Bartolus
14.05.10, 16:47
Witajcie.
Jako, że na forum jestem od niedawna natomiast fotografią zajmuję się troszkę dłużej chciałem poruszyć temat obróbki zdjęć.
A dokładniej mówiąc na ile obrabiać aby nie straciło zdjęcie i wykonywanie zdjęć dobrego smaku. Chodzi mi bardziej o to na ile można sobie pozwolić na ingerencję w zdjęcie aby można było można powiedzieć zrobiłem zdjęcie
aparatem.
Chciałem się dowiedzieć od Was bardziej doświadczonych i obytych z fotografią i fotografowaniem gdzie należy i gdzie w obecnym świecie fotografi cyfrowej stawia się granicę obróbce/edycji w programie aby zdjęcie czyli efekt pracy nie zatraciło dobrego smaku.
I druga sprawa jaką chciałem poruszyć a raczej zapytać to: czy i na ile
znani fotografowie zamieszczający zdjęcia na wystawach dokonują zmian
w programach graficznych.
Czy dodanie cieni lub zabawa krzywą tonalną, która mocno wpływa na kolorystykę czy cienie i efekty typu filtry artystyczne w programach to
już wychodzi poza ramy "stworzenia zdjęcia".
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam
Bartolus
Jako, że na forum jestem od niedawna natomiast fotografią zajmuję się troszkę dłużej chciałem poruszyć temat obróbki zdjęć.
A dokładniej mówiąc na ile obrabiać aby nie straciło zdjęcie i wykonywanie zdjęć dobrego smaku. Chodzi mi bardziej o to na ile można sobie pozwolić na ingerencję w zdjęcie aby można było można powiedzieć zrobiłem zdjęcie
aparatem.
Chciałem się dowiedzieć od Was bardziej doświadczonych i obytych z fotografią i fotografowaniem gdzie należy i gdzie w obecnym świecie fotografi cyfrowej stawia się granicę obróbce/edycji w programie aby zdjęcie czyli efekt pracy nie zatraciło dobrego smaku.
I druga sprawa jaką chciałem poruszyć a raczej zapytać to: czy i na ile
znani fotografowie zamieszczający zdjęcia na wystawach dokonują zmian
w programach graficznych.
Czy dodanie cieni lub zabawa krzywą tonalną, która mocno wpływa na kolorystykę czy cienie i efekty typu filtry artystyczne w programach to
już wychodzi poza ramy "stworzenia zdjęcia".
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam
Bartolus