Zobacz pełną wersję : Sony Nex-5 i Nex-3
I tak do usranej śmieci. Lepiej na grzyby jechać, niż rozkminiać dalej ten temat. Zawsze coś i zawsze gdzieś, i tyle w temacie, po co i na co dalej to ciągnąć :P.
Nie no luz. Mam czym zdjęcia robić, tak że nie ma problemu, a na NEX w tej chwili po prostu nie mam kasy.
OJ POJECHAL STEVE POJECHAL po NEX'ie ;-)
Nawet za Samsungiem... Nawet ISO nie pomoglo...
Zalety? - mala cena, maly rozmiar...
http://www.stevehuffphoto.com/2010/07/20/shooting-concerts-with-compacts-and-dslrs-my-experience/
This new Sony NEX-5 camera is A unique little bugger. One one hand, we have a small, cute, nicely designed camera that has a large APS-C sensor in it which should mean GREAT quality in a compact size. WRONG! The lens this camera comes with is very very soft and after shooting it all week I found it to be TOO soft for my tastes. At web resolution the images are fine but at closer look they are soft. I did shoot one of the shows with it but had to crank ISO to 6400 and shoot in B&W as the color shots were awful at that ISO. BUT, for $700 it is a decent camera as it packs in a great 108oi movie mode, and its LCD is very nice with its swivel feature. This camera needs a better user interface AND better lenses. Then it may be more worthy of consideration over other small cameras. As it stands, I prefer the Olympus E-P2 over the NEX and even from what I have seen of the Samsung NX10, I prefer it over the Sony. But, the Sony is TINY, I will give it that! Also, I found this camera excels when shot in B&W!
For concerts, it would not be my #1 choice, or #2, or #3, or #4…
Etam pojechał - napisał, że nie pasi mu interface użytkownika i mydlane szkło ( co jest chyba znane wszystkim).
Akurat to, Sony może zmienić - ale czy będzie chciało?
A ja zrobiłem dzisiaj coś szalonego.
Ściągnąłem kilka zdjęć z dpreview i dałem do zrobienia odbitki.
I szok. Jest ok. Możliwe że G2 jest lepszy, ale mnie nic więcej nie potrzeba, NEX ma mi zastąpić Canona A720IS.
Co do G2 to chciałbym go mimo wszystko obejrzeć, ale nigdzie na śląsku nie mogę go znaleźć.
Poza tym jak nawet znajdę to będzie z tym nowym zoomem, a ten nie ma jakiejś widocznej przewagi nad nexowym kitem.
A ja zrobiłem dzisiaj coś szalonego.
Jeżeli masz zamiar głównie robić odbitki i nie masz potrzeby studiować zdjęć 1:1 na monitorze, to zrobiłeś najrozsądniejszy krok jaki mogłeś zrobić. Jeszcze lepiej gdybyś zrobił równolegle odbitki z G2, najlepiej pliki naświetlone w tych samych warunkach. Papier ma to do siebie, szczególnie jak są to nieco większe formaty - 20x30cm i więcej, że szum, nawet ostrość, przestaje mieć kluczowe znaczenie, widać natomiast coś co jest z kolei trudniej uchwytne na monitorze - nawet nie wiem jak to nazwać - kolorystyka, plastyka, nieważne, w każdym razie - z jednego aparatu zdjęcia mogą się podobać bardziej niż z drugiego...
Jeszcze lepiej gdybyś zrobił równolegle odbitki z G2, najlepiej pliki naświetlone w tych samych warunkach.
Tyle że nie mam plików naświetlonych w tych samych warunkach. Zresztą na razie chciałbym znaleźć miejsce gdzie mogę pomacać tego G2.
W sumie postaram się poszukać podobnych zdjęć z G2 i też zrobię odbitki, co mi szkodzi :)
No i finalny przeglad NEX3 i 5 Steve'a: http://www.stevehuffphoto.com/2010/07/26/sony-nex-3-and-nex-5-digital-camera-review/
Maly, swietny aparat dla niewymagajacego uzytkownika, dajacy duuuuzo wiecej niz kompakt. I tani!
Caly czas brak natywnych szkiel - ultraszerokiego kata, portretowki, makro. Brak mozliwosci podpiecia lampy zewnetrznej, brak EVF.
Co pisze Steve?
"The lenses are a little soft, have plenty of distortion, and are not the most resolving things in the world but if you keep the price in mind, you are indeed getting quite a bit for your money with these. [...] Im just waiting for some better lenses with less distortion, and then I may jump. At the price, you can buy yourself a Nikon D3000 or D5000 if you want a DSLR, but for those who want quite a but of power in a small package, the NEX series cameras are something to consider. [...] IQ would be better if there were better lenses available."
W tej chwili śmieszne są za to ceny tego typu sprzętu, i to nie tylko NEX, ale inne też. Sprzęt teoretycznie mniej skomplikowany od dowolnej lustrzanki kosztuje często 2x tyle co lustro.
Toć to zupełnie normalne. Ja za c4000z jak był nowością na rynku dałem ponad 3K PLN. Jakiś czas potem kupiłem E-330 za ponad 3K. Jakiś czas potem kupiłem E-P1 za mniej niż 3 K.
EuroLiberty
27.07.10, 13:53
Odnoszę wrażenie, że bardzo Cię, to ucieszyło.
Boszeeeeeeeeeeeeee...
Ucieszyloby mnie, gdybym mogl uzywac spokojnie bezlustrowca z wieksza matryca i miec obraz lepszy niz daje dzis u43.
Niestety, trzeba jeszcze poczekac.
PS: Albo, zeby NEX mocniej wplynal na obnizke cen u43. Na razie - NX i NEX nie zawojowali wiele. Tyle w temacie.
trzymałem nexa z zoomem według mnie leci do przodu czyli waga zooma jest nieodpowiednia do body, af jak dla mnie ok ale nie widziałem różnicy w szybkości w porównaniu do pena których za chwlie odpaliłem. Samsung NX ten to ma af szybki.
Samsung NX ten to ma af szybki.
Jesli chodzi o szybkosc - LUMIX jest nieznacznie szybszy od NX (porownywane z 14-45mm, 14-140mm), przy czym raczej wazniejsza wydaje sie byc wieksza dokladnosc, szczegolnie przy slabszym swietle.
Dokladnosc AF PEN, LUMIX i NX - mozesz porownac tutaj (dolna czesc strony):
http://www.optyczne.pl/131.3-Test_aparatu-Panasonic_Lumix_DMC-GF1_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
Widziałem dziś nex'a 3 w markecie wrocławskim za 1798zł. Zestaw z kitem 18-55 (zestaw z naleśnikiem kosztuje tyle już od dawna). Cena całkiem niezła biorąc pod uwagę cenę najtańszego m4/3. Coś mi się wydaje, że sony szybko marginalizuje wciąż "dziwnie" drogie m4/3. A dlaczego m4/3 prawie nie reaguje? Szkoda, bo ten PEN naprawdę da się lubić. Ale w cenie takiej jaka jest trudno się oprzeć pokusie NEX-3.
PEN naprawdę da się lubić. Ale w cenie takiej jaka jest trudno się oprzeć pokusie NEX-3.
A co jest dla Ciebie kryterium wyboru, ze tak powiem :wink:
Bo jesli cena - to chyba juz decyzje podjales.
Jesli masz dluzsza chwile, zobacz co ten Pan pisze a'propo - najpierw kup tanie, a potam i tak doplac do drozszego, sprzedajac to tanie jeszcze taniej:
http://www.kenrockwell.com/tech/how-to-afford-anything.htm
A tak zupelnie na powaznie, to naprawde musisz sobie odpowiedziec na pytanie, jakie jest Twoje kryterium wyboru.
Np. dlaczego nie tansze EX1, czy LX5? Itp. Moze to lepsze rozwiazanie, skoro nie chcesz przeznaczac wiecej pieniedzy, nie bedziesz kupowal szkiel, itd.
Kryterium jest wielkość i jakość sprzętu. Większość osób mających w rękach NEX'a chwali go za jakość wykonania i fotek. Podobnie jest na teście w fotopolis. Również w tym wątku zebrał sporo pozytywnych opinii. Jeżeli do tego jest sporo tańszy to argumentów jest dużo. Nawet jeżeli PEN mi się zwyczajnie bardziej "podoba" ;-).
Szkła będę sobie wymieniał, ale m42 - tak dla zabawy. Dlatego możliwość wymiany obiektywów jest konieczna.
Chciałbym też naleśnika na początek. Kurcze, w przypadku m4/3 to już koszt ok. 3000zł razem z najtańszą puszką e-pl1. A to już, nie ukrywam, sporo w porównaniu do 1790zł za NEX'a z naleśnikiem. Przy tak wielkiej/gigantycznej (dla mnie) różnicy w cenie cena również staje się istotnym kryterium.
Mam obecnie Canona i kilka obiektywów (właśnie m42), ale już canon w sprzedaży. Co z tego, że fotki super, jak sprzęt leży w szufladzie, bo nie chce mi się go nosić.
Wygląda na to że Nex-y podbijają rynek, głównie ceną, szkoda że panasonic i olympus ciągle tak trzymją cenę, zwłaszcza że
soniaki mają świetną matrycę i dobrej jakości kit 18-55, czyli konkurencja jest bardzo mocna.
Kryterium jest wielkość i jakość sprzętu. [...] Szkła będę sobie wymieniał, ale m42 - tak dla zabawy. Dlatego możliwość wymiany obiektywów jest konieczna. Chciałbym też naleśnika na początek.
Czyli mozesz zrobic tak:
- skontaktowac sie ze sprzedajacym Jaro-J66:
http://allegro.pl/item1178038212_panasonic_lumix_dmc_g1_obiektyw_14_ 45.html
i powiedziec, ze chcesz kupic body G1 za 700 zl. Nowy, z gwarancja. Jak nie bedzie chcial, mozesz wziac zestaw (1 400 zl) i sprzedasz bez problemu szklo.
Do tego nalesnik 20mm f/1.7 - sa aktualnie dwa na Allegro. Moze wspomniany sprzedawca tez ma. Mozna go spokojnie polecic, kupowalo od niego sprzet juz 3 znajomych z Olympusclub plus ja czwarty. Zawsze bylo OK, wiec mysle, ze mozna polecic.
Masz we wspomnianych granicach kwotowych aparat z:
- elektronicznym wizjerem
- odchylanym LCD
- wygodnym gripem
Daje to duzy komfort pracy ze szklami manualnymi. Oraz najlepsze dostepne szklo u43.
Jesli chodzi o rozmiar - z nalesnikiem nie poczujesz w zasadzie roznicy. A z manualami na pewno bedzie Ci wygodniej.
Do tego na lampe mozesz zalozyc dyfuzor POP-UP (nie dasz rady do PEN'ow, czy GF1):
http://allegro.pl/listing.php/search?string=dyfuzor+pop-up&from_showcat=1&category=8845&order=p&change_view=1
To tylko jedna z opcji, sam musisz ocenic, na ile dla Ciebie atrakcyjna.
Generalnie do NEX nie ma w tej chwili za dużego wyboru szkieł, w zapowiedziach jest superzoom 18-200 którego stosowanie całkowicie niweczy ideę przenośnego, małego aparatu.
Nie ma na razie zapowiedzi innych szkieł.
Można niby podpinać szkła od DSLR Sony, ale przejściówka jest absurdalnie droga i nie działa AF. Teoretycznie możliwe jest że po jakimś tam update firmware zacznie działać AF ale nawet jeśli to tylko ze szkłami SSM i SAM bo przejściówka nie ma silnika.
Oczywiście jest cała masa przejściówek niezależnych do prawie każdego mocowania, ale to już bardziej dla pasjonatów.
Obiektyw 18-55 OSS jest ok. Bez rewelacji, ale jak na kit może być, w testach wypada lepiej niż Olympusowy kit i nowy kit Panasonica.
Obiektyw 16mm 2.8 jest takie se. Z braku laku..., ale Sony mogło się bardziej postarać.
Generalnie w tej chwili jeśli miałby to być mój jedyny aparat to poważnie myślałbym nad Panasonikiem G2, najlepiej ze starym kitem 14-45. Nowy kit 14-42 jest dużo słabszy, chyba nawet słabszy niż Sonowy.
Jeśli NEX ma być uzupełnienie DSLR to NEX jest fajny, sam go kupię właśnie w takim celu.
Trzeba pamiętać że NEX 3 i 5 nie mają ambicji tak jak Panasoniki G1/G2 zastępować DSLR stąd brak takiej funkcjonalności i ergonomii jak w G1/G2, brak stopki dla lampy, EVF., itp.
LCD NEX jest bardzo dobry, nie wiem czy G2 ma lepszy, ale używając NEX absolutnie nie czułem potrzeby posiadania lepszego. Może to z powodu braku porównania i faktu że 5D ma wyświetlacz fatalnej jakości więc na jego tle sonowski prezentuje się świetnie.
Obsługa NEXa jest w pierwszej chwili dziwna (dedykowana raczej osobom mało obeznanym z fotografią), ale szybko się łapie jak to działa i potem jest ok.
