Zobacz pełną wersję : Pytanie o obiektywy.
Witam mimo iż jestem nowym forumowiczem śledzę e od bardzo długiego czasu, ale teraz na poważnie chce kupićjuż aparat.
mam dylemat czy kupować E-520 z dual kitem ponieważ trochę czytałem testów a chciałbym dowiedzieć się od Was co myślicie o tych obiektywach. czy Warto kupować cały zestaw czy tylko samo body?
i jeżeli ktoś ma zdjęcia prosto z puszki bez obróbki (chodzi mi o portrety przy 80mm) bardzo chętnie bym poprosił.
a co dopniesz do puszki jeśli kupisz samo body?
Kity są OK. bierz je bez wahania.
a czy obiektywy nie są za ciemne? czy dokupują stałkę 50mm wystarczy żeby zestaw był już fajny pod portrety ?
jeżeli priorytetem jest dla ciebie jasna 50ka - to lepszym wyborem będzie dla ciebie inna stajnia. I tam zacząłbym poszukiwania.
Jeśli 50 mm to chyba tylko ZD 25 ale f/2,8 to nie jest już tak znowu jasno jak na stałke ale jeszcze w rozsądnej cenie, jest Leica 25 f/1,4 ale okazją jest dostać używkę za 2,5 kpln lub Sigma 30 f/1,4 za ok 1,7 kpln nowa . Za Koriolanem - rozważ inny system .....
dziękuję za radę. będę szukał nadał nadal.
Chyba że wybrałbyś coś z m42, wtedy zostaje ci tylko MF ale wizjer w E-520 komfortowy na pewno nie jest a przy manualnym ostrzeniu to napraaawde kiepsko. Chyba że dokupisz w dobrej cenie używaną muszlę oczną ME-1 (220 zł za nówke to zdecydowanie za dużo), wizjer stanie się "akceptowalny".
Mam i uważam że jest całkiem przyzwoicie.
no ale do manualnego ostrzenia też znajdzie lepszą puszkę w innym systemie - choćby ze względu na większe wizjery.
Zaletą (ale chyba nie w E520) może być stabilizacja z każdym szkłem manualnym- podajesz ogniskową i jest.
Na innym forum foto stary Canonier nie dawno zmienił C 50mm f/1,4 na analogiczną Sigmę. Tłumaczył wybór lepszą optyką. Ponieważ ta sama Sigma jest także w 4/3, to nie wiem, co Wam nie pasuje.
choćby to, że 50/1.8 Canona kosztuje poniżej 400 PLN.
Nie każdemu na starcie pasuje cena:roll:
1,7 kpln to troche jest zwłaszcza w kontekście E-520 w dual kicie na początek.
NightCrawler
4.05.10, 11:10
Zaraz będzie kolejna wojenka systemowa :)
A co do tematu - praktycznie wszystkim da się zrobić portret. Ale MSZ jeżeli ma być to priorytet przy wyborze sprzętu to Olympus jest najgorszym wyborem. A wchodzenie w system na siłę mija się z celem w moim mniemaniu.
Mydełko Fa jeszcze mniej.
Portrety powiadasz.Ciekawy motyw na poczatku drogi.A powiedz mi jakie te portrety,w jakich warunkach,z jakim oswietleniem,do czego,jakie wymagania ma odbiorca,czym dysponujesz procz aparatu?????
Zaraz będzie kolejna wojenka systemowa :)
Ty, ale między samymi E-Userami :P
A tak serio, autorze, najpierw kup dual kit. Jeśli nie chcesz robić tego "profesjonalnie" - cudzysłów bo skrót myślowy pod którym mam na myśli faktyczną potrzebę szkiełek typu L25/1.4 czy 85/1.2 - to pobaw się tym co masz i wtedy zobaczysz, czego Ci potrzeba. Ew. do tego jakaś tania 50tka na M42.
Faktycznie, tyle kosztuje. Na szkło do Olka, które w podobnym stopniu nadawałoby się do portretów, trzeba wydać z 1500 zł więcej. Trudno. Na szczęście można odzyskać tą kasę, kupując ZD 14-54, bo w C odpowiednik takiego obiektywu (nie tylko pod względem zakresu ogniskowych na cropie x1,6, ale głównie pod względem jakości optycznej i obecności stabilizacji) kosztuje więcej właśnie o te 1500 zł lub nawet jeszcze drożej. Na jedno wychodzi. Żaden system nie jest tańszy ani droższy - zależy po prostu od tego, jakie obiektywy się wybiera. I z reguły wybór nie kończy się na jednym szkle, więc warto spojrzeć na to z szerszej perspektywy, a nie tylko pod kątem jednego obiektywu (nota bene wcale nie wybitnego optycznie) za 400 zł.
Witam !
Ostatnio robilem portrety szklem ZD 70-300.
Jest to szklo ciemne i optycznie nie takie jak stalka.
Elekt koncowy po obrobieniu wyszedl taki.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=32775&d=1272975402
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=32774&d=1272975385
Pozdrawiam
NightCrawler
4.05.10, 15:10
Żaden system nie jest tańszy ani droższy - zależy po prostu od tego, jakie obiektywy się wybiera. I z reguły wybór nie kończy się na jednym szkle, więc warto spojrzeć na to z szerszej perspektywy, a nie tylko pod kątem jednego obiektywu (nota bene wcale nie wybitnego optycznie) za 400 zł.
I właśnie o to chodzi. Skoro ktoś ma już sprecyzowane czego potrzebuje to wybiera system, który mu to da w najlepszym stosunku jakości do ceny (bądź też jakości jeżeli cena nie gra roli).
Jeżeli nie ma sprecyzowanych potrzeb - to cokolwiek kupi, na 95% będzie zadowolony do czasu, aż sprecyzuje swoje potrzeby i w razie czego zacznie szukać rozwiązań/nowych narzędzi, dzięki którym będzie mógł te potrzeby zaspokoić.
PS. 14-54 to chyba jedyna rzecz (z tych, które posiadałem/używałem), której czasami mi brakuje po zmianie systemu.