Zobacz pełną wersję : SP550
RadioErewan
19.02.07, 22:56
Podpatrzone na pl.rec.foto.cyfrowa
<object width="425" height="350"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/skCa4hXwFlQ"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/skCa4hXwFlQ" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>
Wygląda imponująco wobec starszych braci.
Ciekaw jestem czy poprawili dokładność i szybkość AF, Bo to jest pięta achillesowa starszych modeli
Jestem ciekaw jednej rzeczy: dla sp550 powstala tuleja cla10, ALE...
Jak widac w odroznieniu od poprzednich obiektywow, tu ma on zmienna dlugosc. Jak w tym wypadku ma sie sprawa montowania filtrow?
U poprzednikow bylo latwo, stala dlugosc obiektywu, tulejka i mozna przykrecac, ale tu moga byc problemy - jedna tuleja i 2 skrajne dlugosci obiektywu.
Mimo to mozliwosci aparatu sa imponujace :)
Jestem ciekaw jednej rzeczy: dla sp550 powstala tuleja cla10, ALE...
Jak widac w odroznieniu od poprzednich obiektywow, tu ma on zmienna dlugosc. Jak w tym wypadku ma sie sprawa montowania filtrow?
U poprzednikow bylo latwo, stala dlugosc obiektywu, tulejka i mozna przykrecac, ale tu moga byc problemy - jedna tuleja i 2 skrajne dlugosci obiektywu.
Mimo to mozliwosci aparatu sa imponujace :)
No i sprawa winetowania takiej tulejki.
Aparat imponujacy, szkoda tylko, ze chodzi na xD... Ciekawe jak bedzie z jakoscia samego obiektywu. Jednak 18x to baaardzo duzo, a co za duzo, to niezdrowo... Na polskiej stronie Olympusa pisza, ze SP550 ma "Celownik-elektroniczny celownik", a w sklepie Fotozakupy.pl znalazlem informacje, ze SP550 ma "Celwonik-optyczny" :)
Pzdr
Ide o zakład, że celownik jest ten sam co w starszych modelach. Czyli elektroniczny, choć niektórzy abnegaci, go mylą z optycznym bo pełni taką funkcję...:)
A jak w 550-tce jest ze zmniejszeniem ilości MPIX? Wtedy jest dłuższy optyczny zoom, jak np. w Panasonicach?
Tak jest cyfrowy, tylko nie wiem czy dokładnie taki sam, ale chyba tak, bo to chyba Fine zoom się nazywa. Z TCON17 można mieć x32 optyczny a z cyfrą x100 :). Luneta :)
Tak jest cyfrowy, tylko nie wiem czy dokładnie taki sam, ale chyba tak, bo to chyba Fine zoom się nazywa. Z TCON17 można mieć x32 optyczny a z cyfrą x100 :). Luneta :)
NIe rozumiem :cry:
Ja pytam się czy zoom optyczny się powiększy po zmianie na mniejszą ilość MPIX? Tak robi Panasonic więc może i friendly Olek pożyczył ten patent...
Mówiąc szczerze to nie wierzę w ten trik panasia, że jak zmniejszysz matrycę to ci optyczny się zwiększy ..:) moim zdaniem to jest marketing
Mówiąc szczerze to nie wierzę w ten trik panasia, że jak zmniejszysz matrycę to ci optyczny się zwiększy ..:) moim zdaniem to jest marketing
Mam Panasa i nie jest to chwyt! Tu nie ma co wierzyć czy nie, ale jest tak. Zapewniam Cię. I nie jest to cyfrowy zoom tylko optyczny.
Jak się zmniejszy w FZ30 do 3MPIX to uzyskamy zoom 19.1x co daje 668.5mm dla 35mm
No to nie wiem jak to jest w Sp550,
ale wiesz po co mi 600mm przy 3mpx ??
To po co się kupuje 6-7mpx
To bez sensu. Wiem że SP550 przy 3mpx robi 7 zdjęć na sekundę :)
a co do tego "Fine zoom" to nie wiem dokładnie bo nie widziałem dokładnego opisu. Choć przypuszczam że to może być to samo
Jak to po co?
3mpix świetnie się nadaje na odbitki 10*15
Jestem szczęśliwym posiadaczem C-770 UZ. Aparatu używam głównie w czasie turystycznych wypadów i dlatego kompakt jest dla mnie dość wygodnym sprzętem ( mały, lekki, z dużymi możliwościami). Po kilku latach zabawy z tą moją pierwszą cyfrówką zaczynam poszukiwać czegoś z większymi możliwościami ( większa matryca, wyższa czułość ) i dlatego zainteresowałem się SP-550. Czekam na większą ilość testowych fotek i opinie użytkowników.
...Ja pytam się czy zoom optyczny się powiększy po zmianie na mniejszą ilość MPIX? ...Wierzysz w cuda, czy bajki? ;) Własności obiektywu można zmienić wyłącznie drogą zmiany układu optycznego :D Fine Zoom, taki, jak w Mju 1000 funkcjonuje dzięki możliwości użytkowania środkowej części matrycy, więc to nie jest "cudowny" zoom, tylko crop na matrycy, robiony już na etapie celowania. Rozdzielczość obrazu zmniejsza się z 10 mpx na 3 mpx, ale użytkownik ma radochę, że mu się zoom wydłużył :mrgreen: Wracając do tematu głównego, do aparatu przewidziany jest tylko konwerter tele, więc, obawiam się, tuleja będzie winietować przy szerokim kącie (chociaż empirycznie nie sprawdzałem).
Jack
Jack, czy na tej samej zasadzie działa ten extra zoom w panasiu ?
tak mie sie wydaje , ale nie jestem pewien
...Ja pytam się czy zoom optyczny się powiększy po zmianie na mniejszą ilość MPIX? ...Wierzysz w cuda, czy bajki? ;) Własności obiektywu można zmienić wyłącznie drogą zmiany układu optycznego :D Fine Zoom, taki, jak w Mju 1000 funkcjonuje dzięki możliwości użytkowania środkowej części matrycy, więc to nie jest "cudowny" zoom, tylko crop na matrycy, robiony już na etapie celowania. Rozdzielczość obrazu zmniejsza się z 10 mpx na 3 mpx, ale użytkownik ma radochę, że mu się zoom wydłużył :mrgreen: Wracając do tematu głównego, do aparatu przewidziany jest tylko konwerter tele, więc, obawiam się, tuleja będzie winietować przy szerokim kącie (chociaż empirycznie nie sprawdzałem).
Jack
Więc nie to, że w bajki wierzę ale widać dalej :)
...Więc nie to, że w bajki wierzę ale widać dalej :)Faktycznie widać, jakby "bardziej przybliżało" i już nie musisz robić cropa w domu na kompie :D ponadto "Fine Zoom" ładnie brzmi :mrgreen:
Jack
Jack, czy na tej samej zasadzie działa ten extra zoom w panasiu ?
tak mie sie wydaje , ale nie jestem pewienA co piszą na stronach Panasonica? Może i tak, bo ja wiem.
Jack
A co piszą na stronach Panasonica? Może i tak, bo ja wiem.
Jack
piszą np przy FZ8:
Extra Optical Zoom function uses the centre part of the CCD to provide additional magnification, extending the zoom power to an impressive 18x.
Jak dla mnie to to samo :)
...Jak dla mnie to to samo :)Dla mnie też :D
Jack
Mam Panasa i nie jest to chwyt! Tu nie ma co wierzyć czy nie, ale jest tak. Zapewniam Cię. I nie jest to cyfrowy zoom tylko optyczny.
Jak się zmniejszy w FZ30 do 3MPIX to uzyskamy zoom 19.1x co daje 668.5mm dla 35mmTo jest, niestety, chwyt reklamowy. Jak przełączysz na Extra (Fine - wszystko jedno) Zoom, to zakres ogniskowych pozostaje niezmienny, różnicą jest crop na matrycy, więc co będziesz miał na fotce przy najkrótszej ogniskowej? Na pewno mniej, niż w trybie normalnym :) Albo się różnimy sposobem pojmowania terminu "zoom" - dla mnie jest to ile razy najdłuższa ogniskowa jest dłuższa od najkrótszej. Te magiczne 19,1x to normalny zakres zooma + jeszcze raz to samo przy zrobionym cropie, masz jednak rację dotyczącą "optyczności" - obraz nie jest zaśmiecony jakimiś interpolacjami, zostaje zapisany tak, jak został wyciety z matrycy.
Chyba się dzisiaj nawaliłem na smutno ;) jakoś brak mi luzu :cry:
Jack
Jak się zmniejszy w FZ30 do 3MPIX to uzyskamy zoom 19.1x co daje 668.5mm dla 35mmTo jest, niestety, chwyt reklamowy. Jak przełączysz na Extra (Fine - wszystko jedno) Zoom, to zakres ogniskowych pozostaje niezmienny, różnicą jest crop na matrycy, więc co będziesz miał na fotce przy najkrótszej ogniskowej? Na pewno mniej, niż w trybie normalnym :) Albo się różnimy sposobem pojmowania terminu "zoom" - dla mnie jest to ile razy najdłuższa ogniskowa jest dłuższa od najkrótszej. Te magiczne 19,1x to normalny zakres zooma + jeszcze raz to samo przy zrobionym cropie, masz jednak rację dotyczącą "optyczności" - obraz nie jest zaśmiecony jakimiś interpolacjami, zostaje zapisany tak, jak został wyciety z matrycy.
Chyba się dzisiaj nawaliłem na smutno ;) jakoś brak mi luzu :cry:
Jack
ok, dzięki przyjąłem ale nie zmienię poprzednich postów...
mam nadzieję, że nie z powodu poniedziałkowych prezentacji ci tak smutno? ;)
Yx, to tylko znaczy że Olek ma taki sam extra zomm, możesz ziwększyć go z x18 na nie wiem, ile tam dwadzieścia parę
Yx, to tylko znaczy że Olek ma taki sam extra zomm, możesz ziwększyć go z x18 na nie wiem, ile tam dwadzieścia parę
wiem, już rozumiem. Dzięki, ale czasem jest się zaćmionym na jakimś punkcie i nic nie dociera... hmmm...dlaczego ja mam Olympusa, a nie super niskie szumy w Canonie? :razz: :razz: :razz: :mrgreen: :mrgreen:
wiem, już rozumiem. Dzięki, ale czasem jest się zaćmionym na jakimś punkcie i nic nie dociera... hmmm...dlaczego ja mam Olympusa, a nie super niskie szumy w Canonie? :razz: :razz: :razz: :mrgreen: :mrgreen:
i płaskie mydlane zdjęcia !!! :razz: