PDA

Zobacz pełną wersję : E-System z przymrużeniem oka...



Gregorius
15.02.07, 07:18
Od jakiegoś czasu chodziło mi to po głowie, więc postanowiłem sprawdzić :)
Jak wiadomo dodatki do żywności (konserwanty i takie tam) oznacza się kodami Exxx, oto co znalazłem na stronce http://zdrowo.livenet.pl/e-lista.html
Kody są trzycyfrowe, więc "pasuje" tu tylko najbardziej popularna seria aparatów z E-systemu :mrgreen:

E300
Kwas askorbinowy, witaminaC (Ascorbic acid)
Stosowany do wyrobów przechowywanych ponad 3 miesiące.

E330
Kwas cytrynowy (Citric acid)
Możliwe działanie rakotwórcze :o

E400
Kwas alginowy (Alginic acid)
Naturalny środek zagęszczający, kwas polimannuronowy otrzymywany z alg morskich. :razz:

E500
Węglan sodu (Sodium carbonates)
Regulator kwasowości

k@czy
15.02.07, 07:44
hehehe :) zaraz zmienie opis pod moim avatarem :) od dzisiaj robie foty weglanem sodu, jakby ktos pytal :)

Wiejo
15.02.07, 13:01
ale fajne nie wiedziałem, że lubię kwas askrobinowy z wiórkami cytryny ale przechowam dłużej niż trzy miechy. Pozdrawiam. :D

dog_master
15.02.07, 14:33
Zawsze lubiłam kwas cytrynowy :D

Gregorius
25.03.07, 00:57
Odświeżam wątek aby odkryć tajemnice nowych modeli Olka ;)

E410
Mączka chleba świętojańskiego (Carob,Carubin,Arobon)
Naturalny środek zagęszczający, np. lody, sosy sałatkowe, desery, konserwy rybne.

E510
Chlorek amonu
Pożywka dla drożdży, dodatek smakowy

witia
25.03.07, 11:07
:D
To lubię!!!!!!
E-510 w moim domowym winku się sprawdza - to i w innej dziedzinie nie będzie gorszy!
Dzięki za info i pozdrówka! :razz:

rodia
25.03.07, 13:09
E330
Kwas cytrynowy (Citric acid)
Możliwe działanie rakotwórcze :o


O cholera, a mój kumpel kupił niedawno e330 :cry: