Zobacz pełną wersję : Kilka nocnych fotek stolicy.
Witam, to jest mój pierwszy post ze zdjęciami na tym forum, wiec proszę o wyrozumiałość ale dobra krytyka też się przyda :grin:
Fociłem standardowym kitowym zestawem 510-tki z dachu wieżowca.
A tak przy okazji może koleżanki/koledzy poradzą jaki obiektyw do takich nocnych działań polecają. Mam w planach porobić fotki również w clubach ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Zażółcone te Twoje fotki. Jakbyś połówki tabaczkowej używał przy robieniu zdjęć.
Pobaw sie balansem bieli w czasie robienia fot, bo ten jest według mnie nietrafiony. Kadry fajne i ekspozycja też jak dla mnie ok. Ale WB skopane.
Pozdrawiam
Na zdjęciach z panoramą miasta przydałoby się odrobinę więcej nieba powyżej najwyższych budynków. Brak przestrzeni nad nimi powoduje, że budynki "duszą się" w kadrze.
A co do porady odnośnie obiektywu. Z pewnością dobrze jest dysponować np. ZD 14-54 czy 12-60, ale szczerze mówiąc, w tej chwili na takie sobie fotografowanie znajomych, zakładając, że mam E-510, zabrałbym do klubu ZD 14-45, 14-42 lub nawet 9-18 i lampę z dyfuzorem. Przy fotografowaniu wykorzystałbym stałą ostrość, dużą GO i wyzwalanie lampy na drugą kurtynę.
Zdjęcia bardzo fajne, no tylko jak wyżej, balans bieli.
Do klubów to raczej 14-54, bo jaśniejsze. Z lampą spokojnie kit ostrzy, nie trzeba się bawić w MF (przynajmniej z E-30), ale jednak żeby zrobić bliższe ujęcie (na 14mm to widać jednak przerysowania) to f/5.6 to nie jest to, f/3.5 brzmi o wiele lepiej :)
Troszkę faktycznie z żółcią przesadziłem, ale fakt faktem to tonacja warszawy nocą przy tym świetle z lamp sodowych :wink:
Co do sprzętu klubowego, to pewnie będzie tak jak radzicie na początek 14-42 kitowy ED przy jak największym f, u mnie to 3,5. Tylko zależy mi na tym żeby nie rozmazywało 2 planu za bardzo a to co jest w zasięgu flasha niech będzie jak najbardziej ostre, no ale to pewnie troszkę innego obiektywu wymaga, tak mi się wydaje.
Co do lampy, jaką polecacie ? przy załażeniu dość wysokiego współczynnika cena/jakość :grin:
mi najbardziej podchodzi panorama z mostem, co do balansu bieli - nie przeszkadza mi ten żółty odcień - taki urok miasta w nocy więc po co sztucznie go poprawiać, ale wiadomo, każdemu co innego się podoba.
na forum masz bardzo duzo na temat lamp-poszukaj a znajdziesz (polecam metz 48 af w stosunku cena-jakosc ) fotki fajne tylko jak wyzej za dozo zolci .pozdrawiam i dawaj wiecej fot...
za przedmowcami- poza balansem jest calkiem ok MZ:)
podobnież - dawaj więcej zdjęć; a 3 fotka podoba mi się bardzo
:esystem:
na forum masz bardzo duzo na temat lamp-poszukaj a znajdziesz (polecam metz 48 af w stosunku cena-jakosc ) fotki fajne tylko jak wyzej za dozo zolci .pozdrawiam i dawaj wiecej fot... za judaszem - kup sobie Metza 48 za jakies 850zl. jesli nie boisz sie wydatkow to proponue systemowa FL-50R, ale ta nowka kosztuje ok 1600zl . cena uzywanca to jakies 1000/1200zl. pozdrawiam
Metza 48 znalazłem za 805 zł na allegro :grin:
Lampa fajna, z tego co czytałem to faktycznie relacja cena jakość jest porządna. Wiec dziękuję za dobrą radę.
A dodatkowo fotki żółtodzioba :roll: pod tytułem "warszawa cz. 2"
Oczywiście każde cenne komentarze, milo widziane.
Ps zdjęcia robione tym samym zestawem 510-ątki 14-42mm.
z ostatniej wrzuty 3cia i 5ta były by w miarę ok gdybyś stał centralnie "pod" obiektem. Fotki ciekawie skadrowane lecz niestety krzywe.
We wszystkich brakuje mi ostrości.
Jak focisz miasto nocą to postaraj się robić na max przysłonie wówczas wyjdą fajne gwiazdki z lamp które dodadzą uroku całości.
pzdr
aha i jeszcze ważna rzecz: pora, staraj się focić jak nie jest jeszcze całkiem ciemno, najlepiej wtedy gdy zapada zmrok.
Te ostatnie to z ręki klepałem, wiec ciężko by mi było na maxa przesłonę dać. Ale fakt z ostrością to ogólnie mam problem, albo ja bo czegoś nie kumam albo mój olek :???:
Tommy a tak przy okazji zapytam, jak lampa Metza się sprawuje ?
Te ostatnie to z ręki klepałem, wiec ciężko by mi było na maxa przesłonę dać. Ale fakt z ostrością to ogólnie mam problem, albo ja bo czegoś nie kumam albo mój olek :???:
Tommy a tak przy okazji zapytam, jak lampa Metza się sprawuje ?
mówiąc o przesłonie miałem na myśli pierwszy wrzut
metz - ogólnie polecam. Ja jestem zadowolony. Jedyny minus to to że czasem przycina się silniczek i palnik się nie wysuwa.. ale wystarczy kilka razy klepnąć i śmiga ok.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12302&highlight=metz tu masz to czego potrzebujesz ,z e 520 tez dziala bezprzewodowo :)
ups nie doczytalem ze masz 510 sprawdz czy bezprzewodowo dziala ale chyba nie :(
wrzutka jak najbardziej na +, przede wszystkim za wypatrzenie tych obrazkow:) boli mnie troche, ze krzywo i niesymetrycznie, ale powoli dojdziesz do wprawy, jak i czym prostowac i "symetryzowac":wink: gimpa polecam, bardzo zacny program freeware :) powodzenia:grin:
Jak dla mnie trzecia oraz piata fotka...