Zobacz pełną wersję : Czy to jest przyjaźń? Czy to jest kochanie?
madziazywczak
6.05.10, 22:29
Witajcie. Myślałam, przymierzałam się i w końcu się odważyłam.
Fotografia dla mnie to taki romans, który mam nadzieje przekształcić w wielką odwzajemnioną miłość.
Większości z Was mój wątek wyda się pewnie nudny bo będą kwiatki, przyroda i kwiatki i czasami jakaś postać. Mam nadzieje, że z czasem mój wątek będzie coraz ciekawszy i coraz milszy w odbiorze. Że dzięki Wam będę umiała skorygować błędy i nauczę się jak dobrze robić to co lubię.
Sprzęt:
- Olympus E-500,
- Obiektyw 14-45mm 1:3.5-5.6
- Obiektyw 40-150mm 1:3.5-5.6
- Helios 44m-4 2/58
- Praktica MLT-3 (której nauki z czasem zamierzam się podjąć)
W najbliższym czasie mam zamiar kupić przejściówkę na M42 oraz pierścienie makro. Marzę też o lampie błyskowej ale na to na razie funduszy brak.
No cóż czas zacząć. Wszystkim bardzo dziękuję za zaglądanie na mój wątek.
1-może nie efektowne. W tym dniu przeczytałam o głębi ostrości i starałam się nią pobawić. Wyszło coś takiego
4-byłam po lekturze "o podziale". czy dobrze wykadrowałam i uchwyciłam postać?
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www2.olympus.pl/consumer/images/DSLR_grey_bullet_top.gif)
Większości z Was mój wątek wyda się pewnie nudny bo będą kwiatki, przyroda i kwiatki i .....
Jak dla mnie wystarczy zeby zagladac.
Jak dla mnie wystarczy zeby zagladac.
jak dla mnie też :wink: liście fajne :)
Maestro1984
7.05.10, 08:01
Witam.
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to opis sprzętu - 40-150 1:3.5-5.6 (powinno chyba być 4.0-5.6?)
Przede wszystkim co mi się rzuciło w oczy - bardzo analogowo te zdjęcia wyglądają :o
Chyba po zmniejszaniu ich nie wyostrzałaś?
Na 1 szczególnie rzucił mi się właśnie brak wyostrzenia, a może lekko rozmyte poruszeniem ręką (?) i jak sama stwierdziłaś - kadr taki nijaki, kijek zlewa się kolorystycznie z ławką/stołem... Dlaczego ISO-800? :o
Co do 4 to chyba głowa jednak prosi się o kadr pionowy - tło jest jakieś takie ciemne, nieciekawe więc raczej niepotrzebne...
No ale pierwsze koty za płoty, dawaj więcej :-)
Witaj w gronie miłośników fotografii :)
Może nie jest to jeszcze miłość ani kochanie ale na pewno już zauroczenie.
Wszystkie przyjemne chwile i rozczarowania przed Tobą.
Trafiłaś tu do grona podobnych pasjonatów i na pewno się nie będziesz tutaj źle czuła.
Zabawa głębią ostrości, to dobre ćwiczenie, które się bardzo przydaje.
Portret wymaga przemyślenia.
Teoretycznie oczy są w tzw mocnych punktach :) ale całość jest moim zdaniem za ciasna.
Brakuje przstrzeni u góry i u dołu zdjęcia. Innym wyjściem byłoby powiększenie kadru i pozostawienie oczu i ust bez czoła i podbródka.
Baw się dalej i ciesz nową pasją i nie krępuj się efekty tych zabaw przedstawiać :)
madziazywczak
7.05.10, 08:18
Dziękuję za miłe przyjęcie. Wiem że przedemną sporo rozczarowań a zarazem sporo radości. Ale tym razem mam zamiar ostro walczyć i się nie poddawać :D
Rzeczywiście nastąpił błąd w opisie obiektywu.
Co do ostrości - zdjęć po zmniejszeniu dodatkowo nie wyostrzam.
Maestro1984
7.05.10, 08:34
...mam zamiar ostro walczyć i się nie poddawać...
Miejmy nadzieję że się tego będziesz trzymać :-) Oczywiście nadejdą dni w których pewnie będziesz całkowicie "niepłodna" fotograficznie i najważniejsze jest wtedy się nie załamać :-)
...Co do ostrości - zdjęć po zmniejszeniu dodatkowo nie wyostrzam.
I tu popełniasz błąd - po prostu przy okazji prezentacji zdjęć w internecie okazuje się to konieczne (nie ostrzymy do druku, natomiast ostrzymy po zmniejszeniu do prezentacji w necie - chyba tak brzmi ta zasada :-)).
madziazywczak
7.05.10, 08:48
I tu popełniasz błąd - po prostu przy okazji prezentacji zdjęć w internecie okazuje się to konieczne (nie ostrzymy do druku, natomiast ostrzymy po zmniejszeniu do prezentacji w necie - chyba tak brzmi ta zasada :-)).
Dobrze wiedzieć. Będę ją stosować.
Początki z fotografią zaczęte. Teraz będzie coraz lepiej
powodzenia :grin:
Witam założycielkę wątku, życzę udanego romansowania ;)
Witam.
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to opis sprzętu - 40-150 1:3.5-5.6 (powinno chyba być 4.0-5.6?)
Być może jest dobrze, starsza wersja jest jaśniejsza :)
Pozdrawiam :)
Maestro1984
7.05.10, 09:51
zulka ale wtedy byłoby 3.5-4.5 ;-) wiemy że jest błąd co zresztą potwierdziła już Magda, tylko nie wiemy w którą stronę :-) ale w sumie to mało istotne :-)
madziazywczak
9.05.10, 16:44
Błąd który wystąpił w opisie obiektywu poprawiam. Powinno być 1:3.5-4.5. Co do nowości. Niestety mimo szczerych chęci obawiam się że nie wstawię nic nowego. Byłam co prawda na zawodach motocross ale pogoda skutecznie uniemożliwiła mi robienie zdjęć. Coś popstrykałam ale czy będzie to wystarczająco zadawalające aby wstawić na forum nie wiem.
Coś popstrykałam ale czy będzie to wystarczająco zadawalające aby wstawić na forum nie wiem.
I juz masz pusa u mnie za prawidlowe podejscie.Jesli sama uwazasz,ze cos nie tak to nie wstawiaj.Wstaw tylko te w ktorych jest cos do pokazania.
madziazywczak
9.05.10, 20:07
Przejrzałam, odrzuciłam, później przejrzałam raz jeszcze i myślę, że coś pokazać mogę.
Mam nadzieje, że jakoś mi poszło :)
Dwojka oraz czworka jak mam wybierac..
Z motorowych faktycznie nr 2 najlepszy, najfajniejszy. Taki... kozacki ;-)
Dobrze uchwycone, widac walke, power. Co do nr 4 to mam dziwne odczucia. Teoretycznie moment dobry, fajnie uchwycony, ale kadr (jego kompozycja) jakos mi nie lezy. Prawa strona jakas taka "martwa". Nr 1 i 3 takie sobie. 3 jakby troche za ciasno.
Tomek
madziazywczak
9.05.10, 20:47
Pozwolę sobie wrzucić jeszcze dwa. Ostatnie dwa.
Kolejne dopiero po poprawie pogody :). W tym czasie troszkę poczytam. Trochę pooglądam.
fajne te dwie ostatnie wrzutki, najlepiej podoba mi się ostatnie - elegancko widać ruch i akcję i o to chodzi.
pzdr
No dobre, dobre. Nr 1 kolejnej wrzuty bardzo OK. I teraz popatrz na ostatni z poprzedniej wrzuty, o ktorym pisalem, zemi cos nie lezy w nim.
Dwa zdjecia niby podobne prawda, ale jakze ten nr 1 z ostatniej wrzuty lepiej sie oglada, jak oko plynnie po nim wedruje? :)
Tomek
mysle ze calkiem dobre foty:) mysle tez, ze przydaloby sie rozmycie tla, tam gdzie sa widoczni kibice/widzowie, a tam gdzie ich nie ma, a sa tasmy, to tasiemki wystemplowac i te slupki. tak dla przykladu Madzia podpowiem Ci jak to mogloby mniej wiecej wygladac:)
NightCrawler
9.05.10, 21:16
mysle ze calkiem dobre foty:) mysle tez, ze przydaloby sie rozmycie tla, tam gdzie sa widoczni kibice/widzowie, a tam gdzie ich nie ma, a sa tasmy, to tasiemki wystemplowac i te slupki. tak dla przykladu Madzia podpowiem Ci jak to mogloby mniej wiecej wygladac:)
Chyba "lekko" niedokładnie zaznaczyłeś 1wszy plan ;)
przeciez pisalem, ze "mniej wiecej" :wink:
madziazywczak
9.05.10, 21:32
Teraz patrząc na zdjęcie 4 z pierwszej wrzutki i 1 z drugiej wiem o co chodziło Thomasso. Będę uważać następnym razem.
