Zobacz pełną wersję : Obróbka ---> jak to ''ugryść''
Witam.
Jak w temacie---> ma ktoś może pomysł jak uzyskać podobne efekty jakie uzyskuje ten Pan; www.matrimonio.pl Strona obecnie nie działa lecz załaczam przykładowe fotografie:) Nijak nie wiem od jakiej strony nawet zabrac się za obróbkę, że by coś takiego uzyskać...
Przyłączam się do pytania. :wink:
nie Wy jedni -> http://canon-board.info/showthread.php?t=63405
Ale jaki efekt?
Na zdjęciach widać, że są ''mocno ciągnięte'' szum(to nie przeszkadza) ale ogólnie chodzi o taką ''kolorystykę''... Są super kolory, czasem zupełnie bajeczne i nijak nie mam pojęcia jak je ''wyprodukować''. W tych zdjęciach conajmniej 70% ''urody'' tych fotografii to ta zacna obróbka...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
nie Wy jedni -> http://canon-board.info/showthread.php?t=63405
Tak o warsztatach czytałem nie raz... ale sumy jakie za nie krzyczą są cholernie wysokie i tylko niestety nieliczni mogą sobie na nie pozwolic... Widziałem też efekty zdjeciowe ''kursantów'' i były bardzo dobre, lecz jednak napewno sa osoby, które potrafią tak ''czarowac'' w PS. i nie będą chciały za to majątku :)
prawdopodobnie pan ten korzysta z Colo Efekt Pro, w którym jest Cross Processing. Wtyczka ta daje dużo możliwości w obróbce i niezłą zabawę
HrabiaMiod
19.05.10, 12:57
Nie wygląda mi to na efekt tego filtra. Być może coś z tego zestawu plus zabawa levelami na poszczególnych kanałach, może z maskowaniem?
Nie wygląda mi to na efekt tego filtra. Być może coś z tego zestawu plus zabawa levelami na poszczególnych kanałach, może z maskowaniem?
Oczywiście, ale sądzę że wspomaga się tą wtyczką
To jest bardzo prawodpodobne lecz jak widziałem zdjęcia na forum błyskotliwe czy jakoś tak to na niektórych te ''bajkowe'' kolory były najnormalniej ''doprodukowane''.
Alien Skin Exposure
DigitalFilm 55mm
lub darmowe
VirtualPhotographer
mozna także popróbować z FilterForge
Może następna popRAWkę rozegramy na jakimiś "ślubniaku"? ;)
To trzeba miec jakis normalny plik,zeby to grysc dla zabawy i uzyskania efektu.Moze ktos wstawi jakis kadr do gryzienia.
Tak o warsztatach czytałem nie raz... ale sumy jakie za nie krzyczą są cholernie wysokie i tylko niestety nieliczni mogą sobie na nie pozwolic... Widziałem też efekty zdjeciowe ''kursantów'' i były bardzo dobre, lecz jednak napewno sa osoby, które potrafią tak ''czarowac'' w PS. i nie będą chciały za to majątku :)
To chyba zrozumiałe. Zdradzanie warsztatu, dzięki któremu jest się konkurencyjnym na rynku kosztuje. Podejrzewam, że istotną rolę w tych zdjęciach gra przede wszystkim światło z odpowiednich kierunków, specjalnie pod obróbkę, nawet jeśli nie zawsze użyto lampy błyskowej, a jedynie wykorzystano światło zastane.
Co prawda juz było ''ruszane'' ale inych nie mam obecnie pod ręką.
Prześlij tą propozycje do Qbena. Poniżej e-mail.
Witam w kolejnej trzeciej odsłonie konkursu.
Na wstępie przypominam, że czekam na propozycję zdjęć do obróbki. Pliki JPG możecie wysyłać na adres
consigiliori @gmail.com (bez spacji!) lub linki na PW.
To chyba zrozumiałe. Zdradzanie warsztatu, dzięki któremu jest się konkurencyjnym na rynku kosztuje.
Bla, Bla, Bla... już się zaczyna:) Coś na forum nie da się zapodać większego pliku -.-
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Prześlij tą propozycje do Qbena. Poniżej e-mail.
Poszło.
Raven_Design
19.05.10, 14:30
Na tych zdjęciach użyto prawdopodobnie kilku masek warstw, dla których to pojedynczo ustawiano krzywe barw oraz balans bieli. Do tego winieta i miejscowe ściemnienie.
Na tych zdjęciach użyto prawdopodobnie kilku masek warstw, dla których to pojedynczo ustawiano krzywe barw oraz balans bieli. Do tego winieta i miejscowe ściemnienie.
zapewne tak wlasnie bylo:) praktycznie wszystko to co oferuja wtyczki mozna samemu osiagnac z zakladki image>adjustments w fotopsuju. oczywiscie mam na mysli efekty foto:)
Tylko dochodzi do tego jeszcze powtarzalność barw, kontrastów itd.. ale będę kombinował:)
Miszczu, podeślij mi na maila link do RAW'a gdzieś zuploadowanego! :wink:
Miszczu, podeślij mi na maila link do RAW'a gdzieś zuploadowanego! :wink:
Właśnie problem, w tym że juz nie mam rawa do tego zdjęcia--> a wydaje mi się, że było by całkiem odpowiednie do zabawy.
Na "efekt" składają sie wg mnie trzy elementy: obiektyw (w 4/3 nie da się raczej niestety uzyskać takiej plastyki na szerokim kącie), oświetlenie (tu sprawa jest raczej prosta), oraz obróbki, w której Krzysiek Tkacz jest mistrzem.
Podobną nieco kolorystykę uzyskać jest dość łatwo już na poziomie RAWa (to z mojego ostatniego ślubu), ale diabeł tkwi w szczegółach (lub warstwach :-)), jak zawsze :-)
Kto udostępni typowego surowego ślubniaka na potrzeby kolejnej popRAWki?
Jak nikt nie przyśle, będę zmuszony was męczyć swoimi gniotami :grin:
Na "efekt" składają sie wg mnie trzy elementy: obiektyw (w 4/3 nie da się raczej niestety uzyskać takiej plastyki na szerokim kącie), oświetlenie (tu sprawa jest raczej prosta), oraz obróbki, w której Krzysiek Tkacz jest mistrzem.
Podobną nieco kolorystykę uzyskać jest dość łatwo już na poziomie RAWa (to z mojego ostatniego ślubu), ale diabeł tkwi w szczegółach (lub warstwach :-)), jak zawsze :-)
ale to typowa cappuccino, kilka klików i gotowe, nie trzeba się bawić warstwami (w ulead photoimpact to jest klik, dwa suwaczki, klik i gotowe) ;) Czepię się także terminu "plastyka", którego błędnie użyłeś ;)
Mariush... plastyka(głebia) swoja drogą ale poprostu samo krecenie kolorami jest bardzo trudne normalnie do uzyskania...
ale to typowa cappuccino, kilka klików i gotowe, nie trzeba się bawić warstwami (w ulead photoimpact to jest klik, dwa suwaczki, klik i gotowe) ;) Czepię się także terminu "plastyka", którego błędnie użyłeś ;)Sorry, ale ja nie wiem co to cappucino :-)
A plastykę tłumaczę sobie wg jakiś własnych kryteriów "ładności" - i tak np. właśnie plastyka pierwszego przykładu (to prawdopodobnie 35-ka 1.4) jest dużo ładniejsza niż z mojego przykładu - zooma 16-35 2,8 (o tej samej ogniskowej). Nie wiem z czego to wynika, po prostu czasem "plastyka" jest lepsza, a czasem na odwrót.
BTW - dziwię się, ze nikt nie przyczepił się zgubionych cieni w marynarce pana młodego :-)
Nie wiem czy wszyscy tu obecni zdają sobie z tego sprawę, ale na forum jest zarejestrowana druga połówka blyskotliwie.pl w osobie Sebastiana Małachowskiego (vel "gary") :wink: Może go tu telepatycznie - albo trochę bardziej dosłownie - przyciągniecie :wink:
Aczkolwiek zgadzam się z opinią, że hades'a, że
(..) Zdradzanie warsztatu, dzięki któremu jest się konkurencyjnym na rynku kosztuje (..)
+ to co napisali na canonboard - eLki, eLki, eLki - sam mam zdjęcie mojej żony wyprodukowane przez 5D + 85 1.2 (autor - www.adamtrzcionka.pl - zresztą - kolega chłopaków) i... jestem pod wrażeniem. Widzialem zdjęcie wyplute z aparatu, i zdjęcie po obróbce. Wiele to ono się nie różniło. In plus, rzecz jasna :!:
Serdecznie pozdrawiam,
J.
BTW - dziwię się, ze nikt nie przyczepił się zgubionych cieni w marynarce pana młodego :-)
Tak bogłubione są ale jak to mówią ''uchodzi w tłumie'' przy ogólnym uroku tak obrobionej fotografii. I myslę, że głebia/plastyka ma znaczenie w odbiorze ale nie w obróbce...
jacQu, przyciągnąłem się sam ;]
Ale co wy widzicie takiego niezwykłego w tych fotkach?
Takie efekty można z każdego pliku uzyskać posługując się PSem - kwestia wizji i czasu... Jak się to zapsze w akcji to pół roboty na przyszłość (powtarzalność!) ze łba... A w kwestii szumów, to przy dobrym naświetleniu sprawa sprzętowa upada - DOBRZE NAŚWIETLNE iso nawet 1600 z E3 (sprawdzone) nie ma szumu...
+dwa pluginy - zainteresowani wiedzą pewnie jakie - i nie ma sprawy :wink:
+ Odsyłam do kwestii sposobu pomiaru ekspozycji omówionej w instrukcji każdej z naszych puszek i Waszego doświadczenia w tym względzie.
Pozdrawiam
Piotr
capture One
duzy otwór przsłony
matryca która lubi przepały
exp plus
contrast plus
winieta plus
HDR highlights plus albo minus
a kolory to juz nie ma schematu indywidualnie
są gotowe profile kilka jest przednich
30 sek i jest :)
Geo,
czysta, żywa racja... Czemuż tak długo nie możemy się spotkać?
Bo czekacie na Łebę aby było nas więcej :)
narazi musze kilka dyszek w mieszkanie wrzucić także fotostory jest przesuniete na przyszłość
Ale co wy widzicie takiego niezwykłego w tych fotkach?
Takie efekty można z każdego pliku uzyskać posługując się PSem - kwestia wizji i czasu... Jak się to zapsze w akcji to pół roboty na przyszłość (powtarzalność!) ze łba... A w kwestii szumów, to przy dobrym naświetleniu sprawa sprzętowa upada - DOBRZE NAŚWIETLNE iso nawet 1600 z E3 (sprawdzone) nie ma szumu...
+dwa pluginy - zainteresowani wiedzą pewnie jakie - i nie ma sprawy :wink:
+ Odsyłam do kwestii sposobu pomiaru ekspozycji omówionej w instrukcji każdej z naszych puszek i Waszego doświadczenia w tym względzie.
Pozdrawiam
Piotr
Dokładnie, jak już mam dobre zdjęcie to bardziej liczy się wizja niż "sztuczki". Nie ma złotego środka, żeby odpowiedzieć na pytanie "jak to jest zrobione" bo każde z tych zdjęć w czystej postaci zapewne było inne... zatem, nie ma co się rozpisywać :P
Właśnie problem, w tym że juz nie mam rawa do tego zdjęcia--> a wydaje mi się, że było by całkiem odpowiednie do zabawy.
A masz może JPG czy TIFF?