PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus Viewer 2 - już jest!

bowie15
13.05.10, 08:06
http://support.olympus-imaging.com/ov2download/index/
Na pierwszy rzut oka wygląda przyjemnie.

Eddie
13.05.10, 10:08

Wygląda identycznie jak Olympus Master i Olympus Studio, tak na pierwszy rzut oka. Więcej się okaże po zainstalowaniu.

Mirek54
13.05.10, 10:39
Po zainstalowaniu-szybki,fajny,ma to co potrzeba.
Fajna opcja z aktualizacja sprzetu(calkiem osobna aplikacja)

Karol
13.05.10, 10:52
Wygląda przyjemnie, trochę jak Lightroom. Wstępnie nie zauważyłem, żeby był szybki, ale za szybko na takie wnioski po chwili zabawy. Szkoda, że filtrów art nie da się zastosować do plików z aparatów, które ich nie mają w menu ;-)
Mam wywołać kilkadziesiąt rawów, spróbuję to zrobić w nowym sofcie Olka, ciekawe czy mi się uda ;-)

gibberpl
13.05.10, 11:19
Karol, mozesz zapodac kilka screenow z tego nowego softu, bo jestem na wyjezdzie a sciagne go dopiero w sobote. Zżera mnie ciekawosc.

modliszqa
13.05.10, 11:29
No dzięki za linkę :) już zainstalowałam i widzę, że te nieszczęsne pliki otwiera, których mój OM nie umiał :)
Ma od niego troszkę więcej funkcji i jednej nie ma :( do której przywykłam, chociaż ... może jeszcze nie znalazłam ?

kristof1979
13.05.10, 12:49
witam,
fajny ten programik.
poprzedni był latwiejszy.
Żona nie może sie przestawić :grin:

and21
13.05.10, 13:20
A u mnie problem, po zainstalowaniu i próbie uruchomienia -błąd aplikacji
Szkoda:cry:

romek1967
13.05.10, 14:52
Wstępnie nie zauważyłem, żeby był szybki, ale za szybko na takie wnioski po chwili zabawy.

Karol, jak widzisz że Mirek54 pisze że coś jest szybkie na jego komputerze to to ignoruj, na jego potworze wszystko jest szybkie :)

nightelf
13.05.10, 15:38
Program wydaje się w porządku.
Choć jeszcze go nie rozgryzłem do końca, zwłaszcza wołania RAW.
Co do szybkości działania, to nie zauważyłem, żeby były jakieś problemy z wydajnością :)

Tojfi
13.05.10, 15:43

システムのメンテナンス中のためサ ビスのご利用ができません。
Service is temporary unavailable due to system maintenance.
系统维护中,此服务暂不可利用。

Coś tam jeszcze grzebią bo strona czasowo niedostępna

Swoją droga jak znacznie różni się japoński (u góry) od chińskiego (na dole) :)

sdsi
13.05.10, 15:53
również nie mogę pobrać - a kurcze, mam chwilę teraz na testy... :-( rano bez problemu - no ale nie miałem dostępu do numeru seryjnego aparatu.

sikor
13.05.10, 16:06
Właśnie ściągam :)

Mirek54
13.05.10, 16:09
również nie mogę pobrać - a kurcze, mam chwilę teraz na testy... :-( rano bez problemu - no ale nie miałem dostępu do numeru seryjnego aparatu.

pobierz z tad-umiescilem plik tutaj http://depositfiles.com/files/1qe3wq51p

sikor
13.05.10, 16:22
Zainstalowałe, działa. Trochę, a nawet bardzo podobny do Olympus Studio 2.

sdsi
13.05.10, 16:29
dzieki :-)

podobny czy taki sam jak Studio? czy sa jakies roznice? Studio to komercyjny program - a ten wydaje sie darmowy?

Amigo!
13.05.10, 16:36
Podobny.
Ma zastąpić OM i OS. Nie będą już rozwijane.

acidmk
13.05.10, 18:14
Hehe, a z depositfiles mam komunikat: We are sorry, but all downloading slots for your country are busy.

ha ha ha, nieźle ciągną klubowicze :-P

Mirek54
13.05.10, 18:30
no to jeszcze tu umiescilem http://www.2shared.com/file/56rlxl21/OV2Setup.html

kristof1979
13.05.10, 18:54
czy ktoś wie jak zapisać zmiany zrobione w zdjeciu na tym programie ?

Amigo!
13.05.10, 19:06
Można pobrać bez problemu z tej strony, którą podaje wątkotwórca :)

Moominek
13.05.10, 19:14
Wreszcie obsługuje wielordzeniowce, szybciej się RAWy wywołuje. Poza tym - stary OM2 był czytelniejszy, ale można się przyzwyczaić.

