Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjecia suchara

Strony : [1] 2 3 4

suchar
11.02.07, 20:21
Przyszedl czas rowniez na mnie. Tak jak i inni zakladam watek, do ktorego bede wrzucal rozne swoje fotki. Jak uda mi sie ustrzelic cos dobrego/ciekawego to wrzuce i poprosze o komentarze. Potem (oczywiscie jesli zdjecie sie spodoba ;) ) wrzuce fotki do Galerii, gdzie poprosze o wyrazenie swojej opinii o nich w postaci gwiazdek. To chyba tyle tytulem wstepu, zapraszam do ogladania i komentowania :)

Na poczatek wrzuce dwie fotki z tegorocznego (wlasnie wrocilem) wyjazdu na narty. Chmury zeszlu nisko ciekawie przykrywajac gory, spadl snieg, bylo ladne swiatlo, wiec zatrzymalem sie na drodze i ustrzelilem takie oto dwie fotki (wolane z RAW-a, troszke poprawiany balans bieli, nasycenie, kontrast itp.).
1. i 2. (jak wykombinuje jaki serwer uzywac do wrzucania zdjec to bede wrzucal normalnie, a teraz chwilowo wrzucam w zalaczniku).

EDIT: wrzucilem wieksze fotki

szklarz
11.02.07, 20:42
Zdecydowanie pierwsza fotka bardziej mi sie podoba, pieknie plenerki misles dawaj wiecej takich fot.

suchar
11.02.07, 21:05
Dzieki :) Jakbym mial... Niestety mialem tylko chwilke, a wiekszosc czasu na wyjezdzie to pogoda byla niefotogeniczna ;) (przede wszystkim to, ze od rana bylem na nartach, a po nartach, jedzeniu, robilo sie ciemno :/ ). Jak bede mial cos ciekawego to wrzuce :) Mam jeszcze jakies fotki z wyjazdu, moze wrzuce.
Pzdr

kasprzyk
11.02.07, 21:20
Witam

Moim zdaniem za dużo jezdni na obydwu fotkach i trochę małe.
Pzdr

dooomin
11.02.07, 21:22
Zdecydowanie ciekawszy kadr nr 1. Jedyne za czym nie przepadam to to, że wzrok biegnie w kierunku środka zdjęcia. Ciekawego figla chmury wywinęły.
A z ciekawości: Austria? Szwajcaria?

suchar
11.02.07, 21:23
Moga byc wieksze, zmniejszalem, zeby sie dalo spokojnie ogladac i zeby nie przekroczyc 256 KB :) Z ta jezdnia to wlasciwie tak mialo byc... Hmm moze rzeczywiscie jej za duzo... W kazdym razie u mnie to byl efekt calkowicie zamierzony. Moge wrzucic wieksze zaraz.

suchar
11.02.07, 21:25
Zdecydowanie ciekawszy kadr nr 1. Jedyne za czym nie przepadam to to, że wzrok biegnie w kierunku środka zdjęcia. Ciekawego figla chmury wywinęły.
A z ciekawości: Austria? Szwajcaria?

Rzecz gustu z tym kadrowaniem w srodek. Na drugim juz tak nie jest. Wlochy :)

Rafał Czarny
11.02.07, 23:05
Jedno i drugie zdjęcie fajne, ze wskazaniem na pierwsze. Ja bym je tak przyciął:

suchar
11.02.07, 23:06
Dzieki za komentarze :) Rafal, racja, tak tez jest dobrze, nawet chybe lepiej, no i nie ma tego dyskusyjnego kadrowania w srodek.
Pzdr

Rafał Czarny
11.02.07, 23:13
Lewa strona nic nie wnosiła do zdjęcia. IMHO po moim cięciu na pierwszy plan wyszły góry wyłaniające się z chmur. Ale mogę się mylić ;) .

suchar
11.02.07, 23:19
Lewa strona nic nie wnosiła do zdjęcia. IMHO po moim cięciu na pierwszy plan wyszły góry wyłaniające się z chmur. Ale mogę się mylić ;) .

Po twoim cieciu stalo sie tak, jak piszesz :) aczkolwiek w moim zamiarze bylo pokazanie troche wiecej krajobrazu (drzewka, droga, gory, niebo, domek), a gory w chmurach mialy byc niejako intrygujacym tlem. Mysle, ze te zalozenia w miare spelnilem. Twoje ciecie powoduje powstanie niejako innego, nowego zdjecia, niewykluczone (zapewne) lepszego od mojego. Twoje ujecie pokazuje cos innego niz moje. W drugim zdjeciu staralem sie pokazac bardziej to, o czym pisze wyzej (chodzi mi o to, ze tam kadr jest oszczedniejszy, mniej pokazuje naraz). Badz co badz, po twoim cieciu zdjecie jest bardzo ladne :)
Pzdr

Rafał Czarny
11.02.07, 23:30
Nie sugeruj się za bardzo moim zdaniem. Krajobrazy to nie moja działka - słabo się na tym znam, sam nie robię w ogóle. Jak pokażesz zdjęcia ludzi, to będę się mógł wypowiedzieć odrobinę mądrzej. Kombinuj dalej i wrzucaj foty ;) .

suchar
11.02.07, 23:59
No dobra, jak chcesz. W kazdym razie bede bral twoje zdanie pod uwage :) Jak bede mial cos ciekawego (poszperam, ale z ludzmi moze byc klopot, bo zazwyczaj uciekaja ;) ) to wrzuce. Nadal zachecam do komentowania, kazdy komentarz mile widziany :)
Pzdr

Peniek242
12.02.07, 00:06
Tam widze tez solą po oczach sypią. Pokaz jakies ze stoku zdjecia moze cos podpatrze u Ciebie bo moje 'stokowe' marnie mi wychodza.
pozdrawiam

suchar
12.02.07, 17:35
Tam widze tez solą po oczach sypią. Pokaz jakies ze stoku zdjecia moze cos podpatrze u Ciebie bo moje 'stokowe' marnie mi wychodza.
pozdrawiam

Hmm... popatrze czy mam, ale raczej bedzie z tym klopot, bo na stoku to raczej na nartach jezdzilem :) Ale sprawdze. O jakie konkretnie Ci ujecia chodzi?

suchar
12.02.07, 19:16
Wrzucam jeszcze dwa zdjecia, tym razem z wroclawskiego Zoo. Lwa juz pokazywalem w Galerii, ale moze sie jeszcze jakies komentarze pojawia, albo ocenki w Galerii :) Drugie zdjecie to zdjecie z gatunku: "Wypial sie na mnie" ;) Nadalem mu tytul "En face" ;) Ciekaw jestem, co o nim sadzicie :)
Zapraszam do komentowania!

Rafał Czarny
12.02.07, 20:01
Lwa popsuły smugi na zdjęciu. To pewnie jakieś ogrodzenie z bliska. Drugie zdecydowanie lepsze.

suchar
12.02.07, 20:09
Heh, drugie mi sie trafilo :) Te smugi to sa zdecydowanie specjalnie. Lew jest smutny, bezsilny, zamkniety. To jest ogrodzenie, ktore mialo spowodowac, ze widz wie, czemu lew ma taka mine. Calosci nadalem stosowny tytul "Czy ja stad jeszcze wyjde?". Niesamowicie zasmucilo mnie, jak zobaczylem te zwierzeta w klatkach, ze smiesznym wybiegiem, walesajace sie bez celu, lezace i czekajace, az to sie skonczy...

Rafał Czarny
12.02.07, 21:09
W takim razie krata powinna być moim zdaniem wyraźniejsza. Ja kiedyś zrobiłem taką serię z krakowskiego ZOO. Tutaj LINK (http://republika.pl/marekhlasko/fotoalbum/reportaze/album_03/index.html)

suchar
12.02.07, 21:12
To moje pierwsze podejscie do takiego tematu. U ciebie zdecydowanie lepiej. Masz racje, powinna byc bardziej widoczna. Efekt ten uzyskiwalem bezmala po omacku, ale nastepnym razem jak bede w zoo to sie postaram o lepszy efekt :) Dzieki za komenty. A i jeszcze pytanie: czym robiles swoje zdjecia? Moje pochodzi z obiektywu tele.

Rafał Czarny
12.02.07, 21:43
jeszcze pytanie: czym robiles swoje zdjecia? Moje pochodzi z obiektywu tele.

Nie pamiętam. Chyba większość Zuiko 40-150.

suchar
12.02.07, 22:03
jeszcze pytanie: czym robiles swoje zdjecia? Moje pochodzi z obiektywu tele.

Nie pamiętam. Chyba większość Zuiko 40-150.

Czyli tele. Zastanawialem sie, czy krotkim obiektywem tez da sie tak siatke uchwycic w kadrze. Intuicja mowila mi, ze nie, ale chcialem sprawdzic.

zibi1303
13.02.07, 01:34
Pierwsze smutne
a drugie wesołe :).
Zastanawiam czemu Ci **** pokazała ta rogacizna...
Ponoć jak by nie patrzeć d..pa zawsze z tyłu :razz:

nib
13.02.07, 14:33
a wg mnie 1 kadr najciekawszy , wcale mnie nie drazni ten srodek kadry,
p.s. pozazdroscic wyjazdu w takie miejsca z taka pogoda:)

suchar
13.02.07, 16:46
zibi: one sie tak synchronicznie obracaly i, musze sie przyznac, czekalem chwile by zlapac odpowiedni moment ;) Stalu posrodku wybiegu, jeden w ta drugi w tamta i sie krecily :mrgreen:

nib: to byl wlasciwie tylko jeden dzien takiej pogody i krajobrazow. Zazwyczaj krajobraz to brak sniegu, linie wysokiego napiecia, wyciagi i narciarze, barierki. Malo ciekawe. Coz, w koncu to miejsce turystyczne, tam sie jezdzi na nartach a nie robi zdjecia ;)

PS. Chyba zaraz wrzuce "En face" do Galerii :)

djus
13.02.07, 20:56
Według mnie 1,2 i 4. A 3 jakoś mi się nie widzi :) Ale reszta bardzo fajna :) Szczególnie 1 i 2 piękne kolorki :) Pozdrawiam

suchar
13.02.07, 20:59
Dzieki :) Wrzucilem "En face" do Galerii, jest juz jedna ocenka. Zapraszam do oceniania :) Poszperam, moze znajde jeszcze jakies ciekawe fotki, to wrzuce.
Pzdr

suchar
15.02.07, 19:59
A teraz czas na zdjecie inne. Tak, inne. To zdjecie pstryknalem przypadkiem, przyznaje sie. To z reszta widac, bo postac jest nieostra, nie wiadomo czemu ostra jest lampa na wystawie i budynek. Jednak to zdjecie, ile razy je ogladam podoba mi sie tak samo. Nie wiem czemu, ale zawsze do mnie bardzo silnie mowi. Niby w nim nic nie ma, ale jednak dla mnie jest w nim cos, cos czego nie widac, a co przyciaga do tego zdjecia. Moze to kolorystyka? Moze pewna dynamika, ktora powoduja rozmazana postac, ucieta w polowie? Chcialem temu zdjeciu nadac tytul. Mialem rozne pomysly, np. "Zlosliwosc rzeczy martwych", "Dwa swiaty", ale nie znalazlem odopowiedniego. Zapewne powiecie, ze zdjecie jest slabe, ze nic w nim nie ma, ze jest przypadkowe. I byc moze bedziecie mieli racje. Jednak dla mnie cos w tym zdjeciu jest. Wzrok postaci, utkwiony gdzies w dali, odbicie budynku w szkle, na ktory owa postac zapewne patrzy. Co takiego widzi? Czemu ma taki zdziwiony wyraz twarzy? I ta lampa. Co ona oznacza? Tyle tajemniczosci, zagadkowosci. Chyba to mnie w tym zdjeciu przekonuje.

Dlugo sie zastanawialem, czy wstawic to zdjecie. Wiem, ze jest niedoskonale technicznie, wiem, ze to niby nic ciekawego. Jednak caly czas meczylo mnie pytanie "Czy na pewno? Czy na pewno jest tak, jak mi sie wydaje?". W koncu sie zdecydowalem i postanowilem wrzucic je tutaj, by wypowiedzieli sie o nim inni. Prosze, powiekszcie je, popatrzcie na nie troszke dluzej i napiszcie, czy widzicie w nim to co ja.
Pzdr

siwyjohn
15.02.07, 20:46
A teraz czas na zdjecie inne. Tak, inne. To zdjecie pstryknalem przypadkiem, przyznaje sie. To z reszta widac, bo postac jest nieostra, nie wiadomo czemu ostra jest lampa na wystawie i budynek. Jednak to zdjecie, ile razy je ogladam podoba mi sie tak samo. Nie wiem czemu, ale zawsze do mnie bardzo silnie mowi. Niby w nim nic nie ma, ale jednak dla mnie jest w nim cos, cos czego nie widac, a co przyciaga do tego zdjecia. Moze to kolorystyka? Moze pewna dynamika, ktora powoduja rozmazana postac, ucieta w polowie? Chcialem temu zdjeciu nadac tytul. Mialem rozne pomysly, np. "Zlosliwosc rzeczy martwych", "Dwa swiaty", ale nie znalazlem odopowiedniego. Zapewne powiecie, ze zdjecie jest slabe, ze nic w nim nie ma, ze jest przypadkowe. I byc moze bedziecie mieli racje. Jednak dla mnie cos w tym zdjeciu jest. Wzrok postaci, utkwiony gdzies w dali, odbicie budynku w szkle, na ktory owa postac zapewne patrzy. Co takiego widzi? Czemu ma taki zdziwiony wyraz twarzy? I ta lampa. Co ona oznacza? Tyle tajemniczosci, zagadkowosci. Chyba to mnie w tym zdjeciu przekonuje.

Dlugo sie zastanawialem, czy wstawic to zdjecie. Wiem, ze jest niedoskonale technicznie, wiem, ze to niby nic ciekawego. Jednak caly czas meczylo mnie pytanie "Czy na pewno? Czy na pewno jest tak, jak mi sie wydaje?". W koncu sie zdecydowalem i postanowilem wrzucic je tutaj, by wypowiedzieli sie o nim inni. Prosze, powiekszcie je, popatrzcie na nie troszke dluzej i napiszcie, czy widzicie w nim to co ja.
Pzdr
Według mnie dorobiłeś sobie za dużą ideologię do kiepskiego kadru. Ostrość poleciała Ci na budynek ponieważ tam znajdował się centralny punkt AF. Nie obraź się, ale ja w tym zdjęciu nic, na czym mogłym zawiesić oko nie jestem w stanie wypatrzeć - ani wykonanie (ledwo co widać), ani kawałki obiektów na zdjęciu nie tworzą w sumie niczego sensowanego. Według mnie jeśli chcesz cokolwiek uzyskać z tego pliku to przerób go czym prędzej na czarno-biały z dużym kontastem, rozmyj tło żeby wyglądało na panning i dorzuć ziarno - może coś z tego będzie ;)

suchar
15.02.07, 20:51
Czyli jest tak, jak myslalem :) Prawde mowiac bylem pewny, ze tak jest, ale zawsze lubilem to zdjecie (jakies takie skrzywienie ;) ). Zapewne przywoluje ono jakies wspomnienia, przez co widze w nim tak wiele. Taka mala prosba, moze skomentowalbys tez poprzednie zdjecia? Im wiecej komentarzy, tym lepiej, bo wiecej sie dowiaduje :)
Pzdr

siwyjohn
15.02.07, 21:10
Wedle życzenia :)

Ad. 1 i 2: Byłoby lepiej gdyby góra w tle nie schowała się za chmurami. Wykonanie OK. Widoczki mają to do siebie, że raczej są nudnawe - to trudny temat na ciekawą fotografię - trzeba szukać niecodziennych obiektów.

