Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-3 - awaria - czarna klatka

Thomasso
20.05.10, 19:30
Witam,

Na prosbe kolego opisuje problem z jakim boryka sie ona od jakiegos czasu.
Dotyczy modelu E-3, dowolny obiektyw, rozne karty CF (kilka).
Otoz dzieje sie tak. Po wlaczeniu czasem aparat pomimo, ze robi zdjecie to plik po zapisaniu na karcie jest czarny - "ciemnosc widze" :) Dzieje sie tak przy roznych konfiguracjach aparatu i obiektywu i z roznymi kartami CF.
Dotyczy to tylko pierwszego zdjecia w serii zaraz po wlaczeniu aparatu. Przy czym nie zdarza sie to czesto. Raczej rzadko - co miesiac powiedzmy.
Tu jest plik JPG jaki sie zapisuje na karcie:
http://wyslijto.pl/plik/6oga6dlhpi

Jakies sugestie?

Pozdrawiam
Thomasso

MicSzu
20.05.10, 19:36
Migawka najprawdopodobiej niestety, choc jak piszesz, ze mało kiedy się przytrafia to może coś z softem...

zonkinho
20.05.10, 20:00
Miałem podobnie w swoim. Działo się to co kilkanaście uruchomień. Gdy zdjęcie zrobiło się pod słońce to wtedy było nieco widać w kadrze.

irek50
20.05.10, 20:18
Miałem takie czarne klatki kiedyś w E-1. Pomogła wymiana akumulatora ... Prawdopodobnie migawka czasem nie otwiera się przy niewydajnym źródle prądu... To jest tylko moja sugestia warta chyba sprawdzenia...

zonkinho
20.05.10, 20:20
Miałem tak i przy oryginalnym i przy zamienniku, nawet w pełni naładowanych.

irek50
20.05.10, 20:24
Miałem tak i przy oryginalnym i przy zamienniku, nawet w pełni naładowanych.

-----------
I znalazłeś przyczynę ? --Może coś ze stykami aku albo jednak coś innego...

zonkinho
20.05.10, 20:28
Sprzedałem aparat na allegro. Aż tak mi to nie przeszkadzało, żeby wysyłać do serwisu. W sumie w międzyczasie był w serwisie, jak się ekranik rozjechał ale zapomniałem o tym napisać.

Thomasso
20.05.10, 22:26
A zrodel zasilania kumpel nie sprawdzal. Zasugeruje i zobaczymy :)
Fakt, czesto sie to nie zdarza.

Tom

qbic
20.05.10, 22:28
Zamiast wymiany akku można jeszcze wyczyścić styki specjalnym preparatem (np Kontakt-S).

damnian
21.05.10, 01:51
Błąd w sofcie raczej mało prawdopodobne bo po rozjaśnieniu zdjęcia jest równomierny szum i typowy banding. Słuchać może coś dziwnego za tym pierwszym nie udanym zdjęciu że dźwięk migawki jest inny niż zazwyczaj? może faktycznie coś z synchronizacją jest nie tak..

cissic
21.05.10, 11:01
mi czasem e-510 robilo zdjecia ciemne/czarne, lub takie "do polowy":) po upgrade softu bylo wszystko ok

Thomasso
31.05.10, 23:15
Ostatecznie kumpel zdecydowal, ze jednak do serwisu zaniesie :)
Zatem za jakis czas sie dowiemy co bylo nie tak.
Wszystkim dzieki za wszelakie sugestie.

Tom