EDIT: Ech, nie ma to jak siła sugestii... Przetestowałem "uczciwie" na serii 22 RAW... i jest WOLNIEJ o około 5% od OM2, jeżeli ustawimy wykorzystanie procesora na "normalne". Jeżeli wybierzemy wielordzeniowość (czy jak to nazwać), jest tak samo jak w OM2 (ani wolniej, ani szybciej). Może ktoś sprawdzi na 64-bitowym systemie czy jest różnica na plus. Za to wywoływarka RAW i edytor są bardziej rozbudowane - bliżej im do Olympus Studio, w RAWach wreszcie można sobie manipulować krzywą tonalną, jest korekta zniekształceń (automatyczna dla obiektywów systemowych, czy wszystkich to nie wiem), coś w rodzaju maski wyostrzającej itd - tutaj się dużo poprawiło.

Amigo!
13.05.10, 19:49
czy ktoś wie jak zapisać zmiany zrobione w zdjeciu na tym programie ?

A Plik -> Zapisz lub Plik -> Zapisz jako nie działa?

rafrr
13.05.10, 20:14
A czy ktoś próbował instalować przez wine na ubuntu? Przed chwilą zainstalowałem i ...coś nie halo, mam tylko program "aktualizujący aparaty cyfrowe Olympus":shock:

kristof1979
13.05.10, 20:22
własnie próbowałem i nie bardzo .
muszę wyjść z programu po zapisie i wtedy widzę zmiany.
Mysle ze jest jakis inny sposób by to robić bez zamykania programu.
Proszę o podpowiedzi jeśli ktoś wie .

Amigo!
13.05.10, 20:38
własnie próbowałem i nie bardzo .
muszę wyjść z programu po zapisie i wtedy widzę zmiany.
Mysle ze jest jakis inny sposób by to robić bez zamykania programu.
Proszę o podpowiedzi jeśli ktoś wie .

Nie wiem dobrze czy się rozumiemy, ale jak chodzi o to, żeby wywołać orf i zapisać plik np. jpg to:
1. dobierasz parametry wywołania,
2. wybierasz Plik i Zapisz (jako) i zapisujesz w wybranym katalogu,
3. wracasz z okna edytuj zdjęcie do okna przeglądaj,
4. widzisz swoje zapisane zdjęcie (miniaturkę).
Przy edycji jpg - tak samo.
Do przełączania używasz niebieskiej strzałki (w lewo), która jest pod pozycją menubar Plik w oknie Edycji zdjęcia.

Eddie
13.05.10, 21:14
No dobra, OV odpalony...
Popatrzmy, wygląda całkiem jak OM i OS...
Znaczy, to tak naprawdę jest OS, tylko pod inną nazwą. Korzystnie dla wszystkich, którzy OS nie posiadali a do nabycia był tylko drogą kupna. Teraz można go ściągnąć gratis, tylko pod inną nazwą. Jedyne czego w OV nie ma, to sterowanie aparatem z poziomu komutera. Sprawdzało się to jednak słabo, więc nie ma dziwne, że wykopali.
Ciekawe co następnym krokiem będzie...

sdsi
13.05.10, 22:22
no generalnie fajna i potrzebna aplikacja - zwlaszcza, ze OS byl platny, a tutaj mamy to samo za darmo.

ciekawe, ze dla starszych aparatow blokuja filtry - sa za to aktywne dla zdjec z e-620 i pewnie e-30 :-) a to tylko programowa blokada

marek7001
13.05.10, 22:29
No dobra, OV odpalony...
Popatrzmy, wygląda całkiem jak OM i OS...
Znaczy, to tak naprawdę jest OS, tylko pod inną nazwą. Korzystnie dla wszystkich, którzy OS nie posiadali a do nabycia był tylko drogą kupna. Teraz można go ściągnąć gratis, tylko pod inną nazwą. Jedyne czego w OV nie ma, to sterowanie aparatem z poziomu komutera. Sprawdzało się to jednak słabo, więc nie ma dziwne, że wykopali.
Ciekawe co następnym krokiem będzie...

Dokładnie to samo potwierdzam OS za darmo:grin: prawie 4 stówki w kieszeni, polecam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A na polskiej stronie dalej cisza:?:

sdsi
13.05.10, 23:36
Program jest bez pliku pomocy - warto sobie dociągnąć z menu programu; instaluje polską wersję pomocy. Są w niej wartościowe informacje.

AZA
14.05.10, 09:45
Z tej własnie strony go mam-doskonały, trzeba jednak podac nr seryjny aparatu i wszystko smiga jak nalezy i po polsku !!!
Potem ewentualnie wgrac pomoc jako uaktualnienie.
polecam i pozdrawiam

wulf
14.05.10, 10:18
Czy dobrze doczytałem? Nie ma sterowania aparatem z poziomu kompa? no to po zbója mi ten program. Bardzo liczyłem na to, że będzie można sterować z komputera i zapisywać od razu na dysk. Czy możecie to potwierdzić.

helmuth
14.05.10, 10:20
Dobrze doczytałeś.