Niestety wiem, że widownia i słupki z taśmą nie robią najlepszego tła. Jednak jeszcze nie jestm na tyle biegła, żeby dokładnie zaznaczać 1 plan. Dlatego na razie wolę zostawić jak jest niż zrobić "badziewie".
A takie pytanko. Hmmm dla mnie (z tego co zrozumiałam) jest to funkcja zamrażania obiekty?!?!. Chodzi o to że tło jest rozmazane a np poruszający się pojazd ostry. Na pewno potrzebne odpowiednie ustawienia ale czy trzeba mieć do tego (dodatkowo) specjalny obiektyw, który posiada funkcję śledzenia?.
A takie pytanko. Hmmm dla mnie (z tego co zrozumiałam) jest to funkcja zamrażania obiekty?!?!. Chodzi o to że tło jest rozmazane a np poruszający się pojazd ostry. Na pewno potrzebne odpowiednie ustawienia ale czy trzeba mieć do tego (dodatkowo) specjalny obiektyw, który posiada funkcję śledzenia?.
W gogle wrzuc Panning
Jakiejs wielkiej magii w tym nie ma. Obiekyw specjalny tez nie jest potrzebny.
Trzeba sie nauczyc >panoramowac<. Po prostu rownomiernie sledzic, utrzymywac ruchomy obiekt (tu motory) w danym, jednym punkcie kadru. Wtedy pstrykajac (i majac dobrany odpowiedni czas migawki) dostaniesz obiekt zamrozony w ruchu, ostry i wyrazny, a tlo, ktore tu jest ruchome, sie rozmyje.
Na pewno trzeba troche potrenowac. :)
Tomek
madziazywczak
9.05.10, 21:51
Dzięki za odpowiedź. Czas poczytać na ten temat i nie tylko ten. Oraz pobawić się "w naukę" obrabiania zdjęć :D
madziazywczak
10.05.10, 20:05
Jakiś czas myślałam czy wrzucić następne zdjęcia. Ogólnie była to taka mała sesyjka z bardzo ruchliwą i niezmiernie uroczą Tośką.
Zdaje sobie sprawę, że zdjęcia będą za ciemne (i do tego z cieniem) ale oświetlenie wieczorne w mieszkaniu nie sprzyjało do robinia zdjęć bez lampy, a palmy zewnętrznej jeszcze nie posiadam.
Obróbkę "jakąś" zrobiłam. Pisząc jakąś mam na myśli moje możliwości edytorskie.
To moze znowu ja :)
Jakby tu zaczac. To sa zdjecia tzw. "do albumu". Dla Ciebie one sa wiele warte ze wzgledu na wiez emocjonalna z obiektem fotografii (zapewne). Dla zwyklego ogladacza przechodzacego obok.. zwykle pstryki. Technicznie.. lekko nieostre, choc w przypadku dzieciaka taka delikatna "miekkosc" akurat mi pasuje. Kolory ok, delikatnie za ciemne jak zauwazylas. Co do cieni - na wbudowana lampe nic nie poradzisz. No mozna niby kombinowac cos ze specjalnym dyfuzorem, ktory odbije swiatlo w sufit i rozproszy, ale to taka prowizorka raczej. Lepiej kupic jednak lampe zewnetrzna. Jakkolwiek jesli to i tak sa zdjecia "do albumu" to moze byc :)
Co do drugiego. Kompozycja nienajszczesliwsza. Teoretycznie dziecko w dobrych punktach kadru, ale znow jest cos nie tak. Nie uwazasz?
Popatrz, w ktora strone skierowany jest wzrok malucha. W takim wypadku lepiej byloby jakby maluch byl na lewej stronie kadru, a po prawej wolna przestrzen... tak by byla swego rodzaju ciaglosc spojrzenia - zachowanie kierunku wektora i zwrotu ;-)
Tom
madziazywczak
10.05.10, 20:30
To moze znowu ja :)
Jakby tu zaczac. To sa zdjecia tzw. "do albumu". Dla Ciebie one sa wiele warte ze wzgledu na wiez emocjonalna z obiektem fotografii (zapewne). Dla zwyklego ogladacza przechodzacego obok.. zwykle pstryki. Technicznie.. lekko nieostre, choc w przypadku dzieciaka taka delikatna "miekkosc" akurat mi pasuje. Kolory ok, delikatnie za ciemne jak zauwazylas. Co do cieni - na wbudowana lampe nic nie poradzisz. No mozna niby kombinowac cos ze specjalnym dyfuzorem, ktory odbije swiatlo w sufit i rozproszy, ale to taka prowizorka raczej. Lepiej kupic jednak lampe zewnetrzna. Jakkolwiek jesli to i tak sa zdjecia "do albumu" to moze byc :)
Co do drugiego. Kompozycja nienajszczesliwsza. Teoretycznie dziecko w dobrych punktach kadru, ale znow jest cos nie tak. Nie uwazasz?
Popatrz, w ktora strone skierowany jest wzrok malucha. W takim wypadku lepiej byloby jakby maluch byl na lewej stronie kadru, a po prawej wolna przestrzen... tak by byla swego rodzaju ciaglosc spojrzenia - zachowanie kierunku wektora i zwrotu ;-)
Tom
No i właśnie to mi chodziło. Dzięki :).
A co do emocji :). Z tym dzieckiem nie łączy mnie nic :).
A co do zdjęć. To dla mnie jako nie "wparwionej" nie są to do końca zdjęcia do albumu. Dlatego też postanowiłam je tu wrzucić aby posłuchać rad i następnym razem do nich się zastosować.
Co do ostrości to ... znów przyznaje się bez bicia zapomniałam po zmniejszeniu wyostrzyć :(.
Ale tak czy inaczej widzę, że w portretach nie mam co szukać. Może jednak skupię się na crossie ;)
Maestro1984
11.05.10, 08:05
Mnie głównie rażą na tych zdjęciach cienie - niestety wbudowana lampa jest "be" jeśli o to chodzi... Co do kadru na drugim zdjęciu zgadzam się całkowicie z Thomasso. Niestety zrobienie zdjęć dzieciom w warunkach domowych jest szczególnie trudne (zawsze jakiś niepożądany przedmiot znajdzie się w kadrze...)
Ale nie zniechęcaj się do portretów, po prostu nie jest to aż tak proste jakby mogło się wydawać na pierwszy rzut oka :-). Popróbuj portretów gdzieś na wolnym powietrzu, dzieci są fajne do robienia im zdjęć głównie ze względu na to że wychodzą naturalnie, nie to co dorośli :-)
No i właśnie to mi chodziło. Dzięki :).
A co do emocji :). Z tym dzieckiem nie łączy mnie nic :).
Hehe.. Kazda kobitke laczy z dowolnym maluchem pewna wiez. Nawet jak to nie jej, nie znane i w ogole ;-)
A co do zdjęć. To dla mnie jako nie "wparwionej" nie są to do końca zdjęcia do albumu. Dlatego też postanowiłam je tu wrzucić aby posłuchać rad i następnym razem do nich się zastosować.
Co do ostrości to ... znów przyznaje się bez bicia zapomniałam po zmniejszeniu wyostrzyć :(.
Ale tak czy inaczej widzę, że w portretach nie mam co szukać. Może jednak skupię się na crossie ;)
Piszac, ze zdjecie "do albumu" mam raczej na mysli, ze to taki pstryczek okolicznosciowy i na pamiatke to moze byc. Zeby przykladowo kolezance pokazac. Ot i co.
Nie poddawaj sie tak szybko! Znajdz fajny obiekt w dobrym otoczeniu (tlo tez wazne) i przy dobrym swietle i probuj!
T.
madziazywczak
11.05.10, 15:06
Piszac, ze zdjecie "do albumu" mam raczej na mysli, ze to taki pstryczek okolicznosciowy i na pamiatke to moze byc. Zeby przykladowo kolezance pokazac. Ot i co.
Nie poddawaj sie tak szybko! Znajdz fajny obiekt w dobrym otoczeniu (tlo tez wazne) i przy dobrym swietle i probuj!
T.
Tylko, żeby nie było. Na komentarz o "zdjęcia do albumu" obrazić się nie obraziłam. Tylko sama miałam wrażenie, że mimo błędów wyszło mi coś lepszego.
Portrety są trudne i nigdy w to nie wątpiłam. Może kiedyś nadejdzie taki czas, że portret będę umiała zrobić :D
Darekw1967
11.05.10, 17:34
Jakiś czas myślałam czy wrzucić następne zdjęcia. Ogólnie była to taka mała sesyjka z bardzo ruchliwą i niezmiernie uroczą Tośką.