Generalnie wrażenia z NEX jak najbardziej pozytywne. Matryca jest dobra, Sony poradził sobie chyba w końcu z problemami z jej implementacją, obiektyw 18-55 przyzwoity. Odbitki wychodzą bardzo dobre nawet w powiększeniach 20x30, a większych i tak nie robię.
Trzeba tylko pamiętać i zaakceptować założenia tego aparatu i nie wymagać od niego funkcjonalności lustrzanki, to nie ten sprzęt.
Ot taka moja przydługa refleksja w temacie NEX.
MAF, a może wyczaiłeś czy NEX ma wspomaganie AF w gorszych warunkach za pomocą diody lub błysków lampy? Bo jak wyczytałem w teście na optycznych PEN ma takie wspomaganie w diodzie LED.
Jerry_R
Dzięki za podpowiedzi. Jednak G1 jest niewiele mniejszy od mojego 1000d i przesiadka nie miałaby większego sensu (już się przymierzałem do sama NX, a to podobne puszki). Interesują mnie w zasadzie tylko PEN i NEX. Do tego G1 nie ma możliwości kręcenia filmów, a to często przydaje się w "rodzinnych" zastosowaniach.
Moze dodam jeszcze do tego co MAF napisal:
SONY jeszcze nie pokazalo na co go stac. Potencjal jest duzy, ale jeszcze nie wykorzystany. A szumu i marketingu od groma.
Dopiero na tej Photokinie ma wyjsc body konkurujace z GH1 (EVF, grip, sanki lampy, itp.). Nie wiadomo czy, kiedy i za ile - pojawi sie zapowiadana szklarnia:
http://www.sonyalpharumors.com/sr5-zeiss-will-make-lenses-for-the-new-sony-mirrorless-system/
http://www.dpreview.com/news/1002/10022104sony3d.asp
A propo wydrukow 10x20 - moze z labu nie zobaczysz roznicy, ale jakbys chcial - wyciagnalbys wiecej w widoczny sposob z takiego malenstwa LEICA X1. Wiec SONY ma jeszcze pole do popisu moim zdaniem.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jednak G1 jest niewiele mniejszy od mojego 1000d [...] nie ma możliwości kręcenia filmów, a to często przydaje się w "rodzinnych" zastosowaniach.
Rozumiem. Moge jedynie powiedziec, ale to juz pewnie wiesz, jesli czytasz forum, ze body u43 + szklo jako calosc daje mniejsze rozmiary niz dSLR + szklo jako calosc. Nie koniecznie samo body vs body.
Nic,
jesli ma byc male i filmy, to rzeczywiscie PEN lub GF1. Lub NX.
Moze najlepiej by bylo jakos "sprobowac" kazdy z nich i dopiero wtedy podjac decyzje. Duzy sklep lub sprzedaz wysylkowa z mozliwoscia zwrotu.
Albo poczekac do Photokiny. Sluchy chodza o aparacie u43 nie wiekszym niz GF1 z wbudowanym jasnym zoom'em i matryca u43. Czas pokaze.
MAF, a może wyczaiłeś czy NEX ma wspomaganie AF w gorszych warunkach za pomocą diody lub błysków lampy? Bo jak wyczytałem w teście na optycznych PEN ma takie wspomaganie w diodzie LED.
PEN ma albo nie ma, trzeba by zapytać kogoś kto go ma, bo pod testem jest dyskusja o tym czy jest wspomaganie czy nie.
NEX nie wiem czy ma. Nie zwróciłem na to uwagi :(.
Co do NEXa to warto popytać tutaj: http://klubkm.pl/ są też tam ludzie z Sony to będą wiedzieli najlepiej czy NEX ma wspomaganie czy nie.
RadioErewan
8.08.10, 20:52
Pen nie ma wspomagania.
Dzięki za podpowiedzi. Jednak G1 jest niewiele mniejszy od mojego 1000d i przesiadka nie miałaby większego sensu (już się przymierzałem do sama NX, a to podobne puszki). Interesują mnie w zasadzie tylko PEN i NEX. Do tego G1 nie ma możliwości kręcenia filmów, a to często przydaje się w "rodzinnych" zastosowaniach.
Jeśli ważny jest rozmiar to PEN "transportowo" jest chyba mniejszy niż NEX z uwagi na składanego kita.
Mam zamiar sporo fotografować rodzinnych imprez tym sprzętem. Nie lubię używać lampy a oba kity są tak samo ciemne. Dlatego wybieram NEX bo jego wyższe czułości mi się bardziej podobają niż PEN, jest szansa że więcej zdjęć bez lampy uda mi się z NEXem.
Z drugiej strony do PENa można podpiąć stosunkowo jasne szkła tyle że nie zamierzam ich kupować bo mam jeszcze DSLR, ale jeśli będzie to Twój jedyny aparat to może to przeważyć na korzyść PENa.
PEN ma albo nie ma, trzeba by zapytać kogoś kto go ma, bo pod testem jest dyskusja o tym czy jest wspomaganie czy nie.
NEX nie wiem czy ma. Nie zwróciłem na to uwagi :(.
Co do NEXa to warto popytać tutaj: http://klubkm.pl/ są też tam ludzie z Sony to będą wiedzieli najlepiej czy NEX ma wspomaganie czy nie.
NEX ma wspomaganie - nawet dość skuteczne
NEX ma wspomaganie - nawet dość skuteczne
A czym świeci? Ma diody, czy błyska flashem?
Tak, czy tak punkt dla NEX.
Ciekawe jak w Panasoniku GF-1, ma podświetlanie, czy nie.
Wszystkie LUMIX'y G maja wspomaganie AF (czerwona lampka w kazdym body).
A czym świeci? Ma diody, czy błyska flashem?
Tak, czy tak punkt dla NEX.
W Nexie mocna dioda
Pen nie ma wspomagania.
Nawet spawarki z wbudowanej lampy?
Jest - pomarańczowa dioda LED - sprawdza się całkiem dobrze. I oczywiście można to wyłączyć jeśli przyjdzie ochota / potrzeba.
Byłem dziś w MM. Sprzedawca nie wiedział w ogóle co to jest wspomaganie AF spawarką. Jak powiedział: "myślę, że e-pl1 ma takie coś". Ja myślę jednak, że nie ma bo w żadnej specyfikacji o tym nawet słowa.
Szkla Zeiss na Photokinie?
http://www.zeissrumors.com/2010/08/zeiss-e-mount-lenses-for-sony-nex-at.html
i powiedziec, ze chcesz kupic body G1 za 700 zl. Nowy, z gwarancja. Jak nie bedzie chcial, mozesz wziac zestaw (1 400 zl) i sprzedasz bez problemu szklo.
ożesz... to taki kicik kosztuje 700zł??
Sony miało wejść na rynek i pozamiatać wszystko cenami. Coś cienko to widzę, ale obym się mylił, bo jeśli będzie tanio, to i ceny μ4/3 też pójdą w dół.
No i jednak pozamiatali. NEX-3 z naleśnikiem 1575zł plus darmowa wysyłka w jednym z największych polskich sklepów foto w necie.
No i jednak pozamiatali. NEX-3 z naleśnikiem 1575zł plus darmowa wysyłka w jednym z największych polskich sklepów foto w necie.
jednak cena zapowiedzianego 18-200OSS nie napawa optymizmem - podobnie jak ceny optyki poza kitem -> 18-55OSS za ponad 1100zł
Umówmy się, że ceny obiektywów nabywanych poza kitem nie napawają optymizmem na dziś w żadnym systemie bezlusterkowym. To nie canon gdzie możesz kupić 50/1.8 za 400 zł czy nikon gdzie jest 35/1.8 za ok. 700 zł.
Atrakcyjne ceny pojawia się dopiero gdy wkroczy Sigma - ze swoimi szkiełkami pod rożne mirrorless-y.
Nawet w komentarzach na Optycznych ludzie, ktorzy kupili - pisza, jak ten nalesnik jest slaby...
Nie slyszalem nikogo, kto bylby zadowolony...
Atrakcyjne ceny pojawia się dopiero gdy wkroczy Sigma - ze swoimi szkiełkami pod rożne mirrorless-y.
Wlasnie, w sumie jest od poczatku w konsorcjum... Ach kiedy...
Jerr_R
Z całym szacunkiem, ale czytałem te komentarze i w zasadzie najbardziej niezadowolony jesteś tylko Ty i jeszcze jedna osoba, której nicka nie pomnę.
Pozostałe opinie albo dobre, albo stwierdzające, że obiektyw ten jest przeciętny. Co biorąc pod uwagę jego cenę jest raczej oczywiste. W każdym razie obiektywu typu elka lub wypasiony limited się oczywiście nie spodziwam.
Mam jeszcze nadzieję, że oly jakoś zareaguje cenowo w najbliższych dniach i będę miał większe pole manewru.
pozdrawiam serdecznie.
Twoj ton dokladnie przypomina jednego z komentujacych ;-)
Zatem pozdrawiam z drugiego portalu...
EuroLiberty
13.08.10, 11:21
Jerr_R
Z całym szacunkiem, ale czytałem te komentarze i w zasadzie najbardziej niezadowolony jesteś tylko Ty i jeszcze jedna osoba, której nicka nie pomnę.
Co, jest zrozumiałe. Jerry ma najlepszy na świecie aparat produkcji Panasonica.
Pozostałe opinie albo dobre, albo stwierdzające, że obiektyw ten jest przeciętny.
Jak SONY idąc za przykładem Panasonica zacznie mocniej wspierać swoją optykę softem, to z przeciętnej stanie sie dobrą lub wręcz rewelacyjną :lol:
Pozdrawiam
Z całym szacunkiem, ale czytałem te komentarze i w zasadzie najbardziej niezadowolony jesteś tylko Ty i jeszcze
A co mam sie cieszyc? Mialem nadzieje, na fajna opcje z ciut wieksza matryca. A jak na razie kicha...
EuroLiberty,
co powiesz o nalesniku, miales go w rekach?
Bo cos kiedys wspominales o slabej optyce..?
A co mam sie cieszyc? Mialem nadzieje, na fajna opcje z ciut wieksza matryca. A jak na razie kicha...
Bo jest fajne, pod warunkiem ze używasz innej optyki niż domyślna.
Nawet w komentarzach na Optycznych ludzie, ktorzy kupili - pisza, jak ten nalesnik jest slaby...
Nie slyszalem nikogo, kto bylby zadowolony...
No komentarze na optycznych to naprawdę doskonałe i miarodajne źródło wiedzy... jak komenty na onecie.
Nawet jak jest słaby (nie przeczę, że nie jest - sample były cienkie) to ceną zabija konkurencje. Teraz tylko poczekać na kolejne szkła...
Nawet jak jest słaby (nie przeczę, że nie jest - sample były cienkie)
Widzisz, co chwile ktos wskakuje na rozne fora i powtarza na okraglo, ze slaby nie jest, ze wszystko jest super zaje fajne. Wyraznie widac, ze dysponuje materialmi marketingowymi z korporacji, bo o fotografii nie ma wiekszego pojecia...
EuroLiberty
13.08.10, 12:19
EuroLiberty,
co powiesz o nalesniku, miales go w rekach?
Bo cos kiedys wspominales o slabej optyce..?
Tak... miałem. I mając na uwadze do jakiej jakości obrazka przywykłem faktycznie był słaby. Miałem również G1 z 7-14, ale szybko zwróciłem. Mam 50D z 17-40L i mam zamiar długo tym zestawem fotografować.
Zatem?
Widzisz, co chwile ktos wskakuje na rozne fora i powtarza na okraglo, ze slaby nie jest, ze wszystko jest super zaje fajne. Wyraznie widac, ze dysponuje materialmi marketingowymi z korporacji, bo o fotografii nie ma wiekszego pojecia...
Jerry masz sporo wartościowej wiedzy nt sprzętu, ale zaczyna ją przygniatać lawina fanboyostwa. Przyjacielowi powiedziałbym dokadnie, to samo więc proszę nie traktuj tego jako ataku na Twoją osobę.
Pozdrawiam
A tymczasem NEXy lecą na złamanie karku :D SKLEP (http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?id=17844&PCID=43177_24)
http://www.e-cyfrowe.pl/olympus-e-pl1-ob-14-150mm-szampanski-czarny-p-16795.html
E-PL1 z 14-150 za 3349 zł czyli taniej niż sam 18-200 Sony E
http://www.e-cyfrowe.pl/olympus-e-pl1-ob-14-150mm-szampanski-czarny-p-16795.html
E-PL1 z 14-150 za 3349 zł czyli taniej niż sam 18-200 Sony E
Co dalej nie zmienia faktu, ze o jakiś tysiak za drogi.
Adaptery różnych systemów do NEXa (http://shop.ebay.pl/i.html?rt=nc&LH_PrefLoc=2&_nkw=Sony%20NEX%20E%20Adapter&_fln=1&_trksid=p3286.c0.m283) - fajno wyglądają niektóre obiektywy z Soniakiem :D ...