Eddie
14.05.10, 10:35
Wulf, nie marudź, nic tak dobrze nie toleruje olkowych rawów jak olkowe oprogramowanie. Ogólnie dobrze, że pojawił się taki gratis (choć przypominam sobie, że OM po ostatniej aktualizacji też nie różnił się wiele od OS), tylko obawiam się znaczenia takiego ruchu.

marek7001
14.05.10, 10:40
Wulf, nie marudź, nic tak dobrze nie toleruje olkowych rawów jak olkowe oprogramowanie. Ogólnie dobrze, że pojawił się taki gratis (choć przypominam sobie, że OM po ostatniej aktualizacji też nie różnił się wiele od OS), tylko obawiam się znaczenia takiego ruchu.

Pewnie o tym samym pomyślalem...

helmuth
14.05.10, 10:44
...tylko obawiam się znaczenia takiego ruchu.Co masz na myśli?

Eddie
14.05.10, 10:45
Co masz na myśli?

Będzie coś nowego czy w ogóle nic?
Znaczy, segment pro mam na myśli.

kulek1
14.05.10, 10:47
A ja mam pytanie odnośnie kadrowania w tym programie: tzn. jak sobie wykadruję to podświetla mi pomarańczową ramkę, która nie znika po wciśnięciu enter ani żadnej innej operacji.
Można jakoś wprowadzić zmiany?

helmuth
14.05.10, 10:52
Kadrowanie robisz jako ostatnią operację (na ogół :wink:) więc Zapisz lub Zapisz jako lub ikonka z dyskietką w lewym górnym rogu. Zapisujesz wykadrowane zdjęcie.

wulf
14.05.10, 11:53
Dobrze doczytałeś.
No to kiszka, to jest w ogóle jakieś oprogramowanie które umożliwia sterowanie E30 z komputera? (darmowe)

Amigo!
14.05.10, 18:54
No to kiszka, to jest w ogóle jakieś oprogramowanie które umożliwia sterowanie E30 z komputera? (darmowe)

Olympus Studio 2 (darmowego nie znam, chyba nie ma)

Iwo
14.05.10, 19:16
A dla mnie bez zmian. Olali Linuksa.

Mirek54
14.05.10, 19:59
A jak myslicie?Ci co maja studio 2 i teraz te nowe cacko.Czy jesli przeniesiemy plugin odpowiedzialny za sterowanie aparatem ze studia i podczepimy do nowego cacka(chyba ten cc.ofnp),do tego trejberek,zeby go pieknie uruchomic tez z przeniesieniem.Bedzie funkcja sterowania aparatem w nowym cacku czy nie.Jam czlek starej daty,ale nasi informatycy mlodzi cos pewnie by wymodzili.:wink::wink::grin:
Oo zeby takie cus bylo jak ponizej :grin::grin::grin:

Dawid
14.05.10, 20:31
A czy ktoś już aktualizował soft w aparacie i obiektywie:?: Jestem ciekaw czy warto

acidmk
14.05.10, 20:37
A czy ktoś już aktualizował soft w aparacie i obiektywie:?: Jestem ciekaw czy warto
Ja próbowałem...ale okazało się że moja puszka jak i obiektywy mają najnowszy możliwy sofcik.

A tak na marginesie...strasznie wooolny ten OV. Zamulony jest jak stuletni staw :-P

Mam core 2 duo E6550 i 4 GB ram'u na Win 7 i system na dysku SSD :?:
Czyżby czas na zmianę kompa ?

Qben
14.05.10, 21:12
ekhm.. miałem ściągać, a mam 1gb ramu :grin: Zostaje przy acr :grin:

pol189
14.05.10, 22:13
Ja próbowałem...ale okazało się że moja puszka jak i obiektywy mają najnowszy możliwy sofcik.

A tak na marginesie...strasznie wooolny ten OV. Zamulony jest jak stuletni staw :-P

Mam core 2 duo E6550 i 4 GB ram'u na Win 7 i system na dysku SSD :?:
Czyżby czas na zmianę kompa ?

ekhm.. miałem ściągać, a mam 1gb ramu :grin: Zostaje przy acr :grin:

Hmmm na eeePC z Atomem i 1 GB ramu OV i OM działają tak samo "szybko" ;)

Mirek54
14.05.10, 22:21
a ja se sterowanie aparatem sam zrobilem bez nikogo i se fotki myszka robie:grin::grin::grin::grin::grin:

Eddie
14.05.10, 22:52
To ja tylko chciałem powiedzieć, że mam sprzęta dość starego, jakiś Core 2 Duo - 1.8 na rdzeń, 1GB pamięci, GF9600 i naprawdę nie mogę narzekać na działanie OV2 pod W7.

epicure
15.05.10, 07:50
Na Celeronie 1,2 GHz i 2 GB ramu chodzi dość szybko. Ale nie warto było ściągać - słaby jest ten sotf.

acidmk
15.05.10, 08:05
Hmmm, to dziwne że Wam chodzi szybko. Zmieniłem w opcjach używanie wielu rdzeni, ale niewiele to zmieniło.

Jak próbuję np wyostrzyć fotkę to LR pokazuje efekty prawie natychmiast a w OV trwa to2 do 3 sekund aż efekt będzie widoczny.

Jednak chyba to nie będzie mój ulubiony soft :cry:

witia
15.05.10, 08:36
E-tam. Chodzi tak samo jak OS-2.
Nie widzę wielkiej różnicy więc ... poszedł.
Pozdrawiam.

skow
15.05.10, 13:21
Hmmm, to dziwne że Wam chodzi szybko. Zmieniłem w opcjach używanie wielu rdzeni, ale niewiele to zmieniło.

Nie wszystko da się "zrównoleglić".

Np dekompresja skomresowanych ORFów musi iść od początku do końca w jednym wątkiem bez względu czy procesor ma jeden czy szesnaście rdzeni.

Amigo!
15.05.10, 15:05
Uważam, że Olympus Viewer 2 to całkiem fajny program. Tym bardziej, że darmowy dla użytkowników kamer Oly, w pełni funkcjonalny (niektórzy producenci dają okrojone wersje programów komercyjnych). Szybkość działania na moim laptopie też zadowalająca.
Do typowych zastosowań - wywołanie ORF-ów i podstawowa obróbka nadaje się wystarczająco, żeby nie powiedzieć, że bardzo dobrze. Pewnie tylko dla amatorów-hobbystów, czyli np. dla mnie. Zawodowiec pewnie ma inne potrzeby i wtedy kupuje z duże pieniądze jakieś systemy dla zawodowców fotografów.
Niepotrzebne mi (i podejrzewam większości amatorów) wielkie systemy których użyję do elementarnych czynności. Na to pozwala mi OV i kilka jednofunkcyjnych freeware, a jak za mało to jeszcze Corela PSP kupiłem jakiś czas temu za drobny ułamek ceny Adobe PhotoShopa.
Ale ja jestem hobbysta.

m_kola
16.05.10, 09:01
Właśnie zainstalowałem i jestem zaskoczony prędkością wywoływania RAW. U mnie wywołuje (mierzone ze stoperem) niecałe 4,5 sekundy. Fakt, że np jak ustawiłem wyostrzanie od razu na 100 (tak dla testów) to już tak różowo nie było ale.. ja jestem zadowolony. :)

Koriolan
16.05.10, 16:34
wywołanie 230 ORFów - +0,5EV, zmiana rozmiaru wyostrzanie, kontrast saturacja na +, zajęło 1h 2 min.

Phenom II 955 (4 rdzenie) Win 7 8GB RAM.

update
cos sie Jeszce działo w tle- jakis dziwny proces "usługa udostępniania WMP w sieci" żarła 25%, +ESET na off

te same RAWy w 21 minut

Mirek54
16.05.10, 17:16
wywołanie 230 ORFów - +0,5EV, zmiana rozmiaru wyostrzanie, kontrast saturacja na +, zajęło 1h 2 min.

Phenom II 955 (4 rdzenie) Win 7 8GB RAM.

to samo tylko 316 rawow -troche krocej,okolo -30 min

m_kola
16.05.10, 17:30
no tak to ja tu startuję z moim laptopikiem 2x2,2GHz, 3 GB ramu :)

gaw270
16.05.10, 20:42
co do nowości mamy nowe E 600 620 450 to mało ? teraz czas na nowy soft jest ? JEST i mysle że będzie dobry właśnie go pobieram. Olympys w/g mojego kolegi który jest naprawde zawodowcem daje najlepszy soft do sprzętu i po za tym dla niego i dla mnie oly jest super :)

marek7001
16.05.10, 23:19
U mnie działa szybciej niż Studio, widać bez stopera, odczuwalne...

gaw270
19.05.10, 09:41
działa i jest fajny :)

wulf
23.05.10, 22:35
Rzeczywiście działa i może jest fajny, pewnie będę używał jako wywoływarki i do prostych operacji ale brak w nim sterowania aparatem z poziomu programu.
Olympusie! słuchaj głosu użytkownika dokąd go jeszcze masz! Dodaj moduł obsługi z komputera podczas aktualizacji skoro nie będzie już O. Studio.

Mirek54
23.05.10, 22:54
Dodaj moduł obsługi z komputera podczas aktualizacji skoro nie będzie już O. Studio.

Sam se dodaj,co sie bedziesz Japuncow prosic.:grin:

wulf
23.05.10, 23:13
Sam se dodaj,co sie bedziesz Japuncow prosic.:grin:
Jak wiesz jak to napisz a postawie piwo przy najbliższym spotkaniu.

Amigo!
23.05.10, 23:41
Jak wiesz jak to napisz a postawie piwo przy najbliższym spotkaniu.
Zainstalować OlympusStudio. :)

Mirek54
23.05.10, 23:55
Zainstalować OlympusStudio. :)

E tam,niekoniecznie.Nie polaczylem z aparatem bo zostal na ogrodzie,a teraz nie bede po niego isc-pozno juz i ciemno.

wulf
25.08.10, 23:47
No dobra a teraz z innej beczki. Czy ktoś wie jak zainstalować viewer 2 pod linuxem (ubuntu)? Instalowałem pod wine ale chyba coś poszło nie tak bo nie da rady włączyć a może nawet się nie zainstalowało. :cry:

salvadhor
26.08.10, 07:17
No dobra a teraz z innej beczki. Czy ktoś wie jak zainstalować viewer 2 pod linuxem (ubuntu)? Instalowałem pod wine ale chyba coś poszło nie tak bo nie da rady włączyć a może nawet się nie zainstalowało. :cry:

Pod WINE się toto nie uruchamia, pozostaje instalowanie Windowsa w np. VirtualBoksie i też tam tegoż viewer'a.

Prawdę mówiąc, nie wiem czy coś tracisz, jakoś nigdy nie miałem ochoty i zacięcia, żeby pracować w tych eklektycznych programach od Olympusa. Poza tym, ułatwiają mi decyzję, przez niewypuszczanie wersji linuksowej :)

wulf
26.08.10, 20:51
Mam go na laptopie i jestem bardzo zadowolony. W sumie oprócz fatalnego braku jakim jest brak komunikacji z aparatem podczas fotografowania oceniam go bardzo dobrze. Świetnie wywołuje rawy i to jest dla mnie ważne. No i ma czarny interfejs nie tak jak master 2 oraz kupę przydatnych regulacji. Cóż, trzeba będzie zakupić legalnego windowsa :cry: Tak będzie najprościej.

Krakman
26.08.10, 22:55
Ściągnąłem, zainstalowałem , z początku nie wiedziałem gdzie palce wsadzić ale szybko załapałem. W poprzednim E-400 wywoływałem Rawy w PS . Obecnie przy E-30 PS nie widzi Rawów.. Natomiast teraz jest świetnie . Ok setki orfów w kilka minut . Fakt, że system 64bit. cztery rdzenie procesora i ramu 8. No trochę poszalałem ostatnio z zakupami. :oops:

merti
25.07.11, 10:02
Ściągnąłem, zainstalowałem , z początku nie wiedziałem gdzie palce wsadzić ale szybko załapałem...
Tu obiema łapami się podpisuję :) Program w zupełności wystarczający do prostego, nie PSowego "grzebania" w fotkach. Ale w euforii wołania natrafiłem na nocne foty, a że robię bez NR to ostatnia klatka w serii to czarna klatka. No i zonk, bo nie ma możliwości, tak jak UFRaw, wgrania jej, chyba że się mylę... Na razie to duży minus :oops:

Jack
25.07.11, 10:38
... Ale w euforii wołania natrafiłem na nocne foty, a że robię bez NR to ostatnia klatka w serii to czarna klatka. No i zonk, bo nie ma możliwości, tak jak UFRaw, wgrania jej, chyba że się mylę... Na razie to duży minus :oops:Mylisz się z tym minusem:wink: nie mylisz się w sprawie możliwości wczytania czarnej klatki. W aparatach zainstalowany jest NR, który właśnie używa czarnej klatki do porównania z zarejestrowanym obrazem i wyhaczeniem hotpikseli. Informacja o użyciu NR dopisywana jest też do RAWa. Włącz NR:grin: albo stosuj coś innego do obróbki:wink:
Pozdrawiam
Jack

merti
25.07.11, 11:35
We wszystkim masz rację ale nie używam NR dlatego, bo nie mam zamiaru czekać 2x dłużej, aż aparat zrobi czarną klatkę, a potem "zmieli" i "wypluje" na kartę ;)

Tu mi spasowało to, że ustawienia jednej obrobionej foty mogę zastosować dla innych kadrów i wołać hurtem, czyli mam to czego mi brakowało - "hurtwołaczki" :D No trudno, nocne będę męczył w UFRaw.

A może ktoś z panów ma możliwość wpłynięcia na górze by dodali opcję czarnej klatki w następnych wersjach OV?

Jack
25.07.11, 12:40
...A może ktoś z panów ma możliwość wpłynięcia na górze by dodali opcję czarnej klatki w następnych wersjach OV?Raczej będzie to trudne, chyba, że jest się sułtanem Brunei (można wtedy zamówić indywidualną poprawkę, wg życzenia, do softu, komputerowego i firmware, ale trzeba wyłożyć co najmniej 20 000 Euro):wink::grin:
Jack

Centus
25.07.11, 12:55
Raczej będzie to trudne, chyba, że jest się sułtanem Brunei (można wtedy zamówić indywidualną poprawkę, wg życzenia, do softu, komputerowego i firmware, ale trzeba wyłożyć co najmniej 20 000 Euro):wink::grin:
Jack

a faktycznie zamowil jakas poprawke ? czy to tylko taka metafora ?

a tak serio odnosnie tej czarnej klatki przy dluzszych naswietlaniach

wlaczajac ta opcje i tak zadziala ona przy czasie dluzszym od 1 s
czy z krotszymi tez zadziala
mnie sie wydaje ze tylko czasy pow 1 s ale nie jestem pewien
body to E-3

Jack
25.07.11, 15:58
a faktycznie zamowil jakas poprawke ? czy to tylko taka metafora ?

a tak serio odnosnie tej czarnej klatki przy dluzszych naswietlaniach

wlaczajac ta opcje i tak zadziala ona przy czasie dluzszym od 1 s
czy z krotszymi tez zadziala
mnie sie wydaje ze tylko czasy pow 1 s ale nie jestem pewien
body to E-3Sułtan Brunei jest metaforą, ja jednak nim nie byłem:wink: jak poprosiłem o poprawkę do firmware SP-320, skracającą interwał do 20 sekund. Zatem mam nadal 1 minutę:-x

Nie znalazłem w papierach, od jakiego czasu otwarcia migawki zaczyna działać NR w E-3, moim zdaniem - też od 1 sekundy. Poza tym pierwsze hotpiksele mogą wyleźć przy czasie, co najmniej 4 sekundy. Wg Wrotniaka, sens odejmowania czarnej klatki zaczyna się przy 8 sekundach.
Jack

merti
30.07.11, 22:29
Przy wyostrzaniu nasunęła mi się kolejna wątpliwość. Czy któryś z szanownych kolegów jest wstanie mi odpowiedzieć czy Wyostrzanie z zakładki Edycja operuje na RGB czy może na warstwie Lab bądź innej?

pol189
31.07.11, 09:36
A ja mam inny problem.

Zarówno Olympus Master jak i Olympus Viwer zainstalowane pod linuxem maja drobny problem. Po wywołaniu ORFa w JPGu nie ma podglądu (miniaturki) zdjęcia.
Program (pod WINE) chodzi kapitalnie, więc pewnie brakuje jakiś windowsowej biblioteki - ktoś znający się na windowsach może będzie wiedział jakiej i z skąd ja można pobrać?

marek7001
16.05.12, 11:24
Panowie i Panie, czy ktoś używa-ł konwertera fish i próbował edycji w Olympus Viewr, jest tam opcja "korekcja fisheye".

sepi19
16.05.12, 12:02
Panowie i Panie, czy ktoś używa-ł konwertera fish i próbował edycji w Olympus Viewr, jest tam opcja "korekcja fisheye".
bardzo się ucieszyłem jak zobaczyłem po aktualizacji, ale niestety u mnie jest "martwe pole", pomimo zdjeć zrobionych 7-14.

sebol1975
22.05.12, 21:35
Witam.
Dlaczego gdy wczytuję RAW w OV 2 to zdjęcie pojawia mi się ze sporym ziarnem leci napis aktualizacja i procenty, a dopiero po następnych ok. 15 s. obraz jest odszumiony ? I tak z każdym zdjęciem jak i za każdym razem gdy zrobię jakąś korektę zdjęcia. Czy to program wyciąga z RAWa odszumionego jpga ? Pierwszy raz się z tym spotykam, kiedyś miałem E-510 i chyba używałem Olympus Studio i nie pamiętam, aby to tak długo trwało. Również w nikonowskim Capture NX 2 ładowanie zdjęć i obróbka było prawie błyskawiczne, a i tak niektórzy narzekali na to, że wolno chodzi. Tutaj jest tragedia. Z góry przepraszam, za może banalne pytanie, ale to moje pierwsze kontakty z tym programem.

Jack
22.05.12, 22:27
Witam.
Dlaczego gdy wczytuję RAW w OV 2 to zdjęcie pojawia mi się ze sporym ziarnem leci napis aktualizacja i procenty, a dopiero po następnych ok. 15 s. obraz jest odszumiony ?...Może to kwestia maszyny? U mnie każda aktualizacja po zmianie parametrów w funkcji "Wywołanie RAW" przy RAWie z OM-D trwa ok. 2 sekund. OV2 - wersja 1.31, Winda XP Prof, procek i7-2640M - 2,8 GHz, 4 GB RAM.

sebol1975
22.05.12, 23:22
Może to kwestia maszyny? U mnie każda aktualizacja po zmianie parametrów w funkcji "Wywołanie RAW" przy RAWie z OM-D trwa ok. 2 sekund. OV2 - wersja 1.31, Winda XP Prof, procek i7-2640M - 2,8 GHz, 4 GB RAM.
To by wskazywało na słabą optymalizację OV. Z innym softem nie ma tego problemu, a ja lubię wywoływać programami do konkretnego sprzętu. Moja konfiguracja to Intel Duo E8400 podkręcony do 3.60 GHz, 6 GB RAMu i Win7 64 bity, grafika to jakiś tam Gforce GTX 280. Może coś mam źle ustawione w opcjach choć za dużo tam możliwości nie widzę. Zarówno opcja standard jak i najwyższa jakość (opcje zaawansowane) nie powodują jakiejś widocznej różnicy. Nie wiem co tam można jeszcze ustawić, a co może mieć wpływ na szybkość działania. Może to problem ORFów z bądź co bądź świeżego E-M5 ?
P.S. Sorry, nie zauważyłem, że też wywołujesz z OM-D :)

Jack
22.05.12, 23:27
...Może to problem ORFów z bądź co bądź świeżego E-M5 ?Właśnie na tychże ORFach sprawdzałem. A co do komputrów i ich oprogramowania - to na tym się kompletnie nie znam...

sebol1975
22.05.12, 23:49
Zachęcony tym, że u Ciebie jest ok odinstalowałem OV2 po czym pobrałem jeszcze raz instalkę ze strony Olympusa i zainstalowałem. Niestety bez zmian, klikam na zdjęcie (w wywoływarce) pokazuje się bez szumów, napis "aktualizuję" bardzo szybko dobija do 100% po czym pojawia się szum mija ok. 20 s. i obraz zostaje "odszumiony". I tak za każdym kliknięciem na zdjęcie lub zmianą jego parametrów. Ewidentnie wielkość pojawiającego się szumu jest zależna od ISO w jakim fotka była wykonana. Może mam coś nie tak ustawione w E-M5 ?

skow
23.05.12, 08:11
Witam.
Dlaczego gdy wczytuję RAW w OV 2 to zdjęcie pojawia mi się ze sporym ziarnem leci napis aktualizacja i procenty, a dopiero po następnych ok. 15 s. obraz jest odszumiony ? I tak z każdym zdjęciem jak i za każdym razem gdy zrobię jakąś korektę zdjęcia. Czy to program wyciąga z RAWa odszumionego jpga ?

1.
W menu "Narzędzia/Opcje" lub Ctrl+K
Pozycja: "Ustawienia zaawansowane"
Sekcja: "Jakość obrazu RAW w obszarze podglądu" a tam tylko dwie możliwości - może pomoże.

2.
Jak Ty te ORFy przeglądasz?
Nie wciskasz czasem "Zaznacz wszystko" a potem wszystkie możliwe korekty?
Wtedy faktycznie przechodząc między zdjęciami pojawia się okienko "Aktualizowanie XX %"

Jack
23.05.12, 11:48
@skow, sebol1975: ja u siebie nic nie zmieniałem w opcjach. Na potrzeby udzielenia powyższej odpowiedzi, zainstalowałem automatycznie OV2 i pobrałem aktualizację na 1.31. Może tajemnica tkwi w tym, że mam w tym momencie kompa sztukę-nówkę, więc dyski mam całkowicie uporządkowane, a z zainstalowanego oprogramowania, tylko MS Office, Firefoxa, PS CS2 i nic więcej:-) więc nie mam kupy śmieci, bibliotek, martwych plików i innych "przeszkadzaczy".

sebol1975
23.05.12, 21:24
1.
W menu "Narzędzia/Opcje" lub Ctrl+K
Pozycja: "Ustawienia zaawansowane"
Sekcja: "Jakość obrazu RAW w obszarze podglądu" a tam tylko dwie możliwości - może pomoże.

2.
Jak Ty te ORFy przeglądasz?
Nie wciskasz czasem "Zaznacz wszystko" a potem wszystkie możliwe korekty?
Wtedy faktycznie przechodząc między zdjęciami pojawia się okienko "Aktualizowanie XX %"

Ad. 1 Nie daje to efektu, pozatym, że faktycznie podgląd jest gorszej jakości
Ad. 2 Wybieram jedno zdjęcie i klikam ""otwórz okno wywoływania RAW"
Myślę, że najlepiej zobrazuje to filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=vJKcDStHdWI

Mirek54
23.05.12, 21:52
Teraz uruchomilem zeby sprawdzic.Wskazalem folder gdzie mam ze 300 orfow.utworzylem obok pusty folder.Zaznaczylem wszystkie do wywolania.Patrzylem w folderze jak pojawiaja sie jpg.Tak na oko to okolo 3-4 sztuki na sek.waza po okolo 3-4MB Na wievierze nie pojawia mnie sie nic,zadne procenty.Nic sie nie dzieje tylko w tym pustym folderze sie pojawiaja fotki.Wlasnie skonczyl te 300 orfow jak bawilem sie w pisanie posta.

sebol1975
26.05.12, 18:52
Dzisiaj zainstalowałem OV 2 u taty na kompie (i7, 8 GB RAM itp.) i wywoływałem fotki. Efekt podobny, tylko o połowę krótszy, tzn widoczne ziarno znikało po ok. 10 s. Może po prostu tylko mi to przeszkadza, a ten program tak ma ?

Moominek
26.05.12, 19:41
Może być wina ORF z konkretnej puszki i wersji softu jaki aktualnie masz. Jak jeszcze miałem XZ-1 to ORF z niego "obrabiały się" z 5 razy wolniej niż z E-620.

Mirek54
26.05.12, 20:08
Abo wina czystego kompa i 20 tysiecy aplikacji dzialajacych w tle z czego nam wiadomych jest jedna lub dwie.

sebol1975
26.05.12, 20:41
Abo wina czystego kompa i 20 tysiecy aplikacji dzialajacych w tle z czego nam wiadomych jest jedna lub dwie.
Komp na którym dzisiaj działałem ma ok. miesiąca. Nie mam pojęcia o co chodzi. Na razie męczę RT, choć ciężko mi to przychodzi.

apz
26.05.12, 23:58
Może być wina ORF z konkretnej puszki i wersji softu jaki aktualnie masz. Jak jeszcze miałem XZ-1 to ORF z niego "obrabiały się" z 5 razy wolniej niż z E-620.

Coś takiego nie zdarzyło mi się nigdy. Nadal mam XZ-1 i czasami zdarzy mi się go użyć i wywołać RAW-a

merti
9.08.12, 11:03
Od miesiąca dostępna jest aktualizacja do wersji 1.4.

Wersja 1.31 1. marca 2012
* Dodano nowy Filtr artystyczny i opcje Efekt w oknach "RAW wywoływanie" i "Edytuj zdjęcie".

Wersja 1.4 1. czerwca 2012
* Dodano funkcje edycji filmów wykonanych aparatem.(mov, mp4)

---------- Post dodany o 11:03 ---------- Poprzedni post był o 10:52 ----------

Zauważyłem że w programie jest wszyty jest "składacz" panoram, trza wypróbować ;)

hadan
9.08.12, 14:46
Zauważyłem że w programie jest wszyty jest "składacz" panoram, trza wypróbować ;)

Sprawdzone, działa.

Pozdrawiam

merti
13.08.12, 13:12
Myślałem że program wygeneruje panoramę z kilku zdjęć, jak to robią inne kombajny ale zapomniałem iż to aparatem trzeba zrobić w trybie panoramy te klatki dla OV, więc ten dodatek już mnie nie interesi :-P

skow
14.08.12, 08:40
Myślałem że program wygeneruje panoramę z kilku zdjęć, jak to robią inne kombajny ale zapomniałem iż to aparatem trzeba zrobić w trybie panoramy te klatki dla OV, więc ten dodatek już mnie nie interesi :-P

Osobiście tego nie sprawdzałem ale może pomoże.

Jak "zrobić panoramę" po zrobieniu zdjęć.

1. Instalujemy/uruchamiamy "PhotoMe".
2. Otwieramy pierwsze zdjęcie (potem nastepne).
3. Przechodzimy do sekcji "Manufacturer notes"
4. Ustawiamy pole "Shooting Mode" z "Normal" na "Panorama"
5. Ustawiamy pole "Sequence Number na 1,2,3 itd
6. Ustawiamy pole "Panorama Direction" z "None" na odpowiedni kierunek zgodny z rzeczywistością np "Left to Right".
7. Plik zapisujemy a czynność powtarzamy dla dalszych zdjęć.

Może tym sposobem da się oszukać Olympus Viewer 2.

merti
24.08.12, 15:03
Szkoda czasu, i tak zawsze robię AutoStitchem ;) ...

Amigo!
7.10.12, 12:04
Version 1.41, windows version

- Support for RAW files from the latest cameras
- Added new Art Filter and Effect options in "RAW Development" and "Image Edit" windows.
- Added the function to edit movies taken by the camera.(mts, m2ts)

Jak ktoś używa pod IOS, to też jest poprawka do nowej wersji.

Dodatkowo udostępnili nowszy program aktualizujący (1.03)

merti
8.10.12, 20:36
Historia aktualizacji po polsku (http://dl01.olympus-imaging.com/OLYMPUS_MASTER/SOFTWARE_FILE2/W20121005_1410_1000/PLK/index01a.html) ;) ...