Zobacz pełną wersję : Wywoływanie RAW (.orf) z Olka E-30
Ziootek1971
18.04.10, 18:32
Wczoraj wybrałem się wieczorem w okolice Pałacu Prezydenckiego żeby nieco pofocić. Po raz pierwszy od kiedy mam E-30 zdecydowałem się na fotografowanie w RAW. Zrobiłem całkiem sporo zdjęć i... zaczęły się schody. RAWTherapee, którego używałem do wywoływania RAW kiedy używałem E-500 "nie widział" RAW-ów z E-30 (ani wersja 2.3 ani 2.41). Olympus Master2 miałem kiedyś zainstalowanego jako wersję testową i teraz nie mogę niestety zainstalować go ponownie z płyty, która była w pudełku z aparatem. A wczorajsze zdjęcia czekają na wywołanie...
Może któryś z użytkowników E-30 może podzielić się informacjami o oprogramowaniu, którego używa do wywoływania RAW z tego aparatu? Będę niesamowicie wprost wdzięczny za pomoc. Co prawda na maj zapowiadany jest Olympus Viewer 2, ale nie chciałbym czekać tak długo na możliwość wywołania moich RAWów...
Ktos juz kiedys mnie nawijal,ze nie moze otworzyc rawow z .Mnie otworzyl
http://www.youtube.com/watch?v=LSFf1uYgNbc&feature=player_embedded skorzystal z Camera raw od Ps.Mam go gdzies na dysku bo byla wersja darmowa do sciagniecia z jakiejs strony.Akurat trafilem z dniem kiedy byla.Nawet bardzo przyjemny programik.
Używam RT V. 2.4.1 ale na Linuxie... - nie pomogę. Ale nie słyszałem aby RT nie otwierał *.orf z E-30. Sprawdź biblioteki
[...] nie chciałbym czekać tak długo na możliwość wywołania moich RAWów...
Skoro nie chcesz czekac to do wywołania ORFów (zrobienia JPG) z E-30 użyj aparatu E-30.
Ani ekstra oprogramowanie ani komputer nie jest do tego potrzebny.
Ufraw, prosty darmowy program...
... Olympus Master2 miałem kiedyś zainstalowanego jako wersję testową i teraz nie mogę niestety zainstalować go ponownie z płyty, która była w pudełku z aparatem. ...
Być nie może. Olympus Master to freeware. Pobierz najnowszą wersję ze strony Oly.
Poza tym polecam znakomity DXO Optics Pro. Do pobrania wersja trial (http://www.dxo.com/en/photo)(jak nie chcesz płacić). Działa bez limitów funkcjonalnych przez oidp 30 dni.
Zgadza się. Olympus Master jest darmowy. Poza tym Raw Therapee 2.4.1 otwiera u mnie RAWy z E-30 bez problemu. Być może powinieneś zainstalować RawCodec wydany przez olka.
Próbowałeś darmowy "Adobe DNG Converter" ? polecam. pozdrawiam hb.
Próbowałeś darmowy "Adobe DNG Converter" ? polecam. pozdrawiam hb.
równiez popieram. nawet moge ci wysłac na poczte. mozna to sciagnac ze strony adobe.
zmienia on Raw .orf na raw w formacie "cyfrowego negatywu" DNG
pozwole sobie zacytowac
Informacje o formacie Digital Negative (DNG)
Format Digital Negative (DNG) jest ogólnie dostępnym, udokumentowanym i powszechnie obsługiwanym formatem przechowywania danych camera raw. Projektanci sprzętu i oprogramowania stosują format DNG ze względu na elastyczny przepływ pracy przetwarzania i archiwizacji danych camera raw. Możesz też używać formatu DNG jako formatu pośredniego zapisu obrazów zarejestrowanych wcześniej w formacie własnym camera raw.
Ponieważ dokumentacja formatu DNG jest ogólnie dostępna, oprogramowanie wczytujące takie jak Camera Raw nie wymaga informacji o konkretnym typie aparatu do odczytywania i przetwarzania plików utworzonych przez aparat obsługujący format DNG. Jeśli zakończona zostanie się obsługa formatu własnego, użytkownicy mogą nie mieć możliwości dostępu do obrazów zapisanych w tym formacie i obrazy zostaną utracone na zawsze. Ponieważ dokumentacja formatu DNG jest ogólnie dostępna, jest bardziej prawdopodobne że obrazy raw zapisane w formacie DNG można będzie odczytać korzystając z oprogramowania w odległej przyszłości, lepiej więc wybrać format DNG do przechowywania archiwów.
Format DNG jest rozszerzeniem formatu TIFF 6.0 i jest zgodny ze standardem TIFF-EP. Może się zdarzyć (ale nie musi tak być zawsze) że plik DNG jest zgodny jednocześnie ze specyfikacją Digital Negative i standardem TIFF‑EP.
Dane o dopasowanych obrazów zapisanych w pliku DNG mogą być osadzone w samym pliku DNG, zamiast być zapisywane w pomocniczym pliku XMP lub w bazie danych modułu Camera Raw.
Korzystając z programu Adobe DNG Converter możesz przekonwertować pliki camera raw do formatu DNG. Więcej informacji o formacie DNG i programie DNG Converter znajdziesz www.adobe.com/go/learn_ps_dng_pl.
Mam RawTherapee i otwieram rawy z E-30 bez żadnego problemu.
....
Poza tym polecam znakomity DXO Optics Pro. Do pobrania wersja trial (http://www.dxo.com/en/photo)(jak nie chcesz płacić). Działa bez limitów funkcjonalnych przez oidp 30 dni.
Z tego co wyczytałem to DXO popiera tylko Olympus E-520 i to ze szkłami kitowymi.
Z tego co wyczytałem to DXO popiera tylko Olympus E-520 i to ze szkłami kitowymi.
Widocznie mój DXO (wersja 6.1.2) działa źle, bo bezproblemowo wywołuje RAW-y z mojej E-30 i posiada profile dla mojego ZD12-60 i ZD70-300.
Często trzeba trochę praktyki (oprócz teorii) :)
Ziootek1971
19.04.10, 21:10
Wszystkim współforumowiczom baardzo dziękuję za pomoc. Wczoraj zainstalowałem UFRaw i jak na razie wywoływanie RAW-ów idzie całkiem dobrze. Co do RawTherapee to każda próba otwarcia folderu, w którym są .orf'y z E-30 kończy się komunikatem mówiącym, że program wykonał nieprawidłową operację i zostanie zamknięty. Spróbuję zainstalować RawCodec, o którym pisał lucas_g. Będę chciał nadal używać RT, jestem do niego najbardziej przyzwyczajony.
Ziootek1971
21.04.10, 20:39
Zgadza się. Olympus Master jest darmowy. Poza tym Raw Therapee 2.4.1 otwiera u mnie RAWy z E-30 bez problemu. Być może powinieneś zainstalować RawCodec wydany przez olka.
Zainstalowałem RawCodec i nie zmieniło to sytuacji. Nadal przy próbie otwarcia .orf z E-30 pokazuje się komunikat o tym, że "Wystąpił problem z aplikacją rt.exe i zostanie ona zamknięta".
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Używam RT V. 2.4.1 ale na Linuxie... - nie pomogę. Ale nie słyszałem aby RT nie otwierał *.orf z E-30. Sprawdź biblioteki
Na stronie http://www.rawtherapee.com/?mitem=4&faqid=1 w dziale "Supported Cameras" Olympus E-30 niestety nie występuje. Co miałeś na myśli pisząc "Sprawdź biblioteki"? Z góry dzięki za odpowiedź.
Miałem ten sam problem z RT. Posiadam E-520. Próbowałem różnych wersji. Dopiero wersja 2.4 RC2 poprawnie otwiera piki *.orf
Widocznie mój DXO (wersja 6.1.2) działa źle, bo bezproblemowo wywołuje RAW-y z mojej E-30 i posiada profile dla mojego ZD12-60 i ZD70-300.
Często trzeba trochę praktyki (oprócz teorii) :)
faktycznie obsługuje dużo puszek Olympusa E i dużo szkieł, (ZD8 Fisheye nie jest obsługiwany) ale aby to sprawdzić należy nie czytać specyfikacji tylko zainstalować Trial-a.
Mam niedobre doświadczenia z Trial-ami bo Acronis disk director miał ochotę działać pod Windows 64 ale pełna wersja odmówiła co było zresztą zgodne ze specyfikacją.
Przedziobałem RawTherapee z kilkoma aparatami Olympusa. Jedno jest pewne, w przypadku tego programu - przynajmniej pod Linuksem (u mnie Ubuntu) - nie było takiej sytuacji, żeby nie otworzył, nie wyświetlił czy coś w tym guście. Gdy model aparatu był nowszy niż wersja programu, wyświetlanie było nie do końca prawidłowe (najczęściej obraz był zbyt ciemny), jednak: zawsze było.
No i możesz już sprawdzić sobie Olympus Viewer2, jest niezły
Ziootek1971
21.05.10, 22:57
Dzięki za informację o Olympus Viewer. Właśnie go ściągnąłem i właśnie instaluję. Po zainstalowaniu sprawdzę jak wywołuje się za jego pomocą RAW z E-30.
Dzięki za informację o Olympus Viewer. Właśnie go ściągnąłem i właśnie instaluję. Po zainstalowaniu sprawdzę jak wywołuje się za jego pomocą RAW z E-30.
Zapewniam, że prawie wszystkim fotografom-hobbystom wystarczy aż nadto. Sprawdziłem na kikudziesięciu ORF-ach z E-trzydziestki i E-510. Jest bardzo ok :)
Witam
Taka mała uwaga niezwiązana bezpośrednio z tematem.
A ja powiem wam szczerze, że nie widzę lepszego programu do wywoływania orf niż Oly Master 2 (chyba, że najnowsza wersja oprogramowania Olego). Wywoływałem w ACR i kolorki mi gasił, szczególnie zieleń. A w Masterze 2 kolorki takie jak w rzeczywistości były. Fakt, że nie jest to demon prędkości ani funkcjonalności ale kolorki rewelacja. A to dla mnie jest najważniejsze:)
Pozdrawiam
Teraz następcą jest Olympus Viewer2 - prznajmniej na mac-u działa duuuuuużo szybciej niż Master i ma ładniejszy interface.
Dla mnie ten Olympus Viewer2 jest świetny - właśnie go ściągnąłem i na próbę wywołałem jedno zdjęcie i jest na ++. Używam od kilku miesięcy RawTherapee ale bywa dla mnie (amatora) skomplikowany i często efekt przydało by się dalej obrobić w PS lub Gimpie a z Olympus Viewer2 mam w zasadzie taki oraz jaki chciałem otrzymać.
Mam OL. Viewera od początku jak się ukazał. Wywoływałem na nim większość moich raw-ów. Nie jest to może bardzo wnikliwy program, ale bardzo dobrze obrobi foty w zakresie podstawowych korekt. Można potem poprawić jpeg-i które stworzy i też z bardzo dobrym skutkiem. Z mojej praktyki i wiedzy wynika, że najlepsze efekty uzyska się na względnie prawidłowych fotkach.:)
Witam
RT, CaptureOne i OLViewer są dobre do wywoływania zdjęć zrobionych w tych samych warunkach, czyli seryjnie. Ale jeśli były robione w skrajnie różnych (na zewnątrz w dzień, w pomieszczeniach z lampą i bez) wolę używać UFRaw i każde zdjęcie traktować indywidualnie. Zajmuje to oczywiście więcej czasu i zabiegów, ale efekt jest bardziej zbliżony do pożądanych i jeśli nawet trzeba lekko korygować w jpg.
Ale to pewnie indywidualna sprawa.
Pozdrawiam. romeq
OV2 jest calkiem sprawnym programem. Ale tylko do fot dobrze naswietlonych... znaczy poprawnych. Bo mozliwosci odratowania zdjecia nie daje w zasadzie zadnych.
Jak potrzeba by komus czego lepszego, to calkiem dobrze jako "wolaczka" sprawdza sie LightZone.
T.