PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wyostrzyć zdjęcie?

dog_master
19.02.07, 16:25
Walcze z tym już jakiś czas i nie umieeem :( Jest w PhotoShopie Unsharp Mask, w jakiś pismach foto były tutoriale, ale efekty mam marne... Szum mi wyłazi tylko...

Jak Wy wyostrzacie swoje zdjęcia?

Chodzi mi o jpgi, bo rawy umiem :)

Nie chodzi mi o konkretne pliki, ale tak ogólnie... Często mam zdjęcie, które lepiej by wyglądało trochę wyostrzone, ale mi nie wychodzi :(

Może jest coś ciekawszego od Maski Wyostrzającej w PS?

Proszę pomóżcie :)

RadioErewan
19.02.07, 16:53
Napiszę Ci jak ostatnio lubię wyostrzać.
Używam Smart Sharpen w dwóch etapach. W pierwszym jadę delikatnie 20-50 siły z dużym promieniem (zależnie od celu dla przygotowywanej fotografii - www czy papier i wielkości - 2-3 pixele) po czym drugim przebiegiem wyciągam szczególiki - siła 100-150, promień 0,2-0,4 px.
TO daje mi podbicie kontrastu lokalnego w przebiegu pierwszym i wyciągnięcie detali w przebiegu drugim. Taki "odpowiednik" kontrastowości i ostrości szkła.
SmartSharpena preferuję w stosunku do USM, ale w USM stosował bym podobną strategię.
SmartSharpen w trybie advanced, z możliwością wygaszenia filtra w światłach lub cieniach (jak ciągnie za bardzo szum).

Jak napisałem na początku, to jest ostatni kaprys, za rok mogę mieć inne preferencje, choć wydaje mi się, że to rozwinięcie zwykłego unsharpowania troszeczkę u mnie zagości.

Jak jeść USM znajdziesz tu.
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Przygotowanie_zdj%C4%99%C4%87_dla_ WWW_i_fotolab%C3%B3w#Wyostrzanie

Pozdrawiam

konukera
19.02.07, 18:16
dokladnie jak pisze RE, dwa przebiegi jednego albo drugiego filtra, z wiekszym i mniejszym radiusem, niskie wartosci dzialaja na "ziarno" i szczegoly (np. trawa) - tam gdzie masz duze zmiany wartosci kolo siebie (trawa to taki noise z zielonych pixeli o roznej jasnosci).
Po to sa suwaki aby sie nimi bawic :-)
Przostrzenie, pojawianie sie ciemnych i jasnych obwodek mozna regulowac poprzez tryby mieszania w PS (podejrzewam ze w gimpe tez). Po silnym wyostrzeniu gdzie mamy wokol ciemnych elementow prawie biale obwodki (np. ciemny budynek na tle jasnego nieba) mozna zrobic ctrl+z (cofnij), ctrl+shift+f (fade) i wybrac tryb darken (lub lighten w innym przypadku - czarnych obwodek). Mozna tez skopiowac background na 2 warstwy i kazda z nich mocno wyostrzyc, nastepnie jedna warstwe dajemy na tryb lighten, druga na darken i regulujac krycie ustawiamy wyostrzenie bez obwodek.

dog_master
19.02.07, 22:55
Dzięki :)

Z SS próbuję, jak mi się skończy trial CS'a, bo widzę, że ten Smart Sharpen jest w CS2 :], a resztę sposobów zaraz potestuje :)

[jakby ktoś miał jeszcze coś do dodania, to bardzo proszę :), mi się na pewno wszystko przyda :) grafika jest be i fuj ;)]

Dempsey
21.02.07, 21:37
Ja z kolei używam wyostrzania filtrem HIGH-PASS.
Kroki:
1. Kopia warstwy do wyostrzenia
2. na nowej warstwie HIGH-PASS (z menu filtry... i coś tam dalej ;-) ) Promień - zależnie od wielkości obrazka (do netu, czy na papier) na wydruki 10x15 stosowałem 2-3pixele
3. mieszanie warstw na overlay albo softlight (ten drugi jest delikatniejszy)
4. ustawienie przezroczystości warstwy wyostrzającej (rzecz gustu :-) dobrze wyglądają zazwyczaj wartości 40-65% chyba, że wyjątkowo mydlany obrazek, albo po silnym odszumieniu, to czasem nawet 85%).

Co w tym wyostrzaniu lubię, to to, że na takiej warstwie z filtrem high-pass mogę sobie zamalować na szaro (RGB: 128, 128, 128) to, czego wyostrzać nie chcę (na przykład tło, albo faktura skóry - w przypadku zdjęć kobiet ;-) ). Taką warstwę mogę sobie też odszumić - nie koniecznie usuwając cały szum lecz znacznie go redukując (różnie - zależy od tego jak dużo jest szumu w fotce - generalnie do smaku). No i ten typ wyostrzania nie pozostawia tak widocznych artefaktów w postaci obwódek, o których wspomniał konukera.

To oczywiście taki mój kaprys :-) - tak jak pisał Radio - tak teraz lubię i podobają mi się efekty.

kisi
22.02.07, 17:16
Ja uzywam do tego skryptow pod GIMPem. Latwiej, prosciej, szybciej.

dog_master
22.02.07, 19:45
Fitra High-Pass też nie widzę w CS, eh, niech no skołuję triala CS2...

Kisi, gotowe są te skrypty czy np Twoje własne? Z Gimpem za dużo nie miałam do czynienia.

RadioErewan
22.02.07, 19:55
Prosz, Highpass jest w PS3, 4, 5, 6, 7, CS, CS2, CS3 (PS1 i PS2 nie pamiętam) http://www.fotosite.pl/index.php?title=Highpass

Pozdrawiam

grizz
22.02.07, 23:15
Ja uzywam do tego skryptow pod GIMPem. Latwiej, prosciej, szybciej.

Sharpen (Smart Redux) czy coś innego?

lessie
22.02.07, 23:29
nik sharpener jest dobrym pluginem o sporych możliwościach i zakładce zaawansowanych ustawień dla podstawowych kolorów ( można je wyostrzyc na różnym poziomie lub wcale )

kisi
23.02.07, 13:00
Fitra High-Pass też nie widzę w CS, eh, niech no skołuję triala CS2...

Kisi, gotowe są te skrypty czy np Twoje własne? Z Gimpem za dużo nie miałam do czynienia.

Jasne ze gotowe. Ja uzywam najczesciej Sharpen (Smart Redux). Sa rowniez HIGH PASS i odmiany.
Tu masz tutoriale do GIMPa (rowniez po polsku):
http://www.gimpguru.org/Tutorials/translations.shtml

Oraz pluginy do GIMPa:
http://registry.gimp.org/person?id=6693