PDA

Zobacz pełną wersję : e-410 Duble kit -> dobry wybór dla amatora?

boosterek
17.04.10, 18:19
tak jak w temacie przymierzam sie do kupna używanego lustra..

mam ma ten cel absolutnie maks 950zł

byłem nastawiony na canona 350d plus kit+ jakiś tamron chyba 28-90 czy coś takiego(900zł) ale hmm niewiem..

bedzie to aparat na najbliższy rok/dwa i nie bede chciał w niego inwestować raczej..(ew tanie szkło bardzo z małą przysłoną f2.0 i mniej, nawet bez autofoocusa) i go prawdopodobnie sprzedam później dlatego system jako tako sie nie liczy...

co do jakości zdjęc-> przyda mi sie dobre wysokie ISO, ostrość(obiektywu) jak mnie nie zadowoli to wystarczy mi program wiec chyba wymagania niewielkie, jedynie takie żeby mieć pełną kontrole nad robieniem zdj...
zdjecia przy ISO1600 nadają sie np na zdj na tapete w kompie?

czy używka e-410 duble kit lub widziałem nawet e-510 to dobry wybór?
cały zakres jest..
czasem Live Viev też by sie przydał...

prosze o pomoc :)
ps jestem tu nowy wiec witam wszystkich :)
chociaż czytam forum już od dosyć dawna;)

epicure
17.04.10, 18:26
zdjecia przy ISO1600 nadają sie np na zdj na tapete w kompie?

Bez problemu.

czy używka e-410 duble kit lub widziałem nawet e-510 to dobry wybór?

Oba są dobre, ale E-510 jest lepszy. Ma stabilizację obrazu, która w wielu sytuacjach może przełożyć się na wyższą jakość zdjęć, jeśli fotografujesz z ręki. No i ma więcej guzików z bezpośrednim odniesieniem do najważniejszych ustawień, więc nie będziesz musiał tyle nurkować do menu, żeby zmienić parametry. Do tego bardziej pojemny akumulator oznacza większą ilość fotek lub dłuższą pracę w trybie LV. Większy grip to kwestia gustu.

boosterek
17.04.10, 19:39
No zauważyłem że e-510 ma stabilizacje a 410 nie dlatego spytałem jak to wyglada przy iso 1600

ale e-510 chyba nie upoluje chociaż jak dobrze widziałem niedawno był tutaj taki z dualkitem za 800zł?? ech

a takie może troche idiotyczne pytanie zadam.. o co chodzi z ustawianiem EV+/-
jest to analogiczne Do ISO? tzn np +5EV to znaczy że bede miał jaśniejsze zdjęcie w ciemnym pokoju czy jak to jest:???:

grizz
17.04.10, 19:48
No zauważyłem że e-510 ma stabilizacje a 410 nie dlatego spytałem jak to wyglada przy iso 1600

a takie może troche idiotyczne pytanie zadam.. o co chodzi z ustawianiem EV+/-
jest to analogiczne Do ISO? tzn np +5EV to znaczy że bede miał jaśniejsze zdjęcie w ciemnym pokoju czy jak to jest:???:

1. stabilizacja nie ma nic do ISO. ISO 1600 będzxie wyglądac tu i tu tak samo. Jenak mając stabilizację będziesz mógł uzywać mniejszego ISO

2, Ten parametr po prostu modyfikuje odpowiednio czas bądź przesłonę.

boosterek
17.04.10, 20:07
1. stabilizacja nie ma nic do ISO. ISO 1600 będzxie wyglądac tu i tu tak samo. Jenak mając stabilizację będziesz mógł uzywać mniejszego ISO

2, Ten parametr po prostu modyfikuje odpowiednio czas bądź przesłonę.

brak stabilizacji-> wyższe iso w trudnieszych warunkach. to miałem na myśli :)

czyli z grupy aparatów 350d, nikon d40 d50 d60 i e410 najlepiej wypada olympus tak?? :)

Moominek
17.04.10, 20:49
W tej cenie tak. I dokup sobie jakąś książkę o podstawach fotografii (w tym obsługi aparatu). Co do ISO1600 - nie wiem jaki masz pulpit ale mnie wystarczało z Canona a720 po odszumieniu...
Wyklikane z mobilka

grizz
17.04.10, 21:36
brak stabilizacji-> wyższe iso w trudnieszych warunkach. to miałem na myśli :)

czyli z grupy aparatów 350d, nikon d40 d50 d60 i e410 najlepiej wypada olympus tak?? :)

Wszystko jedno. Weź co ci bardziej się podoba / w ręce lepiej leży. Albo czekaj na e-510 - stabilizacja nie jest konieczna, ale sie przydaje.

boosterek
17.04.10, 21:38
:)
mam canona IXUS 860IS;] robi fotki może i przyzwoite jak na automat, szczególnie jak sie to obrobi na kompie ale tak to jest megabeznadziejny, niemal zerowe opcje przy robieniu fotki nawet na niby manualu ;]

co do książki hmm na intenecuie chyba spokojnie znajde potrzebne materiały :)

Wszystko jedno. Weź co ci bardziej się podoba / w ręce lepiej leży. Albo czekaj na e-510 - stabilizacja nie jest konieczna, ale sie przydaje.

10mp sie nie przyda przy ewentualnej obróbce? obiektywy kitowe ponoć dobre są..

Bodzip
26.04.10, 09:18
Nie nastawiaj się od razu na tak ekstremalne ISO. Wartość 1600 będziesz używać rzadko, bardzo rzadko. Przypuszczam, że dobrze wiesz, że im niższe ISO, tym lepsza jakość zdjęcia. Przy kitowym 14-42 powinieneś utrzymać aparat przy 1/20 s bez większego problemu.

MicSzu
26.04.10, 09:26
Nie nastawiaj się od razu na tak ekstremalne ISO. Wartość 1600 będziesz używać rzadko, bardzo rzadko. Przypuszczam, że dobrze wiesz, że im niższe ISO, tym lepsza jakość zdjęcia. Przy kitowym 14-42 powinieneś utrzymać aparat przy 1/20 s bez większego problemu.

Może ''utrzyma'' ale coś co się rusza załatwi mu zdjecie;)

A co do autora---> jeśli chces zuzywac takich ISO to bądz z dala od olka;)

Pozdrawiam.

abuk36
9.05.10, 23:17
witam, mam pytanko, mam problem bo karta xD w moim e-410 za każdym razem mi wychodzi, nie ma tak jakby blokady, co może być tego powodem?? wielkie dzięki :-))

NightCrawler
9.05.10, 23:19
Uszkodzone gniazdo?

Karol
9.05.10, 23:21
Wpychasz ją wystarczająco głęboko (prawie do końca)?

abuk36
9.05.10, 23:21
czy można to gdzieś naprawić?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
tak wpycham.....ale za każdym razem wychodzi do połowy.....:-(

Karol
10.05.10, 06:38
czy można to gdzieś naprawić?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
tak wpycham.....ale za każdym razem wychodzi do połowy.....:-(

Pewnie można, jest kwestia za ile, gwarancja już minęła? Jeśli tak to serwis Olka pewnie zastosowałby ryczałtową opłatę, a więc w tym przypadku raczej się nie opłaca. Wchodzi w grę jakiś serwis alternatywny, ale ja bym się zastanowił czy warto to naprawiać, lepiej używać CF, które są większe, tańsze i szybsze.
Gniazdo mogło zostać uszkodzone jeżeli karta była wyciągana na siłę, XD trzeba nieco wepchnąć i wówczas wyskoczy, w przeciwieństwie do CF, które się po prostu wyciąga.