Zdaje sobie sprawę, że zdjęcia będą za ciemne (i do tego z cieniem) ale oświetlenie wieczorne w mieszkaniu nie sprzyjało do robinia zdjęć bez lampy, a palmy zewnętrznej jeszcze nie posiadam.
Obróbkę "jakąś" zrobiłam. Pisząc jakąś mam na myśli moje możliwości edytorskie.
Witaj !
Jezeli sama wiesz dobrze, ze zrobilas zdjecia za ciemne i oswietlenie
wieczorne nie sprzyjalo wykonaniu zdjecia w mieszkaniu czyli
bylas swiadoma ze nie wyszla Ci ta sesja zdjeciowa z
dzieckiem to nie rozumiem dlaczego dajesz te zdjecia
pod ludzkie oko... ? Przeciez wiesz, ze nikt nie bedzie Ci
pisal ze to fajne zdjecia sa.
Proponuje abys kupila sobie jakas fajna ksiazke na temat
robienia portretow i nabrala pewnej podstawowej wiedzy.
Wiesz chodzi o to abys wiedziala jak powinno to wygladac
a pozniej mozesz zabrac sie do wlasnej realizacji focenia.
Co do portretow dzieci to jest to dosc ciezka dziedzina bo
nie da sie okreslic jak dziecko ma pozowac szczegolnie
jak jest jeszcze bardzo male... i stale sie rusza i robi wszystko
dokladnie odwrotnie niz by sie chcialo.
Polecam tez ogladac galerie w internecie gdzie jest tez
portret i mozna zobaczyc jak to wypada i jak ludzie
to oceniaja.
Zycze milej lektury i wielu udanych prob... zdjeciowych.
Pozdrawiam
madziazywczak
11.05.10, 20:00
Troszkę pobawiłam się tłem.
Nie wiem jeszcze jak "występlować" te słupki i taśmy :(.
Jak wam się widzą ?
Pierwszy z dwojki bardzo fajny (juz podobny byl - tez mi sie podobal). Rozmylas bardziej tlo? Ostrosc fajna, quad prawie wyjezdza z ekranu. Druga fota mi srednio lezy. Chyba mi ludzie w tle przeszkadzaja :/
Abstrahujac od zdjec to te quady to jak transformersy wygladaja. Takie drrrapiezne :P
Tom
a w jakim prog. obrabiasz? poszperaj w necie, napewno znajdziesz odpowiednie poradniki do odpowiedniego programu:)
Troszkę pobawiłam się tłem.
Jak wam się widzą ?
Moze uzyj stempla do stemplowania.Stemplem sie bardzo dobrze stempluje.To bardzo dobre narzedzie do stemplowania ten stempel
madziazywczak
12.05.10, 08:08
a w jakim prog. obrabiasz? poszperaj w necie, napewno znajdziesz odpowiednie poradniki do odpowiedniego programu:)
Obrabiam zdjęcia w Corelu. Niestety stron o corelu znalazłam niewiele.
Moze uzyj stempla do stemplowania.Stemplem sie bardzo dobrze stempluje.To bardzo dobre narzedzie do stemplowania ten stempel :)
Domyślam się, że stempel jest fajnym narzędziem do stemplowania. Tylko na razie nie wiem jak uzyskać taki efekt jak na tym co Ty zrobiłeś. Ale myślę, że z czasem dojdę do tego.
Pierwszy z dwojki bardzo fajny (juz podobny byl - tez mi sie podobal). Rozmylas bardziej tlo? Ostrosc fajna, quad prawie wyjezdza z ekranu. Druga fota mi srednio lezy. Chyba mi ludzie w tle przeszkadzaja :/
Abstrahujac od zdjec to te quady to jak transformersy wygladaja. Takie drrrapiezne :P
Tom:)
Tak w pierwszym jak i w drugim lekko rozmyłam tło.
Niestety ludzi nie udało mi się uniknąć bo mimo, że były "bramki" to wszędzie się pchali :(
Nie wiem jakiego Corela uzywasz.Zobacz co sie bedzie dzialo jak majac juz w edytorze otwarte zdjecie wklepiesz na klawiaturze "c",pozniej PPM myszki na zaznaczonym miejscu i po ustawieniu wartosci narzedzia zaczynamy klonowanie juz z wcisnietym LPM.
madziazywczak
12.05.10, 09:17
Nie wiem jakiego Corela uzywasz.Zobacz co sie bedzie dzialo jak majac juz w edytorze otwarte zdjecie wklepiesz na klawiaturze "c",pozniej PPM myszki na zaznaczonym miejscu i po ustawieniu wartosci narzedzia zaczynamy klonowanie juz z wcisnietym LPM.
Corel paint shop pro photo x3.
Ale jak wrócę do domu to zastosuje to co napisałeś. Zobaczymy co mi wyjdzie :D. Dzięki
madziazywczak
17.05.10, 19:09
Po paru dniach przerwy witam ponownie. Tym razem rośliny z Ogrodu Botanicznego w Warszawskich Łazienkach.
Tym razem strojenie ostrości manualne testowałam oraz starałam się porównać zdjęcia robione nie na automatycznym balansie bieli.
Hmmm jako, że ja krótkowidz troszkę się namęczyłam aby uzyskać efekt ostrości. Zresztą zobaczcie sami co mi wyszło.
Mam nadzieje, że tragicznie nie jest :D
Jak dla mnie to czworeczka...
madziazywczak
20.05.10, 22:01
Witam!
Dziś pierwsze zdjęcia z nowego nabytku -> Helios 44m-4.
Troszkę ciężko zapanować nad GO ale myślę że to kwestia poćwiczenia.
Mam nadzieje, że mój pierwszy raz aż tak straszny nie jest
Z tej serii jak dla mnie 20 oraz 22.
Dołączam się do szanownego przedmówcy - 20 i 22 rewelacja.
W 19 odciąłbym nieznacznie dół, ponieważ ten drugi kwiat wchodzący w kadr trochę mi przeszkadza.
Slimak bardzo fajny. Dobre ujecie. Na miniaturce ostrosc moze byc, choc mam wrzaenie, ze jednak nieco uciekla i przy wiekszym formacie mogloby byc juz nieostro.
Z jakiego punktu AF korzystasz? Jakie masz ogolne ustawienia z AF w aparacie?
Tom
madziazywczak
20.05.10, 22:55
co do 19 to mój błąd. dopiero po wstawieniu zauważyłam, że wkradło mi się coś na dole kadru.
ślimak w pełnym formacie ma taką samą ostrość. przynajmniej ja mam takie wrażenie:oops:
co do 22 to bałam się, że będzie za ciemno. ale nie mogłam sobie poradzić z DOBRYM rozjaśnieniem tego zdjęcia :(
Thomasso przyznam się szczerze, że nie wiem. Tak posiadam instrukcję i to do tego po polsku ale przeczytałam ją kiedy kiedyś i niewiele mi z tego zostało. W ten weekend ją przywiozę do domu i wtedy będę mogła powiedzieć coś więcej.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czy tak lepiej
madziazywczak
20.05.10, 23:30
Thomasso popatrzyłam. I jeśli chodziło ci o tryb pomiaru to jest ustawiony jako punktowy :). Ale czy o to ci chodziło ?!?!
Thomasso popatrzyłam. I jeśli chodziło ci o tryb pomiaru to jest ustawiony jako punktowy :). Ale czy o to ci chodziło ?!?!
Tak dokladnie (przy czy przypominam, ze rozmawiamy o punkcie ostrosci, a nie pomiarze swiatla). Ale czy punkt AF zafiksowany na stale, czy jakies "yntelygentne" wybieranie go przez aparat?
Tom
slimak i dmuchawiec (wiecej kontrastu bym tu widzial:wink:) najlepsze zdecydowanie:)
madziazywczak
21.05.10, 08:32
Tak dokladnie (przy czy przypominam, ze rozmawiamy o punkcie ostrosci, a nie pomiarze swiatla). Ale czy punkt AF zafiksowany na stale, czy jakies "yntelygentne" wybieranie go przez aparat?
Tom
I tu zaczyna się moja niewiedza :(
madziazywczak
23.05.10, 21:22
Z serii: dmuchawce, wybrałam jeszcze jedno zdjęci
a moze by tak bez tej wszechobecnej żółci?:wink:
Wersja Tomka wygląda lepiej, troche można by jeszcze wykadrować... :) wzrok toszke mi lata po tle :wink:
"... dmuchawce, latawce, wiatr..." :grin:
Przerobione na plus, o wiele lepiej.
"... dmuchawce, latawce, wiatr..." :grin:
Przerobione na plus, o wiele lepiej.
Ta jest. Dlatego nalezy zdjecia robic w RAW + JPG :) Zawsze mozna poprawic np WB, kiedy sie okaze, ze z JPG nie trafil :)
T.
madziazywczak
24.05.10, 12:27
Ta jest. Dlatego nalezy zdjecia robic w RAW + JPG :) Zawsze mozna poprawic np WB, kiedy sie okaze, ze z JPG nie trafil :)
T.
Niebawem przerzucę się na raw. Na razie moja karta jest zbyt mała na rawy.
madziazywczak
3.06.10, 22:34
Czasu brak na focenie ale takie jedno mogę wrzucić :D
Oj przepraszam zły numer nadałam. Powinno być 24
madziazywczak
21.06.10, 20:44
po przerwie zdjęcia "wakacyjne"
zdjęcie 26 - pierwsze zmagania z krajobrazem. wydaje mi się, że bardzo tragicznie nie jest
Kwiatek mi sie podoba. Taki bardzo.. przestrzenny i plastyczny. Szkoda, ze na bliskim planie pojawiaja sie zdzbelka "rozmytej" trawki, bo troche burza kompo. Ale ogolnie mi sie podoba. Obrobka, ciemne tlo, po prostu fajnie.
Pocztwokowe zdjecie.. takie se. Kolory nieba piekne. Wody jednak za duzo. Choc jakis stateczek (?) tam majaczy, to za maly, a szkoda.
Thomasso
zdjęcie 26 - pierwsze zmagania z krajobrazem. wydaje mi się, że bardzo tragicznie nie jest
Kadr jest ok. Trochę nudno jak to przy zachodach, ale ok.
Za to jakość jest paskudna, coś poprzestawiałaś, albo przy robieniu, albo przy wywoływaniu.
madziazywczak
22.06.10, 20:14
Kadr jest ok. Trochę nudno jak to przy zachodach, ale ok.
Za to jakość jest paskudna, coś poprzestawiałaś, albo przy robieniu, albo przy wywoływaniu.
Jakoś w sensie: nieostre, rozmazane, widać ziarno?? nie za bardzo wiem o co chodzi a chciałabym bardzo wiedzieć :) żeby w przyszłości poprawić.
póki co zdjęcia sś robione w jpg
Kwiatek mi sie podoba. Taki bardzo.. przestrzenny i plastyczny. Szkoda, ze na bliskim planie pojawiaja sie zdzbelka "rozmytej" trawki, bo troche burza kompo. Ale ogolnie mi sie podoba. Obrobka, ciemne tlo, po prostu fajnie.
Pocztwokowe zdjecie.. takie se. Kolory nieba piekne. Wody jednak za duzo. Choc jakis stateczek (?) tam majaczy, to za maly, a szkoda.
Thomasso
tak w tle był statek, a nawet dwa :). niestety zabrałam ze sobą tylko 14-45mm.
Na wodzie powychodziła kasza - efekt zapewne szumu i wyostrzenia (tudzież algorytmu zmniejszania)
madziazywczak
22.06.10, 21:49
Na wodzie powychodziła kasza - efekt zapewne szumu i wyostrzenia (tudzież algorytmu zmniejszania)
ok teraz już wiem o co chodzi.
wyostrzałam po zmniejszeniu dopiero i to niewiele. prawdopodobnie źle ustawiłam parametry przesłony i czasu naświetlania, małe iso itd.
popatrzyłam też na zdjęcia na których słońce było nieco wyżej i na nich szumu nie ma.
dzięki za spostrzeżenie bo sama tego nie zauważyłam.
czasu naświetlania, małe iso itd.-------------
ja ISO staram sie miec zawsze jak najmniejsze ,w moim przypadku to 100 i raczej sie z niego nie ruszam ,nie wiem jak reszta ale im mniejsze iso tym lepiej z tego co mi wiadomo :) .
kwiatek fajniutki jak to ktos napisal , ( taki plastyczny ) a zachod hmmmm pocztowkowy i dla mnie spoko tylko mi sie wydaje ze w prawo leci ....ogulnikowo jest fajnie :) pozdrawiam.
madziazywczak
4.07.10, 21:04
taka zabawa :)
Ładna różyczka, ale przydałoby się inne tło :)
madziazywczak
5.07.10, 07:55
Ładna różyczka, ale przydałoby się inne tło :)
domyślałam się że tło nie przypadnie do gustu ale jest wybrane takie z rozmysłem :D
madziazywczak
12.07.10, 20:15
przywiezione z podróży :)
madziazywczak
12.07.10, 20:50
grzyby
W 28 podoba mi się kadr i kolory, co do 29 do wyciąłbym te nieostre grzyby z lewej strony, ogólnie w porządku. Pozdrawiam
madziazywczak
12.07.10, 21:02
grzyby raz jeszcze
kwiatek raz jeszcze (ostatnio mam słabość do takich kolorów)
kwiatek bardziej mi podchodzi:D
madziazywczak
19.07.10, 09:51
białowieska flora ;)
madziazywczak
27.09.10, 22:15
po długiej przerwie coś nowego.
w zasadzie to moje pierwsze zdjęcia robione w raw-ie. teraz dopiero widzę ile czasu trzeba poświęcić na zapoznanie się z "doprowadzeniem" raw do jpeg. może z czasem coś lepszego mi wyjdzie.
Podoba mi sie Twoje kadrowanie.Jednak bym poszukal troche swiatla odbitego.Bardziej by zagralo w kadrze.Kawalek bialego kartonu,styropianu,bardzo czesto duzo pomoze i wcale nie musi byc duzy.
Te moze bardziej radosne by sie lepiej prezentowalo,co????
madziazywczak
28.09.10, 08:31
oj lepiej lepiej :). może z czasem nauczę się lepiej wykorzystywać możliwości programów do obróbki.
co do rady to następnym razem spróbuje z tym światłem odbitym. zobaczymy czy zrozumiałam o co chodzi :D
Kwiatek po przeróbce Mirka jest rewelacyjny. :grin:
Dla Ciebie też wyrazy uznania za wypatrzenie okazu. :wink:
madziazywczak
28.09.10, 11:45
a co myślicie o tym
madziazywczak
5.10.10, 20:14
w ostatni weekend miałam okazję być w tatrach. z wyjazdu parę zdjęć pod ocenę pokażę. troszkę sobie nie radziłam gdyż powietrze nie było ostre (a takie powinno o tej porze roku być) tylko cały czas utrzymywała się mgła, a do tego w krajobrazach dopiero raczkuję. co wyszło możecie ocenić sami.
madziazywczak
6.10.10, 19:54
jeszcze dwa zdjęcia z gór.
...powietrze nie było ostre (a takie powinno o tej porze roku być) tylko cały czas utrzymywała się mgła...Jakoś nie widać tej mgły :wink:
35 nieostre (nie wyostrzyłaś po zmniejszeniu?) ale kadr mi się podoba
36 ładnie
37, 38 chyba kontrast za duży (dlatego mgły nie widać ? :roll:)
39, 40 przeostrzone
Poza tym na 38, 39 i 40 za mocne cienie, można spróbować rozjaśnić
Ogólnie, nie jest źle, musisz tylko przyłożyć się bardziej do obróbki :wink:
madziazywczak
11.10.10, 08:11
Jakoś nie widać tej mgły :wink:
35 nieostre (nie wyostrzyłaś po zmniejszeniu?) ale kadr mi się podoba
36 ładnie
37, 38 chyba kontrast za duży (dlatego mgły nie widać ? :roll:)
39, 40 przeostrzone
Poza tym na 38, 39 i 40 za mocne cienie, można spróbować rozjaśnić
Ogólnie, nie jest źle, musisz tylko przyłożyć się bardziej do obróbki :wink:
co do tej mgły. nie chodziło mi o to że była mgła taka typowa jak np rano po nocy zimnej która po ciepłym dniu nadchodzi tylko raczej o to że powietrze było tak jakby rozmazane. takie nieostre. stąd też porównanie do mgły
co do pierwszego to masz rację. ostrość nie jest tak gdzie być powinna.
i tak szczerze to nie mam pojęcia jak zdredukować cienie. szczególnie na 39. jak ciemniejsze miejsca robię jaśniejsze to wtedy te jaśniejsze robią się bardzo bardzo jasne.
W przypadku zdjęć wykonanych w Tatrach oceny dokonuję sercem i nie czepiam się drobnych niedociągnięć. :wink:
Najważniejszy dla mnie jest ciekawy kadr.
Z zaprezentowanych przez Ciebie najbardziej podobają mi się 36 i 37.
...
i tak szczerze to nie mam pojęcia jak zdredukować cienie. szczególnie na 39. jak ciemniejsze miejsca robię jaśniejsze to wtedy te jaśniejsze robią się bardzo bardzo jasne.Spróbuj użyć maskę, rozjaśnij tylko cienie.
Może coś takiego?
madziazywczak
11.10.10, 10:22
W przypadku zdjęć wykonanych w Tatrach oceny dokonuję sercem i nie czepiam się drobnych niedociągnięć. :wink:
Najważniejszy dla mnie jest ciekawy kadr.
Z zaprezentowanych przez Ciebie najbardziej podobają mi się 36 i 37.
trzeba się czepiać żebym wiedziała co następnym razem poprawić :D. żeby było lepiej.
Spróbuj użyć maskę, rozjaśnij tylko cienie.
Może coś takiego?
super :D. a w wielkim skrócie jak to zrobić żeby wyszło :).
Jeśli chodzi o góry to (przynajmniej ja) mam problem. Uważam, że zdjęcia z gór to takie "samograje". Jak zrobić w miarę dobrze technicznie, to będą śliczne i w ogóle. Dlatego szczególnie przy zdjęciach gór i z gór jestem mega wybredny.
Muszę widzieć coś naprawdę fajnego, nie może to być po prostu ładny widoczek.
Z Twoich wybrał bym 2 - 35 i 36. Choć na 35 dół strasznie ciężki, ale są jakieś zabudowania, jest na czym zatrzymać wzrok. Wypoziomowałbym linie horyzontu tylko. 36 natomiast jest wg. mnie najciekawsze. Płynnie się ogląda.. od lewej od "lżejszych" części, mniej "hardkorowych" aż trafiamy na ośnieżony fragment i oko pieknie, łukiem zmierza ku górze po grani odbijając się jakby od prawej krawędzi zdjęcia i wraca (prawie) do środka. Bardzo fajne.
Pozdrawiam
T.
madziazywczak
15.10.10, 09:54
dzięki za uwagi. to moje pierwsze zdjęcia krajobrazowe (takie poważniejsze) nad którymi dłużej siedziałam.
mam nadzieje że następnym razem będzie lepiej :D.
dzięki za odwiedzimy i komentarze :D
Spróbuj użyć maskę, rozjaśnij tylko cienie.
super :D. a w wielkim skrócie jak to zrobić żeby wyszło :).Krócej się już nie da :-P
Sposobów tworzenia maski jest wiele, tak jak rozjaśniania cieni. Można na warstwach, używając masek a można też bez warstw, zaznaczając tylko obszar, który ma być rozjaśniony. Zależy od zdjęcia.
Poszukaj w sieci poradników na ten temat dla programu, którego używasz i próbuj je zastosować w Twoich zdjęciach.
madziazywczak
18.10.10, 18:31
w ostatnia niedziele znów miała okazję być na zawodach "krosowych". niestety tym razem zmienili kierunek jazdy i nie do końca dało się znaleźć miejsce na efektowne zdjęcia.
zniechęcona bieganiem po torze i szukaniem dobrego miejsca, do tego zniechęcona zimnem postanowiłam tym razem wyluzować i troszkę się pobawić. zabawa wyszła miernie ale "jak na pierwszy raz" i tak jestem zadowolona- w miarę :D
oto rezultaty mojej zabawy
madziazywczak
31.10.10, 19:29
jesiennie
Ładne zdjęcie to jesienne, ale jednak troszeczkę bym przymknął:)
Pozdrawiam
Pat
madziazywczak
1.11.10, 15:34
pewnie i f mogłoby być mniejsze ale w tym razem na taką zabawę i eksperymenty miałam ochotę :D
madziazywczak
2.11.10, 21:51
jeszcze jedno z serii jesiennie. także zabawa "duża dziura" :D
madziazywczak
17.11.10, 19:22
zdjęcie z którego jestem zadowolona - bo kolor bo światło, ale nie wiem jak to z go i ogólną ostrością
Zeschle liscie - plastyczne. Fajny temat. Nie wiem czy mi sie kompo podoba jako takie, ale moze byc. Ladna kolorystyka.
Pozostale zdjecia - traktuje jako Twoje proby i zabawy.
Po prostu jakies badyle, niska GO i zabawy z "artystycznym" bokehem.
Ale juz dosc! Magdo - czas na cos kreatywnego. Wykorzystaj teraz to co juz na "badylach" przetrenowalas. Czekam na cos fajnego - na rowni z motorami :)
TS
madziazywczak
18.11.10, 09:07
Zeschle liscie - plastyczne. Fajny temat. Nie wiem czy mi sie kompo podoba jako takie, ale moze byc. Ladna kolorystyka.
Pozostale zdjecia - traktuje jako Twoje proby i zabawy.
Po prostu jakies badyle, niska GO i zabawy z "artystycznym" bokehem.
Ale juz dosc! Magdo - czas na cos kreatywnego. Wykorzystaj teraz to co juz na "badylach" przetrenowalas. Czekam na cos fajnego - na rowni z motorami :)
TS
tak ostatnie zdjęcia to zabawa (zresztą to gdzieś wcześniej napisałam:grin:).
kreatywnego?!? hmmm jak na razie to nic dobrego (oprócz motorów) nie wychodzi. ale postaram się, postaram i przerzucę na tematy troszkę bardziej ambitne :).
Mi się podobają, mają swój styl. Sztuka dobrej fotografii nie polega przecież na foceniu tylko "ładnych" obiektów. Udowadniasz że nawet zeschłemu badylowi można zrobić interesujące ujęcie, bo może roślinka rzeczywiście jest dość biedna ale za to piękny bokeh nadrabia, mi się ten kontrast podoba, jakby odwrócenie ról pierwszego i drugiego planu...
Podoba mi sie sposob w jak dopieszczasz swoje zdjecia, Twoje spojrzenie na swiat w ktorym czesto dostrzegasz cos czego nie widza inni. Potrafisz zainteresowac tematem zdjecia na tyle skutecznie by zatrzymalo uwage widza na dluzej :)
madziazywczak
18.11.10, 12:50
joss, nataszach dzięki za uznanie.
wiem, że moje zdjęcia przedstawiają w większości badyle, małą go itp ale ja po prostu lubię robić takie zdjęcia. sprawia mi to wielką przyjemność.
z drugiej strony pomału już zaczyna brakować mi czegoś innego. i prawdopodobnie niebawem ruszę w kolejną drogę. jaką hmmm jeszcze nie wiem.
I chyba o to właśnie w tym wszystkim chodzi- o dobrą zabawę- czyż nie? Powodzenia w przecieraniu nowych szlaków :)
z drugiej strony pomału już zaczyna brakować mi czegoś innego. i prawdopodobnie niebawem ruszę w kolejną drogę.
Nie musisz isc w kolejna droge. Nie szukaj na sile. Twoje eksperymenty sa naprawde fajne i co najwazniejsze dodaja doswiadczenia. Po prostu teraz staraj sie to wykorzystac kreatywnie przy swoich nastepnych zdjeciach.
Niezaleznie od wszystkiego lubie kolorystyke Twoich zdjec, nie wiem na ile to przypadek czy przemyslana obrobka, ale efekt jest zdecydowanie interesujacy.
TS
madziazywczak
19.11.10, 09:06
Nie musisz isc w kolejna droge. Nie szukaj na sile. Twoje eksperymenty sa naprawde fajne i co najwazniejsze dodaja doswiadczenia. Po prostu teraz staraj sie to wykorzystac kreatywnie przy swoich nastepnych zdjeciach.
Niezaleznie od wszystkiego lubie kolorystyke Twoich zdjec, nie wiem na ile to przypadek czy przemyslana obrobka, ale efekt jest zdecydowanie interesujacy.
TS
robiąć zdjęcie wiem co chce uzyskać. w obróbkę wkładam minimum wysiłku(zresztą na więcej nie mam umiejętności). jeśli przy tym minimum nie osiągnę efektu który chce po prostu odkładam zdjęcie :). czasami do niego wracam z nowym pomysłem czasami nie.
madziazywczak
6.04.11, 20:07
hej
po prawie pół roku pomalutku wracam. odłożyłam aparat na całą zimę bo nie było kiedy zdjęć robić.
teraz wracam (znów) z "moim" crossem. oj zapomniałam jak wolno mój aparat reaguje na szybko poruszające się obrazy.
dwie proby
Zastanawiam się tylko skąd ta poświata na drugim zdjęciu, bo ogólnie bardzo fajne.
Chyba przesadzasz z tym wolnym reagowaniem. :wink:
Zarówno jedno jak i drugie zdjęcie bardzo mi się podobają.
Lekka poswiata na 2. jest ciekawa; obciąłbym jedynie dół.
Zastanawiam się tylko skąd ta poświata na drugim zdjęciu...No właśnie? :roll:
Czy nie próbowałaś rozmyć tła w programie?
madziazywczak
14.06.11, 09:21
robione kitowym obiektywem - wreszcie postanowiłam się z nim lepiej zapoznać.
wiem że głębia troszkę za mała, że tło może za mocne ale i tak postanowiłam się nim podzielić :)
LeonAmator
14.06.11, 20:42
Głębia za mała ,tło za mocne a fotka OK jest.:grin: Mnie tam się podoba.
Mnie najbardziej w tym zdjęciu podoba się bokeh. :wink:
madziazywczak
19.06.11, 20:51
smacznego.
kot-pierwsza próba fotografowania ruchomego celu :)
Kot chyba mało ruchliwy był.
Wygląda jakby chciał Cię zjeść.
I łapka mu się wygła, temu kotu. :mrgreen:
madziazywczak
20.06.11, 08:47
Kot chyba mało ruchliwy był.
Wygląda jakby chciał Cię zjeść.
I łapka mu się wygła, temu kotu. :mrgreen:
oj ruchliwy ruchliwy. jakoś udało mi się skupić jego uwagę na chwile. szczególnie że to dziki kot :)
oj ruchliwy ruchliwy. jakoś udało mi się skupić jego uwagę na chwile. szczególnie że to dziki kot :)
Cała trójka niezła, jednak pajączek najlepszy, mimo ze nie przepadam za stawonogami. :cool:
madziazywczak
20.06.11, 09:41
Cała trójka niezła, jednak pajączek najlepszy, mimo ze nie przepadam za stawonogami. :cool:
dzięki
staram się skupić na czymś innym niż roślinki :). stąd ten pająk :)
dzięki
staram się skupić na czymś innym niż roślinki :). stąd ten pająk :)
Dobrze kombinujesz Madziu :grin:, jakoś tak sie przyjęło, ze fani olympusa masowo fotografuja roślinki. Piękny temat, ale ileż mozna... :cry:.
Z kolei inni fani Olympusa, na potęgę fotografują owady.
Szkoda, że jeden przepadł, a takie piękne motylki były.
Myślę, że jesteś na dobrej drodze, aby go zastąpić.
Szkoda, że jeden przepadł, a takie piękne motylki były.
Myślę, że jesteś na dobrej drodze, aby go zastąpić.Nie!Proszę!
Drugiego takiego nie wytrzymam, niech już Madzia zostanie sobą :grin:
Oczywiście, że pozostanie sobą - tam nie było pająków. :grin:
madziazywczak
20.06.11, 18:42
długa droga jeszcze przedemną ale pomalutku staram się próbować czegoś innego. nawet fotografii dziecięcej spróbowałam :). ze skutkiem różnym ale jest parę zdjęć z których jestem zadowolona (mogę się jednym pochwalić?). do tego cross i może wreszcie wyścigi na kieleckim torze (to mnie najbardziej kręci). a reszta wyjdzie w praniu.
także na pewno nie stanę się "maniakiem" owadowym :)
Bardzo fajne to ostatnie ale ja widzała bym tego uroczego dzieciaczka w kolorze. Obróbka jak ta nie bardzo mi leży :roll:
A gdyby je nieco przyciemnic? Czy na przekór ma to pokazywac ulotność i kruchosc dzieciecych zabaw?
Witaj!
Ja jestem maniakiem dziecięcym:) Bardzo podoba mi się ujęcie ale zgadzam się z Lotlitą widziałabym to zdjęcie w kolorze. Ewentualnie przyciemnila bym to obecne:)
madziazywczak
20.06.11, 18:55
Bardzo fajne to ostatnie ale ja widzała bym tego uroczego dzieciaczka w kolorze. Obróbka jak ta nie bardzo mi leży :roll:
mam to ujęcie w kolorze (i jeszcze inne) ale niestety strasznie nie mogłam sobie poradzić ze światłem. słońce już zachodziło i po prostu nie wiedziałam jak obrobić żeby było dobrze :).
wstawię dwa bo oba fajnie mogłyby wyglądać w kolorze ale niestety ja nie umiem tego "fajnego efektu" osiągnąć.
co do jasności tego zdjęcia: było to bardzo świadome rozjaśnienie :). jakiś taki miałam zamysł
Wiedziałem, że było świadome, tylko nie było mnie przez chwilę,
żeby o tym napisać. Mnie bardzo się podoba, ładniejsze niż kolorowe.
madziazywczak
20.06.11, 19:17
w sumie to dzieci ładnie wyglądają w kolorze. ale czasami można sobie pozwolić na coś innego.
niestety nie umiałam wykorzystać światła które w danej chwili było. pewnie ktoś z większym doświadczeniem dałby rade :)
Oba fajne :)
Może w pierwszym troszkę czerwonego zdjąć? Drugie bym zostawił ;)
Do koloru trzeba mieć wyrobione oko,
a nawet wiele wyczucia.
Niestety to co nam wydaje się, że jest trafione,
innym może nie pasować.
O! W kolorze bardzo fajne :grin:
wstawię dwa bo oba fajnie mogłyby wyglądać w kolorze ale niestety ja nie umiem tego "fajnego efektu" osiągnąć.
Aj tam.Jest dobrze.To jest takie ujecie,ze mozliwe jest kilka tysiecy kombinacji i kazda bedzie dobra.Te oczy,mina i gotowosc do startu robia fote.Reszta to nieistotne niuanse(ale se wyraza wymyslilem)
Oryginał już był ciekawy, a poprawka Mirka przedstawia ten fajny kadr w jeszcze lepszych kolorach. :wink:
Ech, żebym miał wyczucie Mirka.
madziazywczak
21.06.11, 08:03
Ech, żebym miał wyczucie Mirka.
ehhh ja też :)
dzięki za uznanie. myslałam ze to będą tylko takie zdjecia do szuflady. a tu o dziwo niektórym się podobają :)
madziazywczak
21.06.11, 08:09
Najbardziej motory. :)
w sensie że najbardziej motory się podobają??
ja mówiłam teraz o zdjęciach dziecka :)
Nie, Twoje zdjęcia, ze szczególnym uwzględnieniem motorów. :mrgreen:
madziazywczak
21.06.11, 08:23
Nie, Twoje zdjęcia, ze szczególnym uwzględnieniem motorów. :mrgreen:
aha :) dziękuję
Głębia za mała ,tło za mocne a fotka OK jest.:grin: Mnie tam się podoba.
Ja też jestem na tak.
madziazywczak
26.06.11, 21:08
dwa zdjęcia. znów kwiatki, roślinki itp. nowa zabawa: ostrzenie przez ... a także zabawa długim kitem. rany do dziś nie doceniałam tego szkła. ono jest rewelacyjne. szczególnie tryb manualny :). chyba się zakochałam :)
zdjęcia takie jak aparat je zrobił. jestem poza domem i brak mi narzędzi do wywoływania raw więc tylko przekonwertowałam do jpg, zmniejszyłam i wrzuciłam na stronę
dwa zdjęcia.
I te dwa powinny sie w galerii znalesc bezwzglednie.
madziazywczak
26.06.11, 21:12
ojej to znaczy że się podobają :). dziękuję za uznanie
Mi osobiście drugie bardziej podchodzi. Pomimo wielu elementów w kadrze strasznie mi się podoba. Chyba za sprawą tych traw, świetnie wyszły.
Pierwsze też klasa.
Pozdrawiam
madziazywczak
26.06.11, 21:19
Mi osobiście drugie bardziej podchodzi. Pomimo wielu elementów w kadrze strasznie mi się podoba. Chyba za sprawą tych traw, świetnie wyszły.
Pierwsze też klasa.
Pozdrawiam
oj z trawą to ja powalczyłam i ogólnie z całym zdjęciem. wiało strasznie i cięzko było złapać ostrość.
Mi osobiście drugie bardziej podchodzi.
To mamy te same gusta.
Tez lubisz wypic? w dobrym towarzystwie az do jutrzenki?:wink:
To mamy te same gusta.
Tez lubisz wypic? w dobrym towarzystwie az do jutrzenki?:wink:
Mirku, czasem to i jutrzenka mnie spać nie położy, ale towarzystwo musi być przednie.
Madziu, bardzo mi się podoba w Twoich zdjęciach to, że potrafisz się zniżyć do poziomu trawy, kota, dziecka. Ta perspektywa dodaje zdjęciom uroku.
madziazywczak
27.06.11, 08:50
Madziu, bardzo mi się podoba w Twoich zdjęciach to, że potrafisz się zniżyć do poziomu trawy, kota, dziecka. Ta perspektywa dodaje zdjęciom uroku.
skutki tego zniżania są czasami opłakane ale jeśli tylko do możliwe staram się mieć pod ręką kocyk :)
Madziu, łąkowe naprawdę świetne :grin:
madziazywczak
27.06.11, 11:03
Madziu, łąkowe naprawdę świetne :grin:
dziękuję :)
madziazywczak
27.06.11, 20:08
pozwalam sobie wrzucić jeszcze jedną wariację na temat maków :). mam ich jeszcze kilka ale to będzie ostatnie :)
i jeden chaber. prawdopodobnie będziecie zarzucać mi brak światła ale niestety żeby do nich dotrzeć musiałam pół pola wykarczować bo dość nisko się znajdowały
wahałam się wahałam się ale jednak postanawiam wrzucić jeszcze jednego chaberka. jest on gorszy jakościowo ale chyba lepiej "plastycznie". szkoda że nie udało mi się tak do końca
Poprzednie dwa łąkowo-makowe są piękne. Z ostatniej serii mak również bardzo ładny. A na chaberkach rzeczywiście brakuje światła.
A na chaberkach rzeczywiście brakuje światła.
A jak by tak sfocic to co monitor "wysfietla" z lampa abo dwoma i na nowo wywolac.Takie cos albo takie by wyszedlo.
madziazywczak
28.06.11, 07:46
A jak by tak sfocic to co monitor "wysfietla" z lampa abo dwoma i na nowo wywolac.Takie cos albo takie by wyszedlo.
podoba mi się :). pobawię się jeszcze tymi chabrami
Chaberki w wersji Mirka nabrały życia :wink: Ostatni maczek też bardzo ładny.
madziazywczak
28.06.11, 13:09
na chwilę obecną skończyła z polnymi zdjęciami (pobawię się tylko tymi chabrami i pokaże po obróbce) :). tzn polne zdjęcia jeszcze będą ale mam inny projekt w głowie. może uda mi się w tym roku go zrealizować.
teraz poddaje się testom. miałam dwa nieużywane obiektywy pod nikona: sigma 70-300 1:4-5.6 oraz kalimar 500 1:8-32. zakupiłam przejściówkę i w najbliższym czasie mam zamiar próbować je ujarzmić :).
mam nadzieje że coś mi z tego wyjdzie i będę mogla pochwalić się dobrymi pracami :)
Mirek mnie wyprzedzil z chaberkami :grin:
Tak myslalam, ze mozna je w Ps-e troche oswiecic.
Maczek bardzo ladny.
madziazywczak
29.06.11, 17:59
pobawiłam się troszkę sigmą. oj ciężko ją opanować ale jeśli przyzwyczaję się do ciężaru obiektywu oraz jego specyficznego ustawiania ostrości (bardzo małego przeskoku z ostrego na nieostre) to myślę że polubię ten obiektyw
dwie próbki :)
Zakupiłem ME-1 i od tej pory nie zdejmuję,
może jest łatwiej, a może mi się tylko tak wydaje.:)
pobawiłam się troszkę sigmą. oj ciężko ją opanować ale jeśli przyzwyczaję się do ciężaru obiektywu oraz jego specyficznego ustawiania ostrości (bardzo małego przeskoku z ostrego na nieostre) to myślę że polubię ten obiektyw
dwie próbki :)
Witaj Madzia!
MNZ baardzo udane próbki, z naciskiem na drugą.
Jako że to początki to naprawdę świetnie sobie poradziłaś. Też mi się 2 bardziej podoba.
madziazywczak
29.06.11, 20:20
dzięki za uznanie.
jurec co to ME-1
...
jurec co to ME-1
opis na fotozakupach. (http://fotozakupy.pl/akcesoria-wizjera/olympus-me-1-muszla-oczna,3884s)
Służę uniżenie AP.
Również jest opis w Olypedii w akcesoriach.
Nie mam przejściówki na manuale więc trudno o porównanie.
madziazywczak
29.06.11, 21:15
Dziekuje za wyjasnienie. Genialne urzadzenie. Czy ono naprawde daje rade?
madziazywczak
30.06.11, 19:15
pomęczę was znów :). kwiatki kolejny raz
za te listki w kadrze i rozmycie na pierwszym planie pewnie mi się dostanie ale jako że to moje pierwsze motyle proszę o wyrozumiałość
ahhh zauważyłam jeden błąd na zdjęciu 65 :(
Oglądam te fotki, wiem że to subiektywne, ale mnie sie podobają!
:)
pomęczę was znów :). kwiatki kolejny raz
za te listki w kadrze i rozmycie na pierwszym planie pewnie mi się dostanie ale jako że to moje pierwsze motyle proszę o wyrozumiałość
ahhh zauważyłam jeden błąd na zdjęciu 65 :(
Czuję się pomęczony. Może jedynka , ale to jeszcze nie to czego bym się spodziewał , motyle ...hm... nie to światełko - i nie ten kąt jego padania. Trzeba zdecydowanie wcześniej wstawać.
Pozdrawiam AP.
madziazywczak
30.06.11, 21:44
Czuję się pomęczony. Może jedynka , ale to jeszcze nie to czego bym się spodziewał , motyle ...hm... nie to światełko - i nie ten kąt jego padania. Trzeba zdecydowanie wcześniej wstawać.
Pozdrawiam AP.
a można się dowiedzieć czego byś się spodziewał w pierwszym
co do motyli- robione były pod wieczór. ale widać światło i tak było za mocne. do tego upodobały sobie kwiatki w chaszczach. ani do nich bliżej podejść ani jakoś inaczej się ustawić bo trawy przed tym olbrzymie. ehhh. no następnym razem postaram się lepiej. pierwsze próby zawsze są ciężkie :(
Większego rozmycia tła i usunięcia liścia po prawej stronie.
madziazywczak
30.06.11, 23:01
Większego rozmycia tła i usunięcia liścia po prawej stronie.
dość długo zastanawiałam nad tym czy zostawiać tego liścia czy nie. czy ciąć z prawej czy z lewej. jednak postanowiłam go zostawić :).
a co do rozmycia tła. tego akurat jeszcze nie opanowałam tak do końca
będę próbować dalej
Mnie akurat ten liść na 65. nie przeszkadza. W moim odczuciu tak jest bardziej naturalnie, że kwiatek na łące nie rośnie samodzielnie.
Mnie akurat ten liść na 65. nie przeszkadza. W moim odczuciu tak jest bardziej naturalnie, że kwiatek na łące nie rośnie samodzielnie.
Najważniejsze by kadr podobał się jego autorowi.
Ja tu nie chcę nikogo krytykować, ani nikomu przykrości czynić - dostałem zapytanie dlaczego tak postrzegam ten obrazek i odpowiadam.
W takim wydaniu kadr jest splątany, niespokojny, jest na nim fajny kontrastujący kwiatek z listkiem i dookoła niepokój. O kompozycji napisano całe tomy - nie wdaję się w kadrowanie. Najlepsze, najciekawsze makra mają jeden dominujący element .
Owocnych prób życzę AP.
madziazywczak
1.07.11, 09:15
Najważniejsze by kadr podobał się jego autorowi.
Ja tu nie chcę nikogo krytykować, ani nikomu przykrości czynić - dostałem zapytanie dlaczego tak postrzegam ten obrazek i odpowiadam.
W takim wydaniu kadr jest splątany, niespokojny, jest na nim fajny kontrastujący kwiatek z listkiem i dookoła niepokój. O kompozycji napisano całe tomy - nie wdaję się w kadrowanie. Najlepsze, najciekawsze makra mają jeden dominujący element .
Owocnych prób życzę AP.
ależ nikomu przykrości nie robisz. wystawiam zdjęcia i pytam dlatego aby się czegoś nauczyć.
ale jedna uwaga - temu zdjęciu do makra daleko. zresztą nie robiłam go z myślą aby symulowało makro. tak po prostu zbliżenie kwiatka :)
O motylkach napisał apz. Nie będę więc się rozwodzić, bo się z nim zgadzam. Natomiast kwiatek - to co zwraca moją uwagę na plus, to zielony kolor na zdjęciu. Jego barwa jest bardzo fajna.
madziazywczak
3.07.11, 20:33
dwa deszczowe.
mam nadzieje że te dwa przypadną do gustu
dwa deszczowe.
mam nadzieje że te dwa przypadną do gustu
Nadzieja -fajna rzecz:wink:
Pierwsze-wyostrzyc i szum zniszczyc,drugie definicje czerni poprawic,i moze poznie wyostrzenie tez bedzie potrzebne.
Mam nadzieje,ze nie obrazilem.
madziazywczak
3.07.11, 21:14
Skoro pokazuje zdjecia to znaczy ze licze sie z tym ze nie kazdemu one beda sie podobaly i ze za wiekszosc z nich mi sie dostanie. Dlatego nie widze potrzeby pisania: mam nadzieje ze nie obrazilem lub ze ktos nie chcial mi przykrosci sprawiac.
a co to zdjec. Ok w pierwszym pozbyc sie szumu. Ale jak. Zrobic rozmycie czy jakos inaczej to zalatwic. Szum pewnie powstal bo dosc wysokie iso zastosowalam. A ono naprawde jest nieostre. Hmmm wydaje mi sie ze jest dlatego tez zostalo pokazane. Drugie: poglebic czern przy wywolywaniu bo za bardzo nie wiem o co chodzi.
Ściągnij darmowego Gimpa. Poszukaj na forum, w necie opisów jego użytkowania. Zadawaj pytania - jest tu wielu jego użytkowników (ja do nich nie należę), na pewno znajdziesz odpowiedzi na konkretne pytania.
Po jakim czasie ćwiczenia - uzyskasz satysfakcję w postaci lepszych ,efektowniejszych zdjęć.
Co do zdjęć - pierwsze dla mnie ciekawe - brakuje na nim światła. Przy drugim poza światłem przemyślałbym kadrowanie.
Pozdrawiam AP.
Skoro pokazuje zdjecia to znaczy ze licze sie z tym ze nie kazdemu one beda sie podobaly i ze za wiekszosc z nich mi sie dostanie. Dlatego nie widze potrzeby pisania: mam nadzieje ze nie obrazilem lub ze ktos nie chcial mi przykrosci sprawiac.
a co to zdjec. Ok w pierwszym pozbyc sie szumu. Ale jak. Zrobic rozmycie czy jakos inaczej to zalatwic. Szum pewnie powstal bo dosc wysokie iso zastosowalam. A ono naprawde jest nieostre. Hmmm wydaje mi sie ze jest dlatego tez zostalo pokazane. Drugie: poglebic czern przy wywolywaniu bo za bardzo nie wiem o co chodzi.
Ach chyba znowu cos namieszalem:oops:
Wiec pierwsze.Jakis program co na warstwach i maskach pracuje,nic wiecej nie trzeba.
Powielilem warstwe,rozmylem,na masce tej warstwy pedzlem zamalowalem co ma byc nie rozmyte.i to wszystko.Ponadto troche pozmienialem kolory i dodalem ostrosci i swiatla-to juz w PS zrobilem.To tak na szybko jak bym to widzial.Tez nie jestem guru w temacie tak ,ze mozesz bic jak by cos:grin:
A drugi to moze ktos inny chetny by pokazal.
madziazywczak
3.07.11, 22:10
Apz nie lubie gimpa. Kilka razy sie do niego przymierzalam. Po prostu nie podchodzi mi
Ale pomalutku poznaje inne programy. Jednak dluga droga przedemna:). Stad tez moje pytania. A jakie kadrowanie w drugim. A czy tym razem rozmycie lepsze:).
Mirku dzieki za wytlumaczenie bede probowac i zobaczymy co mi z tego wyjdzie. A mak w oryginale mial taki fioletowo rozowy kolor. Ale czerwony tez mi pasuje
Apz nie lubie gimpa. ...
.... A jakie kadrowanie w drugim. A czy tym razem rozmycie lepsze:).
...
Ja spróbowałbym w kwadracie, kwiatek w prawym górnym mocnym punkcie, spróbowałbym też porównać - obrócić tak by łodyżka była po przekątnej i przyciąć. rozmycie niezłe, dodać trzeba światła i nasycić trochę.
Jestem w pracy - nie mam tu narzędzi by popróbować.
Możesz ściągnąć PS-a triala na miesiąc ze strony Adobe. Nie masz na kogo zakupić wersji edu?
Pozdrawiam AP.
madziazywczak
3.07.11, 22:27
Ja spróbowałbym w kwadracie, kwiatek w prawym górnym mocnym punkcie, spróbowałbym też porównać - obrócić tak by łodyżka była po przekątnej i przyciąć. rozmycie niezłe, dodać trzeba światła i nasycić trochę.
Jestem w pracy - nie mam tu narzędzi by popróbować.
Możesz ściągnąć PS-a triala na miesiąc ze strony Adobe. Nie masz na kogo zakupić wersji edu?
Pozdrawiam AP.
chyba wiem o co chodzi będę próbować sama :)
dzięki za uwagi
Tez nie jestem guru w temacie...
Łał!Tekst miesiąca :lol:
Apz nie lubie gimpa. Kilka razy sie do niego przymierzalam. Po prostu nie podchodzi mi
A to dlaczego?
madziazywczak
4.07.11, 18:40
Łał!Tekst miesiąca :lol:
A to dlaczego?
Nie wiem. Probowalam przesiasc sie na gimpa ale interfejs po prost mi nie podszedl.
Nie wiem. Probowalam przesiasc sie na gimpa ale interfejs po prost mi nie podszedl.
Z GIMPem tak jest. Albo go pokochasz albo znienawidzisz :wink:
madziazywczak
6.07.11, 20:02
przyblokowy kot :). przerzuciłam się na "obiekt ruchomy" :)
Super minka tego kotka :)
Fajnie ustrzelony!
madziazywczak
6.07.11, 20:41
Super minka tego kotka :)
Fajnie ustrzelony!
ten kot zawsze ma taką "minę".
Kot pozowac potrafi. A duża w tym zasługa fotografującej. Brawo!
Super kotek ze świetną minką, podoba mi się kadr :grin:
Fajne zdjęcie kota, który w sumie nie wygląda na zadowolonego. :wink:
Bardzo pozytywna ostatnia :grin: i kolorki też mi leżą :!:
Przerzucaj sie czesciej Moja Droga, dobrze Ci to wychodzi :))
Kotem?:-P:mrgreen:
A tak serio: kot jaki jest każdy widzi, mina prze wspaniała ... za resztę zapłacisz master card.:mrgreen:
Brawa za moment uchwycony!!!
madziazywczak
7.07.11, 17:36
tak teraz już będę się przerzucać na stworzenia bardziej żywe :).
Świetna robota :) a najbardziej podoba mi się ta jego (jej) minka :) MIODZIO :)
Super foto.
Gratulacje i pozdrowienia.
ten kot zawsze ma taką "minę".
Fajny tygrysek, Ładnie uchwycone.
Pozdrawiam AP.
Kotem?:-P:mrgreen:
Nie, Kotem nie... przeciez paragrafy na to sa ;)
Nie, Kotem nie... przeciez paragrafy na to sa ;)
Nooo niby tak ... ale od przerzucania się paragrafami mamy już speców:mrgreen:
def.
paragraf albo olaboga - pręt metalowy owinięty w pokrowiec służący do obezwładniania ofiar :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
madziazywczak
2.08.11, 19:04
taka tam szyszunia
przyjemne szyszunie:wink:
Przyjemne zdjęcie miłe dla oka. :grin:
Madziu, czy coś nie przykombinowałaś pod czas obróbki? Bo zezwyczaj te szyszunie mają pomarańczowo-brązowy kolor :roll:
madziazywczak
3.08.11, 21:37
Madziu, czy coś nie przykombinowałaś pod czas obróbki? Bo zezwyczaj te szyszunie mają pomarańczowo-brązowy kolor :roll:
drzewo modrzew a to jego młode, zielone szyszki.
może rzeczywiście przesadziłam z nasyceniem zielonego ale nie zmienia to faktu że szyszki są zielone w oryginale
troszkę zdjęłam zielonego :)
drzewo modrzew a to jego młode, zielone szyszki.
No chyba, że tak :wink:
madziazywczak
17.08.11, 19:28
moja wariacja na temat słoneczników :)
Witaj Madzia!
Szyszunie i wariacja słonecznikowa super! Słonecznik tak przerysowany, że uhhh! No miodek wariacyji!
Pozwoliłem sobie zwariacić szyszki:
53002 53003
moja wariacja na temat słoneczników :)Na moje to za miękko i za dużo z prawej ale to Twoja wariacja :D
Kolory ładne.
PS
Przy szyszuniach, przypomniał mi się Sid leniwiec :grin:
LeonAmator
17.08.11, 22:38
o szyszunie ,piknie
Słonecznik ma super kolorki, kojarzy się z zachodzącym słońcem. Lewa połówka będzie później?:wink: Kot rewelacyjny.
madziazywczak
18.08.11, 07:52
dzięki :)
lewej połówki nie ma. specjalnie był tak kadrowany aby uzyskać tylko połowę :)
co do miękkości. zastanawiałam się czy jeszcze samego słonecznika jeszcze mocniej wyostrzyć ale bałam się, że będzie za ostro i że się szumy pojawią. może dziś spróbuje się pobawić