Zobacz pełną wersję : Olympus Sp-560
Biedrona_1984
7.05.10, 18:49
Witam,
Szukam dla siebie kompaktu z seri S moj wybor padl na Sp-560 (dokładnie na ten egzemplarz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1024748668 ) nie ukrywam ze ze wzgledu na cene, mam ograniczony budzet max 700PLN, Alegrowicz zgodzil sie go odsprzedać za cene 550 pln, Czy wed;ug Was jest to dobra cena ? a moze polecacie cos innego? Dodam ze wiekszosc fotek bedzie robionych w plenerze (tutaj tez przyda mi sie duzy zoom i makro) oraz w niewielkim stopniu portert.
PS
Przez chwile myslalem o Sony DSC-H50 ale ciezko kupic uzywanego za cene 70opln :/
Pozdr
Jeżeli nie zależy Ci na filmach to Sony odpuść. A co dla Ciebie ważniejsze - "lustrzankopodobność" hybrydy, duży zoom na tele, w miarę szeroki kąt?
Bo jeżeli jesteś w stanie zrezygnować z tych około 500mm w ekwiwalencie na rzecz około 300 i nie będziesz korzystać z wizjera - to może lepiej Panasa TZ5? Podobna cena, mniejszy i poręczniejszy.
A jak lustrzankopodobnie to może Fuji S9600?
Miałem do czynienia z SP-550 i jakością to on nie zachwyca... W 560-tce zapewne rewolucji nie ma. Zoom - fakt, duży.
Mały edit: jak Ci nie zależy na 28mm na szerokim to bierz Canona S5IS. Szybki, cichy, całkiem ładny obrazek, obrotowy ekranik, jasne i całkiem niezłe szkło (f/3.5 na długim końcu). No i nie na karty xD :mrgreen:.
Biedrona_1984
7.05.10, 21:20
Filmy mnie nie interesuja tylko foto, Chcialbym aparat z duzym zoomem Panek odpada (poprostu mi sie nie podoba:lol:) Fuji9600 ciekawy tylkjo maly zoom a co myslisz o fuji S2100? Canona rozwazalem ze wzgledu na fajny obracany lcd; fak jest ładny i fotki tez ciekawe wychodza lecz maly zoom :/ chcialbym min "x15"
a co mys;lisz o nikonie P80?
a moze warto doplacic do SP-570?
O tym Nikonie się nie wypowiem - nie miałem w rękach a testy na dpreview czy innych można samemu poczytać. Ale nie patrz tylko na zoom "razy" naście, tylko na ekwiwalenty ogniskowych. Np. SP-560 "kończy się" na 486mm a Canon S5 na 432mm. Różnica właściwie żadna, niespełna 13%, nie zauważysz. Jeżeli masz parcie na baaardzo długi zoom to sobie telekonwerter dokup.
Aha, zapomniałbym o Canonie SX10is! Zakres podobny do SP570, cena również, a jakoś w kwestii kompaktów do Olka nie mam przekonania. I jeszcze jedno - przeważnie im większy zoom tym gorsza optyka. Rozważ to przy zakupie.
Biedrona_1984
7.05.10, 21:39
patrzyłem na SX10 ładny i obracany lcd ogolnie wydaje mi sie ciekawy aparat, w takim razie zostaje mi rozwazyc zakup canon s5 i Sx 10, masz mozliwosc wypisania mi najistotniejszych roznic miedzy tymi modelami?
Na plus dla SX10is:
- Nowszy (ale czy to plus?)
- Większy zakres (28-560 vs. 36-432 w S5)
Na minus:
- Gorszy obiektyw (ciemniejszy, gorszy optycznie - aberracje większe, mniej ostry)
- Matryca 10MP to przesada - szumi i kolory nieciekawe, w S5 było nieźle (ale i tak polecam zapis do 3MP...)
Sam sobie musisz odpowiedzieć czy masz większe parcie na ogniskowe czy jakość. I może przed zakupem poczekaj na sugestie innych. Ja wypisałem tylko ultrazoomy z którymi się zetknąłem, może są inne również warte uwagi.
Jeszcze jedno - do Canona można wgrać sobie CHDK i wtedy aparat "ożywa", tzn.można np. zapisywać w RAW.
Biedrona_1984
8.05.10, 09:38
OK! Dzieki za pomoc mysle ze wezme ktoregos z tych Canonow Olka duzo osob mi odradza Nikona P80 tez znajomy sie nim "bawil" i twierdzi ze straszna aberracja, i do tego duze szumy przy ISO 200. Zastanawiaja mnie jeszcze Fuji np S2100 lecz na ich temat malo kto sie wypowiada podobno dobre aparaty (ale to tylko opinia z optyczne.pl itp) nie mialem okazji poznac osoby robiacej fotki tym aparatem.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzieki !!!:twisted:
OK! Dzieki za pomoc mysle ze wezme ktoregos z tych Canonow Olka duzo osob mi odradza Nikona P80 tez znajomy sie nim "bawil" i twierdzi ze straszna aberracja, i do tego duze szumy przy ISO 200. Zastanawiaja mnie jeszcze Fuji np S2100 lecz na ich temat malo kto sie wypowiada podobno dobre aparaty:
ech... a jak Ci powiedzą, ze najlepiej skoczyć z mostu, to skoczysz?
Może po prostu wyrób sobie własne zdanie - pooglądaj cdjęcia na flickr.com czy pbase.com
Z mojej strony dodam, ze jak wybierać to tylko między czymś co ma obiektyw poniżej 30mm. Szerszy kąt przydaje sie znacznie bardziej niż mega tele.
Biedrona_1984
8.05.10, 16:31
Grizz ja nie pytam na forum o swoje być albo nie być.:-P Potrzebowalem informacji na temat aparatu moja wiedza nie jest zbyt duża w tej dziedzinie mimo masy przegladnietych testow recezji, zamieszczonych w necie fotek wiec szukalem tutaj pomocy. Przyznam ze ja tutaj znalazlem opinia Moominek pozwolila wybrać dwa modele Grizz Twoja uwaga sklonila mnie do SX10 (mimo ze aparat bedzie droższy niż wstepnie planowalem mysle ze warto dodac ta kase i miec cos co mysle zaspokoi moje pragnienie) ma szerszy kat 28mm no i spore tele 560 zdaje sobie sprawe z faktu iż obiektyw bedzie ciemniejszy ale mysle ze da wiele radości. Co do pozostałych aparatow to tak naprawde interesowal mnie tylko olek SP ale kazdy go odradzał wiec go sobie oduszczam do canona przekonał mnie jeszcze jeden fakt ciekawie obracany LCD:grin:
Pozdr