Przypadkiem w Starym Browarze wstąpiłem do sklepu Sony i obejrzałem NEX3 i NEX5 -5 zdecydowanie pewniejszy uchwyt w nex 5. Bebechy solidne, obsługa skomplikowana ale do przeskoczenia, 18-55 na początek powinien wystarczyć . W pozostałe obiektywy nie ma sensu inwestować i spokojnie poczekać na lepszą optykę.
http://www.e-cyfrowe.pl/sony-nex5-czarny-ob-18-200mm-p-16788.html
Duży, drogi, ciekawe jak jakość optyki.
dziś oglądałem tego nex-a oraz pen-a i ergonomicznie nex jest o niebo lepszy. Pen ma przewagę w bagnecie, przejściówkach itp. Tylko ten marny ekran... Ale pytanie: jest przejściówka m4/3-Pentax K. Jak podłączę do pena manualne szkło pentaxa bez AF, to czy zdjęcia będę mógł robić tylko na najniższej przesłonie 2.0? Czy np. mogę na obiektywie dać np. 8.0 w aparacie ustawić 8.0 i on rzeczywiście zrobi zdjęcie na przysłonie 8.0?
W aparacie nic nie ustawiasz. Włączasz tylko tryb A. IUstawiasz na obiektywie przesłonę i aparat sam dobiera czas na podstawie wpadającego światła.
dzięki za odpowiedź. Kurde, to sprawniej niż w lustrzance, gdzie trzeba używać "green button". Ciekawe tylko jak się spisuje taki obiektyw bez stabilizacji. to i brak przejściówki na pentaxa to mankament nexa.
a jak w porównaniu pen;nex; sam ex1 wypada ten ostatni? warto się nim interesować?
E jak sprawniej? U mnie (e-1) działa tak ajk opisałem.
Warto brać też pod uwagę fakt, że film nakręcony przy pomocy e-pl1 z kitem na ścieżce dźwiękowej rejestruje pracę AF. Dziwnie to się ogląda.
...Ciekawe tylko jak się spisuje taki obiektyw bez stabilizacji.Nie wiem, czy poprawnie odczytuję kontekst, bo poprzednia odpowiedź dla Ciebie dotyczyła współpracy obiektywu z PENem. Jeżeli masz na myśli PENa i obiektyw Pentaxa, to stabilizacja pracuje, jak z każdym innym obiektywem, gdyż PEN posiada stabilizator wbudowany w korpus, a faktyczną ogniskową obiektywów niesystemowych można nastawić ręcznie od 8 do 1000 mm.
Pozdrawiam
Jack
Nie ma jeszcze adaptera nex-pentax? To prawdopodobnie niedługo się pojawi.
http://www.optyczne.pl/3023-nowość-Kipon_zapowiada_adaptery_dla_aparatów_Sony_NEX.ht ml
Jeżeli mowa o kicie 18-55 to jest on taki sam jak wszystkie kity. Czyli niezły. Natomiast naleśnika sony daje praktycznie gratis. Do tego jest to naleśnik o ogniskowej 16mm czyli całkiem szeroko.
... Natomiast naleśnika sony daje praktycznie gratis. Do tego jest to naleśnik o ogniskowej 16mm czyli całkiem szeroko.Moim zdaniem obiektyw 24 mm (dla małego obrazka) jest zbyt szeroki, aby był obiektywem uniwersalnym do większości typowych zastosowań.
Pozdrawiam
Jack
przejściówka sony-pentax jest, 180 zł na allegro. gość sprowadza na zamówienie, bo na stałe nie ma. Co do 16mm to jest całkiem niezły w centrum kadru, ale mydli na rogach bardzo, choć jest to przyjemny obiektyw, ja np. bardziej lubię szeroko niż wąsko.
nex jest fajny, ale racjonalne podejście chyba weźmie górę z powodu mniej funkcjonalnego menu, braku stabilizacji w przypadku użycia obiektywów manualnych, nie jest to bagnet m4/3.
olek nie ma tak dobrego ekranu, diody dośw. oraz zdjęć panormaicznych, które sa fajne. No i najważniejsze - nex ma dobre iso nawet na 6400.
Nie ma jeszcze adaptera nex-pentax? To prawdopodobnie niedługo się pojawi.
http://www.optyczne.pl/3023-nowość-Kipon_zapowiada_adaptery_dla_aparatów_Sony_NEX.ht ml
Jeżeli mowa o kicie 18-55 to jest on taki sam jak wszystkie kity. Czyli niezły. Natomiast naleśnika sony daje praktycznie gratis. Do tego jest to naleśnik o ogniskowej 16mm czyli całkiem szeroko.
nie tak znowu gratis , bo ponad 316 + karta (w body gratis Sony Memory Stick PRO-HG Duo HX 8GB)ł trzeba dołożyć , za szkło z napisem : wyrzuć przed użyciem, czy to grais?
Odpowiedzcie sobie sami.
http://www.e-cyfrowe.pl/sony-k-2179.html?PHPSESSID=bb92f9b6241e8e328e1472214549bb b5
Nie jest tak źle z jakością tego naleśnika. Jak pokazują choćby testy na fotopolis. Pokaż mi kto ma naleśnika za 350 zł
Nie jest tak źle z jakością tego naleśnika. Jak pokazują choćby testy na fotopolis. Pokaż mi kto ma naleśnika za 350 zł
Więc kup- poataw na kominku i dodaj naklejkę : Fotopolis " The Best"
Ja go (16 i kita również na Nexie 5)skrupulatnie - nie w sklepie , przetestowałem i zdanie o nim zdecydowanie podtrzymuje, o ile 16 użytkowa jest od p . 8 to z kitem jest lepiej , bo nie dużo mu brak do tych 14-42 z Olka i Panasa z G2 , natomiast starszy kit z Panasa G1 14-45 bije nexowego na głowę .
Fotopolis we wszystkich częściach Nexów pokazała z 16ki w pierwszej relacji z ogłoszenia serii Nex dramatycznie słabe sample które na żądanie Sonego musieli wycofać , bo szkło było niby przedprodukcyjne , w pozostałych częściach testów: Nexa 3 i Nexa 5 są z 16 ki tylko 2 bardzo słabe sample kwiatów na p.4 i 5,6 :
http://files.fotopolis.pl/download/nex5_DSC00194.JPG
http://files.fotopolis.pl/download/nex5_DSC00199.JPG
,reszta sampli pochodzi z kita , gdyby się dało pewnie było by z 16ki więcej sampli, a nie jak na gorzkie lekarstwo.
Widzisz. Zdjęcia w sieci są różne. Pełno jest fotek słabych i nieostrych robionych topowymi elkami. A np. na forum kkm są również fotki z 16mm znacznie lepszej jakości. Choćby w linku poniżej link w poście #9.
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=32130
Jak na full auto całkiem nieźle poradziła sobie ta szesnastka. Zatem nie przesadzajmy z tą krytyką. W fotopolis faktycznie był przedpremierowy egzemplarz 16mm. Przypominam, że już jest po premierze ;-)
A np. na forum kkm są również fotki z 16mm znacznie lepszej jakości. Choćby w linku poniżej link w poście #9.
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=32130
Chodzi o to zdjęcie?:
http://img266.imageshack.us/img266/3241/dsc00247dn.jpg
Jest tak przeostrzone, że aż zęby bolą. Nie wiem co jest wart ten naleśnik, ale trudno to zdjęcie traktować jako dobrą wizytówkę dla niego.
po co ta dyskusja o naleśniku sony bo ten naleśnik jest tylko na razie a niedługo Carl Zeiss będzie dostarczał obiektywy z mocowaniem pod nexa wtedy zobaczymy co potrafi ten aparat na pewno będzie lepszy od panasów i olków
Cudowna moc znaczka? :P
Zupełnie jak ZD Pow(d)er.
po co ta dyskusja o naleśniku sony bo ten naleśnik jest tylko na razie a niedługo Carl Zeiss będzie dostarczał obiektywy z mocowaniem pod nexa wtedy zobaczymy co potrafi ten aparat na pewno będzie lepszy od panasów i olków
Pytanie jeszcze : za ile ?
Zupełnie jak ZD Pow(d)er.
Dokładnie.
Ale Zeiss ma przewagę. Możesz go mieć w komórce!
Dokładnie.
Ale Zeiss ma przewagę. Możesz go mieć w komórce!
Ja mam. I fajnie działa :D
fotki z nex-a + szkła leica
http://www.hklfc.com/forum/?o=topic&act=show&id=48414&page=1
Pytam jako totalny laik, czy Waszym zdaniem warto dopłacić do magnezowej obudowy w NEX-5, jak zauważyłem to różnica w stosunku do NSX-3 to około 400 zł uważam, że to sporo jak za obudowę i lepszą jakość filmów. Napiszcie proszę czy to sam marketing, a może warto dopłacić i mieć mocniejszą obudowę.
to nie tylko magnezowa obudowa ale też mniejszy korpus lepszy grip filmy HD FULL i jeszcze parę innych drobiazgów za które warto moim zdaniem dopłacić
Z tego co wyczytałem to NEX-5 w stosunku do X-3:
- nagrywa lepszej jakości filmy,
- ma magnezową obudowę,
- może obsługiwać pilot
- jest troszkę mniejszy
- kosztuje o około 400 zł więcej (z tym samym obiektywem)
Chyba to wszystko, wracam do pytania czy obudowa magnezowa jest tego warta, myślę że jak aparat upadnie to i tak ulegnie usterce, co z tego, że obudowa będzie cała. Proszę o fachowe rady.
a moim zdaniem nie warto - nex3 jak dla mnie ma lepiej wyprofilowany grip i o wiele lepiej się go trzyma. za cenę nex5 z kitem masz nex3 z kitem + 16mm. ba nawet taniej. no chyba że ważna jest różnica pomiędzy hd i full hd choć jak dla mnie w takim urządzeniu i nagrywaniu zwykle z ręki takiej różnicy nie ma, dlatego zdecyduję się na nex3.
Zastanawia mnie jeszcze czy pliki video w NEX3 ważą sporo mniej niż te w lepszej jakości w NEX5. Mam jeszcze pytanie do fachowców czy po dokupieniu adaptera do obiektywu i zamontowaniu innego z serii alfa lub minolty cała automatyka obiektywu będzie działać tak jak w obiektywnie kitowym?
myślę, że wielkości plików są na podobny poziomie, pewnie nie ma większej różnicy. w obiektywach Alfa nie będzie działał AF
myślę, że wielkości plików są na podobny poziomie, pewnie nie ma większej różnicy. w obiektywach Alfa nie będzie działał AF
I to jest jeden z największych minusów w porównaniu z µ4/3 - oczywiście pomijalny jak ktoś szuka tylko aparacika do pofocenia na wycieczkach.
Nie wiem co kierowało sony, że dokonało takiego posunięcia.
masz na myśli AF? Ja w sumie i tak bym nie kupował obiektywów sony. zakupię przejściówkę pentaxa i będę używał starych stałek, których jakość jest nie do przebicia przez współczesne obiektywy. a ostrzenie manualne mi nie przeszkadza. ale nie zmienia to faktu, że posunięcie kiepskie.
I to jest jeden z największych minusów w porównaniu z µ4/3 - oczywiście pomijalny jak ktoś szuka tylko aparacika do pofocenia na wycieczkach.
Albo problemy techniczne, w co wątpię, albo myślą w kategoriach maksymalizacji sprzedaży obiektywów dedykowanych pod NEXa. Jakby przejściówki nie kastrowały funkcjonalności "dużych" szkieł z bagnetem A (tych z silnikiem), to pewnie w przyszłości sprzedaż szkieł z mocowaniem E byłaby mniejsza. Póki co pod NEXy niespecjalnie jest co podpinać...
Jak to co. Sony w przeciwieństwie do olympusa i panasonica nie sony zamierza zakończyć działalności na rynku lustrzanek. Dlatego nie ma pełnej kompatybilności. Zarobi się tu i tu.
W przypadku 4/3 taka kompatybilność (chociaż ten AF z tego co czytam na forum nie jest tak dobry jak w dedykowanych obiektywach m4/3 i pełna współpraca nie dotyczy wszystkich obiektywów 4/3) jest w zasadzie ratunkiem dla tych, którzy używali dotąd 4/3. m4/3 w praktyce staje się kontynuacją 4/3. Stąd kompatybilność.
Albo problemy techniczne, w co wątpię, albo myślą w kategoriach maksymalizacji sprzedaży obiektywów dedykowanych pod NEXa.
Myślę ze pospiech i priorytyzacja - np ważniejsze było 3D.
Zalety? - mala cena, maly rozmiar...
http://www.stevehuffphoto.com/2010/07/20/shooting-concerts-with-compacts-and-dslrs-my-experience/
A tu:
http://www.stevehuffphoto.com/2010/07/26/sony-nex-3-and-nex-5-digital-camera-review/
jest pełna recezja NEX-3 i NEX-5. Steve ją zaktualizował dodając:
"UPDATE 07/31/10 – Sold off my last m4/3 camera to buy the review sample NEX-5 I have here with the 18-55 and 16. Just love the versatility and future possibilities and the video is fantastic."
Wygląda na to, że przekonał się do NEXa...
Sam zastanawiam się nad wyborem pomiędzy: NEX-5 z podwójnym kitem lub E-PL1 z 14-150... Zoom Sony zbiera niezłe recenzje, choćby na dpreview.
Z kolei naleśnik słabszy, ale dosyć tani. Naleśnik 20mm Panasa jest dużo lepszy, ale cena też :)
Zoom Oliego jest nowy, już gdzieniegdzie przetestowany, wygląda na to, że nieco słabszy od zooma Sony, ale z większym zakresem trudno się dziwić.
Aparat ma służyć jako "travel camera" (teraz mam Pentaxa k200d z double kitem) stąd dążenie do zmniejszenia rozmiaru korpusu, z drugiej strony zakres nowego zooma Oliego jest całkiem ok... Sprzeczności :)
Za Sonym przemawia do mnie większa matryca, lepsza (mniejsza GO), uchylny i lepszy LCD, wspomaganie AF, lepsze video,.
Jest szansa, że będą dostępne tańsze adaptery umożliwiające korzystanie z AF?
Za Olim: bardziej konfigurowalne menu, wysokie IQ jpegów, bardziej uniwersalne szkła, tańsze przejściówki i możliwość korzystania z większej szklarni.
Jakość zdjęć, rozdzielczość, użyteczność wysokiego ISO, porównując wiele testów, gdzie sprzęty te wypadają różnie, raz lepiej, raz gorzej - jest porównywalna.
Też się zastanawiam i też mam pentaxa. Ale już w sumie zdecydowałem się na sony. Jednak użyteczność wyższych iso jest o wiele wyższa na sony, nie mówiąc już o tym, że w olku brak tych wyższych czułości.
poza tym ekran, który jest przecież w tych aparatach rzeczą kluczową, bo za jego pomocą się kadruje, jest w sony bezdyskusyjnie lepszy jakościowo i większy.
do olka ciągnie mnie jedynie stabilizacja i obiektywy, jednak gdybym miał rozbudowywać zestaw obiektywów, to robiłbym to raczej pod pentaxa a nie pod pocketowy aparat. naleśnik i kit starczy, a pewnie sony coś jeszcze wypuści, i wtedy się pomyśli.
Test Sony E 16mm f/2.8 (Sony NEX):
http://www.photozone.de/sony-alpha-aps-c-lens-tests/542-sony16f28nex
"The Sony 16mm f/2.8 is a bit of an oddity in terms of resolution. Normally prime lenses are designed to outclass zoom lenses at their focal length but it seems as if Sony had different design priorities here. [...] However, the corner performance is disappointingly poor - at f/2.8 there is no resolution to speak of and the corners are still very soft at f/4. If possible you should stop down to around f/8 which is the point where the corners can reach good results."
Wybuchła 4 wojna światowa, aparaty firmy Sony są do **** a naleśnik 16mm spowodował atak obcych z Zeta Reticuli. Desant aparatów GF-1 odparł atak wściekłych szaraków.
Inny cytat:
"Distortions are well controlled and not overly relevant from a field perspective. So technically it isn't really an impressive lens but it can give you quite good results if you're aware of its limitations and maneuver around them. "
M9 z siedemdziesiecioletnim szklem vs NEX-5 z kitem @ 50mm f/5.6:
http://www.stevehuffphoto.com/2010/08/28/crazy-comparison-leica-m9-vs-sony-nex-5/
EuroLiberty
30.08.10, 00:55
[...]atak obcych z Zeta Reticuli.
Jak? Kiedy? F*ck... jeszcze miesiąc temu byłem tam na wakacjach. Byli bardzo przyjaźni. Co, to się porobiło... :mrgreen:
Ergonomia (we'll do it better) w wydaniu Słony Nex
6 i 7 zdjęcie.
! NSFW !
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/weekend/20100903_391202.html
Ergonomia (we'll do it better) w wydaniu Słony Nex
6 i 7 zdjęcie.
! NSFW !
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/weekend/20100903_391202.html
na pewno lepiej się trzyma niż gf1 gdyż ma dużo wygodniejszy grip a bawiłem się i jednym i drugim więc wiem co piszę ;)))
Najwszechstronniej to jest z G1, G2, GH1:
- grip
- EVF
- odchylane LCD
sa najuniwersalniejsze. Kosztem niewiele wiekszego rozmiaru. Nawet auto-portret mozna zrobic, gdyz widac SIEBIE w odchylonym LCD.
Aczkolwiek NEX jest adresowany do tych co przechodza z kompaktow, wiec im pewnie roznicy nie zrobi, a moze nawet samo LCD bedzie bardziej "znajome" ;-)
Nowy firmware doda wreszcie AF dla szkiel SAM, SSM:
http://www.sonyalpharumors.com/sr5-firmware-upgrade-for-nex-will-deliver-af-for-sam-ssm-lenses/
Porownanie nalesnikow Sony i Panasa, jedynie w centrum, w rogach roznica bylaby jeszcze bardziej miazdzaca:
http://thephoblographer.com/2010/09/05/lens-sharpness-test-sony-16mm-f2-8-vs-panasonic-20mm-f1-7/
Porownanie nalesnikow Sony i Panasa, jedynie w centrum, w rogach roznica bylaby jeszcze bardziej miazdzaca:
http://thephoblographer.com/2010/09/05/lens-sharpness-test-sony-16mm-f2-8-vs-panasonic-20mm-f1-7/
trochę na siłę to porównanie...
Na sile, nie na sile. Pokazuje podejscie obu firm do kupujacych.
Dlaczego Sony nie wykorzystuje matrycy, ktora wsadzilo?
Czyzby balo sie konkurencji dla A55?
Jak to nie wykorzystuje? To zdjęcia są z innej matrycy? :cool:
Nie róbmy z rozdzielczości absolutu, to jest rzecz ważna tylko przy dużych wydrukach (tak z pragmatycznego punktu widzenia nie-zawodowca nie-piksel-pipera). A sporej DR i niskich szumów też nie wykorzystuje?
Dla mnie ten test nic świeżego w oklepanym temacie nie wprowadza, powszechnie krytykowany tani i dość ciemny szerokokątny naleśnik Słonego przegrywa z droższym i powszechnie chwalonym jasnym standartem Panasa CBDU. Piksel-piperom wynik starcia znany jeszcze przed rozpoczęciem lektury testu, normalnym uzytkownikom nexów (EL) wynik bez znaczenia.
Na sile, nie na sile. Pokazuje podejscie obu firm do kupujacych.
Nie pamietam gdzie to czytałem, któryś z recenzentów A55 stwierdził że obrazek z niego jest identyczny z tym z NEXów - poza oczywista niewielką przewagą mpix
EuroLiberty
7.09.10, 13:03
Myślę Jerry, że SONY robi, to z obawy o Twoje zdrowie psychiczne.
Pozdrawiam
normalnym uzytkownikom nexów (EL) wynik bez znaczenia
Ty wiesz najlepiej kto jest normalny uzytkownikiem NEX'ow? Ciekawe.
Ja, i pare osob na tym forum - chcielismy dobrego obrazka, szczegolnie po szumnych zapowiedziach. Rozwazalismy kupno NEX'a. Nie jestesmy normalni wg Ciebie?
Najlepiej chyba podsumowuje to komentarz spod testu:
"Because of the sensor size, I thought and wanted the Sony to smoke the Panasonic in shot quality. Reality is the exact inverse. Of the two cameras, the GF1 is an all round, better back-up camera to the Nex-5. Shot quality is superior, built in flash is superior, software+settings superior… etc. It’s a better camera at the same price. [...] Both are fine cameras, but if you can only have one, the GF1 is the way to go."
To jest normalny uzytkownik, ktory zachecony reklamami kupil NEX'a. My, m.in. dzieki forum - mozemy tego oszczedzic tym, ktorym zalezy na jakosci i wykorzystaniu wiekszej matrycy. Bo jak widac - sama matryca - lepszego obrazka nie daje.
Moze sie to zmieni, jak wyjda szkla Zeiss'a :wink:
Moje zdanie jest takie że ludzie udzielajacy się na forach, entuzjasci fotografii, nie będą wiekszościową grupą uzytkowników NEXa 3/5, myślę też że nawet nie są grupą docelową/targetem z myślą o którym te aparaty były wypuszczane na rynek. To jest modna małpka z opcją sterowania manualnego której zadaniem jest dawać jaknajlepsze efekty z zerowym wkładem w obsługę i to zadanie spełnia. Ty, ja, autorzy komentarzy pod testami, w tym segmencie może jesteśmy przedstawicielami kilku procent nabywców.
To jest moje zdanie i w pełni się z nim zgadzam :)
EuroLiberty
7.09.10, 13:37
Ja, i pare osob na tym forum - chcielismy dobrego obrazka, szczegolnie po szumnych zapowiedziach. Rozwazalismy kupno NEX'a. Nie jestesmy normalni wg Ciebie?
Nie do mnie kierowałeś posta, ale na ogólnym więc pozwolę sobie na odpowiedź. Nie... nie jesteś normalnym użytkownikiem sprzętu fotograficznego. Nie znam drugiej osoby, która z takim zaangażowaniem próbuje udowodnić innym (sobie najprawdopodobniej również), że sprzęt, który posiada jest najlepszy. Najzabawniejsze, że próbujesz udowodnić, że tym naj jest Panasonicowy szajs.
To jest normalny uzytkownik, ktory zachecony reklamami kupil NEX'a.
Zachęcony reklamami? Normalny użytkownik piszesz :roll: To, jest ta Wasza grupa normalnych użytkowników.
Pozdrawiam
My, m.in. dzieki forum - mozemy tego oszczedzic tym, ktorym zalezy na jakosci i wykorzystaniu wiekszej matrycy. Bo jak widac - sama matryca - lepszego obrazka nie daje.
Moze sie to zmieni, jak wyjda szkla Zeiss'a :wink:
W przypadku Nex-a sprawa jakości jest otwarta, w przypadku GF/PEN matrycy nie powiększysz ;)
tym naj jest Panasonicowy szajs
E tam, ostatnio pisalem, ze widzialem sporo sampli ze szkiel 43 Olka i bardzo, bardzo mi sie podobaly. Nie rozumiem dlaczego Olek, olewajac od ilus miesiecy 43 daje takie slabe szkla w u43.
Jakby dawal lepsze niz Panas, chwalilbym Olka. Jakby Soniak dawal rowniez lepsze, pisalbym o Sony. A tak...
Ja rozumiem jaka jest cena NEX'a. Ala taka nagonka, marketing szeptany jaki sie ostatnio odbywal na temat jego lepszosci nad u43, w szczegolnosci Panasem (w ktorym cala, przynajmnie dla tych, ktorym zalezy na jako takiej jakosci nadzieja) - nie pisalbym, co pisze.
Roznica jest spora. Olek nie trabi wszem i wobec, ze ma szkla u43 lepsze od Panasa. Sa dobre do wielu zastosowan, sa lzejsze i tansze. Super. Sony tak nie postepuje.
I część testu nex-5 na fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/2010/09/10/sony-nex-5-test-czesc*1/)
Dorzuce swoje 2grosze.
Bawiłem się tym aparatem w sklepie niedawno (trochę dłużej) i powiem jedno - do momentu jak ekran nie będzie dotykowy to olewam ten sprzęt (obsługa menu jest nieznośna i powolna).
Test na Optycznych:
http://optyczne.pl/135.1-Test_aparatu-Sony_NEX-5_Wstęp.html
optyczne jest na bakier z sony i celowo zaniżyła ocenę końcową nex-5
przykład; najmniej punktów za obudowę która jest wykonana z stopu magnezu i ma najwygodniejszy grip a oli i panas to plastik
1. Po co pisze w dwóch tematach tą samą odpowiedz?
2. GF1 jest metalowy! zresztą E-pl1 częściowo też:
Materiał korpusu Aluminium / Tworzywo sztuczne
optyczne jest na bakier z sony i celowo zaniżyła ocenę końcową nex-5
przykład; najmniej punktów za obudowę która jest wykonana z stopu magnezu i ma najwygodniejszy grip a oli i panas to plastik
Dość dokładnie opisali problemy z obudową Sony, odnieśli się też do obudowy Olka. Jeżeli to co piszą jest prawdą (nie mam podstaw twierdzić, że nie jest) to słusznie pojechali po Sony, nie dopatrywałbym się spiskowych teorii. Jak widać magnez to nie wszystko. Zresztą obudowa w nex-5 mi się również nie podobała - coś jak skorupa.
obudowę która jest wykonana z stopu magnezu i ma najwygodniejszy grip a oli i panas to plastik
He, he... Myslisz, ze dla grupy docelowej ma to jakiekolwiek znaczenie?
Miales w reku GF1 (czy G1), PEN'a i NEXa razem? Jakbys mial, to bys pewnie nie pisal tego co piszesz...
Nic, mozesz dokonywac wyboru czytajac specyfikacje na papierze, Twoja sprawa.
również potwierdzam, że obudowa nexa jest jednak bardziej masywna i sprawia wrażenie mocniejszej niż olek czy panas.
Od GF1? Od Ep-1/2? :lol:
Chyba nigdy nie trzymałeś tych aparatów
snuffi a wyobraś sobie że bawiłem się nex 5 olympusem ep1 ep2 epl1 i panasam gf1 i sony ma najlepszą obudowę ma najwygodniejszy grip i jest dobrze spasowan a oly ep1/2 epl1 plastik owinięty blachą ;))) panas brak wygodnego uchwytu płaski jak decha nie ma za co trzymać a ci co zazdroszczą że sony jest lepsze od micro3/4 to zawsze coś napiszą żeby ich olek lub panas był lepszy:)))) czysta zazdrość i nie obiektywność tylko klapki na oczach
...a oly ep1/2 epl1 plastik owinięty blachą ;)))
Z tego, co wiem, to Sony to też plastik, tyle że owinięty nie blachą, a jakimś sreberkiem, które odłazi.
Z tego, co wiem, to Sony to też plastik, tyle że owinięty nie blachą, a jakimś sreberkiem, które odłazi.
jak byś się dowiedział dokładniej to byś wiedział że w sony do obudowy z stopu magnezu jest wiele części przymocowane i jest to szkielet aparatu a oli to obudowa plastikowa do której są wnętrzności przymocowane i założona na to blach dla efektowniejszego wyglądu i ani oly ani panas nie ma wygodnego gripa o tym zapomniałeś wspomnieć ;)))
jak byś się dowiedział dokładniej...
Wiem to od osoby, która te aparaty sprzedaje. Kogo jeszcze mam zapytać?
...ani oly ani panas nie ma wygodnego gripa o tym zapomniałeś wspomnieć ;)))
Trudno mówić o "wygodzie" gripa, gdzie przestrzeń między nim a obiektywem jest tak mała, że ledwo mieszczę tam palce.
Wiem to od osoby, która te aparaty sprzedaje. Kogo jeszcze mam zapytać?
Trudno mówić o "wygodzie" gripa, gdzie przestrzeń między nim a obiektywem jest tak mała, że ledwo mieszczę tam palce.
ta rozmowa nie ma sensu bo na forum olka to zawsze będzie lepszy olek ps. może masz za duże palce;)))
ta rozmowa nie ma sensu bo na forum olka to zawsze będzie lepszy olek
Nie stwierdziłem, że Olek jest w czymkolwiek lepszy. Stwierdziłem tylko, że materiały, z jakich został wykonany Sony, pozostawiają nieco do życzenia. Mogę to napisać na każdym innym forum.
może masz za duże palce;)))
Może... Ktoś inny mógłby stwierdzić, że w sam raz ;)
Może... Ktoś inny mógłby stwierdzić, że w sam raz ;)[/QUOTE]
a i owszem ale może do łopaty, bo na pewno nie do nexa
ja nie mam małej ręki a mi się bardzo wygodnie go trzymało może miałeś podpięty obiektyw Canon EF 1200 mm f/5.6 L USM
Ehtem, skad wiesz ze oli to plastik z blacha a sony to magnez? Widziales przekroje? Ja widzialem, wszystkie olki sa z alu plus panele z stali polerowanej/alu/tworzywa. Na temat ergonomi lepiej nie mowic bo fotografowanie nexem z kitem ciezszym niz body w pozycji zombi. Jak bym potrzebowal duzego gripa to bym kupil gh1/g2
Wyklikane z mobilka
Ehtem, skad wiesz ze oli to plastik z blacha a sony to magnez? Widziales przekroje? Ja widzialem, wszystkie olki sa z alu plus panele z stali polerowanej/alu/tworzywa. Na temat ergonomi lepiej nie mowic bo fotografowanie nexem z kitem ciezszym niz body w pozycji zombi. Jak bym potrzebowal duzego gripa to bym kupil gh1/g2
Wyklikane z mobilka
tak ale gh1/g2 jest wielkości małych lustrzanek;)))
tak ale gh1/g2 jest wielkości małych lustrzanek;)))
A jakiej ma być wielkości, skoro ma mieć dużego, wygodnego gripa?
Umówmy się jakość wykonania tu i tu jest ok. Nie ma sensu przerzucać się tekstami w stylu, a bo coś owinięte plastikiem czy blachą, albo o tym, że ktoś kto sprzedaje to i tamto powiedział, że to jest takie i owakie i ja to opisze na każdym forum jak będzie trzeba.
Każdy z tych aparatów jest tak zbudowany, że spokojnie wytrzyma normalne użytkowanie. Bez przesady.
Jednemu pasuje deska panasa, a innemu wypada z rąk wszystko mniejsze od 1Ds.
Jak widac po tescie optycznych nex slabo wytrzymuje normalne uzytkowanie
Wyklikane z mobilka
Jak widac po tescie optycznych nex slabo wytrzymuje normalne uzytkowanie
Wyklikane z mobilka
test na optycznych nie jest obiektywny i to jest prawda bo coś wiem na ten temat ale nie mogę tego napisać na forum ;)))
Może i jest taki badziewny ;-)? NEX'a 5 w ręku nie miałem. Może on na potęgę się obciera i obija.
test na optycznych nie jest obiektywny i to jest prawda bo coś wiem na ten temat ale nie mogę tego napisać na forum ;)))
Hahahahahahahaha
W takim razie witamy cie Tomaszu76k7 - ukryty pracowniku firmy od PlayStation:P Co do obiektywnosci testu - poprostu za malo zaplaciliscie :P
Wyklikane z mobilka
RadioErewan
19.09.10, 20:01
Skoro nie możesz napisać, to po co piszesz? Co to, wybory prezydenckie czy debata polityków? Albo rybka, albo pipka.
Pozdrawiam
Moim zdaniem test jest bardzo udany. Ciekawszy niz na fotopolis bo więcej jest bezpośrednich porównań do m4/3. A znowu widzę , że ktoś znalazł agenta sony. Ja juz za agenta i marketingowca sony dostałem bana ;-) i potępienie. Widać bardzo łatwo zostać tu agentem sony. Dobrze mieć towarzystwo. Pozdrawiam
Moim zdaniem test jest bardzo udany. Ciekawszy niz na fotopolis bo więcej jest bezpośrednich porównań do m4/3. A znowu widzę , że ktoś znalazł agenta sony. Ja juz za agenta i marketingowca sony dostałem bana ;-) i potępienie. Widać bardzo łatwo zostać tu agentem sony. Dobrze mieć towarzystwo. Pozdrawiam
to jest nas dwóch, faceci w czerni hihihihihi;))))))))))))))
RadioErewan
19.09.10, 20:27
to jest nas dwóch, faceci w czerni hihihihihi;))))))))))))))
Długo to nie potrwa.
Długo to nie potrwa.
jak mam to rozumieć jako groźbę ;)))
RadioErewan
19.09.10, 20:34
jak mam to rozumieć jako groźbę ;)))
Prekognicję (trudne słowo).
I wszyscy na świecie na złość piszą i źle mówią. Spisek jakiś :D
Sergiuszone
19.09.10, 21:06
Ja jako nie agent popełniłem test tego aparatu jakieś dwa i pół miesiąca temu. http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=181%3Atest-sony-nex-5-&catid=38%3Aaparaty&Itemid=166
Prekognicję (trudne słowo).
akurat znam to słowo i pytam czy się w jasnowidza bawisz;)))
RadioErewan
19.09.10, 21:19
akurat znam to słowo i pytam czy się w jasnowidza bawisz;)))
Ziew...
I wszyscy na świecie na złość piszą i źle mówią. Spisek jakiś :D
Poważnie? Ten test akurat jest wg mnie bardzo pozytywny. Jak chyba wszystkie lub większość testów. Ale może akurat różne opinie i strony czytamy. Także nie przesądzam. Zwłaszcza na tak wysokim poziomie ogólności. Jestem bliższy opinii, że ludzie mówią i piszą różnie. Jak ktoś używa to raczej chwali. Zresztą sam aparat jak każdy inny ma zalety i wady. Każdy sobie sam wybiera co mu się podoba. Ja widzę akurat sporo zalet ale przecież też wady.
Poważnie? Ten test akurat jest wg mnie bardzo pozytywny. Jak chyba wszystkie lub większość testów. Ale może akurat różne opinie i strony czytamy. Także nie przesądzam. Zwłaszcza na tak wysokim poziomie ogólności. Jestem bliższy opinii, że ludzie mówią i piszą różnie. Jak ktoś używa to raczej chwali. Zresztą sam aparat jak każdy inny ma zalety i wady. Każdy sobie sam wybiera co mu się podoba. Ja widzę akurat sporo zalet ale przecież też wady.
No ja właśnie o tym myślałem. Piszę globalnie. Ludzie mają róźne spostrzeżenia. Jednemu grip pasuje, drugiemu już nie, czego chyba nie może zrozumieć tomek76k7 i doszukuje się jakiś teorii spiskowych chyba ;)
Endzi, co Cie sprowadza na to forum? Sadzac po histroii Twoich postow - ciekawiej by Ci sie rozmawialo na forum KM.
Nie to zebym Cie wyrzucal, ale jest tu na forum sporo ludzi od ktorych mozna sie czegos dowiedziec na temat Olympusa, Panasonica, 43, u43.
Twoje jednostronne peany na temat Sony nie wnosza wiele na tym forum. Jak pare osob Ci pokazalo brak wiedzy, spojnosci, pamietaniu o fotografii w calym sprzetowym zamecie, troche spusciles z tonu.
Chodzi mi o to, ze jesli w obszarze Twoich zainteresowan sa produkty Sony - to naprawde na forum KM wiecej sie dowiesz.
ta rozmowa nie ma sensu bo na forum olka to zawsze będzie lepszy olek ps. może masz za duże palce;)))
Naprawde polecam forum KM. Oni wiedza wiecej, niz my tutaj na temat Sony.
O...Jerry_R, zaraz będzie jatka. A ... no ... ten ... to jest wątek o NEX ;-). Poza tym wcale nie łatwo wypisać sie z forum:grin:
Ja jako posiadacz nex powiem tak: zanim kupiłem nexa 3 moim pierwszym typem był pen e-pl1. Wybrałem się więc do sklepu, po wcześniejszym przeczytaniu testów i opinii: na plus ciągnęło mnie do tego aparatu to, że posiada stabilizację w korpusie oraz ma więcej przycisków na obudowie (oczywiście ma więcej zalet, ale te dwie były kluczowe w porównaniu do innych). Minusy pena, to brak diody wspomagającej AF, która jak teraz widzę, jest ważna oraz szumy. Kiedy jednak wziąłem go do ręki, stwierdziłem, że to nie dla mnie aparat. nie leżał mi zbyt dobrze w ręku, ekran, jak na główne narzędzie do kadrowania/filmowania - dość marny. ergonomia obsługi guzików jakoś też mi nie pasowała, ale stwierdziłem, że się przyzwyczają i go wezmę - bo potrzeba mi właśnie takiego zgrabnego aparatu. za nim jednak to uczyniłem, stwierdziłem, że zobaczę jeszcze panasa - jednak ten przypominał rozmiarem pentaxa k-m, którego kiedyś miałem, więc go wykluczyłem (w ogóle te panasy ala lustrzanka to powinny być rozpatrywane w inn ej aktegori). ostatnim moim typem był nex, o którym wiedziałem najmniej, bo w sumie przeczytałem jeden tekst. jak go wziąłem do ręki odrazu stwierdziłem, że to jest to: przyjemny uchwyt (lepszy w 3 niż w 5), świetny ekran, obsługa, mimo że mało guzików, bardzo sprawna (to pokrętło to bardzo dobry pomysł). poczytałem na necie testy pooglądałem zdjęcia, uznałem, ze tak świetne iso niweluje problem stabilizacji (choć mimo to na 1/10 s robię fotkę nieporuszoną), ma diodę dośw. no i generalnie ergonomia super. do tego fajne zgrabne obiektywy (choć gorsze optycznie niż w panasie i olku), to i tak dają radę. świetne funkcje: z ręki o zmierzchu i redukcja drgać - fotka na iso 6400 w pełni używalna. ba - nawet 12800 na upartego jest używalne. no i matryca aps-c. tak stałem się posiadaczem nexa i mimo że olek mi się podoba i jest dobrym aparatem, to jednak znalazłem w nim więcej wad niż w sony. teraz czekam na przejściówkę na manualki :)
wielki minus nexa: bateria i prądochłonność. mus to zaopatrzenie się w baterię nr 2.
A widzisz a Pen z vf-2 rozwiązuje problem i wyświetlacza i prądochłonności :cool:
A widzisz a Pen z vf-2 rozwiązuje problem i wyświetlacza i prądochłonności :cool:
Nie uważam żeby rozwiązywał problem wyświetlacza. Natomiast świetnie go uzupełnia. Niestety sporo chyba kosztuje (gdzieś ok 1000zł?). Jego obecność/możliwość dokupienia jest jednak wielkim plusem e-pl1.
hasos - szczęściarz. Ja jeszcze się miotam między tym co ty kiedyś ;-)
Jak dla mnie nie rozwiązuje, bo tyle bym za wizjer nie dał. prawie 1000 zł: dokładasz 500 i masz body nexa :)
poza tym wciąż olek + wizjer jest dla mnie mniej atrakcyjny niż sony. dodam, że praca z wizjerem optycznym w małej lustrzance typu pentax k-x czy inne mini lustrzanki nie jest niczym przyjemnym, więc nie wyobrażam sobie tym bardziej celowania czymś taki i to elektronicznym.
endzi - nie myśl, tylko kupuj :) szkoda czasu na czytanie, lepiej pstrykać fotki. najlepiej pomacać i zrobić listę za i przeciw dla każdego. ja oczywiście polecam nexa. z pewnością nie pożałujesz.
Bawiłem się tym wizjerem Olkowym w sklepie, 1000 zł na pewno nie jest to warte, może 400.
Bawiłem się tym wizjerem Olkowym w sklepie, 1000 zł na pewno nie jest to warte, może 400.
Fakt, przydałaby się niższa cena dla wizjera.
Jako właściciel wizjera - przyznaje, że katalogowo mógłby być tańszy. Mój jest z zdekompletowanego zestawu e-p2 i kosztował dużo poniżej katalogu.
Co nie zmienia faktu, że lepszy taki niż żaden - tym bardziej że chwalę sobie bardzo możliwość 10x przybliżenia na MF i pracę w nocy. Już nie mówiąc o wspomnianym zużyciu prądu
endzi - nie myśl, tylko kupuj :) szkoda czasu na czytanie, lepiej pstrykać fotki
Dokladnie! Mam takie samo zdanie!
Test E16/2.8
http://www.swiatobrazu.pl/sony-e-16mm-f28-test-21467.html
Ciekawe dlaczego redakcja dała wycinki 1:1 z rogów... m/43 :mrgreen:
Nowości do NEXa na Photokinie
System E (aparaty NEX)
* aparaty
o koncepcyjne wersje kolorystyczne aparatów NEX-5 i NEX-3,
* obiektywy
o szerokokątna stałka Carl Zeiss - dostępna od 2011 r.,
o teleobiektyw zoom - dostępny od 2011 r.,
o makro - dostępny od 2011 r.,
o portretówka - dostępna od 2011 r.,
o wysokiej klasy standardowy zoom G - dostępny od 2012 r.,
o szerokokątny zoom - dostępny od 2012 r.,
o teleobiektyw o średnim zakresie- dostępny od 2012 r.,
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img217.imageshack.us/i/dsc00656fd.jpg/)
źródło (http://img217.imageshack.us/i/dsc00655s.jpg/)
źródło (http://img217.imageshack.us/i/dsc00657dk.jpg/)
źródło (http://img217.imageshack.us/i/dsc00658p.jpg/)
i kolejne mockupy do lustrzanek Sony
źródło (http://img217.imageshack.us/i/dsc01649f.jpg/)
źródło (http://img217.imageshack.us/i/dsc01650e.jpg/)
Powiało z Sony surrealizmem.
Zauważyliście, że stałka Zeiss-a jest wyszczerbiona na pierwszym zdjęciu?
Atrapa atrapą, ale jak to jest obudowa od realnego obiektywu to fajnie wygląda jakość materiałów
Atrapa atrapą, ale jak to jest obudowa od realnego obiektywu to fajnie wygląda jakość materiałów
Bez przesady, mocki zawsze wyglądają do bani.
To mockup, ale nie świadczy to dobrze o firmie która prezentuje coś takiego na tak ważnych targach.
To mockup, ale nie świadczy to dobrze o firmie która prezentuje coś takiego na tak ważnych targach.
Dokładnie, mogli lepiej wystrugać ten model. Może na kolejnych będzie już lepszy?
Dokładnie, mogli lepiej wystrugać ten model. Może na kolejnych będzie już lepszy?
Wystarczy jakby nie pokazali tego z wyłamanym kawałkiem.
Wątek ponownie otwarty. Proszę o zachowanie należytej kultury. Dziękuję.
Pojawia sie nowe kolory NEX'ow: http://www.sonyalpharumors.com/more-news-and-images-about-the-upcoming-sony-products-colored-nex-a77-is-translucent
http://ww3.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2010/09/colored_nex.png
Pojawia sie nowe kolory NEX'ow: http://www.sonyalpharumors.com/more-news-and-images-about-the-upcoming-sony-products-colored-nex-a77-is-translucent
http://ww3.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2010/09/colored_nex.png
To są koncepcyjne wersje kolorystyczne aparatów NEX-5 i NEX-3 jeszcze nie wiadomo czy zostaną wprowadzone do produkcji.
Teraz jajogłowi w Sony zastanawiają się intensywnie, czy koncern stać na wprowadzenia tak zaawansowanych prototypów do produkcji seryjnej.
Raczej jak zrobić wymienne, jak w telefonach - zawsze dodatkowa ekstra kasa , za niezbędny gadżet - kolor na dziś , kolor na jutro....
No tak w stronę Sony lecą kupy, natomiast kolorowe Pentaksiki to już cacy.
EuroLiberty
22.09.10, 10:29
No tak w stronę Sony lecą kupy, natomiast kolorowe Pentaksiki to już cacy.
Zaskoczony? To, duże dzieci :mrgreen:
A tam od razu pentaksiki. Przecież E-PL1 jest również w kilku kolorach. Ostatnio widziałem w jednym ze znanych sklepów foto na wystawie info w stylu" Nowość E-PL1 w białym kolorze!".
A na matrginesie akurat biały E-PL1 jest najładniejszy wg mnie.
Test 16mm 2,8
http://optyczne.pl/3324-nowo%C5%9B%C4%87-Test_obiektywu_Sony_E_16_mm_f_2.8.html
"Trochę" dostał po *****
Test 16mm 2,8
"Trochę" dostał po *****
Trochę to mało powiedziane.
nie kopie się leżącego .... ale piszę o tym od mojego dokłdnego testu po premierze.
Test 16mm 2,8
"Trochę" dostał po *****
nie kopie się leżącego ....
Rzeczywiście się nie kopie, ale co w przypadku kiedy leżący krzyczy: we'll do it better?
Tymczasem ten E16 to koło Sams 30/2 nawet nie stał, o 20/1.7 nie wspomnę z powodów o których piszesz...
Moje ulubione*:
"rozdzielczość dla f/2.8 poniżej granicy użyteczności
duża poprzeczna aberracja chromatyczna dla całego zakresu przysłon
zauważalne winietowanie dla całego zakresu przysłon
przyzwoita rozdzielczość na brzegu kadru dla przysłon z zakresu f/5.6–f/11"
A je to - zrobili my to lepiej...
* - ciekawe w jakiej formie się to ukaże na lenstip :mrgreen:
Współczuję tym, którzy wdepnęli w Nex dla 24mm
oczywiście masz rację i zdaję sobie sprawę , że marketig sonego sprzeda g...no w papierku jako lens the best dodając do tego kolorowe obudowy.
Swoją drogą ciekawe , że nikt z konkurentów nie pozamiata tych metod , zwłaszcza , że Matsushita jest co najmniej z 10razy większa i mogli by S kupić przy śniadaniu.
I jeszcze kilka wypowiedzi jednego z marketingowców S w komentarzach pod testem na Optycznych:
" hasos | 2010-09-22 13:52:24
szkoda, że sony poszło po kosztach i zrobiła taki słaby obiektyw. jednak co by nie mówić to w cenie 2100 nie kupimy u konkurencji zestawu z dwoma obiektywami (tzn kit i naleśnik). jedynie nx10 można wyrwać w cenie 2200. natomiast peny i panasy z naleśnikiem to już koszt w okolicach 3,5 tyś., więc sporo więcej. tak więc można powiedzieć, że ten naleśnik sony to taki słaby jakościowo gratis w zestawie za 2100. lepszy niedługo będzie można dokupić, zapewne w cenie ok 1000 zł i wyjdzie taka sama cena, jak panas i olka z naleśnikiem. w tym momencie porównujemy droższe zestawy olka i panasa z tanim zestawem sony, więc i to trzeba wziąć pod uwagę. póki co czekam na przejściówkę do manuali :)
hasos | 2010-09-22 14:11:46
snuffi: jak przeczytasz moją wypowiedź ponownie, to zobaczysz zapewne, że mówię tu o zestawie z dwoma obiektywami: kit zoom + naleśnik.
hasos | 2010-09-22 14:13:49
natomiast nex-3 i naleśnik to koszt ok. 1600 zl, natomiast epl1 czy panas z naleśnikiem to ok 2200, więc różnica wciąż znacząca.
i finał:
hasos | 2010-09-22 14:50:39
sony zrobiło słaby obiektyw bo potraktowało go jako tani gratis i tyle."
Test 16mm 2,8
"Trochę" dostał po *****
Nie czytałem testu, ale sample na otwartym obiektywie faktycznie nie są zachęcające, pisząc dyplomatycznie.
rodzyn(ku): po pierwsze, nie jestem marketingowcem sony ani żadnej firmy, poza tym nie życzę sobie byś kopiował moje wypowiedzi i przeklejał je na inne fora w celu potwierdzenia swoich chorych domysłów. Dlatego bardzo proszę byś zachował resztki kultury i wyedytował swego posta i nie obrażał mnie więcej.
swoją drogą to chyba najmniej przyjazne forum na jakim miałem okazję bywać. atak na "mających inne zdanie" jest tutaj wręcz nie do opanowania. aż się myśl nasówa: ilu tu jest marketingowców innych firm (panasa np.?)...
też sobie zacytuję, a co :evil:
"esteem | 2010-09-22 18:33:50
@rodzyn
Zlituj się i nie racz nas swoimi śmiesznymi wywodami dotyczącymi tego co jest w sony jak robią obiektywy i jakie mają problemy. Przecież nic o tym nie wiesz. Litości. To nie forum gimnazjum.pl. A już Twoje wywody co jest ile razy większe od czego i jak go może wykupić stają się żałosne."
rodzyn(ku): po pierwsze
Ignoruj tego gościa, pisze bez ładu i składu.
Jesli chodzi o proporcje :-)
http://img201.imageshack.us/img201/4948/x100zoom.jpg
http://motimotion.at/blog/
Niezle, ten sam problem z Voigtlander 15mm co na Leice M9 - tzw. czerwone brzegi...
mocno szeroko na nexie:
http://www.photozone.de/sony-alpha-aps-c-lens-tests/544-voigtlander12f56nex
btw na photozone sporo już testów manualnych egzotyków na nexie
Współczuję tym, którzy wdepnęli w Nex dla 24mm
Jeśli ktoś chciałby mi zasponsorować nexa z e16 to bardzo chętnie przyjmę tą szmirę pod opiekę :) Do odbitek 20x30 w zupełności ta rozdziałka wystarczy a taki robię od dzwonu, większość nadal 10x15. A na kompie to już wogóle, cropów sobie na wygaszacz nie daję...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11694
Już nikt nie może narzekać że obiektywy sony z bagnetem A nie będą miały AF;)))
a i przyciski można sobie programować więc bez narzekań bo to jest najlepszy bezlusterkowiec na rynku;))))
pytanie trochę z czapy ale po prostu nie wiem
Czy fakt stosowania w nex'ach większej matrycy pociąga za sobą większe/szersze obiektywy?
pytanie trochę z czapy ale po prostu nie wiem
Czy fakt stosowania w nex'ach większej matrycy pociąga za sobą większe/szersze obiektywy?
Teoretycznie tak, w praktyce trudno oceniać bo nie ma za dużo szkieł w NEX żeby porównywać. Ale widać że kit jest większy niż w Olympusie.
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/8805/39031nex1855porownanie.jpg)
ale gdy porównamy do kita panasonika to są tej samej wielkości a obiektyw olympusa jest innej konstrukcji dlatego jest mniejszy
ale gdy porównamy do kita panasonika to są tej samej wielkości a obiektyw olympusa jest innej konstrukcji dlatego jest mniejszy
Fizyki nie oszukasz. Jeśli są tej samej wielkości to znaczy że albo Sony jest gorszy optycznie, albo Sony ma lepszych inżynierów ;-)
nic z tych rzeczy po prostu obiektyw w nexach jest bliżej matrycy a tak na marginesie to rozumując jak ty to leica na pełnej klatce powinna mieć bardzo duże obiektywy a jest wręcz przeciwnie
Sony pokazalo, ze nie da do NEX optyki jakosci szkiel do lustrzanek. Tego sie obwaialem na samym poczatku i tak sie stalo. Przyjdzie Zeiss - bedzie podejrzewam bardzo dobra jakosc, wieksza waga i cena.
Panas nie ma zadnej konkurencji z wyzszej polki, nie ciagnie zadnago bagazu - wiec sie stara duzo bardziej niz Olek.
leica na pełnej klatce powinna mieć bardzo duże obiektywy a jest wręcz przeciwnie
NIE. Leica ma bardzo dobrych inzynierow, a placa za to nabywcy.
Sony robi masowke, tez placa za to nabywcy, tyle, ze cieniej.
Sony pokazalo, ze nie da do NEX optyki jakosci szkiel do lustrzanek. Tego sie obwaialem na samym poczatku i tak sie stalo. Przyjdzie Zeiss - bedzie podejrzewam bardzo dobra jakosc, wieksza waga i cena.
Panas nie ma zadnej konkurencji z wyzszej polki, nie ciagnie zadnago bagazu - wiec sie stara duzo bardziej niz Olek.
NIE. Leica ma bardzo dobrych inzynierow, a placa za to nabywcy.
Sony robi masowke, tez placa za to nabywcy, tyle, ze cieniej.
Leica nie ma AF. OMy tez były malutkie ;)
Leica nie ma AF. OMy tez były malutkie ;)
Dokładnie. Po dodaniu AF do małej Leiki robi się coś takiego:
źródło (http://images.trustedreviews.com/images/article/inline/4247-Leica25mm500.jpg)
Jeśli doda się jeszcze stabilizację obrazu, to po prostu nie ma szans na obiektywy wielkości tych sprzed 30 lat.
nic z tych rzeczy po prostu obiektyw w nexach jest bliżej matrycy a tak na marginesie to rozumując jak ty to leica na pełnej klatce powinna mieć bardzo duże obiektywy a jest wręcz przeciwnie
Manualny obiektyw, do dalmierza, na film (przypomnij sobie ile zachodu było zanim udało im się wyprodukować cyfrową wersję korpusu). Tu nie bardzo jest z czym porównywać.
Weź dołóż silnik AF, ewentualnie stabilizację i jeszcze uwzględnij specyfikę matrycy to będziesz miał dużo większy obiektyw.
Poza tym wiele rzeczy da się zmniejszyć, ale koszty czasami są takie że się to nie opłaca, zobacz ile kosztują szkła Leica, a ile Olympusa, Panasonica, czy Sonego.
Firma Sony udostępniła aktualizację firmware dla bezlusterkowców NEX-3 i NEX-5. Oprogramowanie pozwoli między innymi na korzystanie z autofocusa przy użyciu obiektywów z bagnetem A (podłączanych za pośrednictwem adaptera LA-EA1).
więcej info: http://www.swiatobrazu.pl/sony-nex-5-i-nex-3-nowy-firmware-21796.html
Firma Sony udostępniła aktualizację firmware dla bezlusterkowców NEX-3 i NEX-5. Oprogramowanie pozwoli między innymi na korzystanie z autofocusa przy użyciu obiektywów z bagnetem A (podłączanych za pośrednictwem adaptera LA-EA1).
więcej info: http://www.swiatobrazu.pl/sony-nex-5-i-nex-3-nowy-firmware-21796.html
AF będzie działał tylko dla obiektywów z własnym silnikiem, czyli SSM i SAM.
Quick Guide on How to Pick Your First Mirrorless Interchangeable Camera System
I would suggest Panasonic if you want the most responsive cameras with tones of lenses in their arsenal.
I would suggest Olympus if you want to be unique and fashionable.
I would suggest Samsung NX if you love great interface, handling and control.
I would suggest Sony NEX if you are point of shoot shooters and love to be in style.
http://www.digitalrev.com/en/quick-guide-on-how-to-pick-your-first-mirrorless-interchangeable-camera-system-6796-article.html
Porownanie zoomow bezlusterkowcow (Oly, Panas, Sony, Samsung): http://www.seriouscompacts.com/f41/mirrorless-camera-standard-zoom-shootout-impressions-558/
pytanie do użytkowników - czy ktoś ma NEX'a3 lub NEX5 z przelotką na MF np M39 zostało mi kilka 50tek z analogowych czasów szkła małe wydaje mi się że fajnie by to banglało , sporo przelotek na rynku też do innych systemów, przebrnąłem przez wątek na KM ale tam wszystko zalatuje talibanem systemowym aż strach pytać;) tu ludziska bardziej rozsądne!
nikt nie ma NEX'a? ludzie nie ma czego się wstydzić ;)
Ja mam, a co chcesz wiedzieć?
A redukcje mam do M42, M39, Contax/Yashica, a czekam na Konica AR.
Bangla OK. W porównaniu do E-P1 obsługa manuali w nexie to sama przyjemność
sony wypuscilo do systemu E nalesnika i kit-zooma, ktory raczej nie zacheca.
podejrzewam, ze podpiales do NEXa cos znacznie lepszego (lepiej rysujacego nie tyle w srodku, co narożach)
mozesz sie pochwalic co podpinasz i jakie sa tego efekty?
Po E-P1 został mi takumar smc 50 1,4 - fajne szkiełko, ale miałem pożyczony Hexanon Konica 50 1,4 - bije takumara ostrością ( idzie do mnie adapter, ten hexanon i jeszcze 50/1,7 ponoć jeszcze ostrrzejszy od 1,4), do m39 mam jupitera - taki sobie, pod światło masakra, ale niedługo będzie u mnie Sonnar 40/2,8 Rolleia - ponoć extra szkiełko. No i jeszcze w przyszłym tygodniu bedzie Minolta MD - 80/.
Jeżeli komuś to pomoże to mogę w przyszłym tygodniu wrzucić - taki sam motyw z różnych szkieł.
A teraz żałuję, że nie kupiłem od Rodzyna Tessara T
pozdr.
aaa , może ktoś miał styczność z Jupiterem 2/85 z niebieskimi powłokami - jestem ciekawy efektu.
Razem z hexanonem idzie stary Panagor 28/2,5
Troche robiłem Zenitarem 16/2,8 - tez fajne, ale ponoć trzeba trafić na dobry egz.
Bojomir - możesz podać link do jakiegoś albumu ewentualnie podesłać zdjęcia na email? czy ze szkłami MF można filmować?
zamowilem nex-5, a co tam, bedzie ciekawie ;) - jeszcze chwile mysle nad systemem szkiel, najbardziej mi voigtlander leica M pasuje, z tym ze to mnie doprowadzi do ruiny...
Szukam jeszcze opinii odnosnie obiektywow - w co lepiej zainwestowac - szkielka Contax G, czy Voigtlandery?
Pozdrawiam, Michal
Szukam jeszcze opinii odnosnie obiektywow - w co lepiej zainwestowac - szkielka Contax G, czy Voigtlandery?
Pozdrawiam, Michal
Ganze gal ... ContaxyG jeszcze są tanie póki się ludzie nie zwiedzą, że można je podpiąć, ale masz tylko (z tych poularnych i w noramlnej cenie) 28, 35, 45 i 90.
Voigtlandery nieco droższe ale większy wybór ...
z jednej strony voigtlandery sa jasniejsze, do tego bez problemu dostepny adapter, z drugiej strony contaxy sa tansze, tyle ze adapter trudno dostac...
Zachecony przez User_jgora - przejrzalem sporo sampli z NEX :wink:
Widze, ze optyka SONY E vs podpinane manualne szkla to... dwa zupelnie odmienne swiaty...
Optyka dedykowana jest tragiczna, wlaczajac oba dostepne zoomy. Zdjecia wynikowe sa duzo slabsze niz to co daja systemowe korpusy i szkla Panasa u43, konkretnie 20mm, 14-45mm, 14-140mm.
Ale z kolei podpiete Leici, Voigtlandery i in. - wyglada super. Dopiero one wykorzystuja wsadzona matryce.
Najbardziej podobaja mi sie zdjecia z Voigtlanderem 12mm!
Za to Voigtlander 15mm - o dziwo - jest prawie bezuzyteczny - daje te same zafarby, co Leica M9... A nawet jeszcze wieksze.
PS: hmm, znalazlem tez sample z CV 15mm bez zafarbu, wiec pytanie, czy ktos to usuwal, czy poprzednie byly jakims felernym egzemplarzem, polaczeniem...
PPS: hmm x2, tu nawet pisza o "color shift" nawet na 12'ce...
http://www.photozone.de/sony-alpha-aps-c-lens-tests/544-voigtlander12f56nex?start=1
powoli dorzucam sample do swojej galerii, zawodowym fotografem nie jestem - prosze o wyrozumialosc ;)
Pozdrawiam, Michal
Z nalesnikiem 16mm na 2.8 mozna sie zblizyc do czegos i rozmyc tlo (rozmycie - ocencie sami):
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/20101123205B1019015D-2.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TOxaJN_I3yI/AAAAAAAAGZM/_jkNkwBABe8/s1152/2010-11-23%20%5B10-19-01%5D.jpg)
W przeciwnym przypadku trzeba je przymknac do f/8:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/20101123205B1018255D-2.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TOxaIx0o4xI/AAAAAAAAGZI/LCB4m6uEh4o/s1152/2010-11-23%20%5B10-18-25%5D.jpg)
(oba ISO 800, LR)
Rafał Czarny
24.11.10, 09:37
Mocno rozmyte nie jest.
nex+Zeiss Distagon 25/2.8
Jak sie odbywa ostrzenie takim obiektywem. Przecież on nie ma pierścienia ostrości?
On ma :grin:
Carl Zeiss Distagon T 25/2.8 bagnet Contax/Yashica
Jak sie odbywa ostrzenie takim obiektywem. Przecież on nie ma pierścienia ostrości?
Pierscieniem na obiektywie - ja mam wersje "M".
Przy odleglosci powyzje 50cm ostrze pokretlem, przy minimalnej - balansuje cialem, jak przy macro ;-)
Przydalby sie strasznie:
- dotykowy ekran jak w G2 - jedno dotkniecie i juz masz powiekszenie dowolnego miejsca w kadrze (a nie ruchy strzalek)
- EVF
PS: Robert - jak tylko bedzie troche wiecej swiatla - wybiore sie z przymknietym 25 na 'street' i dam Ci znac. Przy zastosowaniu "zone focusing" - ta 35'ka (po przeliczeniu, a dokadnie 37.50mm) moze dac ciekawe rezultaty! Odpada Ci shutter lag, jedynie glosna migawka jest :evil:
* * *
Zeiss Biogon 25 f/2.8 (ISO 800) (ciut przymkniety)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/20101123205B2225595D-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TO25qG2WXQI/AAAAAAAAGaM/8uUHUDlYXvI/s800/2010-11-23%20%5B22-25-59%5D.jpg)
Zeiss Sonar 50 f/1.5 (ISO 1250) (otwarty)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/20101124205B2235515D-2.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TO25qky5q2I/AAAAAAAAGaQ/AndcdjZ7www/s800/2010-11-24%20%5B22-35-51%5D.jpg)
PS: optyka "E" - ewentualnie do wideo...
Jerry, z jakim bagnetem masz Biogona.
user_jgora
25.11.10, 11:56
Leica M zapewne ;)
Tak, M. Jestem marzycielem i caly czas czekam na FF EVIL Leici. Wiec szkla sie grzeja. Stad NEX.
Bynajmniej nie chodzi o FF dla FF, ale jedynie o szeroki kat. Wtedy CV 12mm ma 12mm.
NEX + Zeiss Sonnar 50 f/1.5 (otwarty), ISO 800
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/20101127205B2024145D-2.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TPFmSqUFVcI/AAAAAAAAGeM/TyzII_g9xCQ/s800/2010-11-27%20%5B20-24-14%5D.jpg)
NEX-3 + Zeiss 1,5/50 ZM oraz G2 + 45mm f/2.8 MACRO obok siebie:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/20101128205B0414495D-2.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TPHK1BA3wgI/AAAAAAAAGeQ/2p4657jF_L8/s800/2010-11-28%20%5B04-14-49%5D.jpg)
user_jgora
28.11.10, 11:44
bosko wyglada nex, i do tego jakie foty wali...
NEX + Zeiss Sonnar 1,5/50 ZM
PS: jak caly dzien chodze z tym malutkim zestawem, juz nie pamietam dokladnie przyslon, ale miedzy f/1.5 and f/4.
(ISO 1600)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/20101129205B1433535D-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TPRJ_Ea0IZI/AAAAAAAAGf4/NQd7RASS-L8/s800/2010-11-29%20%5B14-33-53%5D.jpg)
(ISO 800)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/20101129205B1852185D-1.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TPRG46pvR6I/AAAAAAAAGfk/z10rtju4m9M/s800/2010-11-29%20%5B18-52-18%5D.jpg)
(ISO 800)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/20101129205B1852425D-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TPRHH5G2OHI/AAAAAAAAGfo/3_hJGfYlIuk/s800/2010-11-29%20%5B18-52-42%5D.jpg)
A ja mam pytanie: pobawiłem się dzisiaj NEXem 5 na mini stoisku SONY (kompetencji "sprzedawcy" nie będę komentował...) z kitowym 18-55. O ile ciężar i trzymanie (ba, nawet obsługa - btw "grip" w NEX-3 to tragedia jest) mile mnie zaskoczyły, o tyle AF jest jak dla mnie niemiłosiernie wolny (już nie będę narzekał na ZD 70-300 po tym doświadczeniu). Czy to wina obiektywu, czy też "ten typ tak ma" i po kontraście lepiej nie będzie? Ma ktoś porównanie z np. E-P2, E-PL1 czy też GF1 lub G2? W u43 interesowały by mnie obiektywy 14-140(150), 20-tka i 100-300 i z tymi można porównywać.
Jak na ministoisku to zapewne światła było mało. Trudno o obiektywizm nie mając do porównania w danych warunkach sprzętu do którego porównanie pragniemy odnieść.
Przed nex5 miałem E-p1 i AF w Nexie to demon prędkości w porównaniu do E-p1.
Przede wszystkim w nexie nie słychać AFa - olkowy AF wiercił jak wkrętarka.
Ja nie używam szkieł E sonego, bo są do **** ( mam obydwa, zoom i naleśnik )
W 80% mam podpiety Zeiss Distagon 25/2,8 Contax , albo Planar T 50/1,7
A to z Distagona f2,8
AF jest jak dla mnie niemiłosiernie wolny
Jest wolniejszy niz 14-45mm, czy 14-140mm.
Jest szybszy niz 20mm.
Z dokladnoscia jest slabiej niz w Lumixach - zdarzaja sie przestrzelenia potwierdzone jako OK, ponadto w slabszym swietle, w ktorym powyzsze szkla Lumixa sobie radza - szkla E kraza...
Mozna ich od biedy uzywac, ale prawdziwa zabawa zaczyna sie z lepsza manualna szklarnia!
We'll do it better
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1346/cat/82
Muszę przyznać, że wyjątkowo tym razem cyferki robią lepszą robotę niż fotki.
Jednym i drugim da sie cos wyrzezbic :wink:
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=87,59&fullscreen=true&av=3,3&fl=16,17&vis=VisualiserSharpnessMTF,VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4
Jednym i drugim da sie cos wyrzezbic :wink:
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=87,59&fullscreen=true&av=3,3&fl=16,17&vis=VisualiserSharpnessMTF,VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4
Zuiko wypada tutaj nawet gorzej, niż Sony, po którym wszyscy jeżdżą jak po burej suce.
Zuiko wypada tutaj nawet gorzej, niż Sony, po którym wszyscy jeżdżą jak po burej suce.
Nie wszyscy
a czy to prawda jest, że szkła z bagnetem alpha po podpięciu do nexa nie posiadają af?
a czy to prawda jest, że szkła z bagnetem alpha po podpięciu do nexa nie posiadają af?
JUz posiadają. (Po aktualizacji firmware?)
Od aktualizacji firmware korpusow i adaptera - posiadaja.
Dziala to tak samo slabo jak 43 podpiete do u43...Chodzi w jedna i druga strone, szuka...
Po prostu szkla z mechanizmem AF fazowym srednio dzialaja z AF po kontrascie, niezaleznie od producenta.
Jest sporo filmow na youtube pokazujacych to. Panasonic i Sony - angazuja sie w szkla u43 i E nie tylko z punktu widzenia aparatow, ale i kamer. Zobaczymy jak Canon i Nikon podejdzie do tematu...
Jak dla mnie - reczne ostrzenie w u43 i NEX to bajka, pewniejsze niz AF dla szkiel Alpha.
Oczywiście należy wspomnieć, że AF działa tylko w obiektywach z własnym silnikiem, bo Sony ma też w ofercie szkła z mechanizmem AF napędzanym przez śrubokręt i te działać nie będą.
Specjalnie dla Jerr'ego, który wpadł w Nex, niczym śliwka w kompot.
http://www.flickriver.com/photos/minami/sets/72157624766413048/
Jak dla mnie - reczne ostrzenie w u43 i NEX to bajka, pewniejsze niz AF dla szkiel Alpha.
A czy taki NEX/m4/3 pozwalają na powiększanie kadru do ostrzenia manualnego przy obiektywach bez styków np. m42?
A czy taki NEX/m4/3 pozwalają na powiększanie kadru do ostrzenia manualnego przy obiektywach bez styków np. m42?
Nie wiem jak w NEX, ale w PENach i body Panasonica taka możliwość jest na pewno. W moim PENie jest powiększenie 7 i 10 razy dostępne.
A to rozumiem, że naciskasz jakiś przycisk i kadr się powiększa. Ostrzysz sobie. Potem jeszcze raz coś tam naciskasz i kadr wraca do "normalnych" rozmiarów? Bo ze szkłami systemowymi wystarczy poruszyć pierścieniem na obiektywie i samo się powiększa.
A to rozumiem, że naciskasz jakiś przycisk i kadr się powiększa. Ostrzysz sobie. Potem jeszcze raz coś tam naciskasz i kadr wraca do "normalnych" rozmiarów? Bo ze szkłami systemowymi wystarczy poruszyć pierścieniem na obiektywie i samo się powiększa.
Naciskasz "zoom", pierścieniem na obiektywie ostrzysz, naciskasz spust migawki.
Tyle.
Tak jak opisaliscie, dziala to w zasadzie tak samo jak w u43. Jedynie nie mozna za pomoca jednej opcji wycentrowac wybranego punktu AF, trzeba wracac strzalkami. No i oczywiscie nie ma ekranu dotykowego do szybszego wybrania punktu AF, jak w niektorych Lumixach.
Specjalnie dla Jerr'ego, który wpadł w Nex, niczym śliwka w kompot.
Dzieki ;-)
u43 obserwuje caly czas i tak! Ale nie ukrywam, z manualnymi szklami wpadlem po uszy.
W przypadku obiektywów nie systemowych, jest jak piszesz.
Przechodzę guzikiem do trybu powiększania. Zielonym prostokątem wybieram obszar który ma być powiększony i teraz rolką przechodzę do zooma siedmiokrotnego, dalsze przekręcenie to zoom dziesięciokrotny, albo obrót w przeciwną stronę powraca do pełnego kadru.
Matryca NEX'a ma mocny filtr AA, bardzo. Ma wiecej pixeli niz wiekszosc puch u43, ale to sie nie przeklada na ilosc szczegolow, chociazby we wlosach.
Owszem - wszystko jest "wieksze", latwiej to odszumic i wyostrzyc. To jest jakas zaleta. Ale szczegolow, ktorych juz w RAW'ie nie ma - sie nie wydobedzie zadnym wyostrzaniem, najwyzej artefakty sie stworzy.
Za to trudno o przepaly oraz RAW'y do 1600 w zasadzie nie trzeba odszumiac. Z 3200 tez nie jest zle, na pewno lepiej niz w u43.
Choc to 1600 to odpowiednik 800 w Lumixach G, sam juz nie mierzylem, ale wierze DxO Mark:
http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/(appareil1)/652%7C0/(appareil2)/450%7C0/(appareil3)/630%7C0/(onglet)/0/(brand)/Sony/(brand2)/Panasonic/(brand3)/Panasonic
* * *
Temat poruszony zostal po tym, jak ktos zadal na DP Review pytanie, po co kupowac M9, jak mozna podpinac szkla M do NEX. Osoby, ktore mialy mozliwosc zobaczyc RAW z M9 - wytlumaczyly, ze jest to porownanie bez sensu, jak dzien i noc. Niewielka ilosc szczegolow z NEX wzgledem M9 wrecz poraza.
Czy to zle swiadczy o NEX? Moim zdaniem nie. Ten korpus kosztuje grosze, pozwala na ogromna zabawe ze szklami manualnymi, daje szeroki kat (czego nie mozna powiedziec o u43). Jezeli ktos nie robi wiekszych powiekszen, nie kadruje, wycina - to to co dostaje z NEX i manuali powinno byc satysfakcjonujace. Czuc KLIMAT szkiel Leici, Zeiss'a i innych.
I patrzac realnie - to niewiele korpusow moze sie porownywac z M9 jesli chodzi o ilosc szczegolow.
Dopiero ostatni E-5 z topowymi szklami 43 dubluje prawie liczby w testach rozdzielczosci - wzgledem starszych korpusow z silnym filtrem AA.
Male porownanie szkiel LEICI na M8 i NEX-5:
http://www.stevehuffphoto.com/2010/12/27/the-leica-m8-or-the-sony-nex-5-and-adapter-a-quick-test-with-the-leica-50-summarit-lens
Zakupilem konwerter WIDE do nalesnika 16mm. Uzywam go glownie do WIDEO, ale czasem i zdjecia jakies mozna zrobic.
Tu pierwsze godziny, kiedy go wzialem w reke, juz ciemno niestety bylo. Oba na f/2.8.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/01/20110112205B1706495D-1.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TS5ZelBW-nI/AAAAAAAAGok/1cL9xEWkwok/s1280/2011-01-12%20%5B17-06-49%5D.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/01/20110112205B1709435D-1.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TS5Zevqqz9I/AAAAAAAAGoo/vLD8SWkty40/s1280/2011-01-12%20%5B17-09-43%5D.jpg)
Jerry a co to za kaszka na pierwszym zdjęciu ?
Czy to nie po obróbce ?
Tak, RAW, LR, obrobka, ISO 1600, f/2.8, z reki.
jerry, jak może kojarzysz z innego wątku, ja się mocno zastanawiam nad takim zestawem jak ty masz, czyli nex + 16 mm + konwerter wide.
czy po paru dniach użytkowania możesz skomentować bardziej obszernie jak go oceniasz i jak widzisz jego użyteczność w fotografii wnętrz?
z góry bardzo dziękuję za komentarz...
Vendea,
to wszystko zalezy od Twoich wymagan i progu akceptowalnosci.
Skontaktuje sie z Toba na priv. i wysle Ci mailem kilka zdjec prosto z puchy, sama sobie wyrobisz zdanie, chyba tak bedzie najlepiej.
PS: wlasnie robiac dla Ciebie JPG - widze, ze w ustawieniach balansu bieli mozna oziebic, badz ocieplic kolory!
PPS: OK, wstawie moze dwa przyklady z 16mm f/2.8 otwartego maksymalnie, ISO 800 (podniesione +1 EV w LR), z reki, ostrzone recznie na srodku kadru. RAW + LR 3.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/01/20110124205B2359365D-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TT4Tkq_cSLI/AAAAAAAAGtg/zbhAH43vvz0/s1258/2011-01-24%20%5B23-59-36%5D.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/01/20110124205B2358575D-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_d9ekXogbiiA/TT4TkTIerbI/AAAAAAAAGtc/vL79TPZ7JaQ/s1258/2011-01-24%20%5B23-58-57%5D.jpg)
PS: moze dodam, ze na f/2.8 i ostrosci ustawionej w srodku kadru - raczej nie ocenialbym ostrosci brzegow... Musze zrobic zdjecie na statywie i przymknac do f/5.6 - f/8 - dopiero wtedy bedzie mozna moim zdaniem cos wiecej powiedziec.
jerry, bardzo dziękuję! narożniki trochę przygnębiają...
mam jeszcze prośbę, gdybyś mógł zrobić jakieś ujęcie właśnie wyżej niż F2.8 i z ostrością podbitą +1 lub +2?
mam jeszcze jeden pomysł - samo body NEX + Voigtlander 12 mm. będzie drożej niż zakładałam oczywiście, ale to podobno bardzo dobre szkło. no i mogę zrobić zakupy zagranicą, bo będę w kanadzie niedługo, czyli liczę że całość 2,500 zł wyjdzie...
ręczne ostrzenie mnie tak bardzo nie przeraża, kiedyś przecież tylko tak sobie wszyscy radzili i nie było tragedii :-P
z resztą w przyszłości ma wyjść szeroka stałka sonego, to najwyżej zmienię...
tutaj mam link ze zdjęciem zrobionym tym zestawem - wydaje mi się pięknie ostre po całości - ale ja jestem zielona - proszę o komentarz! :-)
www.flickr.com/photos/nakagane/5230572805
OK, zrobie, moze jutro dam rade.
Zerknij tu:
http://www.photozone.de/sony-alpha-aps-c-lens-tests/544-voigtlander12f56nex
http://www.flickr.com/search/?s=int&w=all&q=nex-5+12mm&m=text
bardzo dziękuję za linki! piękne te zdjęcia z 12 mm.
w tej chwili myślę tak - kupię NEXa z naleśnikiem + konwerter wide i zacznę oszczędzać na ten obiektyw 12 mm szukając okazyjnej oferty, także zagranicą.
jak będzie mi słabo szło oszczędzanie, to może doczekam się wyboru między voigtlanderem 12 mm a tym zapowiadanym szerokim obiektywem sony do NEXa - słyszałam w sony center plotkę, że to nie będzie zeiss niestety ale coś od minolty, stałka w okolicach 11 mm ;-)
a z naleśnika przy przymknięciu powinno udać się wycisnąć trochę niezłych ujęć, tak sobie kombinuję. no i jest to bardzo kompaktowy zestaw, na wyjazdy i takie tam. także różnica w cenie body / body + naleśnik jest niewielka.
z góry dziękuję też za jakieś kolejne foty z naleśnika i konwertera wide!