Zobacz pełną wersję : Zmiana z E-420 na... E-3 czy E-30
Witam serdecznie, to pewnie będzie jeden z tych denerwujących wątków z serii "co kupić", ale użytkownicy tego forum są jak wyrocznia i dlatego bardzo proszę o pomoc.
Posiadam E-420, ale chcę go zmienić na coś lepszego ze stabilizacją i mniejszymi szumami oraz szybszym AF.
Mój wybór padł na E-3 lub E-30 - proszę o poradę w kwestii tych aparatów, chciałem kupić korpus i wykorzystać póki co obiektywy z E-420 - 14-42 i starszą, jaśniejszą wersję 50-150.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
Jest kilka podobnych wątków z identycznym problemem. Zerknij tam uzyskasz wiele porad.
ja osobiście równiez niedawno zamieniłam E-510 na E-30 zostawiając sobie stare obiektywy i lampę błyskową jestem niezmiernie zadowolona z zamiany- co do szumów... wiekiej róznicy nie ma ( jak dla mnie) aczkolwiek jeszcze nie mam opanowane nowego sprzętu!! pozdrawiam
kristof1979
10.05.10, 11:39
witam,
polecam model e 620 zamiast e 30.
podobne parametry.
Oczywiście e 30 ma bardziej rozbudowane menu serwisowe ( ustawienia front i back focus itd)
A może za tą kase taka opcja E620 + 14-54
witam,
polecam model e 620 zamiast e 30.
podobne parametry.
Oczywiście e 30 ma bardziej rozbudowane menu serwisowe ( ustawienia front i back focus itd)
e-620 również ma opcje dotyczące korekty FF i BF
Ja bym stawiał na E-30 a zaoszczędzone pieniądze wydał na 14-54 lub E-620 + 14-54. Jeśli dotąd używało ci się E-420 wygodnie to E-620 może być nawet lepszym wyborem niż E-30. Jakość obrazu i AF właściwie ta sama.
AF w E-30 jest szybszy, ma więcej punktów i wszystkie są podwójnie krzyżowe.
A co do głównego tematu, to sam ponad rok temu zmieniłem E-410 na E-30. O moich wrażeniach z przesiadki przeczytać można tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=299255&postcount=1363.
Ja przeskoczyłem z E-500 na E-3.I jak masz więcej kasy to E-3.
Ja zmieniłem E-330 N na E-3 i jestem bardzo zadowolony, ale trzeba pamiętać, że to spory "klamot" i jest co dźwigać.
mając 14-42mm średnio jest sens e-3... jest dużo szybszy, no ale po co...
Najpierw kup sobie 14-54mm, jak Ci starczy kasy e-30, jak nie to e-620.
Ja e-3 kupowałbym zamiast e-30 tylko w jednym przypadku - gdyby zależało mi na uszczelkach.
mając 14-42mm średnio jest sens e-3... jest dużo szybszy, no ale po co...
Najpierw kup sobie 14-54mm, jak Ci starczy kasy e-30, jak nie to e-620.
O, popieram! E-620 + ZD 14-54 to lepsze połączenie, niż E-3 + ZD 14-42.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, a mam pytanko jak z szybkością AF pomiędzy E-620 a E-30?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, a mam pytanko jak z szybkością AF pomiędzy E-620 a E-30?
Jest pewna różnica na korzyść E-30, szczególnie w kiepskim świetle. Ale E-620 to i tak duży postęp w porównaniu do poprzedników.
Jest pewna różnica na korzyść E-30, szczególnie w kiepskim świetle. Ale E-620 to i tak duży postęp w porównaniu do poprzedników.
Szybkość swoją drogą, bardziej na korzyść E-3/30 przemawia zupełnie inne rozmieszczenie punktów AF.
Dziękuję wszystkim za porady, właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem E-30 :) Teraz trzeba zbierać na porządny obiektyw :)
Jeśli miałeś E3 w w rękach,a potem wybrałeś E30,to kierowały Tobą względy ekonomiczne:wink:!
Jeśli miałeś E3 w w rękach,a potem wybrałeś E30,to kierowały Tobą względy ekonomiczne:wink:!
Albo niechęć do dźwigania jeszcze cięższego i większego sprzętu.
Zaczynając ten wątek nie miałem żadnego z tych aparatów w ręce :)
Ale i tak przeskok z E-420 na E-30 to waga x2 :)
A względy ekonomiczne też nie pozostały bez znaczenia i odrobina rozsądku jeszcze :)
Więc pozostaje tylko życzyc udanych fotek:grin:.
Więc pozostaje tylko życzyc udanych fotek:grin:.
Dołączam się do życzeń :) Przesiadka z E-520 na E-3 też była dla mnie szokiem.
Albo niechęć do dźwigania jeszcze cięższego i większego sprzętu.
Moim zdaniem,ciężar E3 to jego zaleta,ale to sprawa czysto indywidualna:wink:.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dołączam się do życzeń :) Przesiadka z E-520 na E-3 też była dla mnie szokiem.To tak jak mnie z E410
Moim zdaniem,ciężar E3 to jego zaleta,ale to sprawa czysto indywidualna:wink:
Ciężar puszki ma być taki, żeby zrównoważyć wagę obiektywu, żeby nie nurkował w dół (co i tak możliwie jest tylko w przypadku obiektywów o umiarkowanym ciężarze). Jeśli obiektyw nie jest ciężki, to większy ciężar puszki jest tylko zbędnym balastem. Wszystko sprowadza się do tego, jakich obiektywów będzie się używać i ile kto lubi dźwigać w torbie albo na szyi.
Masz oczywiscie rację,do E30 moim zdaniem będzie pasował 14-54,ja miałem 12-60 i to był optymalny obiektyw do E3.
E30 jest znacząco lżejszy,ale ktoś kto nie miał tych sprzętów,nie jest w stanie ocenic co mu pasuje:wink:.
Ja wybrałem E-30 nie z powodu pieniędzy, tylko dlatego, że ma nowsze rzeczy - przede wszystkim regulację autofocusa - o ile moj ZD 14-54 jest ustawiony na +0 to ZD 50 ustawiłem na -2. Na E-3 miałbym ciągle nieostro przy pełnej dziurze.