Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : filtr polaryzacyjny cokin, a może inny ?

zeman2
28.04.10, 20:16
Hej
Stoję przed dylematem zakupu kolejnego filtra polaryzacyjnego. Mam już kołowy B&W pod 14-54,50-200. Przyszedł czas na szkło o szerokim kącie widzenia i tu pojawił sie dylemat-co kupić. Kolejny kołowy B&W to ok 500zł. Zacząłem szukać w systemie cokin - do wyboru 4 rodzaje filtrów pod holder - liniowy, p(180zł), x-pro(1800zł), z-pro(1000). Jak doczytałem na stronie francuskiej , szukając różnic pomiędzy p,x-p,z-p, poza wielkością nie ma między nimi różnic ( a może są jakościowe ino nie piszą o tym)- różnice cenowe ogromne.
O zwykłym p164 krążą nie najlepsze opinie...
No i co tu robić, bo jeszcze łazi gdzieś po głowie temat winiety z holdera cokin?

z chęcią wysłucham każdej opini:)

Karol
28.04.10, 21:03
System Cokin jest super do filtrów połówkowych, ale filtr polaryzacyjny wolałbym nakręcany. Jak nakręcisz PL na obiektyw operuje się tym wygodnie, z holderem na obiektywie już nie jest tak prosto, zwykle trzeba to zdemontować żeby włożyć do torby czy plecaka.
Co do winiety - jakie masz szerokie szkło?
B&W tanie nie są, osobiście bym rozważył jakiś kołowy PL ze znaczkiem Hoya, Marumi itp.

zeman2
29.04.10, 00:41
Ok, pomijając pewien dyskomfort w zakładaniu mocowania cokin- czy ktoś mógłby coś więcej napisać o jakości polarów płytkowych - o P już wiem, że podobno gorsze od marumi, b+w, a co z tymi droższymi ?

zeman2
30.04.10, 10:10
wygląda na to, że nikt nie używa polarów cokin ( zastanawiające, zważywszy rachunek ekonomiczny...) , a może jednak ???:)

authalia
24.05.10, 14:00
Szczerze to nie znam się na cokinach, mam Hoye od dłuższego czasu, kupiona w foto-tipie i się filterek sprawuje w porządku.
Wiadomo, że cena trochę wyższa, ale podobnie jest z jakoscią.
W końcu kupiłeś coś? :)

zeman2
24.05.10, 14:33
kupiłem kolejny B+W, zabolało troszkę zważywszy,że to 72mm

A co do cokin - nikt mi nic w sumie nie umiał powiedzieć - no może poza, jedną informacją z firmy hagnes ( pan Oleksy), że te większe są droższe z powodu własnie średnicy...o jakości nie wspominał.

authalia
25.05.10, 12:33
Niestety własnie ze wzgledu na średnice te ceny sa takie wysokie.
Podobnie jest z Hoya'mi.
Zatem najlepiej jest miec wąskie obiektywy.

Kolejny B+W? To ile już ich masz w sumie? :)