Ad 3: Moment interesujący jednak, podobnie jak Rafałowi, przeszkadza mi siatka, która powoduje rozmycie części zdjęcia.

Ad. 4: Nie wywołuje u mnie specjanych emocji, ale też nie ma za specjalnie do czego się przyczepić. Ani ziębi, ani parzy ;)

suchar
15.02.07, 21:14
Grazie :) Z tej siatki to juz sie tlumaczylem, ale racja jest, ze lepiej, by albo byla ona wyrazniejsza, albo jej nie bylo. Widoczki sa nudnawe i te chmury mialy byc czyms co jest w nich ciekawego, niecodziennego... (zeszly naprawde nisko, w 1. widac, ze spowily prawie caly szczyt). No nic. Probujemy dalej :) Jestem chory, siedze w domu, wiec jak bede na silach to cos poprobuje ze zdjec w domu, bardziej "studyjnych".
Pzdr

siwyjohn
15.02.07, 21:18
[...] Probujemy dalej :) Jestem chory, siedze w domu, wiec jak bede na silach to cos poprobuje ze zdjec w domu, bardziej "studyjnych".
Skoro zostałeś skaznany na domową kwarantannę to możesz pobawić się w martwą naturę lub makro - spróbuj ustawić np. jakąś historyjkę z paru zdjęć :)

suchar
15.02.07, 21:22
[...] Probujemy dalej :) Jestem chory, siedze w domu, wiec jak bede na silach to cos poprobuje ze zdjec w domu, bardziej "studyjnych".
Skoro zostałeś skaznany na domową kwarantannę to możesz pobawić się w martwą naturę lub makro - spróbuj ustawić np. jakąś historyjkę z paru zdjęć :)

Cos poprobuje. Mam tlo, wiec pewnie jakas martwa nature i makro popstrykam. Tylko musze sie nieco lepiej czuc, bo narazie to glowa troche boli i goraczka jest, wiec wole siedziec i lezec... Jak cos pstrykne to wrzuce (o ile sie bedzie nadawalo ;) )
Pzdr

siwyjohn
15.02.07, 21:46
Tylko musze sie nieco lepiej czuc, bo narazie to glowa troche boli i goraczka jest, wiec wole siedziec i lezec... Jak cos pstrykne to wrzuce (o ile sie bedzie nadawalo ;) )
Gorączka jest super do pisania psychodelicznych opowiadań :mrgreen:

suchar
17.02.07, 16:31
Posiedzialem sobie trochew w PS-ie (ucze sie dopiero i jeszcze malutko umiem) i troche sobie pokombinowalem. Wyszlo cos takiego. Przerobilem inne zdjecie (kadrujac, widac po formacie i troche zmienialem nasycenie, barwy). Zdjecie bylo oryginalnie w jpg HQ. Co od horyzontu-byc moze jest on krzywy, choc wcale nie bylbym taki pewny, jednak gdy chce zdjecie ciut przekrecic (uzywajac funkcji "kadruj") PS pisze, ze warstwa jest zablokowana. Co z tym zrobic? Jak ja odblokowac? I na koniec napiszcie, co sadzicie o tym zdjeciu :)

EDIT: podmienilem na wersje z wyprostowanym horyzontem. Bardzo prosze o powiekszanie zdjecia! No i o jakies komentarze :)

RadioErewan
17.02.07, 16:44
Co od horyzontu-byc moze jest on krzywy, choc wcale nie bylbym taki pewny, jednak gdy chce zdjecie ciut przekrecic (uzywajac funkcji "kadruj") PS pisze, ze warstwa jest zablokowana. Co z tym zrobic? Jak ja odblokowac? I na koniec napiszcie, co sadzicie o tym zdjeciu :)

Odblokowanie backgroundu - dwa razy kliknij w warstwę "Background" (w palecie Layers), w dialogu który się pojawi wybierz OK. Zablokowany "Background" zmieni się w "Layer1" i po ptokach.
Tutorialik jak obrócić dokładnie fotkę znajdziesz poniżej na 4 załącznikach.

Rafał Czarny
17.02.07, 16:52
Suchar, źle prostujesz. Jest prosta i perfekcyjnie dokładna metoda. Klikasz w psie na ikonę kroplomierza - rozwija Ci się "podmenu", z niego wybierasz linijkę. Potem klikasz w linię horyzontu z jednej strony, przeciągasz na przeciwległy bok. Masz narysowaną tymczasową linię. Potem wchodzisz w image (obrazek) -> Rotate Canvas (obróć) -> Arbitrary (nie wiem jak to jest przetłumaczone w polskiej wersji) -> otworzy ci się okienko -> klikasz OK. I zdjęcie proste. Operacja trwa kilkanaście sekund.

EDIT: RE był szybszy. :evil:

suchar
17.02.07, 17:09
Grazie, Panowie :) Kliknalbym w wszystkim wiadomy przycisk, ale tu go nie ma... A jak samo zdjecie? Zapewne nic szczegolnego, ale moze jednak...
Pzdr

EDIT: po polsku jest "swobodnie" :)

Juz jest wersja wyprostowana, zamiast tej krzywej. Poprosze o jakies komentarze odnosnie fotki (pamietajcie o powiekszeniu zdjecia) :)

suchar
18.02.07, 00:33
Moze by tak ktos skomentowal numer 6 pt. "Spokój"? Jest na poprzedniej stronie, stronie numer 3, juz w wersji wyprostowanej. Bardzo prosze, bom wlasnie po to, by byla komentowana ja tu umiescil :)
Pzdr

suchar
18.02.07, 10:46
Nadal prosze o komentowanie numeru 6 pt. "Spokój" (bardzo prosze), a tymczasem wrzucam numer 7. Fotka cyknieta w Pradze, jeszcze KM Z5. Ciut ja poprawilem w PS-ie i wykadrowalem. Tytul to "Panie, tu nie mozna sie zatrzymywac. Jest zakaz! Co Pan?". Zapraszam do komentowania!
Pzdr

excel
18.02.07, 11:24
Sucharku, szkoda, ze naprowadzasz ludkow na sciezke Twoich intencji. W zasadzie powiedziales juz wszystko. Nie, nie do konca. Moim zdaniem, to wlasnie "odpoczywajacy po ciezkim dniu" smiertelnik, informuje i wymaga jednoczesnie o zostawienie go w spokoju, nie przygladanie sie, czyli nie zatrzymywanie sie, isc dalej, nie poswiecac mu uwagi. Prosba jasna i wyrazna, a tu nagle nadchodzi sucharek rodem z Polski i cala cisze niweczy, prosb nie respektuje, ciekawski na tyle, ze blizej podchodzi, stopy obcina (jedyny minus - niedosyc, ze bezdomny, to jeszcze bez stop) i wszystko uwiecznia na fotce, pokazujac tysiacom ciekawskich na forum Oly.

pozdrawiam,
excel

suchar
18.02.07, 11:46
Bardzo sie staralem byc delikatny i nie podchodzilem :) W KM Z5 mialem te 432mm na dlugim koncu :) Niestety, bylem na tyle nieuwazny, ze obcialem mu stopy (przepraszam!). Bylo to juz jakis czas temu, teraz bym juz tak nie zrobil ;) Co masz na mysli piszac, ze naprowadzam na scizke moich intencji? Chodzi Ci o tytul? Mam zostawiac fotki bez tytulu? Tutaj tytul wydal mi sie az nader potrzebny... A poza tym to ten Pan dziwne miejsce wybral na spanie, bo wielki plac, gdzie gwarno okropnie, glosno strasznie i mnostwo ludzi. Na dodatek zlamal prawo-zakaz zatrzymywania sie. Lezal sobie ten Pan pod pomnikiem Jana Husa :) (gdyby ktos nie wiedzial, kto to byl, to podam taki link Jan Hus – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus))

PS. Czy doczekam sie kiedys komentarza "Spokoju"?
Pzdr

excel
18.02.07, 12:04
Co masz na mysli piszac, ze naprowadzam na scizke moich intencji? Chodzi Ci o tytul? Mam zostawiac fotki bez tytulu? Tutaj tytul wydal mi sie az nader potrzebny... A poza tym to ten Pan dziwne miejsce wybral na spanie, bo wielki plac, gdzie gwarno okropnie, glosno strasznie i mnostwo ludzi.

PS. Czy doczekam sie kiedys komentarza "Spokoju"?
Pzdr

Sucharku, , potraktuj moj poprzedni komentarz z lekkim przymruzeniem oka, poniewaz, jak sie okazuje nieuwaznie przeczytalem Twoja wypowiedz.
Przez pomylke "Spokoj" uznalem za tytul tej fotki (bardzo zreszta pasujacy i prowokujacy do reakcji), wpadlem na pomysl odwrocenia Twoich wskazowek o 180st. i nadac temu inny kontekst. Dlatego Twoje podpowiedzi wydaly mi sie niepotrzebne, poniewaz odbierasz widzowi mozliwosc zastanowienia sie i poszukania drugiego dna.
Przepraszam za zamieszanie.

Komentarza do oryginalnego "Spokoju"doczekasz sie. Musze tylko dokladniej sie przyjrzec i odlaczyc od karnawalowych dzwiekow w tv, na ulicy, wszedzie, wszedzie pelno karnawalistow rozbujanych, rozkrzyczanych jak dziadoski bicz. Na poludniu H. trwa karnawal - od czwartku do wtorku 00:00. Jak bedzie slonce rusze w trase dla kilku fotek, aby Wam uzmyslowic pojecie karnawalu na poludniu H.

pozdrawiam,
excel

suchar
18.02.07, 12:12
Nic sie nie stalo. Dobra, to czekam :) Wrzucilem "Spokoj", a potem od postow na ciut inny temat zrobila sie nowa strona i nikt chyba juz nie ogladal "spokoju", stad brak komentarzy :( Dlatego tak pisalem o tej fotce, by o niej przypomniec.

Chetnie obejrze Twoje fotki, mnie zawsze prawdziwy karnawal omija. Za bardzo go nie lubie, wiec tez nie korzystam z niego, co powoduje, ze nigdy sie nie przygladalem takiej zabawie.
Pzdr

excel
18.02.07, 12:20
Chetnie obejrze Twoje fotki, mnie zawsze prawdziwy karnawal omija. Za bardzo go nie lubie, wiec tez nie korzystam z niego, co powoduje, ze nigdy sie nie przygladalem takiej zabawie.
Pzdr

I ja nie znosze karnawalu. Wlasnie wrocilem ze spaceru z psem i cala wies stoi na glowie, poniewaz za chwile ruszy pochod karnawalowy. Trwa to okolo 2 godzin, a pozniej pada haslo - po knajpach rozejsc sie!.
Podobaja mi sie niektore pomysly przebierancow, zawierajacych ironiczny link do politykow miejscowych lub krajowych. A tak naprawde to jest 5 dni potwornego spozycia alkoholu. Sa tacy, ktorzy wracaja w noc z czwartku na wtorek i nie bardzo wiedza, co sie po drodze wydarzylo. Nie pytaj mnie, jak oni to robia, bo nie wiem, nie wypbrazam sobie, ze tak mozna.
Ja korzystam z karnawalu w tym sensie, ze mam przymysowe dwa dni wolne od pracy. I to zas mi sie podoba.

pozdrawiam,
excel

Rafał Czarny
20.02.07, 00:28
Ostatniego żula mogłeś ciąć pod kolanami i wtedy wyglądałoby, że tak miało być kadrowane. Fajna fota, lubię takie uliczne klimaty. Co do foty morskiej, to mnie się nie bardzo widzi. Trochę moim zdaniem zmarnowałeś fajny temat. Ja bym to zdjęcie podzielił równo na cztery i zostawił tylko lewy dolny róg. Nieba zostawiłbym tylko malutki paseczek.

suchar
20.02.07, 12:23
...Co do foty morskiej, to mnie się nie bardzo widzi. Trochę moim zdaniem zmarnowałeś fajny temat. Ja bym to zdjęcie podzielił równo na cztery i zostawił tylko lewy dolny róg. Nieba zostawiłbym tylko malutki paseczek.

Da sie zrobic :) Zmarnowany to on byl duzo bardziej, uratowalem to zdjecie w PS-ie (kadrowanie, barwy). Z tym zulem to dopiero niedawno, przegladajac stare zdjecia, zauwazylem, ze lezy on na tle znaku :) Wystarczylo tylko wywalic ze zdjecia niepotrzebnych ludzi i git :)

O, jest juz jeden komentarz do "spokoju". Czekam na wiecej :)

Pzdr

suchar
20.02.07, 13:04
Rafal, czy chodzilo Ci o cos takiego? (obrabialem jeszcze raz, bo tamto bylo zmniejszone i po cieciu byloby juz zupelnie male).

Rafał Czarny
20.02.07, 13:47
Miałem raczej na myśli takie cięcie.

suchar
20.02.07, 14:44
Aha. Swoja droga mniej wiecej cos takiego chcialem osiagnac, bo "spokoj" przycinalem. Bylo jeszcze wiecej wody i nieba. Wrzucam jeszcze zdjecia z niedzielnego spaceru (byl to ostatni raz do tej pory, kiedy opuszczalem mieszkanie, gdyz biore antybiotyk...ech...).

Pierwsza fotka, to taki jedno-zdjeciowy reportaz :) Kolo mojego domu jest przedszkole. W owym przedszkolu roslo sobie spore drzewo, ale to drzewo, zapewne w skutek ostatniego huraganu sie przewrocilo. Przechodzac obok plotu przedszkola, zauwazylem cos ciekawego. Na terenie przedszkola, miedzy galazki zwalonego drzewa, tkwila puszka po piwie. Zastnawiajace, gdyz bylo to zbyt daleko od siatki, by moc wlozyc tam te puszke z zewnatrz. Zatem puszka musiala zostac umieszczona miedzy galazkami drzewa od wewnatrz, z terenu przedszkola. Czyzby...przedszkolaki? ;)

Druga fotka to fotka z parku. Co nie wpada do kosza?

Prosze, powiekszajcie zdjecia przed skomentowaniem!
Zachecam do komentowania!

excel
20.02.07, 19:36
Sucharku, fotka ponownie wykadrowana przez Rafala jest o wiele milsza dla oka. Szkoda, ze jest tak malutka.
Z fotki emanuje niesamowity spokoj. Zda sie, ze tylko fale muskajace o "postumenty" dla mew sa jedynym elementem zaklocajacych te cisze. Pokrzykujace bez powodu mewy wtoruja wytrwale, jakby krzykiem chcialy przekrzyczec bezkres morza.
Podoba mi sie ginace gdzies we mgle zycie. Sprawia wrazenie, jakby to wlasnie mgla byla sciana miedzy blogim "Spokojem", a tetnem codziennosci.

pozdrawiam,
excel

suchar
20.02.07, 21:31
Dzieki za komentarz i masz racje:) Musze jeszcze pocwiczyc oko. Kwestia wprawy. Wrzucilem dwie nastepne fotki, mocno inne od tych, ktore wrzucalem wczesniej.

willow32
20.02.07, 21:57
suchar odnośnie zdjęcia z puszką piwa to jest taki problem że na zdjęciu nie widać że puszka leży na terenie przedszkola, to że o tym napisałes to jedno to czy oglądający Ci uwierzy na słowo to drugie. Trzeba było tak skomponowac kadr żeby wszystko było jasne bez opowiadania.

pozdrawiam

suchar
20.02.07, 22:02
suchar odnośnie zdjęcia z puszką piwa to jest taki problem że na zdjęciu nie widać że puszka leży na terenie przedszkola, to że o tym napisałes to jedno to czy oglądający Ci uwierzy na słowo to drugie. Trzeba było tak skomponowac kadr żeby wszystko było jasne bez opowiadania.

pozdrawiam

Ok, dzieki za trafna uwage. Tez tak sobie pomyslalem, ale za cholere nie moglem tak zrobic, by bylo dobrze widac i mala puszke wsrod galazek i oddalone przedszkole. A jak druga fotka?
Pzdr i dzieki za komentarz :)

willow32
20.02.07, 22:08
Ok, dzieki za trafna uwage. Tez tak sobie pomyslalem, ale za cholere nie moglem tak zrobic, by bylo dobrze widac i mala puszke wsrod galazek i oddalone przedszkole. A jak druga fotka?
Pzdr i dzieki za komentarz :)

pewnie o tej porze nie ma tam dzieci ale gdyby były wystarczyło je umieścić w kadrze, nawet poza GO i zdjęcie stałoby się bardziej czytelne.
Niestety drugie zdjęcie jest b.słabe, ani nic ciekawego nie opowiada, ani jakaś ciekawa kompozycja, ot zdjęcie śmietnika strzelone z najgorszej perspektywy jaką mogłes wybrać czyli z wysokości oka dorosłego człowieka.
pozdrawiam

suchar
20.02.07, 22:13
Dzieciakow nie bylo, bo sie rozgladalem, czy by ich sie nie dalo wkomponowac, ale widac za zimno bylo na spacery.

No coz, szkoda, ze sie nie podoba :/ Mocno zaciekawily mnie te buty wokol smietnika, szczegolnie, ze to byl zwylky smietnik w parku. Jakos tak te buty dziwnie wygladaly... Pomyslalem, ze moze to byc calkiem ciekawe, wiec wrzucilem. Jak widac sie mylilem. Czemu wysokosc oka doroslego czlowieka to najgorsza mozliwa perspektywa?
Pzdr

willow32
20.02.07, 22:18
Dzieciakow nie bylo, bo sie rozgladalem, czy by ich sie nie dalo wkomponowac, ale widac za zimno bylo na spacery.

No coz, szkoda, ze sie nie podoba :/ Mocno zaciekawily mnie te buty wokol smietnika, szczegolnie, ze to byl zwylky smietnik w parku. Jakos tak te buty dziwnie wygladaly... Pomyslalem, ze moze to byc calkiem ciekawe, wiec wrzucilem. Jak widac sie mylilem. Czemu wysokosc oka doroslego czlowieka to najgorsza mozliwa perspektywa?
Pzdr

bo każdy z nas patrzy na świat z tej perspektywy codziennie i jeżeli chcesz zaciekawić widza to musisz mu coś zwykłego pokazać z innej nietypowej perspektywy. Gdybyś się położył na ziemi i zrobił to zdjęcie dając but na pierwszym planie a kosz w tle to moze nadal nie byłoby to jakieś rewelacyjne zdjęcie ale byłoby ciekawe bo inne, żaden człowiek nie będzie się kład na śniegu żeby sobie zobaczyć buta, a dzięki Twojemu zdjęciu ma taką możliwość... namotałem ale mam nadzieję ze rozumiesz o co mi biega??

pozdrawiam

suchar
20.02.07, 22:20
Tak rozumiem. Tak wlasnie sobie pomyslalem, ale owlalem si upewnic. Dzieki za rade, nastepnym razem sprobuje popatrzec na swiat inaczej :)
Pzdr

Rafał Czarny
20.02.07, 23:27
Suchar, Ty masz git z tym monitorkiem uchylnym i nie musisz się nawet kłaść. Nic, tylko kombinować z dziwacznymi kadrami.

Piotr Grześ
20.02.07, 23:47
Ale chciałoby się w nieco wiekszym rozmiarze zobaczyć. Klikam w zdjątko i kiszka!

suchar
21.02.07, 14:53
Czyli wrzucac jeszcze wieksze? Narazie wrzucam w zalaczniku, wiec ogranicza mnie upload. Jak znajde jakis serwer (swoja droga mozecie cos z doswiadczenia polecic :) ) to bede wrzucal wieksze.

Rafal, jak bede zdrowy to tam wroce (znajac polska rzeczywistosc nikt tych butow nie sprzatnie ;) ) i sie poloze na sniegu. Wtedy jednak badz co badz bylem chory, ubralem sie "na cebulke" i wolalem unikac przemoczenia lub przewiania. Nastepnym razem jednak uzyje mego uchylnego lcd/poloze sie i pokombinuej z dziwacznymi kadrami.

k@czy
22.02.07, 04:01
www.photobucket.com
1Gb przestrzeni, max res=1024x768 i pelno roznych opcjii jak generowanie linkow jak u nas w galerii pod zdjeciami itp itd. uzywam-nie narzekam, jest pelno innych, jak ci zalezy na jakiejs specjalnej opcji to powiedz na jakiej-znajde cos odpowiedniego :)
i wylecz sie, a nie biegasz za butami :)

suchar
22.02.07, 14:18
O, wielkie dzieki! Jak mi sie upload skonczy to pewnie tam sie umieszcze :) Myslalem tez troche nad zrobieniem wlasne stronki (chocby w html-u-to umiem :) ), na ktorej bym mial swoja mala Galerie. Moze znasz jakis mily darmowy sererw, gdzie moglbym sobie taka stronke umiescic? Lecze sie, lecze... ;)
Pzdr

k@czy
23.02.07, 04:49
tak na szybko to nic nie mam, ale juz szukam-ile miejsca minimum? 200Mb, 500Mb? bez limitow oczywiscie? -na jutro cos znajde.

suchar
23.02.07, 12:40
tak na szybko to nic nie mam, ale juz szukam-ile miejsca minimum? 200Mb, 500Mb? bez limitow oczywiscie? -na jutro cos znajde.

Najlepiej jak najwiecej. Pamietam, ze kiedys mozna bylo zakladac sobie strony za darmo (za zalozenie poczty), na wp.pl, na interii chyba... Nie wiem, jak to teraz jest i jak jest z iloscia miejsca. Dzieki k@czy za pomoc! Chcialem kliknac w wiadomy przycisk, ale tu go, cholera, nie ma :/

suchar
2.03.07, 23:48
Dawno nic nie wrzucalem, wiec wrzuce jedno zdjecie. Wyszedlem dzis wreszcie z domu i zrobilem malutki spacer bo prawie pustym parku. Moja choroba juz sie wlasciwie skonczyla (nareszcie!) i taka sytuacje zlapalem. Ot, taka fotka. Zatytulowalem "Hmm...". Zapraszam do oceniania. A i uzywalem wtedy dla niepoznaki uchylnego LCD :)

Jak juz bede normalnie na chodzie, to sprobuje wrzucic cos lepszego, ale tymczasowo to zdjecie.
Pzdr

suchar
3.03.07, 18:56
Moze jakis komentarz? Nie nalegam, ale jednak po cos wstawilem tu te fotke... Jak do tej pory chyba tylko ja ja sciagalem :D Ot, taka smieszna dosc sytuacja zlapana w aparat.

aga_piet
3.03.07, 22:58
"Pff... Gdybym miała taki lekki wózeczek też bym tak śmigała pod górkę" :lol:
Sympatyczne.

suchar
3.03.07, 23:01
"Pff... Gdybym miała taki lekki wózeczek też bym tak śmigała pod górkę" :lol:
Sympatyczne.

Dokladnie :mrgreen: Zaciekawila mnie ta sytuacja, wiec pstryknalem. Zastanawialem sie tez nad tytulem "Herezja...", albo "To mlode pokolenie. Nie maja za grosz szacunku do wartosci wychowywania dziecka..." czy cos w tym stylu. Grazie :)

Licze na wiecej komentarzy.
Pzdr

willow32
3.03.07, 23:46
suchar...ja nie kapuję co Cię ujeło w tej sytuacji, może ja jestem jakiś twardoskóry, niewrażliwy drań ale ta fotka dla mnie to przypadkowy strzał. Już kiedyś Ci pisałem że zdjęcie ma gadać a ewentualny komentarz autora ma tylko uzupełniać obraz, tutaj znów się musiałeś nagadać a mimo to ja i tak nie kumam tej fotki, no sorry...

suchar
3.03.07, 23:59
suchar...ja nie kapuję co Cię ujeło w tej sytuacji, może ja jestem jakiś twardoskóry, niewrażliwy drań ale ta fotka dla mnie to przypadkowy strzał. Już kiedyś Ci pisałem że zdjęcie ma gadać a ewentualny komentarz autora ma tylko uzupełniać obraz, tutaj znów się musiałeś nagadać a mimo to ja i tak nie kumam tej fotki, no sorry...

Dla mnie ta sytuacja wygladala zabawnie. Ta fotka miala byc wlasnie taka "sympatyczna", bo i taka byla sytuacja. Tyle. Mysle, ze nie ma wielkiego sensu, bym tlumaczyl co mnie ujelo, jesli Ciebie nie ujelo. Ot, taka fotka. Z reszta pisalem to, ze to nie jest nic wielkiego. Rozumiem, ze Ci sie nie podoba. Mi nie podoba sie Twoje PS-owanie. Kazdy ma swoj gust. Po to wystawiam tu te fotke, by ja skomentowano. Ty mowisz tej fotce "nie", a agapiet "sympatyczna". Moze sie podobac i moze nie.
Pzdr

willow32
4.03.07, 00:07
Dla mnie ta sytuacja wygladala zabawnie. Ta fotka miala byc wlasnie taka "sympatyczna", bo i taka byla sytuacja. Tyle. Mysle, ze nie ma wielkiego sensu, bym tlumaczyl co mnie ujelo, jesli Ciebie nie ujelo. Ot, taka fotka. Z reszta pisalem to, ze to nie jest nic wielkiego. Rozumiem, ze Ci sie nie podoba. Mi nie podoba sie Twoje PS-owanie. Kazdy ma swoj gust. Po to wystawiam tu te fotke, by ja skomentowano. Ty mowisz tej fotce "nie", a agapiet "sympatyczna". Moze sie podobac i moze nie.
Pzdr

ale gdzie tutaj jest ta sympatyczność? nie widac emocji na twarzach bo jedna odwrócona tyłem a druga zbyt odległa by cokolwiek z niej wyczytać? Ty być może widziałes minę tej pani tyłem do widza albo potknięcie się pani z wóżkiem na dalszym planie i stąd sytuacja wydała Ci się interesująca...czemu od razu wyjeżdżasz z tekstami "mnie się nie podoba Twoje Psowanie, Ty mówisz fotce nie" Dałem dziś zdjęcie bez PSowania to się czepiłes kaloryfera...a potem się dziwisz że brak komentarzy pod zdjęciem, ja już napewno nie będę komentował Twoich zdjęć...
pozdrawiam

suchar
4.03.07, 00:14
Pzdr

ale gdzie tutaj jest ta sympatyczność? nie widac emocji na twarzach bo jedna odwrócona tyłem a druga zbyt odległa by cokolwiek z niej wyczytać? Ty być może widziałes minę tej pani tyłem do widza albo potknięcie się pani z wóżkiem na dalszym planie i stąd sytuacja wydała Ci się interesująca...czemu od razu wyjeżdżasz z tekstami "mnie się nie podoba Twoje Psowanie, Ty mówisz fotce nie" Dałem dziś zdjęcie bez PSowania to się czepiłes kaloryfera...a potem się dziwisz że brak komentarzy pod zdjęciem, ja już napewno nie będę komentował Twoich zdjęć...
pozdrawiam

Hej, hej, hej spokojnie. Przepraszam, jesli to zabrzmialo niemile. Nie chcialem tego tak wyrazic. Nie wyjezdzam z zadnymi tekstami. Jest to tak zabrzmialo, to nie tak mialo. Chodzilo mi tylko o to, ze ludzie maja rozne gusta. Tobie nie przypada do gustu moja fotka, mi twoje PS-owanie. Agapiet powiedziala, ze ta fotka jest symaptyczna, Tobie sie ona nie podoba. Tylko o to mi chodzilo. willow, nie gniewaj sie, nie chcialem Cie urazic. A co do tego kaloryfera-ja na prawde jestem pod wrazeniem Twoich portretow. Robisz je swietnie, umiesz to bardzo dobrze. Portret Ani byl bardzo dobry (co z reszta pisalem), jedyne, co wedlgu mnie bylo tam nie tak, to ten kaloryfer. To chyba swiadczy tylko o tym, jak dobry byl sam portret, skoro jedynym mankamentem byl kaloryfer, ktory bylo widac. Prosze Cie, nie gniewaj sie i zapraszam do komenotwnia w przyszlosci. Jeszcze raz przepraszam... :oops:

willow32
4.03.07, 00:32
Chodzilo mi tylko o to, ze ludzie maja rozne gusta. Tobie nie przypada do gustu moja fotka, mi twoje PS-owanie. Agapiet powiedziala, ze ta fotka jest symaptyczna, Tobie sie ona nie podoba. Tylko o to mi chodzilo. willow, nie gniewaj sie, nie chcialem Cie urazic. Prosze Cie, nie gniewaj sie i zapraszam do komenotwnia w przyszlosci. Jeszcze raz przepraszam... :oops:

spokojnie chłopie, ja nie jestem baba i nie obrażam się śmiertelnie na 2 tygodnie :D
Posłuchaj suchar, owszem ludzie mają inne gusta, to fakt, tylko tutaj już nie chodzi o gusta, to zdjęcie jest słabe z powodów które opisałem wyżej a nie dlatego ze nie jest w moim guście! Przestań się zasłaniac tym co napisała Agapiet, ona jest kobietą i może reaguje tak na każde zdjęcie na którym są dzieci (Agapiet tylko teoretyzuję ;) ) a moze poprostu chciała być dla Ciebie miła? A nawet jeżeli tak naprawdę uważa, to czy "sympatyczne=dobre"?? Moim zdaniem, niee, a Twoim?
Prawie wcale nie komentuję zdjęć, ale jeżeli już to robię to staram się to zrobić rzeczowo i tak zeby autor coś z mojej pisaniny wyniósł, z mojej strony nie licz na komentarze "sympatyczne zdjęcie" jeżeli chcesz zebym pisał takie jak ten powyżej nie ma sprawy :)

pozdrawiam

suchar
4.03.07, 00:44
willow masz racje. To zdjecie jest nienajlepsze, ale slowo "symaptyczne" sugeruje "podoba sie". Ja w tych kategoriach to rozpatrywalem. Tobie sie "nie podoba". A to, czy jest slabe, to wbrew pozorom inna kwestia. Dobra, zostawmy juz to zdjecie, bo te Panie ze zdjecia juz sie pewnie znudzily naszymi dywagacjami ;) Licze, ze bedziesz nadal rzeczowo komentowal moje zdjecia, gdyz umiesz wiecej ode mnie i moge sie od Ciebie sporo nauczyc :)
Ja rowniez pozdrawiam :)

willow32
4.03.07, 00:47
willow masz racje. To zdjecie jest nienajlepsze, ale slowo "symaptyczne" sugeruje "podoba sie". Ja w tych kategoriach to rozpatrywalem. Tobie sie "nie podoba". A to, czy jest slabe, to wbrew pozorom inna kwestia. Dobra, zostawmy juz to zdjecie, bo te Panie ze zdjecia juz sie pewnie znudzily naszymi dywagacjami ;) Licze, ze bedziesz nadal rzeczowo komentowal moje zdjecia, gdyz umiesz wiecej ode mnie i moge sie od Ciebie sporo nauczyc :)
Ja rowniez pozdrawiam :)

masz rację, zostawmy :D

suchar
4.03.07, 01:02
:D I w pokojowej atmosferze zakonczylismy spor nad jednym, malym, srednim zdjeciem... ;)

Jutro wrzuce jakies fotki ksiezyca, cos tam zrobilem, ale nic wielkiego nie wyszlo niestety :/ Na dodatek teraz, kiedy mialo byc najciekawiej (ksiezyc mial swiecic na czerwono/rudo), jest za chmurami :/

aga_piet
4.03.07, 01:08
Trudno oceniać wszystko według jednego klucza. Jeżeli zdjęcie przedstawia jakąś sytuację (reporterka, street) pod trochę innym kątem patrzymy niż na dopracowane portrety albo pejzaż :)
Tutaj wyczułam lajtowość tematu, stąd lajtowy komentarz :)
P.S. To nie jest zachęta do dalszej dyskusji. Ja również kończę ;)

willow32
4.03.07, 01:10
suchar to za karę że starszym pyskujesz :D
Agapiet z lajtowymi komentarzami trzeba uważać bo jak napiszesz taki w nie odpowiednim czasie i miejscu to mozna szkód narobić :)

pozdrawiam

suchar
4.03.07, 01:13
Trudno oceniać wszystko według jednego klucza. Jeżeli zdjęcie przedstawia jakąś sytuację (reporterka, street) pod trochę innym kątem patrzymy niż na dopracowane portrety albo pejzaż :)
Tutaj wyczułam lajtowość tematu, stąd lajtowy komentarz :)
P.S. To nie jest zachęta do dalszej dyskusji. Ja również kończę ;)

Dobra, to ja sie tylko odniose do tego komentarza i konczymy :) To zdjecie, tak jak mowisz, mialo byc takie "lajtowe", nic wielkiego, ot taka sytuacja. Masz racje, ze trudno oceniac wedlug jednego klucza. W ogole trudno oceniac, bo kazda ocena jest subiektywna. Tak na prawde to, co jest "dobre", a co "kiepskie" to tez ustalenia i epitety wzgledne. To taka oczywista prawda ;) Konczymy, bo sie jeszcze znowu zapedzimy. Idzmy robic zdjecia, ksiezyc sie pokazuje :)
Pzdr

suchar
16.03.07, 23:52
Nastepna fotka. Odkopalem stare zdjecie i obrobilem w PS-ie. Min. dodalem winietke, zmniejszylem kontrast. Chcialem, by wygladalo sennie. Tytul to "I need some sleep, I can't go on like this...". Zdjecie z Wroclawia. Oj, w Polsce taki widok jest nieprzyjemnie czesty...

suchar
17.03.07, 16:17
Nadal czekam na jakies komentarze do nr. 12, a tymczasem wstawiam nastepna fotke, z dzis. Mialem troche wolnego czasu, wiec, tak jak obiecywalem, zmusilem sie i pstryknalem kieliszek :) Oto efekt.

Robione Sigma 105mm Macro.
Pzdr

rrrradek
17.03.07, 16:48
Co do 12 to podoba się pomysł i kadr ale jakoś tak kontrast może powinien być większy. no nie wiem. jeśli chodzi o kieliszek to podoba sie bardziej w pierwszej chwili nie wyglada na kieliszek lecz na felge wprawiona w ruch.

suchar
17.03.07, 16:51
Dzieki :) Ciekawe, bo w 12 kontrast specjalnie obnizalem, by bylo bardziej sennie. Fotografujac kieliszek staralem sie, by nie byla to po prostu fotka kielszka, tylko cos troche innego. Chcialem znalezc cos w prostej formie kieliszka, wiec sukcesem dla mnie jest to, ze wedlug Ciebie w pierwszej chwili wyglada na cos innego :)
Pzdr

Tadeusz Jankowski
17.03.07, 17:20
Podoba mi się pomysł.
Pzdr, TJ

suchar
17.03.07, 18:08
Podoba mi się pomysł.
Pzdr, TJ

Tadeuszu, masz na mysli 13, czyli kieliszek?
Pzdr

Tadeusz Jankowski
17.03.07, 18:27
Usunąłem tekst - zdublowany z postem o 2 poniżej.
Pzdr, TJ

suchar
17.03.07, 18:30
Dziekuje za mile slowa. Widze, ze zdjecie sie podoba, pewnie wrzuce do Galerii. Moze ktos jeszcze sie wypowie?
Pzdr

Rafał Czarny
17.03.07, 18:30
Suchar. Żul śpiący na ławce jest kiepsko obrobiony. Foty BW lubią mocne kontrasty, a to zdjęcie jest mdłe. I jeszcze obciąłeś mu buty. Fota kieliszka podoba mię się.

Tadeusz Jankowski
17.03.07, 18:33
Suchar,
Chodzi mi o kieliszek. Podoba mi się przedstawienie obiektu, kształt i światło - prawie czysta forma.
Jesli chodzi o fotkę śpiącego, to jest ona dla mnie reporterskim dotknięciem zatrważającego problemu wykluczenia, z którym sobie nie radzimy jako społeczeństwo. Wg mnie państwo powinno włączyć się do walki z tym, sprawa jest niesłychanie trudna (nigdzie na świecie nie idzie z tym gładko), ale jak do dzisiaj w kraju naszym nic nie zrobiono na ten temat i nie słychać, aby komukolwiek z polityków to przeszkadzało.
Pzdr, TJ

suchar
17.03.07, 18:33
Z tymi butami to juz drugi raz, kiedy obcialem stopy... :/ Cos malo uwazny bylem wtedy :/ Jak wroce do domu (teraz w domu nie jestem), to popracuje nad ta fotka. Kontrast, jak juz pisalem specjalnie obnizalem, ale widac niepotrzebnie. W takim razie kieliszek niedlugo powedruje do Galerii :)
Pzdr

EDIT: Wrzucilem kieliszek do Galerii, prosilbym o jakies ocenki :)

suchar
3.04.07, 21:58
Dawno nic nie wrzucalem, ale teraz nadrobie zaleglosci ;) Wreszcie wrocil moj aparat z serwisu i mam wiecej czasu, wiec dzis wybralem sie na warszawska starowke. Glownie bawilem sie w streetphoto. Bede wrzucal po jednym, moze dwoch zdjeciach naraz, a jak pojawi sie juz troche komentarzy, to nastepne. Jedziemy! :)
14. Pani w czerwonym

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/pani_w_czerwonym_s2.jpg)

Rafał Czarny
3.04.07, 22:01
Suchar, nie widzę zdjęcia.

suchar
3.04.07, 22:03
Suchar, nie widzę zdjęcia.

O, ja widze. Najpierw zly link wrzucilem, ale teraz powinno byc juz dobrze.

EDIT: O zesz. Mam te zdjecia na picasa.google.pl i najwyrazniej ich nie da sie tu wkleic... :( Klikam "kopiuj adres obrazka", potem "Img", wklejam i nic...[/b]

Rafał Czarny
3.04.07, 22:05
Nadal echo.

suchar
3.04.07, 22:51
Oglaszam sukces! Jest zdjecie. Na predce zainicjowalem stronke na onecie. Uff. Beda tam po prostu wrzucal zdjecia. Zapraszam do komentowania!
Pzdr

Dla porzadku wkleje w tym poscie.
14. Pani w czerwonym

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/pani_w_czerwonym_s2.jpg)

Rafał Czarny
3.04.07, 22:57
Podoba mi się. Cieszę się, że zainteresowałeś się streetphoterką. Przeraźliwie mało tego typu zdjęć w necie.

suchar
3.04.07, 23:07
Dzieki, mam tego jeszcze kilka :) Strasznie fajna zabawa. Chodze z dziewczyna (:D), rozmawiam i jednoczesnie wypatruje kadru, a aparat gotowy do strzalu. Reszta jest troche w innym stylu niz twoje, bo komponowalem nie tylko postaci, ale tez budynki. Jeszcze troche poczekam na dalsze komentarza, jak sie spodoba to wrzuce do Galerii, a potem jedziemy z nastepnymi :)

aga_piet
4.04.07, 00:12
Fajnie wyłapałeś panią w czerwonym :) Lubię zabawę z kolorem. Ciekawy układ z sylwetek się zrobił, taki... liniowy... i oni wszyscy w czerniach, brązach, napięcie rośnie...

suchar
4.04.07, 09:38
Dzieki za komentarze :) Ciesze sie, ze sie podoba. Zapewne niedlugo wrzuce je do Galerii, coby jakas ocenke uzyskac :) W takim razie jedziemy z kolejnym streetphoto. Tym razem troche inne.
15. Brama i rower (KLIKAJCIE w zdjecie, wtedy "schodkowanie" znika)

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/brama_s%201.jpg)

Rafał Czarny
4.04.07, 10:21
No, ładnie, ładnie. Ja bym przerobił na BW, ale to Ty jesteś autorem zdjęcia.

Podoba mi się. Kombinuj dalej z foceniem ulicznym. Emocje jak na rybach...

suchar
4.04.07, 10:29
Dzis znowu sie wybieram na focenie, tym razem do Lazienek :) Choc troche zimno jest :/ Nie chcialem przerabiac na B&W, bo chcialem zostawic ten ciemny, zolty kolor sciany, niebieski dalej i rozowy rower, bo wlasnie te kolory mi sie w tym zdjeciu podobaja najbardziej. Emocje jak na rybach? No nie wiem. Raz sie jakas Pani, ktora sprzedawala na ulicy figurki przylepiajace sie do szyb, tak na mnie groznie popatrzyla, ze juz myslalem, ze zawola jakiegos postawnego "karka" ;)

Rafal, czemu w Galerii Publicznej nie ma dzialu Streetphoto? Mysle, ze by sie przydal, bo troche takich zdjec w "Reporterskie" jest, a dziwnie one wygladaja np. przy samolotach.

grizz
4.04.07, 10:59
Podoba mi się. I myślę, ze taka wersja jest lepsza niz BW. Zdjecie dużo zyskuje przez ten żółty i niebieski.

Rafał Czarny
4.04.07, 12:04
Rafal, czemu w Galerii Publicznej nie ma dzialu Streetphoto? Mysle, ze by sie przydal, bo troche takich zdjec w "Reporterskie" jest, a dziwnie one wygladaja np. przy samolotach.

Nie ma, bo takich fot jak na lekarstwo. A moich nie wrzucam do publicznej. Nie wypada, żebym sam sobie "nagradzał" umieszczając moje pstryki w galerii publicznej (jestem opiekunem tej galerii).

Ale sprawa otwarta - jeśli będzie więcej takich zdjęć, to można zrobić osobny dział. Bardzo bym chciał, bo street to mój ulubiony gatunek fotografii.

aga_piet
4.04.07, 12:05
Oczywiście że kolor. Cały w nim urok - niebieska i zółta ściana oraz rower pink. Szkoda w realu nie ułożyło się to ciaśniej, coby kolory zdominowały kadr.

Rafał Czarny
4.04.07, 12:07
Emocje jak na rybach? No nie wiem. Raz sie jakas Pani, ktora sprzedawala na ulicy figurki przylepiajace sie do szyb, tak na mnie groznie popatrzyla, ze juz myslalem, ze zawola jakiegos postawnego "karka" ;)

Nie miałem na myśli emocji związanych z ryzykiem, że jakiś żul się do człowieka przypieprzy. Jeśli się rozsądnie foci, to ryzyko jest bliskie zeru. Chodzi mi o dreszczyk, kiedy widzisz coś ciekawskiego i za ułamek sekundy tego nie ma. I albo się uda złapać chwilę, albo nie.

suchar
4.04.07, 16:15
Rafal, chodzilo mi o to, ze w Galerii Reporterskie jest troche fotek czystko streetphoto i troche dziwnie one tam wygladaja, przy np. samolotach. Osobny dzial "Streetphoto" bylby chyba dla nich odpowiedniejszy. Zdjecia, ktore przed chwila pokazalem sie podobaja, wiec wrzuce je pewnie do Galerii, ale troche nie pasuja do reporterskich.

No to nastepna fotka.
16. Pojedynek (KLIKNIJ w zdjecie)

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/pojedynek_s.jpg)

suchar
4.04.07, 22:01
Halo, cisza zalegla jakas :( Zapraszam do komentowania! :) Mam jeszcze troche fotek, ktore chcialbym pokazac.
Pzdr

aga_piet
4.04.07, 22:05
No, znowu kolorki rządzą. Lubię kolory :) Fajne z tym qniem - oko w oko, mam wrażenie że dziewczynka ma w siatce "suchy chleb dla konia".

Rafał Czarny
4.04.07, 22:14
Za sekundę pani w czerwonym pochyli głowę, nabierze pędu i walnie głową w koński łeb. Fajne.

suchar
4.04.07, 22:55
Dzieki za komentarze :) Moim cichym marzeniem jest dogonienie Rafala Czarnego w ilosci postow, ale mam nadzieje, ze tak latwo sie nie da i bedziemy szli leb w leb ;) Ale ciiii....

A teraz przedostatnia fotka z gatunku streetphoto. Przedostatnia, bo ostatnia pochodzi z dzisiejszej sesji i pokaze ja pozniej, po nieco innych zdjeciach :) Mam nadzieje, ze jeszcze troche naprodukuje ulicznych fotek i rowniez je tu wstawie. Zapraszam do komentowania!
17. Ot, taka kafejka na warszawskiej starowce.

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/kafejka1_s.jpg)

dziekan
4.04.07, 23:14
17 - troszkę krzywa, ale może się podobać,
16 - bardzo fajnie uchwycona
15 - ogólnie fajne kolorki ale jakoś takoś... czegoś mi brakuje
14 - Pani daje po oczach ale bardzo fajnie to wyszło

pozdrawiam i czekam na wiecej.

dziekan
4.04.07, 23:14
17 - troszkę krzywa, ale może się podobać,
16 - bardzo fajnie uchwycona
15 - ogólnie fajne kolorki ale jakoś takoś... czegoś mi brakuje
14 - Pani daje po oczach ale bardzo fajnie to wyszło

pozdrawiam i czekam na wiecej.

suchar
4.04.07, 23:18
Cos sie dubel zrobil. Dzieki za komentarz :) Masz racje co do 15. Agapiet sugerowala, ze lepiej by bylo, gdyby caly kadr byl ciasniejszy. Tez tak uwazam, byc moze wtedy mialby to "cos", ale budynku nie przestawie ;)

14-Ta Pani daje po oczach bo i tak dawal w rzeczywistosci. Tak walacego po oczach stroju dawno nie widzialem :) Musialem zrobic zdjecie ;)

Wiecej juz niedlugo bedzie. Tylko jeszcze poczekam na kilka komentarzy i jedziemy dalej :)
Pzdr

dziekan
4.04.07, 23:23
mały OT: pytasz ludzi jak ich focisz, czy moze na bezczelnego ? jak wygląda kwestia prawna ? Ogólnie nie bawiłem się tym tematem dlatego chcę wiedzieć na przyszłość jak to wygląda.
pozdrawiam

apropo dubla to proszę Moderatora jak tu będzie, o uciecie jednego takiego samego poprzedniego posta :]

aga_piet
4.04.07, 23:41
Agapiet sugerowala, ze lepiej by bylo, gdyby caly kadr byl ciasniejszy. Tez tak uwazam, byc moze wtedy mialby to "cos", ale budynku nie przestawie ;)
Ale napisałam, że szkoda że W NATURZE nie był ciaśniejszy. Bo przeca widać że ścieśnić to tam nie ma co :) A swoją drogą, taki różowy rower... jakiż to potencjał. Ustawiasz tu i ówdzie - marzenie :)

suchar
4.04.07, 23:45
mały OT: pytasz ludzi jak ich focisz, czy moze na bezczelnego ? jak wygląda kwestia prawna ? Ogólnie nie bawiłem się tym tematem dlatego chcę wiedzieć na przyszłość jak to wygląda.
pozdrawiam

Ucze sie od Rafala Czarnego, wiec foce na bezczelnego :razz: Ja dopiero zaczalem sie bawic w streetphoto, ale raczej nie pytam ;) Po pierwsze dlatego, ze ludzi nie wyjda naturalnie jak beda wiedzieli, ze sa foceni, po drugie dlatego, ze zazwyczaj (tak wynika z moich skromnych doswiadczen) nie ma na to czasu. Jesli chodzi o kwestie prawne, to podobno 3 osoby to juz tlum i nie trzeba miec zgody, wiec jesli sie zadba o to, by w kadrze byly conajmniej 3 osoby to nie powinno byc problemu. Poza tym, jesli sfotografowana osoba nie jest rozpoznawalna na zdjeciu, to nie ma o czym mowic.

Ale napisałam, że szkoda że W NATURZE nie był ciaśniejszy. Bo przeca widać że ścieśnić to tam nie ma co :) A swoją drogą, taki różowy rower... jakiż to potencjał. Ustawiasz tu i ówdzie - marzenie :)

O to mi chodzilo :) Chyba sobie kupie rozowy rower i bede go ze soba wozil, w celu ustawiania go na zdjeciach :razz: Tamten byl niestety przypiety... ;)

EDIT: Dwa zdjecia sa juz w Galerii, wiec nie obraze sie za jakies ocenki :)
Pzdr

suchar
5.04.07, 10:19
Moze jeszcze jakis komentarz do 17? Moze byc i nieprzychylny, kazdy jest wartosicowy.

Teraz sa juz i 3 zdjecia w Galerii, wrzucilem "Pojedynek".

W srode bylem w Łazienkach z kolega. Focilismy glownie ptaki, troche roslin. Podpialem Sigme 105 Macro i nie zdjalem jej az do konca wyjscia :) Na deser mam jeszcze jednego ludzia z Łazienek. A teraz pojedziemy troche z Natura.
KLIKAJCIE w zdjecia!

18. Ptaszek

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/ptaszek1_s.jpg)

19. Kaczusia

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/kaczuszka1_s.jpg)

Jak zwykle, zapraszam do komentowania!
Pzdr

rrrradek
5.04.07, 10:42
Oba mi się podobają. drugie lepsze. Znakomite kolory i niesamowicie żywo wyglądaja te ptaszki.

grizz
5.04.07, 10:49
Świetne kolorki. Kaczkę troszke ciaśniej bym skadrował.

suchar
5.04.07, 18:05
Dzieki za komentarze! :) Kolejne fotki, rowniez z Łazienek:

(Kliknij w zdjecie)
20. Paw

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/paw1_s1.jpg)

21. Kwiatki

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/kwiatki1_s.jpg)
Zapraszam do komentowania!

Tadeusz Jankowski
5.04.07, 19:45
Paw udany, błekitna szyja i zaciekawiona mordeczka na tle błekitu nieba. Troszke błekit nieba wpada w dzinsowy niebieski, ale niech tam.
Pzdr, TJ

suchar
5.04.07, 19:57
Dziekuje. A jak oceniasz kwiatki i poprzednie zdjecia (Kaczuszke, Ptaszka i te kilka streetphoto)? Bylbym wdzieczny za komentarz :)
Pzdr

ziemia01
5.04.07, 20:26
Podobają mi się "kaczuszka" i "paw". Fajne kolorki

suchar
5.04.07, 22:10
Dzieki :) Wrzucilem ptaszki do Galerii. Znowu cicho :( Mam nastepne zdjecia do pokazania, ale chcialem sie jeszcze dowiedziec, co myslicie o tych wyzej...

Rafał Czarny
5.04.07, 22:23
Suchar - aparat pod pachę i na ulicę focić!!!

suchar
5.04.07, 22:27
Jak nie to nie. Masz za swoje! ;) Z dzisiaj, z ulicy, ze Starowki, a co!

(Kliknij w obrazek)
21. Antyki...

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/para6_s.jpg)

Kadrowanie na uchylnym LCD-bezcenne :)

dziekan
5.04.07, 22:28
:] trochę mi ciasno na tej fotce, co uciołeś ??

Rafał Czarny
5.04.07, 22:36
Moim skromnym nie jest ciasno. Ja bym fotę wyprostował i jeszcze uciął trochę góry. Podoba mi się fota.

suchar
5.04.07, 22:40
Troche po bokach i z dolu scialem, by bardziej skupic uwage na Paniach. Jednoczesnie chcialem tez troche golebi zostawic, bo to dodaje klimatu Starowki. Te babcie juz przede mna uciekaly wczesniej. Siedzialy gdzie indziej, ale jak z kolega podeszlismy i dyskretnie chcielismy je zfocic, to chyba cos wyczuly, bo wstaly po chwili i poszly. Jednak jak przez jakis czas porobilem zdjecia golebiom przed nimi to udalo mi sie przemycic jeden kadr z nimi :) Wszystko dzieki uchylnemu LCD ;)

Rafał Czarny
5.04.07, 22:47
Wszystko dzieki uchylnemu LCD ;)

Zazdroszczę tego uchylnego ekranika. W tle napis "antyki" i na ławce siedzą antyki. Fajne. Ja bym fotę jeszcze ciaśniej skadrował. O tak (Suchar, jeśli Cię wkurza, że kombinuję z Twoimi fotami to napisz i więcej tego nie zrobię. Nie każdy to lubi - ja sam nie robię z takich rzeczy problemu):

źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_para6_s.jpg)

suchar
5.04.07, 22:57
Nie ma problemu. Porownalem sobie moja i "twoja" fotke i takie mi sie wnioski nasunely:
1. Masz racje, ze sciales gore. Ciut za duzo tego bylo.
2. Sciesnienie kadru spowodowalo, ze zdjeciu brakuje troche "oddechu", co mi sie akurat w mojej fotce podobalo. Tak jakby moj kadr jest swobodniejszy.

Zaraz sam pokombinuje jeszcze z tym kadrowaniem.
Pzdr

Rafał Czarny
5.04.07, 23:04
Suchar, ja nie twierdzę, że moje cięcie jest lepsze. Kadr zaproponowany przeze mnie jest lepszy tylko moim zdaniem. Ale mogę się mylić.

Ja obrabiając własne foty za każdym razem mam wątpliwości, czy dokonałem dobrych wyborów. Czy dobrze skadrowałem, czy dobrze dobrałem tonację, czy słusznie dodałem ziarno lub winietę itp., itd.

I to jest właśnie fascynujące w fotografii, że nie ma jednej recepty albo matematycznego wzoru na dobrą fotę.

suchar
5.04.07, 23:13
I to jest właśnie fascynujące w fotografii, że nie ma jednej recepty albo matematycznego wzoru na dobrą fotę.

Oj prawda to, prawda... :) Rafal, jestes ode mnie duzo bardziej doswiadczonym fotografem i lepszym i (mowie szczerze), Twoje fotki zainspirowaly mnie do streetphoto. W zwiazku z tym bardzo sie ciesze i jest mi szalenie milo, ze komentujesz moje zdjecia i pomagasz mi, pokazujac co jest wedlug Ciebie nie tak. Dziekuje bardzo :) Dziekuje rowniez wszystkim, ktorzy moje fotki komentuja!

Dobra, wykadrowalem jeszcze raz. Moze tak?

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/antyki2.jpg)

suchar
6.04.07, 11:27
Dobra, kolejne zdjecie z wczoraj. Na Starowce spotkalem kilka par. Oto pierwsza z nich. Przy okazji tego zdjecia poprobowalem troche konwersji do B&W poprzez mieszanie kanalow. Zdecydowanie lepsze efekty niz "skala szarosci" :)

(Kliknij w zdjecie)
22. "-Taka torebke chcesz? -Nie, ta bedzie nieladna. Nie pasuje mi do plaszcza"

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/para1_b&w_s.jpg)

Rafał Czarny
6.04.07, 12:33
Suchar - jak na mój gust na ostatnim zdecydowanie za mały kontrast. I przez to zdjęcie wyszło blade.

suchar
6.04.07, 12:35
Masz racje. Zwiekszalem kontrast, ale wtedy bardzo uwidacznialo sie przesiwetlenie nie glowie Pana, wiec zostawilem tak. Poprobuje jeszcze cos z tym powalczyc. Niedlugo wrzuce kolejne fotki, w tym obiecanego ludzia z Łazienek, sfoconego Sigma 105mm Macro :)

Rafał Czarny
6.04.07, 12:38
Suchar, jak Ci wypala głowę faceta, to na warstwach załóż maskę - z jednej foty weźmiesz głowę, a resztę z drugiej foty.

Nie bój się głębokich czerni.

suchar
6.04.07, 13:07
Chyba sie udalo. Teraz lepiej?

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/para1_b&w_s1.jpg)

Rafał Czarny
6.04.07, 13:13
Ciągnij śmiało histogram z lewej aż do głębokich czerni. Jeszcze za mały jak dla mnie kontrast. Światło podciągnij do granicy przepaleń.

Suchar, jakim to było obiektywem robione i na jakiej ogniskowej. Straszna beczka - popatrz jak powyginało mury wokół witryny.

suchar
6.04.07, 13:18
Ciągnij śmiało histogram z lewej aż do głębokich czerni. Jeszcze za mały jak dla mnie kontrast. Światło podciągnij do granicy przepaleń.

Suchar, jakim to było obiektywem robione i na jakiej ogniskowej. Straszna beczka - popatrz jak powyginało mury wokół witryny.

Ok, poprobuje jeszcze z tym kontrastem. A jak myslisz? ZD 14-45... Coraz mniej go lubie... Mydlany zazwyczaj i beczke robi na krotszych ogniskowych. Tu ogniskowa 21mm! Moze to kwestia tego, ze troche obiektyw zadarlem? Albo mur krzywy...

Dobra, ostatnia proba z tym kontrastem, a potem jedziemy z dalszymi fotkami.

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/para1_b&w_s2.jpg)

Rafał Czarny
6.04.07, 13:43
No, teraz to jest moja tonacja. Gitara.

suchar
6.04.07, 13:50
Dzieki. Troche tylko te glowy sztucznie wygladaja. To jedziemy dalej. Tym razem ludz sfotografowany Sigma 105 Macro :) Zapraszam do komentowania!
Kliknij w zdjecie
23. Opalanie to, czy napad?

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/opalanie_edit_s.jpg)

kasprzyk
6.04.07, 16:17
Jakaś makabryczna ta fota, przeraża mnie chociaż nie wiem czy powinna ;)

pzdr

suchar
6.04.07, 16:22
Heh :) Bo to napad ;) Chyba slaba jest ta fotka. Najpierw mnie ta Pani niesamowicie zaintrygowala, bo zupelnie nie wiedzialem co robi. Tlo bylo brzydkie, wiec je zgasilem. W sumie nic ciekawego nie wyszlo. Teraz pracuje nad seria "Kontrasty", wrzuce jak skoncze. Zapraszam wkrotce! :)
Pzdr

suchar
6.04.07, 20:59
Skonczylem prace nad seria "Kontrasty". Pomysl przyszedl mi do glowy podczas zabawy poziomami przy obrobce do B&W i po slowach Rafala Czarnego "nie boj sie glebokich czerni". No to sprobowalem :) Zdjecia obrobilem do czerni i bieli, bez zadnych tam szarosci. Moze sie spodobaja. Zapraszam do komentowania!

(Kliknij w zdjecie)
24. Kontrasty

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/para2_eksperyment1.jpg)

Rafał Czarny
6.04.07, 21:10
Teraz dla odmiany trochę przegiąłeś w drugą stronę :D . Ale i tak fota dla mnie OK, choć za mocne kontrasty.

Rafał Czarny
6.04.07, 21:11
Ja bym ciaśniej kadrował - lewa strona nic nie wnosi, można ją śmiało przyciąć.

suchar
6.04.07, 21:34
Dzieki za rady. Ucze sie, ucze ;) Co do lewej strony, to sie nad tym zastanawialem, ale doszedlem do wniosku, ze musialbym przeciac mniej wiecej w polowie ten jasny, bialy znak po lewej, co wygladaloby gorzej, niz jest teraz. Poczekam, moze sie pojawia jeszcze jakies komentarze i wrzucam nastepne zdjecie z serii "Kontrasty".

suchar
6.04.07, 23:22
Szkoda, ze tak malo osob komentuje :( Jesli sie komus nie podoba zdjecie, to neich tez napisze, ja chetnie przeczytam dlaczego. Tymczasem dalej z seria "Kontrasty". To miejsce juz znacie...

25. Kontrasty "Walking"

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/walking_s.jpg)

Rafał Czarny
6.04.07, 23:25
Bardzo mi się podoba fota. I przegięty kontrast pasuje.

willow32
7.04.07, 00:41
noo, suchar, 24 i 25 to bardzo zacne foty są :) to musi, wypadek przy pracy Ci się zdarzył, nie można zrobić takiego skoku jakościowego z dnia na dzien :D

naprawdę fajne obiedwie, naprawdę :)

pozdrawiam

moozg
7.04.07, 09:49
ostatnia fota dla mnie kapitalna,
ciemne sylwetki postaci podarzajace ku swiatlu... biala plama z lekko zarysowanymi konturami murow, ale co tam dalej jest? sie rodzi pytanie...

a poprzednie zdjecia rowniez swietne!
ja tez jestem zwolennikiem mocnych kontrastow w B&W
czekam na kolejne:)

pozdrav

Tadeusz Jankowski
7.04.07, 10:23
suchar,
Podoba mi się pomysł na ostatniej focie, lecz wynik nie bardzo, ponieważ to wybielenie ścian w bramie, w prześwicie, zabiło całkowicie światło, wszelkie - to do którego grupa podąża i to, które rzezbi kształty. Została biel, która dla mnie jest cokolwiek jałowa. Nie jestem w stanie potraktowac tej bieli jako tajemniczej jasności, ani świetlistości. Nie pomaga nawet przywoływanie wszelkich podobnych scen z filmów s-f.
Pzdr, TJ

suchar
7.04.07, 10:26
O, dziekie wielkie Panowie! A juz myslalem, ze tylko Rafal tu zaglada :) Ciesze sie, ze sie podoba, ta seria to taki eksperyment.

willow, duzo wody uplynelo od Twoich ostatnich komentarzy w tym watku, przejrzyj ostatnie kilka stron ;) Cwicze :) Bardzo sie ciesze, ze sie podobaja :)

moozg, wlasnie to chcialem osiagnac, o czym mowisz, przez zastosowanie wlasciwie tylko czerni i bieli i bardzo mocnego kontrastu.

W takim razie jedziemy dalej z seria "Kontrasty", zapraszam za kilka-klikanascie minut :)

Tadeuszu, dziekuje za komentarz. Jak widac, mozna odbierac to zdjecie na dwa rozne sposoby, czego dowodem sa komentarze Twoj i moozga. Czy w takim razie wolalbys, by bylo mniej wypalenia, czyli tej bieli, a wiecj szarosci?

suchar
7.04.07, 10:57
Kolejna, trzecie fotka z serii "Kontrasty", czyli tylko czern i biel. Zapraszam do komentowania!

26. Kontrasty // "...tak jak mowilem, musimy wykupic ich akcje, by..."

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/tak_jak_mowilem_s.jpg)

grizz
7.04.07, 11:32
Jak na razie nie trafia do mnie taka obróbka...

suchar
7.04.07, 11:47
Jak widac, jednym sie podoba, innym nie. Dzieki za komentarz, dla mnie kazdy jest cenny, zarowno przychylny jak i nieprzychylny. Tak jak pisalem, to raczej eksperyment taka obrobka, dlatego wystawiam tu, by sie dowiedziec, jak to sie innym widzi. Nie podoba Ci sie z jakiego wzgledu? Czy po prostu tak ogolnie nie lezy?
Pzdr

grizz
7.04.07, 12:49
Ok. Napisałem zbyt lakonicznie...

Nie leży mi ta obróbka w tych fotach, które zaprezentowałeś, po prostu nie pasuje i już. Nie chodzi o kwestie techniczne, tylko o odczucie.

Może jak pokażesz coś więcej to akurat się spodoba :D

suchar
7.04.07, 12:51
Dzieki za wyjasnienie :) Juz niedlugo bedzie wiecej, czekaja w kolejce ;) Poczekam, moze ktos jeszcze skomentuje ostatnie... A potem wrzucam nastepne.
Pzdr

moozg
7.04.07, 13:19
no kolejne swietne zdjecie... git! :)

co do tytulu, to widze to troche inaczej... gosc z lewej nie wyglada mi na czlowieka biznesu, raczej nakreca kumpla by mu pozyczyl mu kase...

a w kwestii konstrastowego PSucia zdjec... dla mnie wlasnie taka obrobka idealnie pasuje do tematyki i charakteru zdjecia, nadaju mu zupelnie innego wyrazu
jak grzebalem w swoich starych zdjeciach to takie streephoto nieobrobione nie przyciagaly mojego wzroku, co innego jak przerobilem... zupelnie inna reakcja, nie tylko u mnie ale i znajomi wyczuli w nich cos wiecej niz zwykly pstryk ludkow na ulicy :)

pozdrawiam

suchar
7.04.07, 13:28
Dzieki! :)

Mozliwe, ze go naciaga na kase. Ja teraz sobie pomyslalem, ze ten gosc z lewej to moglbybyc jakis czlowiek z show-biznesu, a ten drugi to biznesmen, ktory ma zamiar sponsorowac jakas nowa piosenkarke ;)

Z ta obrobka to moim zdaniem masz racje. Niektore zdjecia po prostu nie sa ciekawe w kolorze, ale maja cos, co uwidacznia sie w b&w. Inne z kolei w kolorze sa lepsze. Kilka zdjec wczesniejszych z ulicy zostawilem w kolorze, bo tak moim zdaniem wygladaly lepiej. Jednak streetphoto zazwyczaj dobrze wyglada w b&w. Chyba, ze to kolory graja ;)
Pzdr

suchar
7.04.07, 15:15
Nastepne zdjecie z serii "Kontrasty". Ciekaw jestem, jak to oceniacie.

27. Kontrasty // "Mamo, czy mozemy juz isc?"

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/para3_kontrasty1.jpg)

Tadeusz Jankowski
7.04.07, 16:10
suchar,
Im większy kontrast wprowadza się przy pomocy obróbki na zdjęcie czarno-białe, tym bardziej wyżarte światła i czarne cienie, tym bardziej idziesz w kierunku grafiki. Grafika, to metafora, znak, symbol, kompozycja przede wszystkim.
Trudno w zdjęciach tego rodzaju (streetphoto) uzyskać takie efekty przez prostą obróbkę suwakami zdjęć, które z natury rzeczy (chwilowość fotografowanej sceny) są trudne do komponowania, czy jak to mówi sie powszechnie- do kadrowania. I to widać na szeregu kontrastowych zdjęć streetfotowców.
Chyba, że przyjmiemy ideologię lomo - tam wszystkie mozliwe dziwactwa są wręcz pożądane.
Pzdr, TJ

suchar
7.04.07, 16:27
Tadeuszu, dziekuje bardzo za konstruktywna krytyke. Z natury zdjecia B&W lubia mocne kontrasty, bo nic poza kontrastem i linia nie maja. Gdy zaczalem uprawaic streetphot, zaczalem rowniez konwersje do B&W, bo wiele zdjec w tym trybie lepiej wyglada. Przy zabawach mieszaniem kanalow i poziomami, osiagnalem efekt zdjec tylko i wylacznie czarno-bialych. Bez zadnych szarosci. Byla to swoista zabawa przepaleniami i glebokimi czerniami, ktorych wedle slow Rafala mialem sie nie bac. Doszedlem do wniosku, ze efekt jest calkiem intersujacy. Niektore zdjecia tak obrobione (szczegolnei pierwsze dwa), wygladaly o wiele ciekawiej niz w kolorze. Wydawalo mi sie, ze z pozoru sredniego zdjecia mozna wyciagnac cos wiecej. By przekonac sie, czy mam racje, wrzucilem efekty mojej pracy i pomyslu tutaj, pod ocene. Ciesze sie, ze pojawiaja sie komentarze o tej serii, bo wlasnie o to mi chodzilo. Chcialem sie dowiedziec, co o czyms takim mysla inni. Niektorym sie bardzo podoba, innym nie. Rozumiem to i bardzo sie ciesze, gdy w komentarzu pojawia sie konstruktywna krytyka, dzieki ktorej bede mogl zrobic kolejny krok naprzod. Dziekuje bardzo, ze zechciales napisac, co myslisz o tego typu zdjeciach i mam nadzieje, ze bedziesz odwiedzal ten watek w przyszlosci :) Jeszcze takie jedno pytanie. Czy wolisz zdjecia w B&W, czy w kolorze?
Pzdr

Tadeusz Jankowski
7.04.07, 17:21
Suchar,
Zadałes pytanie:

Jeszcze takie jedno pytanie. Czy wolisz zdjecia w B&W, czy w kolorze?
na które nie mogę odpowiedzieć, ponieważ zarówno w kolorze, jak i w cz-b można robić zdjęcia dobre.
Akurat nie podobają mi się fotki cz-b te wyżej przedstawione, wg mnie przekontrastowane skrajnie, bez uzasadnienia związanego z kompozycją, tematyką, przekazem, itd. Prosze pamietać, że to jest tylko moje zdanie.
Pzdr, TJ

suchar
7.04.07, 19:00
Dziekuje za komentarze. Na tym zakoncze serie "Kontrasty", moze jeszcze kiedys do tego wroce. Tymczasem kolejna fotka z ulicy, a zarazem kolejna para. Fotka obrobiona zdecydowanie tradycyjniej. Zapraszam do komentowania!

28. "Widzisz kochanie, takie Ci kupie na 40. rocznice naszego slubu (...wtedy beda na przecenie)"

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/para4_s1.jpg)

suchar
7.04.07, 21:56
Nikt nic nie pisze... Pewnie sie nie podoba, nie intersuje, ale chetnie bym to przeczytal, a nie musial sie domyslac... :( W Galerii tez prawie nikt nie ocenia serii "Kontrasty", mimo, ze w watku pare glosow zarowno za, ze sie bardzo podoba, jak i na nie. Szkoda :(
Pzdr

Tadeusz Jankowski
7.04.07, 22:13
Suchar,
No, nie chcą ludzie pisac.
Na tej fotce podoba mi się ta mocna dwuskrzydłowa krata (mocna rzecz)i napis USLUG oraz spokojny namysł promieniujący od tej pary starszych ludzi.
Poza tym niemile widze przejarania.
Pzdr, TJ

suchar
7.04.07, 22:18
Nie chca, a szkoda :( Nie pisza, nie oceniaja... :( Nie stwarza to motywacji do dalszej pracy.

Co do tej fotki, to masz racje, ze te przepalenia jakos tak niebardzo pasuja. Ciekawe, ze chodzac po starowce spotkalem sporo par, w tym duza czesc starszych ludzi, trzymajacych sie za rece, przytulonych.
Pzdr

excel
7.04.07, 22:19
Nikt nic nie pisze... Pewnie sie nie podoba, nie intersuje, ale chetnie bym to przeczytal, a nie musial sie domyslac... :( W Galerii tez prawie nikt nie ocenia serii "Kontrasty", mimo, ze w watku pare glosow zarowno za, ze sie bardzo podoba, jak i na nie. Szkoda :(
Pzdr

Sucharku, to z powodu zabiegania, nawalu pracy i niemoznosci znalezienia czasu na koncentracje, uwazna analize i ocene. Nie lubie oceniac jednym slowem, nikt na to nie zasluguje, a na wiecej....? Za jakas dluzsza "chwile"....obiecuje, ze napisze, co sadze o Twoich, i nie tylko - fotkach. OK?

pozdrawiam serdecznie,
excel

suchar
7.04.07, 22:21
Pzdr

Sucharku, to z powodu zabiegania, nawalu pracy i niemoznosci znalezienia czasu na koncentracje, uwazna analize i ocene. Nie lubie oceniac jednym slowem, nikt na to nie zasluguje, a na wiecej....? Za jakas dluzsza "chwile"....obiecuje, ze napisze, co sadze o Twoich, i nie tylko - fotkach. OK?

pozdrawiam serdecznie,
excel

Z mila checia poczekam na Twoja krytyke :) Bardzo mi milo, ze ktos sie odzywa. Dzis bylo bardzo zimno, wiec fotek nie robilem, ale postaram sie w nadchodzacych dniach wyjsc i znowu cos z ulicy przyniesc.
Pzdr

Rafał Czarny
7.04.07, 22:51
Poza tym niemile widze przejarania.
Pzdr, TJ

A mnie przepały pasują na tej focie. Obrobiona tak jak lubię. Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził ;) .

aga_piet
7.04.07, 23:47
Kurczę, Suchar, nie narzekaj. Ludzie nie piszą i nie oceniają, tak jest zawsze, mały ruch w interesie :) Dlaczego akurat na TWOJE zdjęcia wszyscy mają się rzucić i oceniać??
Fakt, że to Ty jesteś jednym z nielicznych w miarę często oceniających... Po drugiej stronie jest goooorzej... ;)
Ja oceniam przeważnie wtedy, gdy mam wyrobione zdanie na jakiś temat. Pierwsza seria (kolorowa) mi pasowała. Druga - ptaszki i kwiatki - nie poruszyła. Trzecia - kontrastowa - nie mam zdania, nie moja działka. Ot co.

suchar
8.04.07, 22:31
Dobra, postaram sie byc twardy :) agapiet, zapraszam w przyszlosci! Nastepna seria juz w kolorze... :)

Tym razem zapraszam na "Cmentarz". Kolo mnie jest Cmentarz Zolnierzy Radzieckich, bardzo jednolity i monotonny. Dzis bylem tam przez 25 minut i udalo mi sie zrobic takie trzy zdjecia. Sprobowalem przedstawic ten w pewien sposob "nudny" cmentarz w troche inny sposob, z innej perspektywy. Focilem E330 z Heliosem 44M-4 MC, ktorego coraz bardziej lubie. Na pierwszych dwoch pelna dziura, czyli f:2, a na trzecim chyba f:4 albo 5,6. Byc moze jest to bardziej prezentacja mozliwosci Heliosa, ale chetnie dowiem sie, co wy o tym myslicie. Zapraszam!

29. Cmentarz

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/cmentarz2_s1.jpg)

30. Cmentarz 2

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/cmentarz1_s.jpg)

31. Cmentarz 3

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/cmentarz3_s.jpg)

Rafał Czarny
8.04.07, 22:54
Suchar, aparat pod pachę i na ulicę!!! Zdecydowanie lepiej Ci to wychodzi, niż ostatnie zdjęcia.

suchar
8.04.07, 22:57
Suchar, aparat pod pachę i na ulicę!!! Zdecydowanie lepiej Ci to wychodzi, niż ostatnie zdjęcia.

Nie przypadkiem bylem na tym cmentarzu tylko 25 min... :/ Obiad wielkanocny (swoja droga bylo calkiem fajnie obzarlem sie :D )... Jak znajde czas, to pojde. Jutro jade na dzialke, wiec raczej cos z natury pofoce. Jakie masz zastrzezenia do ostatnije serii?

Rafał Czarny
8.04.07, 23:05
Jakie masz zastrzezenia do ostatnije serii?

Pierwsza i trzecia zupełnie nie wiem co pokazują. Gdybyś nie napisał, że to cmentarz, to w życiu bym nie zajarzył. Druga to badyle - nie moja działka. Nie lubię...

Toster
8.04.07, 23:06
Suchar,
No nie ma co-wyjść powninien, bo zdjęcia frapujące bardzo. Ale bardziej w wypadku tej serii skłaniałbym sie do tezy, że bardziej tutaj Helios robił zdjecia niż Suchar. W tym zdjęciu widać fajną kompozycję, ale bardziej oko skupia sie na niesamowitej głębi i ostrości co jest bezsprzecznie zasługą Heliosa. Co nie znaczy jednak, że zdjęć nie doceniam, wolałbym jednak, gdyby zdjęcia nie tylko były dziełem obiektywu, ale też, żeby widać w nich było kunszt ręki fotografa.
Pzdr

suchar
8.04.07, 23:10
Jakie masz zastrzezenia do ostatnije serii?

Pierwsza i trzecia zupełnie nie wiem co pokazują. Gdybyś nie napisał, że to cmentarz, to w życiu bym nie zajarzył. Druga to badyle - nie moja działka. Nie lubię...

Rozumiem. Ten cmentarz jest bardzo monotonny, bo wojskowy, wszedzie to samo. Staralem sie pokazac to troche inaczej, z innej perspektywy. Tytul "Cmentarz" narzuca pewne skojarzenia z tym, co pewnie bedzie na fotkach, a ja chcialem, by bylo cos innego. W sumie to rzeczywiscie za malo cmentarnie wyszlo. Moze jeszcze kiedys tam wroce. Predzej jednak przejade sie na np. Powazki i tam cos pofoce. A najpredzej na ulice ;)
Pzdr

suchar
8.04.07, 23:12
Suchar,
No nie ma co-wyjść powninien, bo zdjęcia frapujące bardzo. Ale bardziej w wypadku tej serii skłaniałbym sie do tezy, że bardziej tutaj Helios robił zdjecia niż Suchar. W tym zdjęciu widać fajną kompozycję, ale bardziej oko skupia sie na niesamowitej głębi i ostrości co jest bezsprzecznie zasługą Heliosa. Co nie znaczy jednak, że zdjęć nie doceniam, wolałbym jednak, gdyby zdjęcia nie tylko były dziełem obiektywu, ale też, żeby widać w nich było kunszt ręki fotografa.
Pzdr

O, moj brat cos skrabnal :) Dzieki za komentarz, wpadaj czesciej i sam foc jak najwiecej. Masz troche racji. Tak jak pisalem "byc moze to bardziej pokaz mozliwosci Heliosa". Mozliwosci ma niesamowite. Musze jeszcze go troche pomeczyc i postarac sie to wykorzystac. Kunszt fotografa... dziwnie to brzmi w kontekscie takiego amatora jak ja ;)
Pzdr

Toster
8.04.07, 23:15
Suchar,
Pzdr

O, moj brat cos skrabnal :) Dzieki za komentarz, wpadaj czesciej i sam foc jak najwiecej. Masz troche racji. Tak jak pisalem "byc moze to bardziej pokaz mozliwosci Heliosa". Mozliwosci ma niesamowite. Musze jeszcze go troche pomeczyc i postarac sie to wykorzystac. Kunszt fotografa... dziwnie to brzmi w kontekscie takiego amatora jak ja ;)
Pzdr

Wiesz, to była chyba mała uszczypliwość w moją strone. Amator...to kim ja jestem? Tragarzem amatora?? No miła fucha, nie powiem. A tak na marginesie-nie podoba mi sie wykadrowanie w pierwszej focie-w trzeciej bardziej mnie pociąga.

aga_piet
8.04.07, 23:46
Te ostatnie zdjęcia "działkowe" swą głębią przypominają trochę efekty uzyskane tiltshiftem, ja z heliosa trochę mniej wyraziste efekty uzyskiwałam :)

suchar
9.04.07, 00:00
"Dzialkowe"? Chyba masz racje, bo cmentarne to one za bardzo nie sa ;) Jutro jade na dzialke, moze uda mi sie przywiezc prawdziwe "dzialkowe" foty ;) Ja chyba trafilem na jakis dobry egzemplarz, bo moj Helios jest kapitalny.

olifant
9.04.07, 00:05
Ja chyba trafilem na jakis dobry egzemplarz, bo moj Helios jest kapitalny.

moim zdaniem to helios ogólnie jest nawet oki ;)

suchar
9.04.07, 11:26
Ja chyba trafilem na jakis dobry egzemplarz, bo moj Helios jest kapitalny.

moim zdaniem to helios ogólnie jest nawet oki ;)

Ano :) Ja go polubilem :) Okazalo sie, ze dziadek ma Zenita E (ktorego chcę wyczyscic, bo w wizjerze jest brudno) i dwa obiektywy. Industara 50-2 50mm 3.5 i cos czego nie rozszyfrowalem, jakis Zenit/Helios pewnie (ale nie ma napisane :/) 37mm 2.8. Fajnie, fajnie, chcialem je na dzialce przestestowac, ale taka pogoda, ze zostaje w domu... :/
Pzdr

piokr
15.04.07, 23:39
Ciekawe ujęcia. Napisz jakiego usawienia uzywałeś, jakim apaatem się posługiwałeś

suchar
16.04.07, 20:20
Ciekawe ujęcia. Napisz jakiego usawienia uzywałeś, jakim apaatem się posługiwałeś

Dzieki :) Masz na mysli zdjecia z cmentarza? Jesli tak, to byl to Helios 44M-4 MC na M42 z przejsciowka na bagnet Olkowy, pierwsze i drugie f:2 a trzecie podajze f:4 badz 5,6. A focilem rzecz jasna E330.
Pzdr

suchar
21.04.07, 20:25
Mialem mala przerwe w zdjeciach, z braku czasu. Dzis byle na Dzialkach przy Polach Mokotowskich (niedaleko mojego domu), pofocic troche makro. Strasznie wialo :/ Focilem Sigma 105mm Macro. Najpierw te dwa zdjecia. Zapraszam do komentowania!

32. Kwiatek, a raczej kilka.

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/kwiatek_dzialki3_s.jpg)

33. Stado tulipanow

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/kwiatek_dzialki5_s.jpg)

kasprzyk
21.04.07, 20:29
Witam

Piękne tulipany, soczyste skąpane w słońcu - bardzo ładnie.

Pzdr

Toster
21.04.07, 21:19
Piękne tulipany, soczyste skąpane w słońcu - bardzo ładnie.
Tak, to prawda, ale mocno rozświetlony tulipan z lewej przeszkadza.
A jeśli chodzi o pierwsze to dobrze dobrana GO i ładnie skadrowane ;)

suchar
22.04.07, 09:45
Nie za duze zainteresowanie, ale dzieki chlopaki za komentarze. Wrzuce jeszcze cos, a potem mam nadzieje jakies streetphoto z dzisiaj. Napiszcie co prosze, co myslicie o tych zdjeciach.

34. Zabawa z GO

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/kwiatek_dzialki2_s.jpg)

35. Takie zolte cus

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/kwiatek_dzialki4_s.jpg)

36. Wiosenna, dzialkowa alejka

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/alejka_dzialki4_s.jpg)

rap1d
22.04.07, 13:06
34) Dosyc ciekawy eksperyment. Jak dla mnie torszke za ciemne.
35) Fajne, ale te dwa zolte rozmyte kwiaty na pierwszym planie straszliwie rozpraszaja uwage.
36) Niepotrzebny ten facet na koncu... Mozna bylo poczekac az przejdzie albo przegonic :) Wydaje mi sie, ze nieco nieostre u dolu.

suchar
22.04.07, 13:09
rap1d: Dzieki za komentarza. Wlasciwie to wymieniles wszystkie zastrzezenia, ktore sam mam do tych zdjec. 34-za ciemne? Ech, kurcze, a przyciemnialem, bo wydawalo mi sie za jasne :)
Pzdr

rap1d
22.04.07, 13:12
34-za ciemne? Ech, kurcze, a przyciemnialem, bo wydawalo mi sie za jasne :)

Byc moze kwestia gustu odnosnie kolorow. Mi sie wydaje za ciemne.

Toster
22.04.07, 13:37
34-za ciemne? Ech, kurcze, a przyciemnialem, bo wydawalo mi sie za jasne :)

Byc moze kwestia gustu odnosnie kolorow. Mi sie wydaje za ciemne.

Widziałęm wersje tego zdjęcia jaśniejszą i mniej były wyraźne te końcówki pręcików, które są tu ostre.

utoplec
22.04.07, 14:38
Na 33 ciąłbym zaraz nad tulipanami. Na 34 zwiększyłbym go, ostre same pręciki to zamało Podoba mi się ta drużka, ten ktoś tam dodaje życia zdjęciu

kasprzyk
22.04.07, 20:28
Witam

Podoba mi się 35 - ładnie rozmazany żółty kolor, szkoda tylko, że kwiatek po lewej - ten ani ostry ani rozmyty - wdarł się w kadr.
pzdr

Peniek242
22.04.07, 20:35
Chyba jednak w 34. za mala glebia albo mogles ciut blizej podejsc. 35. to taki paparazzi kadr. Na 36 nie moge dopatrzyc sie niczego, jasne i nieostre.
Pzdr.

suchar
22.04.07, 20:37
Chyba jednak w 34. za mala glebia albo mogles ciut blizej podejsc. 35. to taki paparazzi kadr. Na 36 nie moge dopatrzyc sie niczego, jasne i nieostre.
Pzdr.

Paparazzi kadr kwiatka :D Dzieki za komentarze. Wlasnie zabieram sie za obrabianie streetphoto z dzisiejeszej starowki, jak skoncze to wrzuce.
Pzdr

rap1d
22.04.07, 20:38
Paparazzi kadr kwiatka :D Dzieki za komentarze. Wlasnie zabieram sie za obrabianie streetphoto z dzisiejeszej starowki, jak skoncze to wrzuce.
Pzdr

Nie kaz nam dlugo czekac :)

suchar
22.04.07, 22:03
No dobra, obrobilem kilka streetowych fotek z dzis. Na poczatek wrzucam dwie. Zapraszam do komentowania! Zdjec troszke wrzuce, bo trafilem na Starowce na jakichs hip-hopowych tancerzy i zrobilem im ladnych kilka zdjec. Ale to pozniej, bo jeszcze ich nie obrobilem.

37. Baloon, my only friend...

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/balony_s.jpg)

38. "Spojrz, Edwardzie, robi zdjecia tym golebiom" (naprawde tak powiedziala :) Kadrowalem sobie na LCD i zastosowalem sztuczke "na golebia" ;) Udalo sie :) )

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/para_s.jpg)

Pzdr

suchar
23.04.07, 18:01
Nie podobaja sie? Szkoda, ze nikt nie komentuje ostatnich fotek. Rafal gdzies zniknal ostatnio, to i komentarzy nie ma ;) Nic to. Zabieram sie za dalsze obrabianie, moze nastepne bardziej sie spodobaja. Mimo wszystko nadal licze na jakies komentarze :)

luc4s
23.04.07, 18:48
38 mi się podoba :)

suchar
23.04.07, 18:57
38 mi się podoba :)

Dzieki :) Niezla zabawa robic takie zdjecia i sluchac takich rozmow, kiedy prowadza je fotografowane osoby :)

rap1d
23.04.07, 19:08
Mi rowniez przypadlo 38 do gustu. Bardzo fajnie uchwycony moment zycia codziennego i beztroski.
W 37 jest dosc oryginalny kadr, ktory jednak mi nie bardzo pasuje.

Piotr Grześ
23.04.07, 19:15
38 fajny kadr. Jednak E-330 daje szansę na ciekawe kadrowanie.

suchar
23.04.07, 19:20
Dzieki za komentarze. Zdecydowanie do steetphoto E330 to chyba obecnie najlepszy aparat, wlasnie ze wzgledu na LV na odchylanym LCD. Zupelnie nie przeszkadzaja "tylko" 3 punkty AF, bo sa bardzo pewne i prawie zawsze trafiam z ostroscia tam, gdzie chce. Rowniez 14-45 w miare daje rade, ale troszke mydli i czasem robi niezle polkole z prostego muru :/ Zaraz wrzuce nastepne fotki.

suchar
23.04.07, 20:36
Jedziemy z kolejna fotka. Ciekaw jestem, jak Wam sie spodoba taki kadr. Jejku, moje pierwsze w zyciu zdjecie z ramka... :)

39. Obicie, albo dwa swiaty.

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/odbicie1_s1.jpg)

rap1d
23.04.07, 21:13
Najlepsza z fotek, ktore ogladalem u Ciebie. Moim zdaniem odbicie w wodzie swietnie pokazuje ludzka ingerencje w nature. Wytwarza sie kontrast miedzy cywilizacja i przyroda. Drugia interpretacja tego zdjecia to pokazanie, ze czlowiek jednak potrafi koegzystowac z przyroda. Oby tak dalej!

suchar
23.04.07, 21:15
Najlepsza z fotek, ktore ogladalem u Ciebie. Moim zdaniem odbicie w wodzie swietnie pokazuje ludzka ingerencje w nature. Wytwarza sie kontrast miedzy cywilizacja i przyroda. Drugia interpretacja tego zdjecia to pokazanie, ze czlowiek jednak potrafi koegzystowac z przyroda. Oby tak dalej!

Wielkie dzieki :oops: Przejrzyj caly watek, pewnie znajda sie lepsze ;)

olifant
23.04.07, 21:53
39 - jestem na tak :p po prostu :p

Tadeusz Jankowski
24.04.07, 07:39
Suchar,

Fotka 39 mi sie podoba, bardzo rzadki przypadek, aby na odbiciu wodnym postaci byly tak intensywne kolory.

Siła zdjęcia, to: zestawienie dwóch obiektów - postaci ludzkiej oraz gołąbka pijącego; kompozycja przekątniowa (gołab + postać); wyrazistosc i barwnosc odbicia.

Reszta mogła by być , jak na moje oko pominięta, studzienka u gory jest zbędna, zaburza kompozycje i wymowę fotki.

Masz refleks fotograficzny, czyli umiesz wypatrzyć scenę, pomyśleć o jej ujęciu oraz podjąc szybką decyzją (robic, nie robić...) i wykonac fotkę. Na to zwykle nie ma dużo czasu.

Pzdr, TJ

suchar
24.04.07, 15:01
olifant, Tadeusz, dziekuje bardzo... :) Nie sadzilem, ze zdjecie sie tak spodoba. Skoro jednak sie podoba, to wkrotce powedruje do Galerii :)
Pzdr

Toster
24.04.07, 19:00
Rzeczywiście bardzo ładne zdjęcie. Jedyne co mi w nim przeszkadza to jego powstanie ;)

suchar
24.04.07, 19:53
Rzeczywiście bardzo ładne zdjęcie. Jedyne co mi w nim przeszkadza to jego powstanie ;)

Dzieki. Moglbys troche wyluzowac... Pamietasz, kto Ci powiedzial, bys te kwiatki pofocil? No wiec wlasnie. Bylismy razem i razem robilismy zdjecia. Jeden radzil sie drugiego, jeden drugiemu pomagal. Nie widze tematu.

suchar
24.04.07, 20:36
Moja ulubiona brama na Starowce :) Kolejne zdjecie z serii "Kontrasty". Gdy patrze na to zdjecie, to mam wrazenie, ze to jest taki troche kadr filmowy. Tak mi sie jakos kojarzy.

Odbicie powedrowalo do Galerii.

40. Kontrasty-czyli brama once again.

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/brama_s.jpg)

Pzdr

Toster
24.04.07, 20:57
Fajne, niezły nastrój buduje. Ale gdyby ten ktoś z przodu był bardziej centralnie i bliżej to byłoby lepiej. Ale cóż-tu ludzie nie pozuja.

moozg
25.04.07, 19:17
Ah ta brama... sam kiedys tam strzelalem zdjecia, bo miejsce jest swietne, ale jeszcze kilka innych tez fajnych jest,

40. nie wiem czy nie lepsze od poprzedniego w tej bramie, jakos ta czarn bardziej mi podchodzi i tylko nieliczne jasne elementy jak okno, ktore wspolgra z jasnym pasem bruku na dole dodaje klimatu zdjeciu, jedynie co bym tu zmienil - poczekal na moment by uchwycic jedna posac, tu troche zatloczno, ale mimo wszystko swietne zdjecia

39. kapitalne ujecie, nie wiem co tu wiecej pisac, ale bardzo mi sie podoba :)
sam tez cos tam probowalem focic, ale nie mam nic dobrego wiec nie pokaze

suchar
25.04.07, 19:26
Dzieki za komentarz i mile slowa :) Skoro znasz inne klimatyczne miejsca na Starowce, to podaj. Chetnie odwiedze :) Zapewne i brama powedruje do Galerii, tak jak "Odbicie". Moze jeszcze dzis wrzuce nastepne streetpowe fotki, ale czeka mnie troche nauki, wiec nie wiem, czy zdaze :/
Pzdr

excel
25.04.07, 19:26
Sucharku, fotka 39 bardzo, ale to bardzo mnie ujela. "Dwa swiaty" - tak wlasnie nazwalbym te fotke. Przy odrobinie fantazji mozna jeszcze wiecej swiatow wynalezc, ale zostanmy przy dwoch najistotniejszych - istotnie wplywajacych na zaliczenie do odrebnych gatunkow. Pokazales bliskosc i odrebnosc, dwie rozne wielkosci mogace niezaleznie istniec. Zadaje sobie jednak pytanie - o ile mniej bogato? Reszte pozostawiam do myslenia.
Uroczo ujete. W kwestiach technicznych sie nie wypowiadam, to najmniej wazne w tym temacie.

pozdrawiam,
excel

suchar
25.04.07, 19:29
Ojej, kolejny komentarz "na tak"... :) To szalenie mile. excel, jak oceniasz numer 40? Ciekaw jestem, co myslisz o tym zdjeciu, bo to pewien rodzaj mojego eksperymentu zdjeciowego. Mocne kontrasty (jak wczesniej), a kadr wydaje mi sie byc nieco filmowym.
Pzdr

excel
25.04.07, 19:44
Sucharku, B&W w Twoim wykonaniu jest - moim zdaniem, bardzo sugestywny. Wolalbym jednak kilka otworkow w czerni, gdzie swiatlo bardziej nachalnie zamaca spokoj i wielkosc czerni. Nie kieruj sie jednak moja ocena, poniewaz jestem na jakims etapie odczytywanie B&W fotek. Temat to trudny, wymagajacy skupienia i puszczenia mysli na zywiol. Z zywiolem nie zawsze latwo sobie poradzic. Z Myslami tez. Zauwazam u Ciebie ciekawa sciezka darzen, asocjacji, odbioru.

pozdrawiam,
excel

suchar
25.04.07, 19:59
Oto alternatywne ciecie. Na szybko, wiec ramka zostala jak widac, nie dorabialem od gory. Czy tak jest lepiej? Sam sie zastanawiam.

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/odbicie1_s1_alternate.jpg)

Chyba jednak jest zbyt pusto na tym zdjeciu teraz.

excel
25.04.07, 20:04
A nie moglbys pozostawic ciut ozdobnego kraweznika w prawym gronym narozniku? Czepiam sie i marudze, ale sterylnosc fotki po okrojeniu jest z kolei zbyt wielka. Kraweznik jest blyszczacy, niebiesko-fioletowy, choc odrobina ... tak mysle.

pozdrawiam,
excel

suchar
25.04.07, 20:11
Moze tak? Zostawilem troche kraweznika. Niestety calkowicie wycianajac odbicie w LG kraweznika zsotaje odrobine, za malo. Mozna jeszcze ciac tak, by obciac tylko studzienke, ale wtedy wkrada sie w kadr wiecej odbic w LG. Dobra, ide sie uczyc, zaraz Lige Mistrzow puszczaja w telewizji :)

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/odbicie1_s2.jpg)

Pzdr

willow32
25.04.07, 20:12
Oto alternatywne ciecie. Na szybko, wiec ramka zostala jak widac, nie dorabialem od gory. Czy tak jest lepiej? Sam sie zastanawiam.

suchar jak jest dobrze to nie ma co psuć, oryginał był IMO bardzo dobrze wykadrowany.
robisz postępy koleżko, i to dosć duże :)

pozdrawiam

suchar
25.04.07, 20:18

suchar jak jest dobrze to nie ma co psuć, oryginał był IMO bardzo dobrze wykadrowany.
robisz postępy koleżko, i to dosć duże :)

pozdrawiam

Dziekuje za uznanie :) Bardzo mnie cieszy, ze zauwazasz u mnie poprawe. Staram sie :) Patrzac na te trzy zdjecia tez doszedlem do wniosku, ze chyba oryginal byl najlepszy. A jak oceniasz 40?

Eh, nauka czeka... :/

Pzdr i zapraszam w przyszlosci :)

willow32
25.04.07, 20:23
Dziekuje za uznanie :) Bardzo mnie cieszy, ze zauwazasz u mnie poprawe. Staram sie :) Patrzac na te trzy zdjecia tez doszedlem do wniosku, ze chyba oryginal byl najlepszy. A jak oceniasz 40?

Eh, nauka czeka... :/

Pzdr i zapraszam w przyszlosci :)

tylko uważaj na sodówkę :) 40 jak dla mnie za czarna, 70% kadru tonie w ciemnościach, tym razem jestem na nie.

pozdrawiam

excel
25.04.07, 21:50
Suchar, po uplywie czasu wrocilem do fotki, aby ocenic ponownie. Przyznam, ze jakos zbyt obnazone wyglada bez "gornych" elementow. Zostaw jednak oryginal. Chyba troche zbyt szybko "wybieglem przed orkiestre".
Willow32 ma racje - robisz galopujace postepy.
Willow - soda? Sadze, ze to jeden z niewielu przypadkow, ktore nie poddadza sie babelkom.

pozdrawiam, powodzenia zyczac,
excel

willow32
26.04.07, 13:47
Willow - soda? Sadze, ze to jeden z niewielu przypadkow, ktore nie poddadza sie babelkom.

excel

excel ja tam nie twierdzę ze tak będzie, poprostu znam zycie i przypadki które mnie mocno zaskakiwały :)

pozdrawiam

suchar
26.04.07, 17:04
Coz za wiara w czlowieka, dziekuje... :oops: Nie chce stanac w miejscu, chce nadal robic postepy (a jak widze robie :) ), dlatego niezmiernie zalezy mi na konstruktywnej krytyce z Waszej strony. Bede sie staral wrzucac w miare czesto fotki pod ocene, jak tylko bede cos ciekawego mial. Zapraszam w przyszlosci! :)

A tak BTW. ktos wie, gdzie sie podzial Rafal?
Pzdr

willow32
26.04.07, 23:56
Rafał chyba wszedł w spór otwarty z naszą kochaną TPsa i ma jakieś problemy z neostradą :)

suchar
7.05.07, 14:05
Bylem w Egipcie przez tydzien by poplywac na desce, wiec zdjec nie zrobilem duzo, ale cos tam wrzuce. Na poczatek te dwa zdjecia, a wlasciwie jedno, ale bardzo roznie obrobione. Chetnie dowiedzialbym sie co o nich myslicie i ktore jest waszym zdaniem lepsze.

41. Egipskie molo kolorowe

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/molo1_1s.jpg)

42. Egipskie molo jakby niekolorowe

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/molo1_2s.jpg)

Pzdr

Peniek242
7.05.07, 14:27
Jak Egipt to kolor choc widze ze pogoda nie najlepsza.
Pzdr.

dziekan
7.05.07, 14:35
mi jakoś B&W siedzi bardziej w tym przypadku - tak jakoś. trzyma klimat niepogody.

lessie
7.05.07, 14:38
kolor, lekko odsycony -fajne. Ja ruszam 1 czerwca do HGH ;) też pewnie trochę fotek przywiozę...żałuję ze nie deskę lecę ale cóż...rodzinie obiecałem że mają pierwszeństwo nad hobby ( pomijam fotografię ) i w te dwa tygodnie żadnych samolotów, sportu itd...
Przy okazji zapytam - wiozłeś sprzęt czy pożyczałeś na miejscu?
no i daj trochę więcej fotek :mrgreen:

suchar
7.05.07, 14:39
Pogoda byla calkiem dobra, wbrew zdjeciom :) choc malo wialo. Peniek, a gdybys spojrzal na te zdjecia nie pod katem miejsca, gdzie byly zrobione, tylko ktore jest twoim zdaniem lepsze?

dziekan
7.05.07, 14:42
kolor, lekko odsycony -fajne. Ja ruszam 1 czerwca do HGH ;) też pewnie trochę fotek przywiozę...żałuję ze nie deskę lecę ale cóż...rodzinie obiecałem że mają pierwszeństwo nad hobby ( pomijam fotografię ) i w te dwa tygodnie żadnych samolotów, sportu itd...
Przy okazji zapytam - wiozłeś sprzęt czy pożyczałeś na miejscu?
no i daj trochę więcej fotek :mrgreen:

sorki za OT a ja smigam w piątek nurkować może coś się trafi ciekawego do obfocenia:)
pozdrawiam - Suchar wiecej fotek proszę.

ziemia01
7.05.07, 14:47
dla mnie kolor raz.

moozg
7.05.07, 15:00
dla dwojeczka lepsza (42), bardziej wyrazista i klimatyczna, swietny kadr aczkolwiek dosyc popularny, sporo podobnych zdjec widzialem,
robiles cos wiecej przy tym poscie?

ja, jak tylko rusze nad jeziorko sprobuje jakis nietypowych ujec, mam pewne wizje :)

pozdrav

suchar
7.05.07, 15:04
Dzieki Panowie :) Skoro sie podoba, to zawedruje do Galerii. Ja bylem w Ras Sudr (Synaj), w Club Mistral. Pozyczalismy sprzet, targac wlasny dla trzech facetow to duzo. Przewaznie plywalem na Synchro Fish 83l (albo 86), szkoda tylko, ze wialo srednio. Jeden dzien w ogole nie bylo wiatru. Ze dwa dni powialo z 5B albo wiecej i bylo prawdziwe plywanie, zazwyczaj mocno slabiej wialo. Baza fajna, deski przecietne, a Egipcjanie wygladali na mocno zagubionych w tym co sie dzieje. Z lekka to cyrk przypominalo, a nie hotel. Ale coz, cos tam sobie poplywalem :) Zaraz wrzuce wiecej, tylko wywolam.
Pzdr

Peniek242
7.05.07, 15:09
Suchar, mimo wszystko kolor jednak, poprostu wiecej widac.

lessie
7.05.07, 15:21
ja pożyczałem będąc ostatni raz w Hurghadzie ale wiało strasznie nierówno, choć mocno. Bałem się wypływać dalej od brzegu bo nie znałem akwenu a Egipski "baywatch" o którym mnie zapewniali i pomoc w razie czego w odholowaniu pod brzeg nie bardzo wierzyłem a wiało mocno od brzegu ). Jak się okazało słusznie, nastepnego dnia jacyś Holendrzy się nacięli bo prawie ich wywiało za horyzont zanim się ktoś połapał że nie mogą wrócić. Zadyma była w hotelu na całego bo gdyby ich kumpel za łeb nie ściągnął obsługi Jetów to by za cholerę nie wrócili...
Ale zabawa w windsurfing jest przednia od pewnego poziomu...szkoda że u nas tak długo jest zimno i marnie z wiatrem...Ostatnio nad Bałtykiem nawet popełniłem trochę fotek pt windsurfigowe szaleństwo...Ładnie to wychodzi, kolorki, otoczenie, bryzgi piany...

The z00m
7.05.07, 15:27
Bylem w Egipcie przez tydzien by poplywac na desce, wiec zdjec nie zrobilem duzo, ale cos tam wrzuce. Na poczatek te dwa zdjecia, a wlasciwie jedno, ale bardzo roznie obrobione. Chetnie dowiedzialbym sie co o nich myslicie i ktore jest waszym zdaniem lepsze.

41. Egipskie molo kolorowe
Obrazek (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/molo1_1s.jpg)

42. Egipskie molo jakby niekolorowe
Obrazek (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/molo1_2s.jpg)

Pzdr

Oba mi leżą. Intrygujące ujęcie...

suchar
7.05.07, 15:53
Dzieki The z00m. Mialem mala przerwe obiadowo w obrabianiu, zaraz biore sie dalej do roboty i cos powrzucam (obawiam sie, ze juz wiele ciekawego nie zostalo :/).

moozg, co miales na mysli piszac "robiles cos wiecej przy tym poscie?"
Pzdr

suchar
7.05.07, 16:59
No dobra, mam jeszcze trzy do pokazania. Naprawde tam nie bardzo bylo co focic, a po calym dniu plywania bylem zmeczony, dlatego bardzo malo zdjec zrobilem. Jedziemy.

43. Plaza

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/plaza1_s.jpg)

44. Morze

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/plaza4_s.jpg)

45. Flauta, pusto...

źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/plaza2_s.jpg)

Pzdr

Peniek242
7.05.07, 17:06
dobra koncz ta gre wstepna i wrzuc jakies fajne bikini :-)

suchar
7.05.07, 17:07
dobra koncz ta gre wstepna i wrzuc jakies fajne bikini :-)

No wiesz co... ;) A tak BTW. to tam bylo mnostwo Rosjanek i... chyba ze dwie nie powalaly uroda. Cos niesamowitego. Podobno oni tam w tej bazie tak co roku maja :D