jakby "bardziej przybliżało" i już nie musisz robić cropa w domu na kompie :D ponadto "Fine Zoom" ładnie brzmi :mrgreen:
Jack

Jack
1.03.07, 22:31
Jack, czy na tej samej zasadzie działa ten extra zoom w panasiu ?
tak mie sie wydaje , ale nie jestem pewienA co piszą na stronach Panasonica? Może i tak, bo ja wiem.
Jack

zibi1303
1.03.07, 22:46
A co piszą na stronach Panasonica? Może i tak, bo ja wiem.
Jack
piszą np przy FZ8:

Extra Optical Zoom function uses the centre part of the CCD to provide additional magnification, extending the zoom power to an impressive 18x.

Jak dla mnie to to samo :)

Jack
1.03.07, 23:22
...Jak dla mnie to to samo :)Dla mnie też :D
Jack

Jack
1.03.07, 23:41
Mam Panasa i nie jest to chwyt! Tu nie ma co wierzyć czy nie, ale jest tak. Zapewniam Cię. I nie jest to cyfrowy zoom tylko optyczny.
Jak się zmniejszy w FZ30 do 3MPIX to uzyskamy zoom 19.1x co daje 668.5mm dla 35mmTo jest, niestety, chwyt reklamowy. Jak przełączysz na Extra (Fine - wszystko jedno) Zoom, to zakres ogniskowych pozostaje niezmienny, różnicą jest crop na matrycy, więc co będziesz miał na fotce przy najkrótszej ogniskowej? Na pewno mniej, niż w trybie normalnym :) Albo się różnimy sposobem pojmowania terminu "zoom" - dla mnie jest to ile razy najdłuższa ogniskowa jest dłuższa od najkrótszej. Te magiczne 19,1x to normalny zakres zooma + jeszcze raz to samo przy zrobionym cropie, masz jednak rację dotyczącą "optyczności" - obraz nie jest zaśmiecony jakimiś interpolacjami, zostaje zapisany tak, jak został wyciety z matrycy.
Chyba się dzisiaj nawaliłem na smutno ;) jakoś brak mi luzu :cry:
Jack

YxasoR
1.03.07, 23:44
Jak się zmniejszy w FZ30 do 3MPIX to uzyskamy zoom 19.1x co daje 668.5mm dla 35mmTo jest, niestety, chwyt reklamowy. Jak przełączysz na Extra (Fine - wszystko jedno) Zoom, to zakres ogniskowych pozostaje niezmienny, różnicą jest crop na matrycy, więc co będziesz miał na fotce przy najkrótszej ogniskowej? Na pewno mniej, niż w trybie normalnym :) Albo się różnimy sposobem pojmowania terminu "zoom" - dla mnie jest to ile razy najdłuższa ogniskowa jest dłuższa od najkrótszej. Te magiczne 19,1x to normalny zakres zooma + jeszcze raz to samo przy zrobionym cropie, masz jednak rację dotyczącą "optyczności" - obraz nie jest zaśmiecony jakimiś interpolacjami, zostaje zapisany tak, jak został wyciety z matrycy.
Chyba się dzisiaj nawaliłem na smutno ;) jakoś brak mi luzu :cry:
Jack

ok, dzięki przyjąłem ale nie zmienię poprzednich postów...

mam nadzieję, że nie z powodu poniedziałkowych prezentacji ci tak smutno? ;)

zibi1303
2.03.07, 00:10
Yx, to tylko znaczy że Olek ma taki sam extra zomm, możesz ziwększyć go z x18 na nie wiem, ile tam dwadzieścia parę

YxasoR
2.03.07, 00:23
Yx, to tylko znaczy że Olek ma taki sam extra zomm, możesz ziwększyć go z x18 na nie wiem, ile tam dwadzieścia parę
wiem, już rozumiem. Dzięki, ale czasem jest się zaćmionym na jakimś punkcie i nic nie dociera... hmmm...dlaczego ja mam Olympusa, a nie super niskie szumy w Canonie? :razz: :razz: :razz: :mrgreen: :mrgreen:

zibi1303
2.03.07, 00:29
wiem, już rozumiem. Dzięki, ale czasem jest się zaćmionym na jakimś punkcie i nic nie dociera... hmmm...dlaczego ja mam Olympusa, a nie super niskie szumy w Canonie? :razz: :razz: :razz: :mrgreen: :mrgreen:

i płaskie mydlane zdjęcia !!! :razz: