Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E1- odbilo mu?

luc4s
18.02.07, 19:44
Bylem na spacerze z E1 dzis i zaczęło mu odbijać... Najpierw przestał działać podgląd.... potem robil takie fotki jak w zał, a na koniec się zawiesił. Po restarcie juz jest ok. Jak myślicie co mu odbiło?

Michu (Pentax)
18.02.07, 20:24
Może przechodzi menopauzę? Kryzys wieku średniego, te klimaty...
Tak na pierwszy rzut oka, to chyba brak niusów z kanału "R". Może delektując się pięknem scenerii zapomniał dostarczyć informacji z tych fotokomórek?
Jeżeli po restarcie wszystko OKO, to chyba nie masz się co bać - przelatując po różnych forach spotykam sięczasami z podobnymi zjawiskami trudnymi do zinterpretowania. Schody zaczełyby się, gdyby TO zaczeło się powtarzać. Wówczas - sorry, serwis...

Jack
18.02.07, 20:28
Tak naprawdę E-1-nce odbija raz na kwartał ;) . Bywa różnie, może się zawiesić, "odwalić" niewłaściwą kolorystykę, itp. Nie przejmuj się :D Problem się robi dopiero wtedy, gdy takie "odbijanie' masz codziennie.
Jack

Michu (Pentax)
18.02.07, 20:31
A jeszcze w kwestii formalnej: to z RAWa czy po prostu JPG?

luc4s
18.02.07, 20:35
to podglądówka z JPG, Raw jeszcze nie ruszałem...

olifant
18.02.07, 21:38
mnie dwa babole póki co odwalił e-1: zresetowanie licznika zdjęć w menu serwisowym (będzie łatwiej sprzedać, 5k klatek do tyłu :D) i raz powiesił się przy zapisie zdjęcia na kartę (czyt. mrygał czerwona diodą cały czas i nic z tego nie wynikało ale może to wina karty - kingston)

C+
18.02.07, 22:19
Mi też dzisiaj zawiesił się 3 razy w ciągu 2 godzin przy nowym Kingstonie :| Do tej pory ani razu tego nie zrobił Sandisk :roll:

luc4s
18.02.07, 22:32
sformatuj go kilka razy, kingstony tak maja, ale potem jak zatrybią to już chodzą. Moj na poczatku tez cuda robił, ale od poł roku jest ok, dziś to nie wina karty, poprostu mu odbijało stopniowo... moze to dlatego, że się chłopak do gripa przyzwyczaił, a dziś fociłem bez :)

KaarooL
19.02.07, 00:43
mój zawisa co 2k fotek, ostatnio co 3k... raz odwalił mi podwójną ekspozycję na jednej klatce. ciepło mi się zrobiło ale to był jednorazowy wybryk, jakieś 10k fotek temu.

macie stalowe nerwy jeśli kupujecie karty kingston... tyle sie naczytałem o ich "niezawodności"...

chomsky
19.02.07, 01:22
Raz na prawie dwa lata. Wyjalem baterie i jest ok. Robie na Sandiscu i Hitachi microdrive.
czesc.Ch.

willow32
19.02.07, 01:37
w ciągu już bez mała 2 lat powiesił mi się ze 3 razy, pikuś :)
mam Kingstona chodzi bez problemów...

pozdrawiam

dka
19.02.07, 02:26
aaa, to witam w klubie. dzis (niedziela) moja maszynka miala brak kontaktu z baza.. tzn z obiektywem (14-54) nie pokazywala liczby F oraz AF nie cykal. wszystko poza tym w normie. 'ponowne uruchmienie e-systemu' nic nie dawalo. nie wiem czemu odpialem i zapialem obiektyw i zaczalem kontynuowac dziesiejsza foto-przygode.

C+
19.02.07, 08:51
aaa, to witam w klubie. dzis (niedziela) moja maszynka miala brak kontaktu z baza.. tzn z obiektywem (14-54) nie pokazywala liczby F oraz AF nie cykal. wszystko poza tym w normie. 'ponowne uruchmienie e-systemu' nic nie dawalo. nie wiem czemu odpialem i zapialem obiektyw i zaczalem kontynuowac dziesiejsza foto-przygode.

To ja miałem tak samo - brak reakcji na spust i wyłączanie - jakiś dziwny zbieg okoliczności ta niedziela :roll:

Magus
19.02.07, 10:40
Buhahhahahaha

Mnie się wczoraj, czyli tak jak wam, w niedzielę powiesiła E-1dynka :)
Pierwszy raz od 16 miesięcy :)
wyjęcie baterii przywróciło normalną pracę.

grizz
19.02.07, 10:58
Jakiś problem z wczorajsza datą może?

willow32
19.02.07, 12:14
Jakiś problem z wczorajsza datą może?

to umówiony znak sygnał był, ludzie szykujta kaskę następca nadchodzi :D

luc4s
19.02.07, 12:19
Może mają jakieś odbiorniki i zaprogramowaną dead line :)

A tak po tym co piszecie, to problem mógł być właśnie z obiektywem, trochę nimi żonglowałem i zauważyłem w domu, że mi się styki trochę zabrudziły.

grizz
19.02.07, 12:22
Tez mi się to kiedyś zdażyło z 40-150, ale po prostu jakoś niemrawo go zamontowałem. Po powturnym przykręceniu działało i nadal działa bez problemu.