Zobacz pełną wersję : Czy warto zamienić tumax 386 na metz 48?
bartek2807
11.05.10, 20:47
Pytanie jak w tytule. Proszę o opinie o metz 48. Zależy mi na szybkim ładowaniu się lampy, wspomaganiu af, i na powtarzalności błysków.
Ziootek1971
14.05.10, 22:12
Pytanie jak w tytule. Proszę o opinie o metz 48. Zależy mi na szybkim ładowaniu się lampy, wspomaganiu af, i na powtarzalności błysków.
Tumaxa co prawda nie znam, ale Metza 48 AF-1 mogę śmiało polecić. Używam tej lampy od ponad półtora roku i jestem z niej bardzo zadowolony. Nie wahaj się - kupuj!
Warto,miałem tą lampe więc wiem co piszę:-)
Jeżeli Twój Tumax jeszcze działa to warto.
Na początku swojej przygody z fotografią kupiłem Tumaxa 383 który ...
po dwóch miesiącach delikatnego używania przestał wyzwalać błyski.
Niby wszystko było OK, kontrolki świeciły ale lampa nie działała. :neutral:
Wysłałem ją do serwisu, który obsługiwał sprzedawca i po kilku tygodniach otrzymałem lampę w takim stanie w jakim ją wysyłałem - czyli uszkodzoną.
Kolejna wysyłka z pismem odpowiedniej treści zaowocowała tym, że otrzymałem nowy egzemplarz, który szybko i ze stratą sprzedałem.
Mój przypadek nie był niestety odosobniony.
Wydajesz trochę kasy lecz zyskujesz jakość i niezawodność.
Cześć
Mam od 1.5 roku z E-510 nierobiłem dużo zdjęć z lampą ale warto. Na forum jest fajny opis
http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Lampa_b%C5%82yskowa_Metz_48_AF-1
Wspomaganie AF przy bardzo małych odległościach oświetla nad punktem środkowym AF.
Lampa ładuję sie szybko ale trudno mi porównać bo innej nie